Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Κυρ. Μητσοτάκης: Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ στους νέους 18-25 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν

Την ανακοίνωση της «Κάρτας Ελευθερίας», μιας προπληρωμένης κάρτας 150 ευρώ, που θα δίνεται από την πολιτεία σε όλους τους νέους 18-25 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί, ή θα εμβολιαστούν στη συνέχεια, έκανε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παρουσίασης για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών, που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ύστερα από 16 μήνες αναμέτρησης με τον κορονοϊό η χώρα δείχνει να κερδίζει τη μάχη μένοντας πάντα σε επιφυλακή» είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την παρουσίαση. «Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση στήριξε το ΕΣΥ, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, ένα πολύπλευρο πρόγραμμα ύψους 40 δισ. ευρώ. Έχει έλθει η ώρα η πολιτεία να επιβραβεύσει μία ηλικιακή ομάδα που επλήγη από τον κορονοϊό. Αναφέρομαι στους νέους 18 – 25 ετών, που είναι 940.000» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Από σήμερα ανοίγεται ένα παράθυρο ελευθερίας για τον ελεύθερο χρόνο τους. Με την πρώτη δόση εμβολιασμού θα αποκτούν μία προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ για ταξίδια και για πολιτιστικά δρώμενα».

«Αφορούν όλους όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί, αλλά και αυτούς που θα εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αξιοποιώντας αυτό το νέο ψηφιακό πορτοφόλι οι νέοι μας θα κάνουν πιο εύκολα διακοπές. Προκειται για μία οφειλή προς τη νεολαία, ένα ευχαριστώ για την επιμονή τους και την υπομονή τους. Αποτελεί και ένα κίνητρο να εμβολιαστούν για τους νέους που συμβάλλουν περισσότερο στην κινητικότητα. Το εν λόγω κίνητρο αφορά και στην καταπολέμηση της μετάλλαξης τύπου Δ. είναι οι νέοι λοιπόν που έχουν την δυνατότητα να βάλουν φρένο στον ιό πατώντας γκάζι προκειμένου να φτάσουμε στο 70, γιατί όχι και στο 80% του τείχους ανοσίας. Είναι μία ενέργεια που έχει πολλούς ευνοημένους».

Και ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Κρατάμε τη μάσκα, όταν είμαστε πολλοί. Σύντομα οι εμβολιασμένοι θα κινούνται πιο άνετα στους κλειστούς χώρους. Καλώ τα κορίτσια μας και τα αγόρια μας να τσιμπήσουν την ευκαιρία και να τσιμπηθούν με ένα εμβόλιο. Η κάρτα θα ονομάζεται freedom pass».

Ζητώ από τους νέους να αδράξουν την ευκαιρία και να κλείσουν άμεσα το ραντεβού τους

Κλείνοντας την παρουσίαση για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «για πρώτη φορά έχουμε σημαντικό αριθμό διαθέσιμων ραντεβού με οποιοδήποτε εμβόλιο» και τόνισε ότι «Ζητώ από τους νέους να αδράξουν την ευκαιρία και να κλείσουν άμεσα το ραντεβού τους. Να αξιοποιήσουν το freedom pass γνωρίζοντας ότι το Κράτος στέκεται δίπλα τους και τους ευχαριστεί». «Όπως μου έχουν πει και άλλοι, δεν είχατε έως τώρα κάποιο οικονομικό όφελος» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ολοκλήρωσε την παρουσίαση λέγοντας: «Ένα μικρό ευχαριστώ από την Ελληνική Πολιτεία με μόνη υποχρέωση να κάνετε αυτό που ούτως ή άλλως θα κάνατε, δηλαδή να πάτε να εμβολιαστείτε, ώστε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους».

Α. Σκέρτσος: Όχι στον εφησυχασμό – Μόνο οι εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς

«Καθώς η ύφεση της πανδημίας δίνει μια επίπλαστη αίσθηση ασφάλειας και εφησυχασμού, είναι σημαντικό να πούμε ότι η μάχη με τον κορoνοϊό δεν έχει λήξει και ότι ασφαλείς πολίτες είναι μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες»: το μήνυμα αυτό έστειλε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ‘Ακης Σκέρτσος, προλογίζοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την κυβερνητική παρουσίαση των μέτρων ενθάρρυνσης του εμβολιασμού.

Εισαγωγικά, ο κ. Σκέρτσος σημείωσε: «καθώς η επιχείρηση “Ελευθερία” για τον εμβολιασμό του πληθυσμού εξελίσσεται ομαλά, έχουμε πλέον ξεπεράσει τους 8 εκατ. εμβολιασμούς, που σημαίνει ότι περισσότεροι από 4,7 εκατ. πολίτες έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και σχεδόν 3,6 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους». Ως εκ τούτου και «χάρη στον εμβολιασμό του πληθυσμού και την ευρεία χρήση των self test σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες μια ραγδαία αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου της τάξης του 75%».

Συγκρίνοντας, μάλιστα, τις εμβολιαστικές επιδόσεις της χώρας μας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, «η Ελλάδα εμβολιάζει περίπου 100.000 πολίτες ημερησίως, περισσότερους δηλαδή από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, και βρίσκεται στην 7η θέση στην ΕΕ των 27 ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του».

Και, ευκαιρίας δοθείσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ θύμισε ότι «ήδη από τις 19 Ιουνίου η πλατφόρμα εμβολιασμού έχει ανοίξει πλέον σε όλους τους ενήλικες πολίτες της χώρας. Υπάρχει πλέον πληθώρα εμβολίων mRNA για κάθε πολίτη άνω των 18 ετών προκειμένου να κλείσει το ραντεβού του ακόμη και αύριο, αν επιλέξει να επισκεφθεί την πλατφόρμα των εμβολιασμών αυτή τη στιγμή που μιλάμε».

Ωστόσο, όπως τόνισε στη συνέχεια, και «καθώς πλέον έχουμε περάσει σε μια νέα περίοδο όπου η καθολικότητα της πρόσβασης στον εμβολιασμό είναι εξασφαλισμένη, απαιτείται και μια αναπροσαρμογή στη στρατηγική μας που θυμίζω ότι έχει σαν στόχο την επίτευξη της ανοσίας του πληθυσμού σε ποσοστό άνω του 70%», δήλωσε ο Α. Σκέρτσος, για να προσθέσει: «Σήμερα, με βάση τα κλεισμένα ραντεβού που βλέπουμε στη βάση δεδομένων της επιχείρησης Ελευθερία, το 35% του γενικού πληθυσμού (ή το 42% του ενήλικου πληθυσμού) θα έχει ολοκληρώσει και με τις δύο δόσεις τον εμβολιασμό του έως το τέλος Ιουνίου και αντίστοιχα το 48% του γενικού πληθυσμού (ή το 57% των ενηλίκων) έως το τέλος Ιουλίου».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, «καθώς η ύφεση της πανδημίας δίνει μια επίπλαστη αίσθηση ασφάλειας και εφησυχασμού, είναι σημαντικό να πούμε ότι η μάχη με τον κορονοϊό δεν έχει λήξει και ότι ασφαλείς πολίτες είναι μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες. Για την επίτευξη του επιθυμητού τείχους ανοσίας απαιτείται μια συμπληρωματική στρατηγική που θα παρουσιάσουμε σήμερα και θα εξειδικεύσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες, με στόχο να μην κάνουμε “κοιλιά” κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο ρυθμό εμβολιασμού και να πείσουμε όσο περισσότερους πολίτες γίνεται να προσέλθουν για τον εμβολιασμό τους», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, ο οποίος συνέχισε αναλύοντας τη στρατηγική της κλιμακούμενης πρωτοβουλίας, όπως την έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση η εθνική επιτροπή βιοηθικής και η οποία περιλαμβάνει τρεις βασικούς πυλώνες:

«1. Εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ειδικών ομάδων του πληθυσμού, που πραγματοποιούνται ήδη και θα συνεχίσουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

2. Συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης υπέρ του εμβολιασμού.

3. Και τέλος, την πρόβλεψη της υποχρεωτικότητας σε συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών που θα εξετάσουμε σε επόμενο χρόνο σύμφωνα πάντα με την εισήγηση της επιτροπής βιοηθικής».

Με αυτά τα λόγια ο Α. Σκέρτσος έδωσε ακολούθως το λόγο στον πρωθυπουργό για την ειδικότερη παροχή κινήτρων στις νεότερες ηλικίες, προκειμένου, να παρουσιάσει, σύμφωνα με τον υφυπουργό, «μια νέα πολιτική πρωτοβουλία που πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει ενισχυτικά στον εμβολιασμό και την ανοσία της κοινότητας».

Χ. Θεοχάρης: Δράσεις ενθάρρυνσης των εμβολιασμών

«Παρών» στην προσπάθεια διάδοσης του εμβολιασμού στον πληθυσμό της χώρας δηλώνει με τη σειρά του και το υπουργείο Τουρισμού, όπως τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στη σημερινή παρουσίαση των μέτρων για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού.

Αναφερόμενος στην δράση χορήγησης προπληρωμένης κάρτας, ποσού 150 ευρώ για τους νέους πολίτες 18-25 ετών, με την κωδική ονομασία Freedom Pass, ο κ. Θεοχάρης ανάφερε ότι είναι πρόκληση πρόσκληση για επιστροφή στην κανονικότητα και κάλεσε τους νέους πολίτες να την αποκτήσουν.

Κυρ. Πιερρακάκης: Πώς θα λειτουργεί η «κάρτα ελευθερίας» για τους νέους 18-25 ετών

Στην κάρτα ελευθερίας που θα διατίθεται στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα των νέων από 18-25 ετών, οι οποίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί ή πρόκειται να εμβολιαστούν, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην κυβερνητική παρουσίαση των μέτρων για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών.

Ειδικότερα, η κάρτα θα λέγεται freedom pass και πρόκειται για χρεωστική ψηφιακή κάρτα αξίας 150 ευρώ, η οποία θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού. Όπως είπε ο υπουργός, «ενθαρρύνουμε τους νέους να ταξιδέψουν και να παρακολουθήσουν πολιτιστικές δραστηριότητες». Η «κάρτα ελευθερίας» θα είναι διαθέσιμη πριν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου για όσους έχουν γεννηθεί από το 1996 έως 2003, που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ή πρόκειται να εμβολιαστούν.

Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, θα χρησιμοποιείται για αγορές μέσω ηλεκτρονικού εμπόριου, e shops αλλά και σε όλες τις συναλλαγές με POS, ενώ θα είναι στοχευμένη και θα αφορά σε συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως αεροπορικές, ακτοπλοϊκές μεταφορές, ενοικίαση οχημάτων, καταλύματα, κάμπινγκ, ταξιδιωτικά γραφεία, μουσειακοί χώροι κ.ά.

Τέλος, η απόκτησή της είναι απλή, καθώς θα είναι διαθέσιμη μέσω ειδικής πλατφόρμας του gov.gr και ο ενδιαφερόμενος, μία ημέρα μετά την αίτησή του, θα λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες είτε μέσω sms είτε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.

Λ. Μενδώνη: Ο εμβολιασμός είναι η μόνη δυνατότητα που παρέχει την επιστροφή στην κανονικότητα

“Η κυβέρνηση προσφέρει ένα αντίδωρο στους νέους που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν στη συνέχεια, για ένα ελεύθερο καλοκαίρι, για τις μετακινήσεις τους και την ψυχαγωγία τους”, τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σχετικά με την Freddom Pass (κάρτα ελευθερίας) που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, δηλαδή την προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ που θα καλύπτει ταξίδια, ή επισκέψεις σε μουσεία και πολιτιστικές εκδηλώσεις και θα αφορά τους νέους 18-25 ετων που είτε εμβολιάστηκαν είτε θα εμβολιαστούν.

«Η κυβέρνηση με την απόφασή της κάνει σαφές ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη δυνατότητα που παρέχει την επιστροφή στην κανονικότητα» είπε η κ. Μενδώνη, τονίζοντας ότι οι νέοι ηλικίας 18 έως 25 «είναι φυσικό οτι πιέστηκαν περισότερο από τα μέτρα για την πανδημία». «Η ανοσία των νέων εξασφαλίζει και την ανοσία των μεγαλύτερων ηλικιών, των γονιών του» πρόσθεσε η υπουργός Πολιτισμού.

Ο Ν. Γιατρομανωλάκης για την «κάρτα ελευθερίας»

«Η πανδημία, όπως ξέρουμε όλοι, απείλησε σε ολόκληρο τον κόσμο τον κλάδο του πολιτισμού αλλά και την απευθείας σχέση και επαφή του κοινού με τις τέχνες», ανέφερε ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Ν. Γιατρομανωλάκης, στην κυβερνητική παρουσίαση των μέτρων για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την «κάρτα ελευθερίας».

«Σταδιακά, με ένα πάρα πολύ σύστηματικό τρόπο και σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους, ο πολιτισμός στην Ελλάδα άνοιξε και μάλιστα από 1η Ιουλίου πάμε πρώτη φορά στους κλειστούς χώρους, τους κινηματογράφους», σημείωσε ο κ. Γιατρομανωλάκης.

Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, «η “κάρτα ελευθερίας” έρχεται σε μια στιγμή που μπορούμε να πούμε ότι πάμε με ασφάλεια σε χώρους συνάθροισης, όχι μόνο σε χώρους που είναι κρατικοί, αλλά και σε χώρους οι οποίοι θα συμβληθούν με τον ιδιωτικό τομέα: Σε κινηματογράφους, σε θεάτρα». «Να ξαναχτίσουμε τη σχέση που τόσο βίαια διακόπηκε», πρόσθεσε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΥΓΕΙΑ

Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν πέντε χρόνια έως το 2050

Το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,9 έτη στους άνδρες και κατά 4,2 έτη στις γυναίκες μέχρι το 2050, σύμφωνα με τη μελέτη «Global Burden of Disease Study» του αμερικανικού ερευνητικού Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Lancet».

Η αύξηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στις χώρες, όπου το προσδόκιμο ζωής είναι χαμηλότερο, συμβάλλοντας στη σύγκλιση της αύξησης του προσδόκιμου ζωής σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές. Η τάση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μέτρα δημόσιας υγείας που έχουν αποτρέψει και έχουν βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης σε καρδιαγγειακά νοσήματα, Covid-19 και μια σειρά από μεταδοτικές ασθένειες σε μητέρες και νεογνά.

Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής προβλέπεται να αυξηθεί από 73,6 έτη το 2022 σε 78,1 έτη το 2050. Το παγκόσμιο προσδόκιμο υγιούς ζωής, δηλαδή ο μέσος αριθμός ετών που μπορεί ένα άτομο να ζήσει με καλή υγεία, αναμένεται να αυξηθεί από 64,8 έτη το 2022 σε 67,4 έτη το 2050.

Η έκθεση επίσης διαπιστώνει ότι η συνεχιζόμενη μετατόπιση της επιβάρυνσης από μεταδοτικές ασθένειες σε μη μεταδοτικές, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ο διαβήτης, καθώς και η έκθεση σε παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις ασθένειες αυτές, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και η μη βέλτιστη διατροφή, θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επιβάρυνση από ασθένειες στην επόμενη γενιά. Καθώς το φορτίο των ασθενειών συνεχίζει να μετατοπίζεται στις ασθένειες αυτές, αναμένεται ότι περισσότεροι άνθρωποι θα ζουν περισσότερο, αλλά με περισσότερα χρόνια κακής υγείας.

Μάλιστα, σε άλλη μελέτη παραγόντων κινδύνου, που δημοσιεύεται επίσης στο «The Lancet», διαπιστώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των χαμένων ετών λόγω κακής υγείας και πρόωρου θανάτου (DALY), που αποδίδονται σε μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2000.

Οι ερευνητές μελέτησαν και εναλλακτικά σενάρια, εάν διάφορες παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία θα μπορούσαν να εξαλείψουν την έκθεση σε βασικές ομάδες παραγόντων κινδύνου. Οι προβλεπόμενες επιπτώσεις είναι ισχυρότερες στο σενάριο βελτιωμένων κινδύνων που σχετίζονται με παράγοντες συμπεριφοράς και τρόπου ζωής, με μείωση κατά 13,3% των χαμένων χρόνων λόγω κακής υγείας και πρόωρου θανάτου το 2050, σε σχέση με το σενάριο αναφοράς.

Μ.Κουζινοπούλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό γυναικολόγο γονιμότητας και τι πρέπει να γνωρίζετε

άν προσπαθείτε να συλλάβετε και έχετε κάνει όλα τα σωστά πράγματα -όπως να παρακολουθείτε την ωορρηξία και συχνές επαφές για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μπορεί να αναρωτιέστε: πότε είναι η ώρα να ζητήσετε επιπλέον βοήθεια;

Σήμερα που η υπογονιμότητα αγγίζει τα επίπεδα επιδημίας η διερεύνηση υπογονιμότητας σε ένα ζευγάρι που προσπαθεί για παιδί θα πρέπει να γίνεται το νωρίτερο δυνατό και από ειδικό γυναικολόγο γονιμότητας επισημαίνει ο Dr Μαρινάκης.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό γονιμότητας εάν:

  • Είστε κάτω των 35 ετών και προσπαθείτε να μείνετε έγκυος για περισσότερους από 12 μήνες.
  • Είστε άνω των 35 ετών και προσπαθείτε να μείνετε έγκυος για περισσότερους από 6 μήνες.
  • Έχετε βιώσει επαναλαμβανόμενη απώλεια εγκυμοσύνης στο πρώτο τρίμηνο
  • Έχετε ένα γνωστό πρόβλημα γονιμότητας, όπως πολυκυστικές ωοθήκες ή ενδομητρίωση, ή ανατομικές ανωμαλίες ( π.χ. ινομυώματαενδομήτριος πολύποδας).
  • Εάν έχετε κύκλους που είναι είτε μικρότεροι από 24 ημέρες ή μεγαλύτεροι από 35 ημέρες, ή παραλείπετε εντελώς κύκλους.
  • Αν ο σύντροφος σας έχει ιστορικό που συνάδει με υποψία ανδρικού παράγοντα υπογονιμότητας, όπως ιστορικό κιρσοκήλης, καρκίνου του όρχεος, λήψης επιβλαβούς φαρμακευτικής αγωγής, μη υγειούς τρόπου ζωής (κάπνισμα, κακή διατροφή) ή έκθεση σε βλαβερά χημικά.

Πότε χρειάζεται να δείτε άμεσα ένα ειδικό γονιμότητας;

Μερικοί ασθενείς γνωρίζουν από την αρχή ότι δεν θα μπορέσουν να συλλάβουν φυσικά και πρέπει να επισκεφτούν αμέσως έναν ειδικό γονιμότητας.

  • Γυναίκες με ιστορικό απολίνωσης των σαλπίγγων ή με προηγούμενη αφαίρεση σαλπίγγων.
  • Παρουσία φραγμένων σαλπίγγων.
  • Ζευγάρια με ορισμένες συγγενείς ή γενετικές διαταραχές.
  • Τα ζευγάρια του ίδιου φύλου θα χρειαστούν τη βοήθεια τρίτου (όπως π.χ. δότη σπέρματος) 

Σε ποιες περιπτώσεις θα ήταν σοφό να δείτε έναν γυναικολόγο γονιμότητας έστω και αν δεν προσπαθείτε για εγκυμοσύνη.

Μερικοί ασθενείς επισκέπτονται έναν γιατρό γονιμότητας όχι επειδή θέλουν να τεκνοποιήσουν άμεσα, αλλά επειδή θέλουν να διατηρήσουν τις επιλογές γονιμότητάς τους για αργότερα.

  • Η κατάψυξη ωαρίων ή η κατάψυξη εμβρύων (εφόσον υπάρχει σύντροφος) είναι οι καλύτερες επιλογές για όσες ανησυχούν για τη σχετιζόμενη με την ηλικία υπογονιμότητα. Αν ο οικογενειακός προγραμματισμός μετατίθεται για μια ηλικία αυξημένη αναπαραγωγικά τότε η κρυοσυντήρησης ωαρίων είναι η λύση.
  • Επίσης για όσες γυναίκες πρόκειται να υποβληθούν σε ιατρική θεραπεία που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά τους, όπως θεραπεία κατά του καρκίνου η κρυοσυντήρηση ωαρίων ή εμβρύων μπορούν να εξασφαλίσουν μια μελλοντική εγκυμοσύνη.
  • Παράλληλα σωτήρια μπορεί να είναι και η κρυοσυντήρηση σπέρματος για τους άντρες που είτε πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία που μπορεί να βλάψει το σπέρμα είτε βλέπουν τις παραμέτρους του σπερμοδιαγράμματος να εξελίσσονται με το χρόνο όλο και πιο αρνητικά.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον ειδικό γυναικολόγο γονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Dr Μαρινάκη.

NEWSIT

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Η χορτοφαγική διατροφή κάνει καλό: Προστατεύει από καρκίνο και καρδιοπάθεια

Η χορτοφαγική διατροφή, ακόμη κι αν δεν είναι “αυστηρή” προστατεύει την υγεία και μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων, όπως καρκίνος και καρδιοπάθεια, έδειξαν μελέτες που έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια.

Ανασκόπηση δημοσιευμένων εργασιών των τελευταίων δύο δεκαετιών, η οποία παρουσιάζεται στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE», έδειξε ότι η χορτοφαγική διατροφή, vegetarian και vegan, συνδέεται με καλύτερη κατάσταση της υγείας. Οι ερευνητές εξέτασαν 48 εργασίες που δημοσιεύθηκαν την περίοδο 2000-2023 και ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ φυτικής διατροφής, καρδιαγγειακής υγείας και κινδύνου καρκίνου.

Η ανάλυση έδειξε ότι συνολικά η vegetarian και η vegan διατροφή έχουν ισχυρή στατιστική συσχέτιση με καλύτερη κατάσταση υγείας σε διάφορους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με καρδιομεταβολικά νοσήματα, καρκίνο και θνησιμότητα, όπως η αρτηριακή πίεση, η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και ο δείκτης μάζας σώματος.

Αυτού του είδους η διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσουγαστρεντερικούκαρκίνου, καρκίνου του προστάτη και θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ωστόσο, οι έγκυες με χορτοφαγική διατροφή δεν αντιμετώπισαν καμία διαφορά στον κίνδυνο διαβήτη κύησης και υπέρτασης σε σύγκριση με εκείνες που δεν ακολουθούσαν φυτική διατροφή.

Συνολικά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι χορτοφαγικές διατροφές συνδέονται με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η στατιστική ισχύς αυτής της συσχέτισης περιορίζεται σημαντικά από τις διαφορές μεταξύ των μελετών όσον αφορά στα συγκεκριμένα διατροφικά σχήματα που ακολουθήθηκαν, τα δημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων, τη διάρκεια της κάθε μελέτης και άλλους παράγοντες.

Επιπλέον, ορισμένες χορτοφαγικές διατροφές μπορεί να συνδέονται με ελλείψεις βιταμινών και ανόργανων συστατικών για ορισμένους ανθρώπους.

Έτσι, οι ερευνητές προειδοποιούν κατά των συστάσεων ευρείας κλίμακας για χορτοφαγική διατροφή έως ότου ολοκληρωθούν περισσότερες έρευνες.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ