Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατάφερε χθες να επισκιάσει την εκδήλωση των τριών στελεχών -του Διονύση Τεμπονέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Μανώλη Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ και Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά- με την παρουσία του σε αυτή, καθώς μετέφερε το ενδιαφέρον άλλου.
Ο Στέφανος Κασσελάκης αιφνιδίασε τους πάντες όταν μπήκε στο Θέατρο Άλφα που γινόταν η εκδήλωση με τίτλο «απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος». Και αυτό προφανώς για διάφορους λόγους. Κατ’ αρχήν γιατί δεν δίστασε να παρευρεθεί στην εκδήλωση που ομιλήτρια ήταν η Εφη Αχτσιόγου, η οποία πριν από δυόμιση μόλις μήνες έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνώντας με τις θέσεις και τις απόψεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ακόμα εμφανίστηκε ακομπλεξάριστος να παρακολουθεί την ομιλία του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος σήμερα διεκδικεί τον ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ενώ επιδιώκει να είναι η εναλλακτική λύση μετά της ευρωεκλογές.
Γι’ αυτό άλλωστε ο γνωστός εργατολόγος είχε δεχθεί σφοδρή κριτική από τους συντρόφους του όλο το προηγούμενο διάστημα, όταν ανακοίνωσε ότι θα πάρει μέρος στην εκδήλωση αυτή.
Στην πραγματικότητα ο Στέφανος Κασσελάκης επισκίασε την εκδήλωση, στρέφοντας όλα τα βλέμματα επάνω, ενώ έδωσε παράλληλα με τον τρόπο του και μία απάντηση στο ερώτημα «απέναντι στον Μητσοτάκη Ποιός;»
Κανείς δεν ήξερε την απόφασή του
Η παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον χώρο που γινόταν η εκδήλωση δημιούργησε πάντως μεγάλη αναταραχή, καθώς κανείς δεν ήξερε την απόφαση του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι γύρω στις 6 το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε σε στενό του συνεργάτη να πάνε μία βόλτα χωρίς να του εξηγήσει που θα πάνε. Τελικά το αυτοκίνητο έφτασε έξω από το Θέατρο Άλφα που γινόταν η εκδήλωση.
Φορώντας μόνο ένα μαύρο κοντομάνικο T-shirt, ο Στέφανος Κασσελάκης μπήκε στην αίθουσα συνοδευόμενος από τους φωτογράφους. Οι παρευρισκόμενοι φανερά ξαφνιασμένοι προσπαθούσαν να καταλάβουν τι συμβαίνει, ενώ κάποιοι χειροκροτήσαν αμήχανα, ενώ ακούστηκαν και αποδοκιμασίες .
Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι με την παρουσία του στην εκδήλωση ο Στέφανος Κασσελάκης, «αποδεικνύει πως δεν μπορεί να γίνεται μια συζήτηση που να αφορά τον προοδευτικό χώρο και να λείπει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ» και ότι «αυτή η συζήτηση δεν αφορά μόνο πρόσωπα αλλά κόμματα».
Η αμηχανία της Αχτσιόγλου
Το στέλεχος της Νέας Αριστεράς Έφη Αχτσιόγλου, που εκείνη την στιγμή είχε πάρει τον λόγο αιφνιδιάστηκε από την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Γεια σου Στέφανε, καλησπέρα» του είπε φανερά αμήχανη.
Ο συντονιστής της εκδήλωσης δημοσιογράφος Δημήτρης Τερζής έσπευσε να την ενημερώσει ότι στη συνέχεια θα του δώσει το λόγο, με την Έφη Αχτσιόγλου να απαντά μάλλον εκνευρισμένα: «Να μιλήσω όμως πρώτα».
«Δεν χρειάζεται, έχω εκπρόσωπο εδώ», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εννοώντας τον Διονύση Τεμπονέρα.
Ο δημοσιογράφος -συντονιστής της εκδήλωσης βλέποντας την ταραχή που επικρατούσε στην αίθουσα ανέφερε ότι: «Έχουμε την αιφνιδιαστική άφιξη του Στέφανου Κασσελάκη, παρακαλώ να κρατηθεί ένας πολιτισμός και μια ηρεμία, θα του δώσουμε τον λόγο στη συνέχεια να απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό».
Σε ότι αφορά τώρα την ουσία της συζήτησης στην ομιλία της η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή υφίσταται ένα κενό πολιτικής εκπροσώπησης. Έτσι ανταποκρίθηκα και στο κάλεσμα χωρίς δεύτερη σκέψη».
Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς μίλησε για την ανάγκη μεταφοράς πλούτου από τα κάτω προς τα πάνω και όχι απλά σε πέντε μεγάλες οικογένειες. «Το αντίπαλο μπλοκ έχει κάθε λόγο να συγκροτηθεί» σημείωσε.
Τεμπονέρας: «Η λύση θα προέλθει μέσα από έναν κοινωνικά ισχυρά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»
Ο Διονύσης Τεμπονέρας τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα για να αναληφθούν σοβαρές πρωτοβουλίες επισημαίνοντας ότι «οι κοινωνικές διεργασίες πρέπει να αποτελέσουν τον προπομπό της δημιουργίας μιας εν δυνάμει πολιτικής, κυβερνητικής πρότασης των «από κάτω» που θα σηκώσει το λαό από τον καναπέ και θα δώσει προοπτική διεξόδου».
Το «Μέτωπο Δημοκρατίας» – πρόσθεσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ -μπορεί να αποτελέσει μια «πειστική απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων».
«Η λύση για τον προοδευτικό κόσμο θα προέλθει μέσα από έναν κοινωνικά ισχυρά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.»
Εξηγώντας περισσότερα για την πρόταση αυτή ο Διονύσης Τεμπονέρας είπε ότι «η ανωτέρω πρόταση μας δεν παραβλέπει, ούτε και αναιρεί την ιστορική παράδοση, την αυτοτέλεια και αυτονομία των κομμάτων του «προοδευτικού τόξου», ούτε φυσικά υποσκάπτει τις δημοκρατικά εκλεγμένες ηγεσίες τους. Αντιθέτως, τις φέρνει προ των ιστορικών ευθυνών τους. Μακριά από εμένα κάθε πρόθεση υπονόμευσης. Ας μην ψάχνουν μάταια ορισμένοι εσωτερικούς εχθρούς. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι εκείνος, που ως πρώτος μεταξύ ίσων, έχει την εντολή και την ευθύνη, να φέρει ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κυβερνητική «τροχιά».
Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης από την πλευρά του τόνισε ότι: «Δεν συζητάμε για πρόσωπα αλλά για πολιτικές».
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, Παναγιώτης Κουρουπλής, Αντώνης Κοτσακάς, Χάρης Τσιόκας, Θεμιστοκλής Μαμουλίδης, Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Ιωακειμίδης.
Παρόντα τα μέλη της ΚΕ ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιώργος Μπουλουμπασάκος, Γιωργος Σιακαντάρης, Έφη Παγκάλου και ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, πρώην πρόεδρος ΓΣΕΕ.
Από τη Νέα Αριστερά εκτός από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την κα Αχτσιόγλου στην εκδήλωση είναι οι Κώστας Πουλάκης και Ανδρέας Νεφελούδης.
Ανεξαρτητοποιήθηκαν Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώτα Πούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ – Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ
Τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνει και επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μένει με 29 βουλευτές, μετά την ανεξαρτητοποίηση της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πουλου.
Σημειώνεται πως τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίρνει πλέον το ΠΑΣΟΚ. Τόσο η Θεοδώρα Τζάκρη όσο και η Γιώτα Πούλου απέστειλαν ταυτόχρονα το πρωί της Πέμπτης (21.11.2024) επιστολές ανεξαρτητοποίησης στον πρόεδρο της Βουλής, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να περιορίσουν την κριτική ότι φέρουν την ευθύνη πως «έριξαν» τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το ΠΑΣΟΚ με 31 βουλευτές γίνεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Η Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρει στην επιστολή της: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων. Με την παρούσα επιστολή μου σας γνωστοποιώ την αποχώρησή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εφεξής θα είμαι ανεξάρτητη βουλευτής Πέλλας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Με τιμή, Θεοδώρα Τζάκρη».
Με πανομοιότυπη επιστολή ανεξαρτητοποιήθηκε και η Γιώτα Πούλου: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, Με την παρούσα επιστολή μου σας γνωστοποιώ την αποχώρησή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εφεξής θα είμαι ανεξάρτητη βουλευτής Βοιωτίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Με τιμή, Γιώτα Πούλου».
Το πρωί της Πέμπτης η Θεοδώρα Τζάκρη είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ το… Σάββατο.
Σημειώνεται πως οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον ανεξάρτητοι, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου, Κυριακή Μάλαμα και Γιώτα Πούλου αναμένεται να ενταχθούν στο νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.
Νίκος Δένδιας: Πάμε σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων μέχρι το 2025 – Κάθε μονάδα θα έχει τη δυνατότητα αντι-drone
Για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων για το διάστημα 2024 – 2035 μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, το πρωί της Πέμπτης (14.11.24).
Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα που θα ενισχύσουν και θα αναβαθμίσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αρχικά, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι θα μεταρρυθμιστεί η Εθνοφυλακή, η εφεδρεία και η στρατιωτική θητεία, ενώ υπογράμμισε ότι συγχωνευτούν και κατ’ επέκταση θα κλείσουν στρατόπεδα στην ελληνική επικράτεια, παρουσιάζοντας αριθμητικά στοιχεία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες στον Έβρο με πληρότητα κάτω από 30% και μονάδα στην Πελοπόννησο με 130%. Δεν έχει λογική να έχουμε 800 και στρατόπεδα, περισσότερα και από τις ΗΠΑ. Χρειάζομαι βοήθεια ξέρω τι είναι να κλείνουν στρατό. Πάμε σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων και αυτό να τελειώσει μέχρι το 2025. Το κάνουμε γιατί δεν έχουμε χρήματα να κλείσουμε άλλα 250».
Παράλληλα, τόνισε ότι θα καταργηθούν περισσότεροι από 30 σχηματισμοί και θα ενοποιηθούν άλλοι, επισημαίνοντας πως πλέον οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να εκσυγχρονιστούν.
«Πρέπει να μπούμε στην εποχή των drones, κάθε μονάδα θα έχει τη δυνατότητα αντι-drone», ανέφερε.
Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το 09:30 με 10:30 του βίντεο:
Σε ό,τι αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι θα υπάρξει τεράστια ενίσχυση και ο Στόλος θα α αποκτήσει δυνατότητες που δεν είχε ποτέ στην ιστορία του και αποκτά δυνατότητα αεροπορικής άμυνας στην περιοχή, προκειμένου να προβάλλει την ισχύ του.
Για την Πολεμική Αεροπορία, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι «ο πτέραρχος Γεωργιάδης έχει προωθήσει ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης των τύπων για να φτάσουμε σε μια οροφή 200 αεροσκαφών 4++ και 5ης γενιάς, με τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale, F-35 και τα αναβαθμισμένα F-16 Viper.
Ως προς την κυβερνοασφάλεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε πως «για να λειτουργήσουμε τα συστήματα πρέπει να πάμε σε δορυφορικές επικοινωνίες κρυμμένες, άρα πρέπει να πάμε σε ελληνικό δορυφόρο και πρέπει να πάμε σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου αμυντικές και επιθετικές».
Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι «στα 10 χρόνια της κρίσης έλειψαν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο άρα ένα συνολικό έλλειμμα 20 δισ. Όπου υπάρχει ιδιωτική βοήθεια είναι καλοδεχούμενη. Φέτος θα ξεπεράσουμε τα 20 εκατομμύρια. Η δυνάμει απειλή έχει έναν προϋπολογισμό 40 δισ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι θα πάμε σε 2 δισ. εξοικονόμηση σε βάθος 10ετίας από τα λειτουργικά έξοδα και αυτό είναι το απαισιόδοξο σενάριο».
Οι δυο κινήσεις Μητσοτάκη στη Βουλή που «έδειξαν» ποιον θεωρεί βασικό του αντίπαλο
Η συζήτηση στη Βουλή για την αντιπυρικη περίοδο φαίνεται να εκπέμπει και πολλά μηνύματα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στους πολιτικούς του αντιπάλους εντός και εκτός.
Όπως σχολιάστηκε από πολλούς, η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποχωρήσει την ώρα που ανέβαινε στο βήμα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και η επιστροφή του όταν πήρε τον λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε δυο πράγματα: πρώτον, ότι επιλέγει ως βασικό του πολιτικό αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Άλλωστε αυτό φάνηκε και στην πρωτολογία του όταν απευθύνθηκε προσωπικά στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Και να πω στον κ. Ανδρουλάκη, αφού τον συγχαρώ για την επανεκλογή του, με αφορμή κάτι το οποίο διάβασα στην ερώτησή σας: δεν είναι άλλοθι, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, είναι μια πραγματικότητα. Είναι μια επίθεση η οποία δεν έχει χρώμα, δεν έχει κόμμα. Είναι ένας κίνδυνος ο οποίος αφορά τους πάντες και απέναντι στην κλιματική κρίση έχουμε χρέος να σταθούμε όλοι ενωμένοι και συντεταγμένοι».
Και δεύτερον: Σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος πρόσφατα αντάλλαξε θερμή χειραψία με τον Νίκο Παππά σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να έχει σχέσεις με τον καταδικασμένο Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από το Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει