Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άκ. Σκέρτσος: Στα ανθρώπινα δικαιώματα χρειάζεται οριζόντια συναίνεση

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και οι πολιτικές αντιδράσεις αναφορικά με αυτήν την κυβερνητική πρωτοβουλία απασχόλησαν, κατά κύριο λόγο, τη συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Ξεκινώντας από την ενημέρωση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, ο υπουργός Επικρατείας διατύπωσε την άποψη ότι «έχει διογκωθεί κάπως υπερβολικά αυτή η ενημέρωση, η οποία γίνεται παγίως, έχουν γίνει τουλάχιστον 20 έως σήμερα. Γίνεται σε όλα τα νομοσχέδια από τον επισπεύδοντα υπουργό προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να φωτίσουν τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου».

Στη συνέχεια εξήγησε γιατί θα εισηγηθεί εκείνος το επίμαχο νομοσχέδιο: «Μιλάμε για την υλοποίηση μίας από τις θέσεις της εθνικής στρατηγικής για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, η οποία είχε εκπονηθεί απο την κυβέρνησή μας στην προηγούμενη θητεία και ξεκίνησε να υλοποιείται. Πρόκειται για μία διυπουργικού χαρακτήρα στρατηγική, που αφορά πολλά υπουργεία. Όπως, για παράδειγμα, για την εθνική στρατηγική για τα Άτομα με Αναπηρία την αρμοδιότητα έχει ο κ. Παπασταύρου». Αντιστοίχως, έτσι, την ευθύνη για τη στρατηγική για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ έχει ο κ. Σκέρτσος.

Σε επόμενο, δε, σημείο της συνέντευξης, ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός έχει υπάρξει πολύ σαφής και έχει πει ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν έχει άσπρο και μαύρο. Για αυτό και δεν ερχόμαστε με όρους κατίσχυσης απέναντι στην αντίθετη άποψη. Σεβόμαστε απόλυτα και την αντίθετη άποψη όσων διαφωνούν».

Πάντως, συνέχισε, «η Ελλάδα, ως μία φιλελεύθερη δημοκρατία, δεν πρέπει να κάνει τίποτε λιγότερο, αλλά και τίποτε περισσότερο, από αυτό που έχουν κάνει 36 χώρες του κόσμου, 20 στην Ευρώπη, ως προς την ισότητα στον γάμο. Και 22 χώρες στην Ευρώπη και 39 στον κόσμο ως προς την τεκνοθεσία εντός ενός ομόφυλου γάμου. Μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των παιδιών τα υπερασπιζόμαστε πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες, δεν επιτρέπουν συγκρούσεις και στρατόπεδα».

Ως εκ τούτου, «εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό που ορίζουν η δημοκρατία και το κράτος δικαίου εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας». Άλλωστε, όπως συμπλήρωσε, «υπάρχουν παντρεμένα ζευγάρια που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στη Γερμανία, που αναγνωρίζονται ως ζευγάρια. Έρχονται στην Ελλάδα και δεν αναγνωρίζονται ως ζευγάρια. Άρα, στερούνται ένα δικαίωμα. Υπάρχουν, αντίστοιχα, παιδιά που αναγνωρίζονται ως παιδιά ενός ζευγαριού ομοφύλων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και όταν έρχονται στην Ελλάδα χάνουν αυτά τα δικαιώματα. Είναι πολλά αυτά τα ζευγάρια; Είναι πολλά αυτά τα παιδιά; Δεν είναι. Είναι ένα ζήτημα που αφορά μία μειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Σίγουρα το πρόβλημα αυτό δεν είναι στην προτεραιότητα της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Όμως, είμαστε μία κυβέρνηση που πρέπει να δουλεύουμε για όλους τους πολίτες και δεν μπορούμε να στρίβουμε το βλέμμα μας από προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνική πραγματικότητα».

Επανερχόμενος στο θέμα που ανέκυψε με τους βουλευτές, ο κ. Σκέρτσος επανέλαβε ότι «θα υπάρχει ψήφος κατά συνείδηση στους βουλευτές, από εκεί και πέρα οι υπουργοί που συμμετέχουμε στο υπουργικό συμβούλιο, εκεί όπου συζητιούνται τα θέματα και τελικά εγκρίνεται ή όχι ένα νομοσχέδιο, έχουμε μία αυξημένη ευθύνη στήριξης αυτών των πρωτοβουλιών».

Με την ταυτόχρονη διευκρίνιση, «ένας υπουργός δεν παύει να είναι και βουλευτής. Και ο κ. Βορίδης έχει διατυπώσει εγκαίρως τις δικές του ενστάσεις. Όλα θα τα δούμε στην ώρα τους».

Στο ερώτημα εάν ο κ. Βορίδης μπορεί να βρεθεί εκτός κυβέρνησης, απάντησε: «Δεν νομίζω ότι τίθενται τέτοια ζητήματα σε αυτήν τη φάση». «Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης. Η υιοθεσία στην Ελλάδα για μόνο άντρα ή μόνη γυναίκα, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού προσανατολισμού, υφίσταται από το 1946. Υπάρχουν ομοφυλόφιλοι που έχουν παιδιά και που εντός μίας σχέσης ή ενός συμφώνου συμβίωσης δεν αναγνωρίζεται αυτή η σχέση προς το άλλο μέλος», πρόσθεσε.

Εξάλλου, όπως διευκρίνισε, «δεν στερούμε τίποτε ως προς τα δικαιώματα της πλειοψηφίας. Δεν παίρνουμε τίποτε από κανέναν. Επεκτείνουμε ένα αστικό δικαίωμα ως προς τον πολιτικό γάμο. Δεν επιτρέπονται διακρίσεις στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού». «Θεωρούμε ότι κάποιος πρέπει να στιγματίζεται, επειδή έχει τον α ή τη β σεξουαλικό προσανατολισμό;», διερωτήθη.

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση θα μπορούσε, αντί του νομοσχεδίου, να επιφέρει βελτιώσεις στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε: «Θα ήταν σαν να λέμε, “όχι Γιάννης, Γιαννάκης”. Διότι θα αποκτούσαν τα ίδια δικαιώματα ως προς την υιοθεσία/τεκνοθεσία εντός του συμφώνου συμβίωσης».

Αλλά, με αυτόν τον τρόπο «θα δημιουργούσαμε πάλι μια νέα διάκριση […] αυτό που πάμε να λύσουμε είναι η ανισότητα, το στίγμα, ο αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση», επιχειρηματολόγησε.

Κληθείς να πάρει θέση σε όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, για τη δυνατότητα των βουλευτών να απόσχουν, σημείωσε: «Η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός δεν κρύφτηκαν ποτέ, ότι αυτό αποτελεί δέσμευση προς υλοποίηση αυτήν την τετραετία. Η υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ ήταν γραμμένο στο πρόγραμμά μας. Με αυτό το πρόγραμμα εξελέγησαν οι βουλευτές […] όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε πάνω σε ποια πλατφόρμα εξελέγη η Νέα Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός το είπε και προεκλογικά και μετεκλογικά. Εγώ σέβομαι απόλυτα τον κ. Σαμαρά, θεωρώ ότι έχει προσφέρει υπηρεσίες στην πατρίδα ως πρωθυπουργός. Οι απόψεις του είναι γνωστές, είναι σεβαστές».

Ερωτηθείς, δε, εάν θεωρεί τις απόψεις Σαμαρά ακραίες, απάντησε: «Δεν μπορώ να το πω αυτό, ο κ. Σαμαράς έχει κάνει σαφή τη θέση του. Για μας ζητούμενο είναι να αυξήσουμε τη συμμετοχή και την αντιπροσώπευση των πολιτών εντός της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Γιατί υπάρχουν σήμερα “αόρατες” κοινωνικές δυνάμεις που αισθάνονται ότι δεν εκπροσωπούνται από την πολιτική τάξη».

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι χάρη στις δικές της ψήφους θα περάσει το νομοσχέδιο, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γνωρίζουν κομματικούς φραγμούς. Όλοι έχουμε μια υποχρέωση να προστατεύσουμε ανθρώπινα δικαιώματα οριζόντια στο πολιτικό σύστημα και στη Βουλή. Είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι της αντιπολίτευσης, πόσο μάλλον από κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως κόμματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σε άλλη δε, συνέντευξή του, στην ιστοσελίδα topontiki.gr., ερωτηθείς για την Εκκλησία, ο κ. Σκέρτσος δήλωσε ότι «ως χριστιανός ορθόδοξος, προσωπικά, σέβομαι και τιμώ το κοινωνικό και το πνευματικό έργο της Εκκλησίας. Έχω βιώσει την Εκκλησία ως μία ανοιχτή αγκαλιά αγάπης και ανεκτικότητας και θεωρώ ότι σε αυτήν τη δύσκολη συζήτηση, που, επαναλαμβάνω, έχει ισχυρές απόψεις από την πλευρά του “όχι”, πρέπει να προσέλθουμε με ένα πνεύμα συναινετικό, χωρίς κορώνες, χωρίς χαρακτηρισμούς. Διότι οι ακραίες διατυπώσεις αφορούν και επιτίθενται σε ανθρώπους, σε συναισθήματα, σε οικογένειες, σε παιδιά και μπορεί να στιγματίσουν για πάντα ανθρώπινες ψυχές. Θεωρώ, επομένως, ότι και η Εκκλησία, με τη φωτισμένη ηγεσία που έχει, μπορεί να δώσει αυτό το παράδειγμα της ήπιας διαφωνίας χωρίς κοινωνικούς διχασμούς. Οι ρόλοι, άλλωστε, Πολιτείας και Εκκλησίας είναι διακριτοί και αυτό το πρεσβεύει και το υποστηρίζει πρώτη η ίδια η Εκκλησία».

Στην τηλεοπτική συνέντευξη, ερωτηθείς για την ακρίβεια, απάντησε πως «είναι το πρόβλημα, είναι μία διαρκής μάχη. Τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται, είναι συνεχή. Δεν ήταν τα τελευταία, δεν ήταν τα πρώτα, θα υπάρξουν και άλλα στη συνέχεια. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο προβλήματα», όπως εξήγησε.

Το πρώτο είναι «το πρόβλημα του συγκυριακού πληθωρισμού που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση και αυτό αντιμετωπίσθηκε […] από τον Ιανουάριο του 2024 έχουμε γυρίσει στην ενέργεια σε τιμές προ κρίσης, χωρίς κρατικές ενισχύσεις».

Το δεύτερο πρόβλημα είναι «οι πάγιες, διαρθρωτικές στρεβλώσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ελληνική αγορά. Αυτό δεν σχετίζεται απαραίτητα με τον πληθωρισμό. Σχετίζεται, όμως, με τον τρόπο που λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι έχουμε ανένδοτο πόλεμο απέναντι στις στρεβλές πρακτικές».

Επιπλέον, «οι ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό και τον κ. Σκρέκα θα ψηφιστούν εντός του Ιανουαρίου, αυτήν ή την επόμενη εβδομάδα. Θα έχουν ορατό αποτέλεσμα από τον Μάρτιο, γιατί πρέπει να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στα συστήματα, με τα οποία γίνονται οι τιμολογήσεις των προϊόντων. Παρατηρήσαμε μέσα από τη σύγκριση των τιμών σε ομοειδή προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών ότι οι αρχικές τιμές τιμοκαταλόγου στην Ελλάδα είναι ψηλότερες από αυτές που οι ίδιες οι εταιρείες τιμολογούν σε άλλες χώρες. Αυτό προέκυψε μέσα από την ενδελεχή έρευνα της αγοράς […] οι πολυεθνικές να αντιλαμβάνονται ότι λειτουργούν σε μία ευρωπαϊκή χώρα», διεμήνυσε εν κατακλείδι.

Για τις αντιδράσεις που συναντά εντός των πανεπιστημίων η σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία, ο υπουργός Επικρατείας υπουγράμμισε: «Αν δούμε ότι υπάρχουν ακραίες καταστάσεις, προφανώς θα υπάρξει παρέμβαση. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κοινωνία, στο 60%-65%, δείχνει ότι είναι υπέρ αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης που φέρνει, και σε αυτό το πεδίο, την Ελλάδα πιο κοντά στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Ν. Παπ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Απόλυτα ικανοποιημένος από την περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου ο Στέφανος Κασσελάκης

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου.

      Η περιοδεία συντομεύθηκε κατά μία ημέρα λόγω των καιρικών συνθηκών, καθώς δεν θα μπορούσε η αποστολή να προσεγγίσει να νησιά που είχε προγραμματίσει για αύριο. Ο κ. Κασσελάκης επέστρεψε αεροπορικώς από τη Λέσβο που ήταν ο τελευταίος σταθμός.

      Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της περιοδείας του στη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκε 20 νησιά του Αιγαίου, έχοντας δίπλα του τον τομεάρχη Άμυνας του κόμματος, Ευάγγελος Αποστολάκη.

      Όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, σε όλα τα νησιά είχε επαφή με τους κατοίκους ενημερώθηκε και ανέδειξε τα προβλήματα τους και πρόβαλε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους είναι η ακρίβεια -πιο έντονη από ότι στη ηπειρωτική Ελλάδα λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς των προϊόντων-, η απομόνωση των νησιών που ενίοτε γίνεται αποκλεισμός λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Ο κ. Κασσελάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα στον τομέα υγείας καθώς η κατάρρευση του ΕΣΥ γίνεται πιο έντονη στα απομακρυσμένα νησιά που δυσκολεύονται να βρουν γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

      Μέσα στον Μάιο ο κ. Κασσελάκης θα επισκεφθεί τη Ρόδο, το Καστελλόριζο και τη Σύμη καθώς επίσης τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο που δεν πήγε σε αυτή την περιοδεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο πήχης για τη ΝΔ είναι το ποσοστό που πήρε στις προηγούμενες ευρωεκλογές

«Να αναλογιστούν όλοι πολύ προσεκτικά αν πράγματι θέλουμε κόμματα στη Βουλή, που πρεσβεύουν την ωμή βία και το μισαλλόδοξο ρατσιστικό λόγο με διχασμό και μίσος» κάλεσε τους ψηφοφόρους μέσω συνέντευξης, στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κληθείς να σχολιάσει το χθεσινό επεισόδιο ανάμεσα στους βουλευτές Φλώρο και Γραμμένο στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το χθεσινό επεισόδιο είναι ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό. Δεν γίνεται ο ναός της Δημοκρατίας να γίνεται αρένα του μποξ. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Βουλής για την αντίδραση του».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αποκαλυπτικό για το τι συμβαίνει στο χώρο της ακροδεξιάς πολυκατοικίας και έκανε λόγο για ένα συνοθύλευμα κομμάτων στημένο με ψέματα και βία. Μάλιστα, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι ξέχασε να υποβάλλει υπόμνημα κατά της συμμετοχής του κόμματος «Σπαρτιάτες» τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο κόμμα είναι εκτός εκλογικής διαδικασίας χάρη σε ρύθμιση, που ψήφισε και στήριξε η Νέα Δημοκρατία τονίζοντας ότι ο φασισμός δεν πολεμιέται μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις και υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβέρνησε με την ακροδεξιά του Πάνου Καμμένου, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, ο πρωθυπουργός τον κατηγόρησε για εμπορευματοποίηση της χριστιανικής πίστης χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες και διχαστικές τις προτροπές να μην επισκεφθούν τους ναούς όλοι όσοι ψήφισαν υπέρ της νομοθέτησης της ισότητας του πολιτικού γάμου. «Δεν μπορούν να λένε ότι εκπροσωπούν την πίστη, πήραν απαντήσεις και από την Εκκλησία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος μάλιστα εκ νέου στο χθεσινό περιστατικό της χειροδικίας ανάμεσα στους δύο βουλευτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «όποιος είδε τι έγινε Βουλή καταλήγει στο συμπέρασμα κατά πόσον αυτά τα κόμματα είναι εκπρόσωποι του Χριστιανισμού και του πατριωτισμού. Κυκλοφορούν πολλοί πατριώτες του γλυκού νερού». Ο πρωθυπουργός επέμεινε πως το κυβερνών κόμμα βρίσκεται απέναντι στους Σπαρτιάτες από την πρώτη στιγμή και μέσω συγκεκριμένων πράξεων και δήλωσε δικαιωμένος «από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μόρφωμα αποκλείεται από τις Ευρωεκλογές».

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τους εκλογείς, που σκέφτονται να ψηφίσουν κόμματα στα δεξιά της ΝΔ καλώντας τους να δουν τη συνολική εικόνα και να μην καταφύγουν σε «ανέξοδα μηνύματα». Απαντώντας για τα εκλογικά διλήμματα, που επιστρατεύει εν όψει Ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση σηκώνει το γάντι όταν τα άλλα κόμματα μετατρέπουν τις Ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσουμε το έργο μας με την ίδια ορμή.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε πολυσυλλεκτικό το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ και επέμεινε ότι θέλει το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα θέτοντας ως πήχη των επικείμενων Ευρωεκλογών το ποσοστό, που απέσπασε η ΝΔ στις προηγούμενες Ευρωεκλογές. «Αυτό, που με ενδιαφέρει είναι να εκλέξω όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές», είπε χαρακτηριστικά. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ακούω ήδη τα αιτήματα για πρόωρες εκλογές, αλλά είναι παράδοξο να ζητά κάποιος πρόωρες εκλογές, όταν έχει πήχη στο 17% αλλά αυτό δεν αφορά εμένα. Εμείς θέλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα αλλά αν δεν είναι καλό θα γίνει πιο δύσκολη η ζωή μας, ούτε θα πέσει η κυβέρνηση ούτε θα έχουμε εκλογές».

Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι πως θα τελειώσουμε με την οπαδική βία

Ερωτηθείς για την εν εξελίξει έρευνα κατά της οπαδικής βίας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δυσκολεύομαι να σχολιάσω μία δικαστική έρευνα, έχουμε κάνει πολλά πράγματα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, αλλά μερικές φορές κάποιες σταγόνες ξεχειλίζουν το ποτήρια. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι διεξήχθη μία πολύ εμπεριστατωμένη έρευνα με μεγάλη εχεμύθεια. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη ότι θα τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί όπου κι αν αυτοί βρίσκονται».

Επέμεινε, δε ότι η κατάσταση στα γήπεδα είναι καλύτερη σήμερα και επανέλαβε ότι θα τιμωρήσουμε τους ενόχους. «Για πρώτη φορά έχουμε κάθε λόγο να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα τελειώσουμε με την οπαδική βία. Όταν το κράτος θέλει να επιβάλει τη νομιμότητα μπορεί να το κάνει» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Ερωτηθείς για τη δολοφονία της Κυριακής έξω από το Αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων ο πρωθυπουργός έκανε λόγο «για μεγάλη στεναχώρια και μεγάλο θύμο γιατί ήταν γροθιά στο στομάχι».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι όλα έγιναν λάθος χαρακτηρίζοντας αυτό που έγινε μία τραγωδία, ωστόσο εκτίμησε ότι πρόκειται και για περιστατικό μεγάλης αφύπνισης γνωστοποιώντας ότι μόνο τον Απρίλιο έχουμε 1245 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία. «Στη μνήμη της Κυριακής έχουμε υποχρέωση να τρέξουμε πιο γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά.

Όσο καλύτερα πηγαίνει η Οικονομία τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί- Υπάρχει βελτίωση στη διαφάνεια και στον έλεγχο των τιμών

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε εκ νέου ότι η ακρίβεια αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα. «Γνωρίζω ότι υπάρχουν νοικοκυριά που δοκιμάζονται και τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν τους αφορούν» σημείωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε, όμως, ότι η κυβερνητική πολιτική παρουσιάζει αποτελέσματα και μία κάποια βελτίωση ως προς τη διαφάνεια και τον έλεγχο των τιμών. «Αν υπήρχε μαγική φόρμουλα κατά της ακρίβειας κάποια άλλη χώρα θα την είχε βρει. Οι μισθοί αυξάνονται επειδή η οικονομία πηγαίνει καλά, οι φόροι έχουν μειωθεί σημαντικά, υπάρχουν έκτακτες βοήθειες και η έμφαση μας είναι πάντα στους πιο ευάλωτους, το κοινωνικό κράτος είναι «παρών», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι «όσο καλύτερα πηγαίνει η Οικονομία τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί. Ο ανταγωνισμός είναι μία απάντηση. Λειτούργησε στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι τιμές στην ενέργεια είναι χαμηλότερες γιατί λειτούργησε ο ανταγωνισμός, καθώς και επειδή στηρίξαμε τα νοικοκυριά. Είχαμε επίσης και ευρωπαική στήριξη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεσμεύθηκε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει τους ελέγχους στην αγορά υπενθυμίζοντας ότι έχουν επιβληθεί πρόστιμα ακόμη και σε μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Έχουμε περιθώρια βελτίωσης στο κράτος δικαίου, αλλά η Ελλάδα δεν είναι Ουγγαρία-Εκτός τόπου και χρόνου ο Ανδρουλάκης

Σε ό,τι αφορά στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Γυρνώντας το χρόνο πίσω κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά ιδιαίτερα στο πεδίο της επικοινωνίας, καθώς επιτρέψαμε τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας. Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι ότι δεν υπάρχει μπάζωμα, αλλά αυτό θα το πει και η Δικαιοσύνη».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το πόρισμα της πλειοψηφίας στην Εξεταστική επιτροπή συγκροτημένο και σημείωσε: «Σίγουρα η εικόνα, που δημιουργήθηκε άφησε στους πολίτες μία άσχημη γεύση. Από την αρχή αυτής της διαδικασίας είχα επισημάνει τον κίνδυνο να υπάρξουν κομματικές αντιδικίες. Πρώτος εγώ θέλω να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Το θέλω και για έναν ακόμη συμπληρωματικό λόγο, προκειμένου να τελειώνουμε με τις απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας, που είναι προσβλητικές και αυτό, που κάνουν είναι να διαρρηγνύουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης στην πολιτική». Ερωτηθείς για το εάν η πλειοψηφία θα στηρίξει μία πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ο κ. Μητσοτάκης επιφυλάχθηκε, προκειμένου να μελετήσει το κατηγορητήριο επαναλαμβάνοντας πως όσοι τη ζητούν δεν έχουν καταθέσει τέτοιο.

Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα Κράτους Δικαίου, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως «δεν υπάρχει τέλειο Κράτος Δικαίου, εξ ου και η Κομισιόν υποδεικνύει σε όλες τις χώρες βελτιώσεις. Είναι σαφές ότι έχουμε περιθώρια βελτίωσης αλλά η Ελλάδα δεν είναι Ουγγαρία». Μάλιστα, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου τονίζοντας ότι εξ αφορμής ενός γεγονότος για το οποίο έχει πάρει απαντήσεις δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό. «Αυτή τη στιγμή η προσπάθεια, που γίνεται και είδαμε και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι προσβλητική. Εγώ θα το ξαναπώ: ένας είναι ο κριτής, η Ευρωπαική Επιτροπή. Ειδικά στα ζητήματα ελευθερίας τύπου, υπάρχει κάποιος, που πιστεύει ότι στην Ελλάδα ότι κάποιος δε μπορεί να πει ό,τι θέλει, όπου το θέλει;».

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι ο ίδιος έχει επιλέξει αντίπαλο και είναι τα προβλήματα των πολιτών, «Το τι συμβαίνει στην κεντροαριστερή πολυκατοικία δεν με αφορά. Εμείς αναμετριόμαστε με τα προβλήματα και ενδιαφερόμαστε για το πώς θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος», είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν θα στείλουμε στην Ουκρανία ούτε Patriot, ούτε S 300-Προφανώς και θα ανακηρύξουμε τα θαλάσσια πάρκα

Για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «δεν μπορούν να λένε αβίαστα ότι θα μηδενίσω το ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα χωρίς να πει πως θα ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός. Μέχρι στιγμής αυτό που βλέπουμε από το ΣΥΡΙΖΑ δεν παραπέμπει σε συγκροτημένη πολιτική πρόταση. Όλα αυτά θα κριθούν στις εθνικές εκλογές το 2027 και έως τότε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα έχουν χρόνο να παρουσιάσουν ένα στοιχειωδώς ένα πρόγραμμα».

Ερωτηθείς για πιθανό ανασχηματισμό στο κυβερνητικό σχήμα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τον έχετε προεξοφλήσει τόσες φορές που κάποια στιγμή θα τον πετύχετε, δεν το έχω τώρα στο μυαλό μου. Τώρα έχουμε εκλογές. Πρέπει να πούμε στους πολίτες ότι δεν είναι τώρα η ώρα για παράπονα και σε αυτή την προσπάθεια το κόμμα πηγαίνει συντεταγμένα. Πάμε να δώσουμε τη μάχη μετά το Πάσχα».

Σε ό,τι αφορά στους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «εγώ τους νιώθω δίπλα μου και δεν μπορώ να πιστέψω ότι πρώην πρωθυπουργός της ΝΔ δεν επιθυμεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την παράταξη».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον θα αναλάβει κάποιο ευρωπαικό αξίωμα και δη την προεδρία της Κομισιόν μετά τις Ευρωεκλογές απήντησε ότι «για εμένα δεν υφίσταται κανένα τέτοιο ζήτημα. Είναι μεγαλύτερη η τιμή να βρίσκομαι σε αυτό το γραφείο θα πάμε σε εκλογές το 2027. Η συζήτηση για ένα ευρωπαικό αξίωμα είναι τιμητική αλλά δεν με αφορά καθόλου».

Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικώς ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στείλουμε στην Ουκρανία ούτε Patriot, ούτε S 300, αν και μας ζητήθηκε κάτι τέτοιο. Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη του στην ‘Αγκυρα και το νέο ραντεβού του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, o κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα συνεχίσουμε την προσέγγιση με την Τουρκία, η οποία, όπως είπε, έχει μέχρι τώρα δώσει απτά αποτελέσματα υπενθυμίζοντας ότι δεν έχουν σημειωθεί για περισσότερους από 12 μήνες τώρα παραβιάσεις του εναερίου χώρου, ενώ πλέον έχουμε μειωμένες μεταναστευτικές ροές.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι θα ανακηρύξουμε τα θαλάσσια πάρκα, καθώς και ότι «δε σημαίνει ότι επειδή οι διαφωνίες μας με την Τουρκία είναι υπαρκτές, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε μεταξύ μας.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωνσταντίνος Φλώρος: Καρέ καρέ η επίθεση και το κεφαλοκλείδωμα στον Βασίλη Γραμμένο – Απολογείται το μεσημέρι

Λεπτό προς λεπτό παρουσιάζεται το ντροπιαστικό σκηνικό που εκτυλίχθηκε στους χώρους της Βουλής με πρωταγωνιστές τον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσταντίνο Φλώρο και τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο.

Η επίθεση μέσα στη Βουλή που οδήγησε στη σύλληψη του Κωνσταντίνου Φλώρου και την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, αλλά και τη διακομιδή στο νοσοκομείο του Βασίλη Γραμμένου ξεδιπλώνεται, μέσα από πληροφορίες του newsit.gr και την καταγραφή του ενημερωτικού σημειώματος του Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο κ. Γραμμένος, κατηγορείται για βιαιοπραγία σε βάρος του και τραυματισμό και για παράβαση του άρθρου 157 του ποινικού κώδικα για το αδίκημα της «προσβολής κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, της Βουλής, της κυβέρνησης και οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Όπως αναφέρεται, το συμβάν εκτυλίχθηκε στις 12:05 της 24ης Απριλίου, στη δυτική πύλη του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων έξωθι της αίθουσας του κοινοβουλίου.

Ειδικότερα, «ανωτέρω τόπο και χρόνο, κατά τη στιγμή που ήταν σε εξέλιξη στην αίθουσα του Κοινοβουλίου της Βουλής των Ελλήνων ψηφοφορία για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Αρχηγού του πολιτικού κόμματος “Ελληνική Λύση” κ. Βελόπουλου Κυριάκου και του ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Μπαράν Μπουχράν, ο Βουλευτής του πολιτικού κόμματος “Ελληνική Λύση” κ. Γραμμένος Βασίλειος εξήλθε προσωρινά αυτής, από τη Δυτική Πύλη του κτιρίου της Βουλής, χωρίς να έχει ψηφίσει, προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα με τον ανεξάρτητο Βουλευτή κ. Φλώρο Κωνσταντίνο, από τον οποίο φέρεται να είχε δεχθεί προηγουμένως απειλές εντός του Κοινοβουλίου και με σκοπό να επιστρέψει άμεσα για να συμμετάσχει στην ψηφοφορία που ήταν σε εξέλιξη.

Εκεί συνάντησε Αστυνομικό που υπηρετεί στην Υπηρεσία Ασφάλειας Βουλής Ελλήνων/Τμήμα Ασφάλειας και του ζήτησε να παρέμβει. Εκείνη τη στιγμή εξήλθε του Κοινοβουλίου και προσήλθε στο σημείο ο κ. Φλώρος Κωνσταντίνος και λογομάχησε με τον κ. Γραμμένο Βασίλειο. Ο Αστυνομικός επιχείρησε να τους ηρεμήσει και τοποθέτησε το σώμα του ανάμεσά τους και εκείνοι επιχείρησαν να απωθήσουν, ο ένας τον άλλον» επισημαίνεται.

Κεφαλοκλείδωμα

Οι σκηνές που ακολούθησαν προκαλούν αποτροπιασμό. Σύμφωνα με την καταγραφή: «Ο κ. Φλώρος, πέρασε το δεξί του χέρι πάνω από τον Αστυνομικό, πιάνοντας τον κ. Γραμμένο, με λαβή κεφαλοκλείδωμα από τον λαιμό, με αποτέλεσμα να τον ρίξει στο έδαφος και να τον τραυματίσει. Ακολούθως, ο κ. Γραμμένος οδηγήθηκε στο Ιατρείο της Βουλής για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και ακολούθως στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, όπου διαπιστώθηκε ότι φέρει κάταγμα των ρινικών οστών, διάστρεμμα και διάταση της ακρωμειοκλειδικής άρθρωσης, τραυματική ρήξη συνδέσμου του καρπού και της πηχεοκαρπικής, καθώς επίσης και άλλες καθορισμένες διαταραχές της ρινός και των ρινικών κόλπων. Ο κ. Φλώρος απομακρύνθηκε από το σημείο, από τους Αστυνομικούς και οδηγήθηκε στην έδρα της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας».

Τι κατέθεσε ο Βασίλης Γραμμένος

«Εξετασθείς ενόρκως από αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας» ο κ. Γραμμένος, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα της ΕΛ.ΑΣ, είπε ότι «η επίθεση που δέχθηκε από τον κ. Φλώρο πραγματοποιήθηκε, με σκοπό να τον εμποδίσει να ασκήσει τα καθήκοντά του ως Βουλευτής. Επιπλέον, εξαιτίας του τραυματισμού του, ο κ. Γραμμένος δεν κατέστη δυνατόν να ψηφίσει, στο πλαίσιο της ανωτέρω ψηφοφορίας. Κατόπιν αυτού, ο κ. Φλώρος συνελήφθη από την Υ.Κ.Α, για παράβαση του άρθρου 157 Π.Κ. “Προσβολές κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Βουλής ή της Κυβέρνησης και οργάνων τοπικής αυτοδιοίκησης” και σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος».

Στον τραυματία χορηγήθηκε παραγγελία για Ιατροδικαστική Εξέταση

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών όπου σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για βιαιοπραγία κατά βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ενώ μετά τη μια το μεσημέρι της Πέμπτης θα οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτή για την απολογία του. Επισημαίνεται ό,τι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του βουλευτή βασίζεται στο άρθρο 157 του Ποινικού Κώδικα.

Η κακουργηματική μορφή της πρώτης παραγράφου, ορίζει ότι: «Όποιος με βία ή με απειλή βίας επιβάλλει στη Βουλή ή την Κυβέρνηση ή σε μέλος τους την εκτέλεση, παράλειψη ή ανοχή πράξης που ανάγεται στα καθήκοντά τους, τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Η ίδια ποινή επιβάλλεται αν η πράξη στρέφεται κατά αρχηγού αναγνωρισμένου κατά τον κανονισμό της Βουλής πολιτικού κόμματος».

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ