Connect with us

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Ολυμπιακός έκανε την ανατροπή της χρονιάς: Η πορεία στον τελικό του Conference League και ο πανηγυρισμός του Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία το βράδυ της Πέμπτης (19/5), πανηγυρίζοντας για πρώτη φορά την πρόκριση σε ευρωπαϊκό τελικό στο ποδόσφαιρο. Η ερυθρόλευκη οικογένεια ζει ανεπανάληπτες στιγμές μετά τη νίκη επί της Άστον Βίλα στα ημιτελικά του Conference League, με την ανεπανάληπτη επιτυχία να φέρει την υπογραφή του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο στο ξεκίνημα της σεζόν. Η πορεία του στην Ευρώπη δεν ήταν αυτή που επιθυμούσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης και οι φίλοι των Πειραιωτών, ενώ και στο πρωτάθλημα η ομάδα του Πειραιά έμεινε από νωρίς πίσω κι όλα έδειχναν ότι η χρονιά οδεύει προς ναυάγιο…

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ αποχώρησε, ο Καρβαγιάλ δεν μπόρεσε να γυρίσει τον διακόπτη και ο Ολυμπιακός βρέθηκε με τρίτο προπονητή μέσα σε λίγους μήνες. Η τρίτη αλλαγή ήταν, όμως, ονειρική, καθώς ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ήρθε για να μείνει στον ερυθρόλευκο πάγκο, μετατρέποντας μία ομάδα που έμοιαζε χαμένη, σ ‘ ένα τρομερό σύνολο που “τρώει σίδερα” σε οποιαδήποτε έδρα κι αν αγωνίζεται και με οποιονδήποτε αντίπαλο βρεθεί στον δρόμο της.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν τα παράτησε ποτέ. Είδε τον Ολυμπιακό να μην αποδίδει στο ξεκίνημα της σεζόν, πάλεψε, επένδυσε ακόμα περισσότερα χρήματα, έφερε μεσούσης της σεζόν παίκτες από το πιο ψηλό ράφι, όπως ο Κάρμο και ο Τσικίνιο, έδωσε τα κλειδιά σ’ έναν κορυφαίο προπονητή, όπως ο Μεντιλίμπαρ, τον στήριξε μετά τη “στραβή” με το 1-4 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο “Γ. Καραϊσκάκης” και πλέον βλέπει τους κόπους του να ανταμείβονται.

Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού έκανε την ανατροπή της χρονιάς, μετατρέποντας μία εφιαλτική σεζόν στην καλύτερη της ερυθρόλευκης ιστορίας, μιας και οι Πειραιώτες για πρώτη φορά θα αγωνιστούν σε ευρωπαϊκό τελικό, ενώ θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γίνουν η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο στο ποδόσφαιρο.

Οι δύο νίκες του Ολυμπιακού κόντρα στην πανίσχυρη Άστον Βίλα που πρωταγωνιστεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου (σ.σ. Premier League) αλλά και οι επιβλητικές εμφανίσεις του που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, μαρτυρούν ότι στο Λιμάνι γίνεται εξαιρετική δουλειά.

Για να φτάσουμε, όμως, μέχρι τον τελικό της Opap Arena, χρειάστηκαν να γίνουν μικρά και μεγάλα θαύματα.

Η πορεία του Ολυμπιακού ξεκίνησε το καλοκαίρι από τα προκριματικά του Europa League. Οι Πειραιώτες πέρασαν δύο γύρους για να βρεθούν στους ομίλους, όπου δεν τα πήγαν καθόλου καλά.

Οι δύο νίκες κόντρα στην αδύναμη Τόπολα ήταν αυτές που του έδωσαν την τρίτη θέση και το εισιτήριο για τα πλέι οφ του Conference League. Κι εκεί ξεκίνησαν να μπαίνουν οι πινελιές του Μεντιλίμπαρ.

Ο Ολυμπιακός πέρασε με δύο νίκες τη Φερεντσβάρος για να προκριθεί στους “16”, εκεί όπου έκανε την ανατροπή του αιώνα, αφού γύρισε το 1-4 του Φαλήρου, επικρατώντας με 1-6 της Μακάμπι Τελ Αβίβ στη ρεβάνς στη Σερβία.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-cztuhb2ay10p

Και αφού γύρισε από τον κόλαση, δεν θα μπορούσε να μην πετάξει έξω και τη διαφημισμένη Φενέρμπαχτσε, εκεί όπου ο Κωνσταντής Τζολάκης χρειάστηκε να γίνει ήρωας και να χαρίσει την πρόκριση στους Πειραιώτες στα πέναλτι μέσα στην Πόλη.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d0nlh9eg5m8x

Η Άστον Βίλα αποδείχθηκε τελικά μικρό εμπόδιο για τους ερυθρόλευκους στα ημιτελικά, με την αγγλική ομάδα να εμφανίζεται κατώτερη και στα δύο παιχνίδια κόντρα στον Ολυμπιακό.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d15fkf4dc8bt

Προκριματικά Europa League
10 Αυγούστου 2023: Ολυμπιακός – Γκενκ 1-0
17 Αυγούστου 2023: Γκενκ – Ολυμπιακός 1-1
24 Αυγούστου 2023: Ολυμπιακός – Τσουκαρίτσκι 3-1
31 Αυγούστου 2023: Τσουκαρίτσκι – Ολυμπιακός 0-3

Όμιλος Europa League
21 Σεπτεμβρίου 2023: Ολυμπιακός – Φράιμπουργκ 2-3
5 Οκτωβρίου 2023: Τόπολα – Ολυμπιακός 2-2
26 Οκτωβρίου 2023: Ολυμπιακός – Γουέστ Χαμ 2-1
9 Νοεμβρίου 2023: Γουέστ Χαμ – Ολυμπιακός 1-0
30 Νοεμβρίου 2023: Φράιμπουργκ – Ολυμπιακός 5-0
14 Δεκεμβρίου 2023: Ολυμπιακός – Τόπολα 5-2

Conference League
Playoff

15 Φεβρουαρίου 2024: Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 1-0
22 Φεβρουαρίου: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός 0-1

Φάση των 16

7 Μαρτίου 2024: Ολυμπιακός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 1-4
14 Μαρτίου 2024: Μακάμπι Τελ Αβίβ – Ολυμπιακός 1-6 (παρ.)

Προημιτελικά

11 Απριλίου 2024: Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε 3-2
18 Απριλίου 2024: Φενέρμπαχτσε – Ολυμπιακός 2-3 (πεν)

Ημιτελικά

2 Μαΐου 2024: Άστον Βίλα – Ολυμπιακός 2-4
9 Μαΐου 2024: Ολυμπιακός – Άστον Βίλα 2-0

Κάθε φίλος του Ολυμπιακού έχει το δικαίωμα πλέον να πιστεύει στο όνειρο. Κόντρα στη Φιορεντίνα στον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας, ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ έχει όλα τα φόντα να γράψει ιστορία και να σηκώσει το Conference League. Το σίγουρο είναι ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης και οι Πειραιώτες κέρδισαν το στοίχημα και δικαιούνται να ονειρεύονται ένδοξες μέρες.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πανηγύρισε έξαλλα την ιστορική επιτυχία του Ολυμπιακού. Ο ισχυρός άνδρας των Πειραιωτών έζησε έντονα κάθε λεπτό του αγώνα με την Άστον Βίλα και μετά το τέλος της αναμέτρησης δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνηση του.

Η ιστορική επιτυχία του Ολυμπιακού φέρει σε μεγάλο βαθμό την υπογραφή του, καθώς δεν τα παράτησε, πάλεψε και δικαιώθηκε.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ολυμπιακός παραμένει και στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Τρεις αγώνες πριν το φινάλε της Super League, η ομάδα του Μεντιλίμπαρ κρατάει την τύχη στα χέρια της, καθώς δεν εξαρτάται από αποτελέσματα αντιπάλων.

Με τρεις νίκες, οι ερυθρόλευκοι σηκώνουν το πρωτάθλημα και πραγματοποιούν την ανατροπή του αιώνα στην Ελλάδα. Το έργο τους κόντρα σε ΠΑΟΚ (εκτός), ΑΕΚ (εντός) και Παναθηναϊκό (εκτός) είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά η ομάδα του Μεντιλίμπαρ δείχνει να μην καταλαβαίνει τίποτα. Όλα θα φανούν την προσεχή Κυριακή (12/3) στην Τούμπα.

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΠΑΟΚ: Οι πιθανοί του αντίπαλοι στα προκριματικά του νέου Champions League

Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας στη Super League και η σεζόν 2024/25 θα τον βρει στα προκριματικά του Champions League (ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στη διοργάνωση).

Ο ΠΑΟΚ σήκωσε το 4ο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στην ιστορία του και πλέον έχει μια άλλη, μεγάλη, πρόκληση μπροστά του. Να βρεθεί για πρώτη φορά σε ομίλους Champions League.

Ο πρωταθλητής θα ξεκινήσει από τον δεύτερο προκριματικό του νέου Champions League στις 23-24 και 30-31 Ιουλίου (κλήρωση στις 19/6). Ο ΠΑΟΚ θα βρίσκεται στους ισχυρούς κεφαλαιοποιώντας την καλή ευρωπαϊκή του παρουσία τα τελευταία χρόνια (37.000 βαθμοί στο ranking).

Στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League υπάρχουν δώδεκα πιθανοί αντίπαλοι, που είτε έχουν προκριθεί απευθείας στον συγκεκριμένο γύρο, είτε θα προκύψουν από ζευγάρια του πρώτου προκριματικού.

Οι σίγουροι πιθανοί αντίπαλοι είναι οι: Ελσίνκι (Φινλανδία), Φλόρα Ταλίν (Εσθονία), Στεάουα (Ρουμανία), Κλάκσβικ (Νησιά Φερόε), Σάμροκ Ρόβερς (Ιρλανδία). Λίνκολν (Γιβραλτάρ), TNS (Ουαλία). Ρίγα (Λετονία), Πετροκούμπ (Μολδαβία), Γιαγκελόνια ή Σλασκ Βρότσλαβ (Πολωνία).

Σε περίπτωση που περάσει στον τρίτο γύρο (κλήρωση στις 22 Ιουλίου, παιχνίδια στις 6-7 και 13 Αυγούστου), η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου θα είναι ξανά στους ισχυρούς και θα έχει έξι πιθανούς αντιπάλους.

Οι επικρατέστεροι, εφόσον δηλαδή προκριθούν από τον δεύτερο γύρο, είναι οι Μπόντο Γκλιμτ (Νορβηγία), Λουντογκόρετς (Βουλγαρία), Σπάρτα Πράγας (Τσεχία), Μάλμε (Σουηδία), ΑΠΟΕΛ (Κύπρος), Μίντιλαντ (αν πάρει το πρωτάθλημα Δανίας) ή Σλόβαν Μπρατισλάβας (Σλοβακία).

Στα πλέι οφ του Champions League (κλήρωση στις 5 Αυγούστου, αγώνες 20-21 και 27-28 του μήνα) το έργο του ΠΑΟΚ θα είναι πιο δύσκολο. Υποψήφιοι αντίπαλοι είναι οι Φερεντσβάρος (Ουγγαρία), Καραμπάγκ (Αζερμπαϊτζάν), Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία), Μακάμπι Τελ-Αβίβ (Ισραήλ) και Γαλατάσαραϊ (Τουρκία).

Φυσικά, ο ΠΑΟΚ έχει και το “μαξιλαράκι” του… υποβιβασμού στα προκριματικά του Europa League και του Conference League, σε περίπτωση αποκλεισμών. Μόνο με τρεις αποκλεισμούς το καλοκαίρι θα μείνει εκτός Ευρώπης από το Σεπτέμβριο και μετά.

Αν ο ΠΑΟΚ κάνει την υπέρβαση και μπει στο νεοσύστατο League Stage, θα βρεθεί μαζί με άλλες 35 ομάδες στην κλήρωση της 29ης Αυγούστου και θα παίξει οκτώ αγώνες από τις 17 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 29 Ιανουαρίου.

Κάθε μια από τις 36 ομάδες θα δώσει οκτώ παιχνίδια, αλλά θα συμμετέχει ουσιαστικά σε μια βαθμολογία. Βάσει της κατάταξης, οι οκτώ πρώτες ομάδες προκρίνονται στους “16”.

Οι ομάδες από τις θέσεις 9 ως 24 θα δώσουν διπλά νοκ άουτ παιχνίδια, τύπου πλέι οφ, για να προκριθούν στους “16”, ενώ οι ομάδες στις θέσεις 25-34 αποκλείονται. Να τονίσουμε ότι από την ερχόμενη σεζόν, μετά το φθινόπωρο, δεν υπάρχει “υποβιβασμός” σε παρακάτω διοργάνωση για όσες ομάδες δεν συνεχίζουν.

NEWSIT

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αντελίνο Βιεϊρίνια: Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ κοιμήθηκε αγκαλιά με το τρόπαιο του πρωταθλητή Ελλάδας

Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια σήκωσε το δεύτερο πρωτάθλημα του με τον ΠΑΟΚ και μετά τους πανηγυρισμούς που ακολούθησαν της νίκης στην έδρα του Άρη, ήρθε η στιγμή της ηρεμίας. Ο αρχηγός των Θεσσαλονικέων δεν αποχωρίστηκε το τρόπαιο του πρωταθλητή.

Έζησε με μεγάλη αγωνία τη “μάχη” του ΠΑΟΚ στην έδρα του Άρη από τον πάγκο. Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια έφυγε θριαμβευτής και πρωταθλητής Ελλάδας από το “Βικελίδης” και πήγε -μαζί με την υπόλοιπη αποστολή του “δικέφαλου του Βορρά”- στην Τούμπα, για να σηκώσει το τρόπαιο.

Μέσα σε αποθέωση από περίπου 50.000 οπαδούς του ΠΑΟΚ, ο Αντελίνο Βιεϊρίνια σήκωσε το δεύτερο πρωτάθλημά του με τον “δικέφαλο του Βορρά”, ενώ στη συνέχεια το… πάρτι συνεχίστηε στο Λευκό Πύργο.

Ο Πορτογάλος δεν αποχωρίστηκε το τρόπαιο του πρωταθλητή. Το πήρε στο σπίτι του -όπως φαίνεται από σχετική ανάρτηση- και φωτογραφήθηκε με αυτό στο κρεβάτι του να κοιμάται.

“Καληνύχτα Θεσσαλονίκη”, έγραψε ο 38χρονος άσος, που έφτασε τους πέντε τίτλους με τον ΠΑΟΚ, έχοντας κατακτήσει και τρία Κύπελλα Ελλάδας. Πλέον, μένει να φανεί, εάν ο Βιεϊρίνια θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση, ή θα… βάλει άλλη μια σεζόν στο “κοντέρ”.

NEWSIT

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Άρης – ΠΑΟΚ 1-2: Πρωταθλητής ο Δικέφαλος του Βορρά μέσα στο Βικελίδης

Ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε το πιο μάγκικο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Ο Δικέφαλος του Βορρά στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας για τέταρτη φορά, μόνο που τώρα το έκανε στην έδρα του μισητού αντιπάλου του, Άρη, και με 10 παίκτες! Με γκολ των Μπράντον Τόμας και Τάισον, η ομάδα του Λουτσέσκου επικράτησε με 2-1, σήκωσε πανάξια την κούπα, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την ΑΕΚ.

Ο ΠΑΟΚ στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας, κατακτώντας τον 4ο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Ο Δικέφαλος του Βορρά ήθελε μόνο νίκη στην έδρα του Άρη και κατάφερε να την πάρει με σκορ 2-1, τερματίζοντας στην κορυφή της Super League. Τόμας (30′), Τάισον (62′) τα γκολ των φιλοξενούμενων, είχε μειώσει ο Μορόν στο 47′. Με δέκα παίκτες ο ΠΑΟΚ από το 78′ λόγω αποβολής του Μιχαηλίδη.

Ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που έπαιξε φέτος το καλύτερο ποδόσφαιρο, κατακτώντας δίκαια το πρωτάθλημα. Ο Δικέφαλος του Βορρά έκανε έναν τρομερό δεύτερο γύρο στα πλέι οφ, νικώντας την ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και φυσικά τον Άρη στην έδρα του, πανηγυρίζοντας το πιο μάγκικο πρωτάθλημα της ιστορίας του.

Ο Δικέφαλος του Βορρά αγωνίστηκε σε εχθρική ατμόσφαιρα, είδε το παιχνίδι να στραβώνει στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους όταν ο Μορόν ισοφάρισε, αλλά βρήκε τα ψυχικά αποθέματα να πετύχει ένα τρομερό γκολ με τον Τάισον αλλά και να αντέξει στην πίεση του Άρη στα τελευταία 15 λεπτά, όταν και αγωνίστηκε με παίκτη λιγότερο λόγω της αποβολής του Μιχαηλίδη.

Ο αγώνας

Το παιχνίδι ξεκίνησε, όπως ήταν λογικό, με μεγάλη ένταση. Προτού συμπληρωθεί μισό λεπτό, ο Μιχαηλίδης πήρε κίτρινη κάρτα για μαρκάρισμα πάνω στον Μορόν. Τα πολλά φάουλ και οι συνεχείς διακοπές δε βοήθησαν στο να βρει ρυθμό το ματς, με τον ΠΑΟΚ να έχει μια κεφαλιά με τον Τάισον στο 15’. Λίγο πριν το ημίωρο, οι γηπεδούχοι ζήτησαν πέναλτι σε μονομαχία του Μορόν με τον Ζόαν Σάστρε, ωστόσο διαιτητής και VAR έκριναν πως δεν υπήρχε κάτι μεμπτό.

Εν τέλει, οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ εκμεταλλευόμενοι λάθος του Μορόν. Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς πήρε την μπάλα, βρήκε τον Τόμας που πλάσαρε τον Χουλιάν Κούεστα για το 0-1. Οι «κίτρινοι» προσπάθησαν να αντιδράσουν και να ισοφαρίσουν πριν βγει το ημίχρονο, ωστόσο οι προσπάθειες των Κίκε Σαβέριο (41’) και Σάπι Σουλεϊμάνοφ (44’) δε βρήκαν στόχο.

Βρήκε, όμως, ο Μορόν και το έκανε με απίθανο τρόπο στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους. Οι γηπεδούχοι συνεργάστηκαν από τα δεξιά, ο Μόουζες Οντουμπάτζο έκανε τη σέντρα και ο Μορόν με εντυπωσιακό γυριστό σουτ έκανε το 1-1 – ξέσπασμα χαράς σε Χαριλάου και Νέα Φιλαδέλφεια για το 20ο γκολ του Ισπανού στη Super League που έφερνε το πρωτάθλημα στην ΑΕΚ.

Η χαρά, πάντως, κράτησε λίγα λεπτά στην «κίτρινη» πλευρά. Από τρομερή ενέργεια του Γιάννη Κωνσταντέλια που προσπέρασε τον Οντουμπάτζο, ο Τάισον με σουτ νίκησε τον Κουέστα για το 1-2, στέλνοντας ξανά το τρόπαιο στην Τούμπα. Από εκτέλεση φάουλ του Σουλεϊμάνοφ ο Φαμπιάνο Λέισμαν αστόχησε στο 71’ ενώ έξι λεπτά αργότερα οι φιλοξενούμενοι έμειναν με παίκτη λιγότερο λόγω της αποβολής του Μιχαηλίδη με δεύτερη κίτρινη.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου πέρασε τον Ίβαν Νάσμπεργκ στο ματς αντί του Κωνσταντέλια, με τους «ασπρόμαυρους» να προσπαθούν να ροκανίσουν τα τελευταία λεπτά χωρίς να πιεστούν. Ένα σουτ του Άλβαρο Ζαμόρα από δύσκολη θέση πέρασε έξω ενώ στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Καρίμ Ανσαριφάρντ σπατάλησε τρομερή ευκαιρία να ισοφαρίσει με κεφαλιά και να στείλει τον τίτλο στην ΑΕΚ.

Το 1-2 έμεινε μέχρι τέλους, ο ΠΑΟΚ για τέταρτη φορά στην ιστορία του και πρώτη από το 2019 κατέκτησε τον τίτλο, εξασφαλίζοντας την παρουσία του στα προκριματικά του UEFA Champions League. Ο Άρης, από την άλλη, θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό το ερχόμενο Σάββατο (25/5, 20:30 – Πανθεσσαλικό Στάδιο), με την ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο να εξασφαλίζει και την έξοδό της στην Ευρώπη, έπειτα από το 2-2 των «πράσινων» με τον Ολυμπιακό που τους άφησε στην τέταρτη θέση.
Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΆΡΗΣ (Άκης Μάντζιος): Κουέστα, Οντουμπάτζο, Μοντόγια (86’ Φεράρι), Μπράμπετς, Φαμπιάνο, Εμβοντό (86’ Φετφατζίδης), Νταρίντα, Σουλεϊμάνοφ (86’ Ανσαριφάρντ), Βερστράτε (66’ Μάνου Γκαρθία), Σαβέριο (72’ Ζαμόρα), Μορόν.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Σάστρε, Κεντζιόρα, Μιχαηλίδης, Μπάμπα, Σβαμπ, Μεϊτέ, Κωνσταντέλιας (80’ Νάσμπεργκ), Τάισον (65’ Ντεσπόντοφ), Α. Ζίβκοβιτς, Τόμας (65’ Σαμάτα).

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ