Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Επιτάχυνση και εντατικοποίηση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία με χρήση εσόδων και από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη θα επιταχύνουν και θα εντείνουν την παροχή της απαραίτητης στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει όλες τις πρόσφατες πρωτοβουλίες σχετικά με αυτό, συμπεριλαμβανομένης αυτής που ξεκίνησε από την Τσεχία για την επείγουσα προμήθεια πυρομαχικών για την Ουκρανία, η οποία θα επιτρέψει την ταχεία εκπλήρωση της δέσμευσης της ΕΕ να παράσχει ένα εκατομμύριο βλήματα. Τονίζεται επίσης ότι η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, πυρομαχικά και πυραύλους.

Διαβάστε επίσης:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την έγκριση της απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με ταμείο βοήθειας για την Ουκρανία, το οποίο διασφαλίζει τη συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο να εργαστεί για την 8η δέσμη στήριξης για την Ουκρανία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης. Χαιρετίζει επίσης την αυξημένη ικανότητα της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ (EUMAM).

Οι 27 εξέτασαν την πρόοδο σχετικά με τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση των κερδών που προέρχονται από παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας προς όφελος της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας χρηματοδότησης στρατιωτικής υποστήριξης. Καλεί το Συμβούλιο να προχωρήσει τις εργασίες σχετικά με τις πρόσφατες προτάσεις του Ύπατου Εκπροσώπου και της Επιτροπής.

Η στρατιωτική υποστήριξη και οι δεσμεύσεις της ΕΕ για την ασφάλεια θα παρέχονται με πλήρη σεβασμό της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών μελών και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας όλων των κρατών μελών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την έγκριση της 13ης δέσμης κυρώσεων. Ζητεί περαιτέρω βήματα για να αποδυναμωθεί η ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει τον επιθετικό της πόλεμο, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση των κυρώσεων. Η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων είναι απαραίτητη.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί από το Συμβούλιο και την Επιτροπή να βελτιώσουν την ανταλλαγή πληροφοριών, να ενισχύσουν τη δράση της ΕΕ και των κρατών μελών με τρίτες χώρες και να κλείσουν όλα τα κενά τόσο εντός όσο και εκτός της Ένωσης. Αυτό περιλαμβάνει την αποτροπή της παράκαμψης των κυρώσεων μέσω τρίτων χωρών και τη διασφάλιση της επιβολής τους, επίσης όσον αφορά τις θυγατρικές εταιρειών της ΕΕ στο εξωτερικό. Η πρόσβαση της Ρωσίας σε ευαίσθητα αντικείμενα και τεχνολογίες που σχετίζονται με το πεδίο μάχης πρέπει να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό, μεταξύ άλλων με τη στόχευση οντοτήτων σε τρίτες χώρες που επιτρέπουν αυτήν την παράκαμψη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να προετοιμάσουν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν.

Οι ηγέτες καλούν τα τρίτα μέρη να σταματήσουν αμέσως να παρέχουν υλική υποστήριξη στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ανησυχεί για τις αναφορές ότι το Ιράν μπορεί να μεταφέρει βαλλιστικούς πυραύλους και σχετική τεχνολογία στη Ρωσία για χρήση κατά της Ουκρανίας αφού προμήθευσε το ρωσικό καθεστώς με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), τα οποία χρησιμοποιούνται σε ανελέητες επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία. Εάν το Ιράν το έκανε, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αντιδράσει γρήγορα και σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους, μεταξύ άλλων με νέα και σημαντικά περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Ρωσία στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της απέλασης παιδιών. Απορρίπτει σθεναρά και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει τις παράνομες λεγόμενες «εκλογές» που οργάνωσε η Ρωσία στα προσωρινά κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη της Κριμαίας, της Σεβαστούπολης, του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, ούτε τα αποτελέσματά τους.

Η Ρωσία και η ηγεσία της πρέπει να λογοδοτήσουν πλήρως για τη διεξαγωγή επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας και για άλλα σοβαρότερα εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, καθώς και για τις μαζικές ζημιές που προκλήθηκαν από τον πόλεμό της επισημαίνεται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν τις εντατικές προσπάθειες παγκόσμιας προσέγγισης για να εξασφαλίσουν την ευρύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη και τις βασικές αρχές και στόχους της Φόρμουλας Ειρήνης της Ουκρανίας, με σκοπό μια μελλοντική Παγκόσμια Σύνοδο Ειρήνης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τη στρατηγική σημασία της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Υπογραμμίζει την ανάγκη να βοηθηθεί η Ουκρανία να ανοικοδομήσει τη θέση της στις παραδοσιακές εξαγωγικές αγορές της, ιδίως στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει κάθε σχετική υποστήριξη στη Δημοκρατία της Μολδαβίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ως συνέπεια της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και να ενισχύει την ανθεκτικότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας απέναντι στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Ρωσίας . Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τις διμερείς δεσμεύσεις των κρατών μελών να υποστηρίξουν την αποστολή εταιρικής σχέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPM) στη Μολδαβία προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του τομέα της ασφάλειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει επίσης να στηρίζει τη Γεωργία στην ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ως συνέπεια των ενεργειών της Ρωσίας να υπονομεύσει την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας καθώς καθώς και στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Προς αύξηση της συνολικής αμυντικής ετοιμότητας και των δυνατοτήτων αντιμετώπισης των «μεγεθυνόμενων απειλών»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να αυξήσει τη συνολική αμυντική της ετοιμότητα και τις αμυντικές της δυνατότητες ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις φιλοδοξίες της στο πλαίσιο των μεγεθυνόμενων απειλών και των προκλήσεων για την ασφάλεια, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ασφάλεια και την Άμυνα.

Με βάση τη Διακήρυξη των Βερσαλλιών και τη Στρατηγική Πυξίδα, δεσμεύεται να μειώσει τις στρατηγικές της εξαρτήσεις και να κλιμακώσει τις δυνατότητές της.

Η ευρωπαϊκή αμυντική τεχνολογική και βιομηχανική βάση θα πρέπει να ενισχυθεί αναλόγως σε ολόκληρη την Ένωση. Η αύξηση της αμυντικής ετοιμότητας και η ενίσχυση της κυριαρχίας της Ένωσης θα απαιτήσουν πρόσθετες προσπάθειες, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες των κρατών μελών, για:

α) την εκπλήρωση της κοινής δέσμευσης για ουσιαστική αύξηση των αμυντικών δαπανών και επενδύσεις καλύτερα και ταχύτερα από κοινού,

β) τη βελτίωση της πρόσβασης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας στη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή να διερευνήσουν όλες τις επιλογές για κινητοποίηση χρηματοδότησης και να υποβάλουν έκθεση έως τον Ιούνιο. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καλείται να προσαρμόσει την πολιτική της για δανεισμό στην αμυντική βιομηχανία και τον τρέχοντα ορισμό των αγαθών διπλής χρήσης, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη χρηματοδοτική της ικανότητα,

γ) την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη και τις κοινές προμήθειες για την αντιμετώπιση κρίσιμων ελλείψεων δυνατοτήτων της ΕΕ, ιδίως σε στρατηγικούς τομείς, καθώς και για την πλήρη χρήση των συνεργειών μεταξύ εθνικών και ευρωπαϊκών διαδικασιών αμυντικού σχεδιασμού,

δ) την ενίσχυση των συνεργατικών/κοινών αμυντικών επενδύσεων, από την έρευνα και την ανάπτυξη στο στάδιο του σχεδιασμού, στην εκβιομηχάνιση και τις κοινές προμήθειες και να βελτιώσει την προβλεψιμότητα, π.χ. μέσω πολυετών σταθερών συμβάσεων,

ε) την αύξηση της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, της ευελιξίας της και της ικανότητάς της να αναπτύσσει και να παράγει καινοτόμα αμυντικά προϊόντα, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα και την εναλλαξιμότητα τους και διασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητά τους στα κράτη μέλη,

στ) την ενθάρρυνση της περαιτέρω ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής αμυντικής αγοράς σε ολόκληρη την Ένωση, τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις αμυντικές αλυσίδες εφοδιασμού, ιδίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και τη μείωση της γραφειοκρατίας,

ζ) την ενίσχυση της ταχείας απόκρισης και τον έγκαιρο εντοπισμό των σημείων συμφόρησης στις αλυσίδες εφοδιασμού για την αμυντική αγορά και να εξασφαλίσει ότι η νομοθεσία της ΕΕ δεν αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας,

η) την υποστήριξη πρωτοβουλιών για τη συνέχιση των επενδύσεων σε ειδικευμένο εργατικό δυναμικό για την αντιμετώπιση των υπαρχουσών ελλείψεων εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων στην αμυντική βιομηχανία.

Καλούνται το Συμβούλιο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και η Επιτροπή να προωθήσουν ταχέως τις εργασίες για την κοινή ανακοίνωση για μια ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική στρατηγική (EDIS). Καλείται επίσης το Συμβούλιο να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση τις εργασίες σχετικά με τη συνοδευτική πρόταση για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα αμυντικής βιομηχανίας (EDIP).

Τονίζεται ότι η εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας παραμένει βασικό στοιχείο για την αύξηση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης και θα πρέπει να επιταχυνθεί. Η ικανότητα ταχείας ανάπτυξης της ΕΕ, η στρατιωτική κινητικότητα, οι ασκήσεις, η ενίσχυση της διαστημικής ασφάλειας, η αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών και υβριδικών απειλών και η αντιμετώπιση της χειραγώγησης και παρέμβασης ξένων πληροφοριών (FIMI) χαρακτηρίζονται διαστάσεις με ιδιαίτερη σημασία από αυτή την άποψη.

Η ισχυρότερη και πιο ικανή Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τα μέλη του, κατά τα συμπεράσματα.

Υπογραμμίζεται ότι δεν θίγεται ο ειδικός χαρακτήρας της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών μελών και λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας και άμυνας όλων των κρατών μελών.

Προς ενίσχυση των εργαλείων για την αποτελεσματική καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανεξέτασε την κατάσταση όσον αφορά τη μετανάστευση μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιβεβαίωσε τη δέσμευση της ΕΕ να συνεχίσει να ακολουθεί συνολική προσέγγιση για τη μετανάστευση, όπως συμφωνήθηκε στα συμπεράσματά του τον Δεκέμβριο του 2023, αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Σημειώνοντας ότι πάνω από το 90 % των παράτυπων μεταναστών εισέρχονται στην ΕΕ με τη βοήθεια διακινητών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την αποφασιστικότητα της Επιτροπής να ενισχύσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει η ΕΕ για την αποτελεσματική καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της διακίνησης, ενώ παράλληλα εγκαινιάζει Παγκόσμια Συμμαχία για να ανταποκριθεί σε αυτήν την παγκόσμια πρόκληση.

Φον ντερ Λάιεν: Το πρώτο δισεκ. μπορεί να εκταμιευτεί τον Ιούλιο

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι η ΕΕ πιθανόν θα είναι έτοιμη να εκταμιεύσει το πρώτο δισεκατομμύριο (ευρώ) από κέρδη δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για να υποστηριχθεί η Ουκρανία ήδη στις αρχές Ιουλίου.

«Πράγματι υπάρχει ισχυρή στήριξη για τη χρήση των υπερκερδών από ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για στρατιωτικούς σκοπούς από την Ουκρανία», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Είπα στους ηγέτες ότι αν κινηθούμε με ταχύτητα τώρα στην ολοκλήρωση της πρότασης, θα μπορούσαμε να εκταμιεύσουμε το πρώτο δισεκατομμύριο ήδη την 1η Ιουλίου. Άρα εξαρτάται από εμάς», από το «αν θα κινηθούμε γρήγορα», επέμεινε η πρόεδρος της Επιτροπής.

«Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να δράσουμε πολύ γρήγορα και να θέσουμε σε εφαρμογή αυτό το μηχανισμό», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στήριξε την πρόταση που παρουσίασε η Επιτροπή και η βελγική προεδρία διαβεβαίωσε ότι η πρόθεση είναι να εργαστούμε πολύ γρήγορα προς αυτήν την κατεύθυνση, ανέφερε ο Σ. Μισέλ και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα αυτά για να αγοράσουμε αμυντικό εξοπλισμό για την Ουκρανία.

Όσον αφορά την ανάγκη θωράκισης της ευρωπαϊκής άμυνας, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η αμυντική βιομηχανία, ως βιομηχανία της ενιαίας αγοράς, μπορεί να υποστηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση των διαφόρων τομέων. Αναφερόμενη στην αμυντική βιομηχανική στρατηγική που πρόσφατα παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε τη δυνατότητα που έχουν τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε κοινές προμήθειες και σε καλύτερες προμήθειες. Τόνισε, επίσης, ότι η ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης θα δώσει ώθηση στην έρευνα και ανάπτυξη σε νέες τεχνολογίες. «Αυτή τη στιγμή αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, να έχουμε ένα μηχανισμό που όχι μόνο θα έχουμε γρήγορα καλύτερες προμήθειες», πρόσθεσε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε, τέλος, ότι το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας χρειάζεται την «αμέριστη προσοχή πλήρους απασχόλησης». Ως εκ τούτου, πρότεινε στην επόμενη Επιτροπή να υπάρχει Επίτροπος Άμυνας, που θα ασχολείται ακριβώς με αυτό το πολύ σημαντικό τμήμα της κοινής μας αγοράς.

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί σε πλήγματα της Ρωσίας στη Σούμι – Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ανέβαλε συνεδρίασή του, για λόγους ασφαλείας

Ρωσικά πλήγματα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον δυο ανθρώπους στη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές, την επομένη της νέας κατακόρυφης ανόδου της έντασης που σήμανε η εκτόξευση από τη Ρωσία νέου βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς εναντίον ουκρανικής πόλης.

Διαβάστε επίσης: Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ανέβαλε συνεδρίασή του, για λόγους ασφαλείας 

Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας: Η Μόσχα οδήγησε σε αποτυχία την ουκρανική στρατιωτική εκστρατεία για το 2025

Η Σούμι -πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας της Ουκρανίας, που γειτονεύει με τη Ρωσία- επλήγη από «τεράστιες εκρήξεις», ανέφερε μέσω Telegram ο δήμαρχός της Άρτεμ Κόμπζαρ, διευκρινίζοντας πως ως τις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ίσχυε συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές και καλώντας τους κατοίκους να μείνουν μακριά από παράθυρα.

Σύμφωνα με την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση, κατοικημένη συνοικία χτυπήθηκε από ρωσικό drone, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δυο άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι δέκα.

Η Σούμι γειτονεύει με ρωσικές περιφέρειες, ιδίως με την Κουρσκ, όπου οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν αρκετές κοινότητες εξαπολύοντας αιφνιδιαστική επίθεση τον Αύγουστο.

Χθες βράδυ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε ότι, σε αντίποινα για τη χρήση από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πυραύλων δυτικής κατασκευής για να πλήττονται στόχοι στη χώρα του, ο ρωσικός στρατός εκτόξευσε εναντίον της ουκρανικής πόλης Ντνίπρο νέου τύπου υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο, η διαμόρφωση του οποίου ήταν συμβατική, ή αλλιώς ότι δεν έφερε πυρηνική κεφαλή.

Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε πως με την έγκριση από πλευράς Ουάσιγκτον της χρήσης αμερικανικών πυραύλων στο ρωσικό έδαφος, «ο πόλεμος που προκάλεσε η Δύση στην Ουκρανία απέκτησε χαρακτηριστικά (σύρραξης) με παγκόσμιο χαρακτήρα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ, ο Νετανιάχου ορκίζεται πως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το Ισραήλ

Έπειτα από έναν και πλέον χρόνο πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προκάλεσε οργή στο Ισραήλ, προχωρώντας χθες Πέμπτη στην έκδοση άνευ προηγουμένου ενταλμάτων σύλληψης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, που θεωρεί υπεύθυνους για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Διαβάστε επίσης: Μπάιντεν: «Σκανδαλώδες» το ένταλμα του ΔΠΔ για τη σύλληψη Νετανιάχου

Η Ουάσινγκτον «απορρίπτει κατηγορηματικά» τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ κατά Νετανιάχου και Γκάλαντ

 Ο Ορμπάν λέει πως θα προσκαλέσει τον Νετανιάχου στην Ουγγαρία μετά το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ

Ο ΥΠΕΞ της Ολλανδίας ανέβαλε επίσκεψή του στο Ισραήλ

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι «εξουδετέρωσε» πέντε «τρομοκράτες της Χαμάς» στη Μπέιτ Λάχια στη Λωρίδα της Γάζας

Τουλάχιστον 12 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο νότιο τμήμα του Λιβάνου 

Άλλο ένταλμα του ΔΠΔ, για τα ίδια εγκλήματα, εκδόθηκε ταυτόχρονα σε βάρος του Μοχάμεντ Ντέιφ, του επικεφαλής του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, η πολυαίμακτη έφοδος του οποίου την 7η Οκτωβρίου 2023 στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας ακολουθήθηκε από ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που προκάλεσαν δεκάδες χιλιάδες θανάτους και πελώριες καταστροφές έκτοτε στον παλαιστινιακό θύλακο.

«Καμιά σκανδαλώδης αντιισραηλινή απόφαση δεν θα μας εμποδίσει -ειδικά εμένα- να συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε την πατρίδα μας με κάθε τρόπο», διαβεβαίωσε ο κ. Νετανιάχου, σε διάγγελμά του προς τους συμπολίτες του χθες Πέμπτη το βράδυ.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης κατακεραύνωσε την «αντισημιτική» ενέργεια. Παρουσίασε τον εαυτό του ως το θύμα σε νέα «δίκη του Ντρέιφους», παραπέμποντας στην ιστορική, πολύκροτη υπόθεση δικαστικής πλάνης σε βάρος γαλλοεβραίου λοχαγού που είχε συνταράξει τη Γαλλία στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού, όταν ξέσπασε στρατιωτικοπολιτικό σκάνδαλο κατασκοπείας, μέχρι την αθώωση και την αποκατάστασή του.

Η έκδοση των ενταλμάτων, που χαρακτηρίστηκε επίσης «σκανδαλώδης» από τον αμερικανό απερχόμενο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αν μη τι άλλο θα περιορίσει δραστικά τις μετακινήσεις που μπορούν να κάνουν οι δυο ισραηλινοί ηγέτες. Καθώς οποιοδήποτε από τα 124 κράτη που είναι συμβαλλόμενα μέρη του δικαστηρίου είναι, θεωρητικά τουλάχιστον, υποχρεωμένο να τους συλλάβει μόλις εισέλθουν στην επικράτειά του, αν και δεκάδες χώρες, ανάμεσά τους η Ρωσία, οι ΗΠΑ, όπως και η Κίνα, δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.

Από την πλευρά του, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα εξήρε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος των ισραηλινών ηγετών, βλέποντας στην εξέλιξη «σημαντικό βήμα προς τη δικαιοσύνη», χωρίς να σχολιάσει το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε ταυτόχρονα σε βάρος του ηγέτη του δικού του στρατιωτικού βραχίονα.

Τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε το ΔΠΔ είναι «άνευ προηγουμένου», «δικαιολογημένα» αλλά και «καθυστερημένα», έκρινε ο Ριντ Μπρόντι, δικηγόρος ειδικευμένος σε υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου.

Το ΔΠΔ εξήγησε πως υπάρχουν «εύλογες αιτίες» να πιστεύει ότι οι κ.κ. Νετανιάχου και Γκάλαντ είναι «ποινικά υπεύθυνοι» ιδίως για το έγκλημα πολέμου της χρήσης του λιμού ως μεθόδου πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, το έγκλημα της δολοφονίας, το έγκλημα του διωγμού και άλλες απάνθρωπες ενέργειες.

Οι δυο άνδρες, πάντα σύμφωνα με το ΔΠΔ, «εκ προθέσεως και εσκεμμένα στέρησαν από τον άμαχο πληθυσμό αγαθά απόλυτα απαραίτητα για την επιβίωσή του», ιδίως την τροφή, το νερό, φάρμακα, καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε σε «συνθήκες διαβίωσης υπολογισμένες για να προκληθεί η καταστροφή μέρους του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα», σύμφωνα με το δικαστήριο, που πάντως σημειώνει πως δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί τεκμήρια «για το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας της εξόντωσης».

Το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μοχάμεντ Ντέιφ εκδόθηκε παρότι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο ενδιαφερόμενος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό τη 13η Ιουλίου στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς αρνείται πως είναι νεκρός.

«Αυτό σημαίνει ότι η φωνή των θυμάτων ακούστηκε», ανέφερε η Γιαέλ Βίας Γκβίρσμαν, δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οικογένειες 300 Ισραηλινών, θυμάτων της επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023.

«Ό,τι κι αν υπονοεί το ΔΠΔ, δεν υπάρχει ισοδυναμία -καμιά- ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς», αντέτεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν.

Ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ από την δική του πλευρά σημείωσε ότι τα εντάλματα σύλληψης πρέπει να «γίνουν σεβαστά και να εκτελεστούν», αν και κάποιες μέλη της ΕΕ τα επέκριναν, ειδικά η Ουγγαρία, που έκανε λόγο για «ντροπή για το διεθνές δικαστικό σύστημα».

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 44.056 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.

Ακολούθησαν την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.205 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Στο Ισραήλ, η ανακοίνωση του ΔΠΔ προκάλεσε κατάπληξη, ενώ στη Λωρίδα της Γάζας έγινε δεκτή μάλλον μοιρολατρικά.

Ο Χασάν Χασάν, εκτοπισμένος στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σίγουρος πως το ένταλμα δεν πρόκειται να εκτελεστεί: «καμιά απόφαση υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης δεν εφαρμόστηκε ποτέ», εξήγησε.

Μόλις χθες, στον παλαιστινιακό θύλακο η πολιτική προστασία ανακοίνωσε τον θάνατο 22 ανθρώπων σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό τη νύχτα στην πόλη της Γάζας (βόρεια).

Άλλα ισραηλινά πλήγματα, στη Μπέιτ Λάχια και στην Τζαμπάλια (βόρεια) άφησαν πίσω δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Το Ισραήλ παράλληλα εξαπέλυσε από την 23η Σεπτεμβρίου μαζικούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο εναντίον της Χεζμπολά, κινήματος προσκείμενου στο Ιράν, που άνοιξε «μέτωπο υποστήριξης» στη Χαμάς την 8η Οκτωβρίου, εκτοξεύοντας έκτοτε στην πράξη καθημερινά ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ. Και, την 30ή Σεπτεμβρίου, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο.

Πάνω από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στον Λίβανο.

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην κοιλάδα Μπεκάα, προπύργιο της Χεζμπολά στο ανατολικό τμήμα της χώρας, είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 40 άνθρωποι, ανακοίνωσε το λιβανικό υπουργείο Υγείας. Και χθες βράδυ, πρόσθεσε πως άλλοι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 50 τραυματίστηκαν σε πλήγματα στον νότο. Οι πολύνεκρες επιδρομές έγιναν καθώς ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, ο Άμος Χόκστιν, βρίσκεται στο Ισραήλ, όπου μετέβη έπειτα από διαπραγματεύσεις στη Βηρυτό, για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Το χτύπημα στην Ουκρανία με νέο βαλλιστικό πύραυλο, οι απειλές για παγκόσμιο πόλεμο και η επόμενη ημέρα

Επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον μίας στρατιωτικής εγκατάστασης στην Ουκρανία «ως απάντηση στα πρόσφατα ουκρανικά πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς με δυτικά όπλα», ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε διάγγελμά του την Πέμπτη (21.11.24).

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στη δοκιμή του νέου πυραυλικού συστήματος Oreshnik, το οποίο, όπως τόνισε, αντανακλά τις δυνατότητες της ρωσικής τεχνολογίας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του ΝΑΤΟ.

«Η χρήση αμερικανικών και βρετανικών όπλων μεγάλης εμβέλειας από την Ουκρανία προκάλεσε αυτή την απάντηση», είπε μεταξύ άλλων, ο Ρώσος πρόεδρος.

«Σε συνθήκες μάχης, πραγματοποιήθηκε δοκιμή ενός από τα πιο πρόσφατα ρωσικά πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς. Σε αυτήν την περίπτωση, με μία μη πυρηνική υπερηχητική έκδοση ενός βαλλιστικού πυραύλου», είπε, πριν προσθέσει ότι «η δοκιμή ήταν επιτυχής. Ο στόχος επιτεύχθηκε».

«Ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά συγκροτήματα που είναι γνωστά από τη σοβιετική εποχή χτυπήθηκε στο έδαφος της Ουκρανίας, στην πόλη Ντνιπροπετρόφσκ. Εξακολουθεί να κατασκευάζει πυραύλους και άλλους εξοπλισμούς», συμπλήρωσε.

Η επίθεση, όπως είπε, έγινε στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρωσικής αποτρεπτικής ικανότητας, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι, σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης, η Ρωσία «θα απαντήσει συμμετρικά».

 

Η απειλή για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Στο διάγγελμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις οποιασδήποτε χώρας, τα όπλα της οποίας χρησιμοποιούνται εναντίον της Μόσχας, «φωτογραφίζοντας» τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, των οποίων όπλα χρησιμοποίησε η Ουκρανία πλήττοντας εγκαταστάσεις στο ρωσικό έδαφος.

«Η σύγκρουση στην Ουκρανία, από περιφερειακή, αποκτά πλέον στοιχεία παγκόσμιας σύρραξης», δήλωσε, αφήνοντας αιχμές για την αυξημένη εμπλοκή του ΝΑΤΟ και την παροχή όπλων προηγμένης τεχνολογίας στο Κίεβο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία – τα προηγούμενα 24ωρα – εξαπέλυσε επίθεση με αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας.

 

«Δεν άλλαξαν οι συσχετισμοί του πολέμου στην Ουκρανία»

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι τα πρόσφατα πλήγματα της Ουκρανίας κατά ρωσικών στρατηγικών στόχων με τη χρήση δυτικών όπλων «δεν αλλάζουν την κατάσταση», ούτε «θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί την εισβολή της 22ας Φεβρουαρίου 2022.

Όπως είπε «οι εχθροί δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους τους», στο πεδίο της μάχης, όπου θεωρεί πως η Ρωσία επικρατεί.

Ζελένσκι: Ο Πούτιν «φτύνει στο πρόσωπο» όσους θέλουν την ειρήνη

Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε πως «είναι σαφές ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως πεδίο δοκιμών», και ξεσπώντας κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε:

«Σήμερα (σ.σ. 21.11.2024), ο παράφρων γείτονάς μας, αποκάλυψε για άλλη μία φορά την πραγματική του φύση – την περιφρόνησή του για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Και κυρίως τον φόβο του, που είναι τόσο συντριπτικός που εξαπολύει τον έναν πύραυλο μετά τον άλλο, ψάχνοντας τον πλανήτη για περισσότερα όπλα – είτε από το Ιράν είτε από τη Βόρεια Κορέα».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέχισε, λέγοντας ότι «σήμερα υπήρξε ένας νέος ρωσικός πύραυλος. Όλα τα χαρακτηριστικά – ταχύτητα, ύψος – είναι ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται έρευνα από εμπειρογνώμονες».

Η πυραυλική επίθεση κατά της Ουκρανίας «είναι μια σοβαρή κλιμάκωση της κλίμακας και της βιαιότητας» του πολέμου κατά της Ουκρανίας, τονίζει σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι που προσθέτει ότι ο Ρώσος πρόεδρος περιφρονεί όσους θέλουν πραγματικά την ειρήνη.

Ο Ζελένσκι είπε ότι ο Πούτιν «αγνοεί τους πάντες» που προέτρεψαν κατά της περαιτέρω επέκτασης του πολέμου και πρόσθεσε ότι «ξεκίνησε μόνος του αυτόν τον πόλεμο – έναν εντελώς απρόκλητο πόλεμο – και κάνει τα πάντα για να τον παρατείνει, τώρα για πάνω από 1.000 ημέρες».

«Όχι μόνο παρατείνει τον πόλεμο αλλά φτύνει στο πρόσωπο όσους πραγματικά θέλουν να αποκατασταθεί η ειρήνη», γράφει ο Ουκρανός πρόεδρος.

Αφορμή για τη δήλωση του Ουκρανού ηγέτη ήταν το χτύπημα των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Ντνίπρο με έναν νέο πειραματικό βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς.

Ο Ζελένσκι σημειώνει ότι έκανε ένα βήμα «προς την κλιμάκωση και την επέκταση αυτού του πολέμου» με τη χρήση του νέου πυραύλου στην Ουκρανία. Προσθέτει ότι είναι το δεύτερο βήμα της Ρωσίας προς την κλιμάκωση, μετά τους 11.000 στρατιώτες της Βόρειας Κορέας στα σύνορα της Ουκρανίας.

 

Το Κίεβο ζητά απάντηση της Δύσης στη Ρωσία

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει γρήγορα στη χρήση, όπως είπε, «ενός νέου τύπου όπλων από τη Ρωσία».

Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος ICBM είχε στόχο το Ντνίπρο και εκτοξεύτηκε από τη ρωσική περιοχή του Αστραχάν, σε απόσταση μεγαλύτερη των 700 χιλιομέτρων.

Δεν διευκρίνισε τι είδους πολεμική κεφαλή είχε ο πύραυλος ή τι είδους πύραυλος ήταν. Δεν υπήρξε καμία υπόνοια ότι ήταν εξοπλισμένος με πυρηνικά όπλα.

Το κοινοβούλιο αναβάλλει προγραμματισμένη συνεδρίασή του

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέβαλε προγραμματισμένη σημερινή συνεδρίασή του για λόγους ασφαλείας, μετέδωσε χθες Πέμπτη η ουκρανική κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση Suspilne, επικαλούμενη πηγές της.

Η συνεδρίαση της Βέρχοβνα Ράντα (της ουκρανικής Βουλής) σήμερα 22ης Νοεμβρίου θα συμπεριλάμβανε «υποβολή ερωτήσεων στην κυβέρνηση», πλην όμως «ακυρώθηκε για λόγους δυνητικών προβλημάτων ασφαλείας», σύμφωνα με τον κρατικό ειδησεογραφικό οργανισμό.

Κατά τις πηγές του, η επόμενη συνεδρίαση δεν προγραμματίζεται πριν από τον Δεκέμβριο, ενώ τα μέλη της Βουλής έλαβαν οδηγία να φροντίσουν τα μέλη των οικογενειών τους να είναι μακριά από συνοικία του Κιέβου όπου βρίσκονται το κοινοβούλιο και δημόσιες υπηρεσίες.

Η αναβολή ακολουθεί την ανακοίνωση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του έπληξαν την πόλη Ντνίπρο (κεντρική Ουκρανία) με νέο, υπερηχητικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς, σε αντίποινα για τη χρήση από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δυτικής κατασκευής πυραύλων στο ρωσικό έδαφος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί πως το νέο όπλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά σε περίπτωση «κλιμάκωσης των επιθετικών ενεργειών» της Ουκρανίας.

Προειδοποιήσεις για πυραυλικές επιθέσεις ευρείας κλίμακας εξώθησαν τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να κλείσουν προσωρινά τις πρεσβείες τους προχθές Τετάρτη.

Μέλος της Βέρχοβνα Ράντα που ανήκει στην αντιπολίτευση, ο Ολεξίι Χοντσαρένκο, εξέφρασε απογοήτευση για τη ματαίωση της συνεδρίασης του σώματος, τονίζοντας πως χάθηκε ευκαιρία να τεθούν ερωτήματα στην κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν θα αφήσουμε τον Πούτιν να πετύχει τους σκοπούς του»

Παρίσι και Λονδίνο δεν θα αφήσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να “γράψει εκ νέου τις αρχές των διεθνών σχέσεων” και θα τον εμποδίσουν να “επιτύχει τους σκοπούς του” στην Ουκρανία, υπόσχονται οι επικεφαλής της γαλλικής και της βρετανικής διπλωματίας σε κοινό τους άρθρο.

«Η Γαλλία και η Βρετανία δεν θα τον αφήσουν να επιτύχει τους σκοπούς του. Μαζί με τους συμμάχους μας, θα καταβάλουμε όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται προκειμένου η Ουκρανία να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή θέση για την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης», διαβεβαιώνουν ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό και ο Ντέιβιντ Λάμι στο κείμενο αυτό που δημοσίευσε απόψε στην ηλεκτρονική της έκδοση η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Ο Ρώσος πρόεδρος προσπαθεί να «γράψει εκ νέου τις αρχές των διεθνών σχέσεων με την επιστροφή στον νόμο του ισχυρότερου και την κατάργηση της αρχιτεκτονικής ασφαλείας η οποία διασφάλισε την ειρήνη για γενιές ολόκληρες», καταγγέλλουν.

Όμως, «ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεπερνά τα σύνορα της Ευρώπης, όλος ο κόσμος πλήττεται από αυτή την απόπειρα ‘πουτινοποίησης’», παρατηρούν οι δύο υπουργοί, που υπόσχονται να πολεμήσουν «ακατάπαυστα αυτή την εκστρατεία».

«Καμιά δίκαιη και διαρκής ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί δια της βίας ή της (στρατιωτικής) ισχύος», επισημαίνουν, επικαλούμενοι κυρίως την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση και τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Λίβανο.

Απέναντι σε αυτό τον «κατακερματισμό του κόσμου», οι δύο σύμμαχοι αναφέρουν ότι προτείνουν μια «συνεκτική εναλλακτική λύση», «βασισμένη στην τεχνολογική πρόοδο, το διεθνές δίκαιο και την πολυμερή δράση».

NEWSIT

Το χτύπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία με νέο βαλλιστικό πύραυλο, οι απειλές Πούτιν για παγκόσμιο πόλεμο και η επόμενη ημέρα

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ