Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Ως την 31η Ιανουαρίου θα βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης το νομοσχέδιο του υπουργού Επικρατείας ‘Ακη Σκέρτσου, με τίτλο: «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις».

Κυρ. Μητσοτάκης: Η ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς χωρίς να αφαιρεί δικαιώματα από πολλούς

Ά. Σκέρτσος: Η ισότητα των πολιτών συστατικό στοιχείο κάθε φιλελεύθερης δημοκρατίας

Όπως σημειώνεται στο σχετικό συνοδευτικό κείμενο, «το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θεσμοθετεί στην ελληνική έννομη τάξη το γάμο μεταξύ δύο προσώπων ανεξάρτητα από το φύλο τους, προκειμένου να επιτευχθούν η ισότητα στο γάμο και η νομική προστασία οικογενειών. Η θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο δημιουργεί και ισότητα στα δικαιώματα παιδιών ομόφυλων ζευγαριών που ήδη υπάρχουν».

Εξ άλλου, προστίθεται, «η προβλεπόμενη επέκταση του δικαιώματος σύναψης γάμου αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της ισότητας και της άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών και εντάσσεται στo ευρύτερο πλαίσιο της δημιουργίας μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις. Έτσι η χώρα μας προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των χωρών που αναγνωρίζουν την ισότητα στον γάμο, από μακρού χρόνου…».

Επιπροσθέτως, «το σχέδιο νόμου, η σύνταξη του οποίου βασίστηκε και στη νομοθετική πρακτική που ακολουθήθηκε σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ήδη καθιερώσει την ισότητα στο γάμο (Γαλλία, Γερμανία κ.ά), στοχεύει με δεκατρία μόλις άρθρα και με ελάχιστες παρεμβάσεις στον Αστικό Κώδικα και τη λοιπή νομοθεσία να κατοχυρώσει τη δυνατότητα των ομόφυλων ζευγαριών να συνάπτουν γάμο, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες σχετικές μεταβατικές διατάξεις που συνδέονται με αυτόν, καθώς και ρυθμίσεις σχέσεων συγγένειας με στοιχεία αλλοδαπότητας. Επίσης γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για ίση πρόσβαση των ομόφυλων ζευγαριών σε δικαιώματα της εργατικής νομοθεσίας». Τέλος, το νομοσχέδιο «ενισχύει την προστασία από διακρίσεις, επεκτείνοντας την αρχή της ίσης μεταχείρισης και στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στην παροχή υπηρεσιών».

Ολόκληρο το σχέδιο νόμου δημοσιεύεται εδώ και εδώ.

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΕΛΛΑΔΑ

Μενίδι: Το παρασκήνιο της γυναικοκτονίας – Είχε καταγγείλει τον πρώην άνδρα της για ενδοοικογενειακή βία

Μια 40χρονη γυναίκα από την Αλβανία που το Μεγάλο Σάββατο είχε πάει στην Αστυνομία και μήνυσε τον εν διαστάσει σύζυγο της για ενδοοικογενειακή βία, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2022, είχε ζητήσει και πάλι βοήθεια από τις αρχές, είναι το πρόσωπο που στις 06:30 το ξημέρωμα βρέθηκε σφαγμένη με ένα μαχαίρι καρφωμένο στην κοιλιά, στη μέση του δρόμου στο Μενίδι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, όταν στις 7/5/2024, σε άθλια κατάσταση, πέρασε το κατώφλι του γραφείου ενδοοικογενειακής βίας στο Περιστέρι και κατήγγειλε τον 50χρονο εν διαστάσει σύζυγο της, λέγοντας ότι την είχε χτυπήσει άγρια και την είχε γδύσει. Μάλιστα είχε εξεταστεί και από ιατροδικαστή. Τότε οι αστυνομικοί της πρότειναν την εγκατάσταση panic button, δίνοντας της μάλιστα και κωδικό και τη μεταφορά της σε δομή, εκείνη αρνήθηκε, προφανώς γιατί δεν πίστευε ότι η κατάσταση θα έφθανε στα άκρα.

Το ανατριχιαστικό της υπόθεσης είναι ότι αυτός θα δικαζόταν αύριο για το άγριο σκηνικό σε βάρος της γυναίκας. 

Το ίδιο δραματικό σκηνικό είχε επαναληφθεί και στις 18 Σεπτεμβρίου 2022. Ο δράστης και πάλι συνελήφθη, δικάστηκε όμως αφέθηκε ελεύθερος. Επίσης τον είχε καταγγείλει και το 2013 και πάλι για ενδοοικογενειακή βία.

Όλα δείχνουν ότι πίσω από το άγριο έγκλημα στη μέση του δρόμου κρύβεται ο εν διαστάσει σύζυγος της, οι αρχές τον αναζητούν, ενώ ανατριχιαστική είναι η διαπίστωση των αναλυτών που Ανθρωποκτονιών, πως η συγκεκριμένη δολοφονία, παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με εκείνη της άτυχης Κυριακής Γρίβα έξω από το τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

NEWSIT

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Μενίδι: Φωτογραφίες ντοκουμέντο με τα πρώτα λεπτά μετά τη γυναικοκτονία

Νεκρή από τα χέρια του πρώην συζύγου της έπεσε μια 40χρονη στο Μενίδι με τη νέα γυναικοκτονία να συγκλονίζει.

Το άγριο φονικό έγινε τα ξημερώματα της Πέμπτης (16.05.2024) σε κεντρικό δρόμο στο Μενίδι με τον πρώην σύζυγό της να σκοτώνει με μαχαίρι.

Το newsit.gr παρουσιάζει φωτογραφίες ντοκουμέντα από τις πρώτες στιγμές μετά τη δολοφονία. Η άτυχη γυναίκα κείτεται νεκρή κάτω και δίπλα της βρίσκεται ασθενοφόρο.

Στο σημείο βρίσκονται και άτομα από το ανθρωποκτονιών που συνελλέγουν στοιχεία για τη δολοφονία.  

   Η 40χρονη είχε καταγγείλει τις επιθέσεις που είχε δεχτεί και δύο μέρες μετά το συμβάν την κάλεσε ο διευθυντής του αστυνομικού τμήματος ενδοοικογενειακής βίας και του απάντησε ότι είναι εντάξει και δεν χρειάζεται κάτι. Οι αστυνομικοί, μάλιστα, της είχαν προσφέρει safe house για να φιλοξενηθεί προσωρινά, αλλά και να κάνει χρήση του panic button, αλλά αρνήθηκε.

Να σημειωθεί ότι το ζευγάρι πριν χωρίσει είχε μετακομίσει πρόσφατα στο Μενίδι όπου αγόρασαν και σπίτι. Είχαν δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι και 15 και 16 ετών.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι η δολοφονία έγινε πολύ κοντά στο σπίτι τους.

Μια γυναίκα μιλώντας στο newsi.gr, αναφέρεται στα πρώτα λεπτά μετά τη δολοφονία. Όπως τονίζει  ήρθε ένας άνδρας και την ειδοποίησε για το περιστατικό και της συνέστησε να κλείσει την πόρτα του μαγαζιού της γιατί είναι επικίνδυνο. Μάλιστα της είπε ότι η 40χρονη φώναζε «βοήθεια βοήθεια».

NEWSIT

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Μύκονος: Νέα σύλληψη για τη φονική συμπλοκή έξω από μπαρ

Ανάστατη η Μύκονος από την αιματηρή συμπλοκή έξω από μπαρ. 9 οι μέχρι στιγμής συλλήψεις για το επεισόδιο και τα μαχαιρώματα ανάμεσα σε Ινδούς και Πακιστανούς…

Ένας 37χρονος αλλοδαπός συνελήφθη για τη φονική συμπλοκή στη Μύκονο, που στοίχισε τη ζωή σε έναν άνδρα. Σε βάρος του συλληφθέντα εκκρεμούσε ένταλμα, καθώς φέρεται να μαχαίρωσε ομοεθνή του, από το Πακιστάν. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη της φονικής επίθεσης με μαχαίρι, είναι σε εξέλιξη.

Αναφορικά με τους 8 συλληφθέντες, πληροφορίες αναφέρουν πως οι τέσσερις πρόκειται να προφυλακιστούν καθώς στην κατοχή τριών εξ αυτών βρέθηκαν όπλα, ενώ ο τέταρτος φορούσε μία μπλούζα που έφερε ίχνη αίματος.

Η συμπλοκή μεταξύ Πακιστανών και Ινδών σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής 10 Μαΐου έξω από μπαρ της Μυκόνου. Στη φονική συμπλοκή συμμετείχαν τουλάχιστον 20 άτομα.

Για την ώρα δεν έχει διευκρινιστεί ποια ήταν τα αίτια και η αφορμή που οδήγησαν στο αιματηρό επεισόδιο. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί και έκαναν διεξοδική έρευνα του χώρου.

Οι έρευνες για τη φονική συμπλοκή συνεχίζονται με την τοπική κοινωνία να ζητάει ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στη Μύκονο ενόψει του καλοκαιριού, όπου παραδοσιακά παρατηρείται έξαρση της εγκληματικότητας.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ