Connect with us

AUTO

Ο Χάμιλτον εξαιρέθηκε από την απαγόρευση κοσμημάτων στους οδηγούς

Οι αγωνοδίκες της Φόρμουλα Ένα εξαίρεσαν σήμερα (3/3) τον Λιούις Χάμιλτον από την απαγόρευση που ισχύει για τους οδηγούς να φορούν κοσμήματα στο γκραν πρι του Μπαχρέιν, με το οποίο «ανοίγει η αυλαία» της σεζόν, καθώς αποδέχθηκαν ότι κινδυνεύει με παραμόρφωση, εάν αφαιρεθεί το σκουλαρίκι που έχει στη μύτη του. Η απαγόρευση κοσμημάτων στη διάρκεια ενός αγώνα έχει επιβληθεί για λόγους ασφαλείας και ορίζεται στον Διεθνή Αθλητικό Κώδικα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), αλλά δεν εφαρμόστηκε αυστηρά μέχρι πέρυσι, όταν έγινε θέμα στα πρωτοσέλιδα. Οι κανόνες αναφέρουν ότι «η χρήση κοσμημάτων με τη μορφή piercing στο σώμα ή μεταλλικών αλυσίδων στο λαιμό απαγορεύεται κατά τη διάρκεια του αγώνα και ως εκ τούτου μπορεί να ελεγχθεί πριν από την έναρξη».

Ο 38χρονος Χάμιλτον έχει εδώ και χρόνια ένα μόνιμο σκουλαρίκι στο αριστερό ρουθούνι, ενώ φωτογραφίες του Βρετανού στο Μπαχρέιν τον δείχνουν με ακόμη ένα στο δεξί. Ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής εξήγησε στο γκραν πρι της Σιγκαπούρης τον περασμένο Οκτώβριο, όταν επίσης του δόθηκε εξαίρεση, ότι βγάζοντας το αριστερό σκουλαρίκι προκλήθηκε μόλυνση.

Οι αγωνοδίκες στο Μπαχρέιν αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι συμβουλεύθηκαν τον ιατρικό εκπρόσωπο της FIA, ο οποίος εξέτασε τον Χάμιλτον και συμφώνησε με το αίτημα για συνέχιση της εξαίρεσης. «Έχουμε αποφασίσει να μην προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για παραμόρφωση με συχνές προσπάθειες αφαίρεσης» εξήγησαν οι αγωνοδίκες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

AUTO

Τo 2021 άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο 3.891 άνθρωποι, ενώ οδηγούσαν μοτοσικλέτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τo 2021, 3.891 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, ενώ οδηγούσαν μοτοσικλέτα ή μοτοποδήλατο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από αυτούς το 90% ήταν άνδρες. Το ποσοστό αυτό είναι 25% χαμηλότερο σε σχέση με πριν από 10 χρόνια, όμως την ίδια στιγμή οι θάνατοι από τροχαία με άλλα μέσα μειώθηκαν κοντά στο 33%, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών (ETSC).

Το αυξημένο ποσοστό θανάτων οδήγησε τους ανθρώπους του ETSC να προτρέψουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταστήσουν υποχρεωτικά τα συστήματα αντιμπλοκαρίσματος πέδησης (ABS) σε όλες τις νέες μοτοσυκλέτες. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης, οι αλλαγές στις απαιτήσεις αδειοδότησης της ΕΕ το 2013 μπορεί να συνέβαλαν αποφασιστικά στον χαμηλότερο αριθμό θανάτων, αναφέροντας τον θετικό αντίκτυπο που έχουν οι προϋποθέσεις ως προς την ηλικία για την απόκτηση άδειας για τις μεγαλύτερες μοτοσυκλέτες.

Η ελάχιστη ηλικία για να οδηγήσει κάποιος μοτοποδήλατο στην ΕΕ είναι πλέον τα 16, αλλά, σε αρκετές χώρες, εξακολουθεί να είναι δυνατή η οδήγηση στην ηλικία των 14 ετών, χωρίς ο οδηγός να περνάει κάποια πρακτική δοκιμασία. Το ETSC αναφέρει ότι η πρακτική εξέταση πρέπει να είναι υποχρεωτική και ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόζουν το προτεινόμενο ελάχιστο όριο ηλικίας (16 ετών και άνω).

Άλλες συστάσεις της έκθεσης αναφέρουν ότι θα πρέπει να απαιτούνται υποχρεωτικοί τεχνικοί έλεγχοι για όλες τις μοτοσυκλέτες και τα μοτοποδήλατα, ενώ θα πρέπει να ελέγχονται και για τις επιδόσεις τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεξετάζει επί του παρόντος τους κανόνες για τις επιθεωρήσεις οχημάτων.

Οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να αναπτύξουν καλύτερο έλεγχο των ορίων ταχύτητας που ισχύουν για τις μοτοσικλέτες και οι οδηγοί θα πρέπει κατά την οδήγησή τους να φορούν πάντα κράνος. Η χρήση κράνους θα πρέπει να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, ειδικά σε χώρες με πολύ χαμηλά επίπεδα χρήσης κράνους, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν επίσης να προωθήσουν ένα σύστημα ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τις επιδόσεις ασφαλείας του κράνους και άλλου προστατευτικού εξοπλισμού, όπως τα μπουφάν αερόσακων.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και φορτηγών θα πρέπει επίσης να βελτιώσουν την ανίχνευση των μοτοσικλετιστών με τεχνολογίες ασφαλείας, όπως το Automated Emergency Braking.

Θα πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στους κούριερ, αλλά και στους παράγοντες απόσπασης προσοχής των οδηγών, μέσω των διαφόρων εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα. «Τα τελευταία χρόνια οι μοτοσικλετιστές εστιάζουν λιγότερο στην οδική ασφάλεια. Υπάρχουν όμως αρκετά έξυπνα και απλά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να μειωθεί ο μεγάλος αριθμός θανάτων κάθε χρόνο. Κάποια είναι προφανή, όπως το να μην επιτρέπεται σε παιδιά ηλικίας 14 ετών να οδηγούν μοτοσικλέτες. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει η διασφάλιση ότι οι μοτοσικλετιστές θα τιμωρούνται για την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας όπως γίνεται και σε άλλους χρήστες του δρόμου», δήλωσε η διευθύντρια του προγράμματος οδικής ασφάλειας του ETSC, Jenny Carson.

Κυριάκος Παρασίδης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

AUTO

Rafale ονόμασε η Renault το όνομα του κορυφαίου της coupe SUV

Η Renault αποκαλύπτει το όνομα του μελλοντικού της κορυφαίου coupe SUV. Το Rafale ολοκληρώνει την υβριδική E-Tech γκάμα της Renault, ενώ είναι «χτισμένο» πάνω στην καινούρια πλατφόρμα CMF-CD.

Το όνομά του είναι εμπνευσμένο από το ένδοξο παρελθόν της Renault στους αιθέρες. Κάνοντας ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, είναι εύκολο κανείς να αντιληφθεί τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της Renault και της αεροπορίας. Την περίοδο εκείνη, η Renault ήταν πρωτοπόρος κατασκευαστής κινητήρων εσωτερικής καύσης για αυτοκίνητα, τραίνα και αεροπλάνα. Το 1933, η Renault απέκτησε την Caudron, έναν άλλο κατασκευαστή, δημιουργώντας την Caudron – Renault. Όλα τα αεροπλάνα που κατασκευάστηκαν τότε πήραν το όνομά τους από ένα γνωστό άνεμο. Ακολούθως, το C460, ένα μονοθέσιο αγωνιστικό αεροπλάνο, που ήταν φτιαγμένο για την κατάρριψη ρεκόρ ταχύτητας, μετονομάστηκε σε Rafale (που σημαίνει «ριπή του ανέμου») το 1934.

Η παγκόσμια πρεμιέρα του νέου Renault Rafale θα πραγματοποιηθεί στην 54η Αεροπορική Έκθεση του Παρισιού στο Le Bourget στις 18 Ιουνίου.

K.Π.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

AUTO

Οι 10 κορυφαίες χώρες παραγωγής αυτοκινήτων στον κόσμο

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οχημάτων στον κόσμο, κατασκευάζοντας περισσότερα από 21,4 εκατομμύρια αυτοκίνητα και 4,6 εκατομμύρια επαγγελματικά οχήματα το 2021, με συνολική παραγωγή λίγο πάνω από 26 εκατομμύρια οχήματα. Οι μεγαλύτεροι εγχώριοι κατασκευαστές αυτοκινήτων στην Κίνα (ΒYD, SAIC, FAW, Chang’an, Dongfeng) σημειώνουν μεγάλο αριθμό παραγόμενων αυτοκινήτων κάθε χρόνο, ενώ το τελευταίο διάστημα σχεδιάζουν και την επέλασή τους στην Ευρώπη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αυτοκινήτων στον κόσμο, αν και έχουν σχεδόν μισή παραγωγή από αυτή της Κίνας, κατασκευάζοντας περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα και 7,6 εκατομμύρια επαγγελματικά οχήματα.

Οι 10 κορυφαίες χώρες παραγωγής αυτοκινήτων στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (OICA) το 2021 είναι: Κίνα (26,08 εκατομμύρια), ΗΠΑ (9,17 εκατομμύρια), Ιαπωνία (7,85 εκατομμύρια), Ινδία (4,40 εκατομμύρια), Νότια Κορέα (3,46 εκατομμύρια), Γερμανία (3,31 εκατομμύρια), Μεξικό (3,15 εκατομμύρια), Βραζιλία (2,25 εκατομμύρια), Ισπανία (2,10 εκατομμύρια) και Ταϊλάνδη (1,69 εκατομμύρια). Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν, το 1950, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας παραγωγής αυτοκινήτων. Ωστόσο, αυτό το μερίδιο μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αντικατοπτρίζοντας την απώλεια ανταγωνιστικότητας στο αμερικανικό σύστημα κατασκευής αυτοκινήτων. Στη δεκαετία του 1960, εμφανίστηκαν δύο σημαντικοί παίκτες στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η Ιαπωνία και η Γερμανία. Μέχρι το 1990, αντιπροσώπευαν το 27,4% και το 12,7% της παγκόσμιας παραγωγής αυτοκινήτων. Ωστόσο, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, το μερίδιο αγοράς της Ιαπωνίας και της Γερμανίας μειώθηκε τα τελευταία χρόνια. Κυρίως λόγω της κατασκευής αυτοκινήτων στην Κίνα, η οποία γνωρίζει θεαματική ανάπτυξη, φτάνοντας το 37,5% της παγκόσμιας παραγωγής το 2021. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο μεγαλύτερος παραγωγός επαγγελματικών οχημάτων, όπως φορτηγών.

Η οικονομική κρίση του 2008 είχε σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια παραγωγή αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Γερμανία, με αποτέλεσμα η παραγωγή να πέσει κατακόρυφα. Ωστόσο, η παραγωγή ανέκαμψε με ισχυρή ζήτηση αυτοκινήτων, μεταξύ 2005 και 2021, με την Κίνα να αποτελεί τον σημαντικότερο μοχλό της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής αυτοκινήτων. Από το 2017, η παγκόσμια παραγωγή αυτοκινήτων βρίσκεται σε πτώση, κυρίως λόγω της πανδημίας, αλλά και πρόσφατα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με την αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα οι πωλήσεις θα βρουν τον βηματισμό τους.

Κυριάκος Παρασίδης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ