ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νταβός 2024: Κυριαρχεί η πολιτική στην ατζέντα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ – Στις κάλπες 76 από τις 195 χώρες του κόσμου

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF – Νταβός), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 15 – 19 Ιανουαρίου, δημοσίευσε την έκθεση για τους παγκόσμιους κινδύνους, με τα πολιτικά ζητήματα – και όχι τα κλιματικά ή «στενά» οικονομικά – να είναι στο επίκεντρο, καθώς πέραν των κινδύνων λόγω διεθνών αναταραχών που βρίσκονται σε εξέλιξη (Ουκρανία, Παλαιστίνη κλπ.), οι μισές χώρες του πλανήτη οδεύουν φέτος σε κάλπες (76 από τις 195).
Η κατάσταση κινδύνου έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το κλίμα παίζει μόνο ένα μικρό ρόλο μεταξύ των βραχυπρόθεσμων κινδύνων, σύμφωνα με την εκτίμηση οικονομική ελίτ -όπως αυτή εκφράζεται στο Φόρουμ του Νταβός- την τρέχουσα κατάσταση, σημειώνει η Welt. Οι αλλαγές στην παγκόσμια κατάσταση κινδύνου δεν θα μπορούσαν να είναι πιο εντυπωσιακές. Με μια πρώτη ματιά, η επίσημη Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) αποκαλύπτει τη νέα κατάσταση απειλών.
Σε μια παγκόσμια χρονιά εκλογών και σε μια περίοδο ένοπλων συγκρούσεων, το «πράσινο» χρώμα (σ.σ. κλιματική αλλαγή) έχει εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό από το ραντάρ κινδύνου. Σχεδόν όλοι οι κλιματικοί κίνδυνοι που προκάλεσαν βραχυπρόθεσμη ανησυχία στην παγκόσμια οικονομική ελίτ πέρυσι φαίνονται πλέον ξεπερασμένοι.
Αντίθετα, η εναλλαγή των μεγάλων κινδύνων έχει θέσει εντελώς διαφορετικές απειλές στην ημερήσια διάταξη. Σύμφωνα με την έκθεση του WEF, η παραπληροφόρηση αποτελούν τον μεγαλύτερο βραχυπρόθεσμο κίνδυνο.
Οι ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στο αποτέλεσμα των εκλογών βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των μεγαλύτερων κινδύνων για το 2024. Οι ανησυχίες για τη δημοκρατία έχουν αντικαταστήσει τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες για το κλίμα.
Η έκθεση για τους παγκόσμιους κινδύνους, η οποία αναλύει τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ευπάθεια της ανθρωπότητας σε κρίσεις, δημοσιεύεται μία φορά το χρόνο στις αρχές Ιανουαρίου, λίγο πριν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Για το σκοπό αυτό, ερωτήθηκαν περίπου 1.400 εμπειρογνώμονες κινδύνου από την επιστήμη, τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς.
Η φετινή έκδοση αποτελεί την 19η και έχει συχνά αποδειχθεί προφητική στο παρελθόν. Οι συγγραφείς χαρτογραφούν τους κινδύνους σε δύο χρονικούς άξονες. Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια τάξη τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι έχουν ορίζοντα δεκαετίας.
Εκλογές διεξάγονται φέτος σε 76 χώρες (επί συνόλου 195) και τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι καλούνται στις κάλπες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Ινδία, η Ινδονησία, το Πακιστάν και οι ΗΠΑ, οκτώ από τις δέκα πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου. Υπάρχουν επίσης εκλογές στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον της ηπείρου.
Οι ψεύτικες ειδήσεις με βάση την τεχνητή νοημοσύνη και ο αντίκτυπός τους στην κοινωνική πόλωση κατατάσσονται στους 10 κορυφαίους βραχυπρόθεσμους κινδύνους, μπροστά από θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, ο πόλεμος ή η οικονομική αδυναμία.
Μαζί με τις ακραίες καιρικές συνθήκες και την ατμοσφαιρική ρύπανση, υπάρχουν μόνο δύο συγκεκριμένοι κλιματικοί κίνδυνοι στους 10 κορυφαίους βραχυπρόθεσμους κινδύνους. Πριν από ένα χρόνο, οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι εξακολουθούσαν να αντιπροσωπεύουν τους μισούς από τους αντιλαμβανόμενους κινδύνους. Οι τεχνολογικοί κίνδυνοι και οι συνέπειές τους βρίσκονται πλέον στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης.
«Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναπτύξει μοντέλα για να επηρεάσει μεγάλους πληθυσμούς ψηφοφόρων με τρόπους που δεν έχουμε ξαναδεί», δήλωσε η συν – συγγραφέας Carolina Klint της εταιρείας συμβούλων κινδύνου Marsh McLennan. «Η κοινωνία θα μπορούσε να γίνει πιο πολωμένη», καθώς γίνεται πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να ελέγχουν τα γεγονότα, είπε.
Οι παραποιημένες πληροφορίες θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αμφισβήτηση της νομιμότητας των εκλεγμένων κυβερνήσεων, «πράγμα που σημαίνει ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες θα μπορούσαν να υπονομευθούν και θα οδηγούσαν ακόμη περισσότερο στην κοινωνική πόλωση», λέει ο Klint. Η έκθεση του WEF κάνει λόγο με μελανά χρώματα για αναταραχές που θα μπορούσαν να κυμανθούν από βίαιες διαμαρτυρίες και εγκλήματα μίσους μέχρι εμφύλιες συγκρούσεις και τρομοκρατία.
Η προσαρμοστικότητα στις κρίσεις φτάνει στα όριά της
Οι συγγραφείς προειδοποιούν για ένα παγκόσμιο τοπίο κινδύνου στο οποίο η πρόοδος στην ανθρώπινη ανάπτυξη διαβρώνεται αργά, αφήνοντας κράτη και άτομα ευάλωτα σε νέες και επανεμφανιζόμενες συγκρούσεις.
Η ικανότητα της παγκόσμιας κοινότητας να προσαρμοστεί σε αυτές τις πολλαπλές κρίσεις φτάνει στα όριά της. Πάνω απ’ όλα, όμως, τα οξυμένα προβλήματα θα δεσμεύσουν τόση προσοχή και πόρους, ώστε η αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα θα μπορούσε να υποβαθμιστεί. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, οι κλιματικοί κίνδυνοι θα συνεχίσουν να αποτελούν έναν από τους πιο πιεστικούς κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα τα επόμενα δέκα χρόνια.
Οι ερωτηθέντες διαφωνούν ως προς τον επείγοντα χαρακτήρα των κινδύνων. Οι εμπειρογνώμονες του ιδιωτικού τομέα πιστεύουν ότι οι περισσότεροι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι θέτουν σε κίνδυνο τον κόσμο μόνο μακροπρόθεσμα.
Οι εμπειρογνώμονες από την κοινωνία των πολιτών ή τις κυβερνήσεις, από την άλλη πλευρά, βλέπουν έναν αυξανόμενο κίνδυνο ότι οι κλιματικοί κίνδυνοι θα ξεπεράσουν ένα σημείο χωρίς επιστροφή.
Η έκθεση του WEF δεν είναι η μόνη που τονίζει τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Η έκθεση κινδύνου της εταιρείας πολιτικής ανάλυσης Eurasia Group συγκαταλέγει επίσης την «ανεξέλεγκτη τεχνητή νοημοσύνη» μεταξύ των μεγαλύτερων κινδύνων, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει κυρίως τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ.
NEWSIT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα δημιουργική εποχή για την “Romanos” στο Λιμάνι της Πάτρας

Με την γνωμάτευση αυτή η Τουρκική εταιρεία UN RoRo ενοικιάζει 15 στρέμματα στο λιμάνι και ξεκινά μεταφορικό έργο Κωνσταντινούπολη – Πάτρα – Τεργέστη.
Έτος 2025. Δανοί έχουν ήδη από το 2019 εξαγοράσει την UN RoRo. Πρόκειται για την δυναμική εταιρεία DFDS, η οποία έχει σπουδαίο μεταφορικό έργο στις βόρειες θάλασσες της Ευρώπης και αποφασίζει να μπει και στην αγορά της Μεσογείου. Βαφτίζει την δραστηριότητα της BU Med και σε συνεργασία με το ναυτιλιακό Πρακτορείο ΡΩΜΑΝΟΣ, ένα από τα ιστορικότερα της Πάτρας με διαδρομή 75 χρόνων, ενοικιάζονται κι άλλοι χώροι, φτάνοντας τα 26,5 στρέμματα.
Η Ρωμάνος επενδύει σε σύγχρονες και με ιδιαίτερη αισθητική εγκαταστάσεις. Με ένα εντυπωσιακό Port office, αναβαθμίζει εντυπωσιακά χώρους του Λιμένα, περνώντας το μήνυμα ότι τα μεγάλα πρότζεκτ, απαιτούν αντίστοιχες επενδύσεις στήριξης.
Η διαρκώς αυξανόμενη συνεργασία DFDS – Ρωμάνου οφείλεται στην μετατροπή τη Πάτρας σε ναυτιλιακό κόμβο. Πάνω από 20 διαφορετικά πλοία της DFDS έχουν καταπλεύσει στην Πάτρα, ενώ πέραν της κύριας γραμμής με Τουρκία και Ιταλία, έχουν ήδη ανοιχθεί δυο νέες γραμμές με το λιμάνι της Sete (Γαλλία) και της Damietta (Aίγυπτος). Δηλαδή η Πάτρα, είναι πλέον λιμάνι τριών ηπείρων, Ασίας, Ευρώπης, Αφρικής!
H άνοδος της σύμπραξης DFDS – ΡΩΜΑΝΟΣ θα φέρει στην γραμμή της Τουρκίας με την Πάτρα και τον Όμιλο Γκριμαλντι που θα νοικιάσει και αυτός άλλα 15 στρέμματα. Παράλληλα και ο ΟΛΠΑ βελτιώνει αισθητά τις υπηρεσίες του και τους χώρους του, ανταποκρινόμενος στις νέες απαιτήσεις που έχουν προκύψει.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς επιστρέφει από άλλη «πόρτα», η απειλή του χρέους για την Ελλάδα

Στην διήμερη ετήσια Σύνοδο (24-25/6) του ΝΑΤΟ στην Χάγη – η οποία μπορεί να εξελιχθεί και σε μία συνάντηση μόλις λίγων ωρών – το μείζον ζήτημα είναι η απαίτηση των ΗΠΑ για αύξηση των ετήσιων δαπανών για εξοπλισμούς και αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ κάθε χώρας μέλους.
Την μετατροπή αυτής της απαίτησης σε απόφαση έχει αναλάβει με ιδιαίτερο ενθουσιασμό είναι αλήθεια, ο Γεν. Γραμματέας του ΝΑΤΟ ο κ. Ρούτε. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ ήδη η Ισπανία με την κάθετη αντίρρησή της στην απόφαση αυτή, έχει πετύχει την εξαίρεσή της ενώ κάτι ανάλογο φαίνεται να «παίζει» και με το Βέλγιο. Κάτι έχει «ψελλίσει» και η Ελλάδα, αλλά τίποτα περισσότερο.
Είναι αλήθεια ότι σε μία «Ενωμένη (;) Ευρώπη» με οικονομίες διαφορετικών δυνατοτήτων όσο αφορά στο ισοζύγιο εσόδων/δαπανών στις τρέχουσες συνθήκες κρίσης, εμπορικών συγκρούσεων και αβεβαιότητας, η προσθήκη μιας επιπλέον δαπάνης από 3,5% έως και 2,5% του ΑΕΠ ετησίως είναι δημοσιονομικά ανατρεπτική… «αλλαγή» οικονομικής πολιτικής. Και έχει συνέπειες.
Για την Ελλάδα είναι διπλά σημαντική καθώς η «προσθήκη» αυτή μέσα στην δεκαετία του 2030 και μετά, «χτυπάει» ακριβώς στην πλέον ευαίσθητη και δύσκολο να αξιολογηθεί φάση αποπληρωμής του χρέους του δεύτερου και του τρίτου μνημονίου.
Για να ήμαστε σαφείς, σήμερα ο Προϋπολογισμός «δουλεύει» με τις προδιαγραφές του τρίτου μνημονίου που για να εξασφαλίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία, όσο αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, δηλαδή την «ομαλή» αποπληρωμή του χρέους, βαδίζει στις ράγες αφ’ ενός της εξασφάλισης ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 2% του ΑΕΠ και πάνω. Και αφ’ εταίρου στην απαγκίστρωση (μέσω Ηρακλή Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και τιτλοποιήσεων) των τραπεζών από το ιδιωτικό χρέος.
Μέχρι το 2030 – 32, η επιτυχής ενεργός διαχείριση χρέους του ΟΔΔΗΧ σε συνδυασμό με τους δύο προαναφερθέντες όρους της αναδιάρθρωσης του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, θα έχει απαλλάξει το χρέος από το πρώτο διακρατικό δάνειο των 52 δις ευρώ (εκτός απροόπτου). Και έτσι θα αρχίσει να «ξεχρεώνει» τις μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις απέναντι στον EFSF/ESM, που είναι το βασικό κομμάτι του χρέους και αρχίζουν να πληρώνονται από την επόμενη δεκαετία (2032) για αρκετές δεκαετίες.
Με άλλα λόγια μια απόφαση του ΝΑΤΟ, εφ’ όσον γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση και στην συνέχεια από την Βουλή, θα φορτώσει τον Προϋπολογισμό και την δύσκολη περίοδο έναρξης αποπληρωμής του χρέους προς τον ESM, με άλλο ένα 2,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο και μονίμως για «αμυντικές» δαπάνες, επιπρόσθετα στα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να συνεχίσουν, για να πληρώνεται ασφαλώς το χρέος !
Σε μία οικονομία δηλαδή όπως η ελληνική της οποίας το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών δαπανών από πλευράς δημοσίου εξαρτάται από τον ευρωπαϊκό παράγοντα (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης) και όχι από τις άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) και σε συνθήκες «πολεμικής ετοιμότητας» για την Ε.Ε. (αυτό λέει η απόφαση του ΝΑΤΟ), θα πρέπει να αφαιρεθούν πόροι από την οικονομία και να δανεισθεί το δημόσιο ακόμα περισσότερο για να ανταποκριθεί σε μία πρωτοφανή και διαρκή αύξηση μη παραγωγικών δαπανών.
Λόγω του ιστορικού της οικονομίας της Ελλάδας, αυτού που οδήγησε στα τρία μνημόνια και την βίαιη αναδιάρθρωση του χρέους, είναι προφανές ότι το μονοπάτι οδηγεί και πάλι σε μία αναβίωση της απειλής του χρέους, καθώς η οικονομία δεν διαθέτει ενδογενείς πόρους για να καλύψει την νέα υπερδιπλάσια απαίτηση για τις «αμυντικές» δαπάνες. Και αυτό θα συμβεί ακριβώς την στιγμή που η οικονομία με όλα όσα έχουν προηγηθεί, έχει αρχίσει να κάνει τις αγορές να την βγάζουν διστακτικά από την περιοχή κινδύνου και προσοχής…
Χωρίς να γνωρίζουμε κάτι από αυτά που ίσως συζητούνται ήδη στα υπουργικά γραφεία, μπορούμε από αυτές τις γραμμές να υποθέσουμε με σχετική βεβαιότητα, ότι αν η Αθήνα αποδεχθεί την υπερδιπλάσια αύξηση των σημερινών «αμυντικών» δαπανών με χρόνο επίτευξης το 2035, στο ΥΠΟΙΚ και πιο συγκεκριμένα στον ΟΔΔΗΧ θα πρέπει να ξεκινήσουν από αύριο για να σχεδιάσουν «άμυνες» διαχείρισης για την νέα απειλή χρέους.
Και αυτό δεν μπορεί παρά να έχει δημοσιονομικά «χαρακτηριστικά» ενός 4ου Μνημόνιο άμυνας, απέναντι στην έναρξη ενός νέου κύκλου αύξησης του δημόσιου δανεισμού. Από τώρα μέχρι… τα εγγόνια μας.
NEWSIT
Πώς επιστρέφει από άλλη «πόρτα», η απειλή του χρέους για την Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα σκαριά αλλαγές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης – Κριτήριο η υγεία των καταναλωτών

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει απορρίψει σε όλους τους τόνους οποιαδήποτε μείωση του ΦΠΑ, τουλάχιστον σε διακριτό χρονικό ορίζοντα (ή αλλιώς μέχρι το 2027), αλλά δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για άλλους έμμεσους φόρους και συγκεκριμένα τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ).
Έγκυρες πηγές του newsit.gr αναφέρουν πως μελετάται από αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών με αρμοδιότητα τη διεξαγωγή μελετών μία αυξο- μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης (ΕΦΚ) με κριτήριο του πόσο υγιεινά είναι τα προϊόντα στα οποία επιβάλλονται.
Συγκεκριμένα, εξετάζεται μία αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ανθυγιεινά προϊόντα, όπως τα καπνικά και αλκοολούχα προϊόντα και μία μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα λιγότερο ανθυγιεινά ή αμιγώς υγιεινά προϊόντα.
Σε αυτή την περίπτωση αφενός θα μειώνονταν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης και άρα οι τελικές τιμές σε μία μερίδα των ειδών πλατιάς κατανάλωσης, τα οποία είναι και υγιεινά, ενώ θα αυξανόταν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης και ενδεχομένως και οι τελικές τιμές για τα ανθυγιεινά.
Έτσι, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα ενισχυόταν η κατανάλωση των υγιεινών προϊόντων χωρίς να υπάρχουν δημοσιονομικές απώλειες, ενώ παράλληλα θα εισακουόταν το αίτημα πλατύτερων κοινωνικών στρωμάτων για μείωση των έμμεσων φόρων στην κατανάλωση, οι οποίοι είναι κατά κανόνα άδικοι καθώς είναι ίδιοι ανεξάρτητα από το εισόδημα του καταναλωτή.
NEWSIT
Στα σκαριά αλλαγές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης – Κριτήριο η υγεία των καταναλωτών
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago
Αμφιλοχία: Όλα όσα έγιναν πριν ο 54χρονος δολοφονήσει την κουμπάρα του – Η συνομιλία στο κιόσκι και ο πυροβολισμός στο κεφάλι
-
ΔΙΕΘΝΗ6 ημέρες ago
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Ζελένσκι θα συναντηθεί σήμερα με τον Τραμπ, επιβεβαίωσε πηγή από την ουκρανική προεδρία
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες ago
Δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ: Ονόματα από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έπιασε ο κοριός της ΕΥΠ
-
ΔΙΕΘΝΗ4 ημέρες ago
Συμφωνία των 27 της ΕΕ για παράταση των κυρώσεων στη Ρωσία
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Πανελλαδικές Εξετάσεις – Σήμερα οι ανακοινώσεις των βαθμολογιών
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Βαθμοί Πανελληνίων: Βατερλώ στα Μαθηματικά και την Ιστορία για τους υποψηφίους – Χαμηλά τα ποσοστά των αριστούχων
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago
Συναγερμός στην Πανεπιστημιούπολη: Βρέθηκαν εκρηκτικά στρατιωτικού τύπου και βραδύκαυστο φιτίλι
-
ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago
Σούδα: Φρουρούς της Επανάστασης ή ρωσικές υπηρεσίες βλέπει η ΕΥΠ πίσω από τον Αζέρο που συνελήφθη για κατασκοπεία