Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζονται οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία – Η Ρωσία μετακινεί στρατεύματα από την Άπω Ανατολή 

Οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού στην πόλη Χαρκίβ, στην ανατολική Ουκρανία, και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο, συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στη Χαρκίβ, ο ρωσικός στρατός ανατίναξε υποσταθμούς, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Ιγκόρ Τερέχοφ, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. Οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση, κατά την ίδια πηγή.

Διαβάστε επίσης: Η Ρωσία μετακινεί στρατεύματα από την Άπω Ανατολή πιο κοντά στην Ευρώπη

Ζελένσκι: Να απαγορευθεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε «όλα τα λιμάνια» και σε όλα «τα αεροδρόμια του κόσμου»

Η Ρωσία έριξε θερμοβαρική βόμβα τη Δευτέρα, καταγγέλλει η ουκρανή πρέσβειρα στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ αποκλείουν την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία

Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής αξιώνει οι ΗΠΑ να βάλουν στο στόχαστρο την ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN έκανε λόγο περί καταστροφής των ψηλότερων ορόφων δύο πολυκατοικιών. Η πληροφορία αυτή δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Παράλληλα ρωσικά στρατεύματα φέρονται να κινούνται προς την πρωτεύουσα και η κατάσταση παραμένει τεταμένη, ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο μέσω Facebook.

Η κυβέρνηση έκανε λόγο επίσης περί ρωσικής επίθεσης στη Χερσώνα, στον νότο.

Χθες στις ρωσικές επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άμαχοι στη Χαρκίβ και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, κατά τις τοπικές αρχές, οι οποίες έκαναν λόγο για 87 κατεστραμμένα οικήματα.

Γιγαντιαία ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου

Εικόνες από δορυφόρους που τραβήχτηκαν χθες Δευτέρα κατέγραψαν ότι πελώρια ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου, βασικού στόχου των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας μετά την εισβολή της περασμένης εβδομάδας στην Ουκρανία, εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα -όταν γινόταν λόγος για 27 χλμ.-, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και έχει κατεύθυνση προς νότο, προς το Κίεβο, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Εκτείνεται από τα περίχωρα του αεροδρομίου Αντόνοφ (περίπου 25 χλμ. από το κέντρο του Κιέβου) στον νότο, ως τα περίχωρα του Πριμπίρσκ» στον βορρά, ανέφερε η Maxar.

Το αεροδρόμιο μετατράπηκε, από την έναρξη της εισβολής, σε θέατρο σφοδρών μαχών, καθώς ο στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να κυριεύσει αυτή τη στρατιωτική υποδομή καίριας σημασίας ενόψει της επιχείρησης για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Στην οχηματοπομπή, όπως καταγράφηκε από τους δορυφόρους, «ορισμένα οχήματα είναι ενίοτε πολύ απομακρυσμένα το ένα από το άλλο», ενώ «σε άλλα τμήματά της τα οχήματα είναι τοποθετημένα ανά δυάδες ή τριάδες το ένα πλάι στο άλλο», πρόσθεσε η Maxar.

Στις εικόνες βλέπει κανείς εκατοντάδες οχήματα, το ένα πίσω από το άλλο, σε δρόμους της ουκρανικής επαρχίας και, ενίοτε, καπνό σε μικρή απόσταση, που προέρχεται από φλεγόμενα κτίρια, κατά την εταιρεία.

Η Maxar έδωσε επίσης στη δημοσιότητα εικόνες που καταγράφουν νέες συγκεντρώσεις ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, οχημάτων και πτερύγων επιθετικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, σε απόσταση μικρότερη των 30 χλμ. από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης την Πέμπτη, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προς το παρόν καταφέρει να υπερασπιστούν τις προσβάσεις στο κέντρο του Κιέβου και η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων «επιβραδύνθηκε» την πέμπτη ημέρα της εισβολής, καθώς συγκεντρώνονται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Κατά δύο πηγές που ερωτήθηκαν χθες από το Γαλλικό Πρακτορείο, μια διπλωματική και μια προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας, η Μόσχα ετοιμάζεται να εξαπολύσει άμεσα έφοδο στο Κίεβο.

Η κύρια ρωσική δύναμη που κινείται προς την ουκρανική πρωτεύουσα «προέλασε περίπου πέντε χιλιόμετρα» και βρίσκεται «περίπου 25 χλμ.» από την πόλη, εκτίμησε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας νωρίτερα.

ΦΩΤΟ   EPA/MAXAR TECHNOLOGIES

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΕΘΝΗ

Ντόναλντ Τραμπ: Ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να του βάλουν «φρένο» – Οι τακτικές του που ανησυχούν

Τα όρια τόσο του αμερικανικού λαού όσο και των Ρεπουμπλικανών φαίνεται πως δοκιμάζει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχεδόν τρεις εβδομάδες από τις εκλογές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αμφισβητήσει τους γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος με τις ανορθόδοξες και αμφιλεγόμενες επιλογές κατά τη συγκρότηση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ μάλιστα έχει υποστηρίξει ότι θα έπρεπε να μπορεί να τους διορίσει χωρίς την έγκριση της Γερουσίας.

Κάποιοι από το κόμμα φαίνεται να συμφωνούν με τον Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει αφού κέρδισε τις εκλογές, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του η Washington Post.

«Ό,τι κι αν είναι αυτό, πρέπει να το αγκαλιάσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τρόι Έντουιν Νελς, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για την 22η περιφέρεια του Κογκρέσου του Τέξας. «Όλα αυτά. Κάθε λέξη» υπογράμμισε.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σαφώς, όμως, δεν είναι αυτό που θέλει ο αμερικανικός λαός. Και κυρίως, δεν φαίνεται καν να είναι αυτό που θέλουν οι ίδιοι οι Ρεπουμπλικάνοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Χαρακτηριστική της ανησυχίας των κινήσεων του Ντόναλντ Τραμπ είναι νέα δημοσκόπηση που δείχνει τη σαφή στάση των Αμερικανών και των περισσότερων Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι θέλουν να ελέγξουν τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ επωφελείται από ένα «μήνα του μέλιτος». Οι Αμερικανοί λένε ότι εγκρίνουν την προεδρική του μετάβαση μέχρι στιγμής και η πλειοψηφία είναι τουλάχιστον κάπως αισιόδοξη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Κλίνουν ακόμη και υπέρ ορισμένων από τις αμφιλεγόμενες επιλογές του για το υπουργικό συμβούλιο (εκτός από τον Ματ Γκατζ ο οποίος και αποσύρθηκε την περασμένη βδομάδα).

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουν το Κογκρέσο ή ακόμα και οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου να υποκύπτουν στις τακτικές του Τραμπ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης του CBS News-YouGov το περασμένο Σαββατοκύριακο δείχνει ότι τα τρία τέταρτα των Αμερικανών διαφωνούν με τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι θα πρέπει να μπορεί να διορίζει ηγέτες κυβερνητικών υπηρεσιών χωρίς ακροάσεις ή χωρίς την έγκριση της Γερουσίας. Και η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων λέει ότι η Γερουσία πρέπει να πραγματοποιήσει ακροάσεις και να ψηφίσει για το εάν θα επιβεβαιωθούν αυτοί οι ηγέτες.

Το κρίσιμο είναι ότι η δημοσκόπηση έθεσε αυτή την ερώτηση με δύο διαφορετικούς τρόπους. Στο μισό δείγμα η ερώτηση είχε υποσημείωση ότι το Σύνταγμα δίνει στη Γερουσία την εξουσία συμβουλής και συναίνεσης – ότι η Γερουσία είναι συνταγματικά επιφορτισμένη με την επιβεβαίωση ή την απόρριψη ενός υποψηφίου. Στο υπόλοιπο μισό όμως δεν παρείχε αυτή την υποσημείωση. Αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν κατά βάση ίδιο, ανεξάρτητα από το πώς τέθηκε η ερώτηση.

Ενώ το 75% διαφώνησε ότι ο Τραμπ θα έπρεπε να μπορεί να διορίζει μονομερώς άτομα όταν στην υποσημείωση αναφερόταν το Σύνταγμα, όταν δεν αναφερόταν η υποσημείωση αυτή διαφώνησε το 76%. Όσον αφορά τους Ρεπουμπλικάνους που αντιτάσσονται στο Τραμπ έφτασαν το 53% όταν έγινε η επίκληση του Συντάγματος και στο 55% όταν δεν έγινε.

Αλλά γίνεται αντιληπτό επίσης ότι οι Αμερικανοί – ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι – θέλουν το Κογκρέσο να αντιστέκεται στον Τραμπ όταν διαφωνούν.

Η δημοσκόπηση ρώτησε τους Αμερικανούς ευθέως εάν οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου θα πρέπει να «υποστηρίξουν ό,τι θέλει ο Ντόναλντ Τραμπ», όπως λέει ο Τρόι Έντουιν Νελς ή αλλιώς αν θα πρέπει να υποστηρίξουν τις πολιτικές του όταν συμφωνούν «αλλά να τις απορρίψουν όταν διαφωνούν».

Ο διαχωρισμός ήταν παρόμοιος. Οι Αμερικανοί δήλωσαν από 77% έως 23% ότι οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου θα πρέπει να απορρίπτουν κάτι όταν διαφωνούν με τις πολιτικές του Τραμπ. Το ίδιο και οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της απόρριψης σε ποσοστό 56-44%.

Το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι στηρίζουν την άποψη ότι πρέπει να παρακαμφθεί η Γερουσία όσον αφορά τις επιλογές του Τραμπ στο υπουργικό συμβούλιο και λένε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου θα πρέπει απλώς να συμβιβαστούν ανεξάρτητα από το τι θέλει ο Τραμπ – είναι αξιοσημείωτο.

Και αυτό ενισχύει το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του κόμματος δεν ενδιαφέρεται τρομερά για τους συνταγματικούς ελέγχους στον Τραμπ, κάτι που προκύπτει και από πολλές άλλες δημοσκοπήσεις.

Το γεγονός αυτό φαίνεται σημαντικό, καθώς οι ΗΠΑ οδεύουν σε μία σειρά συγκρούσεων μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και των Ρεπουμπλικανών που θα μπορούσαν να τολμήσουν να του εναντιωθούν σε θέματα όπως στις επιλογές του για το υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με την Washington Post.

Είναι σαφές ότι ένα σημαντικό και θορυβώδες τμήμα του κόμματος θέλει απλώς το Κογκρέσο να υποκύψει στον Τραμπ. Αλλά αυτό απέχει πολύ από την άποψη της συναίνεσης.

NEWSIT

Ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να βάλουν «φρένο» στον Τραμπ – Οι τακτικές του που ανησυχούν

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανία: Βίντεο με το αεροσκάφος της DHL να πέφτει με τη «μύτη» – Γερμανικά σενάρια για ρωσική εμπλοκή

Λιθουανία: Βίντεο με το αεροσκάφος της DHL να πέφτει με τη «μύτη» – Γερμανικά σενάρια για ρωσική εμπλοκή

Το θρίλερ με το αεροσκάφος cargo που συνετρίβη στο Βίλνιους της Λιθουανίας συνεχίζεται με τα σενάρια για ρωσική εμπλοκή να μην έχουν τέλος.

Ένα νέο βίντεο από την στιγμή της συντριβής του αεροσκάφους Boeing 737 της DHL κοντά στο Βίλνιους της Λιθουανίας που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας περιπλέκει το μυστήριο.

Το αεροπλάνο κινείται σε χαμηλό ύψος και πέφτει με την μύτη για να συντριβεί τα ξημερώματα της Δευτέρας (25.11.2024).

Από τη συντριβή του δημιουργείται μια μπάλα φωτιάς και αρχίζει να καίγεται.

Στις έρευνες για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους συμμετέχουν και ειδικοί από την γερμανική υπηρεσία αεροπορικών δυστυχημάτων.

 

 

 

 

Ο επικεφαλής των λιθουανικών υπηρεσιών πληροφοριών Ντάριους Γαουνίσκις ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είχαμε προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να συμβεί κάτι τέτοιο. Αντιμετωπίζουμε μια ολοένα αυξανόμενη επιθετικότητα από πλευράς Ρωσίας». Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμα ασφαλή συμπεράσματα.

 

 

Από τη συντριβή του αεροσκάφους ένα μέλος του πληρώματος έχασε τη ζωή του και τρία τραυματίστηκαν. Ο νεκρός είναι ισπανικής καταγωγής, ενώ οι τρεις που επέζησαν είναι από Λιθουανία, Γερμανία και Ισπανία.

Μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου των υπηρεσιών πληροφοριών Ρόντεριχ Κιζεβέτερ, από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία, δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει ρωσική εμπλοκή στην συντριβή του αεροσκάφους. «Ακόμα και αν η υπόθεση δεν έχει διαλευκανθεί, είναι τουλάχιστον πιθανό να πρόκειται για ρωσική δολιοφθορά και άρα τρομοκρατικό πλήγμα, μιας και οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει σχετικά».

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δεν απέκλεισε η συντριβή να είναι «ένα ατύχημα ή ένα υβριδικό περιστατικό» που συνδέεται με εξωτερική ανάμιξη.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε (…) σοβαρά αν ήταν ένα ατύχημα ή, όπως την περασμένη εβδομάδα, πάλι ένα υβριδικό περιστατικό», δήλωσε η Μπέρμποκ στο περιθώριο μιας συνόδου της G7 στην Ιταλία.

«Πρόσφατα, είχαμε υβριδικές επιθέσεις σε πολλές περιπτώσεις στην Ευρώπη (…) με στόχους μεμονωμένα άτομα, υποδομές υποθαλάσσιες ή στην ξηρά», ανέφερε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

NEWSIT

Βίντεο με το αεροσκάφος της DHL να πέφτει με τη «μύτη» στη Λιθουανία – Γερμανικά σενάρια για ρωσική εμπλοκή στη συντριβή

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ θα προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετου δασμού 10% στα κινεζικά προϊόντα – «Κανένας δεν θα κερδίσει» απαντά το Πεκίνο

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι το πρώτο μέτρο το οποίο θα εφαρμόσει στο πεδίο της οικονομίας αμέσως αφού ορκιστεί τον Ιανουάριο θα είναι η αύξηση των τελωνειακών δασμών σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα, αλλά και από το Μεξικό και τον Καναδά, αποφάσεις που δικαιολόγησε επικαλούμενος τις κρίσεις των οπιοειδών και της παράνομης μετανάστευσης.

Διαβάστε επίσης:

 

«Την 20ή Ιανουαρίου, ως ένα από τα πρώτα μου (εκτελεστικά προεδρικά) διατάγματα, θα υπογράψω όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να επιβληθούν στο Μεξικό και στον Καναδά τελωνειακοί δασμοί 25% σε όλα τα προϊόντα που εισέρχονται στις ΗΠΑ», ανέφερε, πληκτρολογώντας τη λέξη «όλα» με κεφαλαία γράμματα, ο εκλεγμένος πρόεδρος μέσω Truth Social.

Οι δασμοί «θα παραμείνουν σε ισχύ ωσότου τα ναρκωτικά, ιδίως η φαιντανύλη, και όλοι οι παράνομοι μετανάστες σταματήσουν την εισβολή στη χώρα μας!», πρόσθεσε ο κ. Τραμπ.

Σε χωριστή ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που αποτελεί προσωπικό του δημιούργημα, ανήγγειλε επιπρόσθετο δασμό 10%, που θα προστεθεί σε προϋπάρχοντες κι αυτούς που μέλλει να αποφασίσει, σε «όλα» τα «πολυάριθμα προϊόντα που φθάνουν από την Κίνα στις ΗΠΑ».

Δικαιολόγησε την απόφαση αυτή επικαλούμενος την «μαζική» διακίνηση ναρκωτικών προς την αγορά των ΗΠΑ, «ιδίως φαιντανύλης», πολύ ισχυρού οπιοειδούς που ενοχοποιείται κατά μεγάλο μέρος για την συνεχιζόμενη κρίση δημόσιας υγείας στη χώρα του, και συναφώς τις «αθετηθείσες» υποσχέσεις του Πεκίνου για το ζήτημα, όπως ότι θα επιβάλλεται η θανατική ποινή σε διακινητές της ουσίας αυτής ή πρόδρομων χημικών συστατικών της.

Γενικά, υπάρχει η δυνατότητα επίκλησης λόγων εθνικής ασφαλείας για την παράκαμψη των κανόνων που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), όμως τα κράτη μέλη του κατά κανόνα αποφεύγουν την καταφυγή σε αυτή την εξαίρεση, πόσο μάλλον τη μετατροπή της σε εργαλείο για τη διαμόρφωση εμπορικής πολιτικής.

Η αύξηση των τελωνειακών δασμών, που ο κ. Τραμπ χαρακτήριζε συχνά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του «όμορφες λέξεις» ή «αγαπημένη του έκφραση», προεξοφλείτο για καιρό πως θα είναι από τα κλειδιά της μελλοντικής οικονομικής πολιτικής του εκλεγμένου προέδρου. Ο Ρεπουμπλικάνος δεν φοβάται την επανέναρξη των εμπορικών πολέμων, ειδικά με την Κίνα, που είχε πυροδοτήσει κατά την πρώτη του θητεία (2017-2021).

Την εποχή, δικαιολόγησε την επιλογή αυτή επικαλούμενος το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας και τις κινεζικές εμπορικές πρακτικές που χαρακτήριζε αθέμιτες, κατηγορώντας το Πεκίνο ιδίως για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η κινεζική κυβέρνηση είχε ανταποδώσει, επιβάλλοντας με τη σειρά της δασμούς που είχαν πλήξει ειδικά τον αμερικανικό αγροτικό τομέα.

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν διατήρησε σε ισχύ ορισμένους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα κι επέβαλε νέους, στοχοποιώντας συγκεκριμένα είδη.

«Κανένας δεν θα κερδίσει έναν εμπορικό πόλεμο», προειδοποίησε η κινεζική διπλωματία, αντιδρώντας στη χθεσινή αναγγελία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ. «Η Κίνα πιστεύει πως η οικονομική και εμπορική συνεργασία της Κίνας και των ΗΠΑ είναι αμοιβαία επωφελής εκ φύσεως», πρόσθεσε σε γραπτή τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Λιου Πενγκγιού.

Από τη δική της πλευρά, η κυβέρνηση του καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό έκρινε χθες το βράδυ πως η σχέση των δυο χωρών είναι «ισορροπημένη και αμοιβαία επωφελής, πάνω απ’ όλα για τους αμερικανούς εργαζόμενους».

Προτού θυμίσει, εν είδει προειδοποίησης, πως ο Καναδάς είναι «απόλυτα απαραίτητος για τον ενεργειακό εφοδιασμό» των ΗΠΑ.

Στη χώρα αυτή, το 75% των εξαγωγών της οποίας έχει προορισμό την αμερικανική αγορά, η είδηση προκάλεσε σοκ.

Ο πρωθυπουργός της επαρχίας του Κεμπέκ Φρανσουά Λεγκό έκρινε πως εγείρεται «τεράστιος κίνδυνος» για την καναδική οικονομία. Ο ομόλογός του στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας Ντέιβιντ Έμπι εκτίμησε πως «η Οτάβα πρέπει να απαντήσει με αποφασιστικότητα».

Το Μεξικό «δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί», προσπαθούσε να καθησυχάσει η πρόεδρος Κλαούδια Σέινμπαουμ την επομένη των εκλογών στις ΗΠΑ.

Τις τρεις χώρες συνδέει, εδώ και τριάντα χρόνια, συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, για την οποία υπήρξε επαναδιαπραγμάτευση, υπό την πίεση του Ντόναλντ Τραμπ, κατά την πρώτη του θητεία.

Τα περιθώρια που έχουν οι δυο γείτονες των ΗΠΑ για να «αγνοήσουν τις απειλές του εκλεγμένου προέδρου είναι περιορισμένα», διότι εξαρτώνται σε κρίσιμο βαθμό από την αμερικανική οικονομία, επισήμανε η Γουέντι Κάτλερ, αντιπρόεδρος του Asia Society Policy Institute, αμερικανικού κέντρου μελετών.

Για τον αναλυτή Γουίλιαμ Ρέινς, προκειμένου να παραμείνει σε ισχύ η τριμερής συμφωνία θα χρειαστεί οπωσδήποτε νέα διαπραγμάτευση το 2026: οι χθεσινές αναγγελίες «είναι κλασική κίνηση του Τραμπ», πρώτα «απειλεί» και «μετά διαπραγματεύεται», παρατήρησε.

Η αναγγελία του την περασμένη εβδομάδα πως θα ονομάσει υπουργό Εμπορίου τον Χάουαρντ Λάτνικ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας επενδύσεων Cantor Fitzgerald που αντιμετωπίζει με περιφρόνηση ως σκαιότητα την Κίνα, επιβεβαίωσε πως ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει σκοπό να αναγκάσει τους εμπορικούς εταίρους του να αποδεχθούν ευνοϊκότερους για την Ουάσιγκτον όρους και να επαναφέρει, εν μέρει τουλάχιστον, τη βιομηχανική παραγωγή στο έδαφος των ΗΠΑ.

Ειδικά για την Κίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί την επιβολή δασμών 60% για κάποια προϊόντα, ως ακόμη και 200% για τα αυτοκίνητα που συναρμολογούνται στο Μεξικό.

Έχει σκοπό εξάλλου να προχωρήσει ξανά στην επιβολή δασμών 10 ως 20% στο σύνολο των αγαθών που εισάγονται στις ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη έχει καταστήσει σαφές πως είναι «έτοιμη να αντιδράσει» σε περίπτωση νέων εντάσεων στο εμπορικό πεδίο.

Οικονομολόγοι δεν σταματούν να προειδοποιούν για τη δυνητική νέα άνοδο του πληθωρισμού εξαιτίας της αύξησης των τελωνειακών δασμών.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ