Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Όσο πιο ισχυρή η NΔ, τόσο πιο σταθερή η χώρα

«Σήμερα το χειροκρότημα δεν είναι για μένα, αλλά για τους 42 εξαιρετικούς υποψηφίους μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του κουβέντες παρουσιάζοντας το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

«Σκεφτόμουν, καθώς σας άκουγα όλους, ότι σήμερα δεν ακούσαμε μόνο μία παρουσίαση, αλλά συμμετείχαμε σε μία εξήγηση γιατί η ΝΔ είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην πατρίδα μας και ένα από τα ισχυρότερα κόμματα στην Ευρώπη. Σε αυτό το ψηφοδέλτιο συναντώνται άνθρωποι από διαφορετικές διαδρομές και από κάθε γωνιά του ελληνισμού παγκοσμίως. ‘Ανθρωποι που μπορούν να συστεγάζονται κάτω από την ίδια στέγη. Αυτή είναι η ΝΔ το 2024, αυτό το ευρωψηφοδέλτιο το οποίο θα διεκδικήσει τη στήριξη των πολιτών», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι την 9η ιουνίου θα επιλέξουμε ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν στην επόμενη ευρωβουλή. «Είμαι σίγουρος ότι η νέα ευρωομάδα θα μας εκπροσωπήσει επάξια σε μια ευρωβουλή και μία Ευρώπη, η οποία θα αντιμετωπίσει στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο πολλές προκλήσεις. Η ΝΔ πρέπει να είναι ισχυρή. Εμείς είμαστε το κόμμα της Ευρώπης, εμείς το κόμμα που βάλαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, που κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη και σταθερά φέρνει κάθε μέρα την πατρίδα μας πιο κοντά στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

«Το 2024 δεν είναι 2019. Μεγάλες γεωπολιτικές αστάθειες. Μεγάλες προκλήσεις με μία Ευρώπη η οποία συχνά ψάχνει τα πατήματά της. Το να ακούγεται σε μια Ευρώπη ισχυρή η φωνή της πατρίδας μας έχει μεγάλη σημασία. Γι’αυτό ψηφίζουμε. Για να μπορέσουμε να δίνουμε τις μεγάλες μάχες όπως τις δώσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την περασμένη πενταετία. Μάχες τις οποίες κερδίσαμε και μας επέτρεψαν να μετατρέψουμε την Ελλάδα από μαύρο πρόβατο σε μια χώρα, η οποία σήμερα μιλάει με αξιοπιστία όχι μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά για τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Η Ελλάδα είναι στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Υπενθύμισε ότι πετύχαμε τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο, είπε, φέρει σε μεγάλο βαθμό και τη σφραγίδα της Ελλάδας. «36 δις ευρώ τα οποία δεν τα διαθέταμε είναι στη διάθεση της πατρίδας μας», σημείωσε.

Στάθηκε, επίσης, στη θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της πατρίδας υπενθυμίζοντας ότι το Μάρτιο του 2020 βρεθήκαμε αντιμέτωποι με απρόκλητη εισβολή στα σύνορά μας τα οποία τα υπερασπιστήκαμε κάνοντας το καθήκον μας. Τόνισε πως κατοχυρώσαμε ως ευρωπαϊκό κεκτημένο ότι η μεταναστευτική ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να ξεκινάει από την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. «Αυτή είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία για την πατρίδα μας», επισήμανε.

Για την επόμενη πενταετία αναφέρθηκε στα ζητήματα ανταγωνιστικότητας και πως θα δημιουργήσουμε στην Ευρώπη περισσότερες και καλύτερες δουλειές. «Να σκεφτούμε ποιους θέλουμε να διαπραγματευτούν; Ποιον να διαπραγματευτεί το νέο Ταμείο Ανάκαμψης; Η Ευρώπη δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και νεα κρίση στη Μέση Ανατολή. Η συζήτηση για κοινή χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό έχει ανοίξει. Δεν αρκεί ως κράτη μέλη να χρηματοδοτούμε μόνο τη δική μας ανεξάρτητη άμυνα. Σκεφτείτε τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με αγροτική πολιτική. Δεν ήμασταν εμείς η πολιτική οικογένεια η οποία εισηγήθηκε πράσινη μετάβαση η οποία δρομολογείται με ταχύτητα που δημιουργεί προβλήματα. Εμείς είπαμε μήπως πρέπει να πάμε πιο αργά. Ποιος θα δώσει λοιπόν την επόμενη ημέρα αυτές τις κρίσιμες μάχες; Πρέπει να είναι ισχυρή ΝΔ όπως αυτή θα προκύψει από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών», πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε επίσης για το δημογραφικό επισημαίνοντας πως αποτελεί και ευρωπαϊκή πρόκληση.

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία το βράδυ της 9ης Ιουνίου η ΝΔ να είναι ισχυρή. Στις ευρωεκλογές δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ελλάδα στην Ευρώπη. Είναι εθνική κάλπη η οποία θα έχει αντίκτυπο και στην εσωτερική πολιτική κατάσταση. Όσο πιο ισχυρή θα είναι η ΝΔ , τόσο πιο σταθερή θα είναι η χώρα και τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουμε τις μεγάλες αλλαγές. Επιμένω πολύ στην έννοια της σταθερότητας. Ακούω από δυσαρεστημένους συμπολίτες μας να λένε στείλτε μήνυμα. Θα σηκώσω το γάντι και θα πω στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις εκλογές. Είναι μια ευκαιρία το διάστημα της προεκλογικής περιόδου να μιλήσουμε περισσότερο για αυτά που έχουμε κάνει εδώ και 9 μήνες», συμπλήρωσε.

Επ’ αυτού ανέφερε συγκεκριμένες δράσεις της κυβέρνησης κατά τη δεύτερη τετραετία, ενώ ειδικά για την επιστολική ψήφο είπε ότι αποκτά δυναμική και σημείωσε ότι έχουμε ήδη εκπροσώπηση από 111 χώρες.

«Είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη δημοκρατικής μεταρρύθμισης αλλά δεν είναι η μόνη. Δείτε τι κάνουμε στη δικαιοσύνη με το νέο δικαστικό χάρτη», σημείωσε, ενώ υπενθύμισε όσα έχει κάνει η κυβέρνηση για την υπογεννητικότητα, για την οικογενειακή βία, για το bullying.

«Όλα αυτά σε 9 μήνες. Σκεφτείτε πόσα περισσότερα θα κάνουμε σε 4 χρόνια όταν οι πολίτες στείλουν μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας. Στη ΝΔ υπάρχει μία επιλογή. Δεν θα μιλήσω καθόλου για την αντιπολίτευση. Από την άλλη μεριά υπάρχει μόνο μία εμμονή, να πέσει ο Μητσοτάκης, η οποία δεν συνιστά πρόταση. Θέλω όλες και όλοι μαζί να πάρουμε τις ευρωεκλογές πολύ στα σοβαρά», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Παρουσιάστηκε το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ-Ο Φρέντι Μπελέρης υποψήφιος

«Θα ζητήσω από όλες και όλους να δείτε τη μεγάλη εικόνα. Να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας εξηγώντας γιατί η συμμετοχή και η μεγάλη νίκη της ΝΔ έχει τόσο μεγάλη σημασία. Μετά από ένα κύκλο πολλών εκλογών, αυτές είναι η τελευταία εθνική κάλπη πριν τις εθνικές εκλογές του 2027», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Χρωστάμε στα 50 χρόνια της ΝΔ να της κάνουμε ένα μεγάλο δώρο να είναι νικήτρια στις ευρωεκλογές για μια ισχυρή Ελλάδα σε μια Ευρώπη που αλλάζει», τόνισε.

Αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου:

Σας ευχαριστώ, αλλά σήμερα το χειροκρότημα δεν είναι για εμένα, είναι για τους 42 εξαιρετικούς υποψηφίους μας.

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, αγαπητές και αγαπητοί υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου μας, θέλω να σας πω πόσο πραγματικά χαίρομαι που σήμερα μας δόθηκε η δυνατότητα, σε εσάς που συμμετέχετε σε αυτήν την εκδήλωση αλλά και σε όσους μας παρακολουθούν διαδικτυακά, να ακούσετε από τους υποψηφίους μας μια σύντομη παρουσίαση της προσωπικής τους ιστορίας και γιατί θέλουν να διεκδικήσουν τη δική σας στήριξη για να εκπροσωπήσουν την πατρίδα μας στην επόμενη Ευρωβουλή.

Και σκεφτόμουν, καθώς σας άκουγα όλους, την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά, ότι σήμερα δεν ακούσαμε μόνο μία παρουσίαση, αλλά ενδεχομένως συμμετείχαμε σε μία εξήγηση. Σε μία εξήγηση γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα το μεγαλύτερο κόμμα στην πατρίδα μας και ένα από τα ισχυρότερα, αν όχι το ισχυρότερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη.

Γιατί ακριβώς σε αυτό το ευρωψηφοδέλτιο συναντώνται άνθρωποι από διαφορετικές διαδρομές, εκπροσωπώντας διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, εκπροσωπώντας όλες τις γωνιές της πατρίδας μας, αλλά και κάθε γωνιά του ελληνισμού παγκοσμίως. ‘Ανθρωποι, όμως, οι οποίοι μπορούν να συστεγάζονται κάτω από την ίδια πολιτική στέγη, η οποία συνενώνει διαφορετικά ρεύματα σε αυτή τη μεγάλη κοίτη του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού και του προοδευτικού πατριωτισμού.

Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία το 2024, αυτό είναι το ευρωψηφοδέλτιο το οποίο θα διεκδικήσει τη στήριξη των πολιτών.

Και θα ήθελα να δώσετε μία ξεχωριστή σημασία σε εκείνους απ’ όσους συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο που ενδεχομένως δεν είναι οι πιο γνωστοί, διότι πάντα, προφανώς, άνθρωποι οι οποίοι ήδη μπορεί να έχουν εκτεθεί στη δημόσια σφαίρα ή στην πολιτική έχουν ίσως το προσόν της αναγνωρισιμότητας. Όμως, η μεγάλη ομορφιά της επιλογής με σταυρό είναι ακριβώς ότι δίνεται η δυνατότητα στην καθεμία και στον καθένα από εσάς να μελετήσετε αυτά τα βιογραφικά και να κάνετε την καλύτερη επιλογή, πάντα με τα δικά σας ξεχωριστά κριτήρια.

Γι’ αυτό και όλη αυτή η διαδικασία έχει τόσο πολύ μεγάλη σημασία: διότι τελικά την 9η Ιουνίου θα κληθούμε να επιλέξουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα ποιες και ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν στην επόμενη Ευρωβουλή. Γι’ αυτό γίνονται οι ευρωεκλογές, για να επιλέξουμε τους επόμενους ευρωβουλευτές μας. Και είμαι σίγουρος ότι η νέα ευρωομάδα, όπως θα προκύψει από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, θα μπορέσει να μας εκπροσωπήσει επάξια σε μία Ευρωβουλή και σε μία Ευρώπη η οποία, όπως ακούσατε και από πολλούς από τους υποψηφίους, θα αντιμετωπίσει στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο πολλές και μεγάλες προκλήσεις.

Και, βέβαια, η Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις πρέπει να είναι ισχυρή. Εμείς είμαστε το κόμμα της Ευρώπης. Εμείς είμαστε το κόμμα που βάλαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Εμείς είμαστε το κόμμα που κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Και εμείς είμαστε το κόμμα που σταθερά φέρνει την πατρίδα μας πιο κοντά στην Ευρώπη, κάθε μέρα και σε κάθε πεδίο πολιτικής.

Ξέρετε ότι, όπως είπε και η Αριστοτελία στην εισαγωγή της, το 2024 δεν είναι 2019. Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ. Μεγάλες γεωπολιτικές αστάθειες, η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια ταραγμένη γειτονιά. Μεγάλες οικονομικές προκλήσεις. Μεγάλες προκλήσεις που αφορούν αυτή τη δίδυμη τεχνολογική επανάσταση και κλιματική κρίση την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, με μια Ευρώπη η οποία συχνά ψάχνει τα πατήματά της και προσπαθεί να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Το να ακούγεται, λοιπόν, σε αυτή την Ευρώπη που αλλάζει, ισχυρή η φωνή της πατρίδας μας, έχει μεγάλη σημασία. Γι’ αυτό ψηφίζουμε στις εκλογές της 9ης Ιουνίου: για μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Για να μπορέσουμε να εξακολουθούμε να δίνουμε, -εγώ στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι συνάδελφοι Υπουργοί στα Συμβούλια που εκπροσωπούν την πατρίδα μας, αλλά και οι ευρωβουλευτές μας στο Ευρωκοινοβούλιο- τις μεγάλες μάχες όπως τις δώσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την περασμένη 5ετία.

Μάχες τις οποίες κερδίσαμε. Μάχες οι οποίες μας επέτρεψαν να μετατρέψουμε πράγματι την Ελλάδα από το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης σε μία χώρα η οποία όχι απλά έχει μία από τις υψηλότερες επιδόσεις και πιο δυναμικές οικονομίες ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης, αλλά μία χώρα η οποία σήμερα μιλάει με αξιοπιστία όχι μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά για τα γενικά ευρωπαϊκά ζητήματα.

Η Ελλάδα ξαναβρίσκεται στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων και αυτό οφείλουμε να το κατοχυρώσουμε και να το ενισχύσουμε.

Δώσαμε μαζί με την ευρωομάδα μας και τους συνεργάτες μας πολλές δύσκολες μάχες την περασμένη πενταετία. Ξεκινώντας από τη μεγάλη πρόκληση του Covid, όταν βρεθήκαμε σε ένα πενθήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2020 και καταφέραμε, διαπραγματευτήκαμε και πετύχαμε, τη μεγαλύτερη επανάσταση στην ιστορία της Ευρώπης ως προς τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό το εργαλείο φέρει σε μεγάλο βαθμό και τη δική μας σφραγίδα, τη σφραγίδα της Ελλάδας.

Και βέβαια, μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι η μεγάλη κερδισμένη του Ταμείου Ανάκαμψης: 36 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν τα διαθέταμε, είναι αυτή τη στιγμή στη διάθεση της πατρίδας μας για σημαντικά αναπτυξιακά έργα, για την υγεία, για την παιδεία, για την πράσινη μετάβαση, για την ανταγωνιστικότητα.

Δώσαμε πολλές ευρωπαϊκές μάχες, δεν θα τις αναφέρω λεπτομερώς. Θα σταθώ, όμως, σε μία που πιστεύω ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία και αυτή αφορά στη θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της πατρίδας μας. Όταν τον Μάρτιο του 2020 βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία απρόκλητη και οργανωμένη εισβολή, υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας.

Κάναμε το αυτονόητο, το καθήκον μας επιτελέσαμε. Όμως, κάναμε και κάτι παραπάνω. Αγωνιστήκαμε πολύ ώστε να αλλάξει η όλη προσέγγιση της Ευρώπης στο ζήτημα του μεταναστευτικού και να δεχθούμε πια ως ευρωπαϊκό κεκτημένο αυτή την απλή αξία: ότι η μεταναστευτική ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να ξεκινάει από την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Το πετύχαμε αυτό, το κατοχυρώσαμε και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο επίπεδο του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου που ψηφίστηκε από την Ευρωβουλή πριν από λίγες μέρες. Αυτή είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία για την πατρίδα μας, την οποία σε ένα βαθμό πιστώνεται και η Ελληνική Κυβέρνηση.

Αλλά σκεφτείτε λίγο τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη πενταετία: τα μεγάλα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, τη θέση της Ευρώπης σε έναν περίπλοκο κόσμο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη μία, με την Κίνα από την άλλη, πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ως Ευρώπη περισσότερες, καλύτερες δουλειές.

Αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ευρώπη, ας πούμε η λειτουργία της ενιαίας αγοράς, τα ζητήματα του τρόπου με τον οποίο η Ευρώπη επενδύει στην έρευνα και στην τεχνολογία, έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο τι συμβαίνει στην πατρίδα μας. Και να σκεφτούμε, ποιον και ποιους θέλουμε την επόμενη μέρα να διαπραγματευτούν τις μεγάλες αποφάσεις για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Ποιον θέλουμε, τελικά, ισχυρό να πάει στην Ευρώπη να διαπραγματευτεί το νέο Ταμείο Ανάκαμψης. Διότι κάποια στιγμή θα ανοίξει και αυτή η συζήτηση για το αν αυτό το εργαλείο θα πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Συν την άλλη πρόκληση της Ευρώπης, η οποία είναι η κοινή μας άμυνα. Η Ευρώπη δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται, από τη μία από τον πόλεμο στην Ουκρανία και από την άλλη με μία νέα κρίση στην Μέση Ανατολή. Η συζήτηση, λοιπόν, για κοινή χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας έχει ανοίξει για τα καλά. Σε έναν βαθμό και από δική μου πρωτοβουλία.

Την επόμενη μέρα θα πρέπει να θέσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και προφανώς να έχουμε και τη στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου, μία πρωτοβουλία για κοινή χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Επειδή δεν αρκεί εμείς ως κράτη μέλη -η Ελλάδα κάνει το καθήκον της και με το παραπάνω- να χρηματοδοτούμε τη δική μας μόνο ανεξάρτητη άμυνα. Πρέπει επιτέλους να κινητοποιήσουμε και ευρωπαϊκούς πόρους έτσι ώστε να θωρακίσουμε την ευρωπαϊκή μας άμυνα σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Σκεφτείτε τα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την αγροτική πολιτική, τις μεγάλες προκλήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, της πράσινης μετάβασης. Εδώ πρέπει να το πούμε ανοιχτά και ξεκάθαρα: δεν ήμασταν εμείς η πολιτική οικογένεια η οποία εισηγήθηκε μία πράσινη μετάβαση στον πρωτογενή τομέα η οποία δρομολογείται με τόσο μεγάλη ταχύτητα που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους αγρότες μας και στους κτηνοτρόφους μας. Ήταν οι σοσιαλιστές και ο πράσινοι που επέλεξαν αυτές τις πολιτικές.

Εμείς είπαμε: «ώπα, μήπως πρέπει να πάμε λίγο πιο αργά;». Χωρίς να αμφισβητήσουμε τους στόχους της πράσινης μετάβασης, να δώσουμε στους αγρότες μας, στους κτηνοτρόφους μας, στους αλιείς μας εκείνα τα εργαλεία ώστε η πράσινη μετάβαση να μην αποβεί τελικά εις βάρος του εισοδήματός τους, της δυνατότητάς τους, οι ίδιοι και τα παιδιά τους, να παραμείνουν στο χωράφι τους, στον τόπο τους.

Ποιος θα δώσει, λοιπόν, την επόμενη μέρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και στην Ευρωβουλή, αυτές τις κρίσιμες μάχες για τον πρωτογενή τομέα; Πρέπει να είναι η ισχυρή Νέα Δημοκρατία, όπως αυτή θα προκύψει από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Και τέλος, ως προς τα ευρωπαϊκά ζητήματα, επιτρέψτε μου ακόμα μία διάσταση, γιατί την άκουσα από αρκετούς από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και νομίζω ότι έχει τη δική της ξεχωριστή αξία: το δημογραφικό. Το δημογραφικό δεν αποτελεί μόνο ελληνική πρόκληση, είναι ευρωπαϊκή πρόκληση και έχει έρθει η ώρα για τα καλά το ζήτημα της πληθυσμιακής μείωσης της Ευρώπης να αντιμετωπιστεί μέσα από πιο συγκροτημένες ευρωπαϊκές πολιτικές, που θα πλαισιώνουν τα πολύ σημαντικά πράγματα τα οποία εμείς κάνουμε στην πατρίδα μας.

Αυτές, λοιπόν, είναι μόνο λίγες σκέψεις, γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία το βράδυ της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία να είναι ισχυρή, μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Όμως, το ξέρουμε πολύ καλά ότι στις ευρωεκλογές δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ελλάδα στην Ευρώπη. Οι ευρωεκλογές είναι μία εθνική κάλπη. Είναι μια κάλπη η οποία εκ των πραγμάτων θα έχει πολιτικό αντίκτυπο και στην εσωτερική πολιτική κατάσταση.

Γι΄ αυτό και θέλω να το πω όσο πιο απλά γίνεται: όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία το βράδυ της 9ης Ιουνίου, τόσο πιο σταθερή θα είναι η χώρα και τόσο πιο γρήγορα και τολμηρά θα μπορούμε να προχωρήσουμε τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες εσείς μας δώσατε εξουσιοδότηση να προχωρήσουμε τον Ιούνιο του 2023.

Επιμένω πολύ στην έννοια της σταθερότητας, γιατί πολλές φορές ακούω και από κάποιους δυσαρεστημένους συμπολίτες μας να λένε: «στείλτε μήνυμα». Εγώ θα σηκώσω το γάντι και θα πω: στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις εκλογές, γιατί το τι συμβαίνει σε μια εθνική κάλπη έχει αντανάκλαση τελικά στους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς.

Και είναι μία ευκαιρία, φίλες και φίλοι και αγαπητοί υποψήφιοι, αυτό το διάστημα της προεκλογικής περιόδου -δεν χρειάζεται να μιλήσουμε γι’ αυτά τα οποία κάναμε την πρώτη τετραετία, αυτά εκ των πραγμάτων έχουν κριθεί από τον ελληνικό λαό- να μιλήσουμε περισσότερο γι’ αυτά τα οποία έχουμε κάνει εδώ και εννέα μήνες.

Μέσα σε εννέα μήνες έχουμε κάνει πολλά: έχουμε υλοποιήσει το μισό μας σχεδόν οικονομικό πρόγραμμα, έχουμε αυξήσει μισθούς και συντάξεις, έχουμε δρομολογήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Σπάσαμε επιτέλους, μετά από δεκαετίες, το μονοπώλιο του κράτους στην ανώτατη εκπαίδευση. Με μεγάλη ταχύτητα δρομολογούμε σημαντικές επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κάναμε την πολύ μεγάλη θεσμική τομή της επιστολικής ψήφου, σημαντική μεταρρύθμιση δημοκρατίας, η οποία μάλιστα χαίρομαι που αποκτά πολύ μεγάλη δυναμική. Μας αρέσει σε εμάς τους Έλληνες να τα αφήνουμε όλα τελευταία στιγμή, αλλά επειδή τέλη Απριλίου κλείνει η πλατφόρμα, 29 Απριλίου για την ακρίβεια, θα ενθάρρυνα τους συμπολίτες μας οι οποίοι θέλουν να γραφτούν να το κάνουν. Έχουμε ήδη εκπροσώπηση, αξίζει να το ακούσετε αυτό, από 111 χώρες.

Αλλά η επιστολική ψήφος δεν αφορά μόνο τους απόδημους συμπολίτες μας. Ένα αίτημα πολλών δεκαετιών για μεγαλύτερη, περισσότερη δημοκρατική συμμετοχή αφορά και τους συμπολίτες μας στην πατρίδα μας: τους ανάπηρους συμπολίτες μας οι οποίοι δυσκολεύονται να πάνε να ψηφίσουν, τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, τα νέα παιδιά τα οποία δουλεύουν σεζόν και τα οποία δεν θα μπορούν να αφήσουν τη δουλειά τους στις 9 Ιουνίου για να πάνε να ψηφίσουν. Είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη δημοκρατικής μεταρρύθμισης η επιστολική ψήφος. Αλλά δεν είναι η μόνη.

Δείτε το τι κάνουμε στη Δικαιοσύνη με τον νέο δικαστικό χάρτη. Μια μεταρρύθμιση που θέλω να θυμίσω, για όσους δεν το γνωρίζετε, ότι επιχείρησε να την κάνει ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Και ερχόμαστε εμείς 100 χρόνια μετά και την ολοκληρώνουμε.

Να θυμίσουμε τι έχουμε κάνει για τα ζητήματα της υπογεννητικότητας. Εμείς ήμασταν αυτοί που αυξήσαμε το επίδομα γέννας αναδρομικά για τα παιδιά τα οποία γεννήθηκαν το 2023 και το αυξάνουμε και από εδώ και στο εξής.

Το τι έχουμε κάνει για τα θέματα της οικογενειακής βίας. Το τι κάνουμε για το bullying, για τις νέες μάστιγες που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα ζητήματα τεχνολογίας.

Όλα αυτά τα έχουμε κάνει σε εννέα μήνες. Σκεφτείτε πόσα περισσότερα θα κάνουμε σε τέσσερα χρόνια, όταν οι πολίτες στείλουν μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Και σκεφτόμουν ότι στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει μια επιλογή: είναι αυτή η επιλογή της σταθερότητας και της δυναμικής συνέχειας των μεταρρυθμίσεων.

Δεν θα μιλήσω καθόλου για την αντιπολίτευση, θα πω μόνο ότι από την άλλη μεριά αντί για επιλογή φαίνεται να υπάρχει μια εμμονή. Και η εμμονή είναι μία: να πέσει ο Μητσοτάκης. Αυτό δεν συνιστά πολιτική πρόταση. Αυτό δεν είναι εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ούτε προφανώς είναι πρόταση για το μέλλον της Ευρώπης.

Θέλω, λοιπόν, όλες και όλοι μαζί, να πάρουμε τις ευρωεκλογές πολύ στα σοβαρά. Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο. Να παλέψουμε με τους συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να είναι προσωρινά δυσαρεστημένοι για οποιοδήποτε λόγο και να τους εξηγήσουμε ότι τώρα δεν είναι η ευκαιρία να εκδηλώσουν μία επιμέρους δυσαρέσκεια αλλά πρέπει να ξαναθυμηθούν και να δουν τη μεγάλη εικόνα.

Πόσω μάλλον σε μία εποχή όπου -όπως σας είπα- τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα. Βλέπετε τώρα τι γίνεται αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή, στο χείλος του γκρεμού.

Η Ελλάδα έχει καταφέρει και έχει κατοχυρώσει να είναι ένας πόλος σταθερότητας, με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, με ισχυρές συμμαχίες, με οικονομία που αναπτύσσεται. Και τώρα βλέπετε πόση αξία έχουν όλα αυτά σε αυτόν τον δύσκολο κόσμο, σε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε. Επομένως, θα ζητήσω από όλες και από όλους: δείτε τη μεγάλη εικόνα.

Και, κυρίως από τη μεγάλη μας παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία, ένα κόμμα με μεγάλη οργανωτική υποδομή, με εξαιρετικούς υποψηφίους που θα γυρίσουν όλη την Ελλάδα: να κινητοποιήσουμε και να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας, εξηγώντας του με απλά λόγια γιατί η συμμετοχή σε αυτές τις ευρωεκλογές και η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας έχουν τόσο μεγάλη σημασία.

Θέλω να θυμίσω ότι μετά από έναν κύκλο πολλών εκλογών -είχαμε πολλή δουλειά τα τελευταία χρόνια- αυτές οι εκλογές είναι η τελευταία εθνική κάλπη πριν τις εθνικές εκλογές του 2027.

‘Αρα, αντιμετωπίζοντας την όποια κούραση, αν και ξέρω ότι κάπου σε όλους μας αρέσει η προεκλογική περίοδος, έχει τη χαρά της και αυτή η διαδικασία, κυρίως θα το έλεγα στους νέους υποψηφίους, σε αυτούς που δεν έχουν εκτεθεί ξανά στη δημόσια ψήφο, μία συμβουλή μπορώ μόνο να σας δώσω: να είστε ο εαυτός σας. Να μιλάτε βιωματικά, καθεμία και κάθε ένας από εσάς φέρνει μια ξεχωριστή ιστορία, να σας γνωρίσει ο κόσμος. Να εξηγήσετε με απλά λόγια αυτά τα οποία πρεσβεύετε και τι θα θέλατε να κάνετε αν σας επιλέξουν οι Έλληνες πολίτες στο Ευρωκοινοβούλιο την επόμενη ημέρα.

Και όλα αυτά μαζί με τον κομματικό μας μηχανισμό, μαζί με τα στελέχη μας, τα πρωτοκλασάτα μας στελέχη, τους βουλευτές μας, τους Υπουργούς μας, εμένα στην πρώτη γραμμή να γυρνάω πάλι όλη την Ελλάδα, όπως ξέρω καλά να το κάνω.

Το βράδυ της 9ης Ιουνίου να μπορέσουμε να πετύχουμε ακόμα μία μεγάλη νίκη στην ιστορία της παράταξής μας.

Το χρωστάμε εξάλλου στη Νέα Δημοκρατία μας, στα 50 της χρόνια να της κάνουμε ένα μεγάλο δώρο. Και το καλύτερο δώρο που μπορούμε να της κάνουμε είναι μία πανίσχυρη Νέα Δημοκρατία το βράδυ της 9ης Ιουνίου, νικήτρια στις ευρωεκλογές, πρώτη δύναμη στην κεντροδεξιά της Ευρώπης. Σταθερά, τολμηρά, πιο κοντά στην Ευρώπη, για μία ισχυρή Ελλάδα σε μία Ευρώπη που αλλάζει.

Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ, καλή επιτυχία στο εξαιρετικό μας ψηφοδέλτιο.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δυο κινήσεις Μητσοτάκη στη Βουλή που «έδειξαν» ποιον θεωρεί βασικό του αντίπαλο

Η συζήτηση στη Βουλή για την αντιπυρικη περίοδο φαίνεται να εκπέμπει και πολλά μηνύματα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στους πολιτικούς του αντιπάλους εντός και εκτός.

Όπως σχολιάστηκε από πολλούς, η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποχωρήσει την ώρα που ανέβαινε στο βήμα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και η επιστροφή του όταν πήρε τον λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε δυο πράγματα: πρώτον, ότι επιλέγει ως βασικό του πολιτικό αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Άλλωστε αυτό φάνηκε και στην πρωτολογία του όταν απευθύνθηκε προσωπικά στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Και να πω στον κ. Ανδρουλάκη, αφού τον συγχαρώ για την επανεκλογή του, με αφορμή κάτι το οποίο διάβασα στην ερώτησή σας: δεν είναι άλλοθι, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, είναι μια πραγματικότητα. Είναι μια επίθεση η οποία δεν έχει χρώμα, δεν έχει κόμμα. Είναι ένας κίνδυνος ο οποίος αφορά τους πάντες και απέναντι στην κλιματική κρίση έχουμε χρέος να σταθούμε όλοι ενωμένοι και συντεταγμένοι».

Και δεύτερον: Σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος πρόσφατα αντάλλαξε θερμή χειραψία με τον Νίκο Παππά σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να έχει σχέσεις με τον καταδικασμένο Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από το Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες.

NEWSIT

Οι δυο κινήσεις Μητσοτάκη στη Βουλή που «έδειξαν» ποιον θεωρεί βασικό του αντίπαλο

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ

Στην επίλυση των προβλημάτων καθυστερήσεων στις προσλήψεις του Δημοσίου, μέσω ΑΣΕΠ – με την αξιοποίηση της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών – την στήριξη των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, την άμβλυνση του στεγαστικού προβλήματος και την επιστροφή των νέων στον τόπο τους – με την αυξημένη μοριοδότηση της εντοπιότητας στις προσλήψεις – την αύξηση της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων – μέσω του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής – εστίασε την κεντρική του ομιλία ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., τροποποιήσεις στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και στον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων, ρυθμίσεις για το σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης», ψηφίστηκε απόψε από την Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ ψήφισε η ΝΔ, “παρών” ψήφισε η Πλεύση Ελευθερίας και τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

 

Ο κ. Λιβάνιος απάντησε κυρίως στις αντιρρήσεις που εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση εγκαλείται διότι άλλαξε πολλές φορές τις διατάξεις του νόμου για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, λέγοντας πως αν χρειαστεί θα το κάνει κι άλλες εκατό φορές στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι υπάρχει κάτι που δεν λειτουργεί και θα μπορούσε να το κάνει να λειτουργήσει. “Δεν θεωρώ πως οτιδήποτε νομοθετείται αποτελεί και την πλάκα του Μωυσέως. Προφανώς και πρέπει να υπάρχει εξαντλητική μελέτη, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που χρειάζονται βελτιώσεις. Και σε αυτές τις βελτιώσεις θα είμαστε εδώ και θα τις συζητάμε και θα τις θέτουμε ενώπιόν σας. ‘Αλλωστε, πιστεύω πάρα πολύ στον διάλογο και αυτός είναι και ο λόγος που είχαμε αναλάβει και την πρωτοβουλία και έστειλα σε όλα τα κόμματα προσωπικά το σχέδιο νόμου, ζητώντας παρατηρήσεις, ιδέες, πριν καν ουσιαστικά ξεκινήσει η διαβούλευση στο OpenGov.gr, προκειμένου να συζητήσουμε και να καταλήξουμε στο τι είναι βέλτιστο να γίνει, διότι έχουμε εντοπίσει ένα πρόβλημα, ότι οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ καθυστερούν. Και αφού, λοιπόν, διαπιστώνουμε ένα πρόβλημα, πρέπει να δούμε ποια θα μπορούσε να είναι η λύση”, είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι η λύση θα μπορούσε να ήταν οι προσλήψεις στο ΑΣΕΠ ώστε να γίνεται η δουλειά του ελέγχου ιδίως των αιτήσεων αλλά προτίμησε την χαρτογράφηση όλων των σταδίων διαγωνισμού, από την προκήρυξη έως την έκδοση των αποτελεσμάτων για να εντοπιστούν σημειακά προβλήματα στο στάδιο της διαδικασίας του ΑΣΕΠ να επέμβει επιταχύνοντας και κυρίως αξιοποιώντας δεδομένα, τα οποία είναι κεκτημένα πλέον του ελληνικού κράτους, όπως η ψηφιοποίηση και η διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών. “Έχουμε ξεκινήσει και αναπτύσσουμε διαλειτουργικότητες, δομές διαλειτουργικότητες, με τον ΕΦΚΑ, με το Μητρώο Πολιτών, με την ΗΔΙΚΑ, με τα ΚΕΠΑ που έχουν τις βεβαιώσεις αναπηρίας, κλπ. Στόχος είναι μεγάλο κομμάτι της αίτησης ενός υποψηφίου να συμπληρώνεται σχεδόν αυτόματα. Κι έτσι πρώτον, περιορίζεται δραστικά ο χρόνος ελέγχου της αίτησης, διότι ό,τι αντλείται ψηφιακά δεν χρειάζεται να ελεγχθεί και με το μάτι και, δεύτερον, μειώνεται κατά πολύ ο αριθμός «de facto» των ενστάσεων οι οποίες καθυστερούν πολύ τη διενέργεια ενός διαγωνισμού”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε ότι είχαν σημειωθεί καθυστερήσεις από το στάδιο της προκήρυξης, διότι ένας φορέας δεν έστελνε ποτέ την αναλογία των θέσεων που αντιστοιχούν στα άτομα με αναπηρία, με αποτέλεσμα να κολλάει όλους τους διαγωνισμούς μέχρι τον απίστευτα μεγάλο χρόνο που χρειαζόταν από την έκδοση των οριστικών πινάκων για να καθίσει εν τέλει στην καρέκλα του ο διορισμένος υπάλληλος.

Καθώς η υπήρξε κριτική στην ρύθμιση για την μοριοδότηση της εντοπιότητας, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι αυξήθηκε η μοριοδότηση διότι το ποσοστό άρνησης των θέσεων είναι πάρα πολύ μεγάλο.

“Δημιουργούμε επί της ουσίας «de facto» μία ξεχωριστή δεξαμενή προτεραιότητας των μόνιμων κατοίκων. ‘Αρα, λοιπόν, είναι επιθυμία, πρόθεση και βούληση ο νέος οικονομολόγος ο οποίος είναι στον Δήμο Αγράφων, εφ’ όσον το επιθυμεί, να διοριστεί στον κλάδο ΠΕ διοικητικού, για παράδειγμα, στον Δήμο Αγράφων. Γιατί; Διότι, πρώτον, μετά από δύο, τρία χρόνια, δεν θα ψάχνει να φύγει. Δεύτερον, διότι έτσι στηρίζουμε εμπράκτως τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές να μη φεύγει ο κόσμος και πηγαίνει στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η απογραφή του 2021 ήταν ενδεικτική. Η αστυφιλία μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο και κυρίως γερνά και ο πληθυσμός ο οποίος μένει στην ελληνική περιφέρεια. Αδειάζουν τα χωριά από νεώτερους και μένουν ηλικιωμένοι” εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός. Ο κ. Λιβάνιος, τόνισε επίσης ότι έτσι επιχειρείται να λυθεί το μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα στα νησιά, καθώς ο μόνιμος κάτοικος της Ρόδου, επί παραδείγματι, δεν χρειάζεται να νοικιάσει σπίτι. Σχετικώς με την υποχρέωση να παραμείνει στη θέση του επί δεκαετία και πέντε χρόνια εντός της περιμέτρου της περιφερειακής ενότητας ο υπάλληλος που κάνει χρήση της αυξημένης μοριοδότησης εντοπιότητας, είπε ότι πρώτον κανείς δεν διορίζεται σε θέσεις που δεν έχει επιλέξει και δεύτερον παρακινείται ο υποψήφιος να δηλώνει αυτό που πραγματικά θέλει. Σχετικώς με τους επιτυχόντες, όσους πέρασαν δηλαδή τη βάση του γραπτού διαγωνισμού που έγινε τον Μάρτιο του 2023, ξεκαθάρισε ότι στον ν. 4765 πουθενά δεν λέει ότι διορίζεται υποχρεωτικά όποιος περνά τη βάση, παρά υπάρχει μια δεξαμενή, καθώς γίνεται μια προεπιλογή από τον γραπτό διαγωνισμό και στη συνέχεια αυτοί που περνάνε τη βάση καλούνται να δηλώσουν τις θέσεις για τις οποίες ενδιαφέρονται, εφ’ όσον ενδιαφέρονται.

Αναφορικώς με το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι σε οποιαδήποτε ιεραρχική δομή πάντα ο προϊστάμενος αξιολογεί τον υφιστάμενο και σε κάθε περίπτωση, σχετικώς με την απόδοση μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους, είπε ότι είναι ένα βαθιά ιδεολογικό θέμα κι η κυβέρνηση αυτή θέλει να επιβραβεύει αυτόν που εργάζεται αποτελεσματικά αλλά και για δημιουργήσει ένα κίνητρο στους υπόλοιπους να μπουν σε αυτή τη δεξαμενή και να είναι και αυτοί την επόμενη χρονιά δικαιούχοι του μπόνους.

Καταλήγοντας την ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών, δέχθηκε ότι στο Δημόσιο δεν είναι όλα τέλεια, ωστόσο τόνισε ότι έχουν γίνει βήματα τα τελευταία χρόνια, όπως η ηλεκτρονική έκδοση κατά 95%, των πιστοποιητικών, των υπεύθυνων δηλώσεων και των εξουσιοδοτήσεων. “Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα και γι’ αυτό δουλεύουμε. Για να φτιάξουμε ένα δημόσιο σύγχρονο, το οποίο να καλύπτει τις απαιτήσεις που υπάρχουν σε κάθε τομέα. Με εμβληματικές, δράσεις για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας” τόνισε και υπενθύμισε ότι φέτος δόθηκαν 4.000 προσλήψεις στο Υπουργείο Υγείας, 10.000 διορισμοί μόνιμων καθηγητών και δασκάλων στην εκπαίδευση, 3.500 προσλήψεις στην Αυτοδιοίκηση, συμπεριλαμβανομένης στο 100% της αποδοχής όλων των προτάσεων για πρόσληψη προσωπικού σε ανταποδοτικές υπηρεσίες. Σε κείνα που πρέπει να αλλάξουν ο κ. Λιβάνιος συμπεριέλαβε τις κρίσεις των προϊσταμένων, που πρέπει να γίνουν γρήγορα, την επιτάχυνση του πειθαρχικού, ώστε να μην βρίσκονται σε τέλμα υποθέσεις, οι οποίες απασχολούν πάρα πολύ.

“Ναι, υπάρχουν πολλά να κάνουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε εδώ και δουλεύουμε, για να τα επιλύσουμε και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να έχουμε μία εικόνα και αξιολόγησης των δράσεών μας, αλλά και ειλικρινούς διαλόγου με όλα τα κόμματα, προκειμένου να ακούσουμε τις προτάσεις τους, γιατί ο δημόσιος τομέας είναι ένα σημαντικό κομμάτι για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών που ζουν σε αυτή τη χώρα” κατέληξε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών.

Τα κόμματα

Η Ραλλία Χρηστίδου, εισηγήτρια της μειοψηφίας, έκανε λόγο για ρυθμίσεις με επικοινωνιακή αποκλειστικά στόχευση που δεν οδηγούν σε ουσιαστική επίλυση των χρόνιων προβλημάτων στον δημόσιο τομέα και τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να δει την αιτία της υποστελέχωσης του Δημοσίου και όχι να επιχειρεί με ανορθόδοξες και αναποτελεσματικές μεθόδους να δώσει πρόσκαιρες λύσεις.

Ως προς το κριτήριο της εντοπιότητας, ανέφερε ότι δεν το αμφισβητεί, αμφισβητεί ωστόσο τις πολιτικές της κυβέρνησης που οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια μακριά από την αξιοκρατία και την ισότητα των ευκαιριών.

“Η λύση είναι ο σχεδιασμός από την αρχή του συστήματος κινήτρων, ανταμοιβής και αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, μέσα από ένα αντικειμενικό σύστημα από εκλεγμένους από υπηρεσιακά όργανα προϊσταμένους με τη στοχοθεσία να προσαρμόζεται και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και τα δεδομένα της κάθε υπηρεσίας” τόνισε.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Παύλος Χρηστίδης, σχολίασε ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να συνοψιστεί σε μια παράφραση της λαϊκής παροιμίας «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει πέντε χρόνια κοσκινίζει», καθώς όπως είπε στην πραγματικότητα δεν λύνει αλλά διαιωνίζει προβλήματα.

Ανέφερε ότι δεν προξενεί καμία εντύπωση η μεταχείριση που επιφυλάσσει διαχρονικά η ΝΔ στο ΑΣΕΠ, του Αναστάσιου Πεπονή και του ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε ότι το η κυβέρνηση φορτώνει το Δημόσιο με συμβασιούχους ορισμένου και σύντομου χρόνου που μέχρι να εξοικειωθούν με τις αρμοδιότητές τους αντικαθίστανται από την επόμενη γενιά συμβασιούχων, ενώ το μισθολόγιο του Δημοσίου υπολείπεται σημαντικά του ιδιωτικού τομέα, ενώ για το κριτήριο της εντοπιότητας διερωτήθηκε πως θα λύσει τα προβλήματα, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός, όπως και απέρριψε το σύστημα κινήτρων και την ρύθμιση για 10ετή παραμονή όσων το αξιοποιήσουν να παραμείνουν στην ίδια θέση. Το ίδιο απορριπτικός εμφανίστηκε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ και για τις ρυθμίσεις που αφορούν την στελέχωση των Δήμων και υποστήριξε σχετικώς με τις διατάξεις για την διαλειτουργικότητα ότι στόχος δεν είναι η μετατροπή της γραφειοκρατίας από χειρόγραφη σε ψηφιακή.

Την αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις προσλήψεις στο Δημόσιο με τον ΑΣΕΠ, εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Γιάννης Δελής, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως με αυτό το σχέδιο νόμου θα γίνονται πιο γρήγορα οι προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, με τη χρονική σύντμηση των διαδικασιών διορισμού, τη λήψη ειδικής μέριμνας του κράτους για τους ορεινούς, νησιωτικούς και ηπειρωτικούς δήμους της χώρας, καθώς και με την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, κάνει όμως ότι βλέπει τον ελέφαντα στο δωμάτιο, τον ελέφαντα της υποστελέχωσης, η οποία στην πραγματικότητα μονιμοποιείται και γίνεται αορίστου χρόνου. Όπως είπε, όταν η κυβέρνηση αναφέρεται στην υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών, την εντοπίζει μόνο στους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, «αλλά, ως γνωστόν, υπάρχει και ζει και βασιλεύει και σε όλη τη χώρα, και σε όλους χωρίς εξαίρεση τους υπόλοιπους δήμους είτε στην περιφέρεια είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα». Διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ υπερψηφίζει τις διατάξεις για τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, ενώ αναφερόμενος στις διατάξεις για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, υπογράμμισε πως «κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να είναι αντίθετος», αλλά «πέρα από ορισμένους υπερώριμους εκσυγχρονισμούς, που έπρεπε από καιρό να έχουν γίνει, τελικά η ψηφιοποίηση στόχο έχει την επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλειος Γραμμένος, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στους επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ πριν δύο χρόνια, οι οποίοι είπε ότι “παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μία δεξαμενή ομηρίας” χωρίς να γνωρίζουν ούτε ποτέ και κυρίως ούτε αν κάποια στιγμή θα διοριστούν. Σχετικώς με το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας, εξέφρασε την διαφωνία του διότι – όπως εκτίμησε – το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο αφήνει περιθώρια αναξιοκρατίας και σίγουρα αδικίας. Ειδική μνεία έκανε στην ανάγκη άμεσης πρόσληψης ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και υποστήριξε ότι δεν αρκεί η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για την πρόσληψη ειδικών φρουρών, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Σώματα Ασφαλείας και του Στρατού με τις μαζικές αποχωρήσεις από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, ακόμα και από την Ευελπίδων. Τέλος δήλωσε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει τις ευνοϊκές διατάξεις για την μοριοδότηση της εντοπιότητας και των ΑμεΑ.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς, έθεσε τα ερωτήματα αν έχει βελτιωθεί η λειτουργία και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα, αν έχουν καλυφθεί τα χιλιάδες οργανικά κενά, αν έχει βελτιωθεί η μισθολογική κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων, έχει προχωρήσει επαρκώς η ψηφιακή μετάβαση, αν έχει βελτιωθεί η εικόνα στα σχολεία της χώρας και τα νοσοκομεία της, αν έχουν προχωρήσει έργα υποδομής, αν έχει βελτιωθεί η ικανότητα του Δημοσίου να σχεδιάζει στρατηγικά και να υλοποιεί, ποιά είναι η αποτίμηση από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης κι αν έχει ενισχυθεί το σύστημα πολιτικής προστασίας, επίσης αν έχει μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας στον δημόσιο τομέα. Ο κ. Τζανακόπουλος, υποστήριξε ότι υπάρχει στρατηγικό σχέδιο πίσω από την αρνητική απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα που δεν είναι άλλο από την απόσυρση του κράτους από τις κοινωνικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να ανοίξουν πεδία κερδοφορίας για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο Γεώργιος Ρούντας, από την Νίκη, είπε ότι παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι γίνεται μια εξαιρετική προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων της λειτουργίας του δημοσίου τομέα, κυρίως μέσα από την επιδίωξη της επιτάχυνσης των διαδικασιών προσλήψεων στη δημόσια διοίκηση και της στελέχωσης μέσω του ΑΣΕΠ και δεύτερον, μέσα από την προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργίας της με το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και με την εισαγωγή ενός συστήματος κινήτρων και ανταμοιβών, άλλο είναι το σημαντικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να επιλύσουμε πρώτα και είναι αυτό της υποστελέχωσης του δημοσίου τομέα. Εξάλλου τοποθετήθηκε αρνητικά για το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων και καταλόγισε στην κυβέρνηση πρακτική να φέρνει διατάξεις εκτός διαβούλευσης.

Η Ελένη Καραγεωργοπούλου, ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, υποστήριξε ότι οι προσλήψεις στο Δημόσιο θα επιβραδυνθούν αντί να επιταχυνθούν με το νομοσχέδιο και επισήμανε ότι το νέο νομοσχέδιο θίγει βασικά θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα. “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε σημαία της την αξιολόγηση υπαλλήλων, όμως σκοπός δεν είναι η αξιοκρατία ούτε η παραγωγικότητα. Σκοπός είναι η εξασφάλιση της σιωπής μέσα σε ένα Δημόσιο που καταρρέει από τις ελλείψεις σε τεχνικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό ή μήπως και η εξασφάλιση της ευφράδειας άλλων τινών; Μήπως ο συνδυασμός αυτών των δύο;” τόνισε.

Κατέληξε σημειώνοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ύπαρξη του ΑΣΕΠ είναι η απλοποίηση της νομοθεσίας σε κάθε επιμέρους τομέα, έτσι ώστε αυτή να καταστεί εύληπτη, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες των οργάνων, να υπάρχει ένα σχέδιο δράσης που να ξεκαθαρίζει ποιος θα εφαρμόσει, με ποιο τρόπο και σε ποιο επίπεδο την εκάστοτε νομοθετική επιλοή, να προηγηθεί ένα περίγραμμα θέσεων που χρειάζεται η διοίκηση βάση ξεκάθαρων, μετρήσιμων στόχων.

Ο Πέτρος Δημητριάδης, από τους “Σπαρτιάτες”, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο εστιάζει το θέμα σε λάθος βάση, ενώ το πρόβλημα σήμερα για τις οργανικές θέσεις στο Δημόσιο, για τα κενά που υπάρχουν, προκαλείται από το ότι δεν γίνονται εγκαίρως οι απαραίτητες προσλήψεις και κυρίως ο αριθμός των θέσεων που προκηρύσσονται δεν επαρκεί για να καλύψει τα οργανικά κενά, καθώς υπάρχουν συνταξιοδοτήσεις οι οποίες δεν αναπληρώνονται. Επίσης είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια αύξηση των μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους, θα πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση στο κόστος διαβίωσης και κυρίως να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να διαβιούν αξιοπρεπώς και να μην αναγκάζονται να παραιτούνται ή να αρνούνται τον διορισμό τους.

Αντιγόνη Πανέλλη

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι επόμενες κινήσεις Ανδρουλάκη «για να γυρίσει ο ήλιος» του ΠΑΣΟΚ – Τι του ζητούν μετά τον «περίπατο» επί Δούκα

Με το τραγούδι – ύμνο του ΠΑΣΟΚ, το «καλημέρα ήλιε, καλημέρα», του Μάνου Λοΐζου να ηχεί στη Χαριλάου Τρικούπη, και με τις πρώτες λέξεις του να είναι μια φράση που συνήθιζε να λέει ο Ανδρέας Παπανδρέου, «σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιά μου», ανέβηκε στην εξέδρα ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στις έντεκα παρά είκοσι το βράδυ για να απευθύνει τη νικηφόρα ομιλία του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επικράτησε στις εσωκομματικές εκλογές με 59,92% έναντι 40,08% του Χάρη Δούκα, στην πρώτη του ομιλία έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας και διεμήνυσε πως ο στόχος που θέτει από σήμερα για το ΠΑΣΟΚ είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές να νικήσει τη ΝΔ και να γίνει κυβερνώσα παράταξη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επανεκλεγείς πρόεδρος απηύθυνε «ανοιχτό προσκλητήριο σε όλους», όπως είπε, «τους πολίτες που είναι απογοητευμένοι από την κυβερνητική πολιτική» να συνταχθούν δίπλα του. «Μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε» σημείωσε, απευθυνόμενος σαφώς και σε ψηφοφόρους εκτός του χώρου του ΠΑΣΟΚ.

«Τα δύσκολα είναι πίσω, τα καλύτερα είναι μπροστά. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου να τελειώσει το συντομότερο δυνατό η παντοδυναμία της ΝΔ» δεσμεύτηκε, τονίζοντας ότι «το πατριωτικό προοδευτικό κίνημα πρέπει να αγκαλιάσει τις νεότερες γενιές και να ενώσει τον λαό σε ένα προοδευτικό σχέδιο που θα αγωνιστούμε να γίνε κυβερνητικό πρόγραμμα», όπως είπε.

Μήνυμα για αξιοποίηση των συνυποψηφίων του

Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθύνθηκε και στο εσωτερικό του κόμματος του. Συνεχάρη έναν – έναν και μία – μία τους και της συνυποψηφίους του για τον αγώνα που έδωσαν, τον Χάρη Δούκα, τον Παύλο Γερουλάνο, την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Μιχάλη Κατρίνη και τη Νάντια Γιαννακοπούλου και έστειλε μήνυμα ενότητας και συμπόρευσης για τη νέα ημέρα στο ΠΑΣΟΚ.

«Είμαι βέβαιος ότι όλοι τους θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα τα επόμενα χρόνια. Σήμερα, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής είναι το ΠΑΣΟΚ και η προοδευτική παράταξη. Ενωμένοι θα πάμε την παράταξη ψηλότερα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μήνυμα για μεγάλες αλλαγές

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε, επίσης, για μεγάλες αλλαγές και δεσμεύτηκε ότι το κόμμα θα βγει μπροστά με προτάσεις για όλα τα προβλήματα της κοινωνίας, αγκαλιάζοντας, όπως είπε, «τις αγωνίες και τις προσδοκίες τους». «Υπόσχομαι σε όλους τους Έλληνες, θα γίνουμε φορέας ελπίδας για ένα καλύτερο και αισιόδοξο αύριο» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολύ»

Την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη διέκοπταν συνεχώς οι οπαδοί που είχαν συγκεντρωθεί στα ιστορικά γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη. «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ και αγώνα και θα το πετύχουμε» απάντησε στα συνθήματα. «Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός»«το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο – δυνατό» και άλλα συνθήματα, δονούσαν την ατμόσφαιρα.

«Θα κάνω ότι μπορώ για να μη σας απογοητεύσω. Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε ως δύναμη προόδου και αλλαγής» δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης στον επίλογο της ομιλίας του, στέλνοντας μήνυμα επανεκκίνησης.

Τα ερωτηματικά για την επόμενη ημέρα

Μακριά από τη Χαριλάου Τρικούπη, σε συζητήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αυτό που κυριαρχούσε είναι το αν και πως θα αξιοποιήσει, σε ποιους ρόλους, τους εσωκομματικούς του «αντιπάλους», αν θα κάνει και ποιες, διορθωτικές κινήσεις στη λειτουργία του κόμματος, για την οποία έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις ότι βασιζόταν σε μια κλειστή ομάδα συνεργατών, και επιπλέον ποια θα είναι η στρατηγική, το πολιτικό στίγμα του «ανανεωμένου ΠΑΣΟΚ».

«Πολλά θα εξαρτηθούν από τον δρόμο που θα ακολουθήσει ο κ. Ανδρουλάκης τόσο εντός του κόμματος, όσο και σε επίπεδο αντιπολίτευσης» δήλωνε στο newsit.gr ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

«Το συνέδριο πρέπει να γίνει άμεσα, να εκλεγούν τα νέα όργανα και το ΠΑΣΟΚ να φύγει γρήγορα μπροστά, με συνθέσεις» δήλωνε άλλο στέλεχος του κινήματος.

Πολλά ήταν τα ερωτηματικά που διατυπώθηκαν και για τον ρόλο που θα παίξει από σήμερα στο κόμμα ο Χάρης Δούκας, ο οποίος, καταγράφοντας ένα μεγάλο ποσοστό (40,1%) αποτελεί μία υπολογίσιμη δύναμη μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη και οι πρώτες εκτιμήσεις στη ΝΔ

Τον Νίκο Ανδρουλάκη έσπευσε να συγχαρεί για την επανεκλογή του και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξέφρασε την επιθυμία να έχουν σύντομα μία συνάντηση.

Στη ΝΔ περιμένουν να δουν πως θα διαμορφωθεί το μέτωπο της αντιπολίτευσης και σε σχέση με τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη να σημειώνουν ότι αυτό που περιμένουν από το ΠΑΣΟΚ είναι «να μη συνεχίσει στη λογική του “όχι” σε όλα και να κάνει εποικοδομητική κριτική και κοστολογημένες προτάσεις στην κυβέρνηση».

Συγχαρητήρια τηλεφωνήματα

Τον επανεκλεγέντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συνεχάρησαν επίσης ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, ο μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, φυσικά οι συνυποψήφιοι του στις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και άλλοι.

NEWSIT

Οι επόμενες κινήσεις Ανδρουλάκη «για να γυρίσει ο ήλιος» του ΠΑΣΟΚ – Τι του ζητούν μετά τον «περίπατο» επί Δούκα

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ