Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Eurovision 2024: Η σειρά εμφάνισης των 26 χωρών στον μεγάλο τελικό

Λίγες ώρες μετά τον β’ ημιτελικό ανακοινώθηκε η σειρά με την οποία θα εμφανιστούν οι συμμετέχουσες χώρες στον μεγάλο τελικό της Eurovision, το Σάββατο 11 Μαΐου.

Στην καθιερωμένη κλήρωση που πραγματοποιήθηκε, η Μαρίνα Σάττι με το «Zari» θα εμφανιστεί στη 12η θέση, ενώ η Κύπρος με τη Silia Kapsis και το τραγούδι «Liar» στην 20ή.

Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον μεγάλο τελικό είναι η εξής:
1. Σουηδία
2. Ουκρανία
3. Γερμανία
4. Λουξεμβούργο
5. Ολλανδία
6. Ισραήλ
7. Λιθουανία
8. Ισπανία
9. Εσθονία
10. Ιρλανδία
11. Λετονία
12. Ελλάδα
13. Ηνωμένο Βασίλειο
14. Νορβηγία
15. Ιταλία
16. Σερβία
17. Φινλανδία
18. Πορτογαλία
19. Αρμενία
20. Κύπρος
21. Ελβετία
22. Σλοβενία
23. Κροατία
24. Γεωργία
25. Γαλλία
26. Αυστρία

https://www.instagram.com/p/C6xIRjaibOh/embed/captioned/?cr=1&v=14&wp=1350&rd=https%3A%2F%2Fwww.amna.gr&rp=%2Flife%2Farticle%2F817626%2FEurovision-2024-I-seira-emfanisis-ton-26-choron-ston-megalo-telikorn#%7B%22ci%22%3A0%2C%22os%22%3A1097426.400000006%7D

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Σε αχορτογράφητα νερά το Ιράν μετά τον θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί

Η είδηση του θανάτου του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε, το απόγευμα της Κυριακής (19.05.2024), ταράζει τα νερά στην πολιτική ζωή του Ιράν αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο θάνατος του προέδρου του Ιράν Ραϊσί σε δυστύχημα με ελικόπτερο αναμένεται να επιτείνει την αίσθηση «πολιτικής μετάβασης» που διανύει η χώρα, σημειώνει ο Guardian. 

Σε ανάλυσή του το βρετανικό μέσο, αναφέρει πως ο θάνατος του προέδρου του Ιράν Ραϊσί έρχεται σε μία εποχή που η χώρα είναι αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου εξωτερικές προκλήσεις, σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, μια δεινή οικονομία και τεταμένες σχέσεις με άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής ενώ προετοιμαζόταν ήδη για αλλαγή καθεστώτος καθώς ο ανώτατος ηγέτης, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είναι 85 ετών.

Όπως υπενθυμίζει, στις πρόσφατες εκλογές της 1ης Μαρτίου 2024 εξελέγη ένα νέο σκληροπυρηνικό κοινοβούλιο, με τη συμμετοχή ωστόσο του εκλογικού σώματος σε εθνικό επίπεδο να καταγράφει ιστορικά χαμηλά ποσοστά. Το 41% αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για το Ιράν, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως σε ορισμένες περιφέρειες ψήφισε μόλις το 10% του εκλογικού σώματος.

Οι εκλογές σήμαναν την ολοκληρωτική ήττα μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών πολιτικών για πρώτη φορά μετά το 1979, με το νέο κοινοβούλιο να βρίσκεται πλέον «διχασμένο» ανάμεσα στους παραδοσιακούς σκληροπυρηνικούς και μια υπερσυντηρητική ομάδα γνωστής ως Paydari ή Μέτωπο Σταθερότητας. 

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Κατά τον Guardian, η αναστάτωση αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς συμπίπτει με μια περίοδο αβεβαιότητας και αναταραχών σε διεθνές επίπεδο, με το Ιράν να αντιμετωπίζει προκλήσεις σε πολλαπλά μέτωπα.

Από τη μία οι πιέσεις σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, οι τεταμένες σχέσεις με τη Δύση και ιδιαίτερα με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, αλλά και κόντρες με άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής και μια δεινή κατάσταση της οικονομίας στο εσωτερικό της χώρας.

Σημαντική και η απώλεια του υπουργού Εξωτερικών

Η αίσθηση αστάθειας ενισχύεται και από το θάνατο και του υπουργού Εξωτερικών Χουσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Πιθανότερος διάδοχος του είναι ο Αλί Μπαγκερί, πρόσωπο που όμως δε συγκεντρώνει την εύνοια των σκληροπυρηνικών της χώρας, που μπορεί να τον θεωρήσουν «πρόθυμο» να διαπραγματευτεί με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι το Ιράν πρέπει να βρει νέο πρόεδρο εντός 50 ημερών, χρονικό διάστημα που κρίνεται αρκετά μικρό. Σύμφωνα με το σύστημα διαδοχής της χώρας, την εξουσία αναλαμβάνει ο πρώτος αντιπρόεδρος – επί του παρόντος ο Μοχάμεντ Μοχμπέρ.

Λίγοι όμως θεωρούν ότι ο Μοχμπέρ, ένας τραπεζίτης και πρώην αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Khuzestan, είναι κατάλληλος για τη θέση.

Η άμεση πρόκληση για οποιονδήποτε νέο ηγέτη θα είναι να ελέγξει όχι μόνο τις εσωτερικές διαφωνίες, αλλά και τις απαιτήσεις εντός της χώρας, να ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή με τη Δύση και να πλησιάσει περισσότερο τη Ρωσία και την Κίνα.

Αλλά οποιοσδήποτε κι αν είναι ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να πάρει μεγάλες αποφάσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Διαχρονική πρόκληση για το Ιράν παραμένουν οι σχέσεις με το Ισραήλ, το οποίο έφτασε σε νέο επίπεδο συναγερμού τον Απρίλιο όταν οι δύο χώρες αντάλλαξαν πυρά, γεγονός πυροδοτήθηκε από μια ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, και γενικότερα από την υποστήριξη του Ιράν σε ομάδες που είναι πρόθυμες να πολεμήσουν Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του Ιράν διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της ότι ο θάνατος του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί σε δυστύχημα με ελικόπτερο δεν θα προκαλέσει «την παραμικρή διατάραξη της διακυβέρνησης» της χώρας.

«Ο πρόεδρος του ιρανικού λαού, εργατικός και ακούραστος (…) θυσίασε τη ζωή του για το έθνος», αντέδρασε η κυβέρνηση στον θάνατό του. «Διαβεβαιώνουμε το πιστό έθνος ότι με τη βοήθεια του Θεού και την υποστήριξη του λαού δεν θα υπάρξει η παραμικρή διατάραξη της διακυβέρνησης της χώρας», πρόσθεσε.

Πληροφορίες από Guardian

NEWSIT

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί ο Πρόεδρος Ραϊσί και ο ΥΠΕΞ Αμιραμπντολαχιάν, μεταδίδουν ΜΜΕ του Ιράν – Επέβαιναν σε ελικόπτερο που συνετρίβη

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο 63χρονος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραϊσί, που εξελέγη το 2021, ο 60χρονος υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, που ανέλαβε το αξίωμα επίσης το 2021, και άλλοι αξιωματούχοι που επέβαιναν σε ελικόπτερο Bell 212 το οποίο συνετρίβη χθες Κυριακή σε ορεινή περιοχή υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες είναι όλοι νεκροί.

Διαβάστε επίσης: «Ουδεμία ένδειξη» πως υπάρχουν επιζώντες στον τόπο όπου συνετρίβη το ελικόπτερο με τον Πρόεδρο του Ιράν

Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση σε αυτό το στάδιο.

Το πρακτορείο ειδήσεων MEHR μετέδωσε ότι «όλοι» οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο «έγιναν μάρτυρες».

Την ίδια πληροφορία έδωσε ιρανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

ΦΩΤΟ EPA/Iranian state TV (IRIB)

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

To τουριστικό θαύμα της Αίγινας

Σε δωδεκάμηνο προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες έχει εξελιχθεί το νησί της Αίγινας αποτελώντας ένα βέλτιστο παράδειγμα για το πώς ένα μικρό νησί κατάφερε μέσα σε 20 χρόνια να προσελκύει 2 και πλέον εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο αμβλύνοντας την τουριστική περίοδο, πέραν του θέρους. 
Το “τουριστικό θαύμα της Αίγινας”, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού, Σταύρος Καλαμάκης, δεν ήταν κάτι που συνέβη από μόνο του. “Είναι το απόσταγμα της δουλειάς που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια από τους φορείς του κλάδου. Το πείσμα και η επιμονή της τοπικής ένωσης των ξενοδόχων σε συνεργασία με τους επικεφαλείς της ΠΟΞ, του ΣΕΤΕ και της ΕΞΑΑΑ έφερε δράσεις που άλλαξαν την τουριστική ιστορία του νησιού”, τονίζει ο κ. Καλαμάκης.
Ηλεκτρική διασύνδεση και τουριστικές υποδομές αλλάζουν το τουριστικό τοπίο στην Αίγινα
    Στον άξονα των υποδομών, η ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με την Αθήνα από τον ΔΕΔΗΕ, αλλά και η υλοποίηση της μαρίνας στην Αγία Μαρίνα για 100 σκάφη έδωσαν αξία στο τουριστικό χαρτοφυλάκιο του νησιού, εξηγεί ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων της Αίγινας. Με την διασύνδεση, πλέον εξασφαλίστηκε η ηλεκτρική επάρκεια των υποδομών του νησιού και την ίδια στιγμή δρομολογήθηκε η φωταγώγηση του ναού της Αφαίας, εξηγεί ο κ. Καλαμάκης. Στο μεταξύ με τη νέα Μαρίνα, η Αίγινα μπαίνει στον χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού με αξιώσεις. Πρόκειται για έργα που έδωσαν πνοή στον τόπο και παράλληλα συνέδεσαν τον τουρισμό με τον πολιτισμό, αναφέρει ο κ. Καλαμάκης.
Σε 35 λεπτά πας Αίγινα με τα νέα καταμαράν
    Ειδική μνεία, εξάλλου, πρέπει να γίνει και για την θαλάσσια σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά και την Αθήνα γενικότερα, αφού με τα νέα καταμαράν που μπήκαν σε τακτικά δρομολόγια, η διάρκεια του ταξιδιού είναι μόλις 35 λεπτά, ενώ από το αεροδρόμιο της Αθήνας η Αίγινα απέχει πλέον 70 λεπτά, όπως εξηγεί ο κ. Καλαμάκης. Πλέον τα νησιά του Αργοσαρωνικού έχουν μετατραπεί σε πόλο έλξης για να επισκεφτεί κανείς την Αθήνα, δεδομένης και της διαθεσιμότητας σε δωμάτια στα εν λόγω νησιά.
    Η Αίγινα διαθέτει 3,500 ξενοδοχειακά κρεβάτια και επιπλέον 1.500 σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μάλιστα ο κ. Καλαμάκης εκτιμά ότι αυτά της βραχυχρόνιας μίσθωσης προσεγγίζουν τα ξενοδοχειακά. Στο σημείο  αυτό υπογραμμίζει ότι Γάλλοι και Άγγλοι συνταξιούχοι είναι πλέον μόνιμοι κάτοικοι στο νησί. Το 2023 ο Αργοσαρωνικός προσέλκυσε 2.5 εκατομμύρια επισκέπτες, με τα 2.3 εκατομμύρια να πιάνουν λιμάνι στην Αίγινα. Αντίστοιχη εικόνα αναμένεται και για το 2024, αφού από τώρα οι κρατήσεις για το καλοκαίρι αγγίζουν το 70% στα καταλύματα του νησιού.
Επιτακτική ανάγκη ο εκσυγχρονισμός των τουριστικών καταλυμάτων μέσω επιδότησης
    Τροχοπέδη για την βελτίωση του τουριστικού προϊόντος αποτελεί ο αποκλεισμός των καταλυμάτων του νησιού από προγράμματα επιδότησης, που θα αναβαθμίσουν την εικόνα τους, αναφέρει ο κ. Καλαμάκης. Παράλληλα καυτηριάζει την απουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πεδίο του τουρισμού τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι 4 χρόνια δεν έχει υπάρξει συνάντηση του δημάρχου με τους φορείς των ξενοδόχων, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις τους.  Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο θρησκευτικός τουρισμός έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο νησί, χάριν της παρουσίας του μοναστηριού του Αγίου Νεκταρίου. Χιλιάδες είναι οι τουρίστες που κάθε μέρα επισκέπτονται το μοναστήρι, προερχόμενοι κυρίως από Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία κλπ και οι οποίοι διανυκτερεύουν στο νησί καθ’ολη τη διάρκεια του έτους.
Κ. Χαλκιαδάκης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ