ΔΙΕΘΝΗ
Η Κίνα αυξάνει τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα στο 125% από αύριο

Η Κίνα θα αυξήσει τους δασμούς σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα από 84% σε 125% από αύριο Σάββατο 12 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει τους αμερικανικούς δασμούς στην Κίνα. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η Κίνα θα αγνοήσει περαιτέρω δασμούς από τις ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα.
«Δεδομένου ότι δεν υπάρχει πλέον καμία δυνατότητα αποδοχής από την αγορά για τα αμερικανικά προϊόντα που εξάγονται στην Κίνα υπό τα τρέχοντα επίπεδα δασμών, εάν η αμερικανική πλευρά συνεχίσει να επιβάλλει δασμούς στα κινεζικά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ, η κινεζική πλευρά δεν θα δώσει καμία σημασία σε αυτό», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ο Σι Τζινπίνγκ καλεί την ΕΕ σε κοινό μέτωπο απέναντι στις ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της Κίνας καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμπράξει με το Πεκίνο «για να αντισταθούν μαζί» στον εξαναγκασμό που δέχονται στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου με την Ουάσιγκτον του Ντόναλντ Τραμπ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
«Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβουν τις διεθνείς ευθύνες τους, να προστατεύσουν μαζί την οικονομική παγκοσμιοποίηση και το διεθνές εμπορικό περιβάλλον και «να αντισταθούν μαζί σε κάθε μονομερή εξαναγκασμό», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.
«Αυτό θα επιτρέψει όχι μόνο την διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας και των νόμιμων συμφερόντων μας, αλλά επίσης την προστασία της διεθνούς ισοτιμίας και δικαιοσύνης και την επιβολή του σεβασμού των διεθνών κανόνων και της διεθνούς τάξης», πρόσθεσε ο Σι.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός από την πλευρά του δήλωσε μετά την συνάντηση με τον κινέζο ηγέτη ότι «η Ισπανία και η Ευρώπη έχουν σημαντικό έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου με την Κίνα το οποίο πρέπει να βοηθήσουμε να αποκατασταθεί». «Δεν πρέπει να αφήσουμε τις εμπορικές εντάσεις να μπουν εμπόδιο στην δυναμική της ανάπτυξης των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση», εξήγησε ο Σάντσεθ.
Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται αντιμέτωπες με την καταιγίδα που προκάλεσε ο αμερικανικός πόλεμος των δασμών που εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ βυθίζοντας στην αβεβαιότητα και την αστάθεια τις αγορές.
ΔΙΕΘΝΗ
Αποκλεισμός ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα: Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί “τη λιμοκτονία ως όπλο”

Η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ, που αποκλείει από τις 2 Μαρτίου την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ότι χρησιμοποιεί «τη λιμοκτονία ως όπλο».
Οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Ίσραελ Κατς, που απέκλεισε την Τετάρτη την περίπτωση να επιτρέψει την εκ νέου είσοδο βοήθειας στη Γάζα, είναι «μια νέα δημόσια παραδοχή ενός εγκλήματος πολέμου», δήλωσε η Χαμάς σε ανακοίνωση.
«Αυτό περιλαμβάνει την καταφανή χρήση της λιμοκτονίας ως όπλου και τη στέρηση βασικών αγαθών -τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων-για τους αθώους αμάχους για έβδομη συνεχή εβδομάδα», πρόσθεσε η οργάνωση.
Το Ισραήλ μπλοκάρει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας από τις 2 Μαρτίου. «Καμία ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα εισέλθει στη Γάζα», δήλωσε ο Ίσραελ Κατς την Τετάρτη σε ανακοίνωση.
Το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) εκτίμησε αυτή την εβδομάδα ότι η Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνεται πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς εδώ και 18 μήνες, βιώνει «πιθανόν τη χειρότερη» ανθρωπιστική κατάσταση από την έναρξη της σύγκρουσης στις 7 Οκτωβρίου 2023.
ΤΦ
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Έλον Μασκ θέλει «λεγεώνα» απογόνων πριν από την Αποκάλυψη – Η εξαγορά σιωπής και οι συμφωνίες εκατομμυρίων δολαρίων με γυναίκες

Έλον Μασκ. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο – σύμφωνα με το Forbes – και στενός συνεργάτης του αμερικανού πρόεδρου, Ντόναλντ Τραμπ έχει έναν σκοπό: Να καταπολεμήσει την υπογεννητικότητα. Ωστόσο, τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του κρύβουν μία πολύ σκοτεινή ιστορία.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο ο Έλον Μασκ, ο οποίος και έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στην αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, έχει δημιουργήσει μία «λεγεώνα» παιδιών.
Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του βρίσκεται η πεποίθηση ότι ο παγκόσμιος ρυθμός γεννήσεων καταρρέει και το γεγονός αποτελεί μία υπαρξιακή απειλή για τον ανθρώπινο πολιτισμό.
Η λύση; Να κάνει περισσότερα παιδιά ο ίδιος και να ενθαρρύνει άλλους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο. Και δεν πρόκειται μόνο για λόγια.
Ο Έλον Μασκ έχει προσφέρει το σπέρμα του σε γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδιά, έχει χρησιμοποιήσει παρένθετες μητέρες κι έχει ενορχηστρώσει μυστικές συμφωνίες σε ένα πολύ στενό κύκλο προκειμένου να κρατήσει εκτός δημοσιότητας τις οικογενειακές υποθέσεις του, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Το σχέδιο έχεις ως εξής: Πρώτα προσεγγίζει γυναίκες μέσω της πλατφόρμα X, ζητώντας να γεννήσουν το παιδί του. Αφού… «συμφωνήσουν» συνάπτει μαζί τους συμφωνίες εκατομμυρίων δολαρίων, εξαγοράζοντας με αυτό τον τρόπο τη σιωπή τους.
Ο 53χρονος μεγιστάνας είναι γνωστό πως έχει αποκτήσει 14 παιδιά με τέσσερις διαφορετικές γυναίκες, ανάμεσά τους και η μουσικός Grimes, οπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα. Ωστόσο, πηγές είπαν στην Wall Street Journal ότι ο πραγματικός αριθμός των παιδιών του Έλον Μασκ μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος. Ο δισεκατομμυριούχος της Tesla φέρεται να αναφέρεται στα παιδιά του ως «λεγεώνα», παραπέμποντάς ευθέως στον ρωμαϊκό στρατό.
Η περίπτωση της Άσλι Σεντ Κλερ
Χαρακτηριστική της προσέγγισης του Έλον Μασκ στις γυναίκες που επιθυμεί να γεννήσουν το παιδί του είναι η γνωριμία του με την influencer Άσλι Σεντ Κλερ. Ήταν 2023 όταν ο μεγιστάνας της Τεχνολογίας ξεκίνησε να την ακολουθεί στο Χ, προχωρώντας, μάλιστα, σε σχόλια στις αναρτήσεις της.
Η πρόσκληση για μία συνάντηση από κοντά δεν άργησε. Ο Έλον Μασκ της ζήτησε να πάει στο Σαν Φρανσίσκο, ένα κάλεσμα το οποίο και αποδέχθηκε η influencer. Αμέσως η σχέση τους έγινε ερωτική. Μάλιστα, μετά την πρώτη τους ερωτική επαφή, ο Έλον Μασκ φέρεται να είπε στην Άσλι Σεντ Κλερ να «διαλέξει όνομα» για το μελλοντικό τους παιδί.
Λίγους μήνες αργότερα, η Άσλι Σεντ Κλερ φέρνει στον κόσμο ένα αγοράκι. Η ίδια ισχυρίζεται ότι πρόκειται για παιδί του Έλον Μασκ, κάτι που αρνείται μέχρι και σήμερα ο ίδιος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ η Σεντ Κλερ ήταν έγκυος, ο Μασκ φέρεται να της πρότεινε να φέρουν κι άλλες γυναίκες στην εξίσωση, ώστε να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά πιο γρήγορα.
Οι ανησυχίες του Μασκ
Ο Έλον Μασκ νησυχεί έντονα για τη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού. «Για να φτάσουμε σε επίπεδο λεγεώνας πριν την Αποκάλυψη, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε παρένθετες μητέρες» έγραψε σε μήνυμα προς την Σεντ Κλερ, το οποίο εξασφάλισε η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με τη γνωστή άποψή του -που πλέον υιοθετείται από πολλούς στους συντηρητικούς κύκλους- «ο πολιτισμός θα καταρρεύσει», αν οι άνθρωποι δεν αρχίσουν να κάνουν περισσότερα παιδιά.
«Πιστεύω ότι για τις περισσότερες χώρες, η υπογεννητικότητα θα πρέπει να θεωρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να λύσουν» είχε δηλώσει σε επενδυτικό συνέδριο στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο χρόνο.
«Αν δεν δημιουργείς νέους ανθρώπους, δεν υπάρχει ανθρωπότητα, και όλες οι πολιτικές του κόσμου δεν έχουν σημασία» είχε πει.
Οι συμφωνίες εκατομμυρίων
Ωστόσο, οι αποκαλύψεις για τον Έλον Μασκ συνεχίζονται. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο χρησιμοποιεί τον πλούτο του, προκειμένου να εξασφαλίζει τη σιωπή των μητέρων των παιδιών του. Και πώς το κάνει αυτό; Με ρήτρες εμπιστευτικότητας που περιλαμβάνονται στις συμφωνίες πληρωμής.
Βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τις γυναίκες φέρεται να έχει ο στενός του συνεργάτης Τζάρεντ Μπέρτσαλ. Είναι το πρόσωπο που μεσολαβεί για να κανονίσει με τις γυναίκες τις διαδικασίες για τις εγκυμοσύνες και την οικονομική στήριξη.
«Έχουμε περάσει τόσα πολλά. Το να μην υπογράφει κάποιος μια συμφωνία όταν του δίνουμε πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια είναι εντελώς παράλογο και ανεύθυνο, ειδικά επειδή έχουμε αντιμετωπίσει άτομα πολύ ασταθή, ψυχικά ασταθή, που ξαφνικά “θυμούνται λάθος” τα γεγονότα» έλεγε ο Μπέρτσαλ στην Σεντ Κλερ τον περασμένο Δεκέμβριο.
NEWSIT
ΔΙΕΘΝΗ
Η Τιτανομαχία ΗΠΑ – Κίνα: Ποιος τελικά θα επικρατήσει;

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κηρύξει τον πόλεμο ενάντια στην Κίνα, πιστεύοντας πως αυτή τη στιγμή το Πεκίνο είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Ουάσιγκτον και μέσω των δασμών επιδιώκει μια γενικότερη διαπραγμάτευση που θα θέσει νέες βάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας και θα γείρει τη ζυγαριά προς το μέρος του Αμερικανού προέδρου.
Η σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα αρχίζει να παίρνει την μορφή εμπορικού πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες. Αλλά ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο τιτάνων δεν περιορίζεται στο εμπορικό επίπεδο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, με έκταση άνω των εννέα εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων κάθε μία, περιλαμβάνονται μαζί με τον Καναδά και την Ρωσία στις τέσσερις μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο.
Ομως η Κίνα του 1,4 δισεκατομμυρίου κατοίκων στο τέλος του 2024, σύμφωνα με τα εθνικά στατιστικά στοιχεία, είναι η δεύτερη σε πληθυσμό χώρα στον κόσμο μετά την Ινδία, με τετραπλάσιο πληθυσμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πρώτη οικονομική δύναμη στον κόσμο. Το ΑΕΠ τους υπερέβη τα 29.000 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024. Η Κίνα ακολουθεί με 18.000 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Τον περασμένο χρόνο η Κίνα ήταν η πρώτη εξαγωγική δύναμη προϊόντων στον κόσμο (3.580 δισεκατομμύρια δολάρια) και οι Ηνωμένες Πολιτείες η πρώτη εισαγωγική δύναμη (3.360 δισεκατομμύρια), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζουν μεγάλο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου με την Κίνα στα εμπορεύματα (355 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024), σύμφωνα με την Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD). Ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς ύψους 145% στα κινεζικά προϊόντα, εκτός των εξαιρέσεων. Το Πεκίνο απάντησε με την επιβολή δασμών 125%.
Πρωταθλήτριες στις εκπομπές αερίων
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής στο κόσμο ως προς τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δεσμευθεί να περιορίσουν κατά το ήμισυ τις εκπομπές μέχρι το 2030 σε σχέση με το 2005, αλλά ο κλιματοσκεπτικιστής Τραμπ ανακοίνωσε και πάλι την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού.
Η Κίνα έχει δεσμευθεί να σταθεροποιήσει τις εκπομπές CO2 μέχρι το 2030 και να φθάσει στην ουδετερότητα του άνθρακα μέχρι το 2060.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες γέννησαν τους Gafam, του ψηφιακούς κολοσσούς Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft, ενώ η Κίνα έχει τους δικούς της κολοσσούς υψηλής τεχνολογίας, τους Batx (την μηχανή αναζήτησης Baidu, την Alibaba για το ηλεκτρονικό εμπόριο, την Tencent για τα κοινωνικά δίκτυα και τα βιντεοπαιχνίδια, την Xiaomi για τα smartphones).
Η ΑΙ, το TikTok και ο… Άρης
Ο σινοαμερικανικός τεχνολογικός ανταγωνισμός εκδηλώνεται επίσης στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μετά το λανσάρισμα του ChatGPT τον Νοέμβριο 2022, τα μοντέλα γενετικής AI πολλαπλασιάσθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Η κινεζική start-up DeepSeek, που ιδρύθηκε το 2023, αναστάτωσε τον κόσμο της τεχνητής Νοημοσύνης με το chatbot R1 που εμφανίζει τις επιδόσεις των αμερικανικών ανταγωνιστών του με πολύ μικρότερο όμως κόστος.
Νόμος που ψηφίσθηκε το 2024 από το αμερικανικό Κονγκρέσο επιβάλλει στην κινεζική ByteDance να εκχωρήσει τον έλεγχο των αμερικανικών δραστηριοτήτων του δικτύου TikTok, που κατηγορείται ότι επιτρέπει στις κινεζικές αρχές την παράνομη συγκέντρωση δεδομένων για τους αμερικανούς χρήστες, διαφορετικά απειλείται με απαγόρευση λειτουργίας στις ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ μετέθεσε για τις 19 Ιουνίου την λήξη της σχετικής προθεσμίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν το 2023 μακράν πρώτες στον κόσμο σε αμυντικές δαπάνες, με 916 δισεκατομμύρια δολάρια, τριπλάσιες από την Κίνα που κατατάσσεται δεύτερη στον κόσμο με 296 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Stockholm International Peace Research Institute (Sipri).
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με την Ρωσία κατέχουν περί το 90% των πυρηνικών όπλων που υπάρχουν στον κόσμο, με περισσότερες από 5.000 πυρηνικές κεφαλές η καθεμία στις αρχές του 2024, πολύ μπροστά από την Κίνα που κατέχει αριθμό δέκα φορές μικρότερο.
Η Κίνα, που έστειλε τον πρώτο της αστροναύτη στο διάστημα το 2003, έχει επενδύσει κατά τις τελευταίες δεκαετίες δισεκατομμύρια ευρώ στο διαστημικό της πρόγραμμα σε μία προσπάθεια να προλάβει τις ΗΠΑ και την Ρωσία.
Η Κίνα προσεδάφισε το 2019 διαστημικό όχημα στην κρυμμένη πλευρά της Σελήνης σε παγκόσμια πρώτη και το 2021 προσεδάφισε ένα μικρό ρομπότ στον Άρη. Φιλοδοξεί να στείλει μέχρι το 2030 την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στην Σελήνη και να εγκαταστήσει εκεί βάση.
Από την πλευρά των ΗΠΑ, το πρόγραμμα Artemis της Nasa προβλέπει την επιστροφή των αμερικανών αστροναυτών στην Σελήνη το 2027 και μελλοντικές αποστολές στον Άρη. Για την μείωση του κόστους των διαστημικών αποστολών, η Nasa έχει επιλέξει εδώ και χρόνια την συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες για την μεταφορά υλικού και τεχνολογιών στην Σελήνη.
NEWSIT
-
ΔΙΕΘΝΗ3 ημέρες ago
Έφοδοι «άνευ προηγουμένου» στην Ευρώπη – 200 συλλήψεις και κατασχέσεις ναρκωτικών σε 5 χώρες
-
ΔΙΕΘΝΗ2 ημέρες ago
Αποκλεισμός ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα: Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί “τη λιμοκτονία ως όπλο”
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ5 ημέρες ago
Το 2024 ο κλάδος του e-commerce ξεπέρασε τα 124 δισ.ευρώ στην Κεντρική Ευρώπη
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Υποψήφιο για το Βραβείο Κοινού 2025 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Fedora, το «Μέλισμα» της ΕΛΣ
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ3 ημέρες ago
Επικαιροποιείται ο κατάλογος αποζημιώσεων, επιδομάτων, ασφαλίστρων, που δεν συνυπολογίζονται στον φόρο εισοδήματος
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago
Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα – Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια της Αττικής (βίντεο)
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago
Τροχαίο στην Εγνατία: Οι κάμερες «συνέλαβαν» το αφρενάριστο φορτηγό του Ουκρανού – Δεν έχει καταγραφεί αυτοκίνητο να του κόβει τον δρόμο
-
ΥΓΕΙΑ4 ημέρες ago
Καρκίνος: Νέες θεραπείες και η δύναμη της πρόληψης