ΔΙΕΘΝΗ
Γκάλαντ: Στη νότια Λωρίδα της Γάζας, η «εντατική φάση» του πολέμου φθάνει στο τέλος της
Η «εντατική» φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας «θα τερματιστεί σύντομα», ανήγγειλε το Ισραήλ, την ώρα που το υπουργείο Υγείας της Χαμάς καταμετρά πάνω από 24.000 νεκρούς -το 1% του πληθυσμού του θυλάκου- αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, που συνεχίζει να εξαπλώνεται στην περιοχή.
Όταν ξέσπασε αυτός ο πόλεμος, που προχθές Κυριακή συμπλήρωσε την 100ή του ημέρα, «είχαμε πει καθαρά πως το στάδιο των εντατικών επιχειρήσεων θα διαρκούσε περίπου τρεις μήνες», δήλωσε χθες ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.
«Στο βόρειο τμήμα της Γάζας, αυτή η φάση έφθασε στο τέλος της. Στο νότιο, θα φθάσουμε εκεί και θα τερματιστεί σύντομα», πρόσθεσε ο κ. Γκάλαντ, αναφερόμενος στο επίκεντρο των εχθροπραξιών τις τελευταίες εβδομάδες, όπου -κατ’ αυτόν- βρίσκεται «το κεφάλι του φιδιού», όπως χαρακτήρισε την ηγεσία του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.
«Οι εχθροί μας όπως και οι φίλοι μας παρακολουθούν τον πόλεμο στη Γάζα, μας παρατηρούν. Το μέλλον του κράτους του Ισραήλ (…) εξαρτάται από την έκβαση αυτού του πολέμου», επέμεινε ο υπουργός. Η κυβέρνηση πολέμου του Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε νωρίτερα συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2024, προσθέτοντας δαπάνες σχεδόν 14 δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθεί το κόστος της σύρραξης.
Από την πλευρά της, η Χαμάς γνωστοποίησε χθες τον θάνατο δυο ισραηλινών ομήρων, δίνοντας στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο εικονίζεται νέα, επίσης όμηρος, εμφανώς υπό πίεση, να ανακοινώνει πως σκοτώθηκαν. Δεν δίνεται καμιά ένδειξη για την ημερομηνία που μαγνητοσκοπήθηκε το βίντεο.
«Σκοτώθηκαν στους σιωνιστικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς.
Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε αυτά τα «ψέματα» και κατήγγειλε τη «βάρβαρη χρησιμοποίηση αθώων ομήρων».
«Κίνδυνος λιμού»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, από την πλευρά του απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», απαραίτητη όπως το βλέπει να για διασφαλιστεί η διανομή βοήθειας και να «διευκολυνθεί η απελευθέρωση των ομήρων».
«Συνεχίζουμε να ζητάμε ταχεία, ασφαλή, ανεμπόδιστη, ευρεία και συνεχή πρόσβαση σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Τύπο, υπογραμμίζοντας πως «τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».
Έναυσμα του πολέμου ήταν η άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, με περίπου 1.440 νεκρούς, στην πλειονότητά τους άμαχους, την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις. Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επίθεση από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους το 1948. Άλλοι περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν εκείνη την ημέρα, από τους οποίους 132 βρίσκονται ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακο -25 πιστεύεται πως είναι νεκροί-, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς των ισραηλινών αρχών. Περίπου εκατό αφέθηκαν ελεύθεροι κατά τη διάρκεια ανακωχής στα τέλη Νοεμβρίου.
Στο πλαίσιο του πολέμου, γυναίκα σκοτώθηκε και άλλοι τουλάχιστον 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν έπεσε πάνω τους αυτοκίνητο στη Ραανάνα, στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, που έκανε λόγο περί σύλληψης δυο παλαιστινίων υπόπτων. Δυο νεαροί Γάλλοι είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που τραυματίστηκαν, διευκρίνισε το Παρίσι.
Στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 24.100 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου 60.000 τραυματίστηκαν στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακο από το 2007.
Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 1% του πληθυσμού του μικρού θυλάκου με περίπου 2,4 εκατομμύρια κατοίκους, που ζουν πλέον στερούμενοι τα πάντα, με τη μεγάλη πλειονότητά τους να έχει εκτοπιστεί εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών και των μαχών.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η UNICEF, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησαν χθες εναντίον του «κινδύνου λιμού» και «θανατηφόρων ασθενειών και επιδημιών», εν μέσω χειμερινού ψύχους.
«Τα παιδιά είναι συνέχεια άρρωστα. Δεν σταματούν να βήχουν και να είναι συναχωμένα, τα ρούχα τους δεν είναι αρκετά χοντρά για να τα κρατούν ζεστά», εξηγούσε χθες η Ραΐντα Αουάντ, ο σύζυγος της οποίας, ο Νάμπιλ, άναψε φωτιά με ξύλα και πλαστικά μπροστά στο πρόχειρο κατάλυμά τους στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.
Ιράκ, Λίβανος, Υεμένη
Ο πόλεμος κλιμακώνει τις εντάσεις στην περιοχή ανάμεσα, από τη μια, στο Ισραήλ και στους συμμάχους του και, από την άλλη, το Ιράν και τον «άξονα της αντίστασης» ένοπλων κινημάτων όπως η παλαιστινιακή Χαμάς, η λιβανική Χεζμπολά, οι υεμενίτες αντάρτες Χούθι.
Στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου, οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολά και τον ισραηλινό στρατό παραμένουν καθημερινές. Ο τελευταίος ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας νέα αεροπορικά πλήγματα εναντίον «θέσεων» της Χεζμπολά στην παραμεθόρια κοινότητα Μαρούν αρ Ρας.
Στα ανοικτά της Υεμένης, αμερικανικό φορτηγό πλοίο χτυπήθηκε χθες στον Κόλπο του Άντεν από πύραυλο των Χούθι. Ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες, η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας (UKMTO) έκανε λόγο για νέο «συμβάν» στην Ερυθρά Θάλασσα.
Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξαπέλυσαν πλήγματα από αέρα και θάλασσα στην Υεμένη βάζοντας στο στόχαστρο εγκαταστάσεις των Χούθι, προκειμένου να τους αποθαρρύνουν να συνεχίσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα για να φρενάρουν την κίνηση των πλοίων στη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδό σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Χούθι διεμήνυσαν πως θα τις συνεχίσουν.
Ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως εξαπέλυσαν ομοβροντίες βαλλιστικών πυραύλων στο ιρακινό Κουρδιστάν και στη Συρία, βάζοντας στο στόχαστρο κέντρο «κατασκοπείας» που κατ’ αυτούς συνδεόταν με το Ισραήλ και θέσεις του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), σύμφωνα με το ιρανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τα «ανεύθυνα» πλήγματα. Οι τοπικές αρχές στην Αρμπίλ κάνουν λόγο για τουλάχιστον τέσσερις αμάχους νεκρούς και τραυματίες. Το Ισραήλ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο σε αυτό το στάδιο.
ΑΠΕ ΜΠΕ
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Νετανιάχου συνάντησε απεσταλμένους των ΗΠΑ, που επιδιώκουν συμφωνία κατάπαυσης πυρός στον Λίβανο-Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Βηρυτό
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε χθες Πέμπτη με αμερικανούς απεσταλμένους που πήγαν στο Ισραήλ με την επιδίωξη να υπάρξει πρόοδος στο εγχείρημα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, στους οποίους τόνισε πως η όποια συμφωνία με τη Χεζμπολά θα πρέπει να συμπεριλάβει εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας του.
Διαβάστε επίσης:
- Βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου
- 4 υπήκοοι Ταϊλάνδης νεκροί στο Ισραήλ σε πλήγμα ρουκέτας που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο
- Ο ΠΟΥ «καταδίκασε» τη νέα επίθεση του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου στη Γάζα
- Σχεδόν 6.000 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί στις επιχειρήσεις του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο
- UNICEF: Τουλάχιστον ένα παιδί σκοτώνεται κάθε μέρα στις επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο
- UNRWA: Κατήγγειλε ότι ο ισραηλινός στρατός προκάλεσε ζημιές σε γραφείο της υπηρεσίας στη Δυτ. Όχθη- Οι IDF διαψεύδουν
Η επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ των απεσταλμένων Άμος Χόκστιν και Μπρετ ΜακΓκέρκ είχε σκοπό κυρίως να αναζητηθεί τρόπος να τερματιστεί ο πόλεμος που διαρκεί πάνω από έναν μήνα ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το λιβανικό σιιτικό κίνημα που υποστηρίζεται από το Ιράν, καθώς οι ΗΠΑ θα ήθελαν να κλειστεί συμφωνία πλαίσιο προτού διεξαχθούν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές, την ερχόμενη Τρίτη 5η Νοεμβρίου.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε χθες βράδυ πως οι συνομιλίες «προχώρησαν» αλλά «έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε», καλώντας να υπάρξει «διπλωματική λύση» που θα συμπεριλάβει «κατάπαυση του πυρός».
Χθες ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο σκότωσαν επτά ανθρώπους στο βόρειο Ισραήλ και ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε βομβαρδισμούς στον Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας, όπου διεξάγει πόλεμο εναντίον της Χεζμπολά και τη; Χαμάς αντίστοιχα.
Εξαπολύθηκαν νέοι βομβαρδισμοί σε νότια προάστια της Βηρυτού τις πρώτες πρωινές ώρες.
Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο που προετοιμάζουν οι αμερικανοί απεσταλμένοι προβλέπει την απόσυρση των μαχητών της Χεζμπολά από τον νότιο Λίβανο, που γειτονεύει με το βόρειο Ισραήλ, και την απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τον τομέα αυτό, με τον έλεγχο να επιστρέφει στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου και στους κυανόκρανους του ΟΗΕ.
Ο Λίβανος θα αναλάβει την ευθύνη να εμποδίσει τη Χεζμπολά να εξοπλιστεί εκ νέου και το Ισραήλ θα διατηρήσει το δικαίωμά του να αμύνεται με σεβασμό του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με το έγγραφο αυτό.
Ο κ. Μπλίνκεν κάλεσε για ακόμη μια φορά να εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορούσε το τέλος του προηγούμενου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά το 2006 και προέβλεπε ότι οι μη κρατικές ένοπλες οργανώσεις όφειλαν να αποσυρθούν από τον νότιο Λίβανο, όπου -τουλάχιστον στη θεωρία- επιτρέπεται να είναι ανεπτυγμένοι μόνο κυανόκρανοι και στοιχεία του λιβανικού στρατού.
«Το κύριο διακύβευμα (…) είναι η δυνατότητα και η αποφασιστικότητα του Ισραήλ να φροντίσει να τηρηθεί η συμφωνία και να αποτραπεί κάθε απειλή για την ασφάλειά του προερχόμενη από τον Λίβανο», είπε ο κ. Νετανιάχου στους δυο απεσταλμένους, σύμφωνα με το γραφείο του.
Αργότερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «εκτιμά» την αμερικανική υποστήριξη, αρνούμενος να υποχωρήσει στις πιέσεις της Ουάσιγκτον. «Η πολιτική μου είναι απλή: όταν είναι εφικτό λέω ναι, αλλά όταν πρέπει λέω όχι», δήλωσε.
«Δεν θα βρίσκονται πλέον στρατιές τρομοκρατών στα σύνορα μας. Η Χαμάς δεν θα ελέγχει πλέον τη Γάζα και η Χεζμπολά δεν θα βρίσκεται στα βόρεια σύνορά μας σε θέσεις που θα της επέτρεπαν να εισβάλει» στην ισραηλινή επικράτεια, πρόσθεσε.
Το Ισραήλ λέει πως θέλει να εξουδετερώσει τη Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο, ώστε να επιτραπεί η επιστροφή στο βόρειο τμήμα του των περίπου 60.000 κατοίκων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ακατάπαυστων εκτοξεύσεων ρουκετών από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζα, πριν από έναν χρόνο και πλέον.
Σύμφωνα με το ισραηλινό τηλεοπτικό Κανάλι 12, η ισραηλινή πλευρά απαιτεί την απόσυρση της Χεζμπολά βόρεια του ποταμού Λιτάνι, κάπου τριάντα χιλιόμετρα από τα σύνορα, την ανάπτυξη του λιβανικού στρατού στα σύνορα, διεθνή μηχανισμό επιτήρησης της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός και εγγυήσεις ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει ελευθερία δράσης σε περίπτωση που θεωρήσει πως υφίστανται απειλές.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε πως τα στρατεύματα της χώρας, που έχουν εξαπολύσει χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο από την 30ή Σεπτεμβρίου, δεν θα αποσυρθούν προτού υπάρξει συμφωνία που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις ασφαλείας του Ισραήλ.
Προχθές ο νέος ηγέτης της Χεζμπολά Ναΐμ Κάσεμ δήλωσε διατεθειμένος να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός «υπό όρους», χωρίς να διευκρινίσει ποιοι είναι αυτοί.
Ισραηλινά ΜΜΕ εκτιμούν ότι είναι ολοένα πιο πιθανή κατάπαυση του πυρός, καθώς ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο Χερτσί Χαλεβί, διατείνεται πως έχει πλέον υπάρξει «πλήρης διάλυση της διοικητικής δομής» της Χεζμπολά.
Ο πόλεμος που μαίνεται από την 7η Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας εξαπλώθηκε στον Λίβανο, όπου το Ισραήλ διεξάγει από την 23η Σεπτεμβρίου μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Χεζμπολά.
Χθες, έξι μέλη υπηρεσίας άμεσης βοήθειας προσκείμενης στη Χεζμπολά και τη σύμμαχό της οργάνωση Άμαλ σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές. Βομβαρδισμοί έγιναν ιδίως στα περίχωρα της Τύρου, στον νότο, και στην Μπααλμπέκ, ανατολικά.
Τουλάχιστον 1.829 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.
Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις επικεντρώνουν τις επιχειρήσεις τους στον βορρά από την 6η Οκτωβρίου, έγιναν τουλάχιστον επτά βομβαρδισμοί χθες στην Τζαμπάλια, στη Μπέιτ Λάχια και την πόλη της Γάζας, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η επίσκεψη των αμερικανών απεσταλμένων χθες Πέμπτη είχε επίσης σκοπό να συζητηθούν «τρόποι να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα».
Αξιωματούχος της Χαμάς, ο Τάχερ αλ Νούνου, επανέλαβε προχθές Τετάρτη ότι το κίνημά του αρνείται να δεχτεί «προσωρινή κατάπαυση του πυρός», αφού πηγή ενήμερη σχετικά είπε πως οι χώρες που μεσολαβούν -το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ- ετοιμάζονται να προτείνουν εκεχειρία με διάρκεια μικρότερη του «ενός μήνα» στον παλαιστινιακό θύλακο.
Ο Άντονι Μπλίνκεν παρότρυνε εξάλλου χθες το Ισραήλ να επιτρέψει «επειγόντως» να συνεχιστεί η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά στον βορρά, που έχει διακοπεί εξαιτίας των εντατικών βομβαρδισμών.
Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, το έναυσμα του πολέμου, στοίχισε τη ζωή σε 1.206 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα, η οποία συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν υπό αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στη Γάζα.
Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν, 97 παραμένουν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 34 από αυτούς τους τελευταίους έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 43.203 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.
ΑΠΕ ΜΠΕ
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ: Για πρώτη φορά, ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε εκτρεφόμενο χοίρο
Εκτρεφόμενος χοίρος μολύνθηκε από τον ιό της γρίπης των πτηνών στην πολιτεία Όρεγκον, γεγονός που καταγράφεται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Τετάρτη.
Ο «ένας από τους πέντε χοίρους» σε αγρόκτημα «μολύνθηκε από τον H5N1», γεγονός που διαπιστώνεται «για πρώτη φορά» στις ΗΠΑ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA).
«Τα ζώα δεν προορίζονταν προς πώληση στον τομέα των τροφίμων», σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία τόνισε πως «δεν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια του εφοδιασμού της χώρας με χοιρινό κρέας».
Ο χοίρος που διαπιστώθηκε πως έχει μολυνθεί από την ασθένεια δεν παρουσίαζε συμπτώματα, αλλά υποβλήθηκε σε εξετάσεις προληπτικά στο αγρόκτημα, όπου εκτρέφονται επίσης πτηνά και άλλα ζώα.
Το αγρόκτημα έχει τεθεί σε καραντίνα.
Άλλοι δύο χοίροι διαπιστώθηκε πως είναι αρνητικοί στον ιό, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων ακόμη δύο. Όλοι οι χοίροι υποβλήθηκαν σε ευθανασία.
Η ανακοίνωση του υπουργείου δημοσιοποιήθηκε καθώς οι ΗΠΑ έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με άνευ προηγουμένου εξάπλωση του ιού στις αγελάδες.
Ειδικοί ανησυχούν για τον αυξανόμενο αριθμό θηλαστικών που μολύνονται από τη νόσο. Ο λόγος είναι πως η ευρεία κυκλοφορία του θα διευκόλυνε τη μετάλλαξη του ιού και θα καθιστούσε πιθανή την εμφάνιση στελέχους του ικανού να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Πάντως η αλληλούχηση του γονιδιώματος του ιού που εντοπίστηκε στα πτηνά του αγροκτήματος δεν αποκάλυψε «καμιά μεταβολή του ιού» που θα άφηνε να εννοηθεί πως έγινε ευκολότερη «η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων», καθησύχασε το δελτίο Τύπου του USDA.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΕΘΝΗ
Δεύτερη δολοφονία δημοσιογράφου στο Μεξικό σε λιγότερες από 24 ώρες
Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στην πολιτεία Κολίμα του Μεξικού (δυτικά), ανακοίνωσαν οι τοπικές εισαγγελικές αρχές, προτού συμπληρωθούν 24 ώρες από τον φόνο συναδέλφου της στην πολιτεία Μιτσοακάν, καθώς η χώρα παραμένει αντιμέτωπη με νέο κύμα βίας αποδιδόμενο στο οργανωμένο έγκλημα.
Ονομαζόταν Πατρίσια Ραμίρες, ήταν επίσης γνωστή με το ψευδώνυμο Πάτι Μπένμπερι, ήταν περίπου 40 ετών και κάλυπτε γενικά θέματα ψυχαγωγίας, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε και δημοσιοποίησε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).
Το κίνητρο της δολοφονίας της δεν είναι ακόμη σαφές.
Μια ημέρα νωρίτερα, δολοφονήθηκε ο Μαουρίσιο Κρους Σολίς, 25 ετών, διευθυντής του ειδησεογραφικού ιστότοπου Minuto x Minuto και παρουσιαστής εκπομπής στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό La Poderosa Uruapan.
Πρόκειται για τις δυο πρώτες δολοφονίες δημοσιογράφων αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της στην αρχή αυτού του μήνα η νέα πρόεδρος Κλαούδια Σέινμπαουμ.
Το Μεξικό συγκαταλέγεται στα πιο επικίνδυνα κράτη του κόσμου για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης του Τύπου και των δημοσιογράφων. Έχουν δολοφονηθεί εκεί πάνω από 150 δημοσιογράφοι από το 2000, κατά τους αριθμούς της ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF). Σύμφωνα με άλλη ΜΚΟ, την Άρθρο 19, το 2022 ήταν η πιο πολύνεκρη χρονιά για τον Τύπο στη χώρα, καθώς καταγράφτηκαν τουλάχιστον 13 δολοφονίες δημοσιογράφων από τις αρχές.
Η περιοχή όπου δολοφονήθηκε ο Μαουρίσιο Κρους Σολίς, η Ουρουαπάν, έχει σημαδευτεί από βάρβαρα εγκλήματα -ιδίως αποκεφαλισμούς-, αποδιδόμενα σε συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλα καρτέλ των ναρκωτικών ή σε αναμετρήσεις κακοποιών με τις δυνάμεις ασφαλείας.
Ευρύτερα, «η αθέμιτη σύμπραξη» αξιωματούχων και του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των δημοσιογράφων», σχολίαζε πρόσφατα η RSF.
Επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης οι οποίοι καλύπτουν «ευαίσθητα θέματα που συνδέονται με την πολιτική ή με το έγκλημα, πάνω απ’ όλα σε τοπικό επίπεδο, δέχονται προειδοποιήσεις ή απειλές, όταν δεν δολοφονούνται απλούστατα».
Από το 2010, το Μεξικό διαθέτει ειδική εισαγγελία, ειδικευμένη στα εγκλήματα σε βάρος δημοσιογράφων, κι από το 2012 έχει δημιουργηθεί Μηχανισμός Προστασίας Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Δημοσιογράφων. Όμως και οι δύο θεσμοί αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις ως προς τον προϋπολογισμό και τη στελέχωσή τους.
Η νέα πρόεδρος Σέινμπαουμ έχει εξαγγείλει πως θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική του προκατόχου και μέντορά της, του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, και δεν θα κλιμακώσει τον λεγόμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» που άρχισε το 2006.
Οι δολοφονίες δημοσιογράφων μένουν σχεδόν όλες ατιμώρητες -όπως άλλωστε και πολλές άλλες ανθρωποκτονίες- στο Μεξικό, όπου από το 2006 έχουν καταγραφτεί πάνω από 450.000 φόνοι και 100.000 εξαφανίσεις, κατά τα επίσημα δεδομένα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ2 ημέρες ago
Σούπερ μάρκετ: Σε αυτά τα προϊόντα μειώνονται οι τιμές από 1η Νοεμβρίου
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago
Δίκη για την πλημμύρα στη Μάνδρα: Ενοχή για την πρώην δήμαρχο και δύο στελέχη υπηρεσιών για πρόκληση πλημμύρας – Πλήρως αθώοι πέντε κατηγορούμενοι
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago
Φλώρινα: «Το πρόβλημα το δημιούργησε ο κατασκευαστής του συστήματος της θέρμανσης» λέει η αδερφή του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου
-
ΔΙΕΘΝΗ23 ώρες ago
Πλημμύρες στην Ισπανία: 95 οι νεκροί από τη θεομηνία – Ανυπολόγιστες καταστροφές στη Βαλένθια, οργή για το 112 που άργησε να ηχήσει
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago
“Αλμα” της Ελλάδας στην 13η θέση
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago
Στα εγκαίνια του νέου κτηρίου της ΑΑΔΕ σήμερα ο πρωθυπουργός
-
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες ago
Γαλάτσι: Συμμορία έστειλε σε νεαρούς γυναίκες δολώματα – Τους επιτέθηκαν και τους έκλεψαν
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago
Κινηματογραφική καταδίωξη διακινητών στη Θεσσαλονίκη – Έκρυβαν μετανάστες στο πορτ μπαγκάζ αυτοκινήτου