Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Όσο πιο ισχυρή η NΔ, τόσο πιο σταθερή η χώρα

«Σήμερα το χειροκρότημα δεν είναι για μένα, αλλά για τους 42 εξαιρετικούς υποψηφίους μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του κουβέντες παρουσιάζοντας το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

«Σκεφτόμουν, καθώς σας άκουγα όλους, ότι σήμερα δεν ακούσαμε μόνο μία παρουσίαση, αλλά συμμετείχαμε σε μία εξήγηση γιατί η ΝΔ είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην πατρίδα μας και ένα από τα ισχυρότερα κόμματα στην Ευρώπη. Σε αυτό το ψηφοδέλτιο συναντώνται άνθρωποι από διαφορετικές διαδρομές και από κάθε γωνιά του ελληνισμού παγκοσμίως. ‘Ανθρωποι που μπορούν να συστεγάζονται κάτω από την ίδια στέγη. Αυτή είναι η ΝΔ το 2024, αυτό το ευρωψηφοδέλτιο το οποίο θα διεκδικήσει τη στήριξη των πολιτών», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι την 9η ιουνίου θα επιλέξουμε ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν στην επόμενη ευρωβουλή. «Είμαι σίγουρος ότι η νέα ευρωομάδα θα μας εκπροσωπήσει επάξια σε μια ευρωβουλή και μία Ευρώπη, η οποία θα αντιμετωπίσει στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο πολλές προκλήσεις. Η ΝΔ πρέπει να είναι ισχυρή. Εμείς είμαστε το κόμμα της Ευρώπης, εμείς το κόμμα που βάλαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, που κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη και σταθερά φέρνει κάθε μέρα την πατρίδα μας πιο κοντά στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

«Το 2024 δεν είναι 2019. Μεγάλες γεωπολιτικές αστάθειες. Μεγάλες προκλήσεις με μία Ευρώπη η οποία συχνά ψάχνει τα πατήματά της. Το να ακούγεται σε μια Ευρώπη ισχυρή η φωνή της πατρίδας μας έχει μεγάλη σημασία. Γι’αυτό ψηφίζουμε. Για να μπορέσουμε να δίνουμε τις μεγάλες μάχες όπως τις δώσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την περασμένη πενταετία. Μάχες τις οποίες κερδίσαμε και μας επέτρεψαν να μετατρέψουμε την Ελλάδα από μαύρο πρόβατο σε μια χώρα, η οποία σήμερα μιλάει με αξιοπιστία όχι μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά για τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Η Ελλάδα είναι στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Υπενθύμισε ότι πετύχαμε τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο, είπε, φέρει σε μεγάλο βαθμό και τη σφραγίδα της Ελλάδας. «36 δις ευρώ τα οποία δεν τα διαθέταμε είναι στη διάθεση της πατρίδας μας», σημείωσε.

Στάθηκε, επίσης, στη θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της πατρίδας υπενθυμίζοντας ότι το Μάρτιο του 2020 βρεθήκαμε αντιμέτωποι με απρόκλητη εισβολή στα σύνορά μας τα οποία τα υπερασπιστήκαμε κάνοντας το καθήκον μας. Τόνισε πως κατοχυρώσαμε ως ευρωπαϊκό κεκτημένο ότι η μεταναστευτική ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να ξεκινάει από την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. «Αυτή είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία για την πατρίδα μας», επισήμανε.

Για την επόμενη πενταετία αναφέρθηκε στα ζητήματα ανταγωνιστικότητας και πως θα δημιουργήσουμε στην Ευρώπη περισσότερες και καλύτερες δουλειές. «Να σκεφτούμε ποιους θέλουμε να διαπραγματευτούν; Ποιον να διαπραγματευτεί το νέο Ταμείο Ανάκαμψης; Η Ευρώπη δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και νεα κρίση στη Μέση Ανατολή. Η συζήτηση για κοινή χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό έχει ανοίξει. Δεν αρκεί ως κράτη μέλη να χρηματοδοτούμε μόνο τη δική μας ανεξάρτητη άμυνα. Σκεφτείτε τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με αγροτική πολιτική. Δεν ήμασταν εμείς η πολιτική οικογένεια η οποία εισηγήθηκε πράσινη μετάβαση η οποία δρομολογείται με ταχύτητα που δημιουργεί προβλήματα. Εμείς είπαμε μήπως πρέπει να πάμε πιο αργά. Ποιος θα δώσει λοιπόν την επόμενη ημέρα αυτές τις κρίσιμες μάχες; Πρέπει να είναι ισχυρή ΝΔ όπως αυτή θα προκύψει από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών», πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε επίσης για το δημογραφικό επισημαίνοντας πως αποτελεί και ευρωπαϊκή πρόκληση.

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία το βράδυ της 9ης Ιουνίου η ΝΔ να είναι ισχυρή. Στις ευρωεκλογές δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ελλάδα στην Ευρώπη. Είναι εθνική κάλπη η οποία θα έχει αντίκτυπο και στην εσωτερική πολιτική κατάσταση. Όσο πιο ισχυρή θα είναι η ΝΔ , τόσο πιο σταθερή θα είναι η χώρα και τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουμε τις μεγάλες αλλαγές. Επιμένω πολύ στην έννοια της σταθερότητας. Ακούω από δυσαρεστημένους συμπολίτες μας να λένε στείλτε μήνυμα. Θα σηκώσω το γάντι και θα πω στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις εκλογές. Είναι μια ευκαιρία το διάστημα της προεκλογικής περιόδου να μιλήσουμε περισσότερο για αυτά που έχουμε κάνει εδώ και 9 μήνες», συμπλήρωσε.

Επ’ αυτού ανέφερε συγκεκριμένες δράσεις της κυβέρνησης κατά τη δεύτερη τετραετία, ενώ ειδικά για την επιστολική ψήφο είπε ότι αποκτά δυναμική και σημείωσε ότι έχουμε ήδη εκπροσώπηση από 111 χώρες.

«Είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη δημοκρατικής μεταρρύθμισης αλλά δεν είναι η μόνη. Δείτε τι κάνουμε στη δικαιοσύνη με το νέο δικαστικό χάρτη», σημείωσε, ενώ υπενθύμισε όσα έχει κάνει η κυβέρνηση για την υπογεννητικότητα, για την οικογενειακή βία, για το bullying.

«Όλα αυτά σε 9 μήνες. Σκεφτείτε πόσα περισσότερα θα κάνουμε σε 4 χρόνια όταν οι πολίτες στείλουν μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας. Στη ΝΔ υπάρχει μία επιλογή. Δεν θα μιλήσω καθόλου για την αντιπολίτευση. Από την άλλη μεριά υπάρχει μόνο μία εμμονή, να πέσει ο Μητσοτάκης, η οποία δεν συνιστά πρόταση. Θέλω όλες και όλοι μαζί να πάρουμε τις ευρωεκλογές πολύ στα σοβαρά», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Παρουσιάστηκε το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ-Ο Φρέντι Μπελέρης υποψήφιος

«Θα ζητήσω από όλες και όλους να δείτε τη μεγάλη εικόνα. Να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας εξηγώντας γιατί η συμμετοχή και η μεγάλη νίκη της ΝΔ έχει τόσο μεγάλη σημασία. Μετά από ένα κύκλο πολλών εκλογών, αυτές είναι η τελευταία εθνική κάλπη πριν τις εθνικές εκλογές του 2027», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Χρωστάμε στα 50 χρόνια της ΝΔ να της κάνουμε ένα μεγάλο δώρο να είναι νικήτρια στις ευρωεκλογές για μια ισχυρή Ελλάδα σε μια Ευρώπη που αλλάζει», τόνισε.

Αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου:

Σας ευχαριστώ, αλλά σήμερα το χειροκρότημα δεν είναι για εμένα, είναι για τους 42 εξαιρετικούς υποψηφίους μας.

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, αγαπητές και αγαπητοί υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου μας, θέλω να σας πω πόσο πραγματικά χαίρομαι που σήμερα μας δόθηκε η δυνατότητα, σε εσάς που συμμετέχετε σε αυτήν την εκδήλωση αλλά και σε όσους μας παρακολουθούν διαδικτυακά, να ακούσετε από τους υποψηφίους μας μια σύντομη παρουσίαση της προσωπικής τους ιστορίας και γιατί θέλουν να διεκδικήσουν τη δική σας στήριξη για να εκπροσωπήσουν την πατρίδα μας στην επόμενη Ευρωβουλή.

Και σκεφτόμουν, καθώς σας άκουγα όλους, την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά, ότι σήμερα δεν ακούσαμε μόνο μία παρουσίαση, αλλά ενδεχομένως συμμετείχαμε σε μία εξήγηση. Σε μία εξήγηση γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα το μεγαλύτερο κόμμα στην πατρίδα μας και ένα από τα ισχυρότερα, αν όχι το ισχυρότερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη.

Γιατί ακριβώς σε αυτό το ευρωψηφοδέλτιο συναντώνται άνθρωποι από διαφορετικές διαδρομές, εκπροσωπώντας διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, εκπροσωπώντας όλες τις γωνιές της πατρίδας μας, αλλά και κάθε γωνιά του ελληνισμού παγκοσμίως. ‘Ανθρωποι, όμως, οι οποίοι μπορούν να συστεγάζονται κάτω από την ίδια πολιτική στέγη, η οποία συνενώνει διαφορετικά ρεύματα σε αυτή τη μεγάλη κοίτη του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού και του προοδευτικού πατριωτισμού.

Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία το 2024, αυτό είναι το ευρωψηφοδέλτιο το οποίο θα διεκδικήσει τη στήριξη των πολιτών.

Και θα ήθελα να δώσετε μία ξεχωριστή σημασία σε εκείνους απ’ όσους συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο που ενδεχομένως δεν είναι οι πιο γνωστοί, διότι πάντα, προφανώς, άνθρωποι οι οποίοι ήδη μπορεί να έχουν εκτεθεί στη δημόσια σφαίρα ή στην πολιτική έχουν ίσως το προσόν της αναγνωρισιμότητας. Όμως, η μεγάλη ομορφιά της επιλογής με σταυρό είναι ακριβώς ότι δίνεται η δυνατότητα στην καθεμία και στον καθένα από εσάς να μελετήσετε αυτά τα βιογραφικά και να κάνετε την καλύτερη επιλογή, πάντα με τα δικά σας ξεχωριστά κριτήρια.

Γι’ αυτό και όλη αυτή η διαδικασία έχει τόσο πολύ μεγάλη σημασία: διότι τελικά την 9η Ιουνίου θα κληθούμε να επιλέξουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα ποιες και ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν στην επόμενη Ευρωβουλή. Γι’ αυτό γίνονται οι ευρωεκλογές, για να επιλέξουμε τους επόμενους ευρωβουλευτές μας. Και είμαι σίγουρος ότι η νέα ευρωομάδα, όπως θα προκύψει από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, θα μπορέσει να μας εκπροσωπήσει επάξια σε μία Ευρωβουλή και σε μία Ευρώπη η οποία, όπως ακούσατε και από πολλούς από τους υποψηφίους, θα αντιμετωπίσει στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο πολλές και μεγάλες προκλήσεις.

Και, βέβαια, η Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις πρέπει να είναι ισχυρή. Εμείς είμαστε το κόμμα της Ευρώπης. Εμείς είμαστε το κόμμα που βάλαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Εμείς είμαστε το κόμμα που κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Και εμείς είμαστε το κόμμα που σταθερά φέρνει την πατρίδα μας πιο κοντά στην Ευρώπη, κάθε μέρα και σε κάθε πεδίο πολιτικής.

Ξέρετε ότι, όπως είπε και η Αριστοτελία στην εισαγωγή της, το 2024 δεν είναι 2019. Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ. Μεγάλες γεωπολιτικές αστάθειες, η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια ταραγμένη γειτονιά. Μεγάλες οικονομικές προκλήσεις. Μεγάλες προκλήσεις που αφορούν αυτή τη δίδυμη τεχνολογική επανάσταση και κλιματική κρίση την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, με μια Ευρώπη η οποία συχνά ψάχνει τα πατήματά της και προσπαθεί να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Το να ακούγεται, λοιπόν, σε αυτή την Ευρώπη που αλλάζει, ισχυρή η φωνή της πατρίδας μας, έχει μεγάλη σημασία. Γι’ αυτό ψηφίζουμε στις εκλογές της 9ης Ιουνίου: για μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Για να μπορέσουμε να εξακολουθούμε να δίνουμε, -εγώ στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι συνάδελφοι Υπουργοί στα Συμβούλια που εκπροσωπούν την πατρίδα μας, αλλά και οι ευρωβουλευτές μας στο Ευρωκοινοβούλιο- τις μεγάλες μάχες όπως τις δώσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την περασμένη 5ετία.

Μάχες τις οποίες κερδίσαμε. Μάχες οι οποίες μας επέτρεψαν να μετατρέψουμε πράγματι την Ελλάδα από το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης σε μία χώρα η οποία όχι απλά έχει μία από τις υψηλότερες επιδόσεις και πιο δυναμικές οικονομίες ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης, αλλά μία χώρα η οποία σήμερα μιλάει με αξιοπιστία όχι μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά για τα γενικά ευρωπαϊκά ζητήματα.

Η Ελλάδα ξαναβρίσκεται στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων και αυτό οφείλουμε να το κατοχυρώσουμε και να το ενισχύσουμε.

Δώσαμε μαζί με την ευρωομάδα μας και τους συνεργάτες μας πολλές δύσκολες μάχες την περασμένη πενταετία. Ξεκινώντας από τη μεγάλη πρόκληση του Covid, όταν βρεθήκαμε σε ένα πενθήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2020 και καταφέραμε, διαπραγματευτήκαμε και πετύχαμε, τη μεγαλύτερη επανάσταση στην ιστορία της Ευρώπης ως προς τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό το εργαλείο φέρει σε μεγάλο βαθμό και τη δική μας σφραγίδα, τη σφραγίδα της Ελλάδας.

Και βέβαια, μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι η μεγάλη κερδισμένη του Ταμείου Ανάκαμψης: 36 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν τα διαθέταμε, είναι αυτή τη στιγμή στη διάθεση της πατρίδας μας για σημαντικά αναπτυξιακά έργα, για την υγεία, για την παιδεία, για την πράσινη μετάβαση, για την ανταγωνιστικότητα.

Δώσαμε πολλές ευρωπαϊκές μάχες, δεν θα τις αναφέρω λεπτομερώς. Θα σταθώ, όμως, σε μία που πιστεύω ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία και αυτή αφορά στη θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της πατρίδας μας. Όταν τον Μάρτιο του 2020 βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία απρόκλητη και οργανωμένη εισβολή, υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας.

Κάναμε το αυτονόητο, το καθήκον μας επιτελέσαμε. Όμως, κάναμε και κάτι παραπάνω. Αγωνιστήκαμε πολύ ώστε να αλλάξει η όλη προσέγγιση της Ευρώπης στο ζήτημα του μεταναστευτικού και να δεχθούμε πια ως ευρωπαϊκό κεκτημένο αυτή την απλή αξία: ότι η μεταναστευτική ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να ξεκινάει από την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Το πετύχαμε αυτό, το κατοχυρώσαμε και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο επίπεδο του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου που ψηφίστηκε από την Ευρωβουλή πριν από λίγες μέρες. Αυτή είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία για την πατρίδα μας, την οποία σε ένα βαθμό πιστώνεται και η Ελληνική Κυβέρνηση.

Αλλά σκεφτείτε λίγο τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη πενταετία: τα μεγάλα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, τη θέση της Ευρώπης σε έναν περίπλοκο κόσμο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη μία, με την Κίνα από την άλλη, πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ως Ευρώπη περισσότερες, καλύτερες δουλειές.

Αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ευρώπη, ας πούμε η λειτουργία της ενιαίας αγοράς, τα ζητήματα του τρόπου με τον οποίο η Ευρώπη επενδύει στην έρευνα και στην τεχνολογία, έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο τι συμβαίνει στην πατρίδα μας. Και να σκεφτούμε, ποιον και ποιους θέλουμε την επόμενη μέρα να διαπραγματευτούν τις μεγάλες αποφάσεις για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Ποιον θέλουμε, τελικά, ισχυρό να πάει στην Ευρώπη να διαπραγματευτεί το νέο Ταμείο Ανάκαμψης. Διότι κάποια στιγμή θα ανοίξει και αυτή η συζήτηση για το αν αυτό το εργαλείο θα πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Συν την άλλη πρόκληση της Ευρώπης, η οποία είναι η κοινή μας άμυνα. Η Ευρώπη δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται, από τη μία από τον πόλεμο στην Ουκρανία και από την άλλη με μία νέα κρίση στην Μέση Ανατολή. Η συζήτηση, λοιπόν, για κοινή χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας έχει ανοίξει για τα καλά. Σε έναν βαθμό και από δική μου πρωτοβουλία.

Την επόμενη μέρα θα πρέπει να θέσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και προφανώς να έχουμε και τη στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου, μία πρωτοβουλία για κοινή χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Επειδή δεν αρκεί εμείς ως κράτη μέλη -η Ελλάδα κάνει το καθήκον της και με το παραπάνω- να χρηματοδοτούμε τη δική μας μόνο ανεξάρτητη άμυνα. Πρέπει επιτέλους να κινητοποιήσουμε και ευρωπαϊκούς πόρους έτσι ώστε να θωρακίσουμε την ευρωπαϊκή μας άμυνα σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Σκεφτείτε τα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την αγροτική πολιτική, τις μεγάλες προκλήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, της πράσινης μετάβασης. Εδώ πρέπει να το πούμε ανοιχτά και ξεκάθαρα: δεν ήμασταν εμείς η πολιτική οικογένεια η οποία εισηγήθηκε μία πράσινη μετάβαση στον πρωτογενή τομέα η οποία δρομολογείται με τόσο μεγάλη ταχύτητα που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους αγρότες μας και στους κτηνοτρόφους μας. Ήταν οι σοσιαλιστές και ο πράσινοι που επέλεξαν αυτές τις πολιτικές.

Εμείς είπαμε: «ώπα, μήπως πρέπει να πάμε λίγο πιο αργά;». Χωρίς να αμφισβητήσουμε τους στόχους της πράσινης μετάβασης, να δώσουμε στους αγρότες μας, στους κτηνοτρόφους μας, στους αλιείς μας εκείνα τα εργαλεία ώστε η πράσινη μετάβαση να μην αποβεί τελικά εις βάρος του εισοδήματός τους, της δυνατότητάς τους, οι ίδιοι και τα παιδιά τους, να παραμείνουν στο χωράφι τους, στον τόπο τους.

Ποιος θα δώσει, λοιπόν, την επόμενη μέρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και στην Ευρωβουλή, αυτές τις κρίσιμες μάχες για τον πρωτογενή τομέα; Πρέπει να είναι η ισχυρή Νέα Δημοκρατία, όπως αυτή θα προκύψει από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Και τέλος, ως προς τα ευρωπαϊκά ζητήματα, επιτρέψτε μου ακόμα μία διάσταση, γιατί την άκουσα από αρκετούς από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και νομίζω ότι έχει τη δική της ξεχωριστή αξία: το δημογραφικό. Το δημογραφικό δεν αποτελεί μόνο ελληνική πρόκληση, είναι ευρωπαϊκή πρόκληση και έχει έρθει η ώρα για τα καλά το ζήτημα της πληθυσμιακής μείωσης της Ευρώπης να αντιμετωπιστεί μέσα από πιο συγκροτημένες ευρωπαϊκές πολιτικές, που θα πλαισιώνουν τα πολύ σημαντικά πράγματα τα οποία εμείς κάνουμε στην πατρίδα μας.

Αυτές, λοιπόν, είναι μόνο λίγες σκέψεις, γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία το βράδυ της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία να είναι ισχυρή, μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Όμως, το ξέρουμε πολύ καλά ότι στις ευρωεκλογές δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ελλάδα στην Ευρώπη. Οι ευρωεκλογές είναι μία εθνική κάλπη. Είναι μια κάλπη η οποία εκ των πραγμάτων θα έχει πολιτικό αντίκτυπο και στην εσωτερική πολιτική κατάσταση.

Γι΄ αυτό και θέλω να το πω όσο πιο απλά γίνεται: όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία το βράδυ της 9ης Ιουνίου, τόσο πιο σταθερή θα είναι η χώρα και τόσο πιο γρήγορα και τολμηρά θα μπορούμε να προχωρήσουμε τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες εσείς μας δώσατε εξουσιοδότηση να προχωρήσουμε τον Ιούνιο του 2023.

Επιμένω πολύ στην έννοια της σταθερότητας, γιατί πολλές φορές ακούω και από κάποιους δυσαρεστημένους συμπολίτες μας να λένε: «στείλτε μήνυμα». Εγώ θα σηκώσω το γάντι και θα πω: στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις εκλογές, γιατί το τι συμβαίνει σε μια εθνική κάλπη έχει αντανάκλαση τελικά στους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς.

Και είναι μία ευκαιρία, φίλες και φίλοι και αγαπητοί υποψήφιοι, αυτό το διάστημα της προεκλογικής περιόδου -δεν χρειάζεται να μιλήσουμε γι’ αυτά τα οποία κάναμε την πρώτη τετραετία, αυτά εκ των πραγμάτων έχουν κριθεί από τον ελληνικό λαό- να μιλήσουμε περισσότερο γι’ αυτά τα οποία έχουμε κάνει εδώ και εννέα μήνες.

Μέσα σε εννέα μήνες έχουμε κάνει πολλά: έχουμε υλοποιήσει το μισό μας σχεδόν οικονομικό πρόγραμμα, έχουμε αυξήσει μισθούς και συντάξεις, έχουμε δρομολογήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Σπάσαμε επιτέλους, μετά από δεκαετίες, το μονοπώλιο του κράτους στην ανώτατη εκπαίδευση. Με μεγάλη ταχύτητα δρομολογούμε σημαντικές επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κάναμε την πολύ μεγάλη θεσμική τομή της επιστολικής ψήφου, σημαντική μεταρρύθμιση δημοκρατίας, η οποία μάλιστα χαίρομαι που αποκτά πολύ μεγάλη δυναμική. Μας αρέσει σε εμάς τους Έλληνες να τα αφήνουμε όλα τελευταία στιγμή, αλλά επειδή τέλη Απριλίου κλείνει η πλατφόρμα, 29 Απριλίου για την ακρίβεια, θα ενθάρρυνα τους συμπολίτες μας οι οποίοι θέλουν να γραφτούν να το κάνουν. Έχουμε ήδη εκπροσώπηση, αξίζει να το ακούσετε αυτό, από 111 χώρες.

Αλλά η επιστολική ψήφος δεν αφορά μόνο τους απόδημους συμπολίτες μας. Ένα αίτημα πολλών δεκαετιών για μεγαλύτερη, περισσότερη δημοκρατική συμμετοχή αφορά και τους συμπολίτες μας στην πατρίδα μας: τους ανάπηρους συμπολίτες μας οι οποίοι δυσκολεύονται να πάνε να ψηφίσουν, τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, τα νέα παιδιά τα οποία δουλεύουν σεζόν και τα οποία δεν θα μπορούν να αφήσουν τη δουλειά τους στις 9 Ιουνίου για να πάνε να ψηφίσουν. Είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη δημοκρατικής μεταρρύθμισης η επιστολική ψήφος. Αλλά δεν είναι η μόνη.

Δείτε το τι κάνουμε στη Δικαιοσύνη με τον νέο δικαστικό χάρτη. Μια μεταρρύθμιση που θέλω να θυμίσω, για όσους δεν το γνωρίζετε, ότι επιχείρησε να την κάνει ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Και ερχόμαστε εμείς 100 χρόνια μετά και την ολοκληρώνουμε.

Να θυμίσουμε τι έχουμε κάνει για τα ζητήματα της υπογεννητικότητας. Εμείς ήμασταν αυτοί που αυξήσαμε το επίδομα γέννας αναδρομικά για τα παιδιά τα οποία γεννήθηκαν το 2023 και το αυξάνουμε και από εδώ και στο εξής.

Το τι έχουμε κάνει για τα θέματα της οικογενειακής βίας. Το τι κάνουμε για το bullying, για τις νέες μάστιγες που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα ζητήματα τεχνολογίας.

Όλα αυτά τα έχουμε κάνει σε εννέα μήνες. Σκεφτείτε πόσα περισσότερα θα κάνουμε σε τέσσερα χρόνια, όταν οι πολίτες στείλουν μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Και σκεφτόμουν ότι στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει μια επιλογή: είναι αυτή η επιλογή της σταθερότητας και της δυναμικής συνέχειας των μεταρρυθμίσεων.

Δεν θα μιλήσω καθόλου για την αντιπολίτευση, θα πω μόνο ότι από την άλλη μεριά αντί για επιλογή φαίνεται να υπάρχει μια εμμονή. Και η εμμονή είναι μία: να πέσει ο Μητσοτάκης. Αυτό δεν συνιστά πολιτική πρόταση. Αυτό δεν είναι εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ούτε προφανώς είναι πρόταση για το μέλλον της Ευρώπης.

Θέλω, λοιπόν, όλες και όλοι μαζί, να πάρουμε τις ευρωεκλογές πολύ στα σοβαρά. Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο. Να παλέψουμε με τους συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να είναι προσωρινά δυσαρεστημένοι για οποιοδήποτε λόγο και να τους εξηγήσουμε ότι τώρα δεν είναι η ευκαιρία να εκδηλώσουν μία επιμέρους δυσαρέσκεια αλλά πρέπει να ξαναθυμηθούν και να δουν τη μεγάλη εικόνα.

Πόσω μάλλον σε μία εποχή όπου -όπως σας είπα- τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα. Βλέπετε τώρα τι γίνεται αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή, στο χείλος του γκρεμού.

Η Ελλάδα έχει καταφέρει και έχει κατοχυρώσει να είναι ένας πόλος σταθερότητας, με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, με ισχυρές συμμαχίες, με οικονομία που αναπτύσσεται. Και τώρα βλέπετε πόση αξία έχουν όλα αυτά σε αυτόν τον δύσκολο κόσμο, σε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε. Επομένως, θα ζητήσω από όλες και από όλους: δείτε τη μεγάλη εικόνα.

Και, κυρίως από τη μεγάλη μας παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία, ένα κόμμα με μεγάλη οργανωτική υποδομή, με εξαιρετικούς υποψηφίους που θα γυρίσουν όλη την Ελλάδα: να κινητοποιήσουμε και να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας, εξηγώντας του με απλά λόγια γιατί η συμμετοχή σε αυτές τις ευρωεκλογές και η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας έχουν τόσο μεγάλη σημασία.

Θέλω να θυμίσω ότι μετά από έναν κύκλο πολλών εκλογών -είχαμε πολλή δουλειά τα τελευταία χρόνια- αυτές οι εκλογές είναι η τελευταία εθνική κάλπη πριν τις εθνικές εκλογές του 2027.

‘Αρα, αντιμετωπίζοντας την όποια κούραση, αν και ξέρω ότι κάπου σε όλους μας αρέσει η προεκλογική περίοδος, έχει τη χαρά της και αυτή η διαδικασία, κυρίως θα το έλεγα στους νέους υποψηφίους, σε αυτούς που δεν έχουν εκτεθεί ξανά στη δημόσια ψήφο, μία συμβουλή μπορώ μόνο να σας δώσω: να είστε ο εαυτός σας. Να μιλάτε βιωματικά, καθεμία και κάθε ένας από εσάς φέρνει μια ξεχωριστή ιστορία, να σας γνωρίσει ο κόσμος. Να εξηγήσετε με απλά λόγια αυτά τα οποία πρεσβεύετε και τι θα θέλατε να κάνετε αν σας επιλέξουν οι Έλληνες πολίτες στο Ευρωκοινοβούλιο την επόμενη ημέρα.

Και όλα αυτά μαζί με τον κομματικό μας μηχανισμό, μαζί με τα στελέχη μας, τα πρωτοκλασάτα μας στελέχη, τους βουλευτές μας, τους Υπουργούς μας, εμένα στην πρώτη γραμμή να γυρνάω πάλι όλη την Ελλάδα, όπως ξέρω καλά να το κάνω.

Το βράδυ της 9ης Ιουνίου να μπορέσουμε να πετύχουμε ακόμα μία μεγάλη νίκη στην ιστορία της παράταξής μας.

Το χρωστάμε εξάλλου στη Νέα Δημοκρατία μας, στα 50 της χρόνια να της κάνουμε ένα μεγάλο δώρο. Και το καλύτερο δώρο που μπορούμε να της κάνουμε είναι μία πανίσχυρη Νέα Δημοκρατία το βράδυ της 9ης Ιουνίου, νικήτρια στις ευρωεκλογές, πρώτη δύναμη στην κεντροδεξιά της Ευρώπης. Σταθερά, τολμηρά, πιο κοντά στην Ευρώπη, για μία ισχυρή Ελλάδα σε μία Ευρώπη που αλλάζει.

Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ, καλή επιτυχία στο εξαιρετικό μας ψηφοδέλτιο.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Απόλυτα ικανοποιημένος από την περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου ο Στέφανος Κασσελάκης

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου.

      Η περιοδεία συντομεύθηκε κατά μία ημέρα λόγω των καιρικών συνθηκών, καθώς δεν θα μπορούσε η αποστολή να προσεγγίσει να νησιά που είχε προγραμματίσει για αύριο. Ο κ. Κασσελάκης επέστρεψε αεροπορικώς από τη Λέσβο που ήταν ο τελευταίος σταθμός.

      Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της περιοδείας του στη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκε 20 νησιά του Αιγαίου, έχοντας δίπλα του τον τομεάρχη Άμυνας του κόμματος, Ευάγγελος Αποστολάκη.

      Όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, σε όλα τα νησιά είχε επαφή με τους κατοίκους ενημερώθηκε και ανέδειξε τα προβλήματα τους και πρόβαλε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους είναι η ακρίβεια -πιο έντονη από ότι στη ηπειρωτική Ελλάδα λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς των προϊόντων-, η απομόνωση των νησιών που ενίοτε γίνεται αποκλεισμός λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Ο κ. Κασσελάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα στον τομέα υγείας καθώς η κατάρρευση του ΕΣΥ γίνεται πιο έντονη στα απομακρυσμένα νησιά που δυσκολεύονται να βρουν γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

      Μέσα στον Μάιο ο κ. Κασσελάκης θα επισκεφθεί τη Ρόδο, το Καστελλόριζο και τη Σύμη καθώς επίσης τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο που δεν πήγε σε αυτή την περιοδεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο πήχης για τη ΝΔ είναι το ποσοστό που πήρε στις προηγούμενες ευρωεκλογές

«Να αναλογιστούν όλοι πολύ προσεκτικά αν πράγματι θέλουμε κόμματα στη Βουλή, που πρεσβεύουν την ωμή βία και το μισαλλόδοξο ρατσιστικό λόγο με διχασμό και μίσος» κάλεσε τους ψηφοφόρους μέσω συνέντευξης, στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κληθείς να σχολιάσει το χθεσινό επεισόδιο ανάμεσα στους βουλευτές Φλώρο και Γραμμένο στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το χθεσινό επεισόδιο είναι ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό. Δεν γίνεται ο ναός της Δημοκρατίας να γίνεται αρένα του μποξ. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Βουλής για την αντίδραση του».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αποκαλυπτικό για το τι συμβαίνει στο χώρο της ακροδεξιάς πολυκατοικίας και έκανε λόγο για ένα συνοθύλευμα κομμάτων στημένο με ψέματα και βία. Μάλιστα, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι ξέχασε να υποβάλλει υπόμνημα κατά της συμμετοχής του κόμματος «Σπαρτιάτες» τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο κόμμα είναι εκτός εκλογικής διαδικασίας χάρη σε ρύθμιση, που ψήφισε και στήριξε η Νέα Δημοκρατία τονίζοντας ότι ο φασισμός δεν πολεμιέται μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις και υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβέρνησε με την ακροδεξιά του Πάνου Καμμένου, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, ο πρωθυπουργός τον κατηγόρησε για εμπορευματοποίηση της χριστιανικής πίστης χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες και διχαστικές τις προτροπές να μην επισκεφθούν τους ναούς όλοι όσοι ψήφισαν υπέρ της νομοθέτησης της ισότητας του πολιτικού γάμου. «Δεν μπορούν να λένε ότι εκπροσωπούν την πίστη, πήραν απαντήσεις και από την Εκκλησία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος μάλιστα εκ νέου στο χθεσινό περιστατικό της χειροδικίας ανάμεσα στους δύο βουλευτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «όποιος είδε τι έγινε Βουλή καταλήγει στο συμπέρασμα κατά πόσον αυτά τα κόμματα είναι εκπρόσωποι του Χριστιανισμού και του πατριωτισμού. Κυκλοφορούν πολλοί πατριώτες του γλυκού νερού». Ο πρωθυπουργός επέμεινε πως το κυβερνών κόμμα βρίσκεται απέναντι στους Σπαρτιάτες από την πρώτη στιγμή και μέσω συγκεκριμένων πράξεων και δήλωσε δικαιωμένος «από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μόρφωμα αποκλείεται από τις Ευρωεκλογές».

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τους εκλογείς, που σκέφτονται να ψηφίσουν κόμματα στα δεξιά της ΝΔ καλώντας τους να δουν τη συνολική εικόνα και να μην καταφύγουν σε «ανέξοδα μηνύματα». Απαντώντας για τα εκλογικά διλήμματα, που επιστρατεύει εν όψει Ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση σηκώνει το γάντι όταν τα άλλα κόμματα μετατρέπουν τις Ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσουμε το έργο μας με την ίδια ορμή.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε πολυσυλλεκτικό το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ και επέμεινε ότι θέλει το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα θέτοντας ως πήχη των επικείμενων Ευρωεκλογών το ποσοστό, που απέσπασε η ΝΔ στις προηγούμενες Ευρωεκλογές. «Αυτό, που με ενδιαφέρει είναι να εκλέξω όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές», είπε χαρακτηριστικά. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ακούω ήδη τα αιτήματα για πρόωρες εκλογές, αλλά είναι παράδοξο να ζητά κάποιος πρόωρες εκλογές, όταν έχει πήχη στο 17% αλλά αυτό δεν αφορά εμένα. Εμείς θέλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα αλλά αν δεν είναι καλό θα γίνει πιο δύσκολη η ζωή μας, ούτε θα πέσει η κυβέρνηση ούτε θα έχουμε εκλογές».

Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι πως θα τελειώσουμε με την οπαδική βία

Ερωτηθείς για την εν εξελίξει έρευνα κατά της οπαδικής βίας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δυσκολεύομαι να σχολιάσω μία δικαστική έρευνα, έχουμε κάνει πολλά πράγματα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, αλλά μερικές φορές κάποιες σταγόνες ξεχειλίζουν το ποτήρια. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι διεξήχθη μία πολύ εμπεριστατωμένη έρευνα με μεγάλη εχεμύθεια. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη ότι θα τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί όπου κι αν αυτοί βρίσκονται».

Επέμεινε, δε ότι η κατάσταση στα γήπεδα είναι καλύτερη σήμερα και επανέλαβε ότι θα τιμωρήσουμε τους ενόχους. «Για πρώτη φορά έχουμε κάθε λόγο να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα τελειώσουμε με την οπαδική βία. Όταν το κράτος θέλει να επιβάλει τη νομιμότητα μπορεί να το κάνει» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Ερωτηθείς για τη δολοφονία της Κυριακής έξω από το Αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων ο πρωθυπουργός έκανε λόγο «για μεγάλη στεναχώρια και μεγάλο θύμο γιατί ήταν γροθιά στο στομάχι».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι όλα έγιναν λάθος χαρακτηρίζοντας αυτό που έγινε μία τραγωδία, ωστόσο εκτίμησε ότι πρόκειται και για περιστατικό μεγάλης αφύπνισης γνωστοποιώντας ότι μόνο τον Απρίλιο έχουμε 1245 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία. «Στη μνήμη της Κυριακής έχουμε υποχρέωση να τρέξουμε πιο γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά.

Όσο καλύτερα πηγαίνει η Οικονομία τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί- Υπάρχει βελτίωση στη διαφάνεια και στον έλεγχο των τιμών

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε εκ νέου ότι η ακρίβεια αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα. «Γνωρίζω ότι υπάρχουν νοικοκυριά που δοκιμάζονται και τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν τους αφορούν» σημείωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε, όμως, ότι η κυβερνητική πολιτική παρουσιάζει αποτελέσματα και μία κάποια βελτίωση ως προς τη διαφάνεια και τον έλεγχο των τιμών. «Αν υπήρχε μαγική φόρμουλα κατά της ακρίβειας κάποια άλλη χώρα θα την είχε βρει. Οι μισθοί αυξάνονται επειδή η οικονομία πηγαίνει καλά, οι φόροι έχουν μειωθεί σημαντικά, υπάρχουν έκτακτες βοήθειες και η έμφαση μας είναι πάντα στους πιο ευάλωτους, το κοινωνικό κράτος είναι «παρών», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι «όσο καλύτερα πηγαίνει η Οικονομία τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί. Ο ανταγωνισμός είναι μία απάντηση. Λειτούργησε στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι τιμές στην ενέργεια είναι χαμηλότερες γιατί λειτούργησε ο ανταγωνισμός, καθώς και επειδή στηρίξαμε τα νοικοκυριά. Είχαμε επίσης και ευρωπαική στήριξη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεσμεύθηκε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει τους ελέγχους στην αγορά υπενθυμίζοντας ότι έχουν επιβληθεί πρόστιμα ακόμη και σε μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Έχουμε περιθώρια βελτίωσης στο κράτος δικαίου, αλλά η Ελλάδα δεν είναι Ουγγαρία-Εκτός τόπου και χρόνου ο Ανδρουλάκης

Σε ό,τι αφορά στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Γυρνώντας το χρόνο πίσω κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά ιδιαίτερα στο πεδίο της επικοινωνίας, καθώς επιτρέψαμε τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας. Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι ότι δεν υπάρχει μπάζωμα, αλλά αυτό θα το πει και η Δικαιοσύνη».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το πόρισμα της πλειοψηφίας στην Εξεταστική επιτροπή συγκροτημένο και σημείωσε: «Σίγουρα η εικόνα, που δημιουργήθηκε άφησε στους πολίτες μία άσχημη γεύση. Από την αρχή αυτής της διαδικασίας είχα επισημάνει τον κίνδυνο να υπάρξουν κομματικές αντιδικίες. Πρώτος εγώ θέλω να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Το θέλω και για έναν ακόμη συμπληρωματικό λόγο, προκειμένου να τελειώνουμε με τις απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας, που είναι προσβλητικές και αυτό, που κάνουν είναι να διαρρηγνύουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης στην πολιτική». Ερωτηθείς για το εάν η πλειοψηφία θα στηρίξει μία πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ο κ. Μητσοτάκης επιφυλάχθηκε, προκειμένου να μελετήσει το κατηγορητήριο επαναλαμβάνοντας πως όσοι τη ζητούν δεν έχουν καταθέσει τέτοιο.

Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα Κράτους Δικαίου, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως «δεν υπάρχει τέλειο Κράτος Δικαίου, εξ ου και η Κομισιόν υποδεικνύει σε όλες τις χώρες βελτιώσεις. Είναι σαφές ότι έχουμε περιθώρια βελτίωσης αλλά η Ελλάδα δεν είναι Ουγγαρία». Μάλιστα, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου τονίζοντας ότι εξ αφορμής ενός γεγονότος για το οποίο έχει πάρει απαντήσεις δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό. «Αυτή τη στιγμή η προσπάθεια, που γίνεται και είδαμε και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι προσβλητική. Εγώ θα το ξαναπώ: ένας είναι ο κριτής, η Ευρωπαική Επιτροπή. Ειδικά στα ζητήματα ελευθερίας τύπου, υπάρχει κάποιος, που πιστεύει ότι στην Ελλάδα ότι κάποιος δε μπορεί να πει ό,τι θέλει, όπου το θέλει;».

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι ο ίδιος έχει επιλέξει αντίπαλο και είναι τα προβλήματα των πολιτών, «Το τι συμβαίνει στην κεντροαριστερή πολυκατοικία δεν με αφορά. Εμείς αναμετριόμαστε με τα προβλήματα και ενδιαφερόμαστε για το πώς θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος», είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν θα στείλουμε στην Ουκρανία ούτε Patriot, ούτε S 300-Προφανώς και θα ανακηρύξουμε τα θαλάσσια πάρκα

Για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «δεν μπορούν να λένε αβίαστα ότι θα μηδενίσω το ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα χωρίς να πει πως θα ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός. Μέχρι στιγμής αυτό που βλέπουμε από το ΣΥΡΙΖΑ δεν παραπέμπει σε συγκροτημένη πολιτική πρόταση. Όλα αυτά θα κριθούν στις εθνικές εκλογές το 2027 και έως τότε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα έχουν χρόνο να παρουσιάσουν ένα στοιχειωδώς ένα πρόγραμμα».

Ερωτηθείς για πιθανό ανασχηματισμό στο κυβερνητικό σχήμα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τον έχετε προεξοφλήσει τόσες φορές που κάποια στιγμή θα τον πετύχετε, δεν το έχω τώρα στο μυαλό μου. Τώρα έχουμε εκλογές. Πρέπει να πούμε στους πολίτες ότι δεν είναι τώρα η ώρα για παράπονα και σε αυτή την προσπάθεια το κόμμα πηγαίνει συντεταγμένα. Πάμε να δώσουμε τη μάχη μετά το Πάσχα».

Σε ό,τι αφορά στους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «εγώ τους νιώθω δίπλα μου και δεν μπορώ να πιστέψω ότι πρώην πρωθυπουργός της ΝΔ δεν επιθυμεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την παράταξη».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον θα αναλάβει κάποιο ευρωπαικό αξίωμα και δη την προεδρία της Κομισιόν μετά τις Ευρωεκλογές απήντησε ότι «για εμένα δεν υφίσταται κανένα τέτοιο ζήτημα. Είναι μεγαλύτερη η τιμή να βρίσκομαι σε αυτό το γραφείο θα πάμε σε εκλογές το 2027. Η συζήτηση για ένα ευρωπαικό αξίωμα είναι τιμητική αλλά δεν με αφορά καθόλου».

Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικώς ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στείλουμε στην Ουκρανία ούτε Patriot, ούτε S 300, αν και μας ζητήθηκε κάτι τέτοιο. Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη του στην ‘Αγκυρα και το νέο ραντεβού του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, o κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα συνεχίσουμε την προσέγγιση με την Τουρκία, η οποία, όπως είπε, έχει μέχρι τώρα δώσει απτά αποτελέσματα υπενθυμίζοντας ότι δεν έχουν σημειωθεί για περισσότερους από 12 μήνες τώρα παραβιάσεις του εναερίου χώρου, ενώ πλέον έχουμε μειωμένες μεταναστευτικές ροές.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι θα ανακηρύξουμε τα θαλάσσια πάρκα, καθώς και ότι «δε σημαίνει ότι επειδή οι διαφωνίες μας με την Τουρκία είναι υπαρκτές, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε μεταξύ μας.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωνσταντίνος Φλώρος: Καρέ καρέ η επίθεση και το κεφαλοκλείδωμα στον Βασίλη Γραμμένο – Απολογείται το μεσημέρι

Λεπτό προς λεπτό παρουσιάζεται το ντροπιαστικό σκηνικό που εκτυλίχθηκε στους χώρους της Βουλής με πρωταγωνιστές τον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσταντίνο Φλώρο και τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο.

Η επίθεση μέσα στη Βουλή που οδήγησε στη σύλληψη του Κωνσταντίνου Φλώρου και την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, αλλά και τη διακομιδή στο νοσοκομείο του Βασίλη Γραμμένου ξεδιπλώνεται, μέσα από πληροφορίες του newsit.gr και την καταγραφή του ενημερωτικού σημειώματος του Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο κ. Γραμμένος, κατηγορείται για βιαιοπραγία σε βάρος του και τραυματισμό και για παράβαση του άρθρου 157 του ποινικού κώδικα για το αδίκημα της «προσβολής κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, της Βουλής, της κυβέρνησης και οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Όπως αναφέρεται, το συμβάν εκτυλίχθηκε στις 12:05 της 24ης Απριλίου, στη δυτική πύλη του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων έξωθι της αίθουσας του κοινοβουλίου.

Ειδικότερα, «ανωτέρω τόπο και χρόνο, κατά τη στιγμή που ήταν σε εξέλιξη στην αίθουσα του Κοινοβουλίου της Βουλής των Ελλήνων ψηφοφορία για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Αρχηγού του πολιτικού κόμματος “Ελληνική Λύση” κ. Βελόπουλου Κυριάκου και του ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Μπαράν Μπουχράν, ο Βουλευτής του πολιτικού κόμματος “Ελληνική Λύση” κ. Γραμμένος Βασίλειος εξήλθε προσωρινά αυτής, από τη Δυτική Πύλη του κτιρίου της Βουλής, χωρίς να έχει ψηφίσει, προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα με τον ανεξάρτητο Βουλευτή κ. Φλώρο Κωνσταντίνο, από τον οποίο φέρεται να είχε δεχθεί προηγουμένως απειλές εντός του Κοινοβουλίου και με σκοπό να επιστρέψει άμεσα για να συμμετάσχει στην ψηφοφορία που ήταν σε εξέλιξη.

Εκεί συνάντησε Αστυνομικό που υπηρετεί στην Υπηρεσία Ασφάλειας Βουλής Ελλήνων/Τμήμα Ασφάλειας και του ζήτησε να παρέμβει. Εκείνη τη στιγμή εξήλθε του Κοινοβουλίου και προσήλθε στο σημείο ο κ. Φλώρος Κωνσταντίνος και λογομάχησε με τον κ. Γραμμένο Βασίλειο. Ο Αστυνομικός επιχείρησε να τους ηρεμήσει και τοποθέτησε το σώμα του ανάμεσά τους και εκείνοι επιχείρησαν να απωθήσουν, ο ένας τον άλλον» επισημαίνεται.

Κεφαλοκλείδωμα

Οι σκηνές που ακολούθησαν προκαλούν αποτροπιασμό. Σύμφωνα με την καταγραφή: «Ο κ. Φλώρος, πέρασε το δεξί του χέρι πάνω από τον Αστυνομικό, πιάνοντας τον κ. Γραμμένο, με λαβή κεφαλοκλείδωμα από τον λαιμό, με αποτέλεσμα να τον ρίξει στο έδαφος και να τον τραυματίσει. Ακολούθως, ο κ. Γραμμένος οδηγήθηκε στο Ιατρείο της Βουλής για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και ακολούθως στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, όπου διαπιστώθηκε ότι φέρει κάταγμα των ρινικών οστών, διάστρεμμα και διάταση της ακρωμειοκλειδικής άρθρωσης, τραυματική ρήξη συνδέσμου του καρπού και της πηχεοκαρπικής, καθώς επίσης και άλλες καθορισμένες διαταραχές της ρινός και των ρινικών κόλπων. Ο κ. Φλώρος απομακρύνθηκε από το σημείο, από τους Αστυνομικούς και οδηγήθηκε στην έδρα της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας».

Τι κατέθεσε ο Βασίλης Γραμμένος

«Εξετασθείς ενόρκως από αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας» ο κ. Γραμμένος, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα της ΕΛ.ΑΣ, είπε ότι «η επίθεση που δέχθηκε από τον κ. Φλώρο πραγματοποιήθηκε, με σκοπό να τον εμποδίσει να ασκήσει τα καθήκοντά του ως Βουλευτής. Επιπλέον, εξαιτίας του τραυματισμού του, ο κ. Γραμμένος δεν κατέστη δυνατόν να ψηφίσει, στο πλαίσιο της ανωτέρω ψηφοφορίας. Κατόπιν αυτού, ο κ. Φλώρος συνελήφθη από την Υ.Κ.Α, για παράβαση του άρθρου 157 Π.Κ. “Προσβολές κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Βουλής ή της Κυβέρνησης και οργάνων τοπικής αυτοδιοίκησης” και σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος».

Στον τραυματία χορηγήθηκε παραγγελία για Ιατροδικαστική Εξέταση

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών όπου σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για βιαιοπραγία κατά βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ενώ μετά τη μια το μεσημέρι της Πέμπτης θα οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτή για την απολογία του. Επισημαίνεται ό,τι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του βουλευτή βασίζεται στο άρθρο 157 του Ποινικού Κώδικα.

Η κακουργηματική μορφή της πρώτης παραγράφου, ορίζει ότι: «Όποιος με βία ή με απειλή βίας επιβάλλει στη Βουλή ή την Κυβέρνηση ή σε μέλος τους την εκτέλεση, παράλειψη ή ανοχή πράξης που ανάγεται στα καθήκοντά τους, τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Η ίδια ποινή επιβάλλεται αν η πράξη στρέφεται κατά αρχηγού αναγνωρισμένου κατά τον κανονισμό της Βουλής πολιτικού κόμματος».

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ