Connect with us

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αυξημένη η τουριστική κίνηση στο νησί της Ρόδου και τον Νοέμβριο –

Ικανοποίηση για την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου που οδεύει προς το τέλος της, εκφράζουν οι τουριστικοί παράγοντες της Ρόδου που θεωρούν ότι και τον Νοέμβριο η τουριστική κίνηση θα εξελιχθεί καλύτερα από τις άλλες χρονιές.
Τόσο στη Ρόδο όσο και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου καταγράφηκε αυξημένη κίνηση παρά το γεγονός ότι το νησί της Ρόδου δοκιμάστηκε από την πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου, που λειτούργησε ανασχετικά στην τουριστική κίνηση για περίπου τέσσερεις εβδομάδες.
Την ικανοποίηση του για την σεζόν εξέφρασε με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου Δημήτρης Σαλαχούρης, λέγοντας μάλιστα ότι ο Οκτώβριος ήταν ένας εξαιρετικός μήνας και ότι και ο Νοέμβριος θα πάει εξίσου καλά. 
Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι «η σεζόν ήταν πάρα πολύ καλή. Οι ξεναγοί εργάστηκαν, δεν έχω στοιχεία αλλά πήγε πολύ καλά. Υπάρχει μόνο το παράπονο από τους καταστηματάρχες για την αγοραστική ικανότητα των τουριστών, αλλά αυτούς τους τουρίστες έχουμε. Η Ρόδος είναι ένας προορισμός μαζικού τουρισμού και πρέπει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις αυτού του κόσμου. Καλό θα είναι να διατηρούμε τις υπηρεσίες μας σε όσο πιο υψηλά επίπεδα γίνεται με ευγένεια και χαμόγελο. Κι ελπίζω κάθε χρόνο να βελτιωνόμαστε στον τομέα αυτόν.»
Ο Οκτώβριος ήταν από τους καλύτερους των τελευταίων ετών και ο Νοέμβριος απ’ό,τι βλέπω, θα πάει εξίσου καλά επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σαλαχούρης, τονίζοντας  ότι «όχι μόνο λόγω της μικρής επέκτασης της σεζόν μέχρι τα μέσα του μήνα, αλλά και λόγω των κρουαζιερόπλοιων, καθώς κάποια έρχονται στο λιμάνι μας αντί να πάνε στο Ισραήλ και την Αίγυπτο λόγω του πολέμου. Ελπίζω να τελειώσει γρήγορα εκεί ο πόλεμος».
«Η φωτιά του Ιουλίου μάς επηρέασε για ένα πολύ μικρό διάστημα. Οι φορείς ανταποκρίθηκαν γρήγορα, τα αντανακλαστικά ήταν σημαντικά και αντιστρέψαμε γρήγορα την ιδέα που είχαν τα μέσα ενημέρωσης για τη Ρόδο ανά την Ευρώπη. Οι επισκέπτες μας συνειδητοποίησαν ότι είμαστε ένας ασφαλής προορισμός και μέσα σε δύο εβδομάδες είχαμε ανακάμψει» τόνισε επίσης ο κ. Σαλαχούρης.

Στη Ρόδο στελέχη της TUI

Με τον CEO του TUI Group Sebastian Ebel και τον πρόεδρο του TUI Care Foundation Thomas Ellerbeck συναντήθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Ρόδο ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, με τους οποίους συζήτησε τις επιδόσεις του οργανισμού κατά τη φετινή περίοδο στο νησί μας.

Όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης ο όμιλος TUI αναμένεται να καταγράψει φέτος αύξηση 10% στον αριθμό τουριστών που έφερε για διακοπές στη Ρόδο, ενώ αύξηση θα σημειωθεί και στα υπόλοιπα νησιά της περιφέρειας στα οποία διακινεί τουρίστες. 

Ειδικότερα ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε τα εξής:

«Το τουριστικό 2023 οδεύει προς το τέλος του με εξαιρετικά αποτελέσματα και αυτό παρά τις μεγάλες προκλήσεις που συναντήσαμε στην πορεία παντού και ειδικά στη Ρόδο.
Ο όμιλος TUI στα νησιά μας θα κλείσει με αύξηση, παρά το γεγονός ότι συνολικά η ευρωπαϊκή αγορά και οικονομία έχει ύφεση. Και η Ρόδος, παρά τις δασικές πυρκαγιές του Ιουλίου κλείνει με αύξηση συνολική και με την αύξηση μόνο του ομίλου ΤUI να κινείται στο 10%. Ετοιμαζόμαστε ήδη για το 2024 με την ίδια σοβαρότητα και επαγγελματισμό που έφερε τα αποτελέσματα που έδωσαν σε όλους μας δύναμη και αισιοδοξία»

Πρόγραμμα για συνταξιούχους για χειμερινό τουρισμό

 Τουρίστες όμως θα έχουμε στη Ρόδο και τις επόμενες εβδομάδες.
Πρόκειται για συνταξιούχους που θα επισκέπτονται τη Ρόδο συνεχώς μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο, στο πλαίσιο ενός προγράμματος χειμερινού τουρισμού που υλοποιεί στο νησί το πρακτορείο σε συνεργασία με αυστριακό όμιλο και τουριστικό πρακτορείο στην Τουρκία, καθώς οι επισκέπτες θα κάνουν διακοπές και στη γείτονα χώρα.
Στην ουσία, η εφαρμογή του έχει ήδη ξεκινήσει καθώς, στις 2 Οκτωβρίου ήρθαν στο νησί μας για διακοπές οι πρώτοι Γερμανοί συνταξιούχοι τουρίστες. Το πρακτορείο θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα που θα αφορά χειμερινό τουρισμό και θα περιλαμβάνει δύο γύρους.
Ο πρώτος αφορά το διάστημα από τον Οκτώβριο μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου, στη συνέχεια θα γίνει μία παύση για τις γιορτές κι έπειτα θ’ αρχίσει ο δεύτερος γύρος που θα ξεκινήσει στις 5 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουνίου.
Οι χειμερινοί μας τουρίστες θα είναι συνταξιούχοι από Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία κατά τον πρώτο γύρο και στον δεύτερο γύρο θα προστεθούν κι άλλες αγορές όπως Σκανδιναβία και Ολλανδία. Η μεταφορά τους θα γίνεται με την αεροπορική εταιρεία «Aegean».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, κατά τον πρώτο γύρο θα έχουμε περίπου 10.000 τουρίστες και στον δεύτερο γύρο τουλάχιστον άλλους 20.000 συνταξιούχους τουρίστες. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερους δυνητικούς δικαιούχους προβλέπει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»

Περισσότερους δυνητικούς δικαιούχους προβλέπει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»,  για την έναρξη του οποίου σήμερα η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη υπέγραψε την Προγραμματική Συμφωνία.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση ο νέος κύκλος του προγράμματος που μπαίνει σήμερα σε τροχιά υλοποίησης, θα αξιοποιήσει αυξημένους πόρους, καθώς τα αδιάθετα κονδύλια του προηγούμενου κύκλου θα προστεθούν στο νέο πρόγραμμα, όπως προβλέφθηκε με πρόσφατη διάταξη νόμου που έφερε το Υπουργείο Τουρισμού. 

Όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Τουρισμού, το πρόγραμμα θα αφορά περισσότερους δυνητικούς δικαιούχους, καθώς διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ  στους ευεργετούμενους  δικαιούχους που θα λαμβάνουν ενισχυμένο ποσό προστίθενται νέες, ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι πολύτεκνοι. Παράλληλα το ποσό που θα λάβουν όλοι οι κληρωθέντες δικαιούχοι θα είναι αυξημένο σε σχέση με τον Α’ κύκλο. 

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του νέου έτους και έτσι το πρόγραμμα θα απλώνεται στις δύο χειμερινές περιόδους που έπονται, ώστε η ζήτηση από Έλληνες πολίτες να επεκταθεί στις ορεινές περιοχές τις χώρας. 

Ο νέος κύκλος του προγράμματος έχει ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, αλλά ταυτόχρονα και αναπτυξιακό με όρους βιωσιμότητας, σύμφωνα δηλαδή με τη νέα στρατηγική του ελληνικού τουρισμού, για δίκαιη τουριστική ανάπτυξη με μέτρο και ισορροπία, όπως τονίζει το υπουργείο Τουρισμού. 

ΚΧΑ 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Όλ. Κεφαλογιάννη: Το υπ. Τουρισμού θα διευκολύνει τις επενδύσεις στις τουριστικές υποδομές της χώρας

Τη συνεισφορά του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) στον ελληνικό Τουρισμό εξήρε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη από το βήμα της 11ης τακτικής γενικής συνέλευσης του ΞΕΕ, που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης Xenia 2023 η οποία σήμερα άνοιξε τις πύλες της. Αφού σημείωσε ότι είναι πολύτιμος συνομιλητής του υπουργείου Τουρισμού, επεσήμανε ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει τη δική του συμβολή στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. 


Μάλιστα υπενθύμισε ότι στην προηγούμενη παρουσία της στο υπουργείο Τουρισμού είχαν τεθεί οι βάσεις για τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων των τουριστικών επιχειρήσεων (σύνθετα τουριστικά καταλύματα κ.λπ.). Μάλιστα με την ίδια φιλοσοφία, το υπουργείο Τουρισμού θα διευκολύνει τις επενδύσεις στις τουριστικές υποδομές της χώρας και προανήγγειλε θεσμικές παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν το έργο των τουριστικών επιχειρήσεων και θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους φορείς του κλάδου, ανέφερε η κ. Κεφαλογιάννη.


Απευθυνόμενη στους ξενοδόχους, επεσήμανε ότι έρχεται έρχεται εκσυγχρονισμός του πλαισίου που διέπει τις σχέσεις ξενοδοχείων με πελάτες, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο όπως τονίστηκε θεωρείται ξεπερασμένο. Την ίδια στιγμή -επεσήμανε η υπουργός- προωθείται επικαιροποίηση του πλαισίου των οργανισμών διαχείρισης των προορισμών, αλλά και η εισαγωγή νέου πλαισίου για αδειοδότησης υποδομών για τουριστικούς λιμένες, μαρίνες κ.λπ.
Απαντώντας στην κριτική που ασκείται από τους ξενοδόχους για τις επικείμενες ρυθμίσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι οποίοι πιέζουν για αυστηρότερο πλαίσιο σε σχέση με αυτό που έχει παρουσιαστεί, η κ. Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι η θέση του υπουργείου Τουρισμού είναι δεδομένη και αφορά την θέσπιση κανόνων ώστε η βραχυχρόνια μίσθωση να μη λειτουργεί σε πλαίσιο αθέμιτου ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία αλλά συμπληρωματικά με αυτά. Με δεδομένο το γεγονός ότι η εν λόγω ρύθμιση θα έρθει στην βουλή τον Δεκέμβριο το υπουργείο Τουρισμού πιέζει μεταξύ άλλων ο ΦΠΑ, το τέλος παρεπιδημούντων και το τέλος ανθεκτικότητας να βαρύνουν και την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης.


Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός εξέφραση την απογοήτευσή του για τις ρυθμίσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αναφέροντας ότι πρέπει να εφαρμοστεί η κοινή λογική στο πεδίο αυτό. Μάλιστα κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να πάρουν το παράδειγμα των άλλων χωρών και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη βραχυχρόνια μίσθωση. Στην παρέμβασή του ο κ. Βασιλικός εστίασε στην ανθεκτικότητα του κλάδου, σε ένα εξωτερικό περιβάλλον προκλήσεων και αγωνίας για την επόμενη μέρα τόσο στο επίπεδο της οικονομίας όσο και των γεωπολιτικών εξελίξεων. 
Σε κάθε περίπτωση όμως υπογράμμισε ότι «είναι ώρα μετάβασης της ελληνικής ξενοδοχίας, είναι η στιγμή που δεν θα ακολουθήσουμε τις τάσεις αλλά θα τις δημιουργήσουμε». Προς επίρρωσιν τούτου ζήτησε τη στήριξη των μικρών ξενοδοχείων, (1, 2, 3 αστεριών) που έχουν μείνει εκτός επενδυτικών εργαλείων, τόσο για την ενεργειακή αναβάθμισή τους, όσο και για εκσυγχρονισμό των υποδομών τους. Όπως εξήγησε, αυτά είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής ξενοδοχίας και δεν πρέπει να μπαίνουν σε δεύτερη ταχύτητα σε σχέση με τα ακριβότερα ξενοδοχεία. Στο σημείο αυτό και η κ. Κεφαλογιάννη συμφώνησε ότι και τα χαμηλότερα καταλύματα δεν πρέπει να στερούνται προγράμματα εκσυγχρονισμού τους όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις νόμιμες τουριστικές επιχειρήσεις, που με τη σειρά τους, θα πρέπει να μπορούν να παίρνουν κονδύλια ειδικά για ενεργειακή αναβάθμιση.  


Τέλος από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης του ΞΕΕ ο κ. Βασιλικός ανακοίνωσε ότι την άνοιξη στη Ρόδο συγκεκριμένα η HOTREC (το ευρωπαϊκό συνδικαλιστικό όργανο των ξενοδόχων) θα διοργανώσει συνέδριο για την κλιματική αλλαγή, με την συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών φορέων του τουρισμού.


Aπό τις 25 έως και 27 Νοεμβρίου, 520 και πλέον εκθέτες θα υποδεχτούν ξενοδόχους, villa owners, αρχιτέκτονες, διακοσμητές, και χιλιάδες ακόμα στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας για να τους παρουσιάσουν υψηλής αισθητικής ξενοδοχειακό εξοπλισμό και προτάσεις επίπλωσης, καινοτόμα υλικά και βιώσιμες πρακτικές για την κατασκευή και τη διακόσμηση, μηχανήματα και εργαλεία επαγγελματικής κουζίνας, ψηφιακά συστήματα κρατήσεων και digital marketing εφαρμογές. Παράλληλα, τα stages των workshops της έκθεσης, θα φιλοξενήσουν 94 ομιλητές, οι οποίοι μέσα από 45 θεματικές ενότητες θα παρουσιάσουν όλα τα megatrends του hospitality σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στηρίζει το Flyover η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης

Την υποστήριξή της στο έργο του Flyover εκφράζει, με ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.
«H ΕΞΘ έχοντας πλήρη ενημέρωση από τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών, Δικτύων της ΠΚΜ κ. Πάρι Μπίλλια για τις ωφέλειες που θα έχει η πόλη από το έργο του Flyover, το υποστηρίζει γνωρίζοντας ότι επαγγελματικά θα πληγούμε σοβαρά το μεσοπρόθεσμο διάστημα λόγω της πίεσης του κυκλοφοριακού, αλλά με την αποπεράτωση του θα αναπνεύσει το κέντρο της πόλης με ό,τι αυτό συνεπάγεται» σημειώνει η ΕΞΘ και προσθέτει: «Η μοναδική μας επιφύλαξη είναι να μην ξαναζήσουμε στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος αλλά και στη χρηματοδότηση, το σχεδόν εικοσάχρονο ανέκδοτο με το μετρό, στο οποίο οι ευθύνες της πόλης ήταν πολύ μικρές μπροστά σε αυτές του κράτους».
«Η Θεσσαλονίκη σπάνια έχει την ευκαιρία να παίρνει έργα υποδομών, γιατί δυστυχώς δεν διεκδικούν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της αυτά που ποσοστιαία θα έπρεπε να της αναλογούν. Είναι λοιπόν υποχρεωμένη, όταν της προσφέρουν ένα έργο να μην απεμπολεί την ευκαιρία» καταλήγει η ΕΞΘ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ