ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Σημείο αναφοράς στη Σκιάθο το σπίτι-μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Λίγα μόλις βήματα μακριά από το πολύβουο λιμάνι της Σκιάθου και στην καρδιά του πιο κοσμοπολίτικου σημείου της Χώρας, ένα μικρό δρομάκι προς τα δεξιά οδηγεί στην όμορφη μικρή πλατεία στο μέσο της οποίας, ένα μεγάλο δέντρο χαρίζει απλόχερα τη δροσερή σκιά του στους επισκέπτες του κατάλευκου σπιτιού που περιμένουν να μπουν μέσα και να θαυμάσουν τα υπάρχοντα-εκθέματα του αγίου της ελληνικής λογοτεχνίας, του σπουδαίου Σκιαθίτη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Με απλά λόγια, όπως ήταν άλλωστε και όλη η ζωή του μεγάλου λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, είναι το σπίτι-μουσείο που έζησε στην πατρίδα του τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από το 1954 πέρασε στον Δήμο Σκιάθου και κι από το 1965 χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, ενώ το 1990 πραγματοποιήθηκαν εργασίες επισκευής και στερέωσης του κτιρίου.

Το υπέροχο διώροφο σπίτι που είναι κλασικό δείγμα σκιαθίτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής, χτίστηκε το 1860 από τον πατέρα του μεγάλου λογοτέχνη, τον ιερωμένο Αδαμάντιο όπως μπορεί να διακρίνει ο κάθε επισκέπτης, στην εντοιχισμένη από τότε επιγραφή στην είσοδο του σπιτιού.
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης που γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1851 στη Χώρα και πέθανε στον τόπο που γεννήθηκε το 1911 είχε μία εξαιρετικά λιτή ζωή ακόμη και στην Αθήνα όπου έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του. Είχε πέρα από το σπουδαίο συγγραφικό του έργο να επιδείξει και μία πρωτόγνωρη λιτότητα και στην καθημερινότητά του, ενώ ήταν και βαθιά θρησκευόμενος, κάτι που φαίνεται αποτυπωμένο και στο εσωτερικό του σπιτιού.
Μια εξωτερική ξύλινη σκάλα στην ανατολική πλευρά οδηγεί τους επισκέπτες στο εσωτερικό του σπιτιού που είναι διώροφο, με ανώγι και κατώγι, ενώ στο ανώγι, μια στενόμακρη είσοδος οδηγεί σε τρία δωμάτια.
Το ανώγι, δηλαδή ο πρώτος όροφος διατηρείται αυτούσιος με τα αυθεντικά του έπιπλα, αντικείμενα της εποχής και πολλά από τα προσωπικά του αντικείμενα, όπως το μελανοδοχείο του, το σεντούκι του και το κρεβάτι του, ενώ στο σαλόνι με το παραδοσιακό τζάκι και τα αυθεντικά έπιπλα, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης πέρασε τα τελευταία του χρόνια πριν πεθάνει από πνευμονία.
Στα δεξιά της εισόδου, υπάρχει ένα μικρό σχετικά δωμάτιο, όπου υπάρχουν τα βιβλία και τα θρησκευτικά άμφια του πατέρα του συγγραφέα, του παπα Αδαμάντιου. Το μικρό αυτό δωμάτιο διαθέτει μόνο ένα παράθυρο, ένα κρεβάτι και ένα ντουλάπι χωμένο στον τοίχο, μοιάζοντας περισσότερο με κελί μοναχού. Αυτό τον χώρο ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης το χρησιμοποίησε αργότερα όταν πια είχε επιδεινωθεί πολύ η υγεία του τόσο ως γραφείο όσο και σαν υπνοδωμάτιο.
Το σαλόνι του σπιτιού με τους χρωματικούς ρόμβους στο ταβάνι, βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την είσοδο και στα αριστερά υπάρχει το τζάκι, που ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης αγαπούσε πολύ σαν χώρο. Πάνω από το τζάκι, δύο μικρά ράφια έχουν ακόμη τις κούπες και τα φλιτζάνια με τα νησιώτικα αυθεντικά σχέδια, που χρησιμοποιούσε ο μεγάλος συγγραφέας.
Μία εσωτερική ξύλινη σκάλα οδηγεί στην αυλή και στο ισόγειο του σπιτιού, το οποίο χρησιμοποιούνταν από την οικογένεια ως αποθηκευτικός χώρος. Σήμερα, λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος παλαιών και νέων εκδόσεων του Σκιαθίτη συγγραφέα.
Ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι «για μας, για το νησί μας, για τον Πολιτισμό μας, η ανάδειξη του σπιτιού του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη είναι κορυφαίας σημασίας. Είναι τοπόσημο για τον τόπο μας και μια ολοζώντανη ιστορία που οφείλουμε να την μεταλαμπαδεύσουμε στους επισκέπτες της Σκιάθου και στους νεότερους. Για το νησί, το όνομα Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είναι ιερό και αξεπέραστο. Τιμούμε στο μέγιστο δυνατό, τον σπουδαίο λογοτέχνη που αποτελεί σημαία για το νησί μας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έμβλημα του δήμου Σκιάθου είναι το πρόσωπο του μεγάλου μας συγγραφέα, η πιο σημαντική οδός του νησιού φέρει το όνομά του αλλά και το διεθνές αεροδρόμιο της Σκιάθου ονομάζεται «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης».
Η. Παπαδημητρίου
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Οι Μικρές Κυκλάδες ανάμεσα στους δέκα ανεξερεύνητους θησαυρούς της Ευρώπης, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ

Τα δέκα άθικτα και καλά κρυμμένα «πετράδια» της Ευρώπης ανακαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Express σε συνεργασία με ειδικούς και σπεσιαλίστες στα διεθνή ταξίδια.
Το δημοφιλές ενημερωτικό μέσο τονίζει πως «όλο και περισσότεροι αναζητούν πλέον ένα μέρος διαφορετικό για τις καλοκαιρινές διακοπές. Μάλιστα δεν είναι αμελητέο το ποσοστό ταξιδιωτών που αναζητούν μαγευτικές τοποθεσίες που δεν είναι μαζικές ή πολύ εμπορικές και που θα κάνουν τους υπόλοιπους στα social media να αναρωτιούνται πού βρίσκονται οι τελευταίοι αυτοί εναπομείναντες παράδεισοι της Ευρώπης».
Στην δέκατη θέση του καταλόγου της Express υπάρχει μια ελληνική «συμμετοχή» https://x.com/NaxosIslands/status/1936315481612341417 με τα Κουφονήσια να γοητεύουν τους λάτρεις των αληθινών αποδράσεων, καθώς «είναι δύο υπέροχα νησάκια όπου όλα βρίσκονται σε μικρές αποστάσεις και είναι καλυμμένα με εξωτικές ακτές και γαλαζοπράσινα νερά». Η λίστα περιλαμβάνει στις υπόλοιπες θέσεις τις Αζόρες στην Πορτογαλία, το Σίγκναγκι της Γεωργίας, το Τίβατ στο Μαυροβούνιο, το Σάαρεμαα το μεγαλύτερο νησί της Εσθονίας, τη λίμνη Μπόχιν στη Σλοβενία, την Ισπανική Κόστα Ντα Μόρτε, το ορεινό συγκρότημα Ρετεζάτ στην Ρουμανία, τη νήσο Κόρτσουλα της Κροατίας και το Μπάνσκο της Βουλγαρίας.
Στο ίδιο διάστημα, η βρετανική Mirror ξεχωρίζει την Ηρακλειά ως «το νησί της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει μείνει ανέγγιχτο από τον μαζικό τουρισμό». Το εκτενές αφιέρωμα αναφέρει πως «πέρα από τα φανταχτερά νησιά των Κυκλάδων, το Αιγαίο διαθέτει μια ποιοτική και γαλήνια πλευρά, την οποία αντιπροσωπεύει καλύτερα η Ηρακλειά. Ο μικρός πληθυσμός του νησιού έχει επιτρέψει στο φυσικό τοπίο να διατηρήσει την παρθένα ομορφιά του, προσφέροντας μοναδικές στιγμές στους ψαγμένους ταξιδιώτες. Η αρχιτεκτονική και των δύο χωριών είναι τυπική κυκλαδίτικη, με δαιδαλώδη δρομάκια διάσπαρτα με ασβεστωμένα σπίτια, μικροσκοπικές καλοδιατηρημένες εκκλησίες και χαρακτηριστικές μπλε πόρτες και στέγες. Ωστόσο, η Ηρακλειά αφήνει το μοναδικό στίγμα της μέσα από την παραδοσιακή αγροτική γοητεία που “διαπερνά” το νησί και τον ντόπιο ρυθμό ζωής».
Σημειώνεται πως σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια του δήμου για προβολή των γνωστών και άγνωστων πτυχών της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων μέσα από συνεχείς επαφές, εκθεσιακές συμμετοχές στο εξωτερικό, εγχώριες και διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές, προβολή στα social media και δημοσιογραφικές αποστολές από ΜΜΕ που εστιάζουν σε δραστηριότητες off season.
«Ξεκινώντας έγκαιρα από τον περασμένο Σεπτέμβριο το πρόγραμμα προβολής μας, το ενδιαφέρον που συναντάμε για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα παρά τις φετινές δυσκολίες. Ευχαριστούμε θερμά τους επαγγελματίες που στηρίζουν τις πρωτοβουλίες μας, αλλά και φορείς όπως το Γραφείο ΕΟΤ Μ. Βρετανίας για την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων. Οι συνολικές αφίξεις στη Νάξο για τον Μάιο “έκλεισαν” αυξητικά σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς η ελαφρά πτώση 3% στις ακτοπλοϊκές αφίξεις υπερκαλύφθηκε με το εντυπωσιακό +31% στις αεροπορικές αφίξεις», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Βαγγέλης Κατσαράς.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Μοναδικά φωτισμένα Μετέωρα – Ατμόσφαιρα βαθιάς κατάνυξης και μυσταγωγίας δημιουργεί ο δήμος Μετεώρων


Ένα μοναδικό θέαμα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι επισκεφτούν την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα.
Ο δήμος Μετεώρων, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΦΩΣ ΠΑΝΤΟΥ», προχώρησε στην αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού των βράχων των Μετεώρων, κάνοντας τη νύχτα μέρα και δίνοντας μια μοναδική αίσθηση τόσο στον επισκέπτη όσο και στον ντόπιο στο εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο.
Παράλληλα με τον φωτισμό του γεωλογικού φαινομένου, ο δήμος Μετεώρων για τις μέρες του Πάσχα τοποθέτησε στον εμβληματικό Χώρο Αναψυχής «Ξενία» τη Σταύρωση και την Ανάσταση, δημιουργώντας μια έντονη μυσταγωγική και κατανυκτική ατμόσφαιρα, που ενισχύει το αίσθημα ότι η Καλαμπάκα και τα Μετέωρα αποτελούν την πρωτεύουσα του ελληνικού ορθοδόξου Πάσχα.
Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος τονίζει τα εξής: «Τα Μετέωρα δεν χρειάζονται φώτα για να εντυπωσιάσουν. Χρειάζονται μόνο σεβασμό. Με τον νέο φωτισμό, δεν τους αλλάξαμε την όψη, αλλά αποδίδουμε την δύναμη της ανθρώπινης δημιουργίας στο νυχτερινό τοπίο. Πιο καθαρό, πιο ήρεμο, πιο κοντά σε αυτό που πραγματικά είναι: ένα θαύμα, νύχτα και μέρα».
Α. Ζώης
*Οι φωτογραφίες είναι του δήμου Μετεώρων
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού υποδέχεται καθημερινά λάτρεις του σκι

Το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού και το Σαββατοκύριακο 16-17 Φεβρουαρίου συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, στέλνοντας το μήνυμα πως το μεγάλο στοίχημα της τοπικής κοινωνίας της Δράμας για την επαναλειτουργία του κερδήθηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο. Μάλιστα, η επαναλειτουργία του συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική τόνωση της ορεινής ακριτικής Δράμας.
Ο ηλιόλουστος καιρός το Σάββατο και η ασθενής χιονόπτωση την Κυριακή αποτέλεσαν ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για τους λάτρεις του σκι αλλά και για τις οικογένειες ώστε να απολαύσουν ποικίλες δραστηριότητες.
Να σημειωθεί πως το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, ένας από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς στη Βόρεια Ελλάδα, άνοιξε ξανά τις πύλες του στις 21 Δεκεμβρίου 2024 προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες του.
Α. Πατακάκης: «Θα κάνουμε το Φαλακρό πόλο έλξης τουριστών»
Ο θεματικό αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΑΜΘ, Αργυρής Πατακάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμίζει ότι η επαναλειτουργία του χιονοδρομικού, του μοναδικού στα όρια της περιφέρειας ΑΜΘ «ήταν αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας της διοίκησης του περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη που ξεκίνησε από τις αρχές του 2024 και ολοκληρώθηκε φέτος τις γιορτές με τον καλύτερο τρόπο».
Οι δυσκολίες που υπήρξαν μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια στασιμότητας ήταν πολλές καθώς όλο αυτό το διάστημα οι υποδομές και ο τεχνολογικός εξοπλισμός είχαν σχεδόν εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου. «Με επιμονή και συστηματικά βήματα», επισημαίνει ο κ. Πατακάκης, «καταφέραμε να ολοκληρώσουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το χιονοδρομικό να μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι με απόλυτη ασφάλεια».
«Στόχος μας», συμπληρώνει ο κ. Πατακάκης, «είναι να επανεντάξουμε το χιονοδρομικό του Φαλακρού στην δυναμική της περιφέρειας μας. Η εξαιρετική φυσική ομορφιά που διαθέτει σε συνδυασμό με τη μοναδική δυνατότητα που δίνει για ελεύθερο σκι, καθώς ολόκληρο το βουνό είναι μια μεγάλη πίστα χωρίς δέντρα, το καθιστά μια σημαντική τουριστική και αναπτυξιακή υποδομή για τη Δράμα και ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου το χιονοδρομικό να λειτουργεί πλέον με σύγχρονα δεδομένα προσελκύοντας κόσμο. Μπορούμε να κάνουμε το Φαλακρό πόλος έλξης αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό όλα τα πλεονεκτήματά του».
Η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου
Το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί από το 1980 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, καταλαμβάνοντας μια έκταση 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Διαθέτει 21 πίστες για σκι, σε διάφορα υψόμετρα και με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας, με συνολικό μήκος 20 χλμ.
Σήμερα, στο χιονοδρομικό λειτουργούν πλέον οι αναβατήρες: Baby 1, Baby 2, Μεστά και Παππούς με χιόνι βάσης εντός πίστας: 30εκ, χιόνι κορυφής εντός πίστας: 40εκ. και ποιότητα χιονιού παγωμένο. Ο δρόμος προς το χιονοδρομικό είναι ανοιχτός, χωρίς ανάγκη για αντιολισθητικές αλυσίδες. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι λειτουργίας του χιονοδρομικού συστήνουν πάντα σε όλους τους επισκέπτες να έχουν πάντα μαζί τους στο αυτοκίνητο αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς οι συνθήκες στο βουνό μπορεί να μεταβληθούν ξαφνικά.
Οι κεντρικές εγκαταστάσεις του βρίσκονται στο οροπέδιο του Αγίου Πνεύματος σε υψόμετρο 1.700 μέτρων. Οι πίστες του χιονοδρομικού κέντρου εκτείνονται σε μεγάλα υψόμετρα, από τα 1.600 μέτρα μέχρι και τα 2.300 μέτρα, με αρκετές από αυτές να βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο από τα 2.000 μέτρα.
Παρόλο που το σκι είναι ο «βασιλιάς» των σπορ, στο χιονοδρομικό κέντρο τους χειμερινούς μήνες, στο Φαλακρό ο επισκέπτης μπορεί να κάνει όλο τον χρόνο και άλλα αθλήματα – δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση ή ποδηλασία βουνού.
Μία πολύ ιδιαίτερη δραστηριότητα στην περιοχή είναι η σπηλαιολογική καταρρίχηση, που γίνεται από έμπειρους σπηλαιολόγους – αναρριχητές για την εξερεύνηση της λεγόμενης «χιονότρυπας». Η χιονότρυπα είναι μια καταβόθρα με μεγάλο άνοιγμα, της οποίας έχει καταρρεύσει η οροφή. Με βάθος 111 μέτρων, αποτελεί ένα από τα βαθύτερα βάραθρα της Μακεδονίας.
Η χιονότρυπα βρίσκεται σε υψόμετρο 2.100 μέτρων, κοντά στο σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού και είναι διανοιγμένη σε μάρμαρο. Η πρόσβαση στο εσωτερικό της εξαρτάται από τη χιονόπτωση και στον πυθμένα της υπάρχει μόνιμα χιόνι.
του ανταποκριτή μας Β. Λωλίδη
ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago
Αμφιλοχία: Όλα όσα έγιναν πριν ο 54χρονος δολοφονήσει την κουμπάρα του – Η συνομιλία στο κιόσκι και ο πυροβολισμός στο κεφάλι
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago
Μ. Βορίδης: Ο έλεγχος των συνόρων ανήκει ξανά στα κράτη
-
ΔΙΕΘΝΗ6 ημέρες ago
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Ζελένσκι θα συναντηθεί σήμερα με τον Τραμπ, επιβεβαίωσε πηγή από την ουκρανική προεδρία
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες ago
Δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ: Ονόματα από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έπιασε ο κοριός της ΕΥΠ
-
ΔΙΕΘΝΗ4 ημέρες ago
Συμφωνία των 27 της ΕΕ για παράταση των κυρώσεων στη Ρωσία
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Πανελλαδικές Εξετάσεις – Σήμερα οι ανακοινώσεις των βαθμολογιών
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Βαθμοί Πανελληνίων: Βατερλώ στα Μαθηματικά και την Ιστορία για τους υποψηφίους – Χαμηλά τα ποσοστά των αριστούχων
-
ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago
Σούδα: Φρουρούς της Επανάστασης ή ρωσικές υπηρεσίες βλέπει η ΕΥΠ πίσω από τον Αζέρο που συνελήφθη για κατασκοπεία