Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ θα προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετου δασμού 10% στα κινεζικά προϊόντα – «Κανένας δεν θα κερδίσει» απαντά το Πεκίνο

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι το πρώτο μέτρο το οποίο θα εφαρμόσει στο πεδίο της οικονομίας αμέσως αφού ορκιστεί τον Ιανουάριο θα είναι η αύξηση των τελωνειακών δασμών σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα, αλλά και από το Μεξικό και τον Καναδά, αποφάσεις που δικαιολόγησε επικαλούμενος τις κρίσεις των οπιοειδών και της παράνομης μετανάστευσης.

Διαβάστε επίσης:

 

«Την 20ή Ιανουαρίου, ως ένα από τα πρώτα μου (εκτελεστικά προεδρικά) διατάγματα, θα υπογράψω όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να επιβληθούν στο Μεξικό και στον Καναδά τελωνειακοί δασμοί 25% σε όλα τα προϊόντα που εισέρχονται στις ΗΠΑ», ανέφερε, πληκτρολογώντας τη λέξη «όλα» με κεφαλαία γράμματα, ο εκλεγμένος πρόεδρος μέσω Truth Social.

Οι δασμοί «θα παραμείνουν σε ισχύ ωσότου τα ναρκωτικά, ιδίως η φαιντανύλη, και όλοι οι παράνομοι μετανάστες σταματήσουν την εισβολή στη χώρα μας!», πρόσθεσε ο κ. Τραμπ.

Σε χωριστή ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που αποτελεί προσωπικό του δημιούργημα, ανήγγειλε επιπρόσθετο δασμό 10%, που θα προστεθεί σε προϋπάρχοντες κι αυτούς που μέλλει να αποφασίσει, σε «όλα» τα «πολυάριθμα προϊόντα που φθάνουν από την Κίνα στις ΗΠΑ».

Δικαιολόγησε την απόφαση αυτή επικαλούμενος την «μαζική» διακίνηση ναρκωτικών προς την αγορά των ΗΠΑ, «ιδίως φαιντανύλης», πολύ ισχυρού οπιοειδούς που ενοχοποιείται κατά μεγάλο μέρος για την συνεχιζόμενη κρίση δημόσιας υγείας στη χώρα του, και συναφώς τις «αθετηθείσες» υποσχέσεις του Πεκίνου για το ζήτημα, όπως ότι θα επιβάλλεται η θανατική ποινή σε διακινητές της ουσίας αυτής ή πρόδρομων χημικών συστατικών της.

Γενικά, υπάρχει η δυνατότητα επίκλησης λόγων εθνικής ασφαλείας για την παράκαμψη των κανόνων που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), όμως τα κράτη μέλη του κατά κανόνα αποφεύγουν την καταφυγή σε αυτή την εξαίρεση, πόσο μάλλον τη μετατροπή της σε εργαλείο για τη διαμόρφωση εμπορικής πολιτικής.

Η αύξηση των τελωνειακών δασμών, που ο κ. Τραμπ χαρακτήριζε συχνά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του «όμορφες λέξεις» ή «αγαπημένη του έκφραση», προεξοφλείτο για καιρό πως θα είναι από τα κλειδιά της μελλοντικής οικονομικής πολιτικής του εκλεγμένου προέδρου. Ο Ρεπουμπλικάνος δεν φοβάται την επανέναρξη των εμπορικών πολέμων, ειδικά με την Κίνα, που είχε πυροδοτήσει κατά την πρώτη του θητεία (2017-2021).

Την εποχή, δικαιολόγησε την επιλογή αυτή επικαλούμενος το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας και τις κινεζικές εμπορικές πρακτικές που χαρακτήριζε αθέμιτες, κατηγορώντας το Πεκίνο ιδίως για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η κινεζική κυβέρνηση είχε ανταποδώσει, επιβάλλοντας με τη σειρά της δασμούς που είχαν πλήξει ειδικά τον αμερικανικό αγροτικό τομέα.

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν διατήρησε σε ισχύ ορισμένους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα κι επέβαλε νέους, στοχοποιώντας συγκεκριμένα είδη.

«Κανένας δεν θα κερδίσει έναν εμπορικό πόλεμο», προειδοποίησε η κινεζική διπλωματία, αντιδρώντας στη χθεσινή αναγγελία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ. «Η Κίνα πιστεύει πως η οικονομική και εμπορική συνεργασία της Κίνας και των ΗΠΑ είναι αμοιβαία επωφελής εκ φύσεως», πρόσθεσε σε γραπτή τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Λιου Πενγκγιού.

Από τη δική της πλευρά, η κυβέρνηση του καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό έκρινε χθες το βράδυ πως η σχέση των δυο χωρών είναι «ισορροπημένη και αμοιβαία επωφελής, πάνω απ’ όλα για τους αμερικανούς εργαζόμενους».

Προτού θυμίσει, εν είδει προειδοποίησης, πως ο Καναδάς είναι «απόλυτα απαραίτητος για τον ενεργειακό εφοδιασμό» των ΗΠΑ.

Στη χώρα αυτή, το 75% των εξαγωγών της οποίας έχει προορισμό την αμερικανική αγορά, η είδηση προκάλεσε σοκ.

Ο πρωθυπουργός της επαρχίας του Κεμπέκ Φρανσουά Λεγκό έκρινε πως εγείρεται «τεράστιος κίνδυνος» για την καναδική οικονομία. Ο ομόλογός του στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας Ντέιβιντ Έμπι εκτίμησε πως «η Οτάβα πρέπει να απαντήσει με αποφασιστικότητα».

Το Μεξικό «δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί», προσπαθούσε να καθησυχάσει η πρόεδρος Κλαούδια Σέινμπαουμ την επομένη των εκλογών στις ΗΠΑ.

Τις τρεις χώρες συνδέει, εδώ και τριάντα χρόνια, συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, για την οποία υπήρξε επαναδιαπραγμάτευση, υπό την πίεση του Ντόναλντ Τραμπ, κατά την πρώτη του θητεία.

Τα περιθώρια που έχουν οι δυο γείτονες των ΗΠΑ για να «αγνοήσουν τις απειλές του εκλεγμένου προέδρου είναι περιορισμένα», διότι εξαρτώνται σε κρίσιμο βαθμό από την αμερικανική οικονομία, επισήμανε η Γουέντι Κάτλερ, αντιπρόεδρος του Asia Society Policy Institute, αμερικανικού κέντρου μελετών.

Για τον αναλυτή Γουίλιαμ Ρέινς, προκειμένου να παραμείνει σε ισχύ η τριμερής συμφωνία θα χρειαστεί οπωσδήποτε νέα διαπραγμάτευση το 2026: οι χθεσινές αναγγελίες «είναι κλασική κίνηση του Τραμπ», πρώτα «απειλεί» και «μετά διαπραγματεύεται», παρατήρησε.

Η αναγγελία του την περασμένη εβδομάδα πως θα ονομάσει υπουργό Εμπορίου τον Χάουαρντ Λάτνικ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας επενδύσεων Cantor Fitzgerald που αντιμετωπίζει με περιφρόνηση ως σκαιότητα την Κίνα, επιβεβαίωσε πως ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει σκοπό να αναγκάσει τους εμπορικούς εταίρους του να αποδεχθούν ευνοϊκότερους για την Ουάσιγκτον όρους και να επαναφέρει, εν μέρει τουλάχιστον, τη βιομηχανική παραγωγή στο έδαφος των ΗΠΑ.

Ειδικά για την Κίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί την επιβολή δασμών 60% για κάποια προϊόντα, ως ακόμη και 200% για τα αυτοκίνητα που συναρμολογούνται στο Μεξικό.

Έχει σκοπό εξάλλου να προχωρήσει ξανά στην επιβολή δασμών 10 ως 20% στο σύνολο των αγαθών που εισάγονται στις ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη έχει καταστήσει σαφές πως είναι «έτοιμη να αντιδράσει» σε περίπτωση νέων εντάσεων στο εμπορικό πεδίο.

Οικονομολόγοι δεν σταματούν να προειδοποιούν για τη δυνητική νέα άνοδο του πληθωρισμού εξαιτίας της αύξησης των τελωνειακών δασμών.

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΕΘΝΗ

Brian Thompson: «Μοιάζει στον Jake Gyllenhaal» – Χαμός στα social για τον ύποπτο της δολοφονίας στο Μανχάταν

Brian Thompson: «Μοιάζει στον Jake Gyllenhaal» – Χαμός στα social για τον ύποπτο της δολοφονίας στο Μανχάταν

Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ/Reuters

Οι φωτογραφίες του υπόπτου για τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare, Brian Thompson στο Μανχάταν που δόθηκαν στη δημοσιότητα, πέρασαν από το μικροσκόπιο και των χρηστών των social media.

Ο πιθανός δολοφόνος του 50χρονου αφεντικού της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της Αμερικής, Brian Thompson έχει μια τρομακτική ομοιότητα με κινηματογραφικούς αστέρες όπως ο Timothee Chalamet και ο Jake Gyllenhaal.

Οι εικόνες με τον χαμογελαστό ύποπτο – ο οποίος κατηγορείται ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα το ισχυρό στέλεχος νωρίς το πρωί της Τετάρτης (04.12.2024) τη στιγμή που είχε φτάσει στο ξενοδοχείο Hilton στο Μανχάταν, της Νέας Υόρκης – δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αστυνομία και είναι προϊόν από κάμερα παρακολούθησης.

«Τον πιάσαμε, είναι ο Jake Gyllenhaal!!!», σχολίασε ένας χρήστης του X.

 

«Ο Jake Gyllenhaal καταζητείται σε σχέση με τη δολοφονία του CEO της United», έγραψε ένας άλλος δίπλα σε μια εικόνα του χαμογελαστού υπόπτου.

Άλλοι είπαν ότι ο φερόμενος ως δολοφόνος ήταν σωσίας του 28χρονου πρωταγωνιστή της ταινίας «Dune».

«Ο δολοφόνος του CEO της United Healthcare είναι …. Timothee Chalamet??», έγραψε ένας σχολιαστής στο X – ενώ ένας άλλος αστειεύτηκε: “Μήπως ο Timothee Chalamet σκότωσε τον CEO της United Healthcare;”.

 

Την ίδια στιγμή, η άγρια δολοφονία του στελέχους της UnitedHealthcare, έχει προκαλέσει κύμα μίσους για την κατάσταση των ασφαλιστικών εταιρειών των ΗΠΑ – ενώ έχει ορθωθεί μέχρι και κύμα συμπάθειας και και υποστήριξης για τον δράστη που τον αποκαλούν «άνθρωπος του λαού».

NEWSIT

«Μοιάζει στον Jake Gyllenhaal» – Χαμός στα social για τον ύποπτο της δολοφονίας του Brian Thompson

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας εγκαταλείπεται από το κόμμα του – Αντιμέτωπος με παύση του αύριο από τη Βουλή

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ, αντιμέτωπος με παύση του αύριο Σάββατο από τη Βουλή της χώρας του, μετά την αποτυχημένη απόπειρά του να προχωρήσει στην επιβολή στρατιωτικού νόμου στο κράτος της Ασίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εγκαταλείφθηκε σήμερα από το ίδιο του το κόμμα, το οποίο κρίνει πλέον ότι η παραμονή του στην εξουσία θα συνεπαγόταν «μεγάλο κίνδυνο» για τη χώρα και θέλει «ταχεία» απομάκρυνσή του από τον θώκο.

Διαβάστε επίσης: Σε διαθεσιμότητα 3 διοικητές των ενόπλων δυνάμεων Ν. Κορέας λόγω της σύντομης επιβολής στρατιωτικού νόμου 

Ν. Κορέα: Ο πρόεδρος Γιουν δεν διέταξε συλλήψεις μελών της Βουλής, λένε οι υπηρεσίες του – Επίκεται συνάντηση με τον αρχηγό του κόμματός του

Ο Χαν Ντονγκ Χουν, ο επικεφαλής του Κόμματος για τη Λαϊκή Εξουσία, στο οποίο ανήκει ο κ. Γιουν, έκανε μεταβολή σήμερα, ενώ δήλωνε χθες ότι η παράταξή του θα απέτρεπε την αποπομπή του, καταψηφίζοντας πρόταση που κατατέθηκε από την αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο της χώρας.

Αν παραμείνει στη θέση ο κ. Γιουν «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επαναληφθούν ακραίες ενέργειες, παρόμοιες με την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, κάτι που θα έθετε τη Δημοκρατία της Κορέας και τους πολίτες της σε μεγάλο κίνδυνο», είπε ο Χαν.

Ανέφερε επίσης πως έχει στα χέρια του «αποδείξεις» ότι ο πρόεδρος Γιουν απαίτησε να συλληφθούν πολιτικοί τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, αφού ανακοίνωσε πως κηρύσσει στρατιωτικό νόμο κι έστειλε ειδικές δυνάμεις στη Βουλή, προτού αναγκαστεί να ανακαλέσει το μέτρο, υπό την πίεση του κοινοβουλίου και πολιτών που βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν.

Σύμφωνα με τον αντιπολιτευόμενο βουλευτή Τζο Σενγκ-λε, υλικό από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης της Βουλής υποδεικνύει πως οι στρατιωτικοί ήθελαν να συλλάβουν τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Λι Τζε-μιουνγκ, τον πρόεδρο του σώματος Γου Γουόν-σικ και ακόμη και τον κ. Χαν.

Το γραφείο του κ. Γιουν όμως διέψευσε πως ο αρχηγός του κράτους έδωσε «διαταγή να συλληφθούν» και «να τεθούν υπό κράτηση» μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας, σύμφωνα με ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

«Λάβαμε πολλές πληροφορίες για δεύτερο στρατιωτικό νόμο. Ως την ψηφοφορία» για την παύση του προέδρου Γιουν αύριο Σάββατο «όλα τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος θα παραμείνουν στο κεντρικό κτίριο» του κοινοβουλίου, είπε ακόμη ο Τζο Σενγκ-λε.

«Δεν υπάρχει δεύτερος στρατιωτικός νόμος», διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας. Οι Νοτιοκορεάτες «δεν χρειάζεται να ανησυχούν», πλειοδότησε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Αν ο κ. Γιουν δεν έχει παραιτηθεί στο μεταξύ, η Βουλή της Νότιας Κορέας θα συνεδριάσει αύριο Σάββατο στις 19:00 (τοπική ώρα· 12:00 ώρα Ελλάδας) για να αποφανθεί όσον αφορά την πρόταση για την αποπομπή του που κατατέθηκε από την αντιπολίτευση. Απαιτείται πλειοψηφία δυο τρίτων (200 ψήφοι) για να παυθεί ο αρχηγός του κράτους.

Το Κόμμα για τη Λαϊκή Εξουσία έχει 108 έδρες, έναντι 192 της αντιπολίτευσης. Κατά συνέπεια, θα χρειαστεί να αποσκιρτήσουν τουλάχιστον οκτώ βουλευτές της συμπολίτευσης για να εγκριθεί το κείμενο που υπέβαλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάτι πάντως που μοιάζει πλέον βέβαιο, μετά τις δηλώσεις του αρχηγού της παράταξης.

«Ακόμη κι αν μερικά μέλη του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζουν ακόμη τον πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ, οι δηλώσεις του Χαν σήμερα μοιάζουν επηρεασμένες από τη βαρύτητα της κατάστασης», εξήγησε ο Σιν Γιουλ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Μιόγνκτζι.

«Φαίνεται πως ο Χαν και η ηγεσία του κόμματος συμπέρανε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο πρόεδρος Γιουν να κηρύξει για δεύτερη φορά στρατιωτικό νόμο», πρόσθεσε ο ερευνητής.

Αν εγκριθεί το ψήφισμα, ο κ. Γιουν θα παυθεί, δεν θα είναι σε πλέον σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του ως την οριστική αποπομπή του από το αξίωμα με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Αν οι δικαστικοί δώσουν πράσινο φως, θα προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν εντός το αργότερο εξήντα ημερών.

Στο μεσοδιάστημα την εξουσία θα ασκεί ο πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου.

Ο κ. Γιουν, εκτός πολιτικής σκηνής από το πρωί της Τετάρτης, είναι αντιμέτωπος με έρευνα για «ανταρσία».

Σύμφωνα με κορεατικά ΜΜΕ, ο ηγέτης του προεδρικού κόμματος συναντήθηκε μαζί του σήμερα.

Η δημοτικότητα του κ. Γιουν υποχώρησε ακόμη περισσότερο, στο 13%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Προς γενική κατάπληξη, ο κ. Γιουν ανακοίνωσε πως κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα), κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως αποτελείται από «δυνάμεις εχθρευόμενες το κράτος», με φόντο τις διαφωνίες για τον κρατικό προϋπολογισμό, κι αποπειράθηκε να αναστείλει τη λειτουργία της Βουλής στέλνοντας τον στρατό.

Ο αρχηγός του κράτους, που εξελέγη με οριακή διαφορά το 2022, κατηγορεί τους κοινοβουλευτικούς της αντιπολίτευσης πως εμποδίζουν την κύρωση προϋπολογισμού για να μπορέσει να συνεχιστεί η λειτουργία βασικών υπηρεσιών του κράτους.

Δικαιολόγησε το μέτρο επικαλούμενος την ανάγκη για «την εξάλειψη στοιχείων εχθρευόμενων το κράτος» και την «προστασία της φιλελεύθερης Νότιας Κορέας από τις απειλές που εγείρονται από κομμουνιστικές βορειοκορεατικές δυνάμεις».

Όμως, παρά την περικύκλωση του κοινοβουλίου από τον στρατό, 190 μέλη του κοινοβουλίου μπόρεσαν να μπουν στο κτίριο μέσα στη νύχτα, σε κάποιες περιπτώσεις περιπετειωδώς, και να εγκρίνουν -ομόφωνα- ψήφισμα που απαιτούσε να αρθεί ο στρατιωτικός νόμος, ενώ βοηθοί κοινοβουλευτικών εμπόδισαν τις ειδικές δυνάμεις να μπουν στην αίθουσα φράζοντας τις εισόδους με έπιπλα.

Ο αρχηγός των ειδικών δυνάμεων της Νότιας Κορέας, ο Κουάκ Τζονγκ-γκουν, αποκάλυψε νωρίτερα πως του δόθηκε διαταγή από τον πρώην υπουργό Άμυνας να «βγάλει σέρνοντας έξω τα μέλη» του κοινοβουλίου.

Αψηφώντας τον στρατιωτικό νόμο, χιλιάδες διαδηλωτές έσπευσαν έξω από το κοινοβούλιο μέσα στη νύχτα για να απαιτήσουν να εγκαταλείψει την εξουσία ο πρόεδρος.

Αυτός ο τελευταίος τελικά υποχώρησε έξι ώρες αργότερα, στέλνοντας τις ένοπλες δυνάμεις πίσω στους στρατώνες τους.

Από εκείνο το βράδυ και μετά χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν καθημερινά μπροστά στην προεδρία απαιτώντας να φύγει.

Στην πρώτη του επικοινωνία με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του αφού κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος από τον πρόεδρο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε «πεισμένος» για την «ανθεκτικότητα της δημοκρατίας» της Νότιας Κορέας, επαναλαμβάνοντας την «απαρέγκλιτη δέσμευση» της Ουάσιγκτον «στη συμμαχία μας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τη Χομς της Συρίας, μετά την κατάληψη από τζιχαντιστές και αντάρτες

Κάτοικοι έφευγαν μαζικά χθες Πέμπτη από τη Χομς, μετά την κατάληψη από τζιχαντιστές και αντάρτες που έχουν συμμαχήσει μαζί τους της Χάμας, πόλης στρατηγικής σημασίας σε μικρή απόσταση, καθώς συνεχίζεται η αστραπιαία προέλαση των αντικαθεστωτικών μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν την περασμένη Τετάρτη, καταφέρνοντας βαρύ χτύπημα στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ Άσαντ.

Διαβάστε επίσης: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε γέφυρα στρατηγικής σημασίας που συνδέει τη Χάμα και τη Χομς

Νότια του Χαλεπιού, του δεύτερου κυριότερου αστικά κέντρου της Συρίας, η Χάμα επιβλέπει τον δρόμο προς τη Χομς, περίπου σαράντα χιλιόμετρα, και της Δαμασκού, δυο μεγαλουπόλεων που παραμένουν στα χέρια της κυβέρνησης.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για επανειλημμένα αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Αρ Ραστάν, γέφυρας στρατηγικής σημασίας στον οδικό άξονα Χάμα-Χομς, στο πλαίσιο της προσπάθειας να επιβραδυνθεί η προέλαση των αντικαθεστωτικών.

Χθες βράδυ, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Χομς, ειδικά μέλη της κοινότητας των αλεβιτών, στην οποία ανήκει κι ο πρόεδρος Άσαντ, έφευγαν προς δυτική κατεύθυνση, προς τα παράλια, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι αντικαθεστωτικοί μαχητές, με αιχμή του δόρατος τους εξτρεμιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα), εξαπέλυσαν την 27η Νοεμβρίου αιφνιδιαστική έφοδο από το τελευταίο προπύργιό τους, την Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) και κατέλαβαν δεκάδες κοινότητες, στη μεγάλη πλειονότητά τους στις επαρχίες του Χαλεπιού (βόρεια) και της Χάμας (κεντρικά). Στις εχθροπραξίες έχουν σκοτωθεί πάνω από 800 άνθρωποι, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Ο σύρος υπουργός Άμυνας Αλί Αμπάς διαβεβαίωσε χθες πως η αναδίπλωση των κυβερνητικών δυνάμεων από τη Χάμα δεν είναι παρά «προσωρινό τακτικό μέτρο» και ότι παραμένουν «κοντά στην πόλη».

Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «μαχητικά αεροσκάφη έκαναν αρκετά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της γέφυρας Ραστάν στον αυτοκινητόδρομο Χομς-Χάμα (…) στο πλαίσιο προσπάθειας να κοπεί ο δρόμος ανάμεσα στη Χάμα και τη Χομς και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της Χομς».

Εξάλλου, «δυνάμεις του καθεστώτος μετέφεραν στη Χομς πάνω από 200 στρατιωτικά οχήματα που μετέφεραν όπλα και υλικό για να ενισχύσουν τις θέσεις τους», σύμφωνα με τη ΜΚΟ, που έχει έδρα τη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη συριακή επικράτεια.

Κάτοικοι της Χομς, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, δεν έκρυβαν πως φοβούνται ότι οι αντικαθεστωτικοί θα προελάσουν και θα πάρουν την πόλη τους.

Την πόλη «πλακώνει ο φόβος», είπε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαϊντάρ, κάτοικος συνοικίας των αλεβιτών στη Χομς, που θέλει να φύγει το ταχύτερο για την Ταρτούς, προπύργιο των αλεβιτών στις δυτικές ακτές, όπου έστειλε ήδη τους γονείς του.

Αφού οι αντικαθεστωτικοί μπήκαν στη Χάμα, μέρος των κατοίκων βγήκε στον δρόμο, για τους επευφημήσει, σύμφωνα με οπτικό υλικό του AFP. Κάποιοι από αυτούς έβαλαν φωτιά σε γιγαντιαίο πορτρέτο του σύρου προέδρου κρεμασμένο σε δημοτικό κτίριο.

Αντικαθεστωτικοί πυροβολούσαν στον αέρα, κάποιοι γονάτιζαν και προσεύχονταν, ενώ πτώμα κειτόταν στον δρόμο.

Η συμμαχία των αντικαθεστωτικών ανακοίνωσε μέσω Telegram την «πλήρη απελευθέρωση» της πόλης και ότι έβγαλαν από την κεντρική φυλακή «εκατοντάδες κρατούμενους».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «πάνω από 200 στρατιωτικά οχήματα» έφυγαν από τη Χάμα προς τη Χομς.

Οι εχθροπραξίες είναι οι πρώτες αυτού του μεγέθους από το 2020 στη χώρα, όπου ο καταστροφικός εμφύλιος πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους και οδήγησε στην κατάτμηση της σε ζώνες επιρροής, όπου οι αντιμαχόμενοι υποστηρίζονται από διάφορες ξένες δυνάμεις.

Από την 27η Νοεμβρίου οι μάχες και οι βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 826 ανθρώπους, ανάμεσά τους 111 αμάχους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από το σύνολο αυτό, 222 αντιμαχόμενοι σκοτώθηκαν από την Τρίτη στις εχθροπραξίες γύρω από τη Χάμα, σημείωσε η ΜΚΟ.

Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για 115.000 εκτοπισμένους σε μια εβδομάδα.

Ο Γενικός Γραμματέας του, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε να τερματιστεί το «μακελειό» στη Συρία, αποτέλεσμα κατ’ αυτόν της «χρονίζουσας συλλογικής αποτυχίας» να εξευρεθεί πολιτική λύση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -η χώρα του είναι βασικός υποστηρικτής κάποιων οργανώσεων ανταρτών- κάλεσε τον κ. Άσαντ, που υποστηρίζουν η Ρωσία και το Ιράν, να αναζητήσει «επειγόντως» τρόπο να επιτευχθεί «πολιτική λύση».

Αφού εξαπολύθηκε η επίθεση των αντικαθεστωτικών, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, που διαθέτουν βάσεις στη συριακή επικράτεια, εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον τομέων ελεγχόμενων από αυτούς, για να υποστηρίξει τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Ήταν χάρη κυρίως στη στρατιωτική υποστήριξη της Μόσχας και της Τεχεράνης που η Δαμασκός εξαπέλυσε το 2015 αντεπίθεση ανακτώντας προοδευτικά τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της χώρας και το 2016 τον πλήρη έλεγχο του Χαλεπιού, τμήμα του οποίου είχαν στα χέρια τους αντικαθεστωτικοί από το 2012.

Το λιβανικό κίνημα Χεζμπολά, αποδυναμωμένο έπειτα από έναν χρόνο και πλέον εχθροπραξιών και δυο μήνες ανοικτού πολέμου με το Ισραήλ, διαβεβαίωσε εκ νέου χθες πως θα σταθεί στο πλευρό του κ. Άσαντ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΧΤΣ, ο Άχμεντ ας Σάρεχ, πιο γνωστός με το nom de guerre Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζουλάνι, παρότρυνε το Ιράκ να μην αναμιχθεί στον πόλεμο.

Στο Χαλέπι, μεγάλη πόλη του βορρά, αστυνομικοί και στρατιωτικοί σχημάτιζαν ουρές για να ενταχθούν στις τάξεις των αντικαθεστωτικών. Ο αρχηγός της ΧΤΣ υποσχέθηκε πως οι άνδρες του δεν θα πάρουν «εκδίκηση» στη Χάμα, όπου ανέφερε ότι μπήκαν οι μαχητές του για να «ξανακλείσουν την πληγή που άνοιξε πριν από 40 χρόνια».

Η Χάμα υπήρξε θέατρο σφαγής που είχε διαπραχθεί από τον στρατό το 1982, επί των ημερών του Χάφεζ αλ Άσαντ -του πατέρα του νυν προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ- στην εξουσία, με σκοπό την κατάπνιξη εξέγερσης των Αδελφών Μουσουλμάνων.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ