Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυτικά Βαλκάνια: «Νάρκη» στην ειρήνη φέρνει η απαγόρευση κυκλοφορίας του σερβικού νομίσματος στο Κόσοβο

«Νάρκη» για τη σταθερότητα των δυτικών Βαλκανίων ο νομισματικός «σταγγαλισμός» των Σέρβων του Κοσόβου, μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας του σερβικού δηναρίου στο κράτος αυτό.

Ο κανονισμός, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1.2.2024, εντείνει τις εντάσεις μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει την πρώην επαρχία της ως ανεξάρτητο κράτος. Τον τελευταίο χρόνο, η εχθρότητά τους έχει προκαλέσει κάποια από τα χειρότερα βίαια επεισόδια των τελευταίων δύο δεκαετιών, θέτοντας σε κίνδυνο την εύθραυστη ειρήνη που διατηρείται από το τέλος των βαλκανικών πολέμων της δεκαετίας του 1990.

Ενώ το Κοσσυφοπέδιο χρησιμοποιεί το ευρώ ως de facto νόμισμά του από τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος το 2002, οι Σέρβοι εξακολουθούν να βασίζονται στο δηνάριο και λένε ότι οι κανόνες θα κόψουν μια οικονομική σανίδα σωτηρίας.

Παρά τις διαμαρτυρίες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι (Albin Kurti), δήλωσε ότι η απαγόρευση του Κοσσυφοπεδίου να χρησιμοποιεί το δηνάριο για συναλλαγές με μετρητά είναι «αδιαπραγμάτευτη».

«Τι είδους κράτος είναι αυτό;» ρώτησε ο 73χρονος Μίλαν, πρώην υπάλληλος βιβλιοθήκης που πίνει καφέ και κονιάκ σε μια σερβική πόλη κοντά στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου Πρίστινα, ο οποίος είπε ότι φοβάται ότι θα χάσει την πρόσβαση στη σύνταξή του. «Δεν μπορούν απλά να φτιάχνουν τέτοιους κανόνες. Πάντα χρησιμοποιούσαμε δηνάρια εδώ».

Η κατάσχεση ήταν μέρος μιας σειράς επιδρομών σε σερβικά γραφεία που προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση των κυριότερων διεθνών υποστηρικτών του Κοσσυφοπεδίου.

Η Κομισιόν προέτρεψε τον Κούρτι να αποφύγει μονομερείς ενέργειες που θα τροφοδοτούσαν τις εντάσεις.

Ο Τζέιμς Ο’ Μπράιαν, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, του είπε να αντιμετωπίσει τις διαφορές του με τη Σερβία μέσω διαλόγου και όχι «ανακοινώνοντας αποφάσεις στη μέση της νύχτας, αφού οι στενότεροι εταίροι σας σας πουν ότι είναι κακή ιδέα».

«Εάν δεν μας αντιμετωπίζουν ως εταίρο, δεν θα αντιμετωπίσουμε ούτε την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ως εταίρο», δήλωσε ο O’ Μπράιαν σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα στη «Φωνή της Αμερικής».

Ο Κούρτι υποσχέθηκε τρίμηνη καθυστέρηση για να διαχειριστεί τη μετάβαση, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι θα πρέπει να σταματήσει εντελώς το μέτρο και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Δεν απαγορεύουμε το δηνάριο – απλώς το επισημοποιούμε», δήλωσε ο Κούρτι σε συνέντευξή του στο Bloomberg αυτή την εβδομάδα. «Δεν θα υπάρξουν άλλα σακιά με μετρητά δηνάρια που θα έρχονται από το Βελιγράδι στο Κοσσυφοπέδιο για να καταστρέψουν τον πολιτικό πλουραλισμό και να χρηματοδοτήσουν τρομοκρατικές οργανώσεις».

Το νομισματικό ζήτημα απειλεί να καταστρέψει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της ΕΕ να πείσουν τις δύο πλευρές να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, προϋπόθεση για να προχωρήσουν και τα δύο μέρη στις προσπάθειες ένταξης στην ΕΕ.

Η διπλωματία υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης με κορυφαίους ηγέτες της ΕΕ πέρυσι, έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να φέρει κοντά τον Κούρτι και τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Παρόλο που το Κοσσυφοπέδιο δεν ανήκει στη ζώνη του ευρώ -και ακόμη και η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί μακρινή φιλοδοξία- υιοθέτησε αρχικά το γερμανικό μάρκο, όπως πολλά άλλα έθνη που αποσχίστηκαν από τη Γιουγκοσλαβία και στη συνέχεια πέρασαν στο ευρώ.

Αλλά ακόμη και μετά την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008, ο σερβικός πληθυσμός συνέχισε να χρησιμοποιεί το σερβικό νόμισμα – με πολλούς στην κοινότητα των περίπου 90.000 κατοίκων να λαμβάνουν πληρωμές από τη Σερβία, κυρίως μέσω της κρατικής τράπεζας Postanska Stedionica.

Τα γραφεία της τράπεζας NLB Komercijalna, που ανήκει στον όμιλο NLB της Σλοβενίας, έκλεισαν στις σερβικές κοινότητες στα τέλη Ιανουαρίου, ενόψει της επιβολής του νόμου.

Η κεντρική τράπεζα της Σερβίας δήλωσε ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου προσπαθούν να ενθαρρύνουν περαιτέρω έξοδο. Περίπου 200.000 Σέρβοι και άλλοι μη Αλβανοί έφυγαν αμέσως μετά την απόσυρση των δυνάμεών του Βελιγραδίου από το Κοσσυφοπέδιο το 1999 και η σερβική κοινότητα συρρικνώθηκε κατά 10% πέρυσι.

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Όσοι χρωστούν έως 100 ευρώ θα έχουν ασφαλιστική ικανότητα» 

«Όσοι συμπολίτες μας έχουν οφειλές μέχρι 100 ευρώ θα αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα», ανέφερε, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας στην Βουλή

Συγκεκριμένα, η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου τα είπε αυτά στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», στο οποίο περιλαμβάνεται και το άρθρο 60 που αφορά στην παροχή Ασφαλιστικής Ικανότητας σε μικροοφειλέτες.

«Αναγνωρίζουμε», ανέφερε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, «ότι αρκετοί, από τους 70.000 μικροοφειλέτες που χρωστούν έως 100 ευρώ, δεν το γνωρίζουν καν.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι αρκετοί από τους μικροοφειλέτες χρωστούν ποσά που δεν ξεπερνούν τα 10 ευρώ. Με τη ρύθμιση μας, με την οποία χορηγούμε ασφαλιστική ικανότητα σε όσους χρωστούν έως 100 ευρώ, κάνουμε ότι κάναμε και με την ασφαλιστική ενημερότητα».

Είμαστε εδώ», τόνισε η Δόμνα Μιχαηλίδου, «για να ακούμε τους συμπολίτες μας και να τους παρέχουμε τις υπηρεσίες εκείνες που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους. Και το αποδεικνύουμε εμπράκτως κάθε μέρα».

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σημείωσε επίσης πως όλοι όσοι μικροοφειλέτες χρωστούν έως 100 ευρώ με τη ρύθμιση αυτή θα έχουν πρόσβαση και σε ιδιωτικούς παρόχους υγείας, ιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, για να χορηγηθεί ασφαλιστική ικανότητα και κατ’ επέκταση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν συνταγογράφηση και σε δομές του ιδιωτικού τομέα, θα πρέπει οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ, είτε να έχουν εξοφλήσει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές τους, είτε να έχουν ρυθμίσει τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και να καταβάλλουν ανελλιπώς τις δόσεις που προβλέπει η εκάστοτε ρύθμιση.

NEWSIT

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φωτιά» στις τιμές του πετρελαίου με την νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Στο προσκήνιο επανέρχονται τα σενάρια για επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά την είδηση του Bloomberg ότι οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ισραήλ για μια πιθανή επίθεση από το Ιράν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η Τεχεράνη έχει ήδη προβεί σε δηλώσεις ότι θα απαντήσει σε είδος για το πλήγμα των Ισραηλινών που προηγήθηκε στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό. Πλέον, οι Αμερικανοί μίλησαν για μια ευρεία επίθεση με πυραύλους και drones από το Ιράν και τις συμμαχικές του δυνάμεις κατά στρατιωτικών και κυβερνητικών στόχων εντός του Ισραήλ.

Όπως είναι φυσικό, η απειλή πυροδότησε νέα άνοδο στην τιμή του αργού πετρελαίου που την Πέμπτη (10.04.24) σκαρφάλωσε από τα 89 κοντά στα 90,5 δολάρια/βαρέλι.

Η μεγαλύτερη ανησυχία έχει να κάνει με τα Στενά του Ορμούζ και το τι θα σήμαινε μια στρατιωτική αντιπαράθεση απευθείας μεταξύ Ιράν και Ισραήλ για την ομαλή διέλευση των δεξαμενοπλοίων.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν το Ιράν θα πραγματοποιήσει την απειλή του και ακόμα πιο σημαντικό, αν θα το πράξει από το δικό του έδαφος ή αποκλειστικά μέσω φίλιων δυνάμεων σε άλλες περιοχές. Η αμερικανική διπλωματία απευθύνθηκε ήδη σε άλλα κράτη της περιοχής, όπως η Σ. Αραβία, ώστε να μεσολαβήσουν για αποκλιμάκωση της έντασης.

Πάντως, η διαρροή από το Λευκό Οίκο στα ΜΜΕ χθες φανερώνει ότι η Ουάσινγκτον είναι προβληματισμένη και επιχειρεί να διαχειριστεί την κατάσταση.

Η αγορά προς το παρόν αντιδρά ψύχραιμα, αν κρίνει κανείς από τη μικρή πτώση 1% που σημειώνει σήμερα το πρωί στο άνοιγμα ο δείκτης ΤΑ-35 του χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η γερμανική Lufthansa προέβη σε διακοπή των πτήσεων προς την Τεχεράνη προς παν ενδεχόμενο.
NEWSIT

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα: Ποια σούπερ μάρκετ προτιμούν οι Έλληνες καταναλωτές

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών για τα σούπερ μάρκετ της χώρας, την οποία δημοσίευσε η Longlust χθες (09.04.24), κατά τη διάρκεια του 14ου συνεδρίου Food Retail της Boussias.

Με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας για τα σούπερ μάρκετ, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο σε δείγμα 1.200 καταναλωτών, αυτό που προκύπτει, ότι η αλυσίδα Σκλαβενίτης σκοράρει πιο ψηλά απ’ όλες τις άλλες αλυσίδες σε 7 από τους 13 δείκτες που μετρήθηκαν από την εταιρεία ερευνών.

Απαντώντας στην ερώτηση ποιο σούπερ μάρκετ επισκέπτονται περισσότερο για τις αγορές τους, οι καταναλωτές που συμμετείχαν στην έρευνα, απάντησαν πως ο Σκλαβενίτης είναι η πρώτη συγκεντρώνοντας ποσοστό 70% και ακολουθούν με μεγάλη διαφορά η ΑΒ με 44%, η Lidl με 42%, το My Market με 30% και η αλυσίδα Μασούτης με 22%.

Σε σχέση με το ερώτημα αν θα μπορούσαν να έχουν ένα οποιοδήποτε κατάστημα σούπερ μάρκετ δίπλα τους, ποσοστό 48% απάντησε πως να είναι κατάστημα του Σκλαβενίτη.

Πολύ παρακάτω στις προτιμήσεις όσων καταναλωτών συμμετείχαν στην έρευνα, ακολουθεί η Lidl (ποσοστό 17%) και η ΑΒ Βασιλόπουλος (10%).

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ