Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυτικά Βαλκάνια: «Νάρκη» στην ειρήνη φέρνει η απαγόρευση κυκλοφορίας του σερβικού νομίσματος στο Κόσοβο

«Νάρκη» για τη σταθερότητα των δυτικών Βαλκανίων ο νομισματικός «σταγγαλισμός» των Σέρβων του Κοσόβου, μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας του σερβικού δηναρίου στο κράτος αυτό.

Ο κανονισμός, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1.2.2024, εντείνει τις εντάσεις μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει την πρώην επαρχία της ως ανεξάρτητο κράτος. Τον τελευταίο χρόνο, η εχθρότητά τους έχει προκαλέσει κάποια από τα χειρότερα βίαια επεισόδια των τελευταίων δύο δεκαετιών, θέτοντας σε κίνδυνο την εύθραυστη ειρήνη που διατηρείται από το τέλος των βαλκανικών πολέμων της δεκαετίας του 1990.

Ενώ το Κοσσυφοπέδιο χρησιμοποιεί το ευρώ ως de facto νόμισμά του από τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος το 2002, οι Σέρβοι εξακολουθούν να βασίζονται στο δηνάριο και λένε ότι οι κανόνες θα κόψουν μια οικονομική σανίδα σωτηρίας.

Παρά τις διαμαρτυρίες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι (Albin Kurti), δήλωσε ότι η απαγόρευση του Κοσσυφοπεδίου να χρησιμοποιεί το δηνάριο για συναλλαγές με μετρητά είναι «αδιαπραγμάτευτη».

«Τι είδους κράτος είναι αυτό;» ρώτησε ο 73χρονος Μίλαν, πρώην υπάλληλος βιβλιοθήκης που πίνει καφέ και κονιάκ σε μια σερβική πόλη κοντά στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου Πρίστινα, ο οποίος είπε ότι φοβάται ότι θα χάσει την πρόσβαση στη σύνταξή του. «Δεν μπορούν απλά να φτιάχνουν τέτοιους κανόνες. Πάντα χρησιμοποιούσαμε δηνάρια εδώ».

Η κατάσχεση ήταν μέρος μιας σειράς επιδρομών σε σερβικά γραφεία που προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση των κυριότερων διεθνών υποστηρικτών του Κοσσυφοπεδίου.

Η Κομισιόν προέτρεψε τον Κούρτι να αποφύγει μονομερείς ενέργειες που θα τροφοδοτούσαν τις εντάσεις.

Ο Τζέιμς Ο’ Μπράιαν, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, του είπε να αντιμετωπίσει τις διαφορές του με τη Σερβία μέσω διαλόγου και όχι «ανακοινώνοντας αποφάσεις στη μέση της νύχτας, αφού οι στενότεροι εταίροι σας σας πουν ότι είναι κακή ιδέα».

«Εάν δεν μας αντιμετωπίζουν ως εταίρο, δεν θα αντιμετωπίσουμε ούτε την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ως εταίρο», δήλωσε ο O’ Μπράιαν σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα στη «Φωνή της Αμερικής».

Ο Κούρτι υποσχέθηκε τρίμηνη καθυστέρηση για να διαχειριστεί τη μετάβαση, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι θα πρέπει να σταματήσει εντελώς το μέτρο και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Δεν απαγορεύουμε το δηνάριο – απλώς το επισημοποιούμε», δήλωσε ο Κούρτι σε συνέντευξή του στο Bloomberg αυτή την εβδομάδα. «Δεν θα υπάρξουν άλλα σακιά με μετρητά δηνάρια που θα έρχονται από το Βελιγράδι στο Κοσσυφοπέδιο για να καταστρέψουν τον πολιτικό πλουραλισμό και να χρηματοδοτήσουν τρομοκρατικές οργανώσεις».

Το νομισματικό ζήτημα απειλεί να καταστρέψει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της ΕΕ να πείσουν τις δύο πλευρές να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, προϋπόθεση για να προχωρήσουν και τα δύο μέρη στις προσπάθειες ένταξης στην ΕΕ.

Η διπλωματία υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης με κορυφαίους ηγέτες της ΕΕ πέρυσι, έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να φέρει κοντά τον Κούρτι και τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Παρόλο που το Κοσσυφοπέδιο δεν ανήκει στη ζώνη του ευρώ -και ακόμη και η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί μακρινή φιλοδοξία- υιοθέτησε αρχικά το γερμανικό μάρκο, όπως πολλά άλλα έθνη που αποσχίστηκαν από τη Γιουγκοσλαβία και στη συνέχεια πέρασαν στο ευρώ.

Αλλά ακόμη και μετά την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008, ο σερβικός πληθυσμός συνέχισε να χρησιμοποιεί το σερβικό νόμισμα – με πολλούς στην κοινότητα των περίπου 90.000 κατοίκων να λαμβάνουν πληρωμές από τη Σερβία, κυρίως μέσω της κρατικής τράπεζας Postanska Stedionica.

Τα γραφεία της τράπεζας NLB Komercijalna, που ανήκει στον όμιλο NLB της Σλοβενίας, έκλεισαν στις σερβικές κοινότητες στα τέλη Ιανουαρίου, ενόψει της επιβολής του νόμου.

Η κεντρική τράπεζα της Σερβίας δήλωσε ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου προσπαθούν να ενθαρρύνουν περαιτέρω έξοδο. Περίπου 200.000 Σέρβοι και άλλοι μη Αλβανοί έφυγαν αμέσως μετά την απόσυρση των δυνάμεών του Βελιγραδίου από το Κοσσυφοπέδιο το 1999 και η σερβική κοινότητα συρρικνώθηκε κατά 10% πέρυσι.

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Έσπασε το «φράγμα» των 3 εκατομμυρίων οικονομικά μη ενεργών πολιτών στην Ελλάδα

Έσπασε το Μάρτιο για πρώτη φορά το «φράγμα» των 3 εκατομμυρίων οικονομικά μη ενεργών πολιτών (συνταξιούχοι κλπ.), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Οικονομικά μη ενεργοί είναι τα άτομα που δε χαρακτηρίζονται απασχολούμενοι ή άνεργοι, δηλαδή κατά βάση οι συνταξιούχοι και ανήλθαν στους 2.966.414.

Παράλληλα, προμημονιακά επίπεδα έπεσε το πλήθος των ανέργων σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Μάρτιο του 2024.

Συγκεκριμένα, βάσει των μετρήσεων της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι έπεσαν στους 492.867 το Μάρτιο του 2024.

Μία αναδρομή στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα προηγούμενα χρόνια και πιο συγκεκριμένα το Μάρτιο του 2010 (δηλαδή δύο μήνες πριν ψηφιστεί το πρώτο Μνημόνιο) δείχνει πως οι άνεργοι ανερχόνταν σε 576.399 ενώ το Μάρτιο του 2009 (δηλαδή δεκατέσσερις μήνες πριν το πρώτο Μνημόνιο) ανερχόνταν σε 446.559.

Παράλληλα, οι απασχολούμενοι το Μάρτιο του 2024 (4.325.848 ) είναι περισσότεροι από οποιονδήποτε αντίστοιχο μήνα μετά το 2010.

Εξαιρετικά κρίσιμο είναι και ένα ακόμα στοιχείο: το πλήθος του εργατικού δυναμικού, δηλαδή των άθροισμα των απασχολούμενων και ανέργων. Το Μάρτιο του 2024, ανήλθε στους 4.818.715. Πρόκειται για το υψηλότερο πλήθος μετά το Μάρτιο του 2013.

NEWSIT

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράθυρο για «ιδιωτικοποίηση» του νέου επικουρικού ταμείου – Τι θα σημάνει για ασφαλισμένους και αγορές

Παράθυρο για «ιδιωτικοποίηση» του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) με συνέπειες τόσο για τα αποθεματικά των ασφαλισμένων όσο και της αγοράς κεφαλαίων αφήνει επικείμενη εξαγγελία για “αυτόνομη επενδυτική λειτουργία”, σύμφωνα με παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης με γνώση του θέματος με τις οποίες ήλθε σε επαφή το newsit.gr.

Υπενθυμίζεται πως χθες (12.5.2024) ο Υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου δήλωσε πως «στο ΤΕΚΑ έχουν ήδη εγγραφεί πάνω από 350.000 άτομα τα οποία έχουν εγγραφεί και σχεδόν 150.000 επιχειρήσεις που τους απασχολούν, ενώ τα υπό διαχείριση κεφάλαια είναι ακόμα σχετικά χαμηλά, περίπου 140 εκατ. ευρώ – ποσό που αυξάνει με γοργούς ρυθμούς». «Αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται το default χαρτοφυλάκιο για τους ασφαλισμένους του ΤΕΚΑ και χρειάζεται μια νομοθετική ρύθμιση που θα φέρουμε σύντομα στη Βουλή για να μεταφερθούν τα κεφάλαια του Ταμείου από το Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος και να ξεκινήσει η αυτόνομη επενδυτική λειτουργία του ΤΕΚΑ», σημείωσε.

Αξιόπιστες πηγές του newsit.gr αναφέρουν πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει -αν όχι την έξοδο του ΤΕΚΑ από το καθεστώς του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (πράγμα το οποίο θεωρείται από τις ίδιες πηγές εξαιρετικά δύσκολο)- την ρητή εξαίρεση του, όπως για παράδειγμα με το Enterprise Greece.

Σε αυτή την περίπτωση, το ΤΕΚΑ θα έμενε μεν υπό την εποπτεία του Δημοσίου (και θα παρέμεναν οι εγγυήσεις του Δημοσίου για το ύψος των μελλοντικών επικουρικών συντάξεων), πλην όμως θα λειτουργούσε σαν ιδιωτικός φορέας σε σχέση με το καθεστώς προσλήψεων, αμοιβών και επενδύσεων αποθεματικών.

Συγκεκριμένα, μία τέτοια ενδεχόμενη εν μέρει «ιδιωτικοποίηση» του ΤΕΚΑ θα έφερνε τις εξής συνέπειες.

  1. Την «αποδέσμευση» των ρευστών διαθεσίμων του ΤΕΚΑ από την Τράπεζα της Ελλάδας, στην οποία είναι υποχρεωμένο ως φορέας της γενικής κυβέρνησης να τα αποταμιεύει.
  2. Την δυνατότητα επένδυσης των αποταμιεύσεων του ΤΕΚΑ (από τις εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών) έως και του 100% σε μετοχές και ομόλογα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο newsit.gr πως το πιθανότερο με βάση τις διεθνείς καλύτερες πρακτικές – σενάριο προβλέπει επένδυση του 60% των αποθεματικών σε μετοχές (το μεγαλύτερο μέρος των οποίων σε ελληνικές στην περίπτωση του ΤΕΚΑ) και το άλλο 40% σε ομόλογα.
  3. Την πρόσληψη προσωπικού εκτός ΑΣΕΠ και την αμοιβή του εκτός ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου, δηλαδή με όρους ιδιωτικού τομέα.

Αντίθετα, με βάση το υφιστάμενο καθεστώς, το ΤΕΚΑ ως φορέας της γενικής κυβέρνησης είναι υποχρεωμένος να έχει κατατεθειμένο το σύνολο των ρευστών διαθεσίμων του στην ΤτΕ και να επενδύει το 77% αυτών στο Κοινό Κεφάλαιο, σε καταθέσεις και ελληνικά κρατικά ομόλογα, ενώ το 23% μόνο μπορεί να επενδυθεί σε κινητές αξίες.

NEWSIT

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι πιάστηκαν στα τεκμήρια το 2023 – Μισθωτοί και συνταξιούχοι η πλειοψηφία

Πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι «πιάστηκαν» στα τεκμήρια της ΑΑΔΕ το 2023, με εισοδήματα τα οποία υπολείπονταν σε σχέση με τον προσδιορισμό βάση περιουσιακών στοιχείων.

Ανάμεσα τους, περί το 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι φορολογούμενοι , οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν επιπρόσθετους φόρους στην ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, για το φορολογικό έτος του 2023 για τα εισοδήματα του 2022, οι φορολογούμενοι μειώθηκαν σε 8.893.254 από 8.970.607 το 2021.

Αντίστοιχα, μειώθηκαν και οι φορολογικές δηλώσεις, καθώς υποβλήθηκαν 6.560.865 έναντι 6.605.272 το 2021. Την ίδια στιγμή, τα δηλωθέντα εισοδήματά τους αυξήθηκαν κατά 7,5 δισ. ευρώ σε έναν χρόνο, από τα 84,2 δισ. το 2022, στα 91,7 δισ. ευρώ το 2023.

Τα τεκμήρια

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στην παγίδα των τεκμηρίων πιάστηκαν 1.542.255 φορολογούμενοι αν και με σημαντική προοδευτική μείωση τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς αριθμούσαν τα 1,9 εκατομμύρια το 2018. Η «ψαλίδα» των εισοδημάτων ήταν ευρεία και πέρυσι, καθώς δήλωσαν 3,3 δισ. ευρώ το 2022, με την ΑΑΔΕ να τους φορολογεί για 8,5 δισ. ευρώ.

Πώς διαμορφώθηκε ο φόρος:

  • Οι 537.068 από τους 2.545.819 μισθωτούς φορολογήθηκαν για τεκμαρτό εισόδημα 1,35 δισ. ευρώ ή, κατά μέσον όρο, από 2.500 ευρώ επιπλέον ο καθένας.
  • Οι 410.608 από τους 2.035.045 συνταξιούχους φορολογήθηκαν για τεκμαρτό εισόδημα 1,15 δισ. ευρώ ή, κατά μέσον όρο, από 2.800 ευρώ «καπέλο» στον καθέναν.
  • Οι 77.002 από τους 307.285 ασκούντες κατ’ επάγγελμα αγρότες φορολογήθηκαν με τεκμαρτό εισόδημα 278,8 εκατ. ευρώ ή επιπλέον 3.620 ευρώ ο καθένας.
  • Οι 319.734 από τους 1.013.359 εισοδηματίες φορολογήθηκαν για τεκμαρτό εισόδημα 1,5 δισ. ευρώ ή, σχεδόν, 4.700 ευρώ επιπλέον ο καθένας.
  • 197.843 από τους 659.357 ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογήθηκαν για τεκμήριο 878 εκατ. ευρώ ή 4.400 ευρώ επιπλέον ο καθένας.

Τι δήλωσαν οι φορολογούμενοι

Σε ό,τι αφορά τους 274.423 ελεύθερους επαγγελματίες, το προηγούμενο έτος δήλωσαν σε ποσοστό 64,2% εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Τα αναλυτικά τους εισοδήματα που δήλωσαν είναι:

  1. το 45,2% δήλωσε καθαρά κέρδη έως 5.000 ευρώ
  2. το 19,1% δήλωσε καθαρά κέρδη 5.000 – 10.000 ευρώ
  3. το 18,9% δήλωσε 10.000 – 20.000 ευρώ
  4. το 7,6% δήλωσε 20.000 – 30.000 ευρώ
  5. το 5,8% δήλωσε 30.000 – 50.000 ευρώ
  6. το 2% δήλωσε 50.000 – 75.000 ευρώ
  7. το 0,7% δήλωσε 75.000 – 100.000 ευρώ
  8. το 0,6% δήλωσε 100.000 – 200.000 ευρώ
  9. το 0,1% δήλωσε 200.000 – 500.000 ευρώ
  10. το 0,01% δήλωσε άνω των 900.000 ευρώ

Όσον αφορά τους μισθωτούς και συνταξιούχους, δήλωσαν:

  1. το 20,2% εισόδημα έως 5.000 ευρώ
  2. το 25,6% δήλωσε εισόδημα 5.000- 10.000 ευρώ
  3. το 33,7% δήλωσε 10.000 -20.000 ευρώ
  4. το 11,5% εισόδημα 20.000-30.000 ευρώ
  5. το 7% εισόδημα 30.000-50.000 ευρώ
  6. το 1,4% εισόδημα 50.000-75.000 ευρώ
  7. το 0,3% δήλωσαν εισόδημα 75.000-10.000 ευρώ
  8. το 0,2% εισόδημα 100.000-200.000 ευρώ
  9. το 0,02% εισόδημα από 200.000 έως και άνω των 900.000 ευρώ

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ