Connect with us

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σκιάθος: Κοσμοπολίτισσα και εμβολιασμένη «ποντάρει» στους Έλληνες

της απεσταλμένης μας Α. Καρυπίδου

Είναι κοσμοπολίτισσα, συνδυάζει το πράσινο με το γαλάζιο, το βουνό με τη θάλασσα, την ιστορία με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τηρεί όλα τα πρωτόκολλα της πανδημίας, αφού οι ντόπιοι έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό που «αγγίζει» το 95%. Η Σκιάθος έχει έρθει και πάλι σε απόσταση «αναπνοής» από τη βόρεια Ελλάδα, χάρη στη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκη- Σποράδες και τα πρώτα μηνύματα δείχνουν ότι το νησί θα κερδίσει φέτος πολλούς Έλληνες και Βαλκάνιους τουρίστες.

Άλλωστε, έχει να περηφανεύεται για το Μπούρτζι, που προσφέρει μαγευτική θέα στους επισκέπτες, τις αξέχαστες βόλτες στο παλιό κάστρο, τις γαλαζοπράσινες παραλίες με ψιλή άμμο, το σεργιάνι στα γραφικά σοκάκια, για τα φρέσκα ψάρια, για τη νυχτερινή ζωή που «κάθεται» αναπαυτικά στην περιοχή «Μαξιλάρες». Είναι το νησί όπου, εκτός από τη φιλοξενία των μόνιμων κατοίκων, ο τουρίστας θα βρεθεί να περπατά δίπλα σε αστέρες του Χόλιγουντ και να κάνει μπάνιο σε ακτές με θέα την υπερπολυτελή θαλαμηγό σεΐχη στ’ ανοιχτά.

Μαζί με την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου σχεδιάστηκε, υφάνθηκε και υψώθηκε η πρώτη ελληνική σημαία το 1807 και άνοιξε τον δρόμο προς την ελευθερία του Έθνους και με πολλά ακόμη κρυμμένα «μυστικά», η Σκιάθος καθίσταται πιο ελκυστική. Με τα περίπου 100 ξενοδοχεία και τα δεκάδες ακόμη ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, για όλα τα βαλάντια, περιμένει πλέον να ανάψει το «πράσινο φως» για να μπορέσουν να έρθουν οι μεγάλοι «παίκτες» που στηρίζουν κάθε χρόνο τον τοπικό τουρισμό, οι Βρετανοί και οι Σκανδιναβοί. 

Αυτή τη στιγμή, οι κρατήσεις είναι ιδιαίτερα μειωμένες, με τους επιχειρηματίες να ποντάρουν πολλά στους Έλληνες αλλά και τους Βαλκάνιους ταξιδιώτες. Οι Ρουμάνοι ξεκίνησαν τις αφίξεις με τσάρτερ, όπως επίσης και οι Ισραηλινοί. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ήταν ένα πρώτο κρας τεστ και υπολογίζεται ότι ταξίδεψαν προς τις Σποράδες μόνο από Θεσσαλονίκη γύρω στα 1.500 άτομα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας. 

«Διαβεβαιώνω ότι θα φροντίσουμε να υπάρχει ασφάλεια. Έχει εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού, υπάρχει υγειονομική κάλυψη με μοριακό αναλυτή στο Κέντρο Υγείας του νησιού, κινητή μονάδα υγείας που διενεργεί συνέχεια τεστ, μια ομάδα στρατιωτικών γιατρών που κάνει συνεχώς ελέγχους σε επιχειρήσεις και φορείς για να ελέγχουμε την υγειονομική επιτήρηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζούμας.

Οι ξενοδόχοι εκφράζουν επιφυλάξεις για το πώς θα κινηθεί η σεζόν, δεδομένου ότι Βρετανοί και Σκανδιναβοί δεν μπορούν ακόμη να ταξιδέψουν και αναμένουν τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. «Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 70% κάτω σε σχέση με άλλες χρονιές. Εάν δεν “ περπατήσει” η βρετανική ή σκανδιναβική αγορά θα είναι μια χαμένη χρονιά, όμως δεν θα φταίει η δική μας πλευρά. Η χώρα έχει κάνει τα πάντα, έχει εμβολιάσει τον κόσμο, έχει ανοίξει τα σύνορα. Τα ανοιχτά ξενοδοχεία είναι πλήρως ασφαλή, τηρούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας ενώ πλήρως ασφαλές είναι και το νησί. Ο κόσμος που θα αποφασίσει να έρθει στη Σκιάθο θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Πάνος Ανδριτσόπουλος.

Οι 69 παραλίες, το μονοπάτι για άτομα με αναπηρία και το σπίτι του Παπαδιαμάντη

Η Σκιάθος φημίζεται για τα γαλαζοπράσινα νερά της με ψιλή άμμο και λευκά βότσαλα. Η παραλία Κουκουναριές είναι το σήμα κατατεθέν, όμως η Μπανάνα, τα Λαλάρια, ο Βρωμόλιμνος, η Καναπίτσα, η Μεγάλη Άμμος δεν πηγαίνουν πίσω. Το νησί διαθέτει μια τεράστια ακτογραμμή, με 69 παραλίες, την οποία μπορείς να προσεγγίσεις πέρα από το αυτοκίνητο και με καραβάκι που κάνει συνεχώς διαδρομές.
Παράλληλα, διαθέτει δίκτυο μονοπατιών για εναλλακτικό τουρισμό που ξεπερνά τα 100 χλμ. Η δημοτική αρχή της Σκιάθου έχει πάρει την έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού για 15 περιπατητικές διαδρομές και αυτό το διάστημα «τρέχει» ο καθαρισμός αλλά και η χαρτογράφησή τους.

Στα αξιοσημείωτα είναι και το γεγονός πως για πρώτη φορά χαρτογραφείται μονοπάτι για άτομα με αναπηρία, τα οποία ακόμη και με αμαξίδιο θα μπορούν να κάνουν τη διαδρομή που θα ξεκινά γύρω από τη λίμνη Στροφυλιάς και θα καταλήγει στη φημισμένη παραλία Κουκουναριές.

«Δεκαπέντε διαφορετικές περιπατητικές διαδρομές, που η καθεμία αντιπροσωπεύει διαφορετικό κομμάτι του νησιού, ενώ για πρώτη φορά χαρτογραφείται μονοπάτι ΑμΕΑ στις Κουκουναριές. Αν περπατήσει κάποιος και τις 15 διαδρομές θα δει όλο το νησί με τα πόδια», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Σκιάθου, Διαμαντής Μαθηνός.

Πάντως, παρά τις όποιες προκλήσεις της θάλασσας, του φαγητού και της παρέας, οι τουρίστες δεν παραλείπουν μια επίσκεψη στο Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη,  που βρίσκεται στη χώρα και αποτελεί ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο ύψιστης σημασίας για τη Σκιάθο. Είναι το πατρικό σπίτι όπου έζησε ο κορυφαίος Έλληνας διηγηματογράφος με τους γονείς και τα αδέλφια του, μεγάλωσε και πέθανε.

Αποτελεί πόλο έλξης με φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα του συγγραφέα, έπιπλα, ρούχα και άλλα ενθύμια που κοσμούν το Σπίτι – Μουσείο. Για τους επισκέπτες που ψάχνουν να πάρουν επιπλέον «μυρωδιά» από το νησί υπάρχει ακόμη το Σκιαθίτικο Σπίτι, το Ναυτικό Μουσείο, αλλά και το οινοποιείο Παρίσση -το μοναδικό σε Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο- που είναι χτισμένο 100 μέτρα πάνω από το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία.
 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Grecotel ενεργός υποστηρικτής δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η Grecotel ενώνει τη φωνή της με την επιστημονική κοινότητα και όσους φροντίζουν να παραδώσουν στην επόμενη γενιά ένα πλανήτη απαλλαγμένο από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής και καλωσορίζει στο Ρέθυμνο το τριήμερο οικολογικό συμπόσιο «ΓΗ: Ένας Βιώσιμος Πλανήτης για όλους – Κάλεσμα για Δράση – Η αλλαγή είναι εφικτή»,  οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα 10 και θα διαρκέσουν έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2024. Διοργανωτές του συμποσίου η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Εθνικό Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και η Περιφέρεια Κρήτης.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η ανάδειξη της Grecotel ως “Μέγα Χορηγού” του συμποσίου στο Ρέθυμνο,  σηματοδοτεί τις προθέσεις του ξενοδοχειακού οργανισμού,  να στρέψει το βλέμμα στις τοπικές κοινωνίες, που με την παρακίνηση και την ενημέρωση μπορούν να σταθούν απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. H κλιματική αλλαγή απαιτεί συνέργειες αλλά και στήριξη της ακαδημαϊκής κοινότητας και του επιστημονικού προσωπικού της χώρας. Η Grecotel αναγνωρίζοντας το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, “δηλώνει” ενεργός υποστηρικτής πρωτοβουλιών που μπορούν να καταστήσουν μια ουσιαστική αλλαγή εφικτή και στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής.

Η Grecotel είναι μεταξύ άλλων μέλος του UN Global Compact Network Greece. Το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών (UN Global Compact) είναι μια εθελοντική πρωτοβουλία, που βασίζεται στη δέσμευση των επιχειρήσεων για εφαρμογή Οικουμενικών Αρχών βιωσιμότητας και ανάληψη δράσεων υποστήριξης των στόχων των Ηνωμένων Εθνών.

Οι εργασίες του Συμποσίου, που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου,  θα πραγματοποιηθούν στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως (ανάμεσά τους και η Μονή Αρκαδίου), του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, παράρτημα του Εθνικού Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, πρόεδρος του οποίου είναι η Φαλή Βογιατζάκη, η ακούραστη οραματίστρια για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και ψυχή και αυτής της διοργάνωσης.

Με περισσότερα από 2.000 διεθνή βραβεία και διακρίσεις που έχει λάβει ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη-Grecotel, αναγνωρίζεται σήμερα ως ο ηγέτης της ξενοδοχειακής αγοράς, ο μεγαλύτερος ελληνικός τουριστικός όμιλος και μία από τις πλέον δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις.  Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ICAP (Κλαδική Μελέτη για Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις, Νοέμβριος 2023), ο όμιλος κατέχει την πρώτη θέση με μερίδιο 4,5% βάσει αξίας και 3,5% βάσει συνόλου κλινών για τα ξενοδοχεία πολυτελείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πάνω από 40.000 έκαναν διακοπές τον Αύγουστο με voucher κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ

Συνολικά 40.234 επιταγές κοινωνικού τουρισμού 2024-2025 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ενεργοποιήθηκαν σε τουριστικά καταλύματα της χώρας τον Αύγουστο, τον δεύτερο μήνα του προγράμματος.
Ως δημοφιλέστερος προορισμός αναδείχτηκε η Εύβοια, ενώ ακολουθούν η Χαλκιδική και η Πρέβεζα.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι διακοπές μπορούν να πραγματοποιηθούν έως τις 30 Ιουνίου 2025.
Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το μητρώο παρόχων, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.
Για διαμονή σε τουριστικά καταλύματα των νήσων Λέρου, Λέσβου, Χίου, Κω και Σάμου, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν, ενώ, για διαμονή σε τουριστικά καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας, εκτός Σποράδων, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.
Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, με αντίστοιχη επιδότηση κατά 20% και για τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15/12/2024 έως 14/01/2025) και του Πάσχα (από 11/04/2025 έως 27/04/2025).
Η αυξημένη επιδότηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας, εκτός Σποράδων.
Εκτός από τη διαμονή σε καταλύματα, επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Η συμμετοχή των δικαιούχων-ωφελουμένων ανέρχεται σε 25%, ενώ, για ΑμεΑ, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.
Για περισσότερες πληροφορίες https://www.dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos.
Γ.Μπ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μειωμένες ήταν τον Ιούλιο οι πληρότητες των ξενοδοχείων στην Πιερία παρά τη δυναμική εκκίνηση της φετινής θερινής σεζόν τον Απρίλιο

Μειωμένες ήταν τον Ιούλιο οι πληρότητες των ξενοδοχείων στην Πιερία παρά τη δυναμική εκκίνηση της φετινής θερινής σεζόν τον Απρίλιο, σύμφωνα με τους φορείς του τουρισμού στην περιοχή.
Οι Έλληνες επισκέπτες της Πιερίας αυξάνονται, μεταξύ άλλων διότι πολλοί προτιμούν φέτος τα παράλια της ηπειρωτικής χώρας για τις διακοπές τους, λόγω και της μεγάλης αύξησης στο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, που κάνει οικονομικά πιο ασύμφορο ένα ταξίδι στα νησιά. Ωστόσο, η αύξηση των Ελλήνων επισκεπτών δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει τις απώλειες που καταγράφονται στις οδικές αφίξεις από τη ρουμανική αγορά. Τα αυτοκίνητα με ρουμανικές πινακίδες είναι φέτος σημαντικά λιγότερα στους δρόμους της Πιερίας, γεγονός που πιθανότατα σχετίζεται με τις εξελίξεις γύρω από την ενσωμάτωση της Ρουμανίας στη Συνθήκη Σένγκεν, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Ηρακλής Τσιτλακίδης.

«Η πτώση στις οδικές αφίξεις από Ρουμανία υπολογίζουμε ότι ανέρχεται γύρω στο 40%. Η πτώση αυτή ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε μερική ενσωμάτωση της Ρουμανίας στη Σένγκεν, με τις διατυπώσεις να έχουν καταργηθεί στο κομμάτι των αεροπορικών ταξιδιών, αλλά όχι ακόμα στα οδικά. Οι Ρουμάνοι λοιπόν πιθανώς να προτίμησαν φέτος να ταξιδέψουν αεροπορικώς, χωρίς πολύωρες διατυπώσεις, σε προορισμούς που πριν δεν ήταν το ίδιο εύκολο να επισκεφτούν» εκτιμά ο κ. Τσιτλακίδης, σύμφωνα με τον οποίο οι προβλέψεις της Σένγκεν αναμένεται να ισχύσουν και για το οδικό κομμάτι από τις αρχές του 2025 ή και νωρίτερα, πιθανώς από τον Οκτώβριο. Μέχρι τότε ωστόσο, η κατάσταση με τις διατυπώσεις και τις καθυστερήσεις στις χερσαίες πύλες της Ελλάδας, ιδίως μετά τα μέσα Ιουνίου, «δεν κολακεύουν το ευρωπαϊκό προφίλ της χώρας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τοπικών επιχειρησιακών παραγόντων», λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων.

Κατά τον κ. Τσιτλακίδη, η φετινή θερινή τουριστική περίοδος άρχισε «ομαλά και ελπιδοφόρα». Από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Πιερίας ήταν αυξημένες σε σχέση με πέρυσι και όλα προϊδέαζαν για μια καλή σεζόν. Ωστόσο, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος δεν παύουν να αντιστοιχούν στο 60%-65% των διανυκτερεύσεων τουριστών που πραγματοποιούνται στην περιοχή κάθε χρόνο και η εικόνα για τους συγκεκριμένους μήνες δεν είναι το ίδιο θετική, όσο ήταν κατά την έναρξη της σεζόν. «Μεσοσταθμικά, οι πληρότητες εκτιμάμε ότι ήταν μειωμένες κατά 25%-30% τον Ιούλιο, λόγω και της μείωσης στις αφίξεις των Ρουμάνων. Αυξημένη είναι η παρουσία των Ελλήνων, κυρίως οικογενειών, κάτι που πιθανώς σχετίζεται με τα αυξημένα ναύλα των πλοίων. Έχουμε επισκέπτες από την κεντρική και νότια Ελλάδα και ιδίως από το Λεκανοπέδιο, οι οποίοι ανακαλύπτουν την Πιερία και τις ακτές της, τον Όλυμπο και άλλα θέλγητρα της περιοχής, έχοντας κάνει ένα οδικό ταξίδι, με “τακτοποιημένο” προϋπολογισμό. Δεν αρκούν όμως για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη Ρουμανία. Η Ρουμανία έχει τα τελευταία χρόνια την πρωτιά στη λίστα με τις εθνικότητες των κυριότερων επισκεπτών της Πιερίας, που συμπληρώνουν η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Σερβία και η Γερμανία, αλλά φέτος φαίνεται ότι χάνει την πρώτη θέση», λέει ο κ. Τσιτλακίδης.
Όσον αφορά τον Αύγουστο, παρότι μέχρι στιγμής εμφανίζει πολύ παρόμοια χαρακτηριστικά με τον Ιούλιο, ωστόσο η ελπίδα είναι ότι τελικά θα παρουσιάσει καλύτερη εικόνα, έστω με κρατήσεις και επισκέπτες «της τελευταίας στιγμής». «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο Αύγουστος θα εξελιχθεί τελικά καλύτερα από τον Ιούλιο, αλλά αυτό θα φανεί εν τοις πράγμασι, με τη βοήθεια και της ελληνικής αγοράς, η οποία κατά τις ημέρες γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο, συχνά φέρνει αφίξεις», επισημαίνει ο κ. Τσιτλακίδης.

Στο ερώτημα αν γίνονται νέες επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα στην Πιερία απαντά πως πράγματι υπάρχει κινητικότητα, τόσο με αδειοδοτημένες επενδύσεις (οι οποίες όμως ανέρχονται σε μονοψήφιο αριθμό και στην πλειονότητά τους δεν είναι μεγάλες), όσο και με πρότζεκτ που βρίσκονται υπό συζήτηση για το μέλλον. Άλλωστε βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαβούλευση για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο του Τουρισμού, το οποίο θα δημιουργήσει έναν χάρτη σε εθνική κλίμακα και θα προσδιορίσει πολλά επόμενα βήματα.

Εν αναμονή των εξελίξεων, ο κ. Τσιτλακίδης επισημαίνει ότι οι περιοχές στις οποίες παρατηρείται σήμερα η μεγαλύτερη ζήτηση από τουρίστες είναι η Παραλία της Κατερίνης και η Ολυμπιακή Ακτή και δευτερευόντως η Λεπτοκαρυά, ο Πλαταμώνας, οι Νέοι Πόροι και το Λιτόχωρο, αλλά και ορεινοί προορισμοί όπως το Ελατοχώρι. «Καλούμε τους ανθρώπους να επισκεφτούν την περιοχή μας, η οποία δεν έχει να επιδείξει μόνο το δίπτυχο ήλιος – θάλασσα. Έχουμε το μυθικό βουνό του Ολύμπου, που είναι επισκέψιμο όλον τον χρόνο, τουλάχιστον στα χαμηλά υψόμετρα, στο φαράγγι του Ενιππέα, αλλά και κοντινές περιοχές που θα μπορούσε να ειπωθεί πως ανήκουν και στη δική μας τουριστική ενδοχώρα, όπως τα Μετέωρα και η Βεργίνα» σημειώνει ο κ.Τσιτλακίδης._
Αλ.Γ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ