ΥΓΕΙΑ
Ο εθισμός ως χρόνια ασθένεια – Πώς μπορεί να μειωθεί η βλάβη

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο συνέδριο με επίκεντρο τις υπεύθυνες συμπεριφορές και τη μείωση βλάβης από εθιστικές συνήθειες «Μην Κολλάς», που διοργάνωσε ο ANTENNA Group σε συνεργασία με την Tsomokos Communications. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι εξαρτητικές συμπεριφορές και οι εναλλακτικές λύσεις για μείωση της βλάβης, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με βιωματικές ιστορίες δημοφιλών προσώπων.
Επιστήμονες, ακαδημαϊκοί εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και μεγάλων εταιρειών καθώς και πολιτικοί πήραν θέση και ανέπτυξαν με ιδιαίτερη ευαισθησία το καίριο αυτό ζήτημα του εθισμού και της χρήσης. Τις πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις συντόνισαν γνωστοί δημοσιογράφοι και παρουσιαστές του ΑΝΤ1, Μαρία Σαράφογλου, Ρίτσα Μπιζόγλη Φαίη Μαυραγάνη και Φωτεινή Γεωργίου, ενώ το ant1news.gr κάλυψε με live blogging όλη την εκδήλωση λεπτό προς λεπτό (https://www.ant1news.gr/minkollas)
Στο πρώτο πάνελ αναλύθηκε το βασικό θέμα που ήταν η διάκριση της χρήσης από την κατάχρηση. Ο Θωμάς Παπαρρηγόπουλος, Διευθυντής Μεταπτυχιακού προγράμματος Ιατρικής Σχολής “ Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων – Εξαρτησιολογίας” του ΕΚΠΑ, εξήγησε τη διαφορά των εννοιών «κατάχρησης» και «εξάρτησης», διευκρινίζοντας ότι η «κατάχρηση» έχει στοιχεία επιβλαβούς χρήσης, αλλά δεν οδηγεί σε συγκεκριμένη διαταραχή / ασθένεια, όπως είναι ο εθισμός.
Αντίστοιχα, η Βέρα Αθανασίου, Ψυχολόγος, Αναλύτρια Ομάδας, Ψυχοθεραπεύτρια, εξήγησε ότι «ο τζογαδόρος δεν παίζει για να κερδίσει, αλλά για να χάσει», ενώ η Δρ. Ασημίνα Χιώνη, Κλινική Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια – Επιστημονικά Υπεύθυνη και Ιδρύτρια του “Το Δέντρο της Θεραπείας” -ΕΚΙΣΥΠ τόνισε πως «μία συγκεκριμένη δομή προσωπικότητας συναντά σε μία συγκεκριμένη στιγμή μία συγκεκριμένη ουσία ή συμπεριφορά» που μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση.
Στην δεύτερη συζήτηση αναλύθηκε το ζήτημα της μείωσης των εξαρτήσεων με τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο, Υφυπουργό Υγείας, να επισημαίνει πως η πρόληψη είναι η βασικότερη παράμετρος μιας πολιτικής για τη μείωση των εξαρτήσεων, ενώ έκανε λόγο για ένα σύνθετο φαινόμενο, με χαρακτηριστικά γονιδιακής φύσεως και πολλούς ανθρώπους να έχουν αρνητική προδιάθεση.
Από την άλλη πλευρά, την πολυπλοκότητα και τη σημασία της μείωσης της βλάβης ανέδειξε ο Άγγελος Χατζάκης, Ομότιμος Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, ο οποίος τόνισε ότι «η μείωση της βλάβης αποσκοπεί στη μείωση των αρνητικών συνεπειών των ουσιών χωρίς απαραίτητα τη διακοπή της χρήσης τους» και εξήγησε ότι κάθε ουσία έχει διαφορετικά δυναμικά αντιμετώπισης, είναι ένας διαφορετικός κόσμος και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Στη μείωση της βλάβης αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Αθανάσιος Θεοχάρης και ο Χρήστος Λιάπης, Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, τονίζοντας πως δεν αφορά μόνο στις ουσίες, αλλά και σε όλα τα παρεπόμενα και πως στόχος των φορέων πρέπει να είναι η άμεση λύση στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, ώστε με συλλογική δράση να φτάνουμε στην απεξάρτηση.
Στο τρίτο πάνελ που ακολούθησε επικεντρώθηκε στην πρόληψη και την διαχείριση των εθιστικών συμπεριφορών στο εργασιακό περιβάλλον, ενώ αναλύθηκε το προφίλ των εργαζόμενων που μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης. Ο Θανάσης Αποστολόπουλος, Ψυχίατρος και Γνωσιακός-Συμπεριφορικός Ψυχοθεραπευτής, τόνισε πόσο επικίνδυνη είναι η χρήση της κάνναβης, αφού το 95% των χρηστών έχουν ξεκινήσει από κάνναβη σε μικρή ηλικία και υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους εφήβους.
Παράλληλα, ο Νικόλαος Παπαστεργίου, Κλινικός Ψυχολόγος, ανέφερε ότι ο εργαζόμενος «νιώθει δακτυλοδεικτούμενος, νιώθει ότι παλεύει μόνος του, ενώ τον παρακολουθούν οι προϊστάμενοι και η διοίκηση». Επίσης, η Εβίνα Ηλιοπούλου, Ψυχολόγος, Επικεφαλής τμήματος Εργασιακής Ψυχολογίας, Hellas EAP, σημείωσε ότι ιδιαίτερα μετά την πανδημία παρατηρείται μία αυξητική τάση των εθιστικών συμπεριφορών.
Τη συμβολή των εναλλακτικών προϊόντων στη μείωση της βλάβης και την ανάγκη για μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση ανέλυσε ο Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, στο τέταρτο πάνελ που ακολούθησε. Όπως σημείωσε, τα εναλλακτικά προϊόντα δεν είναι 100% ασφαλή, συμβάλλουν όμως στη μείωση της βλάβης για όλους εκείνους που δεν καταφέρνουν να διακόψουν το κάπνισμα.
Στο πέμπτο πάνελ του συνεδρίου, ο έλεγχος της αγοράς παιγνίων και η προστασία των χρηστών αποτέλεσαν το αντικείμενο της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν η Γεωργία Χαλούλου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υποθέσεων της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων και ο Θάνος Μαρίνος, Managing Director της Betsson. Όπως συμφώνησαν όλοι, είναι σημαντικό να υπάρχει έλεγχος του εθισμού στις πλατφόρμες τυχερών παιχνιδιών.
Το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η οικογένεια στην ανάπτυξη αλλά και στην αντιμετώπιση των πολλαπλών εξαρτήσεων από την οθόνη ανέπτυξαν στο έκτο πάνελ ο Εμμανουήλ Παπασάββας, Κοινός Διοικητής στα Νοσοκομεία Παίδων “Η Αγία Σοφία” και “Π. & Α. Κυριακού”, ο Κωνσταντίνος Σιώμος, Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, δρ. Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος ΕΕΜΔΕΔ και ο Χαράλαμπος Τσέκερης, κύριος ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.
Όπως επεσήμαναν, «το ελληνικό μοντέλο ανατροφής είναι υπερπροστατευτικό και αυτό ακρωτηριάζει όποια δεξιότητα μπορεί να αναπτύξει ένα παιδί, κάνει τα παιδιά ανασφαλή, πανικοβάλλονται στην πρώτη δυσκολία και αναπτύσσουν ροπή προς τις εξαρτήσεις».
Στο έβδομο πάνελ η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ο Πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας Β’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ Νοσοκομείο Παίδων Π&Α Κυριακού και Πρόεδρος ΕΕΕΙ, Άρτεμις Τσίτσικα, αναφέρθηκαν στο σύνθετο ζήτημα των επικίνδυνων συμπεριφορών που καταγράφονται από τους εφήβους.
Η κα. Ζαχαράκη υπογράμμισε πως «όλοι, κάθε άνθρωπος ξεχωριστά είμαστε οι πιο δυνατοί φορείς της αλλαγής». Παράλληλα, τόνισε πως υπάρχει εκτεταμένη συνεργασία ανάμεσα στα υπουργεία εντάσσοντας τη βία των ανηλίκων ως μέρος της Εθνικής Στρατηγικής για τα δικαιώματα του παιδιού, ενώ τον Μάρτιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα καταγραφής των περιστατικών βίας στα σχολεία. Τέλος, στάθηκε στην αύξηση των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε όλα τα γενικά σχολεία.
Στη συνέχεια στο όγδοο πάνελ με συντονίστρια την Βίκυ Φλέσσα αναλύθηκε το ζήτημα αν οι εθισμοί κληρονομούνται, το οποίο ανέπτυξε ο Γεώργιος Π. Χρούσος MD, MACP, MACE, FRCP, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Διευθυντής Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρα, Παιδιού και Ιατρικής Ακρίβειας, Επικεφαλής Έδρα UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή, ο άνθρωπος σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλά στρεσογόνα ερεθίσματα που τον καθιστούν ολοένα και πιο ευάλωτο σε εθισμούς. Μάλιστα, ανέφερε ότι η κληρονομικότητα του εθισμού είναι κληρονομικότητα προδιάθεσης, όπως ο πχ τα προβλήματα στον θυρεοειδή. Όπως είπε πρόκειται για ένα πολυγονιδιακό φαινόμενο στο οποίο μεγάλο ρόλο παίζει η περίοδος της κύησης και τα πρώτα χρόνια ζωής του ατόμου.
Στο ένατο και τελευταίο πάνελ, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας κ. Θοδωρής Αθερίδης, ο χημικός – οινολόγος κ. Γιάννης Μπουτάρης, και η Inspirational coach Καθαρή Ζωή, κα. Μαρία – Ελένη- Ζωή Αίθρα Λυκουρέζου, μοιράστηκαν προσωπικές τους ιστορίες σχετικά με τον εθισμό.
«Στην τελευταία φάση του αλκοολισμού πήγαινα σε μπαρ με πελατεία αλκοολικούς όπως εγώ. Ήταν η ανάγκη μου να ξεφύγω και η ανάγκη να είμαι σε ένα προστατευμένο περιβάλλον με όμοιούς μου» ανέφερε ο κ. Μπουτάρης. Από την πλευρά του, ο κ. Αθερίδης ανέφερε πως «το να σταματήσει κανείς είναι κάτι που το αποφασίζει μόνος του μόλις παραδεχτεί ότι έχει πρόβλημα» και πως πρέπει τη δύναμη που έχεις μέσα σου να την εστιάσεις σε κάτι άλλο, θετικό.
Τέλος, για τη μάχη της με τον εθισμό στις ναρκωτικές ουσίες μίλησε η κα. Λυκουρέζου και τόνισε πως σκοπός της πλέον είναι να βοηθήσει «τον κόσμο που το θέλει να βρει τα δικά του εργαλεία και να ενδυναμωθεί» για να απεξαρτηθεί.
Την εκδήλωση υποστήριξαν οι εταιρείες: Παπαστράτος, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Betsson
Πηγή: ΤΣΟΜΩΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΕ
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΥΓΕΙΑ
Γαλλία: Τα καλλυντικά, που είναι αντίγραφα των πρωτότυπων (“dupes”), κρύβουν κινδύνους για την υγεία

Επικίνδυνα για την υγεία ενδέχεται να είναι τα καλλυντικά “ dupes” (συντομογραφία του duplicates), δηλαδή αντίγραφα επώνυμων προϊόντων περιποίησης δέρματος, μακιγιάζ ή αντηλιακών – που πωλούνται σε χαμηλές τιμές στο διαδίκτυο, προειδοποιούν επαγγελματίες του κλάδου.
«Προειδοποίηση για αντιγραφή!»: Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα στο TikTok, εκατοντάδες χιλιάδες βίντεο νεαρών γυναικών προβάλλουν τα τελευταία τους ευρήματα ως «αντίγραφα» από υπάρχοντα καλλυντικά προϊόντα.
Μέικ απ, κραγιόν, ενυδατική κρέμα ή αντηλιακό: αυτά τα προϊόντα φέρονται να επιτυγχάνουν τα ίδια αποτελέσματα με το πρωτότυπο, σχεδόν στη μισή τιμή.
“Το φαινόμενο… είναι μερικές φορές δύσκολο να εντοπιστεί», δήλωσε στο AFP ο Ζαβιέ Γκιεάν, διευθυντής νομικών υποθέσεων της γαλλικής ομοσπονδίας επιχειρήσεων ομορφιάς (Febea), η οποία εξέδωσε «συναγερμό» στις 4 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα κατά των απομιμήσεων.
Αυτά τα προϊόντα, «αυξανόμενα σε αριθμό» και «ολοένα και πιο δημοφιλή στους νεαρούς καταναλωτές», συνιστούν “κίνδυνο για την υγεία”, όπως υποστηρίζει ο ίδιος.
Η ομοσπονδία επικεντρώνεται σε προϊόντα που πωλούνται σε πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως ασιατικά όπως τα Temu, Shein και AliExpress, και «παρασκευάζονται εκτός οποιουδήποτε κανονιστικού πλαισίου για την υγιεινή ή τον ποιοτικό έλεγχο».
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε η γαλλική εταιρεία συμβούλων C-Ways για την Febea τον Μάρτιο του 2025, το 31% των Γάλλων είχαν αγοράσει ένα αντίγραφο τους προηγούμενους δώδεκα μήνες. Αλλά το 96% αυτών δεν γνώριζαν τους κινδύνους που ενέχει.
«Στη Γαλλία, το σύστημα είναι αξιόπιστο. Αλλά μόλις απομακρυνθούμε από αυτό το πλαίσιο και προμηθευτούμε από τοποθεσίες όπου δεν υπάρχουν έλεγχοι, εκθέτουμε τους εαυτούς μας σε πολλαπλούς κινδύνους», εξηγεί στο AFP ο δρ Στεφάν Πιρνέ, ειδικός τοξικολογίας και διευθυντής του εργαστηρίου Expertox.
Εκτός από τον κίνδυνο αλλεργίας, τα προϊόντα «κακής ποιότητας» μπορεί να περιέχουν «τοξικές» ουσίες, είτε απαγορευμένες είτε υπερβαίνουσες τα επιτρεπόμενα όρια, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν «πραγματικούς κινδύνους για την υγεία», προειδοποιεί.
Ο τοξικολόγος προειδοποιεί επίσης για έναν χημικό κίνδυνο, καθώς ορισμένα προϊόντα που έχουν δοκιμαστεί περιέχουν συχνά «βαρέα μέταλλα» ή «φθαλικές ενώσεις», χημικές ουσίες που θεωρούνται ενδοκρινικοί διαταράκτες (Σ.τ.Σ: χημικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν το ενδοκρινικό σύστημα του ανθρώπινου σώματος).
Επιπλέον, εγκυμονούν έναν μολυσματικό κίνδυνο καθώς ορισμένα από αυτά τα προϊόντα που μελετήθηκαν μπορεί να περιέχουν πολλά παθογόνα.
«Είμαστε πραγματικά έκπληκτοι που βλέπουμε όλα τα πράγματα που μπορούμε να βρούμε σε απομιμήσεις: χώμα, πέτρες, περιττώματα, φτερά πουλιών», αναφέρει ο Πιρνέ.
Η Λοράνς Κουαφάρ, καθηγήτρια φαρμακευτικής στο πανεπιστήμιο της Ναντ στη δυτική Γαλλία, με εξειδίκευση στην κοσμετολογία, μελέτησε τα αντηλιακά που πωλούνται σε αυτές τις πλατφόρμες. Με την ομάδα της, ανέλυσε δύο απομιμήσεις προϊόντων που ισχυρίζονται ότι έχουν δείκτη προστασίας 50+, καθώς και μερικά αντίγραφα.
Το αποτέλεσμα: «Κανένα από αυτά τα προϊόντα δεν περιείχε στην πραγματικότητα φίλτρα UV», αποκαλύπτει.
«Επομένως, δεν παρέχουν καμία προστασία από τις ακτίνες UV και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από τη χρήση τους», προειδοποιεί, παρόλο που η έκθεση στον ήλιο είναι η κύρια αιτία καρκίνου του δέρματος.
Για την Κουαφάρ, ιστότοποι όπως το Temu και το AliExpress είναι «ο απόλυτος χώρος πωλήσεων» για απομιμήσεις ή αντίγραφα προϊόντων «όπου μπορούν να κυριαρχήσουν», επειδή διατίθενται στην αγορά χωρίς να πληρούν τις ευρωπαϊκές κανονιστικές απαιτήσεις.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καταναλωτών (BEUC) τον Φεβρουάριο, περισσότερο από το 80% των προϊόντων που ελέγχθηκαν και αγοράστηκαν στο Temu δεν συμμορφώνονταν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Σε ό,τι αφορά στα καλλυντικά, οι σοβαρότερες παραβιάσεις αφορούσαν λανθασμένες λίστες συστατικών, καθιστώντας αδύνατο να προσδιοριστεί τι πραγματικά περιέχουν τα προϊόντα. «Όταν χρεώνεις τιμές όπως αυτές, δεν μπορείς εύλογα να διεξάγεις αξιολογήσεις ασφάλειας», επισημαίνει ο Γκιεάν.
Και ακόμη και αν υπάρχουν έλεγχοι, «η αγορά είναι τόσο τεράστια που οι παίκτες κατακλύζονται από την κλίμακα του φαινομένου», προσθέτει η Κουαφάρ.
Ο Γκιεάν εκφράζει φόβους ότι, με το TikTok Shop, το οποίο επιτρέπει την πραγματοποίηση αγορών απευθείας εντός της εφαρμογής, αυτή η πιο άμεση σύνδεση μεταξύ πωλητή και αγοραστή θα ωφελήσει τους αντιγραφείς και τους παραχαράκτες.
Μαζί με την Febea, ζητεί κι εκείνος την ενίσχυση του νομικού πλαισίου για να «διευκρινιστούν οι γκρίζες ζώνες» και να αυξηθούν οι πόροι που διατίθενται για τους ελέγχους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΥΓΕΙΑ
Νέα δωρεάν τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή «1566» για υπηρεσίες Υγείας, από σήμερα

Ξεκινά σήμερα, 15 Ιουλίου, η νέα δωρεάν τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή «1566», όπου οι πολίτες θα μπορούν να παίρνουν πληροφορίες για υπηρεσίες Υγείας.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσίασε το νέο εργαλείο και έδωσε αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργία του.
Ξεκινώντας ο υπουργός Υγείας ‘Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι την πρώτη ημέρα λειτουργία του συστήματος αξιολόγησης των υπηρεσιών του ΕΣΥ από τους πολίτες εστάλησαν 2.312 SMS σε ασθενείς που πήραν εξιτήριο την περασμένη Τετάρτη.
Σχετικά με τη λειτουργία του τετραψήφιου αριθμού, «1566», ο υπουργός είπε ότι θα είναι πανελλαδική και θα αφορά όλα τα θέματα των υπηρεσιών Υγείας.
Η ανάπτυξη και λειτουργία του μηχανισμού συντονισμού πλοήγησης και πολυκαναλικής εξυπηρέτησης του υπουργείου Υγείας θα αντικαταστήσει όλες τις άλλες τηλεφωνικές γραμμές για υπηρεσίες Υγείας, που είναι περίπου 100. Η μόνη γραμμή που παραμένει είναι το 166.
Οι πολίτες από οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας θα μπορούν να παίρνουν πληροφορίες εντελώς δωρεάν για τις υπηρεσίες του ΕΣΥ, τα εξωτερικά ιατρεία, τα ραντεβού τους με γιατρούς, καθώς και πληροφορίες που αφορούν εξετάσεις και φάρμακα. Ακόμα και για την αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους στο σπίτι.
«Το υπουργείο Υγείας αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αλλάζει το ΕΣΥ», δήλωσε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης. Σημείωσε ότι το «1566» γίνεται ο ένας δωρεάν για τους πολίτες τηλεφωνικός αριθμός που αφορά τις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα. Εξήγησε ότι η ιδέα γεννήθηκε από το «1535» που λειτουργεί στο υπουργείο Εργασίας, που άλλαξε τα πάντα στην επαφή με τον πολίτη.
Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν θα απεθυθύνεται μόνο ο πολίτης στο 1566 αλλά και το 1566 θα ενημερώνει τους πολίτες για υπηρεσίες που δικαιούνται (απογευματινά χειρουργεία, προληπτικές εξετάσεις).
Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για ένα ισχυρό εργαλείο που θα εξελίσσεται στην πορεία.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε στη συνεργασία με το υπουργείο Υγείας για την υλοποίηση έργων που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το 14% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται σε ανάλογα έργα. Αναφερόμενος στη νέα γραμμή ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι θα προσφέρει πληροφόρηση και εξυπηρέτηση και καθολική πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας.
Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι το «1566» είναι ο τρόπος να κάνουμε το ΕΣΥ προσβάσιμο σε όλους.
Η πλήρης ανάπτυξη του νέους συστήματος της τηλεφωνικής γραμμής «1566» περιλαμβάνει τρεις φάσεις και σε πλήρη εφαρμογή θα είναι έτοιμο τον επόμενο χρόνο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΥΓΕΙΑ
Καρκίνος: Νέες θεραπείες και η δύναμη της πρόληψης

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στη θεραπεία του είναι ραγδαίες, προσφέροντας νέες προοπτικές στους ασθενείς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καινοτόμες θεραπείες που διαθέτουμε σήμερα ήταν αδιανόητες πριν από λίγες δεκαετίες.
Καινοτόμες θεραπείες και βελτίωση της ποιότητας ζωής
«Η σύγχρονη προσέγγιση στην αντιμετώπιση του καρκίνου περιλαμβάνει στοχευμένες θεραπείες, ανοσοθεραπεία και εξατομικευμένες θεραπείες με βάση το γονιδιακό αποτύπωμα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται πλέον είναι πιο φιλικά προς τον οργανισμό, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών», εξηγεί η κ. Ελένη Γαλάνη Διευθύντρια Παθολόγος – Ογκολόγος Β’ Ογκολογικής Κλινικής στο Metropolitan Hospital και συνεχίζει: «Μάλιστα, ορισμένες θεραπείες χορηγούνται σε μορφή χαπιού, αποφεύγοντας την ανάγκη συχνών επισκέψεων στο νοσοκομείο. Αυτές οι εξελίξεις ενισχύουν την αισιοδοξία, καθώς δεν αφορούν μόνο την παράταση της ζωής, αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών».
Πρόσβαση στις θεραπείες στην Ελλάδα
Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλού επιπέδου ογκολογική περίθαλψη. Οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, χωρίς να απαιτείται η μετάβασή τους στο εξωτερικό. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, ορισμένα φάρμακα διατίθενται νωρίτερα στη χώρα μας από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η διαθεσιμότητα αυτών των θεραπειών αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
Η σημασία της πρόληψης: “ Κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν”
«Ωστόσο, η πρόληψη εξακολουθεί να είναι το πιο κρίσιμο όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου. Δυστυχώς όμως στη χώρα μας δεν υπάρχει κουλτούρα πρόληψης. Για παράδειγμα καρκίνοι όπως αυτός του πνεύμονα, που συνδέεται άμεσα με το κάπνισμα, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό. Το ανησυχητικό είναι ότι το κάπνισμα εξαπλώνεται σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες, ακόμη και σε παιδιά δημοτικού, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για ισχυρότερη ενημέρωση και δράση», αναφέρει.
Έγκαιρη διάγνωση και προληπτικές εξετάσεις
«Εξίσου σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση μέσω προληπτικών εξετάσεων. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, για παράδειγμα, μπορεί να ανιχνευθεί νωρίς με μια απλή κολονοσκόπηση, σώζοντας ζωές. Γενικότερα, το 50% των περιπτώσεων καρκίνου θα μπορούσαν να προληφθούν με υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή, συστηματική άσκηση και αποφυγή παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία. Επιπλέον, ο εμβολιασμός κατά του HPV αποτελεί καθοριστικό βήμα για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων σχετικών μορφών καρκίνου», τονίζει.
Η ευθύνη της ενημέρωσης
«Στην ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης μπορούν να συμβάλλουν τόσο οι επαγγελματίες υγείας όσο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η ανάπτυξη μιας κουλτούρας πρόληψης και αυτοφροντίδας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των περιστατικών καρκίνου, προσφέροντας σε περισσότερους ανθρώπους τη δυνατότητα να ζήσουν μια υγιή και ποιοτική ζωή», καταλήγει η κ. Γαλάνη.
*Οι Ογκολογικές Κλινικές του Metropolitan Hospital, στελεχώνονται με έμπειρους ογκολόγους, που έχουν σημαντική παρουσία στα ογκολογικά δρώμενα της Ελλάδας αλλά και διεθνώς. Έχουν σχεδιάσει και συμμετάσχει σε διεθνείς και εθνικές κλινικές μελέτες και έχουν σημαντικό επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο. Οι ογκολογικές μονάδες πλαισιώνονται επίσης, από ειδικούς παθολόγους, έμπειρες νοσηλεύτριες εξειδικευμένες στη νοσηλεία και αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενή, ψυχολόγους, διαιτολόγους, καθώς και έμπειρο διοικητικό προσωπικό. Με υπερσύγχρονα μηχανήματα και προηγμένες μεθόδους εργαστηριακών προσεγγίσεων και θεραπευτικής αγωγής, οι Κλινικές αντιμετωπίζουν με μοναδικές τεχνολογικές προϋποθέσεις κάθε είδους πάθηση παρέχοντας ταυτόχρονα ιδανικές συνθήκες νοσηλείας και εξυπηρέτησης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ3 ημέρες ago
Συνέντευξη Προέδρου Εμπορικού Συλλόγου Ηλιούπολης κυρίου Κολογοσίδη Μιχαήλ.
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago
Χάλκινο μετάλλιο στο Ranking Series ο Κουγιουμτσίδης
-
ΥΓΕΙΑ6 ημέρες ago
Γαλλία: Τα καλλυντικά, που είναι αντίγραφα των πρωτότυπων (“dupes”), κρύβουν κινδύνους για την υγεία
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago
Αλίνα Σχούκ, από τα χρυσά μετάλλια στην πρώτη γραμμή του πολέμου!
-
ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ6 ημέρες ago
Νέες επενδύσεις στην Ίο από τον Όμιλο Calilo
-
ΔΙΕΘΝΗ6 ημέρες ago
Οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν το Ιράν για επαναφορά των κυρώσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ6 ημέρες ago
Οι αγρότες «θα πληρώσουν την… νύφη» στον νέο Προϋπολογισμό της Ε.Ε, η Ευρώπη το αντέχει;
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago
Αποστολή Βόρεια Εύβοια: Στη Γη των Κρίνων: Mια βιωματική διαδρομή μέσα στον τόπο, την ιστορία και την παράδοση της Βόρειας Εύβοιας από την ΕΛΣ