Connect with us

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πάση δυνάμει στην Ελλάδα το 2023 οι ξένοι επισκέπτες : Η τουριστική κίνηση σε αεροδρόμια, μεθοριακούς σταθμούς και λιμάνια με αριθμούς

Mε αεροπλάνα, βαπόρια και αυτοκίνητα επισκέφτηκαν την Ελλάδα οι ξένοι επισκέπτες της το 2023 δημιουργώντας μια άνευ προηγουμένου εικόνα σε ό,τι αφορά τις αφίξεις στα αεροδρόμια κυρίως αλλά και στους μεθοριακούς σταθμούς της χώρας, που μπορεί να υστερούν σε σχέση με το 2019 αλλά σε  σύγκριση με το 2022 κινήθηκαν με άνοδο 31,6%. 


Με δεδομένο ότι μιλάμε για μια χρονιά ρεκόρ, όπως επαναλαμβάνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόσο η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ Χριστίνα Τετράδη αλλά και η πρόεδρος του ΙΤΕΠ Κωνσταντίνα Σβήνου που κάνει λόγο για 32 εκατομμύρια αφίξεις πέραν των επισκεπτών της κρουαζιέρας, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πρόσφατα στοιχεία του Insete για το 2023. Αυτά, μεταξύ άλλων , αποτυπώνουν επιπλέον 2,4 εκατ. αφίξεις το ενδεκάμηνο του 2023 σε σχέση με πέρυσι, με τον Ιούλιο του 2023 να είναι ο πλέον παραγωγικός μήνας του έτους με 4,4 εκατ. αφίξεις.


Συνολικά 2,4 εκατ. αφίξεις περισσότερες Διεθνείς Αεροπορικές Αφίξεις σε σχέση με πέρυσι


    Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του του 2023, σύμφωνα πάντα με όσα αποτυπώνει η πρόσφατη έρευνα του Insete, καταγράφηκαν 23,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 11,6%. Σε απόλυτα νούμερα αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον 2,4 εκατ. αφίξεις σε σχέση με πέρυσι. Σε σύγκριση με το ενδεκάμηνο του  2019 η αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων καταγράφεται στο 11,8%.


Η κίνηση στα αεροδρόμια της Ελλάδας


    Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023, ευλόγως πρωταγωνίστησε το  Διεθνές Αεροδρόμιων Αθηνών καθώς καταγράφηκαν 6,7 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 27,6%. Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφηκαν 2,2 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 19,7%. 
    Παράλληλα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφηκε αύξηση 4,8% ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 3,6 εκατ. και στο αεροδρόμιο των Χανίων οι αφίξεις ανήλθαν σε 1,4 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 8,6%. Στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 2,6 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 3,1%, στο αεροδρόμιο της Κω καταγράφηκαν 1,3 εκατ. διεθνείς αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 5,4% ενώ στο αεροδρόμιο της Καρπάθου καταγράφηκαν 90 χιλ. διεθνείς αφίξεις παρουσιάζοντας επίσης αύξηση  2,7%.
    Στο αεροδρόμιο της Μυκόνου καταγράφηκαν 546 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση 5,2% και στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης καταγράφηκαν 743 χιλ. διεθνείς αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση 8,7%. Στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 1,8 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 8,4% και στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 991 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση 9,8%. 
    Στο αεροδρόμιο του Ακτίου καταγράφηκαν 393 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση  5,5% ενώ στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς η αύξηση ανήλθε σε 2,8% καθώς καταγράφηκαν 363 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.
    Στο μεταξύ αύξηση κατά  8,2% καταγράφηκε στο αεροδρόμιο της Σκιάθου με τις αεροπορικές αφίξεις να ανέρχονται σε 239 χιλιάδες. Παρόμοια εικόνα και στα αεροδρόμια της Σάμου και της Καβάλας με την αύξηση να ανέρχεται σε 5,9% και  21,8% αντίστοιχα καθώς καταγράφηκαν 132 χιλ. και 122 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.
    Στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας σημειώθηκε μείωση 15,2% ενώ καταγράφηκαν 136 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Αντίθετα στο αεροδρόμιο του Άραξου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 67 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση 36,3%. Τέλος, στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 54 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση 15,6%.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023 καταγράφηκαν 9,9 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις
    Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023 καταγράφηκαν 9,9 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 7,6 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +31,6%. Αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον 2,4 εκατ. οδικές αφίξεις σε σχέση με πέρυσι.
    Στον σταθμό των Ευζώνων οι οδικές αφίξεις ανήλθαν σε 2,2 εκατ. καταγράφοντας αύξηση 7,2%. Ακολούθησε ο μεθοριακός σταθμός των Κήπων που σημείωσε αύξηση κατά 45,6% με τις οδικές αφίξεις να ανέρχονται σε 896 χιλιάδες. Έπονται οι σταθμοί της Κρυσταλλοπηγής και του Ορμένιου με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 689 χιλ. και 627 χιλ. σημειώνοντας αύξηση  10,6% και 33,8% αντίστοιχα.
    Aκολούθησαν ο σταθμός της Κακαβιάς με 570 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση 9,3% και ο σταθμός της Νυμφαίας με 528 χιλ. αφίξεις σημειώνοντας αύξηση 13,5%. Στον σταθμό της Νίκης οι οδικές αφίξεις ανήλθαν σε 441 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση 58,1% και στην Εξοχή η αύξηση ανήλθε σε 54,3% με τις οδικές αφίξεις να ανέρχονται σε 332 χιλιάδες. Στον σταθμό της Δοϊράνης καταγράφηκε αύξηση 8,2% ενώ σημειώθηκαν 301 χιλ. οδικές αφίξεις. Στο σταθμό της Σαγιάδας οι οδικές αφίξεις ανήλθαν σε 311 χιλ. καταγράφοντας αύξηση 32,6%
    Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά  79,9% καταγράφηκε στο σταθμό των Καστανιών όπου σημειώθηκαν 197 χιλ. οδικές αφίξεις. Αντίθετα, η χαμηλότερη ποσοστιαία αύξηση κατά 3,0% καταγράφηκε στο σταθμό του Κυπρίνου όπου σημειώθηκαν 129 χιλ. οδικές αφίξεις. Τέλος, στους μεθοριακούς σταθμούς του Αγίου Κωνσταντίνου και της Μέρτζανης σημειώθηκαν 87 χιλ. και 26 χιλ. οδικές αφίξεις ενώ καταγράφηκε αύξηση 40,4% και 17,9% αντίστοιχα.


Και η Κρουαζιέρα σε ρυθμούς ρεκόρ


    Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, φέτος επιτεύχθηκαν ιστορικά ρεκόρ επιβατών κρουαζιέρας, τόσο στο σύνολο, καθώς εξυπηρετήθηκαν περίπου 1,5 εκατ. επιβάτες έναντι 880.000 το 2022, όσο και στους επιβάτες αποεπιβίβασης (homeport) που ανήλθαν σε περίπου 800.000 έναντι 380.000 το 2022. Ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που εξυπηρετήθηκαν ήταν 760, εκ των οποίων τα 525 ήταν homeport.


Το 2023 τα τουριστικά γραφεία έκαναν δυναμικό “Come Back” 


    Σε κάθε περίπτωση το 2023 η αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας πέραν του κλάδου της φιλοξενίας σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε και στον κλάδο των τουριστικών γραφείων. Μάλιστα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των τουριστικών γραφείων Λύσσανδρος Τσιλίδης τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το 2023 τα τουριστικά γραφεία έκαναν δυναμικό “Come Back” αναδεικνύοντας έτσι το σημαντικό τους ρόλο στην οικονομία του τουρισμού.
Κ. Χαλκιαδάκης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι Μικρές Κυκλάδες ανάμεσα στους δέκα ανεξερεύνητους θησαυρούς της Ευρώπης, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ

Τα δέκα άθικτα και καλά κρυμμένα «πετράδια» της Ευρώπης ανακαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Express σε συνεργασία με ειδικούς και σπεσιαλίστες στα διεθνή ταξίδια.

Το δημοφιλές ενημερωτικό μέσο τονίζει πως «όλο και περισσότεροι αναζητούν πλέον ένα μέρος διαφορετικό για τις καλοκαιρινές διακοπές. Μάλιστα δεν είναι αμελητέο το ποσοστό ταξιδιωτών που αναζητούν μαγευτικές τοποθεσίες που δεν είναι μαζικές ή πολύ εμπορικές και που θα κάνουν τους υπόλοιπους στα social media να αναρωτιούνται πού βρίσκονται οι τελευταίοι αυτοί εναπομείναντες παράδεισοι της Ευρώπης».

Στην δέκατη θέση του καταλόγου της Express υπάρχει μια ελληνική «συμμετοχή» https://x.com/NaxosIslands/status/1936315481612341417 με τα Κουφονήσια να γοητεύουν τους λάτρεις των αληθινών αποδράσεων, καθώς «είναι δύο υπέροχα νησάκια όπου όλα βρίσκονται σε μικρές αποστάσεις και είναι καλυμμένα με εξωτικές ακτές και γαλαζοπράσινα νερά». Η λίστα περιλαμβάνει στις υπόλοιπες θέσεις τις Αζόρες στην Πορτογαλία, το Σίγκναγκι της Γεωργίας, το Τίβατ στο Μαυροβούνιο, το Σάαρεμαα το μεγαλύτερο νησί της Εσθονίας, τη λίμνη Μπόχιν στη Σλοβενία, την Ισπανική Κόστα Ντα Μόρτε, το ορεινό συγκρότημα Ρετεζάτ στην Ρουμανία, τη νήσο Κόρτσουλα της Κροατίας και το Μπάνσκο της Βουλγαρίας.

Στο ίδιο διάστημα, η βρετανική Mirror ξεχωρίζει την Ηρακλειά ως «το νησί της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει μείνει ανέγγιχτο από τον μαζικό τουρισμό». Το εκτενές αφιέρωμα αναφέρει πως «πέρα από τα φανταχτερά νησιά των Κυκλάδων, το Αιγαίο διαθέτει μια ποιοτική και γαλήνια πλευρά, την οποία αντιπροσωπεύει καλύτερα η Ηρακλειά. Ο μικρός πληθυσμός του νησιού έχει επιτρέψει στο φυσικό τοπίο να διατηρήσει την παρθένα ομορφιά του, προσφέροντας μοναδικές στιγμές στους ψαγμένους ταξιδιώτες. Η αρχιτεκτονική και των δύο χωριών είναι τυπική κυκλαδίτικη, με δαιδαλώδη δρομάκια διάσπαρτα με ασβεστωμένα σπίτια, μικροσκοπικές καλοδιατηρημένες εκκλησίες και χαρακτηριστικές μπλε πόρτες και στέγες. Ωστόσο, η Ηρακλειά αφήνει το μοναδικό στίγμα της μέσα από την παραδοσιακή αγροτική γοητεία που “διαπερνά” το νησί και τον ντόπιο ρυθμό ζωής».

Σημειώνεται πως σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια του δήμου για προβολή των γνωστών και άγνωστων πτυχών της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων μέσα από συνεχείς επαφές, εκθεσιακές συμμετοχές στο εξωτερικό, εγχώριες και διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές, προβολή στα social media και δημοσιογραφικές αποστολές από ΜΜΕ που εστιάζουν σε δραστηριότητες off season.

«Ξεκινώντας έγκαιρα από τον περασμένο Σεπτέμβριο το πρόγραμμα προβολής μας, το ενδιαφέρον που συναντάμε για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα παρά τις φετινές δυσκολίες. Ευχαριστούμε θερμά τους επαγγελματίες που στηρίζουν τις πρωτοβουλίες μας, αλλά και φορείς όπως το Γραφείο ΕΟΤ Μ. Βρετανίας για την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων. Οι συνολικές αφίξεις στη Νάξο για τον Μάιο “έκλεισαν” αυξητικά σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς η ελαφρά πτώση 3% στις ακτοπλοϊκές αφίξεις υπερκαλύφθηκε με το εντυπωσιακό +31% στις αεροπορικές αφίξεις», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Βαγγέλης Κατσαράς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μοναδικά φωτισμένα Μετέωρα – Ατμόσφαιρα βαθιάς κατάνυξης και μυσταγωγίας δημιουργεί ο δήμος Μετεώρων

Ένα μοναδικό θέαμα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι επισκεφτούν την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα.

Ο δήμος Μετεώρων, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΦΩΣ ΠΑΝΤΟΥ», προχώρησε στην αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού των βράχων των Μετεώρων, κάνοντας τη νύχτα μέρα και δίνοντας μια μοναδική αίσθηση τόσο στον επισκέπτη όσο και στον ντόπιο στο εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο.

Παράλληλα με τον φωτισμό του γεωλογικού φαινομένου, ο δήμος Μετεώρων για τις μέρες του Πάσχα τοποθέτησε στον εμβληματικό Χώρο Αναψυχής «Ξενία» τη Σταύρωση και την Ανάσταση, δημιουργώντας μια έντονη μυσταγωγική και κατανυκτική ατμόσφαιρα, που ενισχύει το αίσθημα ότι η Καλαμπάκα και τα Μετέωρα αποτελούν την πρωτεύουσα του ελληνικού ορθοδόξου Πάσχα.

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος τονίζει τα εξής: «Τα Μετέωρα δεν χρειάζονται φώτα για να εντυπωσιάσουν. Χρειάζονται μόνο σεβασμό. Με τον νέο φωτισμό, δεν τους αλλάξαμε την όψη, αλλά αποδίδουμε την δύναμη της ανθρώπινης δημιουργίας στο νυχτερινό τοπίο. Πιο καθαρό, πιο ήρεμο, πιο κοντά σε αυτό που πραγματικά είναι: ένα θαύμα, νύχτα και μέρα».

Α. Ζώης

*Οι φωτογραφίες είναι του δήμου Μετεώρων

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού υποδέχεται καθημερινά λάτρεις του σκι

Το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού και το Σαββατοκύριακο 16-17 Φεβρουαρίου συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, στέλνοντας το μήνυμα πως το μεγάλο στοίχημα της τοπικής κοινωνίας της Δράμας για την επαναλειτουργία του κερδήθηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο. Μάλιστα, η επαναλειτουργία του συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική τόνωση της ορεινής ακριτικής Δράμας.

Ο ηλιόλουστος καιρός το Σάββατο και η ασθενής χιονόπτωση την Κυριακή αποτέλεσαν ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για τους λάτρεις του σκι αλλά και για τις οικογένειες ώστε να απολαύσουν ποικίλες δραστηριότητες.

Να σημειωθεί πως το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, ένας από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς στη Βόρεια Ελλάδα, άνοιξε ξανά τις πύλες του στις 21 Δεκεμβρίου 2024 προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες του.

Α. Πατακάκης: «Θα κάνουμε το Φαλακρό πόλο έλξης τουριστών»

Ο θεματικό αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΑΜΘ, Αργυρής Πατακάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμίζει ότι η επαναλειτουργία του χιονοδρομικού, του μοναδικού στα όρια της περιφέρειας ΑΜΘ «ήταν αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας της διοίκησης του περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη που ξεκίνησε από τις αρχές του 2024 και ολοκληρώθηκε φέτος τις γιορτές με τον καλύτερο τρόπο».

Οι δυσκολίες που υπήρξαν μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια στασιμότητας ήταν πολλές καθώς όλο αυτό το διάστημα οι υποδομές και ο τεχνολογικός εξοπλισμός είχαν σχεδόν εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου. «Με επιμονή και συστηματικά βήματα», επισημαίνει ο κ. Πατακάκης, «καταφέραμε να ολοκληρώσουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το χιονοδρομικό να μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι με απόλυτη ασφάλεια».

«Στόχος μας», συμπληρώνει ο κ. Πατακάκης, «είναι να επανεντάξουμε το χιονοδρομικό του Φαλακρού στην δυναμική της περιφέρειας μας. Η εξαιρετική φυσική ομορφιά που διαθέτει σε συνδυασμό με τη μοναδική δυνατότητα που δίνει για ελεύθερο σκι, καθώς ολόκληρο το βουνό είναι μια μεγάλη πίστα χωρίς δέντρα, το καθιστά μια σημαντική τουριστική και αναπτυξιακή υποδομή για τη Δράμα και ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου το χιονοδρομικό να λειτουργεί πλέον με σύγχρονα δεδομένα προσελκύοντας κόσμο. Μπορούμε να κάνουμε το Φαλακρό πόλος έλξης αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό όλα τα πλεονεκτήματά του».

Η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου

Το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί από το 1980 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, καταλαμβάνοντας μια έκταση 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Διαθέτει 21 πίστες για σκι, σε διάφορα υψόμετρα και με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας, με συνολικό μήκος 20 χλμ.

Σήμερα, στο χιονοδρομικό λειτουργούν πλέον οι αναβατήρες: Baby 1, Baby 2, Μεστά και Παππούς με χιόνι βάσης εντός πίστας: 30εκ, χιόνι κορυφής εντός πίστας: 40εκ. και ποιότητα χιονιού παγωμένο. Ο δρόμος προς το χιονοδρομικό είναι ανοιχτός, χωρίς ανάγκη για αντιολισθητικές αλυσίδες. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι λειτουργίας του χιονοδρομικού συστήνουν πάντα σε όλους τους επισκέπτες να έχουν πάντα μαζί τους στο αυτοκίνητο αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς οι συνθήκες στο βουνό μπορεί να μεταβληθούν ξαφνικά.

Οι κεντρικές εγκαταστάσεις του βρίσκονται στο οροπέδιο του Αγίου Πνεύματος σε υψόμετρο 1.700 μέτρων. Οι πίστες του χιονοδρομικού κέντρου εκτείνονται σε μεγάλα υψόμετρα, από τα 1.600 μέτρα μέχρι και τα 2.300 μέτρα, με αρκετές από αυτές να βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο από τα 2.000 μέτρα.

Παρόλο που το σκι είναι ο «βασιλιάς» των σπορ, στο χιονοδρομικό κέντρο τους χειμερινούς μήνες, στο Φαλακρό ο επισκέπτης μπορεί να κάνει όλο τον χρόνο και άλλα αθλήματα – δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση ή ποδηλασία βουνού.

Μία πολύ ιδιαίτερη δραστηριότητα στην περιοχή είναι η σπηλαιολογική καταρρίχηση, που γίνεται από έμπειρους σπηλαιολόγους – αναρριχητές για την εξερεύνηση της λεγόμενης «χιονότρυπας». Η χιονότρυπα είναι μια καταβόθρα με μεγάλο άνοιγμα, της οποίας έχει καταρρεύσει η οροφή. Με βάθος 111 μέτρων, αποτελεί ένα από τα βαθύτερα βάραθρα της Μακεδονίας.

Η χιονότρυπα βρίσκεται σε υψόμετρο 2.100 μέτρων, κοντά στο σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού και είναι διανοιγμένη σε μάρμαρο. Η πρόσβαση στο εσωτερικό της εξαρτάται από τη χιονόπτωση και στον πυθμένα της υπάρχει μόνιμα χιόνι.

του ανταποκριτή μας Β. Λωλίδη

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ