Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Ποιες λοιμώξεις κυκλοφορούν φέτος και προσβάλλουν τα παιδιά. Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Το εκρηκτικό κοκτέιλ ιώσεων που κυκλοφορούν το φετινό χειμώνα, απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, ανησυχεί τους γονείς και θέτει τις υγειονομικές αρχές σε αυξημένη ετοιμότητα. Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και αναμένεται περαιτέρω έξαρση των λοιμώξεων, γρίπης, Covid και RSV, στην παιδιατρική κοινότητα, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ‘Αννα Παρδάλη, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής. Προβληματίζει επίσης, ο στρεπτόκοκκος που σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις έχει δυσμενή εξέλιξη και το πάζλ συμπληρώνεται με λοιμώξεις από εντεροϊό και αδενοϊό. Η κ. Παρδάλη, συστήνει ψυχραιμία στους γονείς, εξηγεί τα συμπτώματα που πρέπει να τους ανησυχήσουν και δίνει χρήσιμες συμβουλές, θωράκισης του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών και προστασίας από τις λοιμώξεις. Βασικός κανόνας τονίζει είναι η επιστροφή του παιδιού στο σχολείο και σε δραστηριότητες, αφού έχει αναρρώσει πλήρως, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος διασπορά του ιού και το ίδιο να εκτεθεί σε μια νέα λοίμωξη από την οποία θα νοσήσει βαρύτερα.

Περαιτέρω κλιμάκωση όλων των ιώσεων

«Το άνοιγμα των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και εν μέσω της ήδη αυξημένης νοσηρότητας που καταγράφεται στην κοινότητα, δημιουργεί προβληματισμό για την πιθανότητα της περαιτέρω κλιμάκωσης όλων των ιώσεων, κυρίως όμως αναπνευστικών, όπως η γρίπη , η Covid, η λοίμωξη με RSV που προκαλεί βρογχίτιδες, αναπνευστική δυσχέρεια και πνευμονίες, κυρίως στα μικρά παιδιά και βρέφη. Και βέβαια απασχολεί και προβληματίζει ο στρεπτόκοκκος με την διεισδυτική μορφή της νόσου από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους μικρά παιδιά τον τελευταίο χρόνο», αναφέρει η κ. Παρδάλη.

«Την πανσπερμία των λοιμώξεων του αναπνευστικού συμπληρώνουν οι λαρυγγίτιδες, οι αμυγδαλίτιδες, οι ωτίτιδες, αλλά και άλλες λοιμώξεις, όπως οι γαστρεντερίτιδες, λοιμώξεις από εντεροιό και αδενοιό που συχνά διακρίνονται από υψηλό πυρετό, κακουχία και ποικιλία συμπτωμάτων».

Η βαρύτητα των λοιμώξεων και η ανησυχία των γονιών

Η κ. Παρδάλη αναφέρει ότι «οι γονείς στέκονται ανήσυχοι μπροστά σε θλιβερά πλην όμως εξαιρετικά σπάνια και ακραία επεισόδια που απειλείται ή και χάνεται η ζωή ενός παιδιού από λοιμώξεις, όπως ο στρεπτόκοκκος τον τελευταίο χρόνο ή από ηπατίτιδα από αδενοϊό, όπως θα θυμόμαστε τον περασμένο χρόνο. Η μελέτη από την ιατρική κοινότητα αυτών των φαινομένων με την τραγική κατάληξη δεν ερμηνεύτηκε ως εμφάνιση κάποιων νέων επιθετικών στελεχών, αλλά ως μια ακραία και εξαιρετικά σπάνια έκφραση των ίδιων γνωστών έως τώρα ιών και μικροβίων σαν αποτέλεσμα της προσαρμογής στην μετά Covid εποχή με το αδρανοποιημένο από την μη έκθεση σε λοιμώξεις ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών λόγω των μέτρων της πανδημίας».

Από την άλλη, προσθέτει, η εκτίμηση του πόσο αυξημένη μπορεί να είναι η νοσηρότητα σε σχέση με παλιότερες εποχές, σε ότι αφορά ορισμένες λοιμώξεις όπως, ο στρεπτόκοκκος και η λοίμωξη από RSV, που φαίνεται να απασχολούν αρκετά, μαζί με την γρίπη την παιδική κοινότητα , είναι δύσκολο να γίνει με αντικειμενικά κριτήρια καθώς για αυτές τις λοιμώξεις (στρεπτόκοκκος ,RSV) δεν υπήρχε έως το 2023 στη χώρα μας σύστημα καταγραφής και αναφοράς των λοιμώξεων αυτών από τους υγειονομικούς, ώστε να έχουμε συγκρίσιμα μεγέθη.

«Σε ότι έχει να κάνει όμως με τη βαρύτητα αυτών των λοιμώξεων που μπορεί να έχουν και την τραγική κατάληξη τον θάνατο η αίσθηση στην παιδιατρική κοινότητα είναι πως σε σπάνιες περιπτώσεις, εκφράζονται στον παιδικό οργανισμό μάλλον πιο ακραία και βίαια από ότι συνήθως συνέβαινε έως τώρα. Όσο όμως και αν τα θλιβερά αυτά περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια μπροστά στον τεράστιο αριθμό των παιδιών που νοσούν από το ίδιο νόσημα π.χ. από τον στρεπτόκοκκο, ο οποίος κατά κανόνα διαδράμει με ομαλή εξέλιξη και πλήρη ίαση , δεν παύει να ανησυχούν τους γονείς και παιδίατρους καθώς η ζωή και η υγειά του κάθε παιδιού είναι πολύτιμη», τονίζει.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Οι γονείς ιδιαίτερα των πιο μικρών παιδιών της προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την κατάσταση στην οποία μπορεί να αυξηθεί η συχνότητα με την οποία μια ίωση θα διαδέχεται την άλλη.

Με ψυχραιμία καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και όπως άλλωστε όλα τα χρόνια, τέτοια εποχή αναμένεται να συμβαίνει έξαρση λοιμώξεων, οι γονείς πρέπει να συνεργάζονται με τον παιδίατρο τους ακολουθώντας τις οδηγίες του.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα μωρά και βρέφη που τα συμπτώματα είναι πιο άτυπα όπως π.χ.: δεν τρώνε, κλαίνε με υψίσυχνο κλάμα ή ακόμη πιο ανησυχητικό σημάδι είναι όταν είναι νωθρά και υπναλέα, έχουν κακό χρώμα, είναι δηλαδή ωχρά ή κυανωτικά, αναπνέουν με δυσκολία , κάνουν εμέτους, εμφανίζουν εξανθήματα, σημεία και συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν μια σοβαρή απειλή από νόσο.

Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα είναι εξίσου ανησυχητικά για όλες τις ηλικίες των παιδιών και πρέπει οι γονείς να τα αξιολογούν μαζί με τον παιδίατρο τους.

Τι πρέπει να προσέχουν στο σχολείο τα παιδιά

Τα παιδιά με την καθοδήγηση των γονιών τους πρέπει εκτός από το να τηρούν τους κλασικούς κανόνες υγιεινής που χρειάζονται σε κάθε εποχή του χρόνου, να μην ξεχνούν το κλασικό τρίπτυχο , σωστή διατροφή (πχ καλό πρωινό , με έμφαση στη διατήρηση του σωστού βάρους) τακτική άσκηση , ικανοποιητικό ύπνο που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό τους απέναντι στις λοιμώξεις.

Πότε μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο αν αρρωστήσουν

Σε κάθε ηλικία, πολύ περισσότερο στα παιδιά προσχολικής ηλικίας που δεν υπάρχει η πίεση των απουσιών είναι σημαντικό, αναφέρει η κ. Παρδάλη, ένα παιδί να αναρρώνει πλήρως ή όσο το δυνατό περισσότερο για να επιστρέψει στο σχολείο γιατί έτσι δεν θα κολλήσει τα αλλά παιδιά, αλλά και δεν θα εκτεθεί το ίδιο σε μια νέα λοίμωξη από την οποία θα νοσήσει βαρύτερα αν δεν έχει αναρρώσει από την προηγουμένη.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα έως δύο 24ωρα απύρετο και να νιώθει καλά να παρακολουθήσει το πρόγραμμα του σχολείου , πχ αν έχει έναν εξαντλητικό βήχα , αδυναμία , έντονη καταβολή, κακό χρώμα , δεν τρώει -αυτό σημαίνει ότι δεν έχει αναρρώσει πλήρως .

Στα μεγαλύτερα παιδιά, εξηγεί η κ. Παρδάλη, ακόμη και με ήπια συμπτώματα που η πίεση των απουσιών δεν δίνει την δυνατότητα παραμονής στο σπίτι όσο θα απαιτείτο για ανάρρωση, η χρήση μάσκας στο σχολείο, θα ήταν χρήσιμη για ένα διάστημα έως την πλήρη ανάρρωση.

Και βέβαια, προσθέτει, σε κάθε περίπτωση με ήπια ή και χωρίς ακόμη συμπτώματα, πριν την επιστροφή στο σχολείο, η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου με τεστ για Covid ή ακόμη καλύτερα του τριπλού τεστ που διατίθεται για Covid, γρίπη και RSV θα μπορούσε να περιορίσει κατά πολύ τη διασπορά.

Έφη Φουσέκη

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ: Ανησυχία για την κατανάλωση αλκοόλ και ηλεκτρονικού τσιγάρου από παιδιά 11-15 ετών

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί έκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων από παιδιά 11 ως 15 ετών.

Η έκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας προτείνει τη λήψη μέτρων δημόσιας υγείας προκειμένου να περιοριστεί η πρόσβαση των παιδιών σε αλκοόλ και ηλεκτρονικά τσιγάρα.

«Η γενικευμένη χρήση βλαπτικών ουσιών από τα παιδιά σε πολλές χώρες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια – και πέρα από αυτή—αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία», τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.

Ο ίδιος ζήτησε να αυξηθούν οι φόροι, να περιοριστούν τα σημεία πώλησης και οι διαφημίσεις και να απαγορευθούν οι αρωματικοί παράγοντες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ώστε να αντικρουστεί αυτή η τάση.

Έπειτα από χρόνια που παρατηρούνταν μείωση της κατανάλωσης ψυχοδραστικών ουσιών, «κάποια δεδομένα δείχνουν ότι η πανδημία covid-19 οδήγησε σε νέα αύξηση της κατανάλωσης», αποκαλύπτει η έκθεση, για την οποία συγκεντρώθηκαν στοιχεία από 280.000 νέους στην Ευρώπη, την κεντρική Ασία και τον Καναδά.

Οι καραντίνες άλλαξαν τις συνήθειες των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών, τα οποία είχαν μεγαλύτερη έκθεση στο διαδίκτυο και τις διαφημίσεις εκεί.

Επιπτώσεις με μεγάλο κόστος

«Η υιοθέτηση επικίνδυνων συμπεριφορών κατά την εφηβεία μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά στην ενήλικη ζωή, καθώς η κατανάλωση ψυχοδραστικών ουσιών σε μικρή ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εθισμού», υπογράμμισε ο Κλούγκε.

«Οι επιπτώσεις έχουν μεγάλο κόστος τόσο για εκείνους όσο και για την κοινωνία», εξήγησε.

Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων αυξήθηκε σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση, και η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στους εφήβους.

Τα καλά νέα ωστόσο είναι ότι μειώνεται το κάπνισμα: το 13% των παιδιών 11 με 15 ετών κάπνιζαν το 2022, δύο μονάδες λιγότερες σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια. Ωστόσο πολλά από αυτά έχουν στραφεί στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Περίπου το 32% των νέων ηλικίας 15 ετών έχει ήδη καπνίσει ηλεκτρονικό τσιγάρο και το 20% στη διάρκεια των προηγούμενων 30 ημερών.

Η έρευνα αυτή, με την ονομασία Health Behaviour in school-aged children (HBSC), πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια υπό την αιγίδα του ΠΟΥ Ευρώπης, ο οποίος καλύπτει 53 χώρες ως την κεντρική Ασία, και εξετάζει διάφορες πτυχές της υγείας των μαθητών 11, 13 και 15 ετών.

Το αλκοόλ είναι η ουσία που καταναλώνεται πιο συχνά από τους εφήβους, με το 57% των νέων 15 ετών να έχουν πιει τουλάχιστον μία φορά και σχεδόν τέσσερις στους δέκα να έχουν καταναλώσει αλκοόλ τις προηγούμενες 30 ημέρες.

Εξάλλου περίπου ένας έφηβος στους 10 (το 9%) έχει μεθύσει πολύ στη διάρκεια της ζωής του. Περίπου το 5% είχε μεθύσει ήδη από την ηλικία των 13 ετών όπως και το 20% των 15χρονων.

«Αυτό καταδεικνύει μια τάση κλιμάκωσης στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ των νέων», κατήγγειλε ο ΠΟΥ Ευρώπης.

«Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν σε ποιο βαθμό το αλκοόλ είναι διαθέσιμο και έχει κανονικοποιηθεί και δείχνει ότι είναι επείγον να λάβουμε καλύτερα πολιτικά μέτρα για να προστατεύουμε τα παιδιά και τους νέους», επέμεινε ο οργανισμός.

Άλλη πηγή ανησυχίας είναι ότι τα κορίτσια πίνουν πολύ περισσότερο από πριν. Το 40% των κοριτσιών ηλικίας 15 ετών δήλωσε ότι έχει καταναλώσει αλκοόλ στη διάρκεια των 30 τελευταίων ημερών, έναντι του 38% πριν τέσσερα χρόνια, ενώ στα αγόρια η τάση είναι αντίθετη.

Η κατανάλωση κάνναβης επίσης μειώθηκε ελαφρά: το ποσοστό των εφήβων 15 ετών που έχει ήδη δοκιμάσει μειώθηκε κατά τέσσερις μονάδες σε τέσσερα χρόνια, πέφτοντας στο 12%.

NEWSIT

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σωματιδίων αφρικανικής σκόνης και αυτό το γεγονός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.

Διαβάστε επίσης:Έντονο το φαινόμενο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα στην Κρήτη- Άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας

Το υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης ενημέρωσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (τελευταία ενημέρωση σήμερα στις 8:00) στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, συστήνει τις ακόλουθες οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ως εξής:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

– Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα

– Καρδιοπαθείς

– παιδιά καθώς και

– τα άτομα άνω των 65 ετών

θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

– Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Σάλος με τις δηλώσεις Άδωνι Γεωργιάδη: «Τα Ογκολογικά Συμβούλια δεν υπάρχουν για να κόβουν φάρμακα»

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει μετά τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με τα Ογκολογικά Συμβούλια και τα φάρμακα των καρκινοπαθών. 

Μετά την Ένωση Ελλήνων Ογκολόγων Παθολόγων (ΕΟΠΕ) ακολούθησε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, η οποία διατυπώνει τις ενστάσεις της αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για τα φάρμακα των καρκινοπαθών.

Να σημειωθεί πως ο Άδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε σε ομιλία του σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) πως θα πρέπει να ενεργοποιηθούν Ογκολογικά Συμβούλια για τον καλύτερο έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς όπως είπε, τα 3/4 των ογκολογικών φαρμάκων που συνταγογραφούνται σε ασθενείς, δεν χρειάζονται.

Για τα στοιχεία αυτά, ο υπουργός Υγείας επικαλέστηκε συνάντηση που είχε με την Εταιρεία Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδας, η οποία του ζήτησε – όπως είπε – να ενεργοποιηθούν τα Ογκολογικά Συμβούλια στα νοσοκομεία. «Κι αυτό θα κάνουμε», σημείωσε.

Η φαρμακευτική δαπάνη, πρόσθεσε, συνεχώς αυξάνεται και οι καινοτόμες θεραπείες είναι εξαιρετικά ακριβές. «Εάν δεν μπορέσουμε να ρυθμίσουμε την φαρμακευτική δαπάνη, στο τέλος οι ασθενείς δεν θα έχουν φάρμακα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τους ασθενείς και ανάγκασαν τη Δευτέρα (1/4) τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη να προχωρήσει σε διευκρινίσεις μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΙ:

«Δεν κόβονται τα φάρμακα. Ό,τι πρέπει να γράφεται θα γράφεται και ό,τι πρέπει να δίνεται θα δίνεται. Άρα, σε κανέναν ασθενή που πρέπει να πάρει ένα φάρμακο δεν το κόβουμε», τόνισε συγκεκριμένα και πρόσθεσε με έμφαση:

«Όσο είμαι υπουργός, δεν θα κοπεί φάρμακο σε ασθενή που το χρειάζεται».

ΕΛΛΟΚ: «Οι απόψεις αυτές δεν είναι αποδεκτές»

Άμεση ήταν η απάντηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, του επίσημου δευτεροβάθμιου οργάνου εκπροσώπησης οργανώσεων ασθενών με καρκίνο, το οποίο αριθμεί 47 οργανώσεις-μέλη από όλη την Ελλάδα, συνηγορώντας για όλους τους τύπους καρκίνου.

Η ύπαρξη Ογκολογικών Συμβουλίων έχει στόχο την βελτίωση του θεραπευτικού αποτελέσματος στους ασθενείς με καρκίνο και δεν συνδέεται με την εξοικονόμηση πόρων, τονίζουν οι ασθενείς.

Τα Ογκολογικά Συμβούλια και η προώθηση της διεπιστημονικότητας στη φροντίδα του καρκίνου, αποτελούν το «Χρυσό Κανόνα» στην αντιμετώπιση του καρκίνου παγκοσμίως, επισημαίνουν.

«Η αναφορά περί ενεργοποίησής τους μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και επικροτούμε την απόφαση και τη βούληση του Υπουργείου Υγείας να βελτιώσει τις εκβάσεις στη φροντίδα του καρκίνου», λένε, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η διεπιστημονικότητα στη φροντίδα του καρκίνου, όπως αυτή εκφράζεται από τη λειτουργία των ογκολογικών συμβουλίων «αποτελεί σαφές και αναφαίρετο δικαίωμα των ασθενών με καρκίνο σε όλη την Ευρώπη και υποχρέωση της πολιτείας, η διοικητική υποστήριξη, οργάνωση και επαρκής στελέχωση των ογκολογικών δομών με εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική λειτουργία και αξιολόγηση των Ογκολογικών Συμβουλίων».

Οι ασθενείς με καρκίνο, επισημαίνουν ωστόσο, πως ο πρωταρχικός σκοπός αυτών των Ογκολογικών Συμβουλίων δεν είναι η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά «η καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων θεραπευτικών οδών για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων για τους ασθενείς, αλλά και τη λειτουργία του συστήματος υγείας, μέσα από την οποία θα επέλθει τελικά η εξοικονόμηση των πόρων».

Η αντιμετώπιση της λειτουργίας των Ογκολογικών Συμβουλίων «ως επιπλέον φραγή για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για τον καρκίνο είναι σαφώς εκτός των διεθνών πρακτικών και του ρόλου τους και δεν είναι αποδεκτή από την ογκολογική κοινότητα», τονίζουν σε αυστηρούς τόνους τα μέλη της ΕΛΛΟΚ.

Ζητούν μάλιστα αύξηση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία, η οποία υπολείπεται του Ευρωπαϊκού Μ.Ο «και παραμένει καθηλωμένη, παρά την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια».

Οι ασθενείς επισημαίνουν τέλος, πως τα νέα περιστατικά καρκίνου έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, ενώ σύμφωνα με σχετικές μελέτες, η επιβίωση από τον καρκίνο έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2010 λόγω των εξελίξεων και της πρόσβασης σε νέες καινοτόμες θεραπείες.

ΕΛΛΟΚ: «Οι δηλώσεις αυτές προκαλούν ανασφάλεια και σύγχυση»

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, δεν συμμερίζεται την άποψη πώς οι ασθενείς με καρκίνο δεν χρειάζονται την πλειοψηφία των φαρμάκων που τους συνταγογραφούνται, «αντίθετα θεωρούμε ότι προκαλεί ανασφάλεια και σύγχυση«, αναφέρουν τα μέλη της ΕΛΛΟΚ.

Ταυτόχρονα εκφράζουν την αμέριστη εμπιστοσύνη τους στην Ένωση Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) και τους θεράποντες ιατρούς, «που δίνουν πραγματικές μάχες σε αντίξοες συχνά συνθήκες, για να παρέχουν τις βέλτιστες δυνατές επιλογές, που θα κρατήσουν ζωντανούς και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο στη χώρα μας».

«Συμφωνούμε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για τη φροντίδα του καρκίνου και ανάγκη για περιστολή της σπατάλης σε όλους τους τομείς, αλλά ταυτόχρονα τονίζουμε και την ανάγκη για αύξηση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία, η οποία υπολείπεται του Ευρωπαϊκού Μ.Ο και παραμένει καθηλωμένη, παρά την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια», τονίζει η ΕΛΛΟΚ.

Οι προτάσεις των ασθενών

Για τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων και την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες αιχμής το επόμενο διάστημα, οι καρκινοπαθείς και μέλη της ΕΛΛΟ προτείνουν μεταξύ άλλων:

  • Καθιέρωση της εφαρμογής και τήρησης των θεραπευτικών πρωτοκόλλων,
  • Ενίσχυση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, των νοσοκομειακών φαρμακοποιών και του διοικητικού προσωπικού
  • Αναθεώρηση της φαρμακευτικής πολιτικής η οποία είναι υπεύθυνη για τις σοβαρές στρεβλώσεις που παρατηρούνται
  • Επένδυση στην ψηφιοποίηση της υγείας και την αξιοποίηση των κλινικών δεδομένων για τη χάραξη στοχευμένων πολιτικών
  • Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού και υιοθέτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την υγεία (ταμείο καινοτομίας, κλπ)
  • Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τον καρκίνο.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ