ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Τραμπ πυροδότησε «χρηματιστηριακή σφαγή» στην Ασία – Μεγαλώνει ο φόβος ύφεσης στις ΗΠΑ

Σε ελεύθερη πτώση οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας, καθώς οι συνέπειες από τους δασμούς του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθούν να προκαλούν αναταράξεις σε όλο τον κόσμο. Κύριοι δείκτες, από τη Σαγκάη μέχρι το Τόκιο και από το Σίδνεϊ μέχρι το Χονγκ Κονγκ, κατρακύλησαν τη Δευτέρα (07.04.2025). «Είναι μια σφαγή», δήλωσε ένας αναλυτής στο BBC.
Ως περιοχές που παράγουν πολλά προϊόντα που πωλούνται παγκοσμίως, οι χώρες της Ασίας πλήττονται άμεσα από τους δασμούς. Επιπλέον, υπάρχει διάχυτος ο φόβος ότι ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει επιβράδυνση ή ακόμη και ύφεση στην οικονομία της Ασίας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να υποβαθμίζει τον πανικό στα διεθνή χρηματιστήρια εξαιτίας του καταιγισμού τελωνειακών δασμών που επέβαλε, παρομοιάζοντας την κατάσταση με το να παίρνει κανείς «φάρμακο», εν προκειμένω για να θεραπευτούν παθογένειες της αμερικανικής οικονομίας.
«Μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου για να γίνεις καλά», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους την Κυριακή, την ώρα που ηλεκτρονικές συναλλαγές προοιωνίζονται νέα θεαματική πτώση της Γουόλ Στριτ σήμερα ενώ στην Ασία και στην Ωκεανία οι χρηματιστηριακοί δείκτες καταγράφουν νέες βίαιες πτώσεις.
Αιμορραγούν τα ασιατικά χρηματιστήρια
Ο δείκτης Nikkei 225 της Ιαπωνίας έκλεισε με πτώση 7,8%, ο ASX 200 στην Αυστραλία έχασε 4,2% και ο Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε 5,6% χαμηλότερα.
Οι πτώσεις στην ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν εντάθηκαν, καθώς οι επενδυτές συνειδητοποίησαν τις μεγάλες πτώσεις που είχαν σημειωθεί σε άλλες αγορές την Παρασκευή, όταν ήταν κλειστές λόγω εορτών.
Ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με πτώση 7,3%, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted κετέγραψε πτώση 9,7%. Ο δείκτης Hang Seng κατέγραφε απώλειες 12,5%.
«Οι δασμοί τροφοδοτούν τις προσδοκίες για πληθωρισμό και ύφεση», δήλωσε η Julia Lee, επικεφαλής της FTSE Russell, θυγατρικής του Ομίλου Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.
Αύξηση του κινδύνου ύφεσης στις ΗΠΑ
Η Goldman Sachs αύξησε την εκτίμησή της για ύφεση στις ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 12 μήνες στο 45%, από 35%, καθώς η επενδυτική τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Άλλες εταιρείες της Wall Street αναθεώρησαν επίσης τις προβλέψεις τους για ύφεση μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον Τραμπ. Η JPMorgan πλέον εκτιμά 60% πιθανότητα ύφεση στις ΗΠΑ και παγκοσμίως.
Μια σημαντική επιβράδυνση στην οικονομία των ΗΠΑ θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στις ασιατικές εξαγωγές, καθώς οι ΗΠΑ αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές αγορές για προϊόντα της περιοχής.
«Η Ασία υφίσταται το μεγαλύτερο βάρος της αύξησης των δασμών των ΗΠΑ. Ενώ υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις, ένα νέο καθεστώς υψηλότερων δασμών ήρθε για να μείνει», ανέφερε η Qian Wang, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού της επενδυτικής εταιρείας Vanguard.
«Αυτό είναι αρνητικό για την παγκόσμια και την ασιατική οικονομία, ιδιαίτερα για τις μικρές ανοικτές οικονομίες, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα».
Χώρες από το Βιετνάμ έως το Μπαγκλαντές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ.
Η ανακοίνωση του Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα περιλάμβανε δασμούς 46% στο Βιετνάμ και 37% στο Μπαγκλαντές.
Αρκετές μεγάλες αμερικανικές μάρκες, όπως η Nike και η Lululemon, παράγουν προϊόντα στο Βιετνάμ.
Το Μπαγκλαντές εξάγει ετησίως ρούχα αξίας 8,4 δισ. δολαρίων ΗΠΑ (6,5 δισ. λίρες) στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον εμπορικό φορέα Bangladesh Garment Manufacturers and Exporters Association.
«Η Ασία είναι πιθανό να επηρεαστεί δυσανάλογα από αυτή την αναταραχή, διότι στέλνει περισσότερες εξαγωγές στις ΗΠΑ από ό,τι σε άλλες αγορές», ανέφερε ο Frank Lavin, πρώην υφυπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ.
Την Παρασκευή, η παγκόσμια αναταραχή στις χρηματαγορές επιδεινώθηκε, μετά την απάντηση της Κίνας στους δασμούς του Τραμπ.
Και οι τρεις κύριοι δείκτες των ΗΠΑ υποχώρησαν πάνω από 5%, με τον S&P 500 να πέφτει σχεδόν 6%, κλείνοντας τη χειρότερη εβδομάδα για την αμερικανική αγορά από το 2020.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο δείκτης FTSE 100 κατρέρρευσε σχεδόν 5% – η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πέντε ετών, ενώ τα χρηματιστήρια σε Γερμανία και Γαλλία κατέγραψαν παρόμοιες απώλειες.
Η Lee τόνισε επίσης πως η παγκόσμια χρηματιστηριακή πτώση φαίνεται πως θα συνεχιστεί: «Η χαμηλότερη πορεία των μελλοντικών συμβολαίων των ΗΠΑ δείχνει ακόμη μία δύσκολη συνεδρία στη Wall Street απόψε».
Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές έχουν χάσει τρισεκατομμύρια σε αξία από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε εκτεταμένους νέους δασμούς 10% στις εισαγωγές προϊόντων χώρα – συμπεριλαμβανομένων σημαντικών εμπορικών εταίρων όπως η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Βιετνάμ – να αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερους δασμούς.
Σημειώνεται ότι σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα στην έναρξη των συναλλαγών, μετά τη δασμολογική καταιγίδα που εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος και τα κινεζικά αντίποινα. Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σημείωσε πτώση 7,86% αφού κατέγραψε βουτιά άνω του 10% στην αρχή της συνεδρίασης. Το Παρίσι υποχώρησε 6,19%, το Λονδίνο 5,83% και το Μιλάνο 2,32%.
Πληροροφίες από BBC
NEWSIT
Ο Τραμπ πυροδότησε «χρηματιστηριακή σφαγή» στην Ασία – Μεγαλώνει ο φόβος ύφεσης στις ΗΠΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα δημιουργική εποχή για την “Romanos” στο Λιμάνι της Πάτρας

Με την γνωμάτευση αυτή η Τουρκική εταιρεία UN RoRo ενοικιάζει 15 στρέμματα στο λιμάνι και ξεκινά μεταφορικό έργο Κωνσταντινούπολη – Πάτρα – Τεργέστη.
Έτος 2025. Δανοί έχουν ήδη από το 2019 εξαγοράσει την UN RoRo. Πρόκειται για την δυναμική εταιρεία DFDS, η οποία έχει σπουδαίο μεταφορικό έργο στις βόρειες θάλασσες της Ευρώπης και αποφασίζει να μπει και στην αγορά της Μεσογείου. Βαφτίζει την δραστηριότητα της BU Med και σε συνεργασία με το ναυτιλιακό Πρακτορείο ΡΩΜΑΝΟΣ, ένα από τα ιστορικότερα της Πάτρας με διαδρομή 75 χρόνων, ενοικιάζονται κι άλλοι χώροι, φτάνοντας τα 26,5 στρέμματα.
Η Ρωμάνος επενδύει σε σύγχρονες και με ιδιαίτερη αισθητική εγκαταστάσεις. Με ένα εντυπωσιακό Port office, αναβαθμίζει εντυπωσιακά χώρους του Λιμένα, περνώντας το μήνυμα ότι τα μεγάλα πρότζεκτ, απαιτούν αντίστοιχες επενδύσεις στήριξης.
Η διαρκώς αυξανόμενη συνεργασία DFDS – Ρωμάνου οφείλεται στην μετατροπή τη Πάτρας σε ναυτιλιακό κόμβο. Πάνω από 20 διαφορετικά πλοία της DFDS έχουν καταπλεύσει στην Πάτρα, ενώ πέραν της κύριας γραμμής με Τουρκία και Ιταλία, έχουν ήδη ανοιχθεί δυο νέες γραμμές με το λιμάνι της Sete (Γαλλία) και της Damietta (Aίγυπτος). Δηλαδή η Πάτρα, είναι πλέον λιμάνι τριών ηπείρων, Ασίας, Ευρώπης, Αφρικής!
H άνοδος της σύμπραξης DFDS – ΡΩΜΑΝΟΣ θα φέρει στην γραμμή της Τουρκίας με την Πάτρα και τον Όμιλο Γκριμαλντι που θα νοικιάσει και αυτός άλλα 15 στρέμματα. Παράλληλα και ο ΟΛΠΑ βελτιώνει αισθητά τις υπηρεσίες του και τους χώρους του, ανταποκρινόμενος στις νέες απαιτήσεις που έχουν προκύψει.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς επιστρέφει από άλλη «πόρτα», η απειλή του χρέους για την Ελλάδα

Στην διήμερη ετήσια Σύνοδο (24-25/6) του ΝΑΤΟ στην Χάγη – η οποία μπορεί να εξελιχθεί και σε μία συνάντηση μόλις λίγων ωρών – το μείζον ζήτημα είναι η απαίτηση των ΗΠΑ για αύξηση των ετήσιων δαπανών για εξοπλισμούς και αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ κάθε χώρας μέλους.
Την μετατροπή αυτής της απαίτησης σε απόφαση έχει αναλάβει με ιδιαίτερο ενθουσιασμό είναι αλήθεια, ο Γεν. Γραμματέας του ΝΑΤΟ ο κ. Ρούτε. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ ήδη η Ισπανία με την κάθετη αντίρρησή της στην απόφαση αυτή, έχει πετύχει την εξαίρεσή της ενώ κάτι ανάλογο φαίνεται να «παίζει» και με το Βέλγιο. Κάτι έχει «ψελλίσει» και η Ελλάδα, αλλά τίποτα περισσότερο.
Είναι αλήθεια ότι σε μία «Ενωμένη (;) Ευρώπη» με οικονομίες διαφορετικών δυνατοτήτων όσο αφορά στο ισοζύγιο εσόδων/δαπανών στις τρέχουσες συνθήκες κρίσης, εμπορικών συγκρούσεων και αβεβαιότητας, η προσθήκη μιας επιπλέον δαπάνης από 3,5% έως και 2,5% του ΑΕΠ ετησίως είναι δημοσιονομικά ανατρεπτική… «αλλαγή» οικονομικής πολιτικής. Και έχει συνέπειες.
Για την Ελλάδα είναι διπλά σημαντική καθώς η «προσθήκη» αυτή μέσα στην δεκαετία του 2030 και μετά, «χτυπάει» ακριβώς στην πλέον ευαίσθητη και δύσκολο να αξιολογηθεί φάση αποπληρωμής του χρέους του δεύτερου και του τρίτου μνημονίου.
Για να ήμαστε σαφείς, σήμερα ο Προϋπολογισμός «δουλεύει» με τις προδιαγραφές του τρίτου μνημονίου που για να εξασφαλίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία, όσο αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, δηλαδή την «ομαλή» αποπληρωμή του χρέους, βαδίζει στις ράγες αφ’ ενός της εξασφάλισης ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 2% του ΑΕΠ και πάνω. Και αφ’ εταίρου στην απαγκίστρωση (μέσω Ηρακλή Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και τιτλοποιήσεων) των τραπεζών από το ιδιωτικό χρέος.
Μέχρι το 2030 – 32, η επιτυχής ενεργός διαχείριση χρέους του ΟΔΔΗΧ σε συνδυασμό με τους δύο προαναφερθέντες όρους της αναδιάρθρωσης του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, θα έχει απαλλάξει το χρέος από το πρώτο διακρατικό δάνειο των 52 δις ευρώ (εκτός απροόπτου). Και έτσι θα αρχίσει να «ξεχρεώνει» τις μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις απέναντι στον EFSF/ESM, που είναι το βασικό κομμάτι του χρέους και αρχίζουν να πληρώνονται από την επόμενη δεκαετία (2032) για αρκετές δεκαετίες.
Με άλλα λόγια μια απόφαση του ΝΑΤΟ, εφ’ όσον γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση και στην συνέχεια από την Βουλή, θα φορτώσει τον Προϋπολογισμό και την δύσκολη περίοδο έναρξης αποπληρωμής του χρέους προς τον ESM, με άλλο ένα 2,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο και μονίμως για «αμυντικές» δαπάνες, επιπρόσθετα στα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να συνεχίσουν, για να πληρώνεται ασφαλώς το χρέος !
Σε μία οικονομία δηλαδή όπως η ελληνική της οποίας το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών δαπανών από πλευράς δημοσίου εξαρτάται από τον ευρωπαϊκό παράγοντα (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης) και όχι από τις άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) και σε συνθήκες «πολεμικής ετοιμότητας» για την Ε.Ε. (αυτό λέει η απόφαση του ΝΑΤΟ), θα πρέπει να αφαιρεθούν πόροι από την οικονομία και να δανεισθεί το δημόσιο ακόμα περισσότερο για να ανταποκριθεί σε μία πρωτοφανή και διαρκή αύξηση μη παραγωγικών δαπανών.
Λόγω του ιστορικού της οικονομίας της Ελλάδας, αυτού που οδήγησε στα τρία μνημόνια και την βίαιη αναδιάρθρωση του χρέους, είναι προφανές ότι το μονοπάτι οδηγεί και πάλι σε μία αναβίωση της απειλής του χρέους, καθώς η οικονομία δεν διαθέτει ενδογενείς πόρους για να καλύψει την νέα υπερδιπλάσια απαίτηση για τις «αμυντικές» δαπάνες. Και αυτό θα συμβεί ακριβώς την στιγμή που η οικονομία με όλα όσα έχουν προηγηθεί, έχει αρχίσει να κάνει τις αγορές να την βγάζουν διστακτικά από την περιοχή κινδύνου και προσοχής…
Χωρίς να γνωρίζουμε κάτι από αυτά που ίσως συζητούνται ήδη στα υπουργικά γραφεία, μπορούμε από αυτές τις γραμμές να υποθέσουμε με σχετική βεβαιότητα, ότι αν η Αθήνα αποδεχθεί την υπερδιπλάσια αύξηση των σημερινών «αμυντικών» δαπανών με χρόνο επίτευξης το 2035, στο ΥΠΟΙΚ και πιο συγκεκριμένα στον ΟΔΔΗΧ θα πρέπει να ξεκινήσουν από αύριο για να σχεδιάσουν «άμυνες» διαχείρισης για την νέα απειλή χρέους.
Και αυτό δεν μπορεί παρά να έχει δημοσιονομικά «χαρακτηριστικά» ενός 4ου Μνημόνιο άμυνας, απέναντι στην έναρξη ενός νέου κύκλου αύξησης του δημόσιου δανεισμού. Από τώρα μέχρι… τα εγγόνια μας.
NEWSIT
Πώς επιστρέφει από άλλη «πόρτα», η απειλή του χρέους για την Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα σκαριά αλλαγές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης – Κριτήριο η υγεία των καταναλωτών

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει απορρίψει σε όλους τους τόνους οποιαδήποτε μείωση του ΦΠΑ, τουλάχιστον σε διακριτό χρονικό ορίζοντα (ή αλλιώς μέχρι το 2027), αλλά δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για άλλους έμμεσους φόρους και συγκεκριμένα τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ).
Έγκυρες πηγές του newsit.gr αναφέρουν πως μελετάται από αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών με αρμοδιότητα τη διεξαγωγή μελετών μία αυξο- μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης (ΕΦΚ) με κριτήριο του πόσο υγιεινά είναι τα προϊόντα στα οποία επιβάλλονται.
Συγκεκριμένα, εξετάζεται μία αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ανθυγιεινά προϊόντα, όπως τα καπνικά και αλκοολούχα προϊόντα και μία μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα λιγότερο ανθυγιεινά ή αμιγώς υγιεινά προϊόντα.
Σε αυτή την περίπτωση αφενός θα μειώνονταν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης και άρα οι τελικές τιμές σε μία μερίδα των ειδών πλατιάς κατανάλωσης, τα οποία είναι και υγιεινά, ενώ θα αυξανόταν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης και ενδεχομένως και οι τελικές τιμές για τα ανθυγιεινά.
Έτσι, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα ενισχυόταν η κατανάλωση των υγιεινών προϊόντων χωρίς να υπάρχουν δημοσιονομικές απώλειες, ενώ παράλληλα θα εισακουόταν το αίτημα πλατύτερων κοινωνικών στρωμάτων για μείωση των έμμεσων φόρων στην κατανάλωση, οι οποίοι είναι κατά κανόνα άδικοι καθώς είναι ίδιοι ανεξάρτητα από το εισόδημα του καταναλωτή.
NEWSIT
Στα σκαριά αλλαγές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης – Κριτήριο η υγεία των καταναλωτών
-
ΔΙΕΘΝΗ6 ημέρες ago
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Ζελένσκι θα συναντηθεί σήμερα με τον Τραμπ, επιβεβαίωσε πηγή από την ουκρανική προεδρία
-
ΔΙΕΘΝΗ5 ημέρες ago
Συμφωνία των 27 της ΕΕ για παράταση των κυρώσεων στη Ρωσία
-
ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago
Πανελλαδικές Εξετάσεις – Σήμερα οι ανακοινώσεις των βαθμολογιών
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες ago
Δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ: Ονόματα από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έπιασε ο κοριός της ΕΥΠ
-
ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago
Σούδα: Φρουρούς της Επανάστασης ή ρωσικές υπηρεσίες βλέπει η ΕΥΠ πίσω από τον Αζέρο που συνελήφθη για κατασκοπεία
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago
Δεύτερη θέση για τον Καραλή στην Οστράβα
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Βαθμοί Πανελληνίων: Βατερλώ στα Μαθηματικά και την Ιστορία για τους υποψηφίους – Χαμηλά τα ποσοστά των αριστούχων
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ7 ημέρες ago
Πώς επιστρέφει από άλλη «πόρτα», η απειλή του χρέους για την Ελλάδα