Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Επέστρεψε από την Τουρκία η ελληνική διασωστική αποστολή – Κάναμε αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας

Με χειροκροτήματα και σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης υποδέχτηκαν την ελληνική διασωστική αποστολή όσοι παρευρέθηκαν κατά την άφιξη τους από την Τουρκία στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η ελληνική αποστολή διάσωσης που εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα είχε μεταβεί στην Τουρκία επέστρεψε στην Ελλάδα λίγο πριν τις 23:00. Την αποστολή υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και μέλη του ΕΚΑΒ.

      Για μία μεγάλη και συγκινητική στιγμή έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια της υποδοχής της αποστολής. Ο υπουργός τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί «τίμησαν τα ελληνικά χρώματα» κι έστειλαν το μήνυμα παντού «ότι η Ελλάδα ήταν παρούσα εκεί σε αυτή τη στιγμή της ανθρωπιάς». «Με την πράξη τους όρισαν το τι σημαίνει αλληλεγγύη. Όρισαν με την ανθρωπιά τους την αλληλεγγύη στην πράξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης και προσέθεσε ότι νιώθουν περηφάνια για όλους τους. Όπως είπε ο υπουργός, τα μέλη της αποστολής, «από το πρώτο βράδυ επιχείρησαν και απέδειξαν τον επαγγελματισμό τους, την αφοσίωσή τους και την αυτοθυσία τους».

      «Είμαστε όλοι εδώ να υποδεχθούμε τους ήρωές μας. Ευτυχώς έχουν γυρίσει όλοι ασφαλείς και είναι έτοιμοι για να πάνε να φιλήσουν τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, γιατί όλοι βλέπατε τους μετασεισμούς και ξέρετε τι σημαίνει κάποιος να ενεργεί κάτω από αυτήν την δαμόκλειο σπάθη ενός μετασεισμού σε τέτοιες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης συμπληρώνοντας ότι τόσο από ξένους ανταποκριτές, όσο και από τις τουρκικές αρχές και τους σεισμόπληκτους άκουσαν τα καλύτερα λόγια για το έργο της ελληνικής αποστολής. «Όλοι έψαχναν τους Έλληνες διασώστες για να τους πάνε κοντά στους δικούς τους ανθρώπους και να επιχειρήσουν. Τέτοια αξιοπιστία περιέλαβε αυτό το σώμα. ΕΜΑΚ, ΕΚΑΒ, όλη την ομάδα», είπε ο υπουργός και γνωστοποίησε ότι την Πέμπτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί από τον πρωθυπουργό ειδική τελετή για τα μέλη της αποστολής για να εκφράσει, όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, «το μεγάλο ευχαριστώ της πολιτείας, το μεγάλο ευχαριστώ του ελληνικού λαού προς τους ήρωές μας».

      Την περηφάνια του για όλη την αποστολή και τις ευχαριστίες του για όσα έπραξαν εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. «Η ομάδα ήταν μία, ήταν από την ΕΜΑΚ, από ΚΕΠΥ- ΕΚΑΒ, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Υγείας. Οι άνθρωποι αυτοί μας έχουν κάνει όλους υπερήφανους, μας συγκίνησαν με την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που έδειξαν. Εγώ θέλω μέσα από την καρδιά μου να τους ευχαριστήσω, μας έκαναν υπερήφανους παντού και απέδειξαν ότι η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός πάντοτε κερδίζει και τις δύσκολες αυτές στιγμές», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

      «Όταν ένας άνθρωπος νιώθει πόνο σημαίνει ότι είναι ζωντανός. Όταν νιώθει τον πόνο του άλλου σημαίνει ότι είναι άνθρωπος». Με αυτή τη φράση του Νίκου Καζαντζάκη θέλησε να συνοψίσει τη φιλοσοφία που διακατέχει τους συναδέλφους του ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ευχαριστίες του αλλά και την βαθιά ευγνωμοσύνη του για το έργο που επιτέλεσε στην Τουρκία η ελληνική διασωστική αποστολή. Όπως είπε ο κ. Πουρναράς, τα στελέχη του ΠΣ που επιχείρησαν στην Τουρκία απέδειξαν πάνω από όλα «πρώτα ότι είναι άνθρωποι και μετά γνήσιοι και σωστοί επαγγελματίες». «Ως αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπροσωπώντας όλο το προσωπικό τους απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και αισθάνομαι βαθιά ευγνωμοσύνη για το έργο που έκαναν στη χώρα της Τουρκίας. Και μου δίνεται η ευκαιρία να πω ότι όχι μόνο τα στελέχη που μετέβησαν κάτω αλλά καθημερινά όλο το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος δίνει έναν τεράστιο αγώνα για την προστασία και τη ζωή των συμπολιτών μας και της περιουσίας τους, και γι αυτό τους είμαι ευγνώμων. Ο ελληνικός λαός να αισθάνεται ότι είμαστε πάντα δίπλα του σε ό,τι χρειαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

      «Κάναμε αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας. Δεν κάναμε τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ, επιπυραγός, Δημήτρης Ρούπας, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Όπως τόνισε, το πιο σημαντικό είναι ότι η ελληνική αποστολή επέστρεψε και είναι όλοι τους υγιείς. «Πρόκειται για μία πάρα πολύ μεγάλη καταστροφή, όλοι θέλαμε να τους βοηθήσουμε. Το διαχειριστήκαμε, δεν σταματήσαμε, 24 ώρες το 24ωρο ήμασταν στο πεδίο. Ήταν πάρα πολλοί εγκλωβισμένοι. Όταν φτάνεις από τις πρώτες ομάδες τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και πάρα πολύ μεγάλα. Περνώντας οι μέρες μικραίνουν τα προβλήματα. Είχαμε να διαχειριστούμε πολλά, τις μεταφορές μας, τους κλειστούς δρόμους, τις επικοινωνίες. Παρόλα αυτά τα καταφέραμε, μας βοήθησαν πάρα πολύ και οι ντόπιοι και πήγαν όλα καλά», σημείωσε. Όπως επισήμανε η πιο συγκινητική στιγμή που βίωσαν ήταν οι αγωνιώδεις και κοπιώδεις προσπάθειές τους να απεγκλωβίσουν την μικρή Φατμά, που τελικά έχασε τη ζωή της, αλλά κατάφεραν και έσωσαν την μικρή της αδερφή. 

      «Δεν κάναμε τίποτα λιγότερα από αυτό που κάνει το ΕΚΑΒ κάθε μέρα. Το μόνο που άλλαξε ήταν ο βαθμός δυσκολίας, που ήταν σίγουρα διαφορετικός. Πιστεύω ότι πολλά πράγματα θα ειπωθούν τις επόμενες ημέρες, θα ξεκαθαρίσουν καταστάσεις, είμαστε άπαντες παρόντες», επισήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ στην αποστολή στην Τουρκία, Σωκράτης Δούκας.

      Με αποσκευές γεμάτες με πλούσιο επιχειρησιακό, διασωστικό, ανθρωπιστικό, επιστημονικό και τεχνικό έργο επιστρέφουν στην Ελλάδα από την Τουρκία τα μέλη της ελληνικής αποστολής, όπως είπε, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας. «Οι Έλληνες πυροσβέστες, η ΕΜΑΚ και το ΕΚΑΒ δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε», σημείωσε και κατέστησε σαφές ότι ο συγκεκριμένος σεισμός και το συγκεκριμένο ρήγμα που ενεργοποιήθηκε στη Νότια Τουρκία δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τον ελληνικό χώρο. «Δεν έχουμε το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας αυτό που διέρχεται από την Κωνσταντινούπολη που διεγέρθηκε, έχουμε ένα ρήγμα το οποίο απέχει 500 χλμ από το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης. Συνεπώς κάθε συσχέτιση μεταξύ του ρήγματος που ενεργοποιήθηκε και του ελληνικού χώρου είναι άστοχη», τόνισε ο κ. Λέκκας. Όπως ανέφερε, με βάση μια ταχεία αυτοψία που έκαναν σε όλη την πληγείσα περιοχή η οποία έχει διαστάσεις της τάξεως των 600 χιλιομέτρων επί 40 χλμ, διαπίστωσαν ότι οι κατασκευές οι οποίες κατέρρευσαν ανέρχονται σε περίπου 200 χιλιάδες.

      «Σύμφωνα με υπολογισμούς τα θύματα θα ξεπεράσουν τις 50.000 και ο πληθυσμός που έχει πληγεί ανέρχεται περίπου σε 2,5 εκατομμύρια. Αυτό δημιουργεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα και είναι μία πρόκληση η οποία είναι μπροστά για την Τουρκία, είναι μία πολύ δύσκολη εξίσωση που θα πρέπει να λυθεί τις αμέσως επόμενες μέρες γιατί 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τα πάντα», κατέληξε.

      Στο αεροδρόμιο βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, ο προϊστάμενος κλάδου επιχειρήσεων του αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, καθώς και ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος.

      Παράλληλα, στην Ελλάδα έφτασε και το στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 που μετέφερε τον εξοπλισμό και τα οχήματα.

      Σημειώνεται ότι η αποστολή αποτελούνταν από 36 στελέχη της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικούς – μηχανικούς του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή, Ευθύμη Λέκκα.

      Ιωάννα Καρδάρα

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΕΘΝΗ

Ντόναλντ Τραμπ: Ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να του βάλουν «φρένο» – Οι τακτικές του που ανησυχούν

Τα όρια τόσο του αμερικανικού λαού όσο και των Ρεπουμπλικανών φαίνεται πως δοκιμάζει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχεδόν τρεις εβδομάδες από τις εκλογές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αμφισβητήσει τους γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος με τις ανορθόδοξες και αμφιλεγόμενες επιλογές κατά τη συγκρότηση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ μάλιστα έχει υποστηρίξει ότι θα έπρεπε να μπορεί να τους διορίσει χωρίς την έγκριση της Γερουσίας.

Κάποιοι από το κόμμα φαίνεται να συμφωνούν με τον Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει αφού κέρδισε τις εκλογές, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του η Washington Post.

«Ό,τι κι αν είναι αυτό, πρέπει να το αγκαλιάσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τρόι Έντουιν Νελς, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για την 22η περιφέρεια του Κογκρέσου του Τέξας. «Όλα αυτά. Κάθε λέξη» υπογράμμισε.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σαφώς, όμως, δεν είναι αυτό που θέλει ο αμερικανικός λαός. Και κυρίως, δεν φαίνεται καν να είναι αυτό που θέλουν οι ίδιοι οι Ρεπουμπλικάνοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Χαρακτηριστική της ανησυχίας των κινήσεων του Ντόναλντ Τραμπ είναι νέα δημοσκόπηση που δείχνει τη σαφή στάση των Αμερικανών και των περισσότερων Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι θέλουν να ελέγξουν τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ επωφελείται από ένα «μήνα του μέλιτος». Οι Αμερικανοί λένε ότι εγκρίνουν την προεδρική του μετάβαση μέχρι στιγμής και η πλειοψηφία είναι τουλάχιστον κάπως αισιόδοξη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Κλίνουν ακόμη και υπέρ ορισμένων από τις αμφιλεγόμενες επιλογές του για το υπουργικό συμβούλιο (εκτός από τον Ματ Γκατζ ο οποίος και αποσύρθηκε την περασμένη βδομάδα).

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουν το Κογκρέσο ή ακόμα και οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου να υποκύπτουν στις τακτικές του Τραμπ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης του CBS News-YouGov το περασμένο Σαββατοκύριακο δείχνει ότι τα τρία τέταρτα των Αμερικανών διαφωνούν με τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι θα πρέπει να μπορεί να διορίζει ηγέτες κυβερνητικών υπηρεσιών χωρίς ακροάσεις ή χωρίς την έγκριση της Γερουσίας. Και η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων λέει ότι η Γερουσία πρέπει να πραγματοποιήσει ακροάσεις και να ψηφίσει για το εάν θα επιβεβαιωθούν αυτοί οι ηγέτες.

Το κρίσιμο είναι ότι η δημοσκόπηση έθεσε αυτή την ερώτηση με δύο διαφορετικούς τρόπους. Στο μισό δείγμα η ερώτηση είχε υποσημείωση ότι το Σύνταγμα δίνει στη Γερουσία την εξουσία συμβουλής και συναίνεσης – ότι η Γερουσία είναι συνταγματικά επιφορτισμένη με την επιβεβαίωση ή την απόρριψη ενός υποψηφίου. Στο υπόλοιπο μισό όμως δεν παρείχε αυτή την υποσημείωση. Αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν κατά βάση ίδιο, ανεξάρτητα από το πώς τέθηκε η ερώτηση.

Ενώ το 75% διαφώνησε ότι ο Τραμπ θα έπρεπε να μπορεί να διορίζει μονομερώς άτομα όταν στην υποσημείωση αναφερόταν το Σύνταγμα, όταν δεν αναφερόταν η υποσημείωση αυτή διαφώνησε το 76%. Όσον αφορά τους Ρεπουμπλικάνους που αντιτάσσονται στο Τραμπ έφτασαν το 53% όταν έγινε η επίκληση του Συντάγματος και στο 55% όταν δεν έγινε.

Αλλά γίνεται αντιληπτό επίσης ότι οι Αμερικανοί – ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι – θέλουν το Κογκρέσο να αντιστέκεται στον Τραμπ όταν διαφωνούν.

Η δημοσκόπηση ρώτησε τους Αμερικανούς ευθέως εάν οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου θα πρέπει να «υποστηρίξουν ό,τι θέλει ο Ντόναλντ Τραμπ», όπως λέει ο Τρόι Έντουιν Νελς ή αλλιώς αν θα πρέπει να υποστηρίξουν τις πολιτικές του όταν συμφωνούν «αλλά να τις απορρίψουν όταν διαφωνούν».

Ο διαχωρισμός ήταν παρόμοιος. Οι Αμερικανοί δήλωσαν από 77% έως 23% ότι οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου θα πρέπει να απορρίπτουν κάτι όταν διαφωνούν με τις πολιτικές του Τραμπ. Το ίδιο και οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της απόρριψης σε ποσοστό 56-44%.

Το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι στηρίζουν την άποψη ότι πρέπει να παρακαμφθεί η Γερουσία όσον αφορά τις επιλογές του Τραμπ στο υπουργικό συμβούλιο και λένε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου θα πρέπει απλώς να συμβιβαστούν ανεξάρτητα από το τι θέλει ο Τραμπ – είναι αξιοσημείωτο.

Και αυτό ενισχύει το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του κόμματος δεν ενδιαφέρεται τρομερά για τους συνταγματικούς ελέγχους στον Τραμπ, κάτι που προκύπτει και από πολλές άλλες δημοσκοπήσεις.

Το γεγονός αυτό φαίνεται σημαντικό, καθώς οι ΗΠΑ οδεύουν σε μία σειρά συγκρούσεων μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και των Ρεπουμπλικανών που θα μπορούσαν να τολμήσουν να του εναντιωθούν σε θέματα όπως στις επιλογές του για το υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με την Washington Post.

Είναι σαφές ότι ένα σημαντικό και θορυβώδες τμήμα του κόμματος θέλει απλώς το Κογκρέσο να υποκύψει στον Τραμπ. Αλλά αυτό απέχει πολύ από την άποψη της συναίνεσης.

NEWSIT

Ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να βάλουν «φρένο» στον Τραμπ – Οι τακτικές του που ανησυχούν

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανία: Βίντεο με το αεροσκάφος της DHL να πέφτει με τη «μύτη» – Γερμανικά σενάρια για ρωσική εμπλοκή

Λιθουανία: Βίντεο με το αεροσκάφος της DHL να πέφτει με τη «μύτη» – Γερμανικά σενάρια για ρωσική εμπλοκή

Το θρίλερ με το αεροσκάφος cargo που συνετρίβη στο Βίλνιους της Λιθουανίας συνεχίζεται με τα σενάρια για ρωσική εμπλοκή να μην έχουν τέλος.

Ένα νέο βίντεο από την στιγμή της συντριβής του αεροσκάφους Boeing 737 της DHL κοντά στο Βίλνιους της Λιθουανίας που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας περιπλέκει το μυστήριο.

Το αεροπλάνο κινείται σε χαμηλό ύψος και πέφτει με την μύτη για να συντριβεί τα ξημερώματα της Δευτέρας (25.11.2024).

Από τη συντριβή του δημιουργείται μια μπάλα φωτιάς και αρχίζει να καίγεται.

Στις έρευνες για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους συμμετέχουν και ειδικοί από την γερμανική υπηρεσία αεροπορικών δυστυχημάτων.

 

 

 

 

Ο επικεφαλής των λιθουανικών υπηρεσιών πληροφοριών Ντάριους Γαουνίσκις ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είχαμε προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να συμβεί κάτι τέτοιο. Αντιμετωπίζουμε μια ολοένα αυξανόμενη επιθετικότητα από πλευράς Ρωσίας». Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμα ασφαλή συμπεράσματα.

 

 

Από τη συντριβή του αεροσκάφους ένα μέλος του πληρώματος έχασε τη ζωή του και τρία τραυματίστηκαν. Ο νεκρός είναι ισπανικής καταγωγής, ενώ οι τρεις που επέζησαν είναι από Λιθουανία, Γερμανία και Ισπανία.

Μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου των υπηρεσιών πληροφοριών Ρόντεριχ Κιζεβέτερ, από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία, δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει ρωσική εμπλοκή στην συντριβή του αεροσκάφους. «Ακόμα και αν η υπόθεση δεν έχει διαλευκανθεί, είναι τουλάχιστον πιθανό να πρόκειται για ρωσική δολιοφθορά και άρα τρομοκρατικό πλήγμα, μιας και οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει σχετικά».

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δεν απέκλεισε η συντριβή να είναι «ένα ατύχημα ή ένα υβριδικό περιστατικό» που συνδέεται με εξωτερική ανάμιξη.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε (…) σοβαρά αν ήταν ένα ατύχημα ή, όπως την περασμένη εβδομάδα, πάλι ένα υβριδικό περιστατικό», δήλωσε η Μπέρμποκ στο περιθώριο μιας συνόδου της G7 στην Ιταλία.

«Πρόσφατα, είχαμε υβριδικές επιθέσεις σε πολλές περιπτώσεις στην Ευρώπη (…) με στόχους μεμονωμένα άτομα, υποδομές υποθαλάσσιες ή στην ξηρά», ανέφερε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

NEWSIT

Βίντεο με το αεροσκάφος της DHL να πέφτει με τη «μύτη» στη Λιθουανία – Γερμανικά σενάρια για ρωσική εμπλοκή στη συντριβή

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ θα προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετου δασμού 10% στα κινεζικά προϊόντα – «Κανένας δεν θα κερδίσει» απαντά το Πεκίνο

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι το πρώτο μέτρο το οποίο θα εφαρμόσει στο πεδίο της οικονομίας αμέσως αφού ορκιστεί τον Ιανουάριο θα είναι η αύξηση των τελωνειακών δασμών σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα, αλλά και από το Μεξικό και τον Καναδά, αποφάσεις που δικαιολόγησε επικαλούμενος τις κρίσεις των οπιοειδών και της παράνομης μετανάστευσης.

Διαβάστε επίσης:

 

«Την 20ή Ιανουαρίου, ως ένα από τα πρώτα μου (εκτελεστικά προεδρικά) διατάγματα, θα υπογράψω όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να επιβληθούν στο Μεξικό και στον Καναδά τελωνειακοί δασμοί 25% σε όλα τα προϊόντα που εισέρχονται στις ΗΠΑ», ανέφερε, πληκτρολογώντας τη λέξη «όλα» με κεφαλαία γράμματα, ο εκλεγμένος πρόεδρος μέσω Truth Social.

Οι δασμοί «θα παραμείνουν σε ισχύ ωσότου τα ναρκωτικά, ιδίως η φαιντανύλη, και όλοι οι παράνομοι μετανάστες σταματήσουν την εισβολή στη χώρα μας!», πρόσθεσε ο κ. Τραμπ.

Σε χωριστή ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που αποτελεί προσωπικό του δημιούργημα, ανήγγειλε επιπρόσθετο δασμό 10%, που θα προστεθεί σε προϋπάρχοντες κι αυτούς που μέλλει να αποφασίσει, σε «όλα» τα «πολυάριθμα προϊόντα που φθάνουν από την Κίνα στις ΗΠΑ».

Δικαιολόγησε την απόφαση αυτή επικαλούμενος την «μαζική» διακίνηση ναρκωτικών προς την αγορά των ΗΠΑ, «ιδίως φαιντανύλης», πολύ ισχυρού οπιοειδούς που ενοχοποιείται κατά μεγάλο μέρος για την συνεχιζόμενη κρίση δημόσιας υγείας στη χώρα του, και συναφώς τις «αθετηθείσες» υποσχέσεις του Πεκίνου για το ζήτημα, όπως ότι θα επιβάλλεται η θανατική ποινή σε διακινητές της ουσίας αυτής ή πρόδρομων χημικών συστατικών της.

Γενικά, υπάρχει η δυνατότητα επίκλησης λόγων εθνικής ασφαλείας για την παράκαμψη των κανόνων που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), όμως τα κράτη μέλη του κατά κανόνα αποφεύγουν την καταφυγή σε αυτή την εξαίρεση, πόσο μάλλον τη μετατροπή της σε εργαλείο για τη διαμόρφωση εμπορικής πολιτικής.

Η αύξηση των τελωνειακών δασμών, που ο κ. Τραμπ χαρακτήριζε συχνά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του «όμορφες λέξεις» ή «αγαπημένη του έκφραση», προεξοφλείτο για καιρό πως θα είναι από τα κλειδιά της μελλοντικής οικονομικής πολιτικής του εκλεγμένου προέδρου. Ο Ρεπουμπλικάνος δεν φοβάται την επανέναρξη των εμπορικών πολέμων, ειδικά με την Κίνα, που είχε πυροδοτήσει κατά την πρώτη του θητεία (2017-2021).

Την εποχή, δικαιολόγησε την επιλογή αυτή επικαλούμενος το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας και τις κινεζικές εμπορικές πρακτικές που χαρακτήριζε αθέμιτες, κατηγορώντας το Πεκίνο ιδίως για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η κινεζική κυβέρνηση είχε ανταποδώσει, επιβάλλοντας με τη σειρά της δασμούς που είχαν πλήξει ειδικά τον αμερικανικό αγροτικό τομέα.

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν διατήρησε σε ισχύ ορισμένους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα κι επέβαλε νέους, στοχοποιώντας συγκεκριμένα είδη.

«Κανένας δεν θα κερδίσει έναν εμπορικό πόλεμο», προειδοποίησε η κινεζική διπλωματία, αντιδρώντας στη χθεσινή αναγγελία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ. «Η Κίνα πιστεύει πως η οικονομική και εμπορική συνεργασία της Κίνας και των ΗΠΑ είναι αμοιβαία επωφελής εκ φύσεως», πρόσθεσε σε γραπτή τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Λιου Πενγκγιού.

Από τη δική της πλευρά, η κυβέρνηση του καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό έκρινε χθες το βράδυ πως η σχέση των δυο χωρών είναι «ισορροπημένη και αμοιβαία επωφελής, πάνω απ’ όλα για τους αμερικανούς εργαζόμενους».

Προτού θυμίσει, εν είδει προειδοποίησης, πως ο Καναδάς είναι «απόλυτα απαραίτητος για τον ενεργειακό εφοδιασμό» των ΗΠΑ.

Στη χώρα αυτή, το 75% των εξαγωγών της οποίας έχει προορισμό την αμερικανική αγορά, η είδηση προκάλεσε σοκ.

Ο πρωθυπουργός της επαρχίας του Κεμπέκ Φρανσουά Λεγκό έκρινε πως εγείρεται «τεράστιος κίνδυνος» για την καναδική οικονομία. Ο ομόλογός του στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας Ντέιβιντ Έμπι εκτίμησε πως «η Οτάβα πρέπει να απαντήσει με αποφασιστικότητα».

Το Μεξικό «δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί», προσπαθούσε να καθησυχάσει η πρόεδρος Κλαούδια Σέινμπαουμ την επομένη των εκλογών στις ΗΠΑ.

Τις τρεις χώρες συνδέει, εδώ και τριάντα χρόνια, συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, για την οποία υπήρξε επαναδιαπραγμάτευση, υπό την πίεση του Ντόναλντ Τραμπ, κατά την πρώτη του θητεία.

Τα περιθώρια που έχουν οι δυο γείτονες των ΗΠΑ για να «αγνοήσουν τις απειλές του εκλεγμένου προέδρου είναι περιορισμένα», διότι εξαρτώνται σε κρίσιμο βαθμό από την αμερικανική οικονομία, επισήμανε η Γουέντι Κάτλερ, αντιπρόεδρος του Asia Society Policy Institute, αμερικανικού κέντρου μελετών.

Για τον αναλυτή Γουίλιαμ Ρέινς, προκειμένου να παραμείνει σε ισχύ η τριμερής συμφωνία θα χρειαστεί οπωσδήποτε νέα διαπραγμάτευση το 2026: οι χθεσινές αναγγελίες «είναι κλασική κίνηση του Τραμπ», πρώτα «απειλεί» και «μετά διαπραγματεύεται», παρατήρησε.

Η αναγγελία του την περασμένη εβδομάδα πως θα ονομάσει υπουργό Εμπορίου τον Χάουαρντ Λάτνικ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας επενδύσεων Cantor Fitzgerald που αντιμετωπίζει με περιφρόνηση ως σκαιότητα την Κίνα, επιβεβαίωσε πως ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει σκοπό να αναγκάσει τους εμπορικούς εταίρους του να αποδεχθούν ευνοϊκότερους για την Ουάσιγκτον όρους και να επαναφέρει, εν μέρει τουλάχιστον, τη βιομηχανική παραγωγή στο έδαφος των ΗΠΑ.

Ειδικά για την Κίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί την επιβολή δασμών 60% για κάποια προϊόντα, ως ακόμη και 200% για τα αυτοκίνητα που συναρμολογούνται στο Μεξικό.

Έχει σκοπό εξάλλου να προχωρήσει ξανά στην επιβολή δασμών 10 ως 20% στο σύνολο των αγαθών που εισάγονται στις ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη έχει καταστήσει σαφές πως είναι «έτοιμη να αντιδράσει» σε περίπτωση νέων εντάσεων στο εμπορικό πεδίο.

Οικονομολόγοι δεν σταματούν να προειδοποιούν για τη δυνητική νέα άνοδο του πληθωρισμού εξαιτίας της αύξησης των τελωνειακών δασμών.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ