ΥΓΕΙΑ
Γιατί αισθανόμαστε κουρασμένοι;

Γράφει ο
Στέργιος Τασιόπουλος
Παθολόγος
Αναπληρωτής Διευθυντής Α΄ Παθολογικής Κλινικής, ΥΓΕΙΑ
Σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους που αναζητούν ιατρική βοήθεια αναφέρουν κόπωση ως το κύριο σύμπτωμα ή μέρος των συμπτωμάτων τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι κόπωση μπορεί να παρουσιάζει μέχρι και το 8% του γενικού πληθυσμού. Μερικά από τα συχνότερα παράπονα που ακούν οι γιατροί από τους ασθενείς τους είναι:
- «Παρόλο που κοιμάμαι καλά, το πρωί δεν μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι».
- «Μόλις γύρισα από διακοπές, αλλά αισθάνομαι ακόμη πολύ κουρασμένος».
- «Κουράζομαι με το παραμικρό. Δεν μπορώ πια να κάνω πράγματα που συνήθιζα μέχρι πριν από λίγο καιρό».
- «Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ. Με δυσκολία κρατάω τα μάτια μου ανοιχτά».
Και η επόμενη ερώτηση είναι: «Τι να πάρω για να νιώσω καλύτερα»;
Ας ξεκαθαριστεί από την αρχή ότι «θαυματουργές» θεραπείες και φάρμακα δεν υπάρχουν! Όμως, κάθε άνθρωπος που παραπονείται για κούραση μπορεί να εννοεί κάτι διαφορετικό.
Έτσι, η κόπωση αποτελεί ένα γενικό και ασαφές σύμπτωμα που μπορεί να περιλαμβάνει:
- Δυσκολία ή αδυναμία έναρξης κάποιας δραστηριότητας (υποκειμενικό αίσθημα αδυναμίας).
- Μειωμένη δυνατότητα για διατήρηση της δραστηριότητας (εύκολη κόπωση).
- Διαταραχές συγκέντρωσης και μνήμης ή συναισθηματική αστάθεια (πνευματική κόπωση).
- Υπνηλία.
- Συνδυασμό των παραπάνω.
Ανάλογα με τη διάρκειά της, η κόπωση χαρακτηρίζεται ως:
- Οξεία: Έχει διάρκεια μικρότερη από 1 μήνα και συνήθως οφείλεται σε παθολογικά αίτια που εύκολα αναγνωρίζονται σε συνδυασμό και με άλλες κλινικές εκδηλώσεις (π.χ. λοίμωξη αναπνευστικού, οξύ stress).
- Υποξεία: Διάρκεια 1 – 6 μήνες.
- Χρόνια: Διάρκεια μεγαλύτερη από 6 μήνες.
Υποξεία ή χρόνια κόπωση συχνά συνδυάζεται με υποκείμενες παθολογικές ή ψυχολογικές καταστάσεις, τοξικότητα φαρμάκων ή χρήση ουσιών.
ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Νοσήματα αναπνευστικού
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
Υπνική άπνοια
Καρδιαγγειακά νοσήματα
Καρδιακή ανεπάρκεια
Ενδοκρινικές / Μεταβολικές διαταραχές
Υποθυρεοειδισμός
Υπερθυρεοειδισμός
Σακχαρώδης διαβήτης
Ηλεκτρολυτικές διαταραχές
Χρόνια νεφρική νόσος
Χρόνια ηπατική νόσος
Αιματολογικές διαταραχές
Αναιμία
Νεοπλάσματα
Λοιμώδη νοσήματα
Λοιμώδης μονοπυρήνωση
Ιογενής ηπατίτιδα
HIV λοίμωξη
Φυματίωση
Λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα
Ρευματικά νοσήματα
Ινομυαλγία
Ρευματική πολυμυαλγία
Νευρολογικά νοσήματα
Πολλαπλή σκλήρυνση
Μυοπάθειες
ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Κατάθλιψη
Αγχώδεις διαταραχές
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Οπιοειδή
Βενζοδιαζεπίνες
Αντικαταθλιπτικά
Μυοχαλαρωτικά
Αντιϊσταμινικά
β-αναστολείς
ΧΡΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ
Αλκοόλ
Μαριχουάνα
Κοκαΐνη και άλλες διεγερτικές ουσίες
Η αρχική εκτίμηση όλων των ασθενών που παραπονούνται για υποξεία ή χρόνια κόπωση περιλαμβάνει:
- Λεπτομερή λήψη ιστορικού: Ο ασθενής ενθαρρύνεται να περιγράψει τι ακριβώς αισθάνεται με δικά του λόγια, αλλά και να δώσει τις δικές του πιθανές εξηγήσεις για την κόπωση που αισθάνεται. Ο τρόπος έναρξης των συμπτωμάτων (απότομα ή σταδιακά), η πορεία (σταθερή, βελτιούμενη ή επιδεινούμενη), η πιθανή ημερήσια διακύμανση, παράγοντες που βοηθούν ή επιδεινώνουν την κατάσταση και η επίδραση της κούρασης στην προσωπική, επαγγελματική και οικογενειακή ζωή των ασθενών πρέπει να εξετάζονται με λεπτομέρεια, καθώς συχνά κατευθύνουν προς τη σωστή διάγνωση. Συμπτώματα που υποδηλώνουν κατάθλιψη (π.χ. διαταραχές συναισθήματος, ύπνου και διατροφής) ή αγχώδεις εκδηλώσεις (αίσθημα παλμών, εφιδρώσεις, φοβίες, κρίσεις πανικού) πρέπει να διερευνώνται και να εφαρμόζονται οι αντίστοιχες διαγνωστικές δοκιμασίες (screening tests). Απαραίτητος είναι, επίσης, ο λεπτομερής έλεγχος των φαρμάκων που λαμβάνονται και η πιθανή χρήση ή κατάχρηση ουσιών.
- Κλινική εξέταση: Πέραν της λεπτομερούς και ολοκληρωμένης κλινικής εξέτασης, αναζητούνται ιδιαίτερα σημεία παθήσεων που μπορεί να εκδηλώνονται με χρόνια κόπωση με έμφαση στη γενικότερη εμφάνιση, τις παθήσεις του θυρεοειδούς, την παρουσία λεμφαδενικών διογκώσεων ή ηπατοσπληνομεγαλίας και την εξέταση του καρδιαγγειακού, αναπνευστικού, νευρικού και μυϊκού συστήματος.
- Εργαστηριακές εξετάσεις: Ο εκτεταμένος εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος όταν απουσιάζουν παθολογικά ευρήματα από τη λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση έχει μικρή διαγνωστική αξία και δεν συνιστάται. Οι ασθενείς πρέπει να υποβάλλονται σε επιλεγμένες εξετάσεις. Συχνά, ανάλογα με την ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και τις συνήθειες των ασθενών, ο έλεγχος περιλαμβάνει και εξετάσεις προς αποκλεισμό νεοπλασιών.
- Η περαιτέρω διαγνωστική διερεύνηση καθορίζεται από την παρουσία ή απουσία ευρημάτων από τον παραπάνω βασικό έλεγχο. Ασθενείς με αρνητικά ευρήματα από τον αρχικό έλεγχο επαναλαμβάνουν τη διαδικασία αξιολόγησης έπειτα από 1-3 μήνες.
Το αίτιο της χρόνιας κόπωσης είναι δυνατό να προσδιοριστεί στα 2/3 περίπου των ασθενών.
Σε ορισμένες περιπτώσεις οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής αρκούν για να εξηγήσουν τα συμπτώματα. Ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα συχνά συσχετίζουν την κούραση που νιώθουν με δραστηριότητες τις οποίες δεν μπορούν να ολοκληρώσουν.
Αντίθετα, ασθενείς των οποίων η κούραση οφείλεται σε ψυχικές διαταραχές, τοξικότητα φαρμάκων ή χρήση ουσιών συνήθως αισθάνονται συνεχώς κουρασμένοι, χωρίς να περιγράφουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους έπειτα από δραστηριότητα ή βελτίωση έπειτα από ξεκούραση.
Αν έπειτα από 6 μήνες παρακολούθησης δεν έχει τεθεί συγκεκριμένη διάγνωση που να δικαιολογεί την κόπωση, θεωρούμε ότι οι ασθενείς πάσχουν από «ιδιοπαθή κόπωση» ή «σύνδρομο χρόνιας κοπώσεως».
Σύνδρομο χρόνιας κοπώσεως
Το σύνδρομο χρόνιας κοπώσεως αποτελεί διαταραχή αγνώστου αιτιολογίας, με συγκεκριμένα διαγνωστικά κριτήρια και ισχυρές ενδείξεις νευρολογικής «δυσλειτουργίας». Ασθενείς χωρίς συγκεκριμένη διάγνωση που δεν πληρούν τα κριτήρια για τη διάγνωση του συνδρόμου χρόνιας κοπώσεως θεωρούμε ότι παρουσιάζουν «ιδιοπαθή χρόνια κόπωση».
Η αντιμετώπιση των ασθενών που αισθάνονται κόπωση στοχεύει πρωταρχικά στην αλλαγή των συνηθειών και του τρόπου ζωής που μπορεί να ευθύνονται για τα συμπτώματα και στη θεραπεία πιθανών υποκείμενων παθολογικών ή ψυχιατρικών διαταραχών. Η ανταπόκριση των συμπτωμάτων στη χορηγούμενη αγωγή παρακολουθείται και αξιολογείται συνεχώς.
Για τους ασθενείς στους οποίους δεν έχει προκύψει συγκεκριμένη διάγνωση και πιθανότατα εμπίπτουν στην κατηγορία της ιδιοπαθούς κόπωσης ή του συνδρόμου χρόνιας κοπώσεως έχουν δοκιμαστεί:
- Εμπειρική αντικαταθλιπτική αγωγή σε όσους παρουσιάζουν καταθλιπτικά συμπτώματα, χωρίς όμως να πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια για κατάθλιψη. Απαιτείται διάστημα λίγων εβδομάδων για να αξιολογηθεί η επίδραση της αγωγής στα συμπτώματα. Εάν σε διάστημα 2 μηνών δεν υπάρξει αποτέλεσμα η θεραπεία διακόπτεται.
- Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT).
- Εργασιοθεραπεία.
- Διατροφικές και άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις (π.χ. χορήγηση βιταμινών ή διεγερτικών φαρμάκων), χωρίς αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα.
Συμπερασματικά
Αισθάνεστε κουρασμένοι;
- Μην ψάχνετε για «μαγικές» λύσεις!
- Συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
- Η αλλαγή κάποιων συνηθειών ή του τρόπου ζωής σας ή η θεραπεία κάποιας απλής παθολογικής ή ψυχολογικής διαταραχής που μπορεί να κρύβεται κάτω από τα συμπτώματά σας είναι συχνά η λύση.
- Υπάρχει πιθανότητα να μην βρεθεί κάτι που να δικαιολογεί τα συμπτώματά σας. Ακόμη και τότε, με την κατάλληλη αγωγή και παρακολούθηση μπορεί να βοηθηθείτε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΥΓΕΙΑ
Από σήμερα η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα Dentist Pass, μέσω vouchers.gov.gr

Σε εφαρμογή τίθεται, από σήμερα, το πρόγραμμα Dentist Pass, μέσω του vouchers.gov.gr. Πρόκειται για το πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής, το οποίο αφορά σε πάνω από 660.000 παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών, χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια που υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.
Κάθε δικαιούχος του προγράμματος λαμβάνει μία ψηφιακή χρεωστική κάρτα (pass) ύψους 40 ευρώ, ανά ωφελούμενο παιδί. Κάθε χρεωστική κάρτα μπορεί να καλύψει το σύνολο του κόστους των προβλεπόμενων υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας μέχρι του άνω ποσού, που παρέχονται από οποιονδήποτε ιδιώτη οδοντίατρο, ενώ το ποσό είναι διαθέσιμο για ένα ημερολογιακό έτος. Το χρηματικό ποσό μπορεί να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τα πρόσωπα για την πραγματοποίηση πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας στον ανήλικο δικαιούχο και δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της ποιότητας της προληπτικής οδοντιατρικής για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, καθώς και την εμπέδωση της φιλοσοφίας της προληπτικής οδοντιατρικής και της ενημέρωσης γονέων και παιδιών για την ανάγκη της επιμελούς φροντίδας της στοματικής υγιεινής, ώστε τα παιδιά να μεγαλώσουν χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα.
Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία παρέχεται η δυνατότητα για μια σειρά από συγκεκριμένες πράξεις, που επιδιώκουν αφ’ ενός να εδραιώσουν την φιλοσοφία της πρόληψης στα παιδιά και στις οικογένειές τους, αφ’ ετέρου θα εντοπίσουν πιθανά προβλήματα και θα δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον.
Οι προληπτικές πράξεις που αφορούν ενδεικτικά σε:
1. Έλεγχο στοματικής υγιεινής
2. Καθαρισμό – απομάκρυνση πλακών
3. Φθορίωση
4. Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής
Οι γονείς ή κηδεμόνες των δυνητικών δικαιούχων της ενίσχυσης υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος. Κάθε οικογένεια μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση, στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα παιδιά – μέλη της οικογένειας.
Αιτήσεις
Η έναρξη των αιτήσεων των φυσικών προσώπων στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή θα γίνονται τμηματικά, ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους ως εξής:
* Για ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2, την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023
* Για ΑΦΜ που λήγουν σε 3, την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023
* Για ΑΦΜ που λήγουν σε 4, την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023
* Για ΑΦΜ που λήγουν σε 5, τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023
* Για ΑΦΜ που λήγουν σε 6, την Τρίτη 30 Μαΐου 2023
* Για ΑΦΜ που λήγουν σε 7, την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023
* Για ΑΦΜ που λήγουν σε 8, την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023
* Για ΑΦΜ που λήγουν σε 9, την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023
* Για ΑΦΜ που λήγουν σε 0, τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023.
Μα σημειωθεί ότι η πλατφόρμα δεν θα κλείνει για τα ΑΦΜ που έχουν προηγηθεί για παράδειγμα την Πέμπτη 25 Μαΐου θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3, την Παρασκευή 26 Μαΐου τα ΑΦΜ που λήγουν 1,2,3,4 κοκ.
Η υποβολή αιτήσεων μέσω ΚΕΠ μπορεί να γίνεται από την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023 για όλα τα ΑΦΜ. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις (για όλα τα ΑΦΜ και για υποβολή είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω ΚΕΠ), ως λήξη υποβολής αιτήσεων ορίζεται η Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023.
Ποια είναι η διαδικασία
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εισέρχεται ένας εκ των ασκούντων την επιμέλεια ή τη γονική μέριμνα μέσω των κωδικών Taxisnet και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, συμπληρώνοντας τον ΑΜΚΑ ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑ.Α.Υ.Π.Α) του ανήλικου καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του εισερχόμενου στην εφαρμογή και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΥΓΕΙΑ
Οι θάνατοι από εγκεφαλικά επεισόδια αναμένεται να φτάσουν τα 5 εκατ. ως το 2030

Αύξηση κατά περισσότερο από ένα εκατομμύριο σημείωσαν οι θάνατοι από ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια από το 1990 ως το 2019 και οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι θάνατοι αυτοί αναμένεται να αυξηθούν σε σχεδόν πέντε εκατομμύρια ως το 2030.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του ιατρικού περιοδικού «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, οι θάνατοι παγκοσμίως από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, τον πιο κοινό τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου, ήταν 2,04 εκατομμύρια το 1990 και αυξήθηκαν σε 3,29 εκατομμύρια το 2019. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η αύξηση θα είναι δραματική ως το 2030.
Ο συγγραφέας της μελέτης Λάιζ Ξιόνγκ, από το Πανεπιστήμιο Τόνγκζι της Σαγκάης, χαρακτηρίζει αυτή την αύξηση «ανησυχητική, αλλά το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό». «Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν ότι ο συνδυασμός παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, μαζί με άλλους παράγοντες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος, μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού», προσθέτει.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επτά παράγοντες κινδύνου συνέβαλαν στην αύξηση του αριθμού εγκεφαλικών επεισοδίων: το κάπνισμα, η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, η νεφρική δυσλειτουργία, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος. Μάλιστα, εκτίμησαν ότι αν αυτοί οι παράγοντες κινδύνου δεν ελεγχθούν ή δεν προληφθούν, τότε ο συνολικός αριθμός των θανάτων θα μπορούσε να φτάσει τα 6,4 εκατομμύρια το 2030.
Πάντως, το ποσοστό των εγκεφαλικών επεισοδίων μειώθηκε από 66 εγκεφαλικά επεισόδια ανά 100.000 άτομα το 1990 σε 44 εγκεφαλικά επεισόδια ανά 100.000 άτομα το 2019. «Αυτή η μείωση του ποσοστού των εγκεφαλικών επεισοδίων πιθανότατα σημαίνει ότι η συνολική αύξηση του αριθμού των εγκεφαλικών οφείλεται κυρίως στην αύξηση του πληθυσμού και τη γήρανση», εξηγεί ο ίδιος.
Για τη μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη βάση δεδομένων Global Health Data Exchange.
Μ.Κουζινοπούλου
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΥΓΕΙΑ
Εμμηνόπαυση: O FDA ενέκρινε νέα θεραπεία για τις εξάψεις – Τι λένε οι γιατροί

Στην έγκριση ενός νέου φαρμάκου για τις εξάψεις που βιώνουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση προχώρησε το αμερικανικό FDA, ενώ οι Έλληνες γυναικολόγοι χαρακτήρισαν την εξέλιξη αυτή σημαντική.
Το νέο φάρμακο Veozah (fezolinetant) της Astellas Pharma, είναι ο πρώτος μη ορμονικός ανταγωνιστής των υποδοχέων νευτοκινίνης 3 (ΝΚ3), που έλαβε έγκριση για τη θεραπεία των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων VMS (εξάψεις και/ή νυχτερινές εφιδρώσεις) λόγω εμμηνόπαυσης.
O Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε το “πράσινο φως” για την κυκλοφορία στις ΗΠΑ της νέας θεραπείας, η οποία δεν περιέχει οιστρογόνα, αλλά χρησιμοποιεί έναν νέο μηχανισμό δράσης που στοχεύει στη βασική αιτία των συμπτωμάτων των εξάψεων λόγω της εμμηνόπαυσης.
Η καινοτόμος αυτή θεραπεία έρχεται να καλύψει έναν σημαντικό τομέα ανεκπλήρωτης ανάγκης για την υγεία των γυναικών, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας, Γεώργιος Φαρμακίδης.
“Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει μια στοχευμένη θεραπεία για τις εξάψεις. Οι γυναίκες μπορεί να γλιτώσουν πολλές χαμένες ώρες εργασίας, να έχουν καλύτερο τρόπο ζωής και καλύτερη διαχείριση στην καθημερινότητά τους. Η συγκεκριμένη θεραπεία έχει τελείως διαφορετικό μηχανισμό δράσης. Είναι ένα χάπι, το οποίο στοχεύει απευθείας στις εξάψεις. Δηλαδή στοχεύει στο “κρύο και τη ζέστη”, δηλαδή, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος”, σημειώνει ο γιατρός.
Ανεπαρκείς οι μέχρι σήμερα θεραπείες για τις εξάψεις
Τα αγγειοκινητικά συμπτώματα, δηλαδή οι εξάψεις και οι εφιδρώσεις, VMS, λόγω της εμμηνόπαυσης εμφανίζονται στις ΗΠΑ περίπου στο 60% με 80% των γυναικών.
Σύμφωνα με τον γιατρό, εμφανίζονται μερικούς μήνες μετά την εμμηνόπαυση. Η ένταση των συμπτωμάτων διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, όπως λέει:
“Η ένταση είναι διαβαθμισμένη. Άλλες γυναίκες μπορούν να ανεχθούν τις εξάψεις και άλλες όχι. Οι δύσκολες περιπτώσεις, έχουν πολύ έντονη εφίδρωση, έντονους πονοκεφάλους και έχουν πολλά προβλήματα λειτουργικά”, σημειώνει.
Οι μέχρι σήμερα θεραπείες για τις εξάψεις δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, σύμφωνα με τον Γιώργο Φαρμακίδη.
“Ή δίνουμε οιστρογόνα – αλλά δεν μπορούμε να τα δώσουμε πάνω από 5 χρόνια – ή δίνουμε φυτικά οιστρογόνα, τα οποία έχουν ως βάση τη σόγια. Αυτά, όμως, έχουν μία επίδραση μετά από 3 – 4 μήνες και πρέπει να τα παίρνεις, δύο φορές τη ημέρα. Τώρα αν οι παραπάνω λύσεις δεν “δουλέψουν”, πολλές φορές δίνουμε ή αντισταμινικά ή δίνουμε διάφορα ηρεμιστικά”, τονίζει ο ειδικός.
Τα δυσάρεστα συμπτώματα σταματούν μετά από ένα χρονικό διάστημα, αλλά όταν η γυναίκα έχει περάσει πολλά βασανιστικά χρόνια.
“Σταματούν τα συμπτώματα, αλλά μετά από τα 65 ή 70 χρόνια της γυναίκας. Σε κάποιες περιπτώσεις οι εξάψεις μπορεί να διαρκέσουν πολλά χρόνια και για πολλές γυναίκες αυτό μπορεί αν σημαίνει ακόμη και 10 βασανιστικά χρόνια”, σημειώνει ο Καθηγητής Φαρμακίδης.
Ποιος είναι ο μηχανισμός πίσω από τη νέα θεραπεία
Η νέα θεραπεία, είναι μη ορμονική, και βασίζεται στην κατανόησή της βιολογίας, πίσω από το ρόλο των εξάψεων.
Πριν από την εμμηνόπαυση, υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ των οιστρογόνων (ορμόνες που παράγονται από τις ωοθήκες μιας γυναίκας) και της Νευροκινίνης Β (NKB), μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου.
Αυτή η ισορροπία ρυθμίζει το κέντρο ελέγχου της θερμοκρασίας του σώματος, που βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου.
Καθώς το σώμα περνά στην εμμηνόπαυση, τα οιστρογόνα μειώνονται και αυτή η ισορροπία διαταράσσεται. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να επιφέρει πολύ δυσάρεστα συμπτώματα, που ονομάζονται VMS.
Η νέα θεραπεία Veozah (fezolinetant) βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας, μπλοκάροντας την NKB στο κέντρο ελέγχου θερμοκρασίας κι έτσι με τον τρόπο αυτό, μειώνεται ο αριθμός και η ένταση των εξάψεων.
Όπως δηλώνει ο Marci English, Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Ανάπτυξης του τμήματος BioPharma, στην Astellas,
“Η έγκριση από τον FDA αυτής της νέας θεραπείας για την μέτρια έως σοβαρή VMS λόγω εμμηνόπαυσης αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της Astellas να παρέχει καινοτόμες θεραπείες σε τομείς ανεκπλήρωτων αναγκών που δεν έχουν καλυφθεί, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των γυναικών”.
Ανεπιθύμητες ενέργειες
Ως προς τις ανεπιθύμητες ενέργειες η θεραπεία φέρει προειδοποίηση για πιθανή ηπατική βλάβη.
Οι γυναίκες θα πρέπει να ελέγχονται για προβλήματα στο ήπαρ πριν λάβουν τη συνταγή και στη συνέχεια να υποβάλλονται σε εξέταση αίματος κάθε 3 μήνες, για διάστημα 9 μηνών.
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: Iatropedia.gr
NEWSIT
-
ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago
Κυψέλη: Συνελήφθη 26χρονος για revenge porn – Κατηγορείται και για βιασμό
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ημέρες ago
Σάλος από τις δηλώσεις Ξυδάκη για «ομίχλη στα μυαλά» όσων ψήφισαν ΝΔ και «Σύνδρομο της Στοκχόλμης»
-
ΔΙΕΘΝΗ4 ημέρες ago
Τουρκία – Ερντογάν: «Παίρνω οδηγίες από τον Αλλάχ, αν θέλει θα μας βοηθήσει στην οικονομία»
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago
Παλαιό Φάληρο: Kουκουλοφόροι μπήκαν σε σπίτι, έδεσαν 83χρονο και 58χρονη και τους λήστεψαν
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago
Δραπετσώνα: Oδηγός τρόλεϊ οπλοφορούσε την ώρα που εκτελούσε δρομολόγιο – Συνελήφθη ο άνδρας
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Θεσσαλονίκη: Σκοτώθηκε σε τροχαίο 18χρονος οδηγός μηχανής
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ5 ημέρες ago
Τσουχτερά πρόστιμα αλλά όχι «λουκέτο» σε 15 επαγγέλματα για μη έκδοση αποδείξεων
-
ΔΙΕΘΝΗ3 ημέρες ago
Οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν τη νότια Ρωσία με μια ρουκέτα και ένα drone