ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΕ: Κάτω από το 1/3 των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έχει εκταμιευθεί – «Καμπανάκι» από την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης στο οποίο προβλέπει την εκταμίευση 800 δισ. ευρώ που προορίζεται να χρηματοδοτήσει την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση έχει παρακωλυθεί από τη γραφειοκρατία, σύμφωνα με έναν από τους κορυφαίους βιομηχάνους της ΕΕ, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι στιγμής έχει εκταμιευθεί λιγότερο από το 1/3 των πόρων.
Ο Ζαν – Φρανσουά φαν Μπόξμερ (Jean-François van Boxmeer), επικεφαλής της ομάδας πίεσης της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας για τη Βιομηχανία, δήλωσε στους Financial Times ότι το ταμείο ανάκαμψης NextGen της ΕΕ – που συχνά διαφημίζεται ως ευρωπαϊκός πρόδρομος του νόμου του Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) για τη μείωση του πληθωρισμού – είναι “πολύ, πολύ δύσκολο” να έχει κανείς πρόσβαση. Αντιθέτως, πρότεινε η ΕΕ να αναθεωρήσει την προσέγγισή της στα μεγάλα έργα υποδομής.
Το ταμείο ανάκαμψης, το οποίο συμφωνήθηκε ως οικονομική απάντηση στην πανδημία Covid-19 και χρηματοδοτείται από κοινό δανεισμό που ορισμένες πρωτεύουσες επιμένουν ότι πρέπει να παραμείνει εφάπαξ, έχει διανύσει το μισό της προβλεπόμενης διάρκειάς του 2021-2026.
Ωστόσο, μέχρι τον Δεκέμβριο είχε εκταμιεύσει μόνο το 30% των διαθέσιμων επιχορηγήσεων και δανείων, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.
“Υπάρχουν πολλά εμπόδια και κριτήρια που πρέπει να πληρούνται”, δήλωσε ο van Boxmeer, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Vodafone, σε συνέντευξή του στους Financial Times. “Οι άνθρωποι χάνονται στην πολυπλοκότητα της προσφοράς. Η πρόθεση είναι καλή, αλλά οι άνθρωποι χάνονται. . . Κοιτάξτε την απορρόφηση”
Η ERT αναφέρει ότι τα μέλη της περιλαμβάνουν τους διευθύνοντες συμβούλους και τους προέδρους περίπου 60 από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές και τεχνολογικές εταιρείες της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ταμείου ανάκαμψης, οι εκταμιεύσεις εξαρτώνται από το κατά πόσον οι εθνικές κυβερνήσεις επιτυγχάνουν τους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίοι συχνά περιλαμβάνουν την ψήφιση νομοθεσίας. Μόλις το 18% αυτών των λεγόμενων “ορόσημων” έχουν εκπληρωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ.
Ορισμένες χώρες, ιδίως η Πολωνία και η Ουγγαρία, δεν έχουν αγγίξει το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων, λόγω ανησυχιών για παραβιάσεις του κράτους δικαίου. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας – του μεγαλύτερου αποδέκτη της χρηματοδότησης για την ανάκαμψη – ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να την δαπανήσουν λόγω καθυστερήσεων στην εκταμίευση.
Το ταμείο ανάκαμψης ήταν “κατακερματισμένο” και έπασχε από “πλήρη έλλειψη ευρωπαϊκού σχεδιασμού”, επειδή ήταν μια απάντηση έκτακτης ανάγκης στην πανδημία με στόχο την επιτάχυνση των υφιστάμενων εθνικών σχεδίων, δήλωσε η Simone Tagliapietra, ανώτερη συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, η Επιτροπή δήλωσε ότι η απόφαση για το πώς θα δαπανηθούν οι πόροι εναπόκειται στα κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία βρίσκονται “συνολικά σε καλό δρόμο” όσον αφορά την εφαρμογή του ταμείου. Πρόσθεσε ότι “πολλά επιτυχημένα προγράμματα [ωφελούν] τη βιομηχανία” στα εθνικά σχέδια δαπανών των χωρών.
Το ταμείο, και η αναμενόμενη ώθηση που θα προκύψει από την εκταμίευση, θεωρούνται ένα επίτευγμα ορόσημο της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen) και η σημαντικότερη συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ.
Ο Βαν Μπόξμερ πρότεινε η ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο να δαπανήσει απευθείας σε έργα υποδομής που ωφελούν όλη την Ευρώπη, όπως οι διεθνείς συνδέσεις ηλεκτρικού δικτύου, αντί να διοχετεύει τη χρηματοδότηση μέσω των κρατών μελών.
“Η ΕΡΤ δεν έχει συναίνεση σε αυτό το θέμα”, δήλωσε. “Αλλά κατά τη γνώμη μου . . . είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε”
Πρόσθεσε ότι η βιομηχανία επιθυμεί να δει “περισσότερη Ευρώπη, αλλά μια διαφορετική Ευρώπη” μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις απαιτούν από την Ευρώπη να υιοθετήσει μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στον τομέα της ενέργειας, όπου οι εταιρείες της ΕΕ αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κόστος από τους ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ ή την Κίνα.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι η άμεση στήριξη της ΕΕ για έργα όπως οι διασυνοριακές ενεργειακές υποδομές είναι “ιδιαίτερα αποτελεσματική”, αλλά ότι τα προγράμματα που βασίζονται σε εθνικά σχέδια, όπως το ταμείο ανάκαμψης, αποτελούν “συμπληρωματική” προσέγγιση.
Ωστόσο, ο Tagliapietra του Bruegel δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ χρειάζεται έναν “ισχυρό κοινό προϋπολογισμό” για δημόσια αγαθά, όπως οι διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των κρατών μελών, και ότι μια τέτοια συντονισμένη προσέγγιση θα μείωνε το κόστος των επενδύσεων.
Σε μελέτη για την ΕΡΤ, η Boston Consulting Group εκτιμά ότι οι επενδύσεις που απαιτούνται σε υποδομές ενεργειακών μεταφορών θα ανέλθουν σε 800 δισ. ευρώ έως το 2030 και θα αυξηθούν σε 2,5 δισ. ευρώ έως το 2050.
“Η κλίμακα της ενεργειακής μετάβασης απαιτεί νέα σκέψη για το πώς θα οικοδομηθεί καλύτερα μια ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας που θα λειτουργεί για όλους τους Ευρωπαίους”, δήλωσε ο van Boxmeer. “Ταυτόχρονα, η ανάπτυξή μας είναι υποτονική. Για να πληρώσετε για όλα αυτά χρειάζεστε περισσότερη ανάπτυξη”
Η ΕΕΤ θεωρεί ότι η προτεραιότητα της επόμενης Επιτροπής θα πρέπει να είναι η τόνωση της ανάπτυξης μέσω της ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς, η οποία εξακολουθεί να περιορίζεται από περίπου 100 μη δασμολογικούς φραγμούς.
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει χάσει σημαντικό έδαφος έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας τα τελευταία 20 χρόνια, δήλωσε ο van Boxmeer. “Η βελτίωση της ενιαίας αγοράς είναι . . . σκληρή δουλειά. Δεν είναι να ρίχνεις πολλά χρήματα στα πράγματα”
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια στιγμή “Ντελόρ”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στον εκλιπόντα Ζακ Ντελόρ, πρώην πρόεδρο της Επιτροπής και αρχιτέκτονα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.
“Ήρθε σε μια εποχή που αμφισβητήθηκε και η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Οι αρχές της δεκαετίας του 1980 δεν ήταν ένδοξα χρόνια. Αυτή είναι μια στιγμή Ντελόρ, όπου πρέπει να ωθήσεις [την ενσωμάτωση] λίγο περισσότερο”
NEWSIT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πότε επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια
Επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια προκειμένου οι καταναλωτές να αγοράσουν τα δώρα και να γεμίσουν το τραπέζι των Χριστουγέννων με χαμηλότερο κόστος και η πρεμιέρα αναμένεται να είναι μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ΕΡΤnews.
Το καλάθι των Χριστουγέννων, συγκεκριμένα θα κάνει πρεμιέρα στις 11 Δεκεμβρίου 2024 και θα είναι σε εφαρμογή μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2025. Σε αυτό οι καταναλωτές μπορούν να βρουν διάφορα τρόφιμα τα οποία συνήθως βρίσκουμε πάνω σε ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για τα 6 προϊόντα όπως το αρνί, το κατσίκι, η γαλοπούλα, το τσουρέκι, η βασιλόπιτα και η σοκολάτα.
Πέρα από το καλάθι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θα υπάρχει και το καλάθι για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Συγκεκριμένα και αυτό το καλάθι θα κάνει πρεμιέρα 11 Δεκεμβρίου. Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ, κούκλες, κουκλόσπιτα, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας, οχήματα και τηλεκατευθυνόμενα, αθλητικά, ηλεκτρονικά και μουσικά παιχνίδια, καθώς και λούτρινα παιχνίδια, και είναι τα βασικά που μπορεί αν βρει ένας γονιός ή ένας νονός για τα παιδιά.
NEWSIT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις αγορές για 11 δισ. ευρώ η Ελλάδα το 2025
Με “όπλα” τις νέες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και την δημοσιονομική σταθερότητα, το Ελληνικό Δημόσιο “βάζει πλώρη” για τις αγορές το 2025 επιδιώκοντας να αντλήσει 11 δισ. ευρώ.
Η παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές ομολόγων την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να είναι εντονότερη σε σχέση με φέτος, εξαιτίας των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών του κρατικού Προϋπολογισμού.
Όπως προκύπτει από την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο καθαρός δανεισμός του Δημοσίου το 2025 θα είναι σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με φέτος και προβλέπεται ότι θα φθάσει τα 8,5 δισ. ευρώ από 4,07 δισ. ευρώ το 2024. Για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών το Δημόσιο θα αντλήσει από την αγορά ομολόγων 11 δισ. ευρώ από 9 δισ. περίπου που προβλέπεται να αντλήσει φέτος.
Οι αυξημένες δανειακές ανάγκες το 2025 προκύπτουν καταρχάς από την αύξηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση στα περίπου 4,4 δισ. ευρώ από 3 δισ. το 2024. Στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει να προστεθούν αλλά 3,7 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλα 1,7 δισ. από την συμμετοχή του Δημοσίου σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου εταιρειών κλπ. Στον καθαρό δανεισμό 8,5 δισ. ευρώ αν προστεθούν κατά τα χρεολύσια των 5,5 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους προκύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών οι οποίες ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση στον Προϋπολογισμό οι ανάγκες αυτές θα καλυφθούν κατά τα 11 δισ. ευρώ με μακροπρόθεσμο δανεισμό (προσφυγή στις αγορές ομολόγων) και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ από την ανάλωση των υψηλών διαθεσίμων του Δημοσίου.
Τούτων δοθέντων, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι περιορισμένη αναφορικά με το συνολικό ποσό εκδόσεων. Συγκεκριμένα, η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με διατήρηση κατά το δυνατόν της ήδη εκτεταμένης φυσικής ωρίμανσής τους, η μείωση των περιθωρίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του Ελληνικού Δημοσίου ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, θα αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι υφιστάμενες θέσεις και τα χαρακτηριστικά του ελληνικού χαρτοφυλακίου δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο των εν γένει ευκαιριών που παρέχονται στο βραχυχρόνιο τμήμα της ευρωπαϊκής καμπύλης.
Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί στο πλαίσιο λειτουργίας της πρωτογενούς αγοράς, πλέον της εκδοτικής δραστηριότητας, η εφαρμογή πολιτικής διαχείρισης χαρτοφυλακίου μέσω της οποίας θα διασφαλίζονται ο αναγκαίος χώρος για τη συνεχή παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, η περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας και η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών ομολόγων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της εκάστοτε κλίσης της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων για τη διασφάλιση βέλτιστου αποτελέσματος αναφορικά με το κόστος δανεισμού.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων
Στο τραπέζι του Υπουργείου Ενέργειας βρίσκεται το σενάριο της ενεργοποίηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων από την Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας (με στόχο την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος) που εφαρμόστηκε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης του 2022 – 2023, σύμφωνα με όσα επιβεβαιώνουν κύκλοι του Υπουργείου Ενέργειας στο newsit.gr
Σύμφωνα με το σενάριο, αυτό θα τεθεί ένα ανώτατο όριο στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανά τεχνολογία και με τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται, θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί στο ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Χθες (17.11.24), στο κυριακάτικο μήνυμα του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να περάσουν στον καταναλωτή οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρούνται πάλι τις τελευταίες μέρες στην νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω αστοχιών της Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας».
Όσον αφορά τον εν λόγω μηχανισμό, ο οποίος είχε εφαρμοσθεί μεταξύ Ιουλίου 2022 και Δεκεμβρίου 2023, στόχο έχει (ex-post) ανάκτηση των «υπερκερδών» της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
NEWSIT
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago
«Έκαψε» την Ειρήνη Μουρτζούκου η μητέρα του Παναγιωτάκη: Ο καυγάς, η ζήλεια και οι απειλές και για το άλλο παιδί
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago
Καιρός: Σε δύο «κύματα» και με μεγάλα ύψη βροχής θα χτυπήσει η κακοκαιρία την Αττική – «Προσοχή για 30 ώρες»
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago
Η ανώτερη Αγγλία «πάγωσε» το ΟΑΚΑ
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ4 ημέρες ago
Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago
Από σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, μέτρα ασφαλείας
-
ΔΙΕΘΝΗ2 ημέρες ago
Κυρ. Μητσοτάκης: Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μεταμορφώσει τη χώρα μας
-
ΔΙΕΘΝΗ4 ημέρες ago
Πολύνεκροι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο
-
ΔΙΕΘΝΗ3 ημέρες ago
Γαλλία – Η τελική κατάθεση της Ζιζέλ Πελικό: Αυτή είναι δίκη δειλών, είμαι ψυχικά εξαντλημένη