ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
EE: Οι βιομηχανίες φαρμάκου και αυτοκινήτου μπαίνουν σε «μπελάδες» από τους δασμούς του Τραμπ

Η κερδοφορία των εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αντιμετωπίζουν σημαντικούς κόντρα ανέμους εάν υλοποιηθούν οι απειλές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς, με τους βασικούς τομείς βιομηχανίας της περιοχής, να είναι οι πιο εκτεθειμένοι.
Οι ενδεχόμενοι δασμοί θα μπορούσαν να πλήξουν τα κέρδη του πανευρωπαϊκού χρηματιστηριακού δείκτη Stoxx Europe 600 κατά 3% έως 7%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg Intelligence (ΒΙ). Οι κλάδοι της υγειονομικής περίθαλψης, της βιομηχανίας και των πολυτελών καταναλωτικών αγαθών, οι οποίοι αναμένεται να αποτελέσουν περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης των κερδών του δείκτη φέτος, αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Οι εξαγωγές της ΕΕ προς τις ΗΠΑ έφθασαν τα 605,8 δισ. δολάρια το 2024, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ. Οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές του BI Λοράν Ντουιγιέ και Κάιντι Μενγκ. Η Novo Nordisk πραγματοποίησε το 58% των εσόδων στις ΗΠΑ το 2024, ενώ για τη Sanofi ήταν σχεδόν το μισό.
Ο Τραμπ διέταξε την Πέμπτη (13.02.2025) την κυβέρνησή του να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής ανταποδοτικών δασμών ανά χώρα, αυξάνοντας την προοπτική μιας ευρύτερης εκστρατείας κατά ενός «παγκόσμιου συστήματος» που, όπως λέει, είναι στραμμένο εναντίον των ΗΠΑ. Ξεχώρισε την ΕΕ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα ως πιθανούς στόχους, καθώς και τις βιομηχανίες αυτοκινήτων, ημιαγωγών και φαρμάκων. Όλες οι μελέτες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την 1η Απριλίου και ο Τραμπ θα μπορούσε να δράσει αμέσως μετά.
Στο μέτωπο των καταναλωτικών αγαθών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιπροσωπεύουν το 10% των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ και η χώρα αποτελεί βασική αγορά για τα είδη πολυτελείας. Ο νέος δασμός 25% του Τραμπ στις μεξικανικές και καναδικές εισαγωγές από τις 6 Μαρτίου θα μπορούσε να αφαιρέσει 6 δισ. ευρώ από τα λειτουργικά κέρδη των Stellantis, Volkswagen, BMW και Mercedes-Benz Group, σύμφωνα με στοιχεία του BI.
Περίπου το 65% των αυτοκινήτων με το δικό της εμπορικό σήμα που πωλεί η Volkswagen στις ΗΠΑ κατασκευάζονται στο Μεξικό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξήσει τη δυναμικότητα στις ΗΠΑ ή να εγκαταλείψει την αγορά συνολικά, δήλωσε ο αναλυτής της Stifel, Ντάνιελ Σβαρτζ.
Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού θέτουν τις βιομηχανικές εταιρείες σε μειονεκτική θέση όταν κλιμακώνονται οι εμπορικές εντάσεις. Οι σουηδικές εταιρείες Sandvik και Hexagon κινδυνεύουν από τους δασμούς στον Καναδά και το Μεξικό, καθώς είναι εκτεθειμένες στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, δήλωσε η Pauline Eschbach του BI. Περαιτέρω πρόβλημα θα μπορούσε να προέλθει από πιθανούς δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές μηχανημάτων και εξοπλισμού.
Μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών προϊόντων που εξάγονται το 2023, τα 12 ανήκουν σε αυτούς τους τρεις ιδιαίτερα εκτεθειμένους τομείς. Ένας δασμός 10% έως 20% σε αυτές τις κατηγορίες – στις οποίες περιλαμβάνονται τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα αυτοκίνητα, τα μηχανήματα και τα αλκοολούχα ποτά – θα έκοβε περίπου 1,1% έως 2,1% των πωλήσεων και 3,3% έως 6,6% των λειτουργικών κερδών, σύμφωνα με την έρευνα του BI.
Μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών, το υψηλότερο άκρο της αγοράς θα ήταν πιο ανθεκτικό. «Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων υψηλής ποιότητας είναι σε σχετικά καλύτερη θέση να απορροφήσουν το πρόσθετο κόστος μέσω προσαρμογών των τιμών, καθώς η πελατειακή τους βάση τείνει να είναι πιο πρόθυμη να δεχτεί αυξήσεις τιμών», έγραψε σε σημείωμά του ο αναλυτής της Scope Ratings, Εουτζένιο Πιλιέγκο.
Η προηγούμενη εμπειρία με τους δασμούς του 2018 σημαίνει επίσης ότι ορισμένες μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις είναι καλύτερα προετοιμασμένες να μετριάσουν τις επιπτώσεις μέσω της τοπικοποίησης της αλυσίδας εφοδιασμού, δήλωσε η αναλύτρια του BI Karen Ubelhart.
Η Diageo, στην οποία ανήκουν η τεκίλα Don Julio και το ουίσκι Johnnie Walker, απέσυρε τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της, με τη διευθύνουσα σύμβουλο Ντέμπρα Κρου να λέει ότι οι δασμοί των ΗΠΑ στο Μεξικό και τον Καναδά θα μπορούσαν «πολύ καλά να επηρεάσουν» την δυναμική.
Η πολιτική αβεβαιότητα έχει αυξηθεί «λόγω της εμφάνισης του λαϊκισμού, του πατριωτισμού και του προστατευτισμού σε αρκετές οικονομίες», ανέφερε η φινλανδική εταιρεία κατασκευής γερανών Konecranes Oyj στην έκθεσή της για το τέταρτο τρίμηνο, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να πλήξουν την κερδοφορία.
Οι δασμοί έχουν γίνει ένα καυτό θέμα στις ευρωπαϊκές κλήσεις και ανακοινώσεις κερδών.
Οι αμερικανικές εταιρείες μιλούν επίσης περισσότερο για τους δασμούς. Οι αναφορές κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων για τα κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν σε πάνω από 1.700 από το προηγούμενο τρίμηνο μεταξύ των εταιρειών που είναι εισηγμένες στον Russell 3000, αξίας τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων, με την περίοδο υποβολής εκθέσεων να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Ο εμπορικός πόλεμος «ήταν σκληρός για τις μετοχές το 2018 και αποτελεί κίνδυνο για τις προοπτικές και πάλι το 2025», έγραψαν σε σημείωμά τους οι Τζίνα Μάρτιν Άνταμς και Τζίλιαν Γουλφ του BI.
Τα κέρδη ανά μετοχή του δείκτη S&P 500 θα μειωθούν κατά 2% έως 3% εάν επιβληθεί το σύνολο των προτεινόμενων δασμών, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Goldman Sachs. Είτε τα περιθώρια κέρδους θα συρρικνωθούν εάν οι εταιρείες απορροφήσουν το κόστος, είτε οι πωλήσεις τους θα μειωθούν εάν μετακυλήσουν το κόστος στους πελάτες, δήλωσε ο Ντέιβιντ Κόστιν, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Goldman Sachs στις ΗΠΑ.
Το κόστος πωλήσεων της Chipotle Mexican Grill θα αυξηθεί κατά περίπου 60 μονάδες βάσης, δεδομένου ότι προμηθεύεται περίπου το 2% των πωλήσεών της από το Μεξικό, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Άνταμ Ράινερ. Η παιχνιδοβιομηχανία Mattel δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τις τιμές.
NEWSIT
EE: Οι βιομηχανίες φαρμάκου και αυτοκινήτου μπαίνουν σε «μπελάδες» από τους δασμούς του Τραμπ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Ποιο είναι το σχέδιο για να «ξαλαφρώσουν» οι λίστες της ΑΑΔΕ από τα ανεπίδεκτα είσπραξης

Τέλος σε ένα φαινόμενο πολλών ετών, όπου οι λίστες των οφειλετών που δημοσιοποιούσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ήταν «φορτωμένες» με ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων που ανακυκλώνονταν κάθε χρόνο, θέλει να βάλει διάταξη σχετική με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η διάταξη, η οποία περιέχεται στο νομοσχέδιο για τον νέο Τελωνειακό Κώδικα που βρίσκεται σε διαβούλευση, φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που χαρακτηρίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν μπορούν να εισπραχθούν, ανοίγοντας τον δρόμο στην ΑΑΔΕ για την εκκαθάριση ενός χαρτοφυλακίου δισεκατομμυρίων.
Η ρύθμιση δεν αλλάζει τον βασικό νόμο του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, αλλά φέρνει σημαντικές διοικητικές βελτιώσεις καθώς αυστηροποιεί τα κριτήρια, επιταχύνει τις διαδικασίες και διευρύνει τις αρμοδιότητες των φορέων της ΑΑΔΕ για τον χαρακτηρισμό οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο newsit.gr, στόχος είναι να μειωθούν ουσιαστικά τα «νεκρά» χρέη που ξεπερνούν τα 26 δισ. ευρώ, δίνοντας προτεραιότητα στην είσπραξη των πιο πρόσφατων και ρεαλιστικά ανακτήσιμων οφειλών.
Σύμφωνα με την διάταξη, η νέα διαδικασία αξιολογεί τις παλιές οφειλές με σειρά παλαιότητας, ξεκινώντας από τις παλαιότερες.
Ο έλεγχος γίνεται με βάση την περιουσία του οφειλέτη. Μια οφειλή θα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτη είσπραξης, εφόσον η συνολική αξία των ακινήτων (και εμπράγματων δικαιωμάτων) δεν υπερβαίνει το 5% του ποσού της οφειλής και το όριο των 100.000 ευρώ, όπως προκύπτει από εκτίμηση ή από τον ΕΝΦΙΑ. Αν η αξία υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ, τότε ως ανεπίδεκτη θεωρείται η οφειλή μετά την αφαίρεση του διπλάσιου αυτής της αξίας.
Σε ό,τι αφορά την κινητή περιουσία του οφειλέτη, η συνολική αξία των κινητών (καταθέσεις, οχήματα κ.λπ.) δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, όπως προκύπτει από εκτίμηση ή έκθεση κατάσχεσης.
Στην περίπτωση που τα υπερβαίνει, εφαρμόζεται και πάλι η αφαίρεση του διπλάσιου από την οφειλή.
Παράλληλα, προβλέπονται ειδικές περιπτώσεις, όπως οφειλέτες που έχουν αποβιώσει χωρίς κληρονόμους ή περιουσία, καθώς και επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει πριν από δέκα χρόνια, οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν άμεσα στη διαδικασία «παγώματος» των χρεών.
Επιπλέον, με τις αλλαγές, αυξάνονται τα όρια αρμοδιότητας: οι Προϊστάμενοι των ΔΟΥ και των τελωνείων μπορούν να χειρίζονται υποθέσεις έως 300.000 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερα ποσά απαιτείται απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ.
Φυσικά, το πλαίσιο συμπληρώνεται από τη δημοσιοποίηση των μεγαλοοφειλετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ (με την τελευταία να λαμβάνει χώρα προ ολίγων ημερών) και την προτεραιοποίηση των ενεργών υποθέσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πιο αποδοτική λειτουργία της φορολογικής διοίκησης θα βοηθήσει και στην αύξηση των εισπράξεων, απελευθερώνοντας την ΑΑΔΕ από τη δύσκολη διαχείριση των παλιών, «νεκρών» χρεών.
NEWSIT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλάζει το τοπίο στις συναλλαγές επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών

Αλλάζει το τοπίο στις συναλλαγές επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών από την 1η Ιουλίου 2025, με την υποχρεωτική εφαρμογή της πλήρους ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας συμβούλων Nepa Economic Consulting, Κώστας Πατήρης, η αλλαγή αυτή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά συνοδεύεται από σημαντικές τεχνικές και οικονομικές προκλήσεις, ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Θα υπάρξει αυτοματοποίηση και μεγαλύτερη διαφάνεια, αλλά οι υποδομές δεν είναι ακόμη έτοιμες και δεν είναι όλοι 100% προετοιμασμένοι, σημειώνει. Η προσαρμογή απαιτεί χρόνο, τεχνογνωσία και επενδύσεις σε τεχνικά συστήματα. Γι’ αυτό και, όπως αναφέρει, θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τη δημιουργία ενός φορέα η ενός εστιασμένου προγράμματος ΕΣΠΑ ώστε να βοηθηθεί το πέρασμα στην ψηφιοποίηση τους.
Εκτός από το τεχνικό κόστος, η πίεση εντείνεται και από το δημοσιονομικό περιβάλλον. Το ελληνικό Δημόσιο, εκτιμά, διακρατεί οφειλές ύψους 3,7 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα, ποσό που πλήττει κυρίως τους προμηθευτές της Υγείας και τις επιχειρήσεις που βασίζονται σε ταμειακή ροή. Υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές, σπάει η αλυσίδα, προσθέτει και υπογραμμίζει ότι το τραπεζικό σύστημα επίσης δεν βοηθά ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, επισημαίνοντας τη σημασία της τήρησης των συμφωνημένων ημερομηνιών πληρωμής.
Σε αναφορά του στη λειτουργικότητα μεταξύ των φορέων του Δημοσίου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι παρότι οι πληροφορίες συγκεντρώνονται στο MyData και στο ΓΕΜΗ, η Τράπεζα της Ελλάδος, για παράδειγμα, ζητά ξεχωριστά στοιχεία. Υπάρχει μία πηγή που δίνει συνεχώς και είναι υποχρεωμένη να έχει μπροστά της ημερομηνίες. Αν δεν υπάρξει ενιαία πλατφόρμα, δεν θα λυθεί ποτέ το πρόβλημα, εκτιμά.
Αναφορικά με τον Νόμο 4990/2022 και την ενσωμάτωση της Οδηγίας Whistleblowing για τις επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους, ο κ. Πατήρης δηλώνει θετικός: «Είναι υποχρεωτικός και για δημόσιο και για ιδιωτικό τομέα. Προστατεύει τον εργαζόμενο που βλέπει κάτι μη σύννομο και το καταγγέλλει. Είναι θέμα διαφάνειας». Προτρέπει τις επιχειρήσεις να τον εφαρμόσουν, καθώς συμβάλλει σε πιο καθαρό και ελεγχόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Τέλος, στέκεται στη διάκριση «μικρών» και «μεγάλων» λογιστικών γραφείων, την οποία απορρίπτει. «Δεν υπάρχει μικρό και μεγάλο. Υπάρχει: κάνω ή δεν κάνω καλά τη δουλειά μου. Όλοι χρειάζονται πόρους και εργαλεία» υπογραμμίζει. Σημασία έχει η ποιότητα της δουλειάς, λέει, και όχι το μέγεθος του γραφείου. «Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είναι αναγκαία αλλά όχι ουδέτερη. Η αγορά χρειάζεται ρεαλιστικές γέφυρες προσαρμογής», επισημαίνει ο κ. Πατήρης.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα δημιουργική εποχή για την “Romanos” στο Λιμάνι της Πάτρας

Με την γνωμάτευση αυτή η Τουρκική εταιρεία UN RoRo ενοικιάζει 15 στρέμματα στο λιμάνι και ξεκινά μεταφορικό έργο Κωνσταντινούπολη – Πάτρα – Τεργέστη.
Έτος 2025. Δανοί έχουν ήδη από το 2019 εξαγοράσει την UN RoRo. Πρόκειται για την δυναμική εταιρεία DFDS, η οποία έχει σπουδαίο μεταφορικό έργο στις βόρειες θάλασσες της Ευρώπης και αποφασίζει να μπει και στην αγορά της Μεσογείου. Βαφτίζει την δραστηριότητα της BU Med και σε συνεργασία με το ναυτιλιακό Πρακτορείο ΡΩΜΑΝΟΣ, ένα από τα ιστορικότερα της Πάτρας με διαδρομή 75 χρόνων, ενοικιάζονται κι άλλοι χώροι, φτάνοντας τα 26,5 στρέμματα.
Η Ρωμάνος επενδύει σε σύγχρονες και με ιδιαίτερη αισθητική εγκαταστάσεις. Με ένα εντυπωσιακό Port office, αναβαθμίζει εντυπωσιακά χώρους του Λιμένα, περνώντας το μήνυμα ότι τα μεγάλα πρότζεκτ, απαιτούν αντίστοιχες επενδύσεις στήριξης.
Η διαρκώς αυξανόμενη συνεργασία DFDS – Ρωμάνου οφείλεται στην μετατροπή τη Πάτρας σε ναυτιλιακό κόμβο. Πάνω από 20 διαφορετικά πλοία της DFDS έχουν καταπλεύσει στην Πάτρα, ενώ πέραν της κύριας γραμμής με Τουρκία και Ιταλία, έχουν ήδη ανοιχθεί δυο νέες γραμμές με το λιμάνι της Sete (Γαλλία) και της Damietta (Aίγυπτος). Δηλαδή η Πάτρα, είναι πλέον λιμάνι τριών ηπείρων, Ασίας, Ευρώπης, Αφρικής!
H άνοδος της σύμπραξης DFDS – ΡΩΜΑΝΟΣ θα φέρει στην γραμμή της Τουρκίας με την Πάτρα και τον Όμιλο Γκριμαλντι που θα νοικιάσει και αυτός άλλα 15 στρέμματα. Παράλληλα και ο ΟΛΠΑ βελτιώνει αισθητά τις υπηρεσίες του και τους χώρους του, ανταποκρινόμενος στις νέες απαιτήσεις που έχουν προκύψει.
-
ΔΙΕΘΝΗ5 ημέρες ago
Τουλάχιστον 35 νεκροί στη Γάζα, ανάμεσά τους και παιδιά σε επιχειρήσεις του Ισραήλ
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago
Μέγαρα: 37χρονος μαχαίρωσε τη μητέρα του, την αδελφή του και τον θείο του – Είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική
-
ΔΙΕΘΝΗ19 ώρες ago
Απογοητευμένος με τον Βλ. Πούτιν δηλώνει ο Ντ. Τραμπ – Αναμένει απάντηση Χαμάς εντός 24 ωρών
-
ΔΙΕΘΝΗ4 ημέρες ago
Το Ιράν αποκλείει ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών με τις ΗΠΑ
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago
Ξεκινά δίκη «μαμούθ» στη Θεσσαλονίκη: Στο εδώλιο 117 μέλη συμμοριών που κατηγορούνται για 553 κλοπές
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ2 ημέρες ago
Αλλάζει το τοπίο στις συναλλαγές επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ17 ώρες ago
Το Μπαλέτο της Λυρικής ταξιδεύει στην Ελλάδα με μια απρόσμενη παράσταση χορού μέσα σε ένα φουτουριστικό φορτηγό
-
ΔΙΕΘΝΗ3 ημέρες ago
Ντ. Τραμπ: Το Ισραήλ δέχεται να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός 60 ημερών στη Γάζα