Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Καθοριστικές οι επόμενες δύο εβδομάδες για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής χρονιάς

Οι επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να «διαλευκάνουν» ως έναν βαθμό την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς στην Ελλάδα, όπως τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ φορείς του ξενοδοχειακού κλάδου. Έναν και πλέον μήνα μετά το άνοιγμα της τουριστικής βιομηχανίας την χαρακτηρίζουν ακόμα και σήμερα «ομιχλώδη και αχαρτογράφητη», καθώς οποιαδήποτε πρόβλεψη περνά από την «κρησάρα της πανδημίας».

Πρόεδρος ΞΕΕ: Τα μέτρα στήριξης του κλάδου πρέπει να συνεχιστούν με στοχευμένες εξειδικεύσεις

Τελειώνοντας ο Ιούνιος είναι προφανές πως η φετινή σεζόν αποδεικνύεται ασταθής και δικαιώνει την επιλογή του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας να μην εκφράσει πρόβλεψη για το 2021, σημειώνει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός. Τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι εθνικές πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας σε κρίσιμες χώρες – αγορές είναι που καθορίζουν τη ροή επισκεπτών προς τη χώρα μας και εντείνουν την αβεβαιότητα στον ξενοδοχειακό κλάδο, αναφέρει.

Μπορεί να υπάρχει παγκοσμίως η επιθυμία για ταξίδια, διαφαίνεται ωστόσο πως θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να βρουν πεδίο έκφρασης και συνεπώς να φέρουν την ανάκαμψη στον κλάδο. Επιπλέον, η ανάκαμψη δεν πρόκειται να είναι ούτε οριζόντια γεωγραφικά, ούτε ισομερώς κατανεμημένη στις διάφορες μορφές τουρισμού και ειδικά μεταξύ αυτών που έχουν ήδη πληγεί περισσότερο, όπως ο αστικός τουρισμός, ο ορεινός τουρισμός, ο συνεδριακός – εκθεσιακός τουρισμός, αναφέρει ο κ. Βασιλικός.

Την ίδια στιγμή ο κ. Βασιλικός σημειώνει ότι τα μέτρα στήριξης που έχουν παίξει μέχρι σήμερα καταλυτικό ρόλο στην ανθεκτικότητα του κλάδου πρέπει να συνεχιστούν με στοχευμένες εξειδικεύσεις. Καθώς η ανάκαμψη δεν θα έχει ομοιόμορφα χαρακτηριστικά, έτσι και η άρση των μέτρων στήριξης δεν θα πρέπει να γίνει οριζόντια ή απότομα. Σε πολλές περιοχές και κατηγορίες προβληματίζει η άρση της αναστολής συμβάσεων από 1/7/2021 καθώς δεν υπάρχει ακόμη η παραμικρή ένδειξη πως η ζήτηση θα μπορέσει να καλύψει την προσφορά, έστω και με το πλαίσιο του «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ». Ιδιαίτερα μάλιστα για τα αστικά κέντρα, όπου η ζήτηση δεν πρόκειται, ακόμα και υπό ιδανικές συνθήκες, να επανέλθει από πριν τον μήνα Σεπτέμβριο, ένα μεταβατικό στάδιο κρίνεται αναπόφευκτο. Απαιτείται, όπως εξηγεί, διαρκής παρακολούθηση και στοχευμένη δράση ώστε να περάσουμε όλοι μαζί στην «επόμενη μέρα» και το ελληνικό ξενοδοχείο να παίξει ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στην οικονομία, την απασχόληση και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών.

Πρόεδρος ΠΟΞ: Οι απόλυτα «ζεστοί πελάτες» για την Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι οι Βαλκάνιοι

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πλέον στα συστήματα κρατήσεων εισέρχονται κρατήσεις, αλλά από εθνικότητες που το τοπίο είναι ξεκάθαρο, αναφορικά με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ταξιδεύσει κάποιος. H Γερμανία εξηγεί ο κ. Τάσιος τοποθέτησε πρόσφατα την Ελλάδα στο “πράσινο”, αλλά η αποτύπωση με όρους «κρατήσεων» θα λάβει χώρα από τις 15 Ιουλίου και έπειτα. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για τη ρωσική αγορά, όπως αναφέρει. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο, ότι οι απόλυτα «ζεστοί πελάτες» για την Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι οι Βαλκάνιοι, παρά τα προβλήματα στα σύνορα, συμπληρώνει ο κ. Τάσιος.

Και σε αυτή τη χρονική η συγκυρία ο μεγάλος άγνωστος για τον ελληνικό τουρισμό παραμένει ο «Άγγλος τουρίστας», πότε δηλαδή αυτός θα μπορεί να ταξιδεύσει χωρίς να μπει σε καραντίνα όταν γυρίσει στην πατρίδα του. Ο πρόεδρος της ΠΟΞ ελπίζει ότι “πράσινο φως” για τον Άγγλο ταξιδιώτη μπορεί να δοθεί μετά την 19η Ιουλίου, δεδομένου του γεγονότος ότι στην Αγγλία τα σχολεία φέτος κλείνουν 25 Ιουλίου. Ωστόσο, εκτιμά ότι θα χαθεί ο Ιούλιος για την εγχώρια τουριστική βιομηχανία σε ό,τι αφορά τις ελεύσεις Άγγλων επισκεπτών. Ακόμα κι έτσι όμως, σημειώνει ο κ. Τάσιος, η αγγλική αγορά για την Ελλάδα είναι ακόμα πολύ σημαντική για Οκτώβριο και Νοέμβριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Στην Κρήτη για παράδειγμα οι ξενοδόχοι, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, θα επεκτείνουν την δραστηριότητά τους έως και 20 Νοεμβρίου, αν όλα εξελιχθούν ομαλά στο μέτωπο της πανδημίας και φυσικά οι αγορές του εξωτερικού στέλνουν κόσμο στο νησί και στην Ελλάδα γενικότερα. Αντίστοιχο μήνυμα στέλνουν και τα νησιά του Ιονίου, μέσω της αντιπροέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και προέδρου του συλλόγου ξενοδόχων Ζακύνθου, Χριστίνας Τετράδη, η οποία σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι ξενοδόχοι, όσο επιτρέπουν τα προγράμματα των Tour Operators μπορούν να έχουν ανοικτά τα ξενοδοχεία τους. Η κυρία Τετράδη υπενθυμίζει ότι η αγγλική αγορά είναι βασική αγορά για τα Ιόνια νησιά, καθώς προσελκύουν περίπου 1 εκατομμύριο Άγγλους κάθε χρόνο και κάνει λόγο για μια μεγάλη ζημία που θα προκύψει στην εγχώρια οικονομία των νησιών, αν δεν τα επισκεφτούν φέτος Άγγλοι.

Για τον Γερμανό οι διακοπές είναι «Must»

Στον αντίποδα, φέτος όπως και πέρυσι, η γερμανική αγορά είναι αυτή που θα στηρίξει τον ελληνικό τουρισμό υπογραμμίζει το μέλος του ΞΕΕ και πρόεδρος των Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης που τονίζει ότι για τον Γερμανό οι διακοπές είναι «Must» και ειδικά η Κρήτη. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα, όπως ενημερώνει το γραφείο του ΕΟΤ στην Γερμανία, έδειξε πως το 70% των Γερμανών επιθυμούν να ταξιδέψουν. Οι περισσότεροι Tour Operators της Γερμανίας, αναφέρει η επικεφαλής του γραφείου Βίκυ Στρούμπου, θεωρούν ότι το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου είναι αυτό κατά το οποίο θα υπάρξει έκρηξη κρατήσεων και ταξιδιών, με την προοπτική να επεκταθεί το καλοκαίρι έως το Νοέμβριο. Παραμένοντας στην Κρήτη, ο κ. Τσακαλάκης αναφέρει ότι ξενοδοχεία του νομού Ρεθύμνης κινούνται με χαμηλές πληρότητες από 5% έως 20% και τον Μάιο στην Κρήτη ήλθαν 90.000 επισκέπτες. Με την Αγγλία και τη Ρωσία να είναι ακόμα εκτός «παιχνιδιού» δεν υπάρχουν προσδοκίες για υψηλές πληρότητες φέτος και κάνει λόγο για μια ακόμη χρονιά επιβίωσης των ξενοδοχείων.

Οι εκπρόσωποι της TUI κάνουν λόγο για 450.000 θέσεις για Ελλάδα κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου

Να σημειωθεί ότι από την Κυριακή ανοίγει και η αγορά της Ολλανδίας για την Ελλάδα με πτήσεις στα ελληνικά αεροδρόμια πλην της Αττικής. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι ολόκληρη η Ελλάδα είναι εκτός του καταλόγου με τις «περιοχές κινδύνου» από την Κυριακή για την Γερμανία, γεγονός που είχε σχολιαστεί θετικά από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. Τις τελευταίες ημέρες η TUI, υπενθυμίζει η κυρία Στρούμπου, ανακοίνωσε πως οι κορυφαίοι προορισμοί του Ομίλου για αυτό το καλοκαίρι είναι η Ρόδος, η Κρήτη, η Κως, η Ίμπιζα, η Τενερίφη, τα Γκραν Κανάρια, η Μαγιόρκα, τα παράλια της Τουρκίας αλλά και η περιοχή Mecklenburg Vorpommern στη Βόρεια Γερμανία, η οποία τα τελευταία τρία περίπου χρόνια είναι στην πρώτη θέση μεταξύ των Κρατιδίων όσον αφορά στον εσωτερικό τουρισμό, ξεπερνώντας την παραδοσιακά πρώτη μέχρι πρότινος Βαυαρία. Οι εκπρόσωποι της TUI, οι οποίοι κάνουν λόγο για 450.000 θέσεις για Ελλάδα κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, επιβεβαιώνουν και την αύξηση κρατήσεων για διακοπές εντός Γερμανίας.

Χαμηλές οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Άγιο Πνεύμα συνολικά και άνοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Σε ό,τι αφορά τέλος το εγχώριο μέτωπο, ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος, αφού σημειώνει ότι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος δεν άφησε ισχυρό αποτύπωμα στα ελληνικά ξενοδοχεία εστίασε στην άνθιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης που παρατηρήθηκε το συγκεκριμένο διάστημα και ζήτησε εντατικοποίηση των ελέγχων σε καταλύματα (τύπου airbnb) που εξακολουθούν, όπως λέει, να κινούνται στην «γκρίζα» ζώνη της οικονομίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται με την ισότητα στους όρους του παιχνιδιού. Με την πανδημία ουσιαστικά να κινεί τα νήματα των αποφάσεων σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο, ο κ. Τάσιος σημειώνει ότι φέτος δύσκολα θα επιτευχθεί το 50% του 2019 σε αριθμούς και έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό.

Κ. Χαλκιαδάκης

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΕΛΛΑΔΑ

Δικηγόροι Αθήνας: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του δικαστικού χάρτη

Την αντίδραση τους στην εφαρμογή, από το υπουργείο Δικαιοσύνης, του δικαστικού χάρτη εξέφρασαν οι δικηγόροι της Αθήνας σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο χώρου του Ειρηνοδικείου Αθηνών, το οποίο καταργείται από σήμερα.

Οι δικηγόροι πραγματοποιούν σήμερα αποχή από τα καθήκοντα τους, διαμαρτυρόμενοι έντονα για τη μεταρρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας πως σχεδιάστηκε πρόχειρα και αποσπασματικά με ελλιπείς υποδομές σε κτίρια και στελέχωση.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, τόνισε πως οι δικηγόροι της Αθήνας έστειλαν ένα «ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο».

Ο κ. Βερβεσός τόνισε επίσης πως η κυβέρνηση «δεν μπορεί να σχεδιάζει μεταρρυθμίσεις στα χαρτιά, χωρίς να έχει ενημερώσει για τις δικαστικές αίθουσες, χωρίς να έχει υπαλλήλους, χωρίς να έχει προβεί σε όλες απαραίτητες εργασίες υποδομής αφήνοντας μια σειρά από δικονομικά ζητήματα ανοιχτά. Είναι χιλιάδες οι υποθέσεις που εκκρεμούν σήμερα στο πρωτοδικείο της Αθήνας, το μεγαλύτερο πρωτοδικείο της χώρας με μια πλήρη ανοργανωσιά, με υποφακέλους οι οποίοι έρχονται τώρα από το ένα δικαστήριο στο άλλο χωρίς την λειτουργία του συστήματος Solon. Είναι προφανές ότι όλοι θέλουμε να επιταχυνθεί η δικαιοσύνη, όμως δεν είναι μόνο θέμα ενοποίησης του Ά Βαθμού, είναι θέμα που αφορά τις διαδικασίες και τις υποδομές. Η κυβέρνηση πρέπει να μας πει και μα μας εξηγήσει πώς θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα με αυτήν την τομή που κάνει, για την οποία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο και ό,τι μέτρα πήρε τα ψήφισε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα».

Ο Θεόδωρος Μαντάς, πρώην αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, επεσήμανε «με μία πρωτοφανή επίδειξη ενότητας και αγωνιστικότητας οι δικηγόροι της Αθήνας στέκονται σθεναρά απέναντι σε σχεδιασμός επί χάρτου, διεκδικούν δημιουργία υποδομών ικανών να αναβαθμίζουν το σύστημα απονομής δικαιοσύνης και να διασφαλίζουν την λειτουργία του κράτους δικαίου».

Ο πρώην αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, Θέμης Σοφός, τόνισε «όλοι οι δικηγόροι που διακονούμε το λειτούργημα μας μέσα στα ακροατήρια το λειτούργημα αυτό είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά και θα πρέπει να προστατεύεται πρωτίστως από την Πολιτεία με τις αβελτηρίες, τα λάθη, την βιασύνη για την εφαρμογή ενός νέου δικαστικού χάρτη; ο οποίος ήδη την πρώτη μέρα εμφανίζει πληθώρα προβλημάτων εφαρμοσιμότητας. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν μπορεί να κρύβει τα λόγια του, πρέπει να διαμαρτυρηθούμε και γι’ αυτό είμαστε όλοι σήμερα εδώ για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι η βιασύνη αυτή στις λειτουργίες της δικαιοσύνης μόνο κακό μπορεί να κάνει ευχόμαστε να είσαι ακουστεί ο λόγος μας και να διορθωθούν σοβαρά σφάλματα».

NEWSIT

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των δικηγόρων της Αθήνας κατά του δικαστικού χάρτη

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Ρόδο: Καίγεται δάσος στη Μαρίτσα – Μήνυμα του 112 για ετοιμότητα

Επί ποδός βρίσκεται η πυροσβεστική καθώς μεγάλη φωτιά ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας (16.9.2024) στη Ρόδο, ενώ εστάλη και μήνυμα του 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά έχει εκδηλωθεί σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μαρίτσα της Ρόδου.

Έχουν κινητοποιηθεί 60 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρου τμημάτων και 20 οχήματα.

Από αέρος επιχειρούν 3 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

 

Λίγο μετά τη μία εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής να είναι σε ετοιμότητα.

 

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν απειλούνται κατοικίες.

NEWSIT

Μεγάλη φωτιά σε δάσος στη Ρόδο: Σηκώθηκαν 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα – Μήνυμα του 112 για ετοιμότητα

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κλιματική κρίση: Αραιές βροχές και αύξηση της θερμοκρασίας «στερεύουν» τις λίμνες Βόλβη, Κορώνεια, Δοϊράνη και Πικρολίμνη

Τον κώδωνα του κινδύνου για τέσσερις φυσικές λίμνες της Κεντρικής Μακεδονίας κρούουν οι ειδικοί, σημειώνοντας πως παρατηρείται σημαντική πτώση στη στάθμη τους, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Ο λόγος για τις λίμνες Βόλβη, Κορώνεια, Δοϊράνη και Πικρολίμνη, οι οποίες σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρουσιάζουν πτωτική τάση στη στάθμη τους, κυρίως λόγω των αραιών βροχοπτώσεων, της αύξησης της θερμοκρασίας και της έντασης των αδρεύσεων μέσω απολήψεων νερού, φαινόμενα που έχουν προκληθεί από την κλιματική κρίση.

Τα συμπεράσματα προκύπτουν σε έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων – Υγροτόπων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας που λειτουργεί από το 2012 το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης υδάτων των λιμνών υπό την εποπτεία της Γενικής Διεύθυνσης Υδάτων του ΥΠΕΝ.

«Η περιοχή των λιμνών της Κεντρικής Μακεδονίας, βιώνει τις κλιματικές συνθήκες οι οποίες έχουν ήδη, λίγο πολύ, περιγραφεί από τα παγκόσμια και περιφερειακά κλιματικά μοντέλα για την περιοχή της Μεσογείου» σημειώνεται στην έκθεση. «Χαρακτηριστικά», όπως εξηγείται, «από τις αρχές του 2024, οι τιμές της μέσης μέγιστης μηνιαίας θερμοκρασίας, βρίσκονται στα ανώτερα επίπεδα της περιόδου 2013-2023 και το ετήσιο ύψος βροχής για τα έτη 2023 και 2024 αρκετά χαμηλά. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί υδρολογικές πιέσεις στις λίμνες και επιτείνει την ανάγκη μείωσης των απολήψεων νερού από τις υδρολογικές λεκάνες των λιμνών» αναφέρεται στην έκθεση. Ως παράγοντες που συμβάλλουν στο φαινόμενο, δεν είναι μόνο το χαμηλό ύψος βροχοπτώσεων στις περιοχές των λιμνών τα τελευταία έτη αλλά και οι αυξημένες θερμοκρασίες που επιτείνουν την απώλεια νερού από τις λίμνες τόσο άμεσα, μέσω της αύξησης της εξάτμισης, όσο και έμμεσα μέσω της αύξησης των αρδευτικών αναγκών».

Όπως αποτυπώνουν οι επιστήμονες στην έκθεση, «αν και απολήψεις νερού άμεσα από τις λίμνες (με εξαίρεση τη Βόλβη), δεν πραγματοποιούνται για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών, εντούτοις η κάλυψή τους με αντλήσεις από υπόγειους υδροφορείς οι οποίοι βρίσκονται σε επικοινωνία με τις λίμνες (όπως για παράδειγμα η Κορώνεια), οδηγεί στην ταπείνωση της στάθμης και των δύο».

«Οι βροχοπτώσεις, οι οποίες τα τελευταία δύο έτη βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, επηρεάζουν τη στάθμη» ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), η υδρογεωλόγος στο ΕΚΒΥ, Ειρήνη Βαρσάμη. Στο φαινόμενο συντελεί και η θερμοκρασία, είτε άμεσα εξατμίζοντας κάποια ποσότητα από τη λίμνη, είτε έμμεσα αυξάνοντας τις αρδευτικές ανάγκες της περιοχής.

«Είναι σίγουρα ένα κλιματικό μοντέλο που επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια και ειδικά φέτος, το ρεκόρ που παρατηρήσαμε εμείς ήταν στις θερμοκρασίες. Συγκεκριμένα για τις 4 λίμνες, αν δούμε τον κοντινότερο σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου, θα διαπιστώσουμε ότι οι θερμοκρασίες όλο τον χρόνο βρίσκονται σε τιμές ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία», εξήγησε η Ειρήνη Βαρσάμη.

«Στην Κορώνεια», συνέχισε, «δεν έχουμε απολήψεις για άρδευση, αλλά από τη στιγμή που ο υπόγειος υδροφορέας επικοινωνεί στην ουσία με την λίμνη και η γύρω περιοχή αντλεί από τον υπόγειο υδροφορέα ποσότητες νερού για άρδευση, επηρεάζεται και η λίμνη».

Γενικότερα, στις συγκεκριμένες 4 λίμνες, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΕΚΒΥ, φαίνεται μια πτωτική τάση της στάθμης τα τελευταία χρόνια και συνεπώς και του συνολικού τους όγκου.

«Τώρα, όταν μιλάμε για μια λίμνη σαν την Κορώνεια που είναι γενικώς αβαθής, τότε η συνολική ποσότητα που χάνει θα φανεί πιο έντονα στο αποτέλεσμα», προσθέτει η κ. Βαρσάμη.

Κατά τα έτη 2014 – 2015, η στάθμη και των τεσσάρων λιμνών αυξήθηκε σχετικά απότομα, από 2 μέτρα έως και 2,5 μέτρα, όπως στην περίπτωση της λίμνης Κορώνειας, γεγονός που οφείλεται στις συχνές βροχοπτώσεις. Από το 2016 και μετά, παρατηρείται πτωτική πορεία έως και το 2019. Κατά το έτος αυτό παρατηρείται η ελάχιστη στάθμη της Βόλβης για τη 12ετία που διανύουμε. Από το έτος 2020 έως και τον Αύγουστο του 2024, η μέση στάθμη των λιμνών Βόλβης και Κορώνειας, φαίνεται να σταθεροποιείται ακολουθώντας το μοτίβο των ετήσιων βροχοπτώσεων. Η στάθμη της Πικρολίμνης από το 2020 και μετά, μειώθηκε εκ νέου προκαλώντας αρκετά συχνά ακόμη και την αποξήρανσή της, όπως φέτος το καλοκαίρι.

Καλύτερη η κατάσταση στη Δοϊράνη

Εξαίρεση στην παραπάνω εικόνα, αποτελεί η στάθμη της λίμνης Δοϊράνης, η οποία μετά την άνοδο του 2015, συνέχισε να αυξάνεται έως και το 2018 οπότε η μέση ετήσια τιμή της σταθεροποιήθηκε έως και το 2020, έτος από το οποίο αρχίζει η καθοδική πορεία της στάθμης της. Έως και το 2022 ο ετήσιος ρυθμός πτώσης της ήταν μικρότερος του μισού μέτρου. Από το 2022 όμως και στη συνέχεια, η ετήσια πτώση της στάθμης της φαίνεται ότι ξεπερνάει το ένα μέτρο ακολουθώντας και πάλι το μοτίβο των βροχοπτώσεων της τελευταίας τριετίας.

«Στη Δοϊράνη δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, δηλαδή έντονη πτώση της στάθμης σε σχέση με τις άλλες 3 λίμνες, καθώς, όπως εμφανίζεται στα διαγράμματα της δεκαετίας, διατηρείται η στάθμη σε ένα επίπεδο, κάτι που αποδίδεται στο ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αντλήσεις στην περιοχή για άρδευση», καταλήγει η κ. Βαρσάμη.

NEWSIT

Αραιές βροχές και αύξηση της θερμοκρασίας «στερεύουν» τις λίμνες Βόλβη, Κορώνεια, Δοϊράνη και Πικρολίμνη

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ