Λεπτομέρειες σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία έδωσε το πρωί της Δευτέρας (19.2.2024) ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε πως η νέα πλατφόρμα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων θα είναι σε δημόσια χρήση σε περίπου 3 μήνες από σήμερα και οι πολίτες θα μπορούν να δουν σε δημόσια θέα την αναμονή για τα χειρουργεία σε όλα τα νοσοκομεία.
«Σκοπός είναι οι συμπολίτες μας θα μπορούν να δουν με διαφάνεια πόσο χρόνο αναμονής θα έχουν οι επεμβάσεις για να επιλέξουν την πιο σύντομη λύση. Αυτό μπορεί να βάλει σε μία ευγενή άμιλλα τις κλινικές για να ρίξουν τους χρόνους αναμονής», ανέφερε.
Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αποκάλυψε πως στη λίστα αναμονής βρίσκονται σήμερα 102.634 περιστατικά και οι αναμονές φτάνουν:
από 1 έως 4 μήνες, σε αναμονή βρίσκονται 44.459 περιστατικά
από 4 έως 12 μήνες, σε αναμονή βρίσκονται 31.954 περιστατικά
πάνω από 12 μήνες αναμονής, αντιμετωπίζουν 26.221 περιστατικά
Εντονότερο είναι το πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα.
Σε 6 κατηγορίες θα κατηγοριοποιηθούν οι επεμβάσεις
Οι επεμβάσεις θα καταχωρούνται στο σύστημα με βάση την βαρύτητά τους σε 6 κατηγορίες: από πολύ μικρής βαρύτητας, μικρής, μεσαίας, μεγάλης, βαριάς, εξαιρετικά βαριάς και οι αμοιβές των γιατρών άρα και η επιβάρυνση των ασθενών θα κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ.
Οι κατηγορίες αυτές είναι οι ίδιες που χρησιμοποιεί και ο ιδιωτικός τομέας, όμως οι τιμές είναι στο ήμισι των χρεώσεων του ιδιωτικού τομέα, ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Δείτε τον πίνακα που παρουσιάστηκε με ενδεικτικές τιμές:
Μικρότερο θα είναι το κόστος για τους πολίτες που θα επιλέξουν τα απογευματινά χειρουργεία σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Και μηδενικό θα είναι το κόστος για όσους χειρουργηθούν μέσω της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η εξυπηρέτηση αυτών των 50.000 επεμβάσεων που έχουν προαναγγελθεί θα έχει κριτήριο τον χρόνο αναμονής του ασθενούς, ώστε να δοθεί προτεραιότητα. Οι επεμβάσεις αυτές θα γίνουν στο διάστημα που θα «τρέχουν» τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα έχουν ύψος 60 εκατ. ευρώ. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι θα εκτελεστούν έως τον Δεκέμβριο του 2025.
«Θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που δίνει το ταμείο ανάκαμψης για τη «θεραπεία των πληγών της πανδημίας» θεωρούμε πως το πρόβλημα με τα χειρουργεία είναι ένα πρόβλημα που προκάλεσε και επιδείνωσε η πανδημία, ως εκ τούτου θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά, για να θεραπεύσουμε αυτό το πρόβλημα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Eπίσης, συμπλήρωσε πως από την 1η Φεβρουαρίου έχουμε σε λειτουργία την Ενιαία Λίστα Χειρουργείου, αλλά όχι ακόμη σε δημόσια θέα.
Με αυτήν, όπως είπε, το υπ. Υγείας θα μπορεί να μετράει τα αποτελέσματα του σημερινού σχεδιασμού.
Αμοιβές πολλών ταχυτήτων από τους χειρουργούς
Παράδειγμα στρεβλώσεων στη χρέωση των χειρουργικών επεμβάσεων παρουσίασε, επίσης, ο Άδωνις Γεωργιάδης. Για την ίδια επέμβαση (μπάι πας) το κόστος στο νοσοκομείο, ανά χειρουργό, κυμαίνονται από 2.585 έως 10.725 ευρώ. Πρόκειται για ένα παράδοξο, το οποίο θα κληθούν να εξηγούν οι νέοι διοικητές, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Παράδειγμα σύγκρισης κόστους της χειρουργικής η επέμβασης «Παράκαμψη Στεφανιαίας Αρτηρίας» από χειρουργούς του ΕΣΥ.
«Περιθώριο για παράνομα οφέλη δεν θα υπάρχουν στο σύστημα. Πλέον έχουμε τα εργαλεία για να ασκούμε τον έλεγχο», ανέφερε ο υπουργός Υγείας. «Το πληροφοριακό σύστημα που θα έχουμε θα τα παρακολουθούμε όλα real time», συμπλήρωσε.
Α. Γεωργιάδης: «Στο τέλος θα αγκαλιαστούν από όλους»
Η διέξοδος των απογευματινών χειρουργείων θα αγκαλιαστεί στο τέλος και από τους πολίτες και από τους γιατρούς, σημείωσε ο Άδ. Γεωργιάδης.
Αναφορικά με την έλλειψη προσωπικού, η οποία υπάρχει όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, αυτή υπάρχει και το νέο σύστημα των χειρουργείων θα μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτή την κατεύθυνση γιατί οι γιατροί θα αυξήσουν τα εισοδήματά τους εντός του ΕΣΥ και δεν θα έχουν λόγο να φεύγουν. Τα απογευματινά χειρουργεία είναι ένα μέτρο που θα «θεραπεύσει» τις ελλείψεις προσωπικού.
Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη συνάντησή του τις προηγούμενες ημέρες με τους νοσοκομειακούς γιατρούς (ΟΕΝΓΕ). Απαντώντας στις αιτιάσεις των συνδικαλιστών ότι προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει την Υγεία, απάντησε πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
«Δεν είναι αλήθεια ότι προσπαθούμε να ιδιωτικοποιήσουμε από την πόρτα του ΕΣΥ. Αυτό που προσπαθούμε είναι να κάνουμε πιο ελκυστική τη θέση του γιατρού, του αναισθησιολόγου, του νοσηλευτή. Το συνδικαλιστικό αίτημα της ΟΕΝΓΕ ήταν για αύξηση των μισθών των γιατρών. Είναι κάτι που εύκολα λέγεται, δύσκολα γίνεται. Εγώ ως υπουργός Υγείας δεν θα συμφωνούσα με την αύξηση των μισθών μόνο των γιατρών», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Όπως εξήγησε «για το ΕΣΥ ο κρατικός προυπολογισμός ξοδεύει 3 δισ. ευρώ τον χρόνο. Άρα μπορείτε να υπολογίσετε τι μπορεί να σημαίνει δημοσιονομικά ο διπλασιασμός των μισθών των γιατρών. Ο ΈΝΦΙΑ προσφέρει 1,6 δισ. ευρώ και θα χρειαζόμασταν άλλον έναν ΕΝΦΙΑ για να προχωρήσουμε σε τέτοιο διπλασιασμό. Έπρεπε να βρούμε τρόπο να αυξάνουμε τα εισοδήματα γιατρών και νοσηλευτών με νόμιμο τρόπο», πρόσθεσε.
Τα δύο όπλα για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πρωινή δωρεάν λειτουργία των νοσοκομείων
Για να μην προωθούνται «εντέχνως» τα πρωινά δωρεάν χειρουργεία στα επ’ αμοιβή απογευματινά, το υπουργείο Υγείας έχει «δύο όπλα», όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης: Αφενός την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων που θα είναι δημόσια και άρα θα υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος, αλλά και θα παραμείνει ο μέσος όρος παραγωγής πρωινών χειρουργείων ανά μήνα, ανά ημέρα, ανά εβδομάδα, δηλαδή η παραγωγή των πρωινών χειρουργείων που έκανε πριν την εφαρμογή του μέτρου.
Αν παραβεί μια χειρουργική κλινική αυτόν τον κανόνα και εκπίπτει η άδεια διεξαγωγής απογευματινών χειρουργείων.
«Οι ιδιωτικές κλινικές από σήμερα αποκτούν έναν ανταγωνιστή, τα απογευματινά χειρουργεία στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
«Δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι, το φακελάκι παραμένει παράνομο», σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης τύπου ο Υπουργός Υγείας.
Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών και για τη δεύτερη απόπειρα βιασμού ζήτησε ο Εισαγγελέας
Την αθώωση λόγω αμφιβολιών και για τη δεύτερη κατηγορία για απόπειρα βιασμού που βαρύνει τον Πέτρο Φιλιππίδη, ζήτησε ο Εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανδρέας Καραφλός.
Και για τη δεύτερη υπόθεση, ο κ. Καραφλός ανέφερε πως πάσχει από πλήρη έλλειψη αδιαμφισβήτητων αποδεικτικών στοιχείων, όπως θα ήταν μια ιατροδικαστική έκθεση.
Κατά τον Εισαγγελέα η κατάθεση της δεύτερης καταγγέλλουσας χαρακτηρίζεται από αναξιοπιστία.
Ο εισαγγελικός λειτουργός είπε πως σε αυτή τη δεύτερη υπόθεση που βαρύνει τον Φιλιππίδη, δεν έχουμε απλώς «πλείστες αμφιβολίες» αλλά έχουμε «πλέον των πλείστων αμφιβολιών», συμπληρώνοντας πως «τα πράγματα είναι χειρότερα εδώ, σε σχέση με την πρώτη υπόθεση».
Όπως ανέφερε, «Και οι δύο υποθέσεις δεν έχουν το πανηγυρικό στοιχείο για την απόδειξη: ιατροδικαστική έκθεση», ενώ τόνισε πως ουσιαστικά όλη η υπόθεση είναι δύο καταθέσεις, αυτές των δύο γυναικών.
«Αν τις δεχθείτε ως ακριβείς, αδιαμφισβήτητες τότε καταδικάστε!» είπε στους δικαστές.
Και σε αυτήν την καταγγελία, ο Εισαγγελέας εντόπισε 26 αντιφάσεις και σοβαρά θέματα στους ισχυρισμούς της καταγγέλλουσας. Αναφερόμενος σε ένα προς ένα, ο κ. Καραφλός έδωσε μεγάλη έμφαση στο ότι η καταγγέλλουσα δεν έχει προσδιορίσει σε ποιο από τα αυτοκίνητα του Φιλιππίδη έγινε η απόπειρα, κάτι που θα έλυνε πολλά ζητήματα σχετικά με το κεντρικό κλείδωμα και άλλα.
«Δεν ξέρουμε τι αυτοκίνητο είχε. Πως θα δικάσεις χωρίς τον τόπο του εγκλήματος; Πως θα δικάσουμε; Πως θα ελέγξουμε; Τι είμαστε; Κρεοπώληδες;» σημείωσε, ενώ λίγο αργότερα ανέφερε: «Εδώ πέρα, τις λεπτομέρειες ψάχνουμε για να δικάσουμε ή να αθωώσουμε. Πως να καταδικάσουμε; Γιατί το θέλουν τα κανάλια; Εγώ δεν λειτουργώ έτσι» υπογράμμισε.
Άλλο σοβαρό θέμα που εντόπισε ο Εισαγγελέας αφορά στον τόπο του εγκλήματος στο Ψυχικό, που η καταγγελουσα τον αναφέρει ως αδιέξοδο χωματόδρομο αλλά και ως οικόπεδο. Σε κάθε περίπτωση, κατά τον κ. Καραφλό, η ώρα και το σημείο του συμβάντος, απέναντι από το σπίτι του κατηγορούμενου «δεν στέκεται». Όπως ανέφερε: «Τέτοιας μορφής βία σε κοινή θέα, απέναντι από το σπίτι του, δεν στέκει στην κοινή λογική. Παραβιάζουμε ανοικτές πόρτες».
Σε άλλο σημείο ο Εισαγγελέας τόνισε επικαλούμενος πάντα την καταγγέλλουσα, ότι οι αντιδράσεις της, αφού ξέφυγε από τον κατηγορούμενο, δεν συνάδουν με κάτι τόσο σοβαρό.
«Είχε κινητό μαζί της. Βγαίνεις από το αυτοκίνητο. Βγάλε μια φωτογραφία του αυτοκινήτου να την έχουμε να τον πιάσουμε τον λεβέντη. Όταν δηλαδή είναι γνωστός ο βιαστής δεν κάνουμε τίποτα; Άμα γίνονται τέτοια πράγματα πάμε στην Αστυνομία», ανέφερε, ενώ επισήμανε πως το ίδιο βράδυ η καταγγέλλουσα έπαιξε σε παράσταση, πως δεν έγραψε τίποτα στο ημερολόγιο της και δεν ενημέρωσε τους δικούς της.
Και σε αυτήν την υπόθεση ο κ. Καραφλός είπε πως δεν διακρίνει εικόνα βιαστή στον κατηγορούμενο. «Η όλη του σεξουαλική εικόνα όπως μας τον παρουσιάζει η καταγγέλλουσα είναι ότι βρίσκεται σε έκσταση με κλειστά μάτια και αυνανίζεται. Ο κατηγορούμενος αρέσκεται στην αυτοικανοποίηση, με την φαντασίωση ότι η γυναίκα φωνάζει. Δεν παραπέμπει σε βιαστή αλλά σε κάποιον που αρέσκεται να αυνανίζεται με την εικόνα μίας εξαρτημένης, παγιδευμένος γυναίκας» τόνισε.
Ο Εισαγγελέας παρότρυνε το δικαστήριο να ασχοληθεί στη διάσκεψή του με το «τι λένε και οι δύο καταγγέλουσες στο ΣΕΗ, τι αλλαγές έχουν γίνει στην συνέχεια». «Δώστε πολλή προσοχή! Ούτε με την μία ούτε με άλλη καταγγέλλουσα έγιναν έτσι τα πράγματα» ανέφερε.
Κλείνοντας την αγόρευσή του, διαβάζοντας ένα απόσπασμα του συγγραφέα Πασκάλ Μπρυκνερ, με αφορμή τις καταγγελίες του meToo, ο Εισαγγελέας παρότρυνε «να δούμε και τα προβλήματα που δημιουργεί».
Ξεκινά δίκη «μαμούθ» στη Θεσσαλονίκη: Στο εδώλιο 117 μέλη συμμοριών που κατηγορούνται για 553 κλοπές
Ένα μοναδικό περιστατικό εκδίκασης αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη (01.07.2025) στη Θεσσαλονίκη. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα εξετάσει 117 μέλη συμμοριών που κατηγορούνται για εκατοντάδες κλοπές.
Οι 117 φέρεται ανήκουν σε 14 διαφορετικές συμμορίες και φαίνεται πως είχαν ρημάξει από το 2020 μέχρι το 2024 όλη την Θεσσαλονίκη. Οι 57 από αυτούς είναι προφυλακισμένοι και κατηγορούνται ,μεταξύ άλλων, για 152 διαρρήξεις και 315 κλοπές αυτοκινήτων.
Η λεία τους φτάνει τα 2,6 εκατομμύρια ευρώ.
Η αρχή του τέλους για τις συμμορίες φαίνεται πως έγινε όταν μέλη σήκωσαν χρηματοκιβώτιο από σπίτι που περιείχε 1,1 εκατομμύρια ευρώ. Τότε ακριβώς ξεκίνησε και η έρευνα σε βάρος τους, αναφέρει η ΕΡΤ.
Η δικογραφία φτάνει τις 20.000 σελίδες ενώ οι μάρτυρες είναι γύρω στους 300. Λόγω των πολλών κατηγορούμενων η δίκη αναμένεται να κρατήσει αρκετό καιρό αν και βιάζονται να την ολοκληρώσουν για να προλάβουν το 12μηνο της προφυλάκισης.
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:18
Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Γιώργος Τζήμας, μαζί με επιτελείς της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, επισκέφθηκαν ήδη το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης με σκοπό να εξετάσουν τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που διαμορφώθηκε για τις ανάγκες της δίκης.
Πέρα από αυτό έλεγξαν και τα μέτρα ασφαλείας που πάρθηκαν λόγω τον μεγάλο αριθμό κατηγορούμενων.
Μέγαρα: 37χρονος μαχαίρωσε τη μητέρα του, την αδελφή του και τον θείο του – Είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική
Σε κατάσταση αμόκ ένας 37χρονος άνδρας στα Μέγαρα μαχαίρωσε το πρωί της Τρίτης (01.07.2025) σχεδόν όλη την οικογένειά του. Θύματα της επίθεσης είναι η 71χρονη μητέρα του, η αδελφή του αλλά και ο θείος του.
Η αιματηρή επίθεση έγινε στον Πευκενέα Μεγάρων μέσα σε σπίτι, λίγα λεπτά πριν τις 09:00 το πρωί. Ο δράστης που φέρεται πως αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, για άγνωστο –μέχρι στιγμής- λόγο, επιτέθηκε με αιχμηρό αντικείμενο στους συγγενείς του με αποτέλεσμα τα θύματα να μεταφερθούν στο Κέντρο Υγείας.
Ο θείος του φέρεται πως τραυματίστηκε ελαφριά ενώ οι 2 γυναίκες φέρουν πιο σοβαρά τραύματα.
Ο 37χρονος συνελήφθη από την πρώτη στιγμή και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα των Μεγάρων.
Από την έρευνα αποδείχθηκε πως στο παρελθόν είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει