Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Ο στρατός του Ισραήλ απελευθέρωσε δυο ομήρους που κρατούνταν στη Ράφα

Οι αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν σήμερα πως απελευθέρωσαν δυο ομήρους που κρατούνταν στη Ράφα, κάτι που αποτελεί διακηρυγμένο στόχο των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Χαμάς, στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακο, ανακοίνωσε πως «περίπου εκατό» Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε σφοδρούς ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε προ ημερών τον στρατό του να προετοιμαστεί να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου είναι συγκεντρωμένο αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του παλαιστινιακού θυλάκου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η προοπτική αυτή εγείρει ολοένα εντονότερη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Η Χαμάς -που χθες προειδοποίησε πως τέτοια επιχείρηση θα «τορπίλιζε» οποιαδήποτε συμφωνία για να απελευθερωθούν οι όμηροι ακόμη στα χέρια της στη Λωρίδα της Γάζας- έκρινε πως οι νυχτερινοί βομβαρδισμοί αποτελούν συνέχεια του «γενοκτονικού πολέμου» που διεξάγει το Ισραήλ και της προσπάθειας βίαιου εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως οι βομβαρδισμοί δεν εγγράφονταν στην έναρξη επίθεσης στη Ράφα, αλλά σε επιχείρηση για να απελευθερωθούν δυο όμηροι, που είχαν απαχθεί την 7η Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου εφόδου της Χαμάς σε νότιους τομείς του Ισραήλ – το έναυσμα αυτού του πολέμου.

«Ο Φερνάντο Σιμόν Μαρμάν, 60 ετών, και ο Λουίς Χαρ, 70 ετών, ανακτήθηκαν κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης στη Ράφα που διεξήγαγαν από κοινού ο στρατός, η Σιν Μπετ (σ.σ. η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας) και η αστυνομία», σύμφωνα με κοινό δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τρεις υπηρεσίες.

Οι δυο άνδρες, που είχαν απαχθεί στο κιμπούτς Νιρ Ιτσχάκ, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Σίμπα, στο κεντρικό Ισραήλ, για να υποβληθούν σε εξετάσεις, ανακοίνωσε η δομή υγείας. Γιατροί επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε «καλή» και «σταθερή» κατάσταση, είπε στον Τύπο ο Αρνόν Αφέκ, ο διευθυντής του νοσοκομείου, στην πόλη Ραμάτ Γκαν.

«Τρεις τρομοκράτες σκοτώθηκαν στο ακίνητο όπου κρατούνταν» οι όμηροι, σύμφωνα με τον ακόμα προκαταρκτικό απολογισμό του ισραηλινού στρατού, ο οποίος νωρίτερα περιορίστηκε να επιβεβαιώσει ότι «διεξήγαγε σειρά επιδρομών εναντίον τρομοκρατικών θέσεων στη νότια Λωρίδα της Γάζας».

Ακόμη περίπου εκατό όμηροι

Οι βομβαρδισμοί έπληξαν 14 σπίτια και τουλάχιστον τρία ισλαμικά τεμένη σε διάφορους τομείς της πόλης, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς.

Πέρα από τους «περίπου εκατό» νεκρούς, δεκάδες άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Ανακωχή μιας εβδομάδας τον Νοέμβριο επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι 105 και σε αντάλλαγμα 240 παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ. Πριν από τη σημερινή απελευθέρωση των δυο ομήρων, οι αρχές του Ισραήλ λογάριαζαν πως στον παλαιστινιακό θύλακο παρέμεναν 132, ωστόσο εκπρόσωπος του στρατού είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι οικογένειες των 31 ενημερώθηκαν πως είναι νεκροί.

Η Ράφα έχει μετατραπεί στο ύστατο καταφύγιο γα τους Παλαιστίνιους που έχουν παγιδευτεί στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο: σε αχανείς αυτοσχέδιους καταυλισμούς βρίσκονται 1,4 εκατ. άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Στη μεγάλη πλειονότητά τους πρόκειται για εκτοπισμένους από άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θυλάκου, που έφυγαν για να σωθούν από τους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς και τις εχθροπραξίες των τελευταίων τεσσάρων και πλέον μηνών.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρότρυνε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες Κυριακή, να «εγγυηθεί την ασφάλεια» των αμάχων. Αρκετά κράτη προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου «ανθρωπιστικής καταστροφής» σε περίπτωση επίθεσης στην πόλη.

Ο ισραηλινός στρατός μπορεί να φτάσει πλέον στη «νίκη» αν «απλώσει το χέρι του», είπε από την πλευρά του χθες ο κ. Νετανιάχου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, περιγράφοντας τη Ράφα ως το «τελευταίο οχυρό» της Χαμάς.

Υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του θα επιτρέψουν «ασφαλή διέλευση του άμαχου πληθυσμού για να μπορέσει να εγκαταλείψει την πόλη», χωρίς να διευκρινίσει πού θα μπορούσαν να πάνε οι Παλαιστίνιοι που κατέφυγαν στη Ράφα.

«Πουθενά»

«Δεν ξέρω πού θα πάμε» σε περίπτωση επίθεσης στη Ράφα, είπε η Φάρα Μοχάμαντ, μητέρα 39 ετών, που εγκατέλειψε την πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του θυλάκου. «Δεν υπάρχει πλέον καμιά τοποθεσία όπου θα μπορούσαμε να διαφύγουμε», πρόσθεσε η γυναίκα, που έχει χάσει κάθε επαφή με τον σύζυγό της εδώ κι έναν μήνα.

«Στις τρέχουσες συνθήκες» η Ουάσιγκτον «δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, εξαιτίας της πυκνότητας του πληθυσμού», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, τονίζοντας πως ο άμαχος πληθυσμός δεν έχει «πουθενά να πάει».

Στην επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου έχασαν τη ζωή τους 1.163 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις των αρχών.

Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων του Ισραήλ -η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του οποίου ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς- έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον πάνω από 28.000 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Εξάλλου η αστυνομία και ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσαν πως σκότωσαν δυο Παλαιστίνιους που φέρονται να επιτέθηκαν με μαχαίρια, ο ένας σε οδόφραγμα της κατεχόμενης και προσαρτημένης ανατολικής Ιερουσαλήμ, ο άλλος εναντίον στρατιώτη σε οδόφραγμα κοντά στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής -που ασκεί τις περιορισμένες εξουσίες της σε αυτόνομες περιοχές της Δυτικής Όχθης- ανέφερε πως Παλαιστίνιος 35 ετών σκοτώθηκε από ισραηλινές δυνάμεις κοντά στη Βηθλεέμ. Αυτός που σκοτώθηκε στην ανατολική Ιερουσαλήμ ήταν κάτοικος της πόλης, 15 ετών, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Περίπου 1,7 εκατ. άνθρωποι από το σύνολο των 2,4 εκατ. κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από το ξέσπασμα του πολέμου στον πλέον κατά μεγάλο μέρος ισοπεδωμένο θύλακο, που παραμένει βυθισμένος σε μείζονα ανθρωπιστική κρίση. Πολλοί εκτοπίστηκαν πάνω από μια φορά, πάντα προς νότο, καθώς οι μάχες εξαπλώνονταν.

Η Ράφα, που σταδιακά μετατράπηκε σε γιγαντιαίων διαστάσεων καταυλισμό προσφύγων, είναι το τελευταίο αστικό κέντρο όπου δεν έχει εισβάλει ο ισραηλινός στρατός και επίσης η βασική πύλη εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας, που είναι εντελώς ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού, αντιμέτωπου με λιμό και επιδημίες εν μέσω του χειμώνα.

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι αρχές του Ιράν εκτέλεσαν το τελευταίο μέλος ομάδας κούρδων «πολιτικών κρατούμενων»

Οι ιρανικές αρχές εκτέλεσαν χθες Πέμπτη το τελευταίο μέλος που είχε απομείνει ζωντανό από την ομάδα Κούρδων που συνελήφθη το 2009 και το 2010 και κατηγορήθηκε για «διαφθορά πάνω στη γη», εξαιτίας του ότι φερόταν να ανήκει σε εξτρεμιστικές οργανώσεις, ανακοίνωσαν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Καμράν Σεϊχλέ απαγχονίστηκε σε φυλακή στην Ουρμιά (βορειοδυτικά), σύμφωνα με τις ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR), με έδρα τη Νορβηγία, και Human Rights Activists News Agency (HRANA), με έδρα τις ΗΠΑ.

Είχε καταδικαστεί σε θάνατο, μαζί με άλλους έξι Κούρδους, το 2018. Κατηγορήθηκε πως ήταν μέλος κινημάτων εκτός νόμου και ότι ενεχόταν σε φόνο ιερωμένου στη Μαχαμπάντ (δυτικά).

Οι υπόλοιποι έξι συγκατηγορούμενοί του είχαν ήδη εκτελεστεί από τον Νοέμβριο του 2023 και μετά.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι επτά Κούρδοι καταδικάστηκαν έπειτα από «εντελώς άδικη δίκη», η οποία αμαυρώθηκε από υποψίες για χρήση «βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης».

Η IHR χαρακτήριζε τον Καμράν Σεϊχλέ «πολιτικό κρατούμενο» και τόνιζε πως καταδικάστηκε «με βάση ομολογία που του αποσπάστηκε με βασανιστήρια».

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τη δυσανάλογη χρήση της θανατικής ποινής σε βάρος των μειονοτήτων των Κούρδων και των Βελούχων στο δυτικό και στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Γενικά, τα μέλη των μειονοτήτων αυτών ανήκουν στο σουνιτικό ισλάμ κι όχι στο σιιτικό δόγμα, που είναι κυρίαρχο στο Ιράν.

Συνδικαλιστής, ο οποίος φέρεται να ανήκει σε κουρδικό κόμμα εκτός νόμου στο Ιράν, συνελήφθη τον Δεκέμβριο και καταδικάστηκε σε θάνατο στις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με ΜΚΟ.

Το Ιράν, μαζί με την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία, συγκαταλέγεται στις χώρες που κάνουν τις περισσότερες εκτελέσεις παγκοσμίως.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

10 νεκροί και 9 αγνοούμενοι στο Βιετνάμ λόγω πλημμυρών και κατολισθήσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας

Ξαφνικές πλημμύρες και κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από την τροπική καταιγίδα Πραπιρούν στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους, ενώ αγνοείται η τύχη 9, αυτήν την εβδομάδα στο βόρειο Βιετνάμ, ανακοίνωσε σήμερα η κυβερνητική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών.

Η τροπική καταιγίδα που ενέσκηψε στην Κουάνγκ Νινχ την Τρίτη έφερε καταρρακτώδεις βροχές στο μεγαλύτερο μέρος του βορείου τμήματος της χώρας τις τελευταίες ημέρες, με τη βροχή να ξεπερνά τα 300 χιλιοστά σε διάφορες περιοχές, διευκρίνισε η υπηρεσία.

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Σον Λα, δύο στην επαρχία Ντιέν Μπιέν και ένας στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ Ανόι, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Φωτογραφίες στα κρατικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν εκατοντάδες σπίτια στην Ντιέν Μπιέν να έχουν βυθιστεί στα νερά ως την σκεπή τους και δρόμους που έχουν παρασυρθεί ή βυθιστεί στο νερό.

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις είχαν επίσης καταστροφικές συνέπειες σε σχεδόν 300.000 στρέμματα ορυζώνων και άλλων καλλιεργειών και προκάλεσαν την απώλεια σχεδόν 20.000 ζώων εκτροφής και πουλερικών, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή.

Οι βροχές έχουν τώρα υποχωρήσει στο βόρειο Βιετνάμ, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, η οποία προέβλεψε νέο κύμα καύσωνα στην περιοχή τις επόμενες ημέρες.

ΣΜ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Αντίστροφη μέτρηση για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024»

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί απόψε, στις 20:30 ώρα Ελλάδας, η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024. Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ αναμένεται να παραστούν πάνω από 100 ηγέτες από όλο τον κόσμο στην φαντασμαγορική εκδήλωση της γαλλικής πρωτεύουσας, η οποία έχει σχεδιαστεί με τη μεγαλύτερη μυστικότητα, όμως οι διαρροές αφθονούν, με αναφορές στα ονόματα της  Άγια Νακαμούρα, της  Λέιντι Γκάγκα και της Σελίν Ντιόν, όπως αναφορά γίνεται και στο ρεπερτόριο της Έντιθ Πιαφ και του Σαρλ Αζναβούρ.

Διαβάστε επίσης:

 

Για αυτήν την κορυφαία παράσταση που θα ξεκινήσει στις 20:30 (ώρα Ελλάδας) και θα έχει διάρκεια 3:45 ωρών  κατά μήκος έξι χιλιομέτρων του Σηκουάνα, μία Τελετή Έναρξης που θα γίνει για πρώτη φορά  Επομένως, η παράσταση θα πρέπει να βασίζεται στα σκηνικά που προσφέρει η «Πόλη του Φωτός», οι γέφυρες του Παρισιού, οι στέγες, τα μουσεία -Ορσέ, Λούβρο – και μνημεία όπως το Παλάτι του Κεραμεικού και η Παναγία των Παρισίων, προφανώς.

Και φυσικά η  Άγια Νακαμούρα, η πιο πολυακουσμένη γαλλόφωνη τραγουδίστρια στον κόσμο,  συγκεκριμένα με το «Djadja», μια επιτυχία του 2018 που έχει φτάσει τις 970 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Από τότε που το όνομα της 29χρονης  αναφέρθηκε στον Τύπο τον Μάρτιο, η ακροδεξιά της χώρας έχει εξαγριωθεί. Μια μικρή ομάδα ταυτότητας είχε αναρτήσει στα κοινωνικά της δίκτυα τη φωτογραφία ενός πανό, απλωμένο στις όχθες του Σηκουάνα, που έλεγε: «Δεν υπάρχει περίπτωση η Άγια (έκφραση βγαλμένη από την επιτυχία της «Djadja», σημείωμα του συντάκτη), εδώ είναι το Παρίσι, όχι η αγορά του Μπαμάκο!»
Η καλύτερη απάντηση της καλλιτέχνιδας θα ήταν να ερμηνεύσει τα κομμάτια της.
Επίσης η εκατονταετηρίδα από τη γέννηση του Σαρλ Αζναβούρ θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρόσχημα.
«Οι ράπερ βρίσκουν αυτό που ψάχνουν στον Σαρλ Αζναβούρ», διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο τον Μάιο ένα από τα παιδιά του τραγουδιστή, ο Νικολά.
Είναι επίσης δύσκολο να μην υπάρξει σύνθεση μεταξύ της παρουσίας στο Παρίσι τις τελευταίες ημέρες των μεγαλοαστέρων Λέιντι Γκάγκα  αι Σελίν Ντιόν και της επικείμενης τελετής έναρξης.
Οι θαυμαστές της Γκάγκα θυμούνται στα κοινωνικά δίκτυα ότι η Αμερικανίδα ερμήνευσε, στα γαλλικά, το «La vie en rose», της Έντιθ Πιάφ, στο «A star is born» (2018), σε σκηνοθεσία του ηθοποιού Μπράντλεϊ Κούπερ.

Η Σελίν Ντιόν  δεν έχει τραγουδήσει ζωντανά από τον Μάρτιο του 2020, μεταξύ της παγκόσμιας κρίσης υγείας και της αποκάλυψης μιας ασθένειας που την κατατρώει, το σύνδρομο δύσκαμπτου ατόμου (SPR), μια σπάνια νευρολογική παθολογία, χωρίς γνωστή θεραπεία.
Λίγοι τη φαντάστηκαν στο Παρίσι όταν παρακολουθούσαν πρόσφατα το συγκλονιστικό απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ «Je suis: Céline Dion», όπου εμφανίζεται συγκλονισμένη από σπασμούς, κυριευμένη από τον πόνο, εν μέσω κρίσης.

Ο Σερόν, ένας από τους Γάλλους «πάπες» της ντίσκο και της ηλεκτροκίνησης, έχει επίσης δει το όνομά του να επανέρχεται επίμονα από την άνοιξη. Η επιτυχία του από τη δεκαετία του 1970 “Supernature”, ένα πρώιμο φιλικό προς το περιβάλλον κομμάτι, θα ήταν ιδανικό για μια τελετή που στοχεύει να είναι οικολογικά υπεύθυνη, με έναρξη στις 20:30.
Τέλος, η έκπληξη, είναι το γαλλικό metal γκρουπ Gojira θα συνδεόταν με τη γαλλοελβετική τραγουδίστρια της όπερας Μαρίνα Βιότι, ενώ επίσης τελευταία αναφέρθηκε, η Ντούα Λίπα, η Βρετανίδα μεγασταρ με καταγωγή από το Κόσοβο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ