Μία εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη, με πολλαπλά μηνύματα σε Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία αλλά και αξιωματική αντιπολίτευση, παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Πέμπτης (16.05.24) στον ΣΚΑΪ, ανοίγοντας τη «βεντάλια» όλων των «καυτών» ζητημάτων στο δρόμο για τις ευρωεκλογές.
Πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
«Συνεργαζόμαστε καλά με την Τουρκία ως προς το μεταναστευτικό, είναι εξαιρετικά μειωμένες οι μεταναστευτικές ροές», είπε, ξεκινώντας τη συνέντευξη ο πρωθυπουργός.
«Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με αυτοπεποίθηση, με αυστηρά οριοθετημένες τις κόκκινες γραμμές, έχουμε ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Παρά τις μεγάλες διαφορές μας, μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα. Τα θαλάσσια πάρκα δεν αφορούν την Τουρκία», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
«Για το θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου, πήραμε την άδεια κανενός; Αν κάνουμε θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες θα πάρουμε την άδεια κανενός; Η Ελλάδα ως προς την άσκηση εθνικής κυριαρχίας δεν ζητά την άδεια κανενός», υπογράμμισε.
«Προσερχόμαστε σε αυτές τις συζητήσεις με αυστηρά οριοθετημένη την εθνική μας γραμμή. Οι θάλασσές μας είναι ο μεγάλος μας πλούτος. Το να βάλουμε περιορισμούς σε συνεννόηση με τους ψαράδες μας θα έχει οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Αναφορικά δε με τις δηλώσεις του Χακάν Φιντάν, σημείωσε ότι «κάποια πράγματα λέγονται γιατί η Τουρκία αισθάνεται ότι πρέπει να πει κάποιες θέσεις που δεν έχουν αλλάξει». «Δεν έχω καμία αυταπάτη ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις θέσεις της σχετικά με το Αιγαίο», επεσήμανε.
Σχετικά με την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς τη στρατηγική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, είπε ότι «έχω μπλεχτεί με τις θέσεις της κεντροαριστεράς που ήταν πάντα υπέρμαχος της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Ζημιώθηκε η χώρα με την επίσκεψη αυτή; Εγώ καταλαβαίνω την όποια δημοσκοπική πίεση αλλά η εξωτερική πολιτική θέλει σοβαρότητα. Το 2024 δεν έχει σχέση με το 2019 με πρόχειρες και υπερφίαλες τοποθετήσεις εξωτερική πολιτική δεν γίνεται».
Για την πρόκληση της νέας πρόεδρου της Βόρειας Μακεδονίας, που αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία», προκαλώντας οργή και σάλο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε αναφερόμενος στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο κ. Κασσελάκης υιοθετεί τις χειρότερες συνήθειες του προκατόχου του», κάνοντας λόγο για «παραλογισμό».
Εξέπεμψε δε αυστηρά και ξεκάθαρα μηνύματα προς τη Βόρεια Μακεδονία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προειδοποίησα με μία σαφή μου δήλωση ότι οποιαδήποτε απόκλιση από τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα έχει σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις μας με τη Βόρεια Μακεδονία.
Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια, όσο δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά δεν συμμορφώνεται».
Στη συνέχεια, κι αναφερόμενος στον μεγάλο «βραχνά» των Ελλήνων, την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι μισθοί θα αυξάνονται, ακόμη κι αν η ακρίβεια δεν υποχωρεί» και περνώντας στην αντεπίθεση, τόνισε ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με χρεοκοπία της χώρας».
Δήλωσε δε ότι η πρώτη παρέμβαση, εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, θα αφορούν τις μειώσεις εργοδοτικών εισφορών.
Για την Ασφάλεια, είπε ότι έχουν γίνει βήματα μπροστά. «Αν κάποιοι φαντάζονταν ότι μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα ό,τι και στις ΗΠΑ, να το ξεχάσουν», υπογράμμισε για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια. «Όποτε χρειαστεί η αστυνομία να παρέμβει, το κάνει αμέσως», τόνισε.
Για την εγκληματικότητα και τις γυναικοκτονίες, «κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, ειδικά με την εκπαίδευση των αστυνομικών μας, για να μπορούν οι γυναίκες να αισθάνονται ασφαλείς. Νομίζω ότι σε πολλές γειτονιές της Αθήνας είναι ήδη αισθητή η παρουσία των αστυνομικών, χρειαζόμαστε μία καλύτερη κατανομή του αστυνομικού δυναμικού της χώρας».
Για την υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, δήλωσε «ας κρατήσουμε ότι μερικές φορές, υπάρχουν στιγμές που ξεχειλίζουν το ποτήρι, η τραγική αυτή στιγμή ήταν η σταγόνα που μας οδήγησε σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο και δεν κάνουμε ούτε εκατοστό πίσω».
Για τον πήχη των ευρωεκλογών, είπε ότι στόχος είναι να φτάσουμε στο ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών, στο 33%. «Οι ευρωεκλογές έχουν εθνικό πρόσημο, η αντιπολίτευση θέλει να τις μετατρέψει σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης», επεσήμανε.
«Δεν είναι οι ευρωεκλογές η ώρα για δυσαρέσκεια στην κυβερνητική πολιτική», πρόσθεσε.
Για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, αρκέστηκε να πει ότι «σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από ξένα πανεπιστήμια να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα».
Σχετικά με το σενάριο ανασχηματισμού, είπε ότι «το χαμόγελό μου νομίζω ότι είναι η καλύτερη απάντηση, έχω αποδείξει ότι δεν μου αρέσουν οι διαρκείς αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα».
Για την εκ νέου υποψηφιότητά του τοπ 2027, δήλωσε ότι «η ΝΔ θέλει να κερδίσει τις εκλογές και το 2027. Αισθάνομαι φρέσκος, με νέες ιδέες, πιο έμπειρος και δημιουργικός». Τόνισε, πάντως, πως «πάμε για εξάντληση της 4ετίας» όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
«Θέλω να διαφυλάξω την αξιοπιστία των προβλέψεων μου», είπε, κλείνοντας για τον τελικό του Conference.
Ανεξαρτητοποιήθηκαν Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώτα Πούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ – Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ
Τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνει και επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μένει με 29 βουλευτές, μετά την ανεξαρτητοποίηση της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πουλου.
Σημειώνεται πως τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίρνει πλέον το ΠΑΣΟΚ. Τόσο η Θεοδώρα Τζάκρη όσο και η Γιώτα Πούλου απέστειλαν ταυτόχρονα το πρωί της Πέμπτης (21.11.2024) επιστολές ανεξαρτητοποίησης στον πρόεδρο της Βουλής, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να περιορίσουν την κριτική ότι φέρουν την ευθύνη πως «έριξαν» τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το ΠΑΣΟΚ με 31 βουλευτές γίνεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Η Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρει στην επιστολή της: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων. Με την παρούσα επιστολή μου σας γνωστοποιώ την αποχώρησή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εφεξής θα είμαι ανεξάρτητη βουλευτής Πέλλας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Με τιμή, Θεοδώρα Τζάκρη».
Με πανομοιότυπη επιστολή ανεξαρτητοποιήθηκε και η Γιώτα Πούλου: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, Με την παρούσα επιστολή μου σας γνωστοποιώ την αποχώρησή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εφεξής θα είμαι ανεξάρτητη βουλευτής Βοιωτίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Με τιμή, Γιώτα Πούλου».
Το πρωί της Πέμπτης η Θεοδώρα Τζάκρη είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ το… Σάββατο.
Σημειώνεται πως οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον ανεξάρτητοι, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου, Κυριακή Μάλαμα και Γιώτα Πούλου αναμένεται να ενταχθούν στο νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.
Νίκος Δένδιας: Πάμε σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων μέχρι το 2025 – Κάθε μονάδα θα έχει τη δυνατότητα αντι-drone
Για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων για το διάστημα 2024 – 2035 μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, το πρωί της Πέμπτης (14.11.24).
Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα που θα ενισχύσουν και θα αναβαθμίσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αρχικά, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι θα μεταρρυθμιστεί η Εθνοφυλακή, η εφεδρεία και η στρατιωτική θητεία, ενώ υπογράμμισε ότι συγχωνευτούν και κατ’ επέκταση θα κλείσουν στρατόπεδα στην ελληνική επικράτεια, παρουσιάζοντας αριθμητικά στοιχεία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες στον Έβρο με πληρότητα κάτω από 30% και μονάδα στην Πελοπόννησο με 130%. Δεν έχει λογική να έχουμε 800 και στρατόπεδα, περισσότερα και από τις ΗΠΑ. Χρειάζομαι βοήθεια ξέρω τι είναι να κλείνουν στρατό. Πάμε σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων και αυτό να τελειώσει μέχρι το 2025. Το κάνουμε γιατί δεν έχουμε χρήματα να κλείσουμε άλλα 250».
Παράλληλα, τόνισε ότι θα καταργηθούν περισσότεροι από 30 σχηματισμοί και θα ενοποιηθούν άλλοι, επισημαίνοντας πως πλέον οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να εκσυγχρονιστούν.
«Πρέπει να μπούμε στην εποχή των drones, κάθε μονάδα θα έχει τη δυνατότητα αντι-drone», ανέφερε.
Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το 09:30 με 10:30 του βίντεο:
Σε ό,τι αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι θα υπάρξει τεράστια ενίσχυση και ο Στόλος θα α αποκτήσει δυνατότητες που δεν είχε ποτέ στην ιστορία του και αποκτά δυνατότητα αεροπορικής άμυνας στην περιοχή, προκειμένου να προβάλλει την ισχύ του.
Για την Πολεμική Αεροπορία, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι «ο πτέραρχος Γεωργιάδης έχει προωθήσει ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης των τύπων για να φτάσουμε σε μια οροφή 200 αεροσκαφών 4++ και 5ης γενιάς, με τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale, F-35 και τα αναβαθμισμένα F-16 Viper.
Ως προς την κυβερνοασφάλεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε πως «για να λειτουργήσουμε τα συστήματα πρέπει να πάμε σε δορυφορικές επικοινωνίες κρυμμένες, άρα πρέπει να πάμε σε ελληνικό δορυφόρο και πρέπει να πάμε σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου αμυντικές και επιθετικές».
Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι «στα 10 χρόνια της κρίσης έλειψαν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο άρα ένα συνολικό έλλειμμα 20 δισ. Όπου υπάρχει ιδιωτική βοήθεια είναι καλοδεχούμενη. Φέτος θα ξεπεράσουμε τα 20 εκατομμύρια. Η δυνάμει απειλή έχει έναν προϋπολογισμό 40 δισ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι θα πάμε σε 2 δισ. εξοικονόμηση σε βάθος 10ετίας από τα λειτουργικά έξοδα και αυτό είναι το απαισιόδοξο σενάριο».
Οι δυο κινήσεις Μητσοτάκη στη Βουλή που «έδειξαν» ποιον θεωρεί βασικό του αντίπαλο
Η συζήτηση στη Βουλή για την αντιπυρικη περίοδο φαίνεται να εκπέμπει και πολλά μηνύματα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στους πολιτικούς του αντιπάλους εντός και εκτός.
Όπως σχολιάστηκε από πολλούς, η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποχωρήσει την ώρα που ανέβαινε στο βήμα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και η επιστροφή του όταν πήρε τον λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε δυο πράγματα: πρώτον, ότι επιλέγει ως βασικό του πολιτικό αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Άλλωστε αυτό φάνηκε και στην πρωτολογία του όταν απευθύνθηκε προσωπικά στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Και να πω στον κ. Ανδρουλάκη, αφού τον συγχαρώ για την επανεκλογή του, με αφορμή κάτι το οποίο διάβασα στην ερώτησή σας: δεν είναι άλλοθι, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, είναι μια πραγματικότητα. Είναι μια επίθεση η οποία δεν έχει χρώμα, δεν έχει κόμμα. Είναι ένας κίνδυνος ο οποίος αφορά τους πάντες και απέναντι στην κλιματική κρίση έχουμε χρέος να σταθούμε όλοι ενωμένοι και συντεταγμένοι».
Και δεύτερον: Σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος πρόσφατα αντάλλαξε θερμή χειραψία με τον Νίκο Παππά σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να έχει σχέσεις με τον καταδικασμένο Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από το Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει