Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι ενδείξεις για την ελληνική οικονομία είναι θετικές – Κ. Τασούλας: Ο Έλληνας πολίτης θέλει να είναι ασφαλής

Την πρώτη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα μετά την εκλογή του είχε νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφού του ευχήθηκε καλή δύναμη και επιτυχία στη νέα του θητεία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή η συνάντηση «λαμβάνει χώρα σε μία εποχή μεγάλων γεωπολιτικών, αλλά και οικονομικών αναταράξεων. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν εμπορικό πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, του οποίου τα αποτελέσματα ακόμα, μέχρι σήμερα, είναι απρόβλεπτα», τόνισε. Επισήμανε ότι «η παγκόσμια οικονομική αναταραχή καθιστά ακόμα πιο σημαντική τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και τη δημοσιονομική ισορροπία την οποία έχουμε πετύχει. Αυτή η δημοσιονομική ισορροπία είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζονται όλες οι οικονομικές μας πολιτικές. Και βέβαια, σε οποιαδήποτε περίοδο αναταραχής, το να υπάρχει οικονομική και πολιτική σταθερότητα καθίσταται ακόμα πιο σημαντικό ζητούμενο των καιρών».

Ο νέος πρόεδρος υπογράμμισε από την πλευρά του τη σημασία της ενημέρωσης μεταξύ των δύο θεσμικών παραγόντων του πολιτεύματος, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού.

Αναλυτικά, στις δηλώσεις τους κατά την έναρξη της συνάντησής τους ο ΠτΔ Κωνσταντίνος Τασούλας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφεραν:

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Πρόεδρε, να ξεκινήσω ευχόμενός σας και πάλι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στη νέα σας θητεία.

Είναι η πρώτη μας συνάντηση μετά την εκλογή σας. Όπως γνωρίζετε, και επί της προκατόχου σας είχαμε θεσμοθετήσει μία μηνιαία συνάντηση για μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, την οποία συνήθεια προσδοκώ να καθιερώσουμε και επί δικών σας ημερών.

Και αυτή η πρώτη μας συνάντηση λαμβάνει χώρα σε μία εποχή μεγάλων γεωπολιτικών, αλλά και οικονομικών αναταράξεων. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν εμπορικό πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, του οποίου τα αποτελέσματα ακόμα, μέχρι σήμερα, είναι απρόβλεπτα.

Αλλά όλοι οι εμπορικοί πόλεμοι τελικά έχουν μόνο χαμένους και κανέναν κερδισμένο. Γι’ αυτό και ελπίζω ότι, τουλάχιστον όσον αφορά στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τους επόμενους τρεις μήνες για να διαπραγματευτούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο μία εμπορική συμφωνία, η οποία θα είναι αμοιβαία ωφέλιμη, καθώς το εμπόριο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών είναι τόσο μεγάλο και τόσο πολυποίκιλο, που μία οποιαδήποτε διαταραχή του θα είχε σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις και στην αμερικανική αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Και θα σας έλεγα ότι αυτή η παγκόσμια οικονομική αναταραχή καθιστά ακόμα πιο σημαντική τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και τη δημοσιονομική ισορροπία την οποία έχουμε πετύχει. Αυτή η δημοσιονομική ισορροπία είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζονται όλες οι οικονομικές μας πολιτικές. Και βέβαια, σε οποιαδήποτε περίοδο αναταραχής, το να υπάρχει οικονομική και πολιτική σταθερότητα καθίσταται ακόμα πιο σημαντικό ζητούμενο των καιρών.

Έχω πει πολλές φορές ότι έχω εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και ότι θεωρώ ότι οι καλύτερες μέρες είναι ακόμα μπροστά μας. Από την άλλη, οφείλουμε να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί και συνεπείς, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις αυτής της παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής στους ρυθμούς ανάπτυξης και στην πορεία των δημόσιων οικονομικών.

Παρά ταύτα, να ξέρετε ότι παραμένω αισιόδοξος. Οι ενδείξεις που έχουμε για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας είναι όλες θετικές. Έχουμε πολύ θετικά στοιχεία στο μέτωπο των εξαγωγών το πρώτο δίμηνο, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει ότι η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας είναι πια μια πραγματικότητα την οποία οφείλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω. Η ανεργία εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται και ο τουρισμός φαίνεται να έχει ξεκινήσει πολύ ενθαρρυντικά.

Τέλος, επιτρέψτε μου να κάνω και μια αναφορά σε μια άλλη εξέλιξη η οποία έλαβε χώρα χθες και η οποία ξέρω ότι θα σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα: στην UNESCO πάρθηκε μια πολύ σημαντική απόφαση, να χαρακτηριστεί η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του εθνικού μας ποιητή, του Διονύσιου Σολωμού, ως η διεθνής ημέρα της ελληνικής γλώσσας. Μια πρόταση η οποία έγινε από 88 κράτη-μέλη της UNESCO. Απαιτείται ακόμα μια τυπική επικύρωση, αλλά ουσιαστικά η απόφαση έχει ήδη ληφθεί.

Νομίζω ότι αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη που πιστοποιεί τη σημασία της πολιτιστικής διπλωματίας, διότι η ελληνική γλώσσα δεν είναι μια γλώσσα η οποία ομιλείται από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, όπως άλλες γλώσσες που έχουν τη δική τους τιμητική ημέρα αναγνώρισης. Όμως, είναι μια γλώσσα με πολύ βαθιά και «βαριά» ιστορία και σίγουρα μια σημαντική αναγνώριση σε επίπεδο UNESCO της σημασίας της, αλλά βέβαια και της υποχρέωσης που έχουμε ως οι «προστάτες» της ελληνικής γλώσσας να την προστατεύσουμε, να την αναδείξουμε και να την διαδώσουμε ακόμα περισσότερο.

 

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Τασούλας είπε: Κύριε πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ για τη σημερινή επίσκεψη, έναν μήνα ακριβώς μετά την ορκωμοσία μου. Και έχει σημασία που αναδείξατε το γεγονός ότι συνεχίζεται μια παράδοση, η οποία είχε ξεκινήσει από την προκάτοχό μου, την κυρία Σακελλαροπούλου, η ενημέρωση, δηλαδή, μεταξύ των δύο θεσμικών παραγόντων του πολιτεύματος, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού.

Αυτή η επικοινωνία είναι χρήσιμη και μπορεί το γεγονός αυτό να μην είναι τόσο συγκλονιστικό ως προς την ανάγκη συνέχειας, αλλά δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι το να συνεχίζονται δοκιμασμένες πρακτικές είναι κάτι χρήσιμο στην Ελλάδα, όπου δεν φημιζόμαστε για την εμμονή μας στη διάρκεια και στη συνέχεια. Και φυσικά εννοώ, πολύ πιο βαριά και πολύ πιο σημαντικά πράγματα που συνήθως, σταματάνε όχι μόνο όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις, αλλά ενδεχομένως και στην περίοδο την ίδια την κυβερνητική θητεία. Η δύναμη, λοιπόν, της συνέχειας των σωστών πρωτοβουλιών είναι σημαντική για την χώρα μας.

Πάμε τώρα στα νέα που μου φέρατε, τα οποία είναι γνωστά, ιδίως το πρόβλημα της δυσπροσαρμοστίας, το οποίο υπάρχει στον διεθνή στίβο και το οποίο αναδεικνύει, κύριε Πρόεδρε, όχι απλώς την ανάγκη προετοιμασίας, αλλά την ανάγκη απίστευτα γρήγορης προσαρμοστικότητας στις συνθήκες. Έχουμε δραματικές αλλαγές ως προς την αμφισβήτηση. Δεν έχει ακόμη εμπεδωθεί αυτή η αμφισβήτηση, αλλά υπάρχει εκφρασμένη αμφισβήτηση και στο γεωπολιτικό και στο γεωοικονομικό πεδίο. Στο γεωπολιτικό πεδίο αμφισβητείται η αρχιτεκτονική ασφαλείας όπως καθιερώθηκε μετά το 1945, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο γεωοικονομικό έχουμε μια απόπειρα επιστροφής στον προστατευτισμό, μας πάει ίσως και περισσότερο από εκατό χρόνια πίσω. Και όπως πολύ σωστά είπατε, αυτό έχει μόνο κάποιους να χάσουν και να χάσουν έντονα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ξέρω πως είναι στην Αμερική τώρα ο Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση με ενιαία φωνή, στην οποία μετέχουμε και συνηγορούμε γι’ αυτό, να αντιμετωπίσει το θέμα χωρίς αμηχανία, χωρίς ένταση, χωρίς εχθρότητα, δεν υπάρχει εχθρότητα, αλλά να εξηγηθεί, ακριβώς αυτό που είπατε, πως μόνο να χάσουμε έχουμε και οι δύο πλευρές. Οπότε ας ευχηθούμε πως αυτές οι πρωτοβουλίες θα κατασιγάσουν αυτή την ένταση, η οποία έχει προκληθεί.

Ήμουν στο Μεσολόγγι προχθές, κύριε πρόεδρε, και θα δείτε πως το συνδυάζω με την ελληνική γλώσσα και το πολύ ευχάριστο νέο το οποίο φέρατε. Στο Μεσολόγγι γιορτάστηκε η 199η επέτειος της Εξόδου, ίσως του πιο ηρωικού γεγονότος της ελληνικής επαναστάσεως. Και έζησα όλη την ώρα που ήμουν εκεί -και ήμουν αρκετή ώρα με εκπροσώπους των κομμάτων και της κυβέρνησης – ένα κλίμα εθνικής ανάτασης και συνοχής.

Στο θέμα τώρα της ελληνικής γλώσσας και της επιτυχίας που σημειώθηκε να αναγνωριστεί η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα του θανάτου Διονυσίου Σολωμού, ως παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσης, ήταν αναγνωρισμένη εσωτερικά από υπουργική απόφαση αλλά όχι παγκόσμια. Αυτή η αναγνώριση τώρα που γίνεται παγκόσμια είναι ένα θέμα που είμαι βέβαιος θα ενώσει τον ελληνικό λαό, θα νιώσει περήφανος για την γλώσσα του, για την παράδοσή του, και θα ανοίξει νέους ορίζοντες αξιοποίησης του πιο μεγάλου όπλου μας, δηλαδή του πολιτισμού μας.

Δεν είναι τυχαίο, κύριε πρόεδρε, ότι και τα δύο Nόμπελ, που κατέκτησε η χώρα μας το 1963 με τον Γιώργο Σεφέρη και το 1979 με τον Ελύτη έχουν να κάνουν με την ελληνική γλώσσα. Και οι δύο σπουδαίοι ποιητές μας στην ομιλία τους, στην Ακαδημία της Στοκχόλμης, είπαν ότι τιμάται η γλώσσα η ελληνική. Ο Σεφέρης είπε ότι σήμερα τιμάται η ελληνική γλώσσα, που oμιλείται επί αιώνες αδιάσπαστα και αδιάκοπα. Και ο Ελύτης, μιλώντας στους Έλληνες μετανάστες μια-δυο μέρες μετά την απονομή, τον Νοέμβριο του 1979 τους είπε ότι δεν υπάρχει άλλη γλώσσα στον κόσμο που η λέξη «ουρανός» και η λέξη «θάλασσα» να μιλιέται επί τρεις χιλιάδες χρόνια, από τον Όμηρο και τον Πλάτωνα μέχρι σήμερα.

Αυτό το όπλο, λοιπόν, αυτό το πολιτιστικό όπλο είναι κάτι που αξίζει να αξιοποιηθεί από εδώ και πέρα, είναι κάτι που θα μας ενώσει, το χρειαζόμαστε και θα μπορέσει η Ελλάδα να κάνει αυτό το άλμα προς το εξωτερικό, κραδαίνοντας όχι στοιχεία άλλα, αλλά στοιχεία που αναδεικνύουν την παράδοση.

Είναι εντυπωσιακή -και θα σας τη δώσω τώρα φεύγοντας- αυτή η ομιλία που έκανε το 1959, είμαι βέβαιος ότι το ξέρετε, στη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης ο Ξενοφών Ζολώτας, ο οποίος μιλώντας -τέλη της δεκαετίας του 1950- έκανε μια ομιλία δύο σελίδων, όπου χρησιμοποίησε μόνο ελληνικές λέξεις οι οποίες, όμως, χρησιμοποιούνται στα αγγλικά και έτσι εντυπωσίασε το ακροατήριο και νομίζω πως χάρη σε εκείνη την ομιλία πετύχαμε και κάποια οφέλη από την Τράπεζα Ανασυγκρότησης.

Είναι μια ενδιαφέρουσα ομιλία, ίσως είναι μια ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε αυτές τις επιτυχίες τώρα που η UNESCO αναγνώρισε επιτέλους κάτι το οποίο είναι γνωστό και αξίζουν συγχαρητήρια, όχι μόνο στον πρέσβη μας στην UNESCO τον κύριο Κουμουτσάκο, αλλά και στους επιστήμονες οι οποίοι τον βοήθησαν. Είναι ο κύριος Μπαμπινιώτης, ο κύριος Κλαίρης και άλλοι.

Κύριε πρόεδρε αναφέρατε το μεγάλο μυστικό. Το μεγάλο μυστικό δεν έχει την γοητεία της ποίησης που μιλούσαμε προηγουμένως. Είναι πεζό. Είναι η οικονομία, η οποία πρέπει να πάει καλά.

Πρέπει, λοιπόν, η πολιτεία να φροντίσει η οικονομία να πάει όσο καλύτερα γίνεται ώστε η ποθητή κοινωνική συνοχή να υποστηριχθεί όχι μόνο με τρόπους διδακτικούς αλλά και με τρόπους βελτίωσης της ζωής των Ελλήνων. Ο ελληνικός λαός, το ένιωσα αυτό και προχθές επαναλαμβάνω στο Μεσολόγγι, ο ελληνικός λαός θέλει και να είναι ασφαλής, θέλει και να προκόψει. Αλλά και οι δύο παράγοντες εθνικής ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής, ενίσχυσης των ασθενέστερων κυρίως, εξαρτώνται από την οικονομία.

Συνεπώς η πολιτεία, η κυβέρνηση, τα κόμματα, όλοι, πρέπει να συμβάλλουν στην διαμόρφωση ενός κλίματος, μιας ατμόσφαιρας, που θα επιτρέψει στην οικονομία να κάνει άλματα, όχι απλώς βήματα μπροστά, ώστε το μέρισμα αυτής της επιτυχίας, χωρίς να υπονομεύσουμε τη δημοσιονομική ευστάθεια, να μπορέσει να μετατραπεί σε ενίσχυση και της ασφάλειάς μας και της κοινωνικής μας προκοπής.

Σας καλωσορίζω, λοιπόν, επισήμως εδώ στο Προεδρικό Μέγαρο. Σας ευχαριστώ για αυτή την ενημέρωση που θα γίνει και εύχομαι κάθε επιτυχία προς όφελος του ελληνικού λαού.

Τέλος πρωθυπουργός ευχήθηκε στον κ. Τασούλα καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αντεύχεται: «Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλες και όλους. Είναι η γιορτή της ελπίδας και πολύ περισσότερο της ελπίδας που πραγματοποιήθηκε».

 

Κ. Τζ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ: Ονόματα από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έπιασε ο κοριός της ΕΥΠ

Αποσπάσματα από συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΥΠ περιέχονται σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr στην δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ η οποία είναι από σήμερα προσβάσιμη στην αίθουσα 168 της Βουλής για τους βουλευτές όλων των κομμάτων.

Στα αποσπάσματα που εμπεριέχονται από συνομιλίες που κατέγραψε η ΕΥΠ στο πλαίσιο των νόμιμων επισυνδέσεων που ζητήθηκαν για τις ανάγκες της σχετικής έρευνας υπάρχουν ονόματα βουλευτών από τη Νέα Δημοκρατία και τουλάχιστον ενός από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που φέρονται να ζητούσαν εξυπηρετήσεις για ψηφοφόρους παραγωγούς και κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ αυτών είναι: οι «γαλάζιοι» Χρήστος Κέλλας (νυν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λάρισας), Χρήστος Μπουκώρος (Βουλευτής Μαγνησίας), Φάνης Παππάς (πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και νυν βουλευτής Β Θεσσαλονίκης), ο Μάξιμος Σενετάκης (βουλευτής Ηρακλείου), ο Διονύσης Σταμενίτης (νυν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Πέλλας), Τάσος Χατζηβασιλείου ( νυν υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Σερρών) ο Θεόφιλος Λεονταρίδης (βουλευτής Σερρών) ο βουλευτής Γρεβενών Θανάσης Σταυρόπουλος και από το ΠΑΣΟΚ ο Φραγκίσκος Παρασύρης (βουλευτής Ηρακλείου) και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Βασίλης Κόκκαλης (βουλευτής Λάρισας).

NEWSIT

Δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ: Ονόματα από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έπιασε ο κοριός της ΕΥΠ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινούν οι εργασίες της Προκαταρκτικής Επιτροπής για τον Κ. Αχ. Καραμανλή

Έναρξη των συνεδριών της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας, για τη διερεύνηση της ενδεχόμενης τέλεσης του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος από τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή σχετικά με τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής συγκαλείται στις έντεκα το πρωί, υπό τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη για την εκλογή προεδρείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ και τα μέλη της πλειοψηφίας αναμένεται να προτείνουν και να υποστηρίξουν για την θέση του προέδρου της Προκαταρκτικής Επιτροπής τον βουλευτή Σταύρο Κελέτση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με σχετικές τοποθετήσεις που έχουν κάνει τόσο στην Βουλή όσο και στον δημόσιο διάλογο, αναμένεται να αντιπροτείνουν την εκλογή αναλογικού διακομματικού προεδρείου, δηλαδή σε αυτό να μετέχουν και βουλευτές- μέλη της αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια της εκλογής του προεδρείου και της συγκρότησης της Επιτροπής σε Σώμα, αναμένεται να υπάρξει και μια πρώτη αρχική τοποθέτηση των κομμάτων σχετικά με τον προγραμματισμό των εργασιών της.

Η Επιτροπή έχει λάβει από την απόφαση της Ολομέλειας, ως αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών τους δύο μήνες από σήμερα που συγκροτείται σε Σώμα.

Σύμφωνα πάντως με τις τοποθετήσεις από την πλευρά της ΝΔ αυτό που θα προταθεί είναι να ακολουθηθεί το «μοντέλο» των εργασιών της προηγούμενης Προκαταρκτικής Επιτροπής που αφορούσε τον τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο, προκειμένου να μην καθυστερήσει η όσο το δυνατόν άμεση παραπομπή του πρώην υπουργού στον φυσικό του δικαστή για να ελεγχθεί, δηλαδή στο Δικαστικό Συμβούλιο που συγκροτείται ύστερα από κλήρωση από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και αποτελεί το επόμενο βήμα της δικαστικής διερεύνησης σύμφωνα με τον νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών. Σε μια τέτοια περίπτωση, υιοθέτησης του εργασιών όπως της Προκαταρκτικής Χρ. Τριαντόπουλου, οι ίδιες πηγές της πλειοψηφίας εκτιμούσαν πως οι εργασίες της παρούσας Επιτροπής θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί και να κατατεθεί το πόρισμα εντός του πρώτου δεκαήμερου του Ιουλίου και η τελική συζήτηση και μυστική ψήφιση στην Ολομέλεια να διεξαχθεί έως τις 20 Ιουλίου.

Αντίθετα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως έχουν προαναγγείλει και τονίσει, θα ζητήσουν την κλήτευση και εξέταση όλων των μαρτύρων που θα προταθούν από τα κόμματα, «χωρίς προσχώματα από την πλειοψηφία της ΝΔ», προκειμένου όπως αναφέρουν, η Επιτροπή να ασκήσει τον θεσμικό προανακριτικό της ρόλο όπως ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής.

Η Προκαταρκτική Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 156 παρ. 3 του ΚτΒ «συγκροτείται και λειτουργεί κατά τις αντίστοιχες διατάξεις των διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών, που εφαρμόζονται αναλόγως», συνεπώς η λήψη των αποφάσεων γίνονται με ανάταση χειρός με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων (άρθρο 29 ΚτΒ).

Η παρούσα Προκαταρκτική Επιτροπή, απαρτίζεται συνολικά από 26 μέλη εκ των οποίων οι 14 είναι βουλευτές της ΝΔ, οι 11 βουλευτές κατά αναλογία προέρχονται από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της αντιπολίτευσης και ένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Ειδικότερα, κατά αλφαβητική σειρά, οι 14 βουλευτές της ΝΔ είναι οι: Γιώργος Αμυράς, Αγγελική Δεληκάρη, Δημήτρης Καιρίδης, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, Παναγής Καπάτος, Σταύρος Κελέτσης, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Νεοκλής Κρητικός, Σπύρος Κυριάκης, Μιχαήλ Λιβανός, Ιωάννα Λιτρίβη, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, Ανδρέας Νικολακόπουλος και Μάξιμος Σενετάκης. Από το ΠΑΣΟΚ ορίσθηκαν ως μέλη οι: Μιλένα Αποστολάκη, Ευαγγελία Λιακούλη, Γιώργος Μουλκιώτης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Γιώργος Παπαηλιού. Από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος και η Μαρία Κομνηνάκα. Από την Ελληνική Λύση ο Παράσχος Παπαδάκης. Από τη Νέα Αριστερά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Από τη Νίκη ο Αναστάσιος Οικονομόπουλος. Από την Πλεύση Ελευθερίας η Ελένη Καραγεωργοπούλου ενώ από τους ανεξάρτητους βουλευτές ο Παύλος Σαράκης.

Ι.Α.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την σταθερότητα και την αξιοπιστία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ αναμένεται να υπογραμμίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας

Tη σταθερότητα και την αξιοπιστία της Ελλάδος ως συμμαχικής χώρας στο ΝΑΤΟ αναμένεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβαση του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Χάγη της Ολλανδίας την Τετάρτη 25 Ιουνίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υπενθυμίσει ότι η χώρα μας τηρούσε τη δέσμευση περί αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ (2% του ΑΕΠ) ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, συνεισφέροντας σημαντικά στις δυνατότητες της Συμμαχίας σε μια κρίσιμη περιοχή για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στις απειλές για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια, αλλά και στον ρόλο που καλείται να παίξει η Συμμαχία εν μέσω ενός όλο και πιο αβέβαιου διεθνούς περιβάλλοντος.

Όπως θα τονίσει ο πρωθυπουργός, «η Ελλάδα ξοδεύει περί το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα, καθώς αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις ασφαλείας. Η χώρα μας, βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των χωρών της Συμμαχίας που έχουν υπερβεί τη σημερινή δέσμευση του 2% και βρίσκεται στην 5η θέση κατάταξης χωρών του ΝΑΤΟ ως προς το ποσοστό αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ».

Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει μνεία και στο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας ύψους 25 δισ. ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι βασικό ζητούμενο της Συνόδου είναι η επικαιροποίηση της Δέσμευσης περί Αμυντικών Δαπανών (DIP- Defense Investment Pledge) στο 5% του ΑΕΠ μέχρι το 2035 και όπως εξηγούν ο συγκεκριμένος στόχος αποτελείται από δύο πυλώνες: το 3,5% που αφορά αμιγώς στρατιωτικές δαπάνες και το 1,5% που αφορά ευρύτερα επενδύσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα, όπως οι υποδομές, η βιομηχανία και η ανθεκτικότητα.

Εξάλλου, το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Καναδά Mark Carney.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ