Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Πρότζεκτ «1000 Dreams»: 40 πρόσφυγες αφηγούνται ιστορίες προσφύγων από όλη την Ευρώπη

Σαράντα αφηγητές-πρόσφυγες καταγράφουν ιστορίες 1.000 προσφύγων που ζουν σε όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο του πρότζεκτ «1000 Dreams», μέσα από το οποίο ο καταξιωμένος φωτορεπόρτερ Ρόμπιν Χάμοντ και η ομάδα της ΜΚΟ «Witness Change» επιχειρούν να αλλάξουν το αφήγημα γύρω από τους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους.

   Το πρότζεκτ απαρτίζουν συνεντεύξεις και φωτογραφίες προσφύγων που έρχονται από κάθε γωνιά του κόσμου και σήμερα ζουν σε ευρωπαϊκές πόλεις, και έχει ως στόχο να δώσει την ευκαιρία στους πρόσφυγες να πουν οι ίδιοι της ιστορίες τους. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί περίπου 680 ιστορίες, με στόχο σύντομα οι ιστορίες να φτάσουν τις 1.000.

   «Είμαι φωτορεπόρτερ τα τελευταία 20 χρόνια, στα οποία ασχολήθηκα με πολλές ιστορίες προσφύγων και συνειδητοποίησα ότι οι ιστορίες αυτές λέγονται πάντα από άλλους. Αυτό δεν είναι πάντα κακό, αλλά γίνεται προβληματικό όταν ένα περιθωριοποιημένο γκρουπ ανθρώπων δεν μπορεί ποτέ να πει τις δικές του ιστορίες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εμπνευστής του πρότζεκτ, Ρόμπιν Χάμοντ.

   Μέσα από την εμπειρία του ο βραβευμένος δύο φορές με το «World Press Photo» φωτορεπόρτερ διαπίστωσε ότι οι αφηγήσεις για τους πρόσφυγες κινούνται γύρω από ένα δίπολο: «Περιλαμβάνουν από τη μια πλευρά ορισμένους δημοσιογράφους που συμπονούν τους πρόσφυγες, αλλά μερικές φορές αυτές οι ιστορίες μπορεί να αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες ως θύματα ή αβοήθητους ή απελπισμένους και υπάρχει και το άλλο αφήγημα που λένε πολλοί πολιτικοί ότι οι πρόσφυγες αποτελούν απειλή για τον πολιτισμό μας και την οικονομία μας. Οπότε αυτό που θέλαμε να κάνουμε ήταν να δημιουργήσουμε ένα πρότζεκτ που αγκαλιάζει πραγματικά τη μεγάλη πολυμορφία της εμπειρίας των προσφύγων. Δεν υπάρχει μία προσφυγική ιστορία και γι’ αυτό κάνουμε 1.000 τέτοιες ιστορίες για να πούμε ότι υπάρχουν πολλές εμπειρίες προσφύγων».

   Το πρότζεκτ επικεντρώνεται στα όνειρα των προσφύγων, τη δύναμή τους, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, αλλά «δεν θέλαμε να επικεντρωθούμε σε ιστορίες για το τραύμα, κάτι που συμβαίνει πολύ στα ΜΜΕ», τονίζει ο κ. Χάμοντ και προσθέτει: «Η ιδέα είναι να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες να πουν τις δικές τους ιστορίες και εγώ ως εξωτερικός παράγοντας να προσπαθήσω να αποσύρω τον εαυτό μου όσο γίνεται περισσότερο και να τους δώσω την ευκαιρία να πουν τις ιστορίες μόνοι τους».

   —

   Η συνεργασία με τους storytellers

   —

   Για να το καταφέρουν αυτό, ο φωτορεπόρτερ και η οργάνωση την οποία έχει ιδρύσει συνεργάστηκαν με 40 πρόσφυγες που ανέλαβαν το ρόλο των αφηγητών («storytellers»). Εκείνοι είχαν την ευθύνη να εντοπίσουν άλλους πρόσφυγες με μια ενδιαφέρουσα ιστορία, να τους φωτογραφίσουν και να καταγράψουν τα όσα έχουν να πουν.

   Το αίτημα για συνεργασία με τους storytellers διαδόθηκε μέσα από ΜΚΟ, δημοσιογραφικά δίκτυα και πρόσφυγες με αρχικό προαπαιτούμενο αυτοί να έχουν κάποια εμπειρία αφήγησης, δημοσιογραφική, κινηματογραφική ή φωτογραφική. Ωστόσο, καθώς ήταν σημαντική η εξασφάλιση της πολυμορφίας του προσφυγικού πληθυσμού, αυτό το προαπαιτούμενο δεν τηρήθηκε πλήρως. «Είχαμε πολλές αιτήσεις από νέους άνδρες, από Αφγανούς και αραβόφωνους, ωστόσο ήταν σημαντικό για εμάς να έχουμε γυναίκες, Αφρικανούς και εκπροσώπους της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Κάποιες από αυτές τις ομάδες πληθυσμού ήταν δυσκολότερο να τις προσεγγίσουμε, οπότε μειώσαμε το επίπεδο κριτηρίων γι’ αυτές και έπρεπε να τους δώσουμε περισσότερη προσοχή. Και για να είμαι ειλικρινής, κοιτάζοντας το αποτέλεσμα, δεν πιστεύω ότι η δουλειά τους είναι πιο αδύναμη. Κάποιοι από αυτούς που δεν έπιασαν φωτογραφική μηχανή ποτέ πριν, παρήγαν μερικά από τα καλύτερα έργα», εξηγεί ο Ρόμπιν Χάμοντ.

   Για την εκπαίδευση των 40 προσφύγων σε τεχνικές φωτογραφίας και συνέντευξης διοργανώθηκαν εντατικά σεμινάρια στην Αθήνα, τη Λέσβο, το Λονδίνο, αλλά και διαδικτυακά. Ανάμεσα στους πρόσφυγες- storytellers συγκαταλέγονται και οκτώ που ζουν στην Ελλάδα.

   Η 29χρονη Αφγανή Ζάχρα Μοτζάχεντ έμαθε για το πρότζεκτ από φίλους της αλλά και από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, με το οποίο συνεργάζεται αποτελώντας το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο Φόρουμ και τις προσφυγικές κοινότητες μέσα στα καμπς. Η Ζάχρα δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με τη φωτογραφία πριν να έρθει στην Ελλάδα το 2019. Οι σπουδές της ήταν στη βιομηχανική διοίκηση στο Ιράν, όπου ζούσε, τις οποίες ωστόσο δεν κατάφερε να ολοκληρώσει και ελπίζει να συνεχίσει στην Ελλάδα.

   Όσο βρισκόταν στο καμπ της Μόριας η Ζάχρα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας και σκηνοθεσίας για αιτούντες άσυλο της πρωτοβουλίας «ReFOCUS Media Labs». «Η κατάσταση στη Μόρια ήταν δύσκολη και ήμουν πολύ χαρούμενη που βρήκα το ReFOCUS Media Labs, γιατί η Μόρια ήταν μια κόλαση και προσπαθούσα να βρω κάτι για να επιβιώσω εκεί», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μέσα από τα μαθήματα αυτά, η Ζάχρα ανακάλυψε την αγάπη της για τη φωτογραφία, έναν τομέα με τον οποίο ελπίζει να ασχοληθεί επαγγελματικά. «Με τη φωτογραφία καταγράφεις τη στιγμή, τη ζωή, την αγάπη, τα χρώματα, όλα αυτά μπορείς να τα “παγώσεις” φωτογραφίζοντάς τα», λέει χαρακτηριστικά.

   Για τις ανάγκες του πρότζεκτ «1.000 Dreams», η Ζάχρα επισκέφθηκε τις δομές φιλοξενίας στη Ριτσώνα και τον Ελαιώνα, συνομίλησε με ωφελούμενους του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων και τελικά δημιούργησε 67 ιστορίες. «Τους ρώτησα για το ταξίδι τους, το πώς επιβίωσαν στην πατρίδα τους και στην Ελλάδα, για τα όνειρά τους. Είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι πολίτες να γνωρίζουν τους πρόσφυγες και να μαθαίνουν για τα όνειρά τους, αλλά και για το ότι έπρεπε να φύγουν από την πατρίδα τους», επισημαίνει.

   Η υποστήριξη των προσφύγων από τους ίδιους τους πρόσφυγες είναι ο στόχος τον οποίο έχει βάλει ο 24χρονος Σύριος Ίχαμπ Όναν και η φιλοσοφία αυτή διέπει τόσο τη συμμετοχή του στο πρότζεκτ όσο και την οργάνωση που ίδρυσε πριν από ένα χρόνο με την ονομασία «Drop project». «Είναι σημαντικό για εμένα να βοηθάω, είναι σημαντικό να κάνω τη φωνή μας πιο δυνατή, να κάνω τους άλλους να μας ακούσουν», λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

   Η οργάνωση που ίδρυσε παρέχει τρόφιμα, είδη για μωρά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως και υποστήριξη για την εύρεση στέγης και ιατρικής περίθαλψης σε πρόσφυγες οι οποίοι δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο σύστημα προστασίας. Την ίδια ώρα, οι 17 συνεντεύξεις που ο Ίχαμπ έκανε για το «1000 Dreams» είχαν σκοπό οι ίδιοι οι πρόσφυγες να μιλήσουν για τους πρόσφυγες, ώστε να μάθει το κοινό για το όνειρό τους να ζήσουν μια κανονική και ειρηνική ζωή σε μια ασφαλή χώρα. «Έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τις πραγματικές ιστορίες των προσφύγων, γνωρίζουν μόνο ό,τι ακούνε από τις ειδήσεις. Δεν γνωρίζουν τι έχουμε περάσει για να έρθουμε εδώ, δεν γνωρίζουν τίποτα για τη ζωή μας στη Συρία, στην Τουρκία ή στα καμπς στην Ελλάδα», επισημαίνει και προσθέτει: «Είναι καλό να λέγονται οι ιστορίες μας από άλλους ανθρώπους, αλλά δεν παρουσιάζουν το πραγματικό συναίσθημα. Πρέπει εμείς οι ίδιοι να πούμε τις ιστορίες μας».

   Ο Ίχαμπ μπορεί να μην είχε εμπειρία στη φωτογραφία πριν συνεργαστεί με τον Ρόμπιν Χάμοντ, ωστόσο έχει ασχοληθεί πολύ με τον κινηματογράφο. Ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το χώρο του κινηματογράφου όσο ήταν μαθητής στη Συρία, οπότε και επιχείρησε να φτιάξει την πρώτη του ταινία αλλά συνελήφθη από την αστυνομία και φυλακίστηκε. Αφότου ήρθε πριν από τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα δημιούργησε τρεις μικρού μήκους ταινίες με θέματα σχετικά με τους πρόσφυγες, εμπνευσμένα από πραγματικές ιστορίες.

   Η Μαχντιέ Χεϊντάρι είναι 23 χρόνων και κατάγεται από το Αφγανιστάν, ενώ σήμερα ζει στη Λέσβο. Η Μαχντιέ συνεργάστηκε, όπως και η Ζάχρα, με το ReFOCUS Media Labs τα τελευταία δυόμιση χρόνια, παρακολουθώντας τα σεμινάριά τους, αλλά και συμμετέχοντας στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ τους. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο στόχος του πρότζεκτ «1000 Dreams», στο οποίο συμμετείχε, «είναι να δείξουμε τα προβλήματα των προσφύγων στους άλλους ανθρώπους στον κόσμο, το γιατί οι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν». Στις συνεντεύξεις που πήρε η Μαχντιέ συνομίλησε με τους πρόσφυγες για τα όνειρά τους, τις προκλήσεις της ζωής τους, «και στις ερωτήσεις που τους έκανα τους είπα ότι δεν χρειαζόταν να απαντήσουν σε ό,τι δεν ήθελαν», καταλήγει.

   *Το πρότζεκτ «1.000 Dreams», που χρηματοδοτείται από το Open Society Foundations, παρουσιάζεται στο σάιτ https://1000dreamsproject.com/ και στα σόσιαλ μίντια της οργάνωσης «Witness Change», ενώ επόμενος στόχος είναι να διοργανωθούν εκθέσεις στο τέλος του χρόνου σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

   Μαρία Κουζινοπούλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία – Η ομολογία – συγχωροχάρτι του Ντομινίκ Πελικό για τους βιασμούς: «Δεν γεννιέσαι διεστραμμένος, γίνεσαι»

Ένοχος δήλωσε ο Ντομινίκ Πελικό που επί δέκα χρόνια νάρκωνε και καλούσε κι άλλους άνδρες να βιάζουν τη σύζυγό του, Ζιζέλ, στο σπίτι τους στη Γαλλία σε μία υπόθεση που έχει προκαλέσει εθνικό σοκ στη χώρα – και διεθνώς.

Στη δίκη της δεκαετίας στη Γαλλία ο βασικός κατηγορούμενος και ενοχρηστρωτής των μαζικών βιασμών της συζύγου του παραδέχτηκε χθες Τρίτη (17.09.2024) τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν και παρακάλεσε την οικογένειά του να τον συγχωρήσει.

«Είμαι ένοχος για ό,τι έκανα», δήλωσε ο 71χρονος. «Προσεύχομαι για τη γυναίκα μου, τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου να δεχτούν τη συγγνώμη μου. Μετανιώνω για ό,τι έκανα, ζητώ τη συγχώρεσή σας, ακόμη και αν δεν είναι συγχωρήσιμη».

«Είμαι βιαστής όπως και αυτοί που βρίσκονται στην αίθουσα αυτή. Γνωρίζουν τα πάντα, δεν μπορούν να ισχυριστούν το αντίθετο», είπε, προσθέτοντας ότι η σύζυγός του «δεν άξιζε» όσα υπέστη.

Μίλησε για «διαστροφή» που όπως τόνισε συνδέεται με «τραύματα» από την παιδική του ηλικία, ενώ ανά διαστήματα ξεσπούσε σε κλάματα, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Στην κατάθεσή του ανέφερε πως έχει πέσει και ο ίδιος θύμα βιασμού στα 9 του χρόνια και ότι στα 14 του εξαναγκάσθηκε σε σεξουαλικές σχέσεις με μία γυναίκα.

«Λες ψέματα! Λες ψέματα!» φώναζε η κόρη του Caroline Darian. Ο πατέρας της, Ντομινίκ Πελικό, ανακρίθηκε στη συνέχεια για τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται, δηλαδή για τη χημική υποταγή στην οποία υπέβαλε από το 2011 έως το 2020 στη σύζυγό του για να τη βιάζει εκείνος αλλά και άγνωστοι καθώς και για τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει την κόρη του Caroline αλλά και τις νύφες του.

«Καρολίν, ποτέ δεν σε νάρκωσα, ποτέ δεν σε βίασα», επέμεινε ο Ντομινίκ Πελικό. Για αρκετά λεπτά, ο 70χρονος ανακρίθηκε για τις δύο φωτογραφίες της κόρης του που βρέθηκαν στον υπολογιστή του, όπου εκείνη φορούσε μόνο με ένα εσώρουχο και ένα μπλουζάκι, ξαπλωμένη στο πλάι.

REUTERS/Manon Cruz

«Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι αυτή», είπε αρχικά. Στη συνέχεια τα… αλλάζει.

«Δεν ήμουν εγώ αυτός που τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες», λέει. «Ποιος το έκανε τότε;» Ο Πελικό δεν απαντά.

«Δεν μπορείτε να συμπεριφερθείτε σαν άντρας;» του λέει, ο δικηγόρος της Caroline Darian, απαιτώντας εξηγήσεις. Ακόμη και η δικηγόρος του Πελικό προσπάθησε να τον κάνει να παραδεχτεί ότι αυτός τράβηξε τις φωτογραφίες. «Το να το παραδεχτείς δεν θα αλλάξει τίποτα από όσα μας αφορούν σήμερα», λέει η Beatrice Zavarro, κοιτάζοντάς τον στα μάτια.

Ο κατηγορούμενος σιωπά.

«Είμαι βιαστής»

Απών, λόγω προβλημάτων υγείας, από την αίθουσα του δικαστηρίου επί μία εβδομάδα, ο Ντομινίκ Πελικό μίλησε επιτέλους σε αυτήν την δίκη που έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας και στην οποία περιγράφεται από τους συγκατηγορούμενους του ως ο «ενορχηστρωτής» ενός «τέλειου» εγκληματικού σχεδίου.

Η δικηγόρος του, δήλωσε στο δικαστήριο πως ο πελάτης της πάσχει από «θρόμβο στην ουροδόχο κύστη» και βρίσκεται στις αρχές μιας νεφρικής λοίμωξης. Ωστόσο, η ιατρική εξέταση που ζήτησε χθες ο πρόεδρος του δικαστηρίου έδειξε πως ο 71χρονος ήταν σε θέση να εμφανιστεί στο δικαστήριο, αποτρέποντας ενδεχόμενη καθυστέρηση εβδομάδων ή και μηνών στην εκδίκαση.

Ο Πελικό, καθισμένος σε μια ψηλή καρέκλα, με το μικρόφωνο στο χέρι, παραδέχτηκε ότι «βίασε» τη γυναίκα που εξακολουθεί να αποκαλεί «σύζυγό» του. Ήταν ικανή να συναινέσει; «Καθόλου», λέει ο κατηγορούμενος. Θα μπορούσε να έχει αντιταχθεί; «Όχι», λέει. Κάτι «αποτρόπαιο» παραδέχεται.

«Είμαι ένας βιαστής όπως όλοι οι άλλοι σε αυτήν την αίθουσα»,ομολογεί. «Αναγνωρίζω τι έκανα και ζητώ από τους άλλους να αναλάβουν την ευθύνη» λέει αναφερόμενους στους 50 συγκατηγορούμενούς του.

Όλα έγιναν από μία διαστροφή, ένα βίτσιο όπως θα παραδεχτεί. Αυτή η «διαστροφή» που θα εξηγήσει, προέρχεται από την παιδική του ηλικία. «Δεν γεννιέσαι διεστραμμένος, γίνεσαι», λέει.

Ο ίδιος θυμάται δύο επεισόδια βιασμού στην παιδική του ηλικία, ένα σε ηλικία 9 ετών, όταν, όπως λέει, τον βίασε από έναν νοσοκόμο, και έναν άλλο βιασμό στον οποίο αναγκάστηκε να συμμετάσχει σε ηλικία 14 ετών. Κατηγορεί τους γονείς του, την υποταγμένη μητέρα του και τη σεξουαλική σκηνή που παρακολούθησε παρά τη θέλησή του, με τη μητέρα του «με δεμένα μάτια και δεμένα χέρια».

«Ήταν πάρα πολύ δύσκολο να το αντέξω, άντεξα 40 χρόνια».

Τα «κατηγορώ» του Πελικό

Ο Πελικό κλαίει μέσα στη δικαστική αίθουσα. Έκλαψε πολύ για τη μοίρα του, κατήγγειλε τον «βίαιο» χαρακτήρα του πατέρα του, ο οποίος τον εμπόδισε να σπουδάσει, κατηγόρησε τον ψυχίατρο που δεν κατάφερε να τον ακούσει το 2010, όταν του επιβλήθηκε για πρώτη φορά πρόστιμο αφού τον έπιασαν να βιντεοσκοπεί κάτω από τις φούστες γυναικών.

Κατηγορεί επίσης «το διαδίκτυο», όπου ανακάλυψε την «χημική υποταγή» όταν συνταξιοδοτήθηκε.

Φτάνει να κατηγορήσει ακόμα και τη σύζυγό του, η οποία αρνήθηκε να δεχτεί ορισμένες σεξουαλικές πρακτικές, όπως την ανταλλαγή συντρόφων και έλειπε πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια για να φροντίσει τα εγγόνια της.

«Αγαπούσα τη γυναίκα μου καλά για 40 χρόνια και άσχημα για 10», συνοψίζει, επιμένοντας ότι «δεν της άξιζε αυτό».

Γιατί όμως αυτός ο άνδρας, που λέει ότι αγαπάει τόσο πολύ τη γυναίκα του, δεν σταμάτησε όταν προέκυψαν τα προβλήματα υγείας της Ζιζέλ Πελικό, λόγω της χημικής υποταγής και της χρόνιας κακοποίησης που υπέστη; Το σφάλμα βρισκόταν σε αυτόν τον «εθισμό που ήταν πολύ ισχυρότερος» απο τον ίδιο.

«Δεν θυμάμαι να είχε κανένα σοβαρό πρόβλημα. Δεν λέω ότι λέει ψέματα. Αλλά αυτά είναι θέματα που δεν μοιραζόμαστε», λέει. Τι έκανε λοιπόν για να την προστατεύσει από τους άνδρες που κάλεσαν στο σπίτι της για να τη βιάσουν, όπως ισχυρίζεται; «Ζήτησα εξετάσεις και τους ζήτησα να φέρουν προφυλακτικά», λέει.

Κάποιοι βέβαια δεν έφεραν, αλλά κι έτσι τους άφησε να «κάνουν ό,τι θέλουν» πάνω στο «νεκρό» από τα υπνωτικά χάπια κορμί της.

Και γιατί δεν το σταμάτησε; Γιατί δεν έβαλε τέλος σε αυτό το άρρωστο σχέδιο; Εξαιτίας του «εκβιασμού» από αυτούς τους άνδρες, είπε.

Ο Πελικό, που όπως λέει «πάντα αγαπούσε τη γυναίκα του» η οποία «αντικατέστησε τα πάντα», επιμένει ότι ποτέ εκείνη δεν ήταν «συνεργός» του. Δεν ήξερε τίποτα για όσα άρρωστα είχε ενορχηστρώσει «χωρίς αυτήν», χωρίς εκείνη να το ξέρει.

Στη συνέχεια της ζήτησε να τον «συγχωρήσει». Ο 70χρονος επιμένει ότι οι άνδρες με τους οποίους ήρθε σε επαφή γνώριζαν ότι η σύζυγός του θα ήταν κοιμισμένη. «Ήταν απολύτως ενήμεροι, τους έδωσα τον αριθμό του τηλεφώνου μου», διαβεβαιώνει ο Ντομινίκ.

Εξήγησε ότι τους είχε γνωρίσει στοπν ιστότοπο συνομιλιών Coco, σε ένα συγκεκριμένο chat room, με την ονομασία «À son insu» (Χωρίς να το ξέρει).

«Μιλήσαμε πριβέ και τους είπα ότι είναι για να κακοποιήσουν τη γυναίκα μου που κοιμάται».

«Δεν ήρθαν τυχαία»

Οι συνήγοροι υπεράσπισης προσπαθούσαν να δείξουν τα δύο πρόσωπα αυτού του ανθρώπου που αλλάζει τον τόνο του καθώς περνούν οι ώρες. Αδύναμος όταν μιλάει για τη ζωή του, με σίγουρη φωνή όταν πρόκειται να «τα βάλει» με τους συγκατηγορούμενους του. «Δεν τους πέρασα χειροπέδες για να έρθουν. Συμφώνησαν και ήρθαν», επαναλαμβάνει.

«Δεν με ρώτησαν [για την την κατάσταση της Ζιζέλ χωρίς τις αισθήσεις της]. Έκαναν ό,τι ήθελαν», παραπονιέται ο Ντομινίκ Πελικό και αποδοκιμάζεται από τους συγκατηγορούμενούς του.

«Δεν τους είπα ψέματα, ήξεραν πολύ καλά. Δέχτηκαν το κάλεσμά μου. Οι άνδρες που ήρθαν σπίτι μου δεν ήρθαν τυχαία».

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη (18.09.2024) όπου και θα εξεταστούν τα περιστατικά που αφορούν τον καθένα από τους κατηγορούμενους.

Πληροφορίες από ΒFMTV, Le Monde, AFP

NEWSIT

Η ομολογία – συγχωροχάρτι του Ντομινίκ Πελικό για τους βιασμούς της Ζιζέλ: «Δεν γεννιέσαι διεστραμμένος, γίνεσαι»

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ παγίδευσε με εκρηκτικά βομβητές που αγόρασε η Χεζμπολά του Λιβάνου από την Ταϊβάν

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και άλλων χωρών δήλωσαν στην εφημερίδα New York Times ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κατάφεραν να παγιδεύσουν με μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης βομβητές που αγόρασε το λιβανικό κίνημα Χεζμπολά από την Ταϊβάν και τις πυροδότησαν χθες Τρίτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 9 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους σχεδόν 2.800.

Διαβάστε επίσης:

 

Οι πηγές της εφημερίδας, που εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, έδωσαν κάποιες λεπτομέρειες για την επιχείρηση αυτή άνευ προηγουμένου, την ευθύνη για την οποία ήδη το λιβανικό σιιτικό κόμμα επέρριψε ήδη στο Ισραήλ.

Οι μικρές συσκευές της κατασκευάστριας Gold Apollo της Ταϊβάν παγιδεύτηκαν από τις ισραηλινές υπηρεσίες προτού φθάσουν στον Λίβανο, σύμφωνα με τις πηγές.

Μερικές δεκάδες γραμμάτια εκρηκτικής ύλης -ως και 57 γραμμάρια- τοποθετήθηκαν πλάι στην μπαταρία των βομβητών αυτών, μαζί με πυροκροτητές, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα.

Στις 15:30 στον Λίβανο μήνυμα που έμοιαζε να εστάλη από την ηγεσία της Χεζμπολά έφθασε στις συσκευές, κάνοντάς τις να ηχήσουν για αρκετά δευτερόλεπτα, και κατόπιν πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά, σύμφωνα με τις πηγές.

Πάνω από 3.000 δείγματα, κυρίως του μοντέλου AP924, είχαν παραγγελθεί από το λιβανικό κίνημα στην εταιρεία Gold Apollo της Ταϊβάν, πάντα κατά τους Τάιμς.

Οι πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας συνάδουν με τη θεωρία, που διατύπωσαν αρκετοί ειδικοί χθες, κατά την οποία οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες μπόρεσαν να παρεισφρήσουν στην αλυσίδα εφοδιασμού της Χεζμπολά και να σχεδιάσουν την ενέργεια.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο λιβανικό κίνημα τόνισε νωρίτερα χθες ότι «οι βομβητές που εξερράγησαν ήταν μέρος παρτίδας η οποία αγοράστηκε πρόσφατα από τη Χεζμπολά, αποτελούμενης από 1.000 κομμάτια», και κατ’ αυτήν υπέστησαν «πειρατεία στην πηγή».

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Secret Service: Ενημερώθηκε για την ανάρτηση Μασκ όπου διερωτάται γιατί δεν έχουν γίνει απόπειρες δολοφονίας σε βάρος Μπάιντεν-Χάρις

Η αμερικανική Μυστική Υπηρεσία (Secret Service) ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι έχει ενημερωθεί για την ανάρτηση του Ίλον Μασκ στο Χ, στην οποία ο δισεκατομμυριούχος διερωτάται γιατί δεν έχουν γίνει απόπειρες κατά της ζωής του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.

Ο Μασκ, στον οποίο ανήκει η πλατφόρμα, έκανε την ανάρτηση αυτή αφού ένας άνδρας φέρεται να αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ στο γήπεδο του γκολφ που του ανήκει στη Φλόριντα. Ο άνδρας αυτός έχει συλληφθεί, ενώ αυτή είναι η δεύτερη απόπειρα κατά της ζωής του Τραμπ.

Ο δισεκατομμυριούχος, ένθερμος υποστηρικτής του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων, έγραψε την Κυριακή: «Και κανείς δεν προσπαθεί καν να δολοφονήσει τον Μπάιντεν/ τη Χάρις», προσθέτοντας στο τέλος της ανάρτησης ένα emoji με ανασηκωμένο φρύδι.

Πολύ γρήγορα ο Μασκ – που έχει σχεδόν 200 εκατ. ακόλουθους στο Χ — δέχθηκε επικρίσεις για την ανάρτηση αυτή, με πολλούς να εκφράζουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο το σχόλιό του να υποκινήσει σε βία εναντίον του Αμερικανού προέδρου και της αντιπροέδρου.

Ο Μασκ έχει στο μεταξύ διαγράψει την ανάρτηση, αλλά η Secret Service — αρμόδια για την προστασία του νυν προέδρου όπως και των πρώην προέδρων, των αντιπροέδρων και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων-επεσήμανε ότι την έχει λάβει υπόψη της.

«Η Secret Service είναι ενήμερη για την ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης που έκανε ο Ίλον Μασκ όμως, κατά τη συνήθη πρακτική, δεν σχολιάζει ζητήματα που άπτονται των πληροφοριών» που συγκεντρώνει, δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας στο Reuters.

«Ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι η Secret Service ερευνά όλες τις απειλές που αφορούν τα πρόσωπα τα οποία προστατεύει», πρόσθεσε.

Ο Μασκ σε επόμενες αναρτήσεις του άφησε να εννοηθεί ότι έκανε πλάκα.

«Λοιπόν, ένα μάθημα που πήρα είναι ότι επειδή λέω κάτι σε μια ομάδα ανθρώπων και αυτοί γελούν, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι τόσο αστείο αν αναρτηθεί στο Χ», έγραψε. «Τελικά φαίνεται ότι τα αστεία είναι ΠΟΛΥ λιγότερο διασκεδαστικά αν οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν το περικείμενο και όταν αποδίδονται μόνο ως απλό κείμενο».

Ο Λευκός Οίκος έχει επικρίνει την ανάρτηση του Μασκ.

«Η βία θα πρέπει μόνο να καταδικάζεται, ποτέ να ενθαρρύνεται ή να γίνεται αντικείμενο αστείων. Αυτή η ρητορική είναι ανεύθυνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς χθες.

ΕΜ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ