Connect with us

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι ταξιδιώτες ακυρώνουν ή αναβάλλουν τις προγραμματισμένες διακοπές τους στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική όσο μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς

Οι ταξιδιώτες ακυρώνουν ή αναβάλλουν τις προγραμματισμένες διακοπές τους στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική με τον φόβο ότι μπορεί να επιδεινωθεί η σύγκρουση του Ισραήλ με την Χαμάς και δεδομένου ότι οι ταξιδιωτικές εταιρείες έχουν τροποποιήσει τους προορισμούς τους και έχουν ακυρώσει πτήσεις.
Η ζήτηση για ταξίδια αναψυχής στην περιοχή επλήγη μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς σκότωσε 1.400 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τα ισραηλινά αντίποινα με αεροπορικές και χερσαίες επιδρομές στη Γάζα που σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 9.000 ανθρώπους.
 Οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες παρέτειναν την προσωρινή αναστολή των πτήσεων προς το Ισραήλ μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ οι εταιρείες διοργάνωσης κρουαζιέρας αλλάζουν τα δρομολόγιά τους ώστε να αποφεύγουν και τις γειτονικές χώρες.
    Ταξιδιωτικοί πράκτορες λένε ότι ο πόλεμος επηρεάζει τη ζήτηση για ταξίδια σε γειτονικές χώρες, περιλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Τουρκίας.
  “Βλέπουμε ότι πελάτες ακυρώνουν κρουαζιέρες, όπως μία στον Νείλο της Αιγύπτου ακόμη και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 λόγω της ανησυχίας για τον πόλεμο”, λέει ο Τοντ Έλιοτ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ταξιδίων Cruise Vacation Outlet στο Ορλάντο της Φλόριντα.
Η εταιρεία κρουαζιέρας Norwegian Cruise Line Holdings ενημέρωσε τους επενδυτές την Τετάρτη ότι παρατηρεί αύξηση στις ακυρώσεις και μείωση στον αριθμό των κρατήσεων στην περιοχή, κυρίως των βραχυχρόνιων.
Τόσο η Norwegian όσο και η Royal Caribbean Group άλλαξαν τα δρομολόγιά τους για το 2024 ώστε να αποφύγουν λιμάνια στο Ισραήλ. 
 Η νεοφυής πλατφόρμα κρατήσεων @Hotel, με έδρα την Ουάσινγκτον, λέει ότι έχει παρατηρήσει μείωση 70% στις νέες κρατήσεις για χώρες στην περιοχή.
 Περισσότερα από 40% των ταξιδίων στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο έχουν ήδη ακυρωθεί στην πλατφόρμα, λέει ο διευθύνων σύμβουλος Κόνραντ Βαλιζέφσκι.
Τα ποσοστά ακυρώσεων στην Τουρκία και στην Κύπρο διπλασιάστηκαν για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, σημείωσε.
  Μολαταύτα, κάποιοι εκπρόσωποι της βιομηχανίας λένε ότι το φαινόμενο αυτό δεν θα διαρκέσει πολύ.
  “Αναφορικά με τη ζήτηση, με βάση αυτά που μου είπαν διευθύνοντες σύμβουλοι με τους οποίους μίλησα, δεν μπορεί να εντοπιστεί κάποια επίπτωση (του πολέμου) σε αυτό το στάδιο”, λέει ο Γουίλι Γουόλς, επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών, ενός επαγγελματικού φορέα που εκπροσωπεί τον χώρο των αερομεταφορών.
   Την Πέμπτη η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε ότι οι κρατήσεις της για περιοχές της Μέσης Ανατολής δεν έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο με μόνο μια αρχική μείωση να έχει παρατηρηθεί κατά την έναρξη της σύγκρουσης.   
  
ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΜΑΝ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος Marriott International ανακοίνωσε  ότι η ζήτηση έχει περιοριστεί και ότι έχει ξεκινήσει να βλέπει κάποιες ακυρώσεις για τα 27 ξενοδοχεία του στον Λίβανο, στην Ιορδανία και στην Αίγυπτο, σύμφωνα με την επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της εταιρείας Καθλίν Όμπεργκ.
“Ενώ η σύγκρουση στο Ισραήλ είναι πολύ περιορισμένη γεωγραφικά μέχρι στιγμής υποψιαζόμαστε ότι κάποιοι που ναυλώνουν κρουαζιέρες διστάζουν να προγραμματίσουν επίσκεψη σε ευρωπαϊκό προορισμό, ακόμη και στη δυτική Μεσόγειο”, εκτιμά ο αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας Truist Πάτρικ Σολς.
 Οι αεροπορικές κρατήσεις για την Αίγυπτο μειώθηκαν κατά 26% μέσα σε ένα χρόνο, για την Ιορδανία κατά 49% και για τον Λίβανο κατά 74% από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων αεροπορικών κρατήσεων ForwardKeys, η οποία εδρεύει στη Βαλένθια της Ισπανίας.
Το ισπανικό ταξιδιωτικό γραφείο Essentialist δήλωσε ότι έχει ακυρώσει το 75% των ταξιδίων προς την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και την περιοχή της Βορειοανατολικής Αφρικής.
 Η εταιρεία Intrepid Travel με έδρα της Αυστραλία λέει ότι  περισσότεροι πελάτες ακυρώνουν ταξίδια τους στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία και κυρίως όσοι επρόκειτο να ταξιδέψουν στο τέλος του χρόνου.
  Ο αντίκτυπος της σύγκρουσης στη ζήτηση για ταξίδια προς τη Μέση Ανατολή ενδεχομένως να παραταθεί και πέραν των χριστουγεννιάτικων διακοπών και να περιλάβει και χώρες που δεν είναι άμεσα γειτονικές.
  “Η εταιρεία μας έχει πτήση τσάρτερ από τη Νορβηγία  προς το Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου και για τρεις ως τέσσερις εβδομάδες από τώρα δεν έχουμε καμία νέα κράτηση”, όπως επισημαίνει ο Χαλίντ Ιμπραχήλ, συνιδρυτής της Ταξιδιωτικής Ένωσης Μέσης Ανατολής, η οποία συνεργάζεται με εταιρείες διαχείρισης προορισμών που συνδέουν τα ταξιδιωτικά γραφεία με τους τοπικούς παρόχους.
  Περίπου 40% των ταξιδίων για την Ιορδανία έχει ακυρωθεί, 20% για την Αίγυπτο, 15% για το Ομάν και 10% για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επισημαίνει. 
   “Ακόμη και το Ομάν δέχεται ακυρώσεις παρότι είναι τόσο μακριά (από τον πόλεμο)”.

ΜΑΡ.ΜΙ
 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερους δυνητικούς δικαιούχους προβλέπει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»

Περισσότερους δυνητικούς δικαιούχους προβλέπει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»,  για την έναρξη του οποίου σήμερα η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη υπέγραψε την Προγραμματική Συμφωνία.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση ο νέος κύκλος του προγράμματος που μπαίνει σήμερα σε τροχιά υλοποίησης, θα αξιοποιήσει αυξημένους πόρους, καθώς τα αδιάθετα κονδύλια του προηγούμενου κύκλου θα προστεθούν στο νέο πρόγραμμα, όπως προβλέφθηκε με πρόσφατη διάταξη νόμου που έφερε το Υπουργείο Τουρισμού. 

Όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Τουρισμού, το πρόγραμμα θα αφορά περισσότερους δυνητικούς δικαιούχους, καθώς διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ  στους ευεργετούμενους  δικαιούχους που θα λαμβάνουν ενισχυμένο ποσό προστίθενται νέες, ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι πολύτεκνοι. Παράλληλα το ποσό που θα λάβουν όλοι οι κληρωθέντες δικαιούχοι θα είναι αυξημένο σε σχέση με τον Α’ κύκλο. 

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του νέου έτους και έτσι το πρόγραμμα θα απλώνεται στις δύο χειμερινές περιόδους που έπονται, ώστε η ζήτηση από Έλληνες πολίτες να επεκταθεί στις ορεινές περιοχές τις χώρας. 

Ο νέος κύκλος του προγράμματος έχει ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, αλλά ταυτόχρονα και αναπτυξιακό με όρους βιωσιμότητας, σύμφωνα δηλαδή με τη νέα στρατηγική του ελληνικού τουρισμού, για δίκαιη τουριστική ανάπτυξη με μέτρο και ισορροπία, όπως τονίζει το υπουργείο Τουρισμού. 

ΚΧΑ 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Όλ. Κεφαλογιάννη: Το υπ. Τουρισμού θα διευκολύνει τις επενδύσεις στις τουριστικές υποδομές της χώρας

Τη συνεισφορά του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) στον ελληνικό Τουρισμό εξήρε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη από το βήμα της 11ης τακτικής γενικής συνέλευσης του ΞΕΕ, που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης Xenia 2023 η οποία σήμερα άνοιξε τις πύλες της. Αφού σημείωσε ότι είναι πολύτιμος συνομιλητής του υπουργείου Τουρισμού, επεσήμανε ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει τη δική του συμβολή στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. 


Μάλιστα υπενθύμισε ότι στην προηγούμενη παρουσία της στο υπουργείο Τουρισμού είχαν τεθεί οι βάσεις για τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων των τουριστικών επιχειρήσεων (σύνθετα τουριστικά καταλύματα κ.λπ.). Μάλιστα με την ίδια φιλοσοφία, το υπουργείο Τουρισμού θα διευκολύνει τις επενδύσεις στις τουριστικές υποδομές της χώρας και προανήγγειλε θεσμικές παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν το έργο των τουριστικών επιχειρήσεων και θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους φορείς του κλάδου, ανέφερε η κ. Κεφαλογιάννη.


Απευθυνόμενη στους ξενοδόχους, επεσήμανε ότι έρχεται έρχεται εκσυγχρονισμός του πλαισίου που διέπει τις σχέσεις ξενοδοχείων με πελάτες, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο όπως τονίστηκε θεωρείται ξεπερασμένο. Την ίδια στιγμή -επεσήμανε η υπουργός- προωθείται επικαιροποίηση του πλαισίου των οργανισμών διαχείρισης των προορισμών, αλλά και η εισαγωγή νέου πλαισίου για αδειοδότησης υποδομών για τουριστικούς λιμένες, μαρίνες κ.λπ.
Απαντώντας στην κριτική που ασκείται από τους ξενοδόχους για τις επικείμενες ρυθμίσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι οποίοι πιέζουν για αυστηρότερο πλαίσιο σε σχέση με αυτό που έχει παρουσιαστεί, η κ. Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι η θέση του υπουργείου Τουρισμού είναι δεδομένη και αφορά την θέσπιση κανόνων ώστε η βραχυχρόνια μίσθωση να μη λειτουργεί σε πλαίσιο αθέμιτου ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία αλλά συμπληρωματικά με αυτά. Με δεδομένο το γεγονός ότι η εν λόγω ρύθμιση θα έρθει στην βουλή τον Δεκέμβριο το υπουργείο Τουρισμού πιέζει μεταξύ άλλων ο ΦΠΑ, το τέλος παρεπιδημούντων και το τέλος ανθεκτικότητας να βαρύνουν και την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης.


Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός εξέφραση την απογοήτευσή του για τις ρυθμίσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αναφέροντας ότι πρέπει να εφαρμοστεί η κοινή λογική στο πεδίο αυτό. Μάλιστα κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να πάρουν το παράδειγμα των άλλων χωρών και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη βραχυχρόνια μίσθωση. Στην παρέμβασή του ο κ. Βασιλικός εστίασε στην ανθεκτικότητα του κλάδου, σε ένα εξωτερικό περιβάλλον προκλήσεων και αγωνίας για την επόμενη μέρα τόσο στο επίπεδο της οικονομίας όσο και των γεωπολιτικών εξελίξεων. 
Σε κάθε περίπτωση όμως υπογράμμισε ότι «είναι ώρα μετάβασης της ελληνικής ξενοδοχίας, είναι η στιγμή που δεν θα ακολουθήσουμε τις τάσεις αλλά θα τις δημιουργήσουμε». Προς επίρρωσιν τούτου ζήτησε τη στήριξη των μικρών ξενοδοχείων, (1, 2, 3 αστεριών) που έχουν μείνει εκτός επενδυτικών εργαλείων, τόσο για την ενεργειακή αναβάθμισή τους, όσο και για εκσυγχρονισμό των υποδομών τους. Όπως εξήγησε, αυτά είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής ξενοδοχίας και δεν πρέπει να μπαίνουν σε δεύτερη ταχύτητα σε σχέση με τα ακριβότερα ξενοδοχεία. Στο σημείο αυτό και η κ. Κεφαλογιάννη συμφώνησε ότι και τα χαμηλότερα καταλύματα δεν πρέπει να στερούνται προγράμματα εκσυγχρονισμού τους όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις νόμιμες τουριστικές επιχειρήσεις, που με τη σειρά τους, θα πρέπει να μπορούν να παίρνουν κονδύλια ειδικά για ενεργειακή αναβάθμιση.  


Τέλος από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης του ΞΕΕ ο κ. Βασιλικός ανακοίνωσε ότι την άνοιξη στη Ρόδο συγκεκριμένα η HOTREC (το ευρωπαϊκό συνδικαλιστικό όργανο των ξενοδόχων) θα διοργανώσει συνέδριο για την κλιματική αλλαγή, με την συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών φορέων του τουρισμού.


Aπό τις 25 έως και 27 Νοεμβρίου, 520 και πλέον εκθέτες θα υποδεχτούν ξενοδόχους, villa owners, αρχιτέκτονες, διακοσμητές, και χιλιάδες ακόμα στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας για να τους παρουσιάσουν υψηλής αισθητικής ξενοδοχειακό εξοπλισμό και προτάσεις επίπλωσης, καινοτόμα υλικά και βιώσιμες πρακτικές για την κατασκευή και τη διακόσμηση, μηχανήματα και εργαλεία επαγγελματικής κουζίνας, ψηφιακά συστήματα κρατήσεων και digital marketing εφαρμογές. Παράλληλα, τα stages των workshops της έκθεσης, θα φιλοξενήσουν 94 ομιλητές, οι οποίοι μέσα από 45 θεματικές ενότητες θα παρουσιάσουν όλα τα megatrends του hospitality σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στηρίζει το Flyover η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης

Την υποστήριξή της στο έργο του Flyover εκφράζει, με ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.
«H ΕΞΘ έχοντας πλήρη ενημέρωση από τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών, Δικτύων της ΠΚΜ κ. Πάρι Μπίλλια για τις ωφέλειες που θα έχει η πόλη από το έργο του Flyover, το υποστηρίζει γνωρίζοντας ότι επαγγελματικά θα πληγούμε σοβαρά το μεσοπρόθεσμο διάστημα λόγω της πίεσης του κυκλοφοριακού, αλλά με την αποπεράτωση του θα αναπνεύσει το κέντρο της πόλης με ό,τι αυτό συνεπάγεται» σημειώνει η ΕΞΘ και προσθέτει: «Η μοναδική μας επιφύλαξη είναι να μην ξαναζήσουμε στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος αλλά και στη χρηματοδότηση, το σχεδόν εικοσάχρονο ανέκδοτο με το μετρό, στο οποίο οι ευθύνες της πόλης ήταν πολύ μικρές μπροστά σε αυτές του κράτους».
«Η Θεσσαλονίκη σπάνια έχει την ευκαιρία να παίρνει έργα υποδομών, γιατί δυστυχώς δεν διεκδικούν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της αυτά που ποσοστιαία θα έπρεπε να της αναλογούν. Είναι λοιπόν υποχρεωμένη, όταν της προσφέρουν ένα έργο να μην απεμπολεί την ευκαιρία» καταλήγει η ΕΞΘ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ