ΥΓΕΙΑ
Τα παιδιά εκτίθενται σε κινδύνους για την υγεία τους από τη χρήση ακουστικών

Σε εθνική δημοσκόπηση που διεξήχθη στις ΗΠΑ, δύο στους τρεις γονείς δήλωσαν ότι τα παιδιά τους ηλικίας δημοτικού ή γυμνασίου χρησιμοποιούν συσκευές ήχου, ενώ είναι όλο και πιο διαδεδομένο να φορούν ακουστικά. Ωστόσο, αυτό ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.
Όπως προέκυψε από τη δημοσκόπηση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου C.S.Mott του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, δύο στους τρεις γονείς δηλώνουν ότι το παιδί τους ηλικίας 5-12 ετών χρησιμοποιεί προσωπικές συσκευές ήχου. Μεταξύ των γονέων που ανέφεραν ότι τα παιδιά τους χρησιμοποιούν ακουστικά κεφαλής (headphones) και ακουστικά ψείρες (earbuds), οι μισοί δήλωσαν ότι τα παιδιά περνούν τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα χρησιμοποιώντας τα, ενώ ένας στους έξι είπε ότι μία τυπική ημέρα για το παιδί του περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο ώρες χρήσης.
Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές στο σπίτι, στο σχολείο και στο αυτοκίνητο, ενώ λιγότερο από το 10% των γονέων δηλώνει ότι τα παιδιά τις χρησιμοποιούν στο λεωφορείο, έξω ή στο κρεβάτι τους. Οι μισοί γονείς επισημαίνουν ότι τα ακουστικά βοηθούν το παιδί τους να ψυχαγωγείται.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, περισσότεροι γονείς παιδιών ηλικίας 9-12 ετών από ό,τι 5-8 ετών αναφέρουν ότι το παιδί τους χρησιμοποιεί ακουστικά, ενώ η καθημερινή χρήση ήταν επίσης πιθανότερο να είναι υψηλότερη στην μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα.
Ωστόσο, η παρατεταμένη ή ακραία έκθεση σε υψηλές εντάσεις θορύβου, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας ακοής ή εμβοών. Επίσης, η έκθεση σε θόρυβο μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο των παιδιών, την μάθησή τους, τη γλώσσα, τα επίπεδα άγχους, ακόμη και την αρτηριακή τους πίεση.
«Οι κίνδυνοι έκθεσης σε θόρυβο για τα μικρά παιδιά αφορούσαν ιστορικά δυνατές μεμονωμένες εκδηλώσεις με δυνατό ήχο, όπως συναυλίες ή πυροτεχνήματα, αλλά οι γονείς μπορεί να υποτιμούν την πιθανή βλάβη από την υπερβολική χρήση συσκευών ακρόασης», δηλώνει η παιδίατρος του νοσοκομείου, Σούζαν Γούλφορντ και συνδιευθύντρια της δημοσκόπησης.
Η ίδια εξηγεί ότι «τα μικρά παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε πιθανή βλάβη από την έκθεση σε θόρυβο, επειδή το ακουστικό τους σύστημα είναι ακόμη σε ανάπτυξη. Οι ακουστικοί τους πόροι είναι, επίσης, μικρότεροι από των ενηλίκων, εντείνοντας τα αντιληπτά επίπεδα ήχου».
Μόνο οι μισοί γονείς που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση ανέφεραν ότι έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν τη χρήση συσκευών ήχου από το παιδί τους. Οι γονείς των οποίων το παιδί χρησιμοποιεί ακουστικά για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα είναι επίσης λιγότερο πιθανό να θέσουν όρια χρόνου ή έντασης σε σύγκριση με τους γονείς που αναφέρουν λιγότερη χρήση ακουστικών από το παιδί τους.
Η κ. Γούλφορντ σημειώνει τέσσερις συμβουλές για τη μείωση των κινδύνων έκθεσης των παιδιών σε θόρυβο μέσω ακουστικών:
– Να παρακολουθούν και να ρυθμίζουν οι γονείς την ένταση του ήχου και τον χρόνο χρήσης των συσκευών από το παιδί ακολουθώντας τον κανόνα 60/60, δηλαδή τα παιδιά να περιορίζονται σε όχι περισσότερα από 60 λεπτά χρήσης συσκευών ήχου την ημέρα σε ένταση που δεν υπερβαίνει το 60% της μέγιστης έντασης.
– Να αγοράζουν οι γονείς για τα παιδιά ακουστικά ακύρωσης θορύβου ή περιορισμού της έντασης ήχου
– Να βοηθούν οι γονείς τα παιδιά να κάνουν διαλείμματα από τις προσωπικές συσκευές ακρόασης
– Να είναι οι γονείς σε εγρήγορση για τα πρώιμα σημάδια απώλειας ακοής, λόγω της χρήσης συσκευών ήχου και να απευθύνονται σε παιδίατρο, ωτορινολαρυγγολόγο ή ακουολόγο.
Μ.Κουζινοπούλου
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΥΓΕΙΑ
Καρκίνος: Νέες θεραπείες και η δύναμη της πρόληψης

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στη θεραπεία του είναι ραγδαίες, προσφέροντας νέες προοπτικές στους ασθενείς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καινοτόμες θεραπείες που διαθέτουμε σήμερα ήταν αδιανόητες πριν από λίγες δεκαετίες.
Καινοτόμες θεραπείες και βελτίωση της ποιότητας ζωής
«Η σύγχρονη προσέγγιση στην αντιμετώπιση του καρκίνου περιλαμβάνει στοχευμένες θεραπείες, ανοσοθεραπεία και εξατομικευμένες θεραπείες με βάση το γονιδιακό αποτύπωμα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται πλέον είναι πιο φιλικά προς τον οργανισμό, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών», εξηγεί η κ. Ελένη Γαλάνη Διευθύντρια Παθολόγος – Ογκολόγος Β’ Ογκολογικής Κλινικής στο Metropolitan Hospital και συνεχίζει: «Μάλιστα, ορισμένες θεραπείες χορηγούνται σε μορφή χαπιού, αποφεύγοντας την ανάγκη συχνών επισκέψεων στο νοσοκομείο. Αυτές οι εξελίξεις ενισχύουν την αισιοδοξία, καθώς δεν αφορούν μόνο την παράταση της ζωής, αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών».
Πρόσβαση στις θεραπείες στην Ελλάδα
Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλού επιπέδου ογκολογική περίθαλψη. Οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, χωρίς να απαιτείται η μετάβασή τους στο εξωτερικό. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, ορισμένα φάρμακα διατίθενται νωρίτερα στη χώρα μας από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η διαθεσιμότητα αυτών των θεραπειών αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
Η σημασία της πρόληψης: “ Κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν”
«Ωστόσο, η πρόληψη εξακολουθεί να είναι το πιο κρίσιμο όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου. Δυστυχώς όμως στη χώρα μας δεν υπάρχει κουλτούρα πρόληψης. Για παράδειγμα καρκίνοι όπως αυτός του πνεύμονα, που συνδέεται άμεσα με το κάπνισμα, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό. Το ανησυχητικό είναι ότι το κάπνισμα εξαπλώνεται σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες, ακόμη και σε παιδιά δημοτικού, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για ισχυρότερη ενημέρωση και δράση», αναφέρει.
Έγκαιρη διάγνωση και προληπτικές εξετάσεις
«Εξίσου σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση μέσω προληπτικών εξετάσεων. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, για παράδειγμα, μπορεί να ανιχνευθεί νωρίς με μια απλή κολονοσκόπηση, σώζοντας ζωές. Γενικότερα, το 50% των περιπτώσεων καρκίνου θα μπορούσαν να προληφθούν με υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή, συστηματική άσκηση και αποφυγή παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία. Επιπλέον, ο εμβολιασμός κατά του HPV αποτελεί καθοριστικό βήμα για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων σχετικών μορφών καρκίνου», τονίζει.
Η ευθύνη της ενημέρωσης
«Στην ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης μπορούν να συμβάλλουν τόσο οι επαγγελματίες υγείας όσο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η ανάπτυξη μιας κουλτούρας πρόληψης και αυτοφροντίδας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των περιστατικών καρκίνου, προσφέροντας σε περισσότερους ανθρώπους τη δυνατότητα να ζήσουν μια υγιή και ποιοτική ζωή», καταλήγει η κ. Γαλάνη.
*Οι Ογκολογικές Κλινικές του Metropolitan Hospital, στελεχώνονται με έμπειρους ογκολόγους, που έχουν σημαντική παρουσία στα ογκολογικά δρώμενα της Ελλάδας αλλά και διεθνώς. Έχουν σχεδιάσει και συμμετάσχει σε διεθνείς και εθνικές κλινικές μελέτες και έχουν σημαντικό επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο. Οι ογκολογικές μονάδες πλαισιώνονται επίσης, από ειδικούς παθολόγους, έμπειρες νοσηλεύτριες εξειδικευμένες στη νοσηλεία και αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενή, ψυχολόγους, διαιτολόγους, καθώς και έμπειρο διοικητικό προσωπικό. Με υπερσύγχρονα μηχανήματα και προηγμένες μεθόδους εργαστηριακών προσεγγίσεων και θεραπευτικής αγωγής, οι Κλινικές αντιμετωπίζουν με μοναδικές τεχνολογικές προϋποθέσεις κάθε είδους πάθηση παρέχοντας ταυτόχρονα ιδανικές συνθήκες νοσηλείας και εξυπηρέτησης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΥΓΕΙΑ
Με ακρίβεια πλέον η διάγνωση σπάνιων αιματολογικών νοσημάτων όπως τα σύνδρομα ενδοθηλιακής βλάβης

Με ακρίβεια γίνεται πλέον στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο αιματολογικό τμήμα του νοσοκομείου Παπανικολάου η διάγνωση μιας κατηγορίας σπάνιων αιματολογικών νοσημάτων, όπως τα σύνδρομα ενδοθηλιακής βλάβης και μάλιστα με διαδικασίες που ακολουθούνται σε ιατρικές δομές του εξωτερικού με παγκόσμια τεχνογνωσία και καινοτομία. Οι εν λόγω ασθενείς συνήθως παραπέμπονται στο συγκεκριμένο τμήμα για περαιτέρω διερεύνηση από διάφορες κατηγορίες γιατρών όπως οι αιματολόγοι και οι ρευματολόγοι ενώ είναι πολύ δύσκολη η αναγνώριση των σπάνιων αυτών νοσημάτων. Εφόσον όμως υπάρξει έγκαιρη διάγνωση, τότε μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια νέων φαρμάκων που είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα, ώστε οι ασθενείς να έχουν μια φυσιολογική ζωή.
«Σε περίπτωση, για παράδειγμα, που μια νεαρή ασθενής χωρίς άλλα υποκείμενα νοσήματα έρθει στο νοσοκομείο με θρομβωτική μικροαγγειοπάθεια, ένα σύνδρομο που εμφανίζεται αιφνίδια και είναι απειλητικό για τη ζωή, αν δεν λάβει την κατάλληλη θεραπεία μπορεί πολύ σύντομα να καταλήξει» επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ελένη Γαβριηλάκη. Η ίδια τονίζει ότι «έχει χτιστεί πλέον το διαγνωστικό κομμάτι που είναι απαραίτητο για τη χρήση των νεών θεραπειών» και προσθέτει ότι στο πλαίσιο αυτό «υποβλήθηκε πριν από έναν χρόνο αίτημα και αναμένεται η τελική έγκρισή του για την πιστοποίηση της δομής του Παπανικολάου με διαδικασίες ποιότητας, ώστε να λειτουργεί πλέον ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».
«Ο στόχος μας είναι ο ασθενής να έχει εδώ τη βέλτιση διάγνωση και θεραπεία, όπως θα συνέβαινε αν πήγαινε σε οποιοδήποτε μεγάλο κέντρο στον κόσμο», λέει και σημειώνει ότι το Υπουργείο Υγείας στηρίζει τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης προκειμένου να συνδεθούν και με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά Κέντρα. Παράλληλα λειτουργεί σε πολύ υψηλό επίπεδο, εδώ και πολλά χρόνια, το Αιμορροφιλικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, που αφορά ασθενείς με αιμορραγική διάθεση, κυρίως αιμορροφιλία α και β καθώς και νόσο Von Willebrand.
Ανάμεσα στους βραβευθέντες και τις βραβευθείσες Αριστείας 2025 του ΑΠΘ η κ. Γαβριηλάκη
Η κ. Γαβριηλάκη βρίσκεται ανάμεσα στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που βραβεύονται την ερχόμενη Δευτέρα με τα Βραβεία Αριστείας 2025 του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για τις εξαιρετικές τους επιδόσεις. Στο πρόσωπό της, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αριστείας του ΑΠΘ Γιώργος Καραγιαννίδης, τιμούνται οι νέοι ερευνητές και καθηγητές κάτω των 40 ετών.
Εκείνη χαρακτηρίζει το βραβείο ως μια αναγνώριση για τους νέους επιστήμονες και κάνει λόγο για μια ομαδική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολλές γενιές. Δηλώνει ακόμη ότι στην πορεία της βοηθήθηκε πολύ από τους παλαιότερους πανεπιστημιακούς, τα εργαστήρια και τα Κέντρα Αριστείας και αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια εκλέγονται μέλη ΔΕΠ σε μικρή ηλικία. «Πιστεύω ότι είμαστε η πρώτη γενιά νέων επιστημόνων που μπόρεσε να αναδείξει το έργο της, με βάση όλη την ομάδική προσπάθεια που έχει γίνει και με την παραδοχή της αξίας μας και της προσφοράς μας από τους πιο καταξιωμένους επιστήμονες. Έχω καταφέρει να παράγω έργο στον τομέα της αιματολογίας το οποίο δεν θα μπορούσα να κάνω στην Ελλάδα αν δεν υπήρχαν όλες οι υποδομές, οι διεθνείς πιστοποιήσεις των κέντρων, τα εργαστήρια και η στήριξη και εμπιστοσύνη των παλαιότερων αιματολόγων» συμπληρώνει και μιλάει για ένα έργο που έγινε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.
Σχετικά με τους φοιτητές των πανεπιστημίων στη χώρα μας, εκτιμάει ότι το επίπεδό τους είναι πολύ υψηλό και τονίζει: «το ότι είμαστε πιο νέοι στην ηλικία, μας βοηθάει να είμαστε και πιο ανοιχτοί. Έχουμε στήσει ομάδες φοιτητών που είναι εξαιρετικοί, με πολύ υψηλό επίπεδο ενώ είναι και πολύ ανταγωνιστικοί και στο εξωτερικό. Θεωρώ ότι έχουμε πάρα πολλές ελπίδες για το νέο αίμα ώστε να ξεπεράσει και όσα καταφέραμε εμείς…».
Π.Γιούλτση
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΥΓΕΙΑ
Ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα πιθανή κατηγορία αντιβιοτικών

Ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά εντόπισαν ένα νέο μόριο, πολλά υποσχόμενο για να αντιμετωπίσει ακόμη και μερικά από τα πιο ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια του πλανήτη. Η ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.
Οι ερευνητές εντόπισαν το μόριο lariocidin, που εντάσσεται σε μια νέα κατηγορία αντιβιοτικών. Η ανακάλυψη ανταποκρίνεται στην κρίσιμη ανάγκη για νέα φάρμακα που θα καταπολεμήσουν τη μικροβιακή αντοχή, μια από τις σημαντικότερες απειλές για τη δημόσια υγεία. Όπως επισημαίνουν, το νέο μόριο είναι ελπιδοφόρο ως ένα πρώιμο φαρμακευτικό μόριο, επειδή επιτίθεται στα βακτήρια με τρόπο διαφορετικό από τα άλλα αντιβιοτικά.
Το μόριο παράγεται από έναν τύπο βακτηρίων που ονομάζεται Paenibacillus, τον οποίο οι ερευνητές ανέκτησαν από δείγμα εδάφους που συλλέχθηκε από μια αυλή. Εκτός από τον μοναδικό τρόπο δράσης του και τη δραστηριότητά του εναντίον βακτηρίων ανθεκτικών στα φάρμακα, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι για το μόριο αυτό επειδή πληροί πολλά από τα σωστά κριτήρια: δεν είναι τοξικό για τα ανθρώπινα κύτταρα, δεν είναι ευαίσθητο στους υπάρχοντες μηχανισμούς αντοχής στα αντιβιοτικά και λειτουργεί επίσης καλά σε ένα ζωικό μοντέλο λοίμωξης.
«Πρόκειται για ένα νέο μόριο με νέο τρόπο δράσης», επισημαίνει ο Τζέρι Ράιτ, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο McMaster. «Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για εμάς», προσθέτει.
Οι ερευνητές επικεντρώνονται τώρα στην εξεύρεση τρόπων τροποποίησης του μορίου και παραγωγής του σε ποσότητες αρκετά μεγάλες, ώστε να καταστεί δυνατή η κλινική ανάπτυξη.
Σημειώνεται ότι έχουν περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες από τότε που μια νέα κατηγορία αντιβιοτικών κυκλοφόρησε στην αγορά.
Μ.Κουζινοπούλου
ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago
Αμφιλοχία: Όλα όσα έγιναν πριν ο 54χρονος δολοφονήσει την κουμπάρα του – Η συνομιλία στο κιόσκι και ο πυροβολισμός στο κεφάλι
-
ΔΙΕΘΝΗ6 ημέρες ago
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Ζελένσκι θα συναντηθεί σήμερα με τον Τραμπ, επιβεβαίωσε πηγή από την ουκρανική προεδρία
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες ago
Δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ: Ονόματα από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έπιασε ο κοριός της ΕΥΠ
-
ΔΙΕΘΝΗ4 ημέρες ago
Συμφωνία των 27 της ΕΕ για παράταση των κυρώσεων στη Ρωσία
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Πανελλαδικές Εξετάσεις – Σήμερα οι ανακοινώσεις των βαθμολογιών
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Βαθμοί Πανελληνίων: Βατερλώ στα Μαθηματικά και την Ιστορία για τους υποψηφίους – Χαμηλά τα ποσοστά των αριστούχων
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago
Συναγερμός στην Πανεπιστημιούπολη: Βρέθηκαν εκρηκτικά στρατιωτικού τύπου και βραδύκαυστο φιτίλι
-
ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago
Σούδα: Φρουρούς της Επανάστασης ή ρωσικές υπηρεσίες βλέπει η ΕΥΠ πίσω από τον Αζέρο που συνελήφθη για κατασκοπεία