Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Αγία Παρασκευή: Απολογούνται οι 5 για τη δολοφονία του καθηγητή

Το κατώφλι της ανακρίτριας αναμένεται να περάσουν σήμερα (21.7.2025) οι πέντε κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Πολωνού καθηγητή του Μπέρκλεϊ στις 4 Ιουλίου στην Αγία Παρασκευή.

Από την πρώτη στιγμή οι έρευνες των Αρχών είχαν εστιάσει στην πρώην σύζυγό του και μητέρα των δίδυμων παιδιών του. Πριν λίγα 24ωρα κατάφεραν να «δέσουν» την υπόθεση και πλέον για τη δολοφονία του Πολωνού καθηγητή στην Αγία Παρασκευή κατηγορούνται η Ελληνίδα πρώην σύζυγός του, ο σύντροφός της και τρεις φερόμενοι ως συνεργοί τους.

Η 43χρονη κατηγορούμενη ως ηθική αυτουργός της δολοφονίας του πρώην συζύγου της επιμένει πως είναι αθώα και αρνείται κάθε εμπλοκή με το έγκλημα. Την αθωότητά της θα υποστηρίξει και στην απολογία της.

Ωστόσο, ο 35χρονος σύντροφός της έχει ομολογήσει την πράξη του λέγοντας πως με αυτό τον τρόπο ήθελε να περάσει μια ήρεμη ζωή με τη 43χρονη και τα δίδυμα παιδιά της.

«Η εντολέας μου δηλώνει αθώα και ξέρει ότι αυτό θα αποδειχθεί και στην κύρια ανάκριση και σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία. Όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, συγκλίνουν σε αυτό. Είναι συγκλονισμένη, συντετριμμένη και ο μόνος της στόχος είναι πλέον να βρεθεί ξανά με τα παιδιά της και να μπορέσει να ξεπεράσει όλο αυτό το άσχημα πράγμα που έχει γίνει», ανέφερε ο δικηγόρος της 43χρονης, Αλέξανδρος Πασιάτας.

Οι Αρχές ερευνούν τα κίνητρα να είναι και οικονομικά, καθώς η 43χρονη οικονομολόγος μαζί με τον καθηγητή είχαν συστήσει μια εταιρεία στις ΗΠΑ.

Ο 35χρονος υποστηρίζει πως η 43χρονη δεν γνώριζε το παραμικρό, όμως οι τρεις φερόμενοι ως συνεργοί του φαίνεται να έχουν αντίθετη άποψη.

Πλέον η οικογένεια του καθηγητή αναμένεται να κάνει τις πρώτες κινήσεις για να πάρουν την επιμέλεια των δυο παιδιών του.

NEWSIT

Αγία Παρασκευή: Απολογούνται οι 5 για τη δολοφονία του καθηγητή

Continue Reading
Advertisement

ΕΛΛΑΔΑ

24 Ιουλίου 1974: Η ιστορική επιστροφή της δημοκρατίας στην Ελλάδα

Ο Ιούλιος του 1974 σημαδεύτηκε από γεγονότα που άλλαξαν οριστικά την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας. Η πτώση της επταετούς δικτατορίας, που είχε επιβληθεί το 1967, ήρθε σε μια περίοδο έντονης κρίσης, με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο να λειτουργεί ως καταλύτης για την κατάρρευση του καθεστώτος.

Το δικτατορικό καθεστώς βρισκόταν ήδη σε παρακμή από το 1973. Ο πληθωρισμός, οι φοιτητικές κινητοποιήσεις και η διεθνής απομόνωση είχαν υπονομεύσει την «αυθεντία» του. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 και η επακόλουθη στρατιωτική επέμβαση αποκάλυψαν την ευπάθεια του συστήματος. Η ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη δεν έφερε σταθερότητα, αλλά οδήγησε στην καταστροφική απόφαση για πραξικόπημα στην Κύπρο.

Όταν στις 15 Ιουλίου 1974 πραγματοποιήθηκε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να εισβάλει στο νησί. Στις 23 Ιουλίου, ο διορισμένος από τη χούντα στη θέση του προέδρου Φ. Γκιζίκης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη πολιτικών προσώπων, όπου αποφασίστηκε η παράδοση της διακυβέρνησης της χώρας στους πολιτικούς.

Η επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως πρωθυπουργού αποδείχθηκε καθοριστική. Με την άφιξή του από το Παρίσι στις 24 Ιουλίου, ξεκίνησε επίσημα η Μεταπολίτευση. Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να υποδεχτούν τον νέο ηγέτη και να γιορτάσουν το τέλος της δικτατορίας.

Η κυβέρνηση Καραμανλή ανέλαβε την πολύπλοκη διαδικασία της δημοκρατικής αποκατάστασης. Σε σύντομο χρονικό διάστημα:

* Κατήργησε τα δικτατορικά νομοθετήματα

* Απελευθέρωσε τους πολιτικούς κρατουμένους

* Προκήρυξε εκλογές

* Ετοίμασε το Σύνταγμα του 1975

Η 24η Ιουλίου καθιερώθηκε ως ημέρα εορτασμού της αποκατάστασης της δημοκρατίας, συμβολίζοντας την επιστροφή στη νομιμότητα και τον σεβασμό των πολιτικών ελευθεριών. Στα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, αλλά πάντα με βάση τα δημοκρατικά ιδεώδη που επανήλθαν εκείνη την κρίσιμη ημέρα.

Σήμερα, 51 χρόνια μετά, η επέτειος αυτή παραμένει ζωντανή στην ιστορική μνήμη της χώρας. Υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, ενώ η κληρονομιά της Μεταπολίτευσης αποτελεί θεμέλιο για τη σύγχρονη ελληνική δημοκρατία.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Πριν την Αναχώρηση
Έρευνα Προορισμού:
Ασφάλεια και πολιτική κατάσταση: Ενημερωθείτε για την κατάσταση του προορισμού σας από αξιόπιστες πηγές, όπως το Υπουργείο Εξωτερικών.
Κριτικές και αξιολογήσεις: Ελέγξτε κριτικές για το κατάλυμα και την περιοχή που θα επισκεφθείτε.
Ασφάλιση Ταξιδιού:
Κάλυψη υγείας και ακυρώσεων: Εξασφαλίστε ασφάλιση ταξιδιού που καλύπτει υγειονομική περίθαλψη, απώλεια αποσκευών, και ακυρώσεις.
Εμβολιασμοί και φαρμακείο:
Εμβολιασμοί: Ελέγξτε αν χρειάζονται εμβολιασμοί για τον προορισμό σας και ενημερωθείτε σχετικά με τους τοπικούς υγειονομικούς κινδύνους.
Προσωπικό φαρμακείο: Πακετάρετε τα βασικά φάρμακα και πρώτες βοήθειες.
Ετοιμασία Εγγράφων:
Αντίγραφα εγγράφων: Φωτοτυπήστε το διαβατήριο, ταυτότητα, εισιτήρια, και κρατήσεις. Κρατήστε αντίγραφα σε ηλεκτρονική μορφή και σε κάποιο ασφαλές σημείο.
Κατά τη Μετάβαση
Μεταφορικά Μέσα:
Αξιόπιστες εταιρείες: Επιλέξτε αξιόπιστες εταιρείες για τη μεταφορά σας.
Ασφαλής φύλαξη αποσκευών: Μην αφήνετε τις αποσκευές σας χωρίς επιτήρηση.
Ασφαλή ταξιδιωτικά έγγραφα:
Χρήση τσαντάκι ασφαλείας: Χρησιμοποιείτε τσαντάκι με ασφάλεια για τα τιμαλφή σας και τα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Κατά τη Διαμονή
Καταλύματα:
Επιλογή ασφαλούς καταλύματος: Επιλέξτε καταλύματα με καλές κριτικές για την ασφάλεια.
Κλείδωμα πορτών και παραθύρων: Κλειδώνετε πάντα τις πόρτες και τα παράθυρα όταν είστε μέσα ή έξω από το δωμάτιο.
Χρηματοκιβώτιο:
Αποθήκευση τιμαλφών: Χρησιμοποιείτε το χρηματοκιβώτιο του δωματίου για τα τιμαλφή και τα σημαντικά έγγραφα.
Προσοχή στα Κοινωνικά Δίκτυα:
Προσωπική ασφάλεια: Μην ανακοινώνετε την ακριβή τοποθεσία και το πρόγραμμά σας στα κοινωνικά δίκτυα.
Εξοικείωση με την περιοχή:
Έξοδοι κινδύνου: Εντοπίστε τις εξόδους κινδύνου του καταλύματος.
Σχέδιο διαφυγής: Εξετάστε το σχέδιο διαφυγής του ξενοδοχείου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Σε Δημόσιους Χώρους
Προσοχή στα Προσωπικά Αντικείμενα:
Ασφαλής φύλαξη: Μην αφήνετε τα προσωπικά σας αντικείμενα εκτεθειμένα και πάντα να τα έχετε υπό επιτήρηση.
Αποφυγή επικίνδυνων περιοχών:
Ασφαλείς διαδρομές: Αποφεύγετε περιοχές που έχουν αναφερθεί ως επικίνδυνες και προτιμάτε φωτισμένες και πολυσύχναστες διαδρομές.
Υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ:
Μέτρο στο ποτό: Πίνετε υπεύθυνα και διατηρείτε την ικανότητά σας να αντιδράτε σε περίπτωση ανάγκης.
Σε Περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης
Επικοινωνία με την υποδοχή:
Αριθμοί έκτακτης ανάγκης: Γνωρίζετε τον αριθμό τηλεφώνου της υποδοχής και τον τοπικό αριθμό έκτακτης ανάγκης.
Κρατήστε την ψυχραιμία σας:
Ακολουθήστε τις οδηγίες: Ακολουθήστε τις οδηγίες των υπαλλήλων του ξενοδοχείου και των τοπικών αρχών.
Κατά την Επιστροφή
Έλεγχος Υγείας:
Ιατρικός έλεγχος: Επισκεφτείτε το γιατρό αν αισθάνεστε άρρωστοι ή παρουσιάσετε συμπτώματα μετά την επιστροφή σας.
Ασφάλεια δεδομένων:
Αλλαγή κωδικών πρόσβασης: Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιήσατε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.
ΚΑΜΠΕΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ομπρέλες και ξαπλώστρες από την παραλία απομάκρυνε συνεργείο του δ. Πολυγύρου

Ομπρέλες, ξαπλώστρες και καθίσματα που είχαν τοποθετηθεί παράνομα στην παραλία της Γερακινής από περίοικους απομάκρυνε, σήμερα το πρωί, συνεργείο του Δήμου Πολυγύρου, έπειτα από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής που διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν μπορούν να τοποθετήσουν τη δική τους ομπρέλα στο συγκεκριμένο σημείο.

Ο δήμαρχος Πολυγύρου Γιώργος Εμμανουήλ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι το φαινόμενο της παράνομης τοποθέτησης καθισμάτων και ομπρελών στην άμμο ξεκινάει στις αρχές του καλοκαιριού και διαρκεί ως το τέλος του καθώς όσοι μένουν σε κατοικίες μπροστά στη θάλασσα τοποθετούν μέσα στην άμμο τσιμεντένες βάσεις και σε αυτές στηρίζουν τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες τις οποίες δένουν με αλυσίδες. «Κάποιοι μάλιστα, πακτώνουν στην άμμο και άλλες τρεις ή τέσσερις ομπρέλες δίπλα από τη δική τους καθώς δεν θέλουν να έχουν άλλους ανθρώπους δίπλα τους. Σε αυτές φιλοξενούν και τους φίλους ή τους επισκέπτες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Προχωρήσαμε και πέρσι σε μια παρόμοια ενέργεια. Ενημερώσαμε τον κόσμο ότι είναι παράνομο να πηγαίνει κάποιος να τοποθετεί μόνιμα μια ομπρέλα με αλυσίδα και ξαπλώστρα στην παραλία και να καταλαμβάνει το χώρο που πρέπει να είναι ελεύθερος για όλους», σημείωσε και πρόσθεσε ότι προηγήθηκαν εκκλήσεις του δήμου προς τους κατοίκους και τους παραθεριστές. Επισήμανε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή διαμαρτύρονται όσοι είχαν τοποθετήσει τις ομπρέλες τους στην παραλία και απομακρύνθηκαν, ωστόσο διαμαρτύρονταν ως τώρα και εκείνοι που δεν μένουν μπροστά στη θάλασσα και θέλουν να κάνουν το μπάνιο τους.

«Το πρόβλημα στον Δήμο Πολυγύρου είναι πολύ έντονο στις παραλίες της Γερακινής και των Καλυβών. Γενικότερα, όμως, το ίδιο συμβαίνει και σε όλη τη Χαλκιδική, όπου υπάρχουν παραθεριστικές κατοικίες μπροστά στη θάλασσα ή κοντά στη θάλασσα», υπογράμμισε ο δήμαρχος και διαβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με όσα μηχανήματα, πόρους και εργατικό δυναμικό διαθέτει ο δήμος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ