Connect with us

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Συνέντευξη του Jose Antonio Vidal προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου GWTO H Ελλάδα είναι ένας από τους πλέον υποσχόμενους οινοτουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως

H Ελλάδα είναι ένας από τους πιο υποσχόμενους και ανερχόμενους οινοτουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως σημειώνει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο José Antonio Vidal ιδρυτής – πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Παγκοσμίου Οργανισμού Οινοτουρισμού (GWTO) τονίζοντας ότι η χώρα μας διαθέτει περισσότερες από 300 ποικιλίες δικών της σταφυλιών και αμπελώνες 150.000 εκταρίων περίπου.  Μάλιστα ο κ. Vidal κάνει λόγο για 4 περιοχές που ξεχωρίζουν στο ελληνικό οινικό περιβάλλον και αναφέρει τις εξής: 
1. Βόρεια: Ήπειρος, Μακεδονία και Θράκη
2. Νησιά του Αιγαίου: Σαντορίνη, Σάμος και Λήμνος
3. Στερεά Ελλάδα: Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και Αττική
4. Νότια Ελλάδα: Κρήτη, Πελοπόννησος και Κεφαλονιά
    Στο μεταξύ  για την περαιτέρω ανάπτυξη του οινικού τουρισμού στην Ελλάδα ο  José Antonio Vidal συνιστά την δημιουργία “επώνυμων περιοχών” (destinaition Brands), όπως και ένταση των επικοινωνιακών εκστρατειών της χώρας γύρω από τον οινοτουρισμό, μέσω των εκδηλώσεων του Παγκοσμίου Οργανισμού Οινοτουρισμού. Σε κάθε περίπτωση ο κ.Vidal προτείνει τη δημιουργία Ελληνικού Οινοτουριστικού Συνδέσμου. Ο GWTO, όπως εξηγεί,  συμβουλεύει για το συνεταιριστικό μοντέλο που απαιτείται σε κάθε περίσταση,  σύμφωνα πάντα με τις ιστορίες επιτυχίας που έχουν πετύχει  άλλες χώρες.  Στην συνέντευξη του ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Οργανισμού Οινοτουρισμού δίνει το στίγμα του οινοτουρισμού στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία και γενικότερα τι αναζητάει ο ταξιδιώτης που ενδιαφέρεται για την κουλτούρα του κρασιού.
Ακολουθεί η συνέντευξη του José Antonio Vidal στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Κ. Χ. Χαλκιαδάκη.

– Τι σημαίνει ο οινοτουρισμός για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία;
Ο οινοτουρισμός είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας, που πρόκειται να γίνει σημαντικός μοχλός επιχειρηματικής δραστηριότητας, που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Ο οινοτουρισμός συνεισφέρει:
 –  στην  δημιουργία πλούτου: ανθρώπινο κεφάλαιο και ποιότητα ζωής,
– στην διατήρηση της υλικής και άυλης κληρονομιάς,
– στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα,
– στην βελτίωση του επιχειρηματικού δυναμικού: ποιότητα και ανταγωνιστικότητα, καινοτομία, δημιουργία συνεργειών και θεσμικά πλαίσια για συμμετοχική διακυβέρνηση.

– Ποια είναι η παγκόσμια αγορά οινοτουρισμού;
Τα τελευταία χρόνια, ο τουρισμός και το κρασί έχουν δημιουργήσει μια συμβιωτική σχέση από την οποία ενδυναμώνονται τόσο οι οινοπαραγωγοί όσο και η τουριστική δραστηριότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι  οι τουρίστες ταξιδεύουν σε οινικούς προορισμούς για να γνωρίσουν την κουλτούρα του κρασιού και την ίδια στιγμή οι οινικές επιχειρήσεις προβάλλουν τα προϊόντα τους.

– Τι αναζητά ο ταξιδιώτης του οινοτουρισμού; 
Ο ταξιδιώτης του οινοτουρισμού εστιάζει στο να αποσυνδεθεί από την ρουτίνα της καθημερινότητας, να ζήσει διαφορετικές εμπειρίες και να περάσει υπέροχα, στοιχεία που αναμφίβολα ο οινοτουρισμός προσφέρει. Στο σημείο αυτό ο GWTO συνεργάζεται με μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων για την οικονομική παρατήρηση των στοιχείων του παγκοσμίου οινικού τουρισμού.
– Ποιες είναι οι παγκόσμιες τάσεις που υπαγορεύουν την ανάπτυξη του οινοτουρισμού στις χώρες;
Η ταυτοποίηση, η γνώση και η χρήση των τουριστικών πόρων πρέπει να γίνει η σημαντικότερη στρατηγική ενός τουριστικού προορισμού και των εταιρειών που τον αποτελούν. Μία από τις πιο σημαντικές τάσεις που ενθαρρύνουν τους οινοτουρίστες να επιλέξουν τον προορισμό είναι η βιωσιμότητα και η δέσμευση  στις αρχές της αειφορίας. 

– Ποιοι προορισμοί είναι κορυφαίοι σε παγκόσμια κλίμακα;
Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν δύο σαφώς διαφοροποιημένα μοντέλα οινοτουριστικών προτάσεων:
α) το μοντέλο θέρετρου ή  αυτό του θεματικού πάρκου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ΗΠΑ, Νότια Αφρική, Ωκεανία, όπου εκεί αναδείχθηκαν εταιρίες κρασιού που εστίασαν στον τουρισμό και προσέφεραν υπηρεσίες φιλοξενίας υψηλού επιπέδου.
β) το μοντέλο που επικεντρώνεται στην επίσκεψη στα οινοποιεία. Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία , Πορτογαλία, Αργεντινή, Χιλή ξεχωρίζουν για τα επισκέψιμα οινοποιία τους. Κάθε επίσκεψη σε αυτά ο επισκέπτης βιώνει μια παλέτα εμπειριών, που περιλαμβάνει γαστρονομία, γνώση της περιοχής κλπ.

– Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη του οινοτουρισμού; Πώς βλέπετε την Ελλάδα ως οινοτουριστικό προορισμό;
Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους οινοτουριστικούς προορισμούς εξαιτίας όλων αυτών που η χώρα πρεσβεύει  όσον αφορά τον πολιτισμό και τη φύση.
Ο GWTO προτείνει τη δημιουργία Ελληνικού Οινοτουριστικού Συνδέσμου. Ο GWTO συμβουλεύει για το συνεταιριστικό μοντέλο σύμφωνα με ιστορίες επιτυχίας από άλλες χώρες. Το να είσαι πλήρες μέλος του GWTO σημαίνει να είσαι μέλος του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΙΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, που αποτελείται από δημόσιους φορείς, τον ιδιωτικό τομέα και  ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Από την άλλη, και αυτό δεν είναι δευτερεύον ζήτημα, η επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να είναι μια διαρκής δέσμευση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ακαδημία GWTO προσφέρει προγράμματα κατάρτισης που δημιουργούνται από κοινού με εθνικά και διεθνή ακαδημαϊκά ιδρύματα.

– Ποιες περιοχές της Ελλάδας βλέπετε να πρωτοστατούν σε αυτόν τον τομέα;
Η Ελλάδα, με περισσότερες από 300 ποικιλίες δικών της σταφυλιών, έχει αμπελώνες περίπου 1,5 εκατομμύρια στρέμματα, αναδεικνύονται 4 περιοχές:
1. Βόρεια: Ήπειρος, Μακεδονία και Θράκη
2. Νησιά του Αιγαίου: Σαντορίνη, Σάμος και Λήμνος
3. Στερεά Ελλάδα: Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και Αττική
4. Νότια Ελλάδα: Κρήτη, Πελοπόννησος και Κεφαλονιά
Όλες οι παραπάνω περιοχές είναι πραγματικά προικισμένες με τουριστικούς πόρους.

– Τι θα προτείνατε προς τους ελληνικούς τουριστικούς φορείς;
Ο GWTO συνιστά τη δημιουργία “επώνυμων προορισμών” (Destination Brands) που θα διακρίνονται για την οινική τους δράση. Μάλιστα η ανάδειξη αυτών θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τους ειδικούς του GWTO. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να υπάρξουν και εντατικές επικοινωνιακές εκστρατείες μέσω των εκδηλώσεων του GWTO

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χανιά: Οι σούπερ παραλίες και ένα θαύμα της φύσης

Τα Χανιά είναι οι παραλίες του αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το αντίθετο μάλιστα. Τα Χανιά ασκούν σε κάθε επισκέπτη τους μια απαράμιλλη γοητεία που τον κάνει συνεχώς να επιστρέφει για να τα ανακαλύψει ξανά και ξανά, αφού τα Λευκά όρη που διατρέχουν το νομό, σου δίνουν την ψευδαίσθηση πως ταξιδεύεις σε δύο τελείως διαφορετικές αλλά εξίσου μαγευτικές περιοχές

Ευρισκόμενος στο δυτικότερο μέρος της πανέμορφης Κρήτης, ο νομός Χανίων αποτελεί ένα κράμα από φυσική ομορφιά με πλήθος από φαράγγια και καταγάλανες παραλίες, υψηλής γαστρονομίας και μεγάλης ιστορικής σημασίας.

Η δε παλιά πόλη στα Χανιά με τα αξιοθέατά της θα σας θυμίσει οτι είστε σε μία αλλη εποχή.

Τα Χανιά είναι χτισμένα εκεί που άλλοτε έστεκε η αρχαία Κυδωνία – ο ποιητής Όμηρος εξυμνεί την σημασία της ανάμεσα σε άλλες ιστορικές πόλεις της Κρήτης. Η πόλη περνά δια πυρός και σιδήρου αντιμετωπίζοντας καταστροφές που την καίνε ολωσδιόλου, καταφέρνοντας κάθε φορά να ξαναγεννηθεί απ’ τις στάχτες της.

Αντιμετωπίζει ένα πλήθος κατακτητών, Αράβων, Ενετών και Οθωμανών, πολεμώντας πάντα σθεναρά με ηρωισμό απέναντί τους για την αυτονομία της, με τις εποχές της ξένης κυριαρχίας να αφήνουν πίσω τους μοναδικά αξιοθέατα που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς.

Ενετικό Λιμάνι: Σήμα κατατεθέν της πόλης των Χανίων, αποτελούσε, το μακρινό 1300, σημείο συνάντησης εμπόρων απ’ όλο τον κόσμο και τώρα πια πλήθους από επισκέπτες που έρχονται να απολαύσουν έναν περίπατο πλημμυρισμένο από ρομαντική διάθεση και εικόνες του μακρινού παρελθόντος.

Εκτός απ΄ τη μοναδική βόλτα κατά μήκος του, θα απολαύσεις τον καφέ και το πρωινό σου κατά την διάρκεια της ημέρας ή το βραδινό σου γεύμα. Ακόμα και τις νυχτερινές ώρες το Ενετικό λιμάνι σφύζει από επισκέπτες που παρακολουθούν μεταξύ άλλων μαγεμένοι το φως του φάρου.

Διαβάστε πρρισσότερα στο exploringgreece.tv.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

5+1 παραλίες στο Πήλιο που θα σου πάρουν το μυαλό

Το Πήλιο και οι παραλίες του. Ο παραδεισένιος αυτός τόπος με την οργιώδη βλάστηση στο νομό Μαγνησίας, βρέχεται από τα νερά του Παγασητικού κόλπου, αλλά και του Αιγαίου Πελάγους, με μοναδικές ακτές που κοιτάνε και στις δυο πλευρές κόβοντας την ανάσα.

Αν είσαι από εκείνους που θεωρούν πως η βουνίσια ταυτότητα του δεν αποτελεί συνώνυμο των καλοκαιρινών διακοπών, μια επίσκεψη σε κάποια απ´ τις 5+1 παραλίες που σου προτείνουμε, θα σε κάνουν σίγουρα να αναθεωρήσεις τις εκδρομικές σου θεωρίες.

Παραλία Μυλοπόταμος: Η παραλία του Μυλοπόταμου στη Τσαγκαράδα δεν χρειάζεται επιπλέον συστάσεις, αφού σίγουρα θα έχεις δει την φωτογραφία της να φιγουράρει σε κάποιο διεθνές μέσο.

Ένας βράχος που την κόβει στη μέση και μια τρύπα που λειτουργεί σαν στοά, είναι αρκετά για να συνθέσουν ένα καθόλα μαγευτικό σκηνικό.

Τα νερά της βαμμένα στην παλέτα των τιρκουάζ αποχρώσεων, θα βρεθείς να περπατάς σε μια μίξη χρυσής άμμου και ψιλού βότσαλου, ενώ θα απολαμβάνεις την θέα της καταπράσινης βλάστησης.

Η επιλογή είναι στο χέρι σου, με την μια πλευρά του βράχου να διαθέτει οργάνωση με beach bar, ενώ η άλλη είναι κατάλληλη για βουτιές περισσότερο ερημικές.

Μπορείς να βρεθείς στον Μυλοπόταμο με το αυτοκίνητο σου, έχε όμως στο νου σου πως τα εφτά χιλιόμετρα που σας χωρίζουν έχουν αρκετές στροφές, αφού φτάσεις, θα πρέπει ύστερα να κατηφορίσεις σκαλιά που θα σε οδηγήσουν στο εκπληκτικό περιβάλλον της παραλίας.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μονοήμερη στο Ναύπλιο: Όσα μπορείς να κάνεις μέσα σε μερικές ώρες

Μια μονοήμερη στο Ναύπλιο είναι ό,τι πρέπει για να ξεφύγει κανείς από την καθημερινότητα και τους έντονους ρυθμούς της Αθήνας και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρόνο.

Είναι η απόδειξη ότι δεν χρειάζεται να φύγεις πολύ μακριά από την πρωτεύουσα για να απολαύσεις τις ομορφιές της Ελλάδας. Η μονοήμερη στο Ναύπλιο είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι όταν θες ένα διάλειμμα. Και σου προσφέρει ταυτόχρονα χαλαρές στιγμές σε γραφικά σοκάκια αλλά και ένα ταξίδι στο χρόνο.

Δεν είναι τυχαίο ότι αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Αυτή την αρχοντιά της και τον αριστοκρατικό της χαρακτήρα, έχει κρατήσει ακόμη και σήμερα. Και είναι διάχυτο σε ολόκληρη την πόλη του Ναυπλίου.

Μιάμιση μόλις ώρα μακριά από την πρωτεύουσα, το Ναύπλιο ήταν ανέκαθεν ένας αγαπημένος προορισμός για μονοήμερη. Μόλις φτάσεις, θα ξετυλιχθεί μπροστά σου ένα μεγάλο μέρος της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας.

Κι αυτό γιατί στην πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Ελλάδας δόθηκαν πολλές μάχες κατά τη βυζαντινή περίοδο, την Ενετοκρατία, αλλά και την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Το αποκορύφωμα, βέβαια, ήταν κατά την Επανάσταση του 1821 και την προσπάθεια των Ελλήνων να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό. Εκεί συνέβησαν σημαντικά γεγονότα με πρωταγωνιστές σπουδαία πρόσωπα της ελληνικής ιστορίας.

Μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι η σημαντικότερη μορφή στην ιστορία του Ναυπλίου υπήρξε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ένας σπουδαίος ηγέτης στην επανάσταση του 1821 και φυλακίστηκε για δύο χρόνια στο κάστρο του Παλαμηδίου. Αλήθεια, γνωρίζεις πού δείχνει ο Κολοκοτρώνης και το περίεργο με τη στάση του αλόγου του;

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ