ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ώρα μηδέν» για την πρόταση της Κομισιόν για την αξιοποίηση των «παγωμένων» ρωσικών assets υπέρ της Ουκρανίας

Την εβδομάδα, η οποία ξεκίνησε σήμερα (04.03.24) θα παρουσιάσει η Κομισιόν την πρόταση της για τον τρόπο αξιοποίηση των «παγωμένων» στοιχείων της Ρωσίας, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού τύπου.
Οι προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), από την άλλη μεριά η οποία αντιδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν θα μπορούσαν να είναι σαφέστερες, σημειώνει η Handelsblatt: Εδώ και μήνες, το σαφές μήνυμα από τη Φρανκφούρτη ήταν ότι εάν η ΕΕ (με απόφαση της Κομισιόν) αποκτήσει πρόσβαση στα δεσμευμένα κεντρικά τραπεζικά αποθεματικά της Ρωσίας, αυτό θα μπορούσε να βλάψει μόνιμα τη φήμη της ευρωζώνης ως ασφαλούς καταφυγίου για τους διεθνείς επενδυτές.
Παρά τις ανησυχίες αυτές, σύμφωνα με την Handelsblatt, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα πρόταση για το πώς οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια.
Δεν πρόκειται για πρόσβαση στα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά μόνο στους τόκους και τα επενδυτικά κέρδη που πραγματοποιούνται με αυτά, τα λεγόμενα «έκτακτα κέρδη». Ωστόσο, και αυτό θεωρείται ταμπού μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών.
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, τα δυτικά κράτη δέσμευσαν 260 δισεκατομμύρια ευρώ σε ρωσικά κεντρικά τραπεζικά αποθεματικά.
Περίπου 200 δισεκατομμύρια από αυτά είναι αποθηκευμένα στον βελγικό οίκο εκκαθάρισης Euroclear. Οι τόκοι και τα επενδυτικά κέρδη επί του κεφαλαίου συσσωρεύονται καθημερινά και ανήλθαν σε 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι.
Σύμφωνα με τη νομική αντίληψη της ΕΕ, τα κέρδη αυτά δεν ανήκουν στο ρωσικό κράτος, καθώς προκύπτουν μόνο επειδή τα αποθεματικά δεν μπορούν να διακινηθούν λόγω των ρωσικών κυρώσεων.
Συνεπώς, η πρόσβαση σε αυτά τα έκτακτα έσοδα δεν θα παραβίαζε την αρχή της κρατικής ασυλίας, σύμφωνα με τη λογική των νομικών της ΕΕ.
Όπως μαθαίνει η Handelsblatt από κύκλους της Επιτροπής, η αρχή θέλει τώρα να έχει βρει έναν νομικά καθαρό τρόπο για να χρησιμοποιήσει αυτά τα κεφάλαια για την Ουκρανία. Σε ένα πρώτο βήμα, τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν ήδη αποφασίσει τον Ιανουάριο να σταθμεύσουν τα κέρδη σε δεσμευμένο λογαριασμό.
Οι οίκοι εκκαθάρισης έλαβαν εντολή να διαχωρίσουν τα χρήματα και να μην τα αναγνωρίζουν πλέον ως δικά τους κέρδη. Το δεύτερο βήμα ακολουθεί τώρα εκπληκτικά γρήγορα, δηλαδή μια διαδικασία για την πρόσβαση στα χρήματα.
Οι ΗΠΑ πιέζουν τους Ευρωπαίους
Υπάρχουν δύο λόγοι για τη βιασύνη αυτή:
- Πρώτον, η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως χρήματα και η προθυμία της Δύσης να παράσχει χρηματοδότηση μειώνεται.
- Δεύτερον, οι ΗΠΑ πιέζουν τους Ευρωπαίους να απομυζήσουν όλα τα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία. Υπό την πίεση της Ουάσινγκτον, οι Βρυξέλλες θέλουν τώρα τουλάχιστον να αξιοποιήσουν τα κέρδη.
Υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το ύψος των δυνητικών εσόδων. Την περασμένη εβδομάδα, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ (Christian Lindner, FDP) έκανε λόγο για μονοψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων.
Η Κομισιόν, από την άλλη πλευρά, υπολογίζει ένα διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων – υποθέτοντας ότι τα έσοδα αυξάνονται εκθετικά χάρη στον ανατοκισμό.
Η προβλεπόμενη χρήση είναι επίσης πιθανό να αλλάξει. Μέχρι τώρα, πάντα γινόταν λόγος για δέσμευση των χρημάτων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen – CDU) τάχθηκε υπέρ της χρήσης των εσόδων για αγορές όπλων.
Σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε: «Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε τη χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την από κοινού αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού για την Ουκρανία».
Η ομοφωνία στο Συμβούλιο δεν είναι βέβαιη
Με την πρωτοβουλία της, η Κομισιόν αγνοεί τις ανησυχίες των κεντρικών τραπεζιτών. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος προειδοποίησε τον Νοέμβριο ότι η πρόσβαση στα ρωσικά αποθεματικά ή τα κέρδη που προκύπτουν θα μπορούσαν να βλάψουν τη φήμη της ευρωζώνης.
«Πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τη σύγκρουση στην Ουκρανία και θα μπορούσε να έχει συνέπειες για το ευρώ ως ασφαλές νόμισμα», δήλωσε ο ντε Γκίντος.
«Το ευρώ είναι το δεύτερο σημαντικότερο νόμισμα στον κόσμο και πρέπει να εξετάσουμε τη μακροπρόθεσμη φήμη του. Νομίζω ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι χρηματοδότησης της ανασυγκρότησης της Ουκρανίας».
Στους κύκλους των κεντρικών τραπεζών τονίζεται ότι είναι σημαντικό να σταθμίζονται πολύ προσεκτικά όλοι οι κίνδυνοι. Όποια επιλογή και αν επιλέξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρήση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων ή των εσόδων που θα προκύψουν για την Ουκρανία: Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οι εθνικοί κεντρικοί τραπεζίτες συμμερίζονται αυτή την ανησυχία, αλλά φαίνεται να έχουν συμβιβαστεί με την πολιτική πραγματικότητα.
Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 στο Σάο Πάολο την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Bundesbank, Χόακιμ Νάγκελ (Joachim Nagel) τόνισε ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση.
Ο Ιταλός συνάδελφός του Φάμπιο Πανέτα τόνισε ότι ένα τέτοιο βήμα θα απαιτούσε “δημιουργική λογιστική”.
Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να εγκρίνουν ομόφωνα την πρόταση της Επιτροπής προτού η αρχή αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα.
Στο Συμβούλιο εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες, με τον ρωσόφιλο πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ειδικότερα να είναι πιθανό να τραβήξει τη διαδικασία ως συνήθως.
Ωστόσο, οι τρεις μεγαλύτερες χώρες -η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία- τάσσονται τώρα υπέρ του σχεδίου της Επιτροπής της ΕΕ. Ως μέλη της G7, ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα να ληφθούν “περαιτέρω μέτρα” για την αξιοποίηση των έκτακτων εσόδων που προκύπτουν από τα ρωσικά αποθέματα.
Στο Σάο Πάολο, ο Λίντνερ δήλωσε αιφνιδιαστικά ότι το σχέδιο είναι “ρεαλιστικό”, “νομικά ασφαλές” και μπορεί να εφαρμοστεί βραχυπρόθεσμα.
Αυτός ήταν ένας νέος τόνος, καθώς η γερμανική κυβέρνηση ήταν στο παρελθόν ένας από τους μεγαλύτερους κωλυσιεργούς στο θέμα αυτό. Το Βερολίνο είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει για κρίση εμπιστοσύνης στο ευρώ, εάν οι Ευρωπαίοι απλώς οικειοποιούνταν τα αποθεματικά ή τα έσοδα που θα προκύπταν. Σε κάθε περίπτωση, τα δισεκατομμύρια θα έκαναν σημαντική διαφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Τα κράτη της ΕΕ συμφώνησαν πρόσφατα σε βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία. Το ποσό αυτό προορίζεται να χρηματοδοτήσει τις τρέχουσες δαπάνες της κυβέρνησης του Κιέβου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, τα δισεκατομμύρια θα έκαναν σημαντική διαφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν πρόσφατα σε βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία. Το ποσό αυτό προορίζεται να χρηματοδοτήσει τις τρέχουσες δαπάνες της κυβέρνησης του Κιέβου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Η Κομισιόν θα παρουσιάσει επίσης την πολυαναμενόμενη αμυντική στρατηγική της αυτή την εβδομάδα. Το σχέδιο προβλέπει την από κοινού προμήθεια περισσότερου στρατιωτικού εξοπλισμού και την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης. Στις πιο πρόσφατες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάφερε να διαπραγματευτεί μόνο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον για την άμυνα – μέχρι το 2027.
Τα κράτη μέλη απορρίπτουν περαιτέρω αυξήσεις του προϋπολογισμού ή νέο χρέος της ΕΕ. Και εδώ, τα ρωσικά κονδύλια θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση, αν χρησιμοποιηθούν για παραδόσεις όπλων στο Κίεβο.
NEWSIT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα δημιουργική εποχή για την “Romanos” στο Λιμάνι της Πάτρας

Με την γνωμάτευση αυτή η Τουρκική εταιρεία UN RoRo ενοικιάζει 15 στρέμματα στο λιμάνι και ξεκινά μεταφορικό έργο Κωνσταντινούπολη – Πάτρα – Τεργέστη.
Έτος 2025. Δανοί έχουν ήδη από το 2019 εξαγοράσει την UN RoRo. Πρόκειται για την δυναμική εταιρεία DFDS, η οποία έχει σπουδαίο μεταφορικό έργο στις βόρειες θάλασσες της Ευρώπης και αποφασίζει να μπει και στην αγορά της Μεσογείου. Βαφτίζει την δραστηριότητα της BU Med και σε συνεργασία με το ναυτιλιακό Πρακτορείο ΡΩΜΑΝΟΣ, ένα από τα ιστορικότερα της Πάτρας με διαδρομή 75 χρόνων, ενοικιάζονται κι άλλοι χώροι, φτάνοντας τα 26,5 στρέμματα.
Η Ρωμάνος επενδύει σε σύγχρονες και με ιδιαίτερη αισθητική εγκαταστάσεις. Με ένα εντυπωσιακό Port office, αναβαθμίζει εντυπωσιακά χώρους του Λιμένα, περνώντας το μήνυμα ότι τα μεγάλα πρότζεκτ, απαιτούν αντίστοιχες επενδύσεις στήριξης.
Η διαρκώς αυξανόμενη συνεργασία DFDS – Ρωμάνου οφείλεται στην μετατροπή τη Πάτρας σε ναυτιλιακό κόμβο. Πάνω από 20 διαφορετικά πλοία της DFDS έχουν καταπλεύσει στην Πάτρα, ενώ πέραν της κύριας γραμμής με Τουρκία και Ιταλία, έχουν ήδη ανοιχθεί δυο νέες γραμμές με το λιμάνι της Sete (Γαλλία) και της Damietta (Aίγυπτος). Δηλαδή η Πάτρα, είναι πλέον λιμάνι τριών ηπείρων, Ασίας, Ευρώπης, Αφρικής!
H άνοδος της σύμπραξης DFDS – ΡΩΜΑΝΟΣ θα φέρει στην γραμμή της Τουρκίας με την Πάτρα και τον Όμιλο Γκριμαλντι που θα νοικιάσει και αυτός άλλα 15 στρέμματα. Παράλληλα και ο ΟΛΠΑ βελτιώνει αισθητά τις υπηρεσίες του και τους χώρους του, ανταποκρινόμενος στις νέες απαιτήσεις που έχουν προκύψει.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς επιστρέφει από άλλη «πόρτα», η απειλή του χρέους για την Ελλάδα

Στην διήμερη ετήσια Σύνοδο (24-25/6) του ΝΑΤΟ στην Χάγη – η οποία μπορεί να εξελιχθεί και σε μία συνάντηση μόλις λίγων ωρών – το μείζον ζήτημα είναι η απαίτηση των ΗΠΑ για αύξηση των ετήσιων δαπανών για εξοπλισμούς και αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ κάθε χώρας μέλους.
Την μετατροπή αυτής της απαίτησης σε απόφαση έχει αναλάβει με ιδιαίτερο ενθουσιασμό είναι αλήθεια, ο Γεν. Γραμματέας του ΝΑΤΟ ο κ. Ρούτε. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ ήδη η Ισπανία με την κάθετη αντίρρησή της στην απόφαση αυτή, έχει πετύχει την εξαίρεσή της ενώ κάτι ανάλογο φαίνεται να «παίζει» και με το Βέλγιο. Κάτι έχει «ψελλίσει» και η Ελλάδα, αλλά τίποτα περισσότερο.
Είναι αλήθεια ότι σε μία «Ενωμένη (;) Ευρώπη» με οικονομίες διαφορετικών δυνατοτήτων όσο αφορά στο ισοζύγιο εσόδων/δαπανών στις τρέχουσες συνθήκες κρίσης, εμπορικών συγκρούσεων και αβεβαιότητας, η προσθήκη μιας επιπλέον δαπάνης από 3,5% έως και 2,5% του ΑΕΠ ετησίως είναι δημοσιονομικά ανατρεπτική… «αλλαγή» οικονομικής πολιτικής. Και έχει συνέπειες.
Για την Ελλάδα είναι διπλά σημαντική καθώς η «προσθήκη» αυτή μέσα στην δεκαετία του 2030 και μετά, «χτυπάει» ακριβώς στην πλέον ευαίσθητη και δύσκολο να αξιολογηθεί φάση αποπληρωμής του χρέους του δεύτερου και του τρίτου μνημονίου.
Για να ήμαστε σαφείς, σήμερα ο Προϋπολογισμός «δουλεύει» με τις προδιαγραφές του τρίτου μνημονίου που για να εξασφαλίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία, όσο αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, δηλαδή την «ομαλή» αποπληρωμή του χρέους, βαδίζει στις ράγες αφ’ ενός της εξασφάλισης ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 2% του ΑΕΠ και πάνω. Και αφ’ εταίρου στην απαγκίστρωση (μέσω Ηρακλή Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και τιτλοποιήσεων) των τραπεζών από το ιδιωτικό χρέος.
Μέχρι το 2030 – 32, η επιτυχής ενεργός διαχείριση χρέους του ΟΔΔΗΧ σε συνδυασμό με τους δύο προαναφερθέντες όρους της αναδιάρθρωσης του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, θα έχει απαλλάξει το χρέος από το πρώτο διακρατικό δάνειο των 52 δις ευρώ (εκτός απροόπτου). Και έτσι θα αρχίσει να «ξεχρεώνει» τις μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις απέναντι στον EFSF/ESM, που είναι το βασικό κομμάτι του χρέους και αρχίζουν να πληρώνονται από την επόμενη δεκαετία (2032) για αρκετές δεκαετίες.
Με άλλα λόγια μια απόφαση του ΝΑΤΟ, εφ’ όσον γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση και στην συνέχεια από την Βουλή, θα φορτώσει τον Προϋπολογισμό και την δύσκολη περίοδο έναρξης αποπληρωμής του χρέους προς τον ESM, με άλλο ένα 2,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο και μονίμως για «αμυντικές» δαπάνες, επιπρόσθετα στα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να συνεχίσουν, για να πληρώνεται ασφαλώς το χρέος !
Σε μία οικονομία δηλαδή όπως η ελληνική της οποίας το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών δαπανών από πλευράς δημοσίου εξαρτάται από τον ευρωπαϊκό παράγοντα (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης) και όχι από τις άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) και σε συνθήκες «πολεμικής ετοιμότητας» για την Ε.Ε. (αυτό λέει η απόφαση του ΝΑΤΟ), θα πρέπει να αφαιρεθούν πόροι από την οικονομία και να δανεισθεί το δημόσιο ακόμα περισσότερο για να ανταποκριθεί σε μία πρωτοφανή και διαρκή αύξηση μη παραγωγικών δαπανών.
Λόγω του ιστορικού της οικονομίας της Ελλάδας, αυτού που οδήγησε στα τρία μνημόνια και την βίαιη αναδιάρθρωση του χρέους, είναι προφανές ότι το μονοπάτι οδηγεί και πάλι σε μία αναβίωση της απειλής του χρέους, καθώς η οικονομία δεν διαθέτει ενδογενείς πόρους για να καλύψει την νέα υπερδιπλάσια απαίτηση για τις «αμυντικές» δαπάνες. Και αυτό θα συμβεί ακριβώς την στιγμή που η οικονομία με όλα όσα έχουν προηγηθεί, έχει αρχίσει να κάνει τις αγορές να την βγάζουν διστακτικά από την περιοχή κινδύνου και προσοχής…
Χωρίς να γνωρίζουμε κάτι από αυτά που ίσως συζητούνται ήδη στα υπουργικά γραφεία, μπορούμε από αυτές τις γραμμές να υποθέσουμε με σχετική βεβαιότητα, ότι αν η Αθήνα αποδεχθεί την υπερδιπλάσια αύξηση των σημερινών «αμυντικών» δαπανών με χρόνο επίτευξης το 2035, στο ΥΠΟΙΚ και πιο συγκεκριμένα στον ΟΔΔΗΧ θα πρέπει να ξεκινήσουν από αύριο για να σχεδιάσουν «άμυνες» διαχείρισης για την νέα απειλή χρέους.
Και αυτό δεν μπορεί παρά να έχει δημοσιονομικά «χαρακτηριστικά» ενός 4ου Μνημόνιο άμυνας, απέναντι στην έναρξη ενός νέου κύκλου αύξησης του δημόσιου δανεισμού. Από τώρα μέχρι… τα εγγόνια μας.
NEWSIT
Πώς επιστρέφει από άλλη «πόρτα», η απειλή του χρέους για την Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα σκαριά αλλαγές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης – Κριτήριο η υγεία των καταναλωτών

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει απορρίψει σε όλους τους τόνους οποιαδήποτε μείωση του ΦΠΑ, τουλάχιστον σε διακριτό χρονικό ορίζοντα (ή αλλιώς μέχρι το 2027), αλλά δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για άλλους έμμεσους φόρους και συγκεκριμένα τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ).
Έγκυρες πηγές του newsit.gr αναφέρουν πως μελετάται από αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών με αρμοδιότητα τη διεξαγωγή μελετών μία αυξο- μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης (ΕΦΚ) με κριτήριο του πόσο υγιεινά είναι τα προϊόντα στα οποία επιβάλλονται.
Συγκεκριμένα, εξετάζεται μία αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ανθυγιεινά προϊόντα, όπως τα καπνικά και αλκοολούχα προϊόντα και μία μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα λιγότερο ανθυγιεινά ή αμιγώς υγιεινά προϊόντα.
Σε αυτή την περίπτωση αφενός θα μειώνονταν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης και άρα οι τελικές τιμές σε μία μερίδα των ειδών πλατιάς κατανάλωσης, τα οποία είναι και υγιεινά, ενώ θα αυξανόταν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης και ενδεχομένως και οι τελικές τιμές για τα ανθυγιεινά.
Έτσι, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα ενισχυόταν η κατανάλωση των υγιεινών προϊόντων χωρίς να υπάρχουν δημοσιονομικές απώλειες, ενώ παράλληλα θα εισακουόταν το αίτημα πλατύτερων κοινωνικών στρωμάτων για μείωση των έμμεσων φόρων στην κατανάλωση, οι οποίοι είναι κατά κανόνα άδικοι καθώς είναι ίδιοι ανεξάρτητα από το εισόδημα του καταναλωτή.
NEWSIT
Στα σκαριά αλλαγές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης – Κριτήριο η υγεία των καταναλωτών
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago
Αμφιλοχία: Όλα όσα έγιναν πριν ο 54χρονος δολοφονήσει την κουμπάρα του – Η συνομιλία στο κιόσκι και ο πυροβολισμός στο κεφάλι
-
ΔΙΕΘΝΗ6 ημέρες ago
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Ζελένσκι θα συναντηθεί σήμερα με τον Τραμπ, επιβεβαίωσε πηγή από την ουκρανική προεδρία
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες ago
Δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ: Ονόματα από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έπιασε ο κοριός της ΕΥΠ
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago
Συναγερμός στην Πανεπιστημιούπολη: Βρέθηκαν εκρηκτικά στρατιωτικού τύπου και βραδύκαυστο φιτίλι
-
ΔΙΕΘΝΗ5 ημέρες ago
Συμφωνία των 27 της ΕΕ για παράταση των κυρώσεων στη Ρωσία
-
ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago
Πανελλαδικές Εξετάσεις – Σήμερα οι ανακοινώσεις των βαθμολογιών
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Βαθμοί Πανελληνίων: Βατερλώ στα Μαθηματικά και την Ιστορία για τους υποψηφίους – Χαμηλά τα ποσοστά των αριστούχων
-
ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago
Σούδα: Φρουρούς της Επανάστασης ή ρωσικές υπηρεσίες βλέπει η ΕΥΠ πίσω από τον Αζέρο που συνελήφθη για κατασκοπεία