Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Η μεσογειακή διατροφή βοηθά τους ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση να διατηρήσουν τη νοητική υγεία τους

Οι άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση που τηρούν με συνέπεια τη μεσογειακή διατροφή, έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων μνήμης και σκέψης, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευρολόγο δρ Ιλάνα Κατς Σαντ της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Βοστώνη, ανέλυσαν στοιχεία για 563 ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση.

Κάθε συμμετέχων βαθμολογήθηκε σε μία κλίμακα 0-14 ανάλογα με το πόσο πιστά ακολουθούσε τη μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ψάρια-θαλασσινά, ελαιόλαδο και υγιεινά φυτικά λίπη, καθώς επίσης λιγότερα γαλακτοκομικά, κρέατα και κορεσμένα λίπη. Επίσης οι συμμετέχοντες έκαναν τρία γνωστικά και μνημονικά τεστ για να αξιολογηθεί κατά πόσο είχαν γνωστική εξασθένηση (διαγνώστηκαν οι 108 ή το 19% του συνόλου).

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που είχαν το υψηλότερο «σκορ» όσον αφορά την τήρηση της μεσογειακής διατροφής, είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο για γνωστική εξασθένηση, σε σχέση με τους ασθενείς που έκαναν λίγη έως καθόλου μεσογειακή διατροφή. Στην ομάδα με τη χαμηλότερη βαθμολογία στη μεσογειακή διατροφή το 34% των ατόμων εμφάνιζαν γνωστική εξασθένηση, έναντι ποσοστού μόνο 13% στην ομάδα με την καλύτερη βαθμολογία.

Η θετική επίπτωση της μεσογειακής διατροφής βρέθηκε να είναι ακόμη μεγαλύτερη στους ασθενείς με προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση (όπου η νόσος σταδιακά επιδεινώνεται), από ό,τι σε εκείνους με την υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα μορφή της νόσου που εμφανίζει περιοδικές εξάρσεις και υφέσεις.

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι πιθανώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση να διατηρήσουν καλύτερη γνωστική κατάσταση, κάνοντας μεσογειακή διατροφή. Οι γνωστικές δυσκολίες είναι πολύ συχνές στην πολλαπλή σκλήρυνση και συχνά επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου, ακόμη και σε όσους κάνουν θεραπείες για την τροποποίηση της πορείας της ασθένειας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΥΓΕΙΑ

Από σήμερα η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα Dentist Pass, μέσω vouchers.gov.gr

Σε εφαρμογή τίθεται, από σήμερα, το πρόγραμμα Dentist Pass, μέσω του vouchers.gov.gr. Πρόκειται για το πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής, το οποίο αφορά σε πάνω από 660.000 παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών, χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια που υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.

   Κάθε δικαιούχος του προγράμματος λαμβάνει μία ψηφιακή χρεωστική κάρτα (pass) ύψους 40 ευρώ, ανά ωφελούμενο παιδί. Κάθε χρεωστική κάρτα μπορεί να καλύψει το σύνολο του κόστους των προβλεπόμενων υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας μέχρι του άνω ποσού, που παρέχονται από οποιονδήποτε ιδιώτη οδοντίατρο, ενώ το ποσό είναι διαθέσιμο για ένα ημερολογιακό έτος. Το χρηματικό ποσό μπορεί να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τα πρόσωπα για την πραγματοποίηση πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας στον ανήλικο δικαιούχο και δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο.

   Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της ποιότητας της προληπτικής οδοντιατρικής για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, καθώς και την εμπέδωση της φιλοσοφίας της προληπτικής οδοντιατρικής και της ενημέρωσης γονέων και παιδιών για την ανάγκη της επιμελούς φροντίδας της στοματικής υγιεινής, ώστε τα παιδιά να μεγαλώσουν χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα.

   Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία παρέχεται η δυνατότητα για μια σειρά από συγκεκριμένες πράξεις, που επιδιώκουν αφ’ ενός να εδραιώσουν την φιλοσοφία της πρόληψης στα παιδιά και στις οικογένειές τους, αφ’ ετέρου θα εντοπίσουν πιθανά προβλήματα και θα δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον.

   Οι προληπτικές πράξεις που αφορούν ενδεικτικά σε:

   1. Έλεγχο στοματικής υγιεινής

   2. Καθαρισμό – απομάκρυνση πλακών

   3. Φθορίωση

   4. Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής

   Οι γονείς ή κηδεμόνες των δυνητικών δικαιούχων της ενίσχυσης υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος. Κάθε οικογένεια μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση, στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα παιδιά – μέλη της οικογένειας.

   Αιτήσεις

   Η έναρξη των αιτήσεων των φυσικών προσώπων στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή θα γίνονται τμηματικά, ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους ως εξής:

   * Για ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2, την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

   * Για ΑΦΜ που λήγουν σε 3, την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

   * Για ΑΦΜ που λήγουν σε 4, την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

   * Για ΑΦΜ που λήγουν σε 5, τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

   * Για ΑΦΜ που λήγουν σε 6, την Τρίτη 30 Μαΐου 2023

   * Για ΑΦΜ που λήγουν σε 7, την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

   * Για ΑΦΜ που λήγουν σε 8, την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

   * Για ΑΦΜ που λήγουν σε 9, την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

   * Για ΑΦΜ που λήγουν σε 0, τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023.

   Μα σημειωθεί ότι η πλατφόρμα δεν θα κλείνει για τα ΑΦΜ που έχουν προηγηθεί για παράδειγμα την Πέμπτη 25 Μαΐου θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3, την Παρασκευή 26 Μαΐου τα ΑΦΜ που λήγουν 1,2,3,4 κοκ.

   Η υποβολή αιτήσεων μέσω ΚΕΠ μπορεί να γίνεται από την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023 για όλα τα ΑΦΜ. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις (για όλα τα ΑΦΜ και για υποβολή είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω ΚΕΠ), ως λήξη υποβολής αιτήσεων ορίζεται η Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023.

   Ποια είναι η διαδικασία

   Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εισέρχεται ένας εκ των ασκούντων την επιμέλεια ή τη γονική μέριμνα μέσω των κωδικών Taxisnet και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, συμπληρώνοντας τον ΑΜΚΑ ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑ.Α.Υ.Π.Α) του ανήλικου καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του εισερχόμενου στην εφαρμογή και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Οι θάνατοι από εγκεφαλικά επεισόδια αναμένεται να φτάσουν τα 5 εκατ. ως το 2030

Αύξηση κατά περισσότερο από ένα εκατομμύριο σημείωσαν οι θάνατοι από ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια από το 1990 ως το 2019 και οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι θάνατοι αυτοί αναμένεται να αυξηθούν σε σχεδόν πέντε εκατομμύρια ως το 2030.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του ιατρικού περιοδικού «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, οι θάνατοι παγκοσμίως από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, τον πιο κοινό τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου, ήταν 2,04 εκατομμύρια το 1990 και αυξήθηκαν σε 3,29 εκατομμύρια το 2019. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η αύξηση θα είναι δραματική ως το 2030.

Ο συγγραφέας της μελέτης Λάιζ Ξιόνγκ, από το Πανεπιστήμιο Τόνγκζι της Σαγκάης, χαρακτηρίζει αυτή την αύξηση «ανησυχητική, αλλά το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό». «Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν ότι ο συνδυασμός παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, μαζί με άλλους παράγοντες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος, μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού», προσθέτει.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επτά παράγοντες κινδύνου συνέβαλαν στην αύξηση του αριθμού εγκεφαλικών επεισοδίων: το κάπνισμα, η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, η νεφρική δυσλειτουργία, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος. Μάλιστα, εκτίμησαν ότι αν αυτοί οι παράγοντες κινδύνου δεν ελεγχθούν ή δεν προληφθούν, τότε ο συνολικός αριθμός των θανάτων θα μπορούσε να φτάσει τα 6,4 εκατομμύρια το 2030.

Πάντως, το ποσοστό των εγκεφαλικών επεισοδίων μειώθηκε από 66 εγκεφαλικά επεισόδια ανά 100.000 άτομα το 1990 σε 44 εγκεφαλικά επεισόδια ανά 100.000 άτομα το 2019. «Αυτή η μείωση του ποσοστού των εγκεφαλικών επεισοδίων πιθανότατα σημαίνει ότι η συνολική αύξηση του αριθμού των εγκεφαλικών οφείλεται κυρίως στην αύξηση του πληθυσμού και τη γήρανση», εξηγεί ο ίδιος.

Για τη μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη βάση δεδομένων Global Health Data Exchange.

Μ.Κουζινοπούλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Εμμηνόπαυση: O FDA ενέκρινε νέα θεραπεία για τις εξάψεις – Τι λένε οι γιατροί

Στην έγκριση ενός νέου φαρμάκου για τις εξάψεις που βιώνουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση προχώρησε το αμερικανικό FDA, ενώ οι Έλληνες γυναικολόγοι χαρακτήρισαν την εξέλιξη αυτή σημαντική.

Το νέο φάρμακο Veozah (fezolinetant) της Astellas Pharma, είναι ο πρώτος μη ορμονικός ανταγωνιστής των υποδοχέων νευτοκινίνης 3 (ΝΚ3), που έλαβε έγκριση για τη θεραπεία των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων VMS (εξάψεις και/ή νυχτερινές εφιδρώσεις) λόγω εμμηνόπαυσης.

O Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε το “πράσινο φως” για την κυκλοφορία στις ΗΠΑ της νέας θεραπείας, η οποία δεν περιέχει οιστρογόνα, αλλά χρησιμοποιεί έναν νέο μηχανισμό δράσης που στοχεύει στη βασική αιτία των συμπτωμάτων των εξάψεων λόγω της εμμηνόπαυσης.

Η καινοτόμος αυτή θεραπεία έρχεται να καλύψει έναν σημαντικό τομέα ανεκπλήρωτης ανάγκης για την υγεία των γυναικών, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας, Γεώργιος Φαρμακίδης.

“Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει μια στοχευμένη θεραπεία για τις εξάψεις. Οι γυναίκες μπορεί να γλιτώσουν πολλές χαμένες ώρες εργασίας, να έχουν καλύτερο τρόπο ζωής και καλύτερη διαχείριση στην καθημερινότητά τους. Η συγκεκριμένη θεραπεία έχει τελείως διαφορετικό μηχανισμό δράσης. Είναι ένα χάπι, το οποίο στοχεύει απευθείας στις εξάψεις. Δηλαδή στοχεύει στο “κρύο και τη ζέστη”, δηλαδή, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος”, σημειώνει ο γιατρός.

Ανεπαρκείς οι μέχρι σήμερα θεραπείες για τις εξάψεις

Τα αγγειοκινητικά συμπτώματα, δηλαδή οι εξάψεις και οι εφιδρώσεις, VMS, λόγω της εμμηνόπαυσης εμφανίζονται στις ΗΠΑ περίπου στο 60% με 80% των γυναικών.

Σύμφωνα με τον γιατρό, εμφανίζονται μερικούς μήνες μετά την εμμηνόπαυση. Η ένταση των συμπτωμάτων διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, όπως λέει:

“Η ένταση είναι διαβαθμισμένη. Άλλες γυναίκες μπορούν να ανεχθούν τις εξάψεις και άλλες όχι. Οι δύσκολες περιπτώσεις, έχουν πολύ έντονη εφίδρωση, έντονους πονοκεφάλους και έχουν πολλά προβλήματα λειτουργικά”, σημειώνει.

Οι μέχρι σήμερα θεραπείες για τις εξάψεις δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, σύμφωνα με τον Γιώργο Φαρμακίδη.

“Ή δίνουμε οιστρογόνα – αλλά δεν μπορούμε να τα δώσουμε πάνω από 5 χρόνια – ή δίνουμε φυτικά οιστρογόνα, τα οποία έχουν ως βάση τη σόγια. Αυτά, όμως, έχουν μία επίδραση μετά από 3 – 4 μήνες και πρέπει να τα παίρνεις, δύο φορές τη ημέρα. Τώρα αν οι παραπάνω λύσεις δεν “δουλέψουν”, πολλές φορές δίνουμε ή αντισταμινικά ή δίνουμε διάφορα ηρεμιστικά”, τονίζει ο ειδικός.

Τα δυσάρεστα συμπτώματα σταματούν μετά από ένα χρονικό διάστημα, αλλά όταν η γυναίκα έχει περάσει πολλά βασανιστικά χρόνια.

“Σταματούν τα συμπτώματα, αλλά μετά από τα 65 ή 70 χρόνια της γυναίκας. Σε κάποιες περιπτώσεις οι εξάψεις μπορεί να διαρκέσουν πολλά χρόνια και για πολλές γυναίκες αυτό μπορεί αν σημαίνει ακόμη και 10 βασανιστικά χρόνια”, σημειώνει ο Καθηγητής Φαρμακίδης.

Ποιος είναι ο μηχανισμός πίσω από τη νέα θεραπεία

Η νέα θεραπεία, είναι μη ορμονική, και βασίζεται στην κατανόησή της βιολογίας, πίσω από το ρόλο των εξάψεων.

Πριν από την εμμηνόπαυση, υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ των οιστρογόνων (ορμόνες που παράγονται από τις ωοθήκες μιας γυναίκας) και της Νευροκινίνης Β (NKB), μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου.

Αυτή η ισορροπία ρυθμίζει το κέντρο ελέγχου της θερμοκρασίας του σώματος, που βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου.

Καθώς το σώμα περνά στην εμμηνόπαυση, τα οιστρογόνα μειώνονται και αυτή η ισορροπία διαταράσσεται. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να επιφέρει πολύ δυσάρεστα συμπτώματα, που ονομάζονται VMS.

Η νέα θεραπεία Veozah (fezolinetant) βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας, μπλοκάροντας την NKB στο κέντρο ελέγχου θερμοκρασίας κι έτσι με τον τρόπο αυτό, μειώνεται ο αριθμός και η ένταση των εξάψεων.

Όπως δηλώνει ο Marci English, Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Ανάπτυξης του τμήματος BioPharma, στην Astellas,

“Η έγκριση από τον FDA αυτής της νέας θεραπείας για την μέτρια έως σοβαρή VMS λόγω εμμηνόπαυσης αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της Astellas να παρέχει καινοτόμες θεραπείες σε τομείς ανεκπλήρωτων αναγκών που δεν έχουν καλυφθεί, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των γυναικών”.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Ως προς τις ανεπιθύμητες ενέργειες η θεραπεία φέρει προειδοποίηση για πιθανή ηπατική βλάβη.

Οι γυναίκες θα πρέπει να ελέγχονται για προβλήματα στο ήπαρ πριν λάβουν τη συνταγή και στη συνέχεια να υποβάλλονται σε εξέταση αίματος κάθε 3 μήνες, για διάστημα 9 μηνών.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: Iatropedia.gr

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ