Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε με τηλεοπτικό μήνυμά του την απόφαση να είναι ο Κώστας Τασούλας ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Νέα Δημοκρατία. «Τιμώ την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την έχω ήδη ενημερώσει».
Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετατέθηκε και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του για τον Κώστα Τασούλα ως υποψήφιο την Προεδρία της Δημοκρατίας σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα. Σημειώνεται πως η Χριστίνα Κοραή αποκάλυψε στην εκπομπή LiveNews την Τρίτη (14.1.2025) ότι ο πρωθυπουργόςείχε ήδη καταλήξει στο όνομα του Κώστα Τασούλα για το ύπατο αξίωμα της χώρας.
Και άλλες ειδήσεις εκτός από το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα, περιείχε το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός αιτιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να διαθέτει υψηλό κύρος, ευρύτερη αποδοχή και, ασφαλώς, εμπειρία, γνώση και έμπρακτο σεβασμό στους θεσμούς».
Απαντώντας στην περί εθιμικού δικαίου να προτείνεται πρόσωπο από την αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: «Η ευρύτερη αποδοχή, ωστόσο, δεν σημαίνει αναγκαστικά κάποια πρόταση πέραν της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας».
Μάλιστα σημείωσε ότι «ούτε η διαφορετική προέλευση Προέδρου και Πρωθυπουργού εγγυάται την πολιτειακή ισορροπία, ούτε η πολιτική τους σύμπτωση δημιουργεί εξ ορισμού θεσμικό κίνδυνο».
Γιατί ο Τασούλας
Πέρα από την μακρά πολιτική διαδρομή του Κώστα Τασούλα και την εκλογή του στην θέση του Προέδρου της Βουλής με ευρύτατη πλειοψηφία όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «έκρινα, όμως, ότι κατά το επόμενο διάστημα και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μακρά διαδρομή στα κοινά και με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά».
Πρόταση για μια 6ετή θητεία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από το τηλεοπτικό του μήνυμα ανακοίνωσε ότι στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση θα προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει μια και μόνη εξαετή θητεία.
«[…]Με δεδομένη, μάλιστα, την ενοποιητική αποστολή που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι θα έπρεπε να ψηφίζεται για μία και μόνη 6ετή θητεία. Έτσι, η συζήτηση για ανανέωση της παραμονής του στο αξίωμα δεν θα άνοιγε, κάθε τόσο, τον χορό των αντιπαραθέσεων. Και ο θεσμός θα έμενε μακριά από τις κομματικές σκοπιμότητες. Πρόκειται για θέση που θα εισηγηθούμε στη Βουλή κατά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση», είπε χαρακτηριστικά.
Δείτε το μήνυμα Μητσοτάκη:
«Τιμώ την Κατερίνα Σακελλαροπούλου»
Στη συνέχεια ευχαρίστησε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου λέγοντας: «Από την πλευρά της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία έχω ήδη ενημερώσει για την επιλογή μου, τίμησε την αποστολή της με συνέπεια και με αίσθημα ευθύνης. Κρατώντας πάντοτε ψηλά την εθνική αξιοπρέπεια, εισέφερε στον θεσμό ένα νέο, ανθρώπινο υπόδειγμα Προέδρου. Με προτάγματα πολιτισμού και επιστήμης, αλλά και αναπτύσσοντας μία ανεπιτήδευτη επικοινωνία με τους πολίτες».
«Έκρινα, όμως, ότι κατά το επόμενο διάστημα και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μακρά διαδρομή στα κοινά και με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αφήνει θετικό αποτύπωμα στην Ιστορία της χώρας. Ως Πρωθυπουργός και ως απλός πολίτης την τιμώ και θέλω να την ευχαριστήσω από καρδιάς» τόνισε.
Ολόκληρο το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Μοιράζομαι σήμερα μαζί σας τις σκέψεις μου για τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό. Και, ταυτόχρονα, ανακοινώνω την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το πρόσωπο που θα κληθεί να τον υπηρετήσει. Γιατί οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν, να κρίνουν επιχειρήματα και να γίνονται, έτσι, μέτοχοι σε όλες τις εξελίξεις της δημόσιας ζωής.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να διαθέτει υψηλό κύρος, ευρύτερη αποδοχή και, ασφαλώς, εμπειρία, γνώση και έμπρακτο σεβασμό στους θεσμούς. Η ευρύτερη αποδοχή, ωστόσο, δεν σημαίνει αναγκαστικά κάποια πρόταση πέραν της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αντίθετα, σηματοδοτεί ένα πρόσωπο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, που θα έχει τη δυνατότητα να συνθέτει και να ενώνει.
Γιατί ο αρχηγός του κράτους μπορεί μεν να έχει περιορισμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες, όμως αποτελεί το σύμβολο του έθνους. Σε σχέση, συνεπώς, με την υψηλή του αποστολή, η πολιτική του αφετηρία έχει μικρότερη σημασία. Από την άλλη πλευρά, ούτε η διαφορετική προέλευση Προέδρου και Πρωθυπουργού εγγυάται την πολιτειακή ισορροπία, ούτε η πολιτική τους σύμπτωση δημιουργεί εξ ορισμού θεσμικό κίνδυνο. Το Σύνταγμά μας παρέχει όλες τις εγγυήσεις, ενώ και η Ιστορία δείχνει ότι τα πρόσωπα είναι εκείνα που τελικά δίνουν αξία στους θεσμούς.
Με δεδομένη, μάλιστα, την ενοποιητική αποστολή που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι θα έπρεπε να ψηφίζεται για μία και μόνη 6ετή θητεία. Έτσι, η συζήτηση για ανανέωση της παραμονής του στο αξίωμα δεν θα άνοιγε, κάθε τόσο, τον χορό των αντιπαραθέσεων. Και ο θεσμός θα έμενε μακριά από τις κομματικές σκοπιμότητες. Πρόκειται για θέση που θα εισηγηθούμε στη Βουλή κατά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.
Με αίσθημα ευθύνης, ανακοινώνω ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο νυν Πρόεδρος της Βουλής και τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγων της χώρας. Η ευρεία αποδοχή του προκύπτει από το γεγονός ότι εξελέγη τρεις φορές Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση: με 283, 270 και 249 ψήφους. Ενώ το ενωτικό πνεύμα και οι συνθετικές του αρετές έχουν, νομίζω, αποδειχθεί και από τον άψογο, κατά γενική ομολογία, τρόπο με τον οποίο διηύθυνε, έως τώρα, τις εργασίες της Βουλής σε ένα πολύ δύσκολο κομματικό τοπίο.
Ο Κώστας Τασούλας έχει επίσης υπηρετήσει τον τόπο ως Δήμαρχος, ως Βουλευτής επί 25 χρόνια, και ως Υπουργός. Γνωρίζει, λοιπόν, καλά το βάρος της ευθύνης που καλείται να αναλάβει. Ταυτόχρονα, η ηπειρώτικη καταγωγή του αλλά και τα μαθητικά του χρόνια στο Ίδρυμα Τοσίτσα, τον όπλισαν με τη δύναμη του αυτοδημιούργητου. Όπως πυροδότησαν και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική περιφέρεια, για τον κάθε πολίτη, στην κάθε γωνιά της επικράτειας.
Διαθέτει, ακόμη, μία πλούσια καλλιέργεια και βαθιά γνώση της ελληνικής Ιστορίας, αληθινό πατριωτισμό και έναν χαρακτήρα ακέραιο, με κοινωνική ευαισθησία και μία γνήσια απλότητα και σεμνότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι, αν και επί χρόνια παρών στην πρώτη γραμμή, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να φιλοτεχνήσει το δικό του επικοινωνιακό προφίλ. Όλα αυτά, συνεπώς, αποτελούν εγγυήσεις για μία εξαιρετική θητεία.
Από την πλευρά της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία έχω ήδη ενημερώσει για την επιλογή μου, τίμησε την αποστολή της με συνέπεια και με αίσθημα ευθύνης. Κρατώντας πάντοτε ψηλά την εθνική αξιοπρέπεια, εισέφερε στον θεσμό ένα νέο, ανθρώπινο υπόδειγμα Προέδρου. Με προτάγματα πολιτισμού και επιστήμης, αλλά και αναπτύσσοντας μία ανεπιτήδευτη επικοινωνία με τους πολίτες.
Έκρινα, όμως, ότι κατά το επόμενο διάστημα και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μακρά διαδρομή στα κοινά και με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αφήνει θετικό αποτύπωμα στην Ιστορία της χώρας. Ως Πρωθυπουργός και ως απλός πολίτης την τιμώ και θέλω να την ευχαριστήσω από καρδιάς.
Καλώ όλα τα κόμματα της Βουλής να αξιολογήσουν την υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα μέσα από ένα και μόνο πρίσμα: αυτό του κύρους και της εμπειρίας, της γνώσης αλλά και του χαρακτήρα, προκειμένου να αναδειχθεί σε πρώτο πολίτη. Κι αν η αμερόληπτη απάντηση σε αυτά τα κριτήρια είναι καταφατική, τους ζητώ να τον στηρίξουν. Θα είναι μία επιλογή ενότητας και προοπτικής για την Ελλάδα».
Δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ: Ονόματα από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έπιασε ο κοριός της ΕΥΠ
Ανανεώθηκε πριν 58 λεπτά
Στην αίθουσα “Παύλος Μπακογιάννης” της Βουλής η δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ / (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Αποσπάσματα από συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΥΠ περιέχονται σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr στην δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ η οποία είναι από σήμερα προσβάσιμη στην αίθουσα 168 της Βουλής για τους βουλευτές όλων των κομμάτων.
Στα αποσπάσματα που εμπεριέχονται από συνομιλίες που κατέγραψε η ΕΥΠ στο πλαίσιο των νόμιμων επισυνδέσεων που ζητήθηκαν για τις ανάγκες της σχετικής έρευνας υπάρχουν ονόματα βουλευτών από τη Νέα Δημοκρατία και τουλάχιστον ενός από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που φέρονται να ζητούσαν εξυπηρετήσεις για ψηφοφόρους παραγωγούς και κτηνοτρόφους.
Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ αυτών είναι: οι «γαλάζιοι» Χρήστος Κέλλας (νυν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λάρισας), Χρήστος Μπουκώρος (Βουλευτής Μαγνησίας), Φάνης Παππάς (πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και νυν βουλευτής Β Θεσσαλονίκης), ο Μάξιμος Σενετάκης (βουλευτής Ηρακλείου), ο Διονύσης Σταμενίτης (νυν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Πέλλας), Τάσος Χατζηβασιλείου ( νυν υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Σερρών) ο Θεόφιλος Λεονταρίδης (βουλευτής Σερρών) ο βουλευτής Γρεβενών Θανάσης Σταυρόπουλος και από το ΠΑΣΟΚ ο Φραγκίσκος Παρασύρης (βουλευτής Ηρακλείου) και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Βασίλης Κόκκαλης (βουλευτής Λάρισας).
Ξεκινούν οι εργασίες της Προκαταρκτικής Επιτροπής για τον Κ. Αχ. Καραμανλή
Έναρξη των συνεδριών της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας, για τη διερεύνηση της ενδεχόμενης τέλεσης του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος από τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή σχετικά με τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής συγκαλείται στις έντεκα το πρωί, υπό τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη για την εκλογή προεδρείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ και τα μέλη της πλειοψηφίας αναμένεται να προτείνουν και να υποστηρίξουν για την θέση του προέδρου της Προκαταρκτικής Επιτροπής τον βουλευτή Σταύρο Κελέτση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με σχετικές τοποθετήσεις που έχουν κάνει τόσο στην Βουλή όσο και στον δημόσιο διάλογο, αναμένεται να αντιπροτείνουν την εκλογή αναλογικού διακομματικού προεδρείου, δηλαδή σε αυτό να μετέχουν και βουλευτές- μέλη της αντιπολίτευσης.
Στη συνέχεια της εκλογής του προεδρείου και της συγκρότησης της Επιτροπής σε Σώμα, αναμένεται να υπάρξει και μια πρώτη αρχική τοποθέτηση των κομμάτων σχετικά με τον προγραμματισμό των εργασιών της.
Η Επιτροπή έχει λάβει από την απόφαση της Ολομέλειας, ως αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών τους δύο μήνες από σήμερα που συγκροτείται σε Σώμα.
Σύμφωνα πάντως με τις τοποθετήσεις από την πλευρά της ΝΔ αυτό που θα προταθεί είναι να ακολουθηθεί το «μοντέλο» των εργασιών της προηγούμενης Προκαταρκτικής Επιτροπής που αφορούσε τον τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο, προκειμένου να μην καθυστερήσει η όσο το δυνατόν άμεση παραπομπή του πρώην υπουργού στον φυσικό του δικαστή για να ελεγχθεί, δηλαδή στο Δικαστικό Συμβούλιο που συγκροτείται ύστερα από κλήρωση από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και αποτελεί το επόμενο βήμα της δικαστικής διερεύνησης σύμφωνα με τον νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών. Σε μια τέτοια περίπτωση, υιοθέτησης του εργασιών όπως της Προκαταρκτικής Χρ. Τριαντόπουλου, οι ίδιες πηγές της πλειοψηφίας εκτιμούσαν πως οι εργασίες της παρούσας Επιτροπής θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί και να κατατεθεί το πόρισμα εντός του πρώτου δεκαήμερου του Ιουλίου και η τελική συζήτηση και μυστική ψήφιση στην Ολομέλεια να διεξαχθεί έως τις 20 Ιουλίου.
Αντίθετα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως έχουν προαναγγείλει και τονίσει, θα ζητήσουν την κλήτευση και εξέταση όλων των μαρτύρων που θα προταθούν από τα κόμματα, «χωρίς προσχώματα από την πλειοψηφία της ΝΔ», προκειμένου όπως αναφέρουν, η Επιτροπή να ασκήσει τον θεσμικό προανακριτικό της ρόλο όπως ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής.
Η Προκαταρκτική Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 156 παρ. 3 του ΚτΒ «συγκροτείται και λειτουργεί κατά τις αντίστοιχες διατάξεις των διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών, που εφαρμόζονται αναλόγως», συνεπώς η λήψη των αποφάσεων γίνονται με ανάταση χειρός με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων (άρθρο 29 ΚτΒ).
Η παρούσα Προκαταρκτική Επιτροπή, απαρτίζεται συνολικά από 26 μέλη εκ των οποίων οι 14 είναι βουλευτές της ΝΔ, οι 11 βουλευτές κατά αναλογία προέρχονται από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της αντιπολίτευσης και ένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Ειδικότερα, κατά αλφαβητική σειρά, οι 14 βουλευτές της ΝΔ είναι οι: Γιώργος Αμυράς, Αγγελική Δεληκάρη, Δημήτρης Καιρίδης, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, Παναγής Καπάτος, Σταύρος Κελέτσης, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Νεοκλής Κρητικός, Σπύρος Κυριάκης, Μιχαήλ Λιβανός, Ιωάννα Λιτρίβη, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, Ανδρέας Νικολακόπουλος και Μάξιμος Σενετάκης. Από το ΠΑΣΟΚ ορίσθηκαν ως μέλη οι: Μιλένα Αποστολάκη, Ευαγγελία Λιακούλη, Γιώργος Μουλκιώτης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Γιώργος Παπαηλιού. Από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος και η Μαρία Κομνηνάκα. Από την Ελληνική Λύση ο Παράσχος Παπαδάκης. Από τη Νέα Αριστερά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Από τη Νίκη ο Αναστάσιος Οικονομόπουλος. Από την Πλεύση Ελευθερίας η Ελένη Καραγεωργοπούλου ενώ από τους ανεξάρτητους βουλευτές ο Παύλος Σαράκης.
Την σταθερότητα και την αξιοπιστία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ αναμένεται να υπογραμμίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας
Tη σταθερότητα και την αξιοπιστία της Ελλάδος ως συμμαχικής χώρας στο ΝΑΤΟ αναμένεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβαση του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Χάγη της Ολλανδίας την Τετάρτη 25 Ιουνίου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υπενθυμίσει ότι η χώρα μας τηρούσε τη δέσμευση περί αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ (2% του ΑΕΠ) ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, συνεισφέροντας σημαντικά στις δυνατότητες της Συμμαχίας σε μια κρίσιμη περιοχή για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στις απειλές για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια, αλλά και στον ρόλο που καλείται να παίξει η Συμμαχία εν μέσω ενός όλο και πιο αβέβαιου διεθνούς περιβάλλοντος.
Όπως θα τονίσει ο πρωθυπουργός, «η Ελλάδα ξοδεύει περί το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα, καθώς αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις ασφαλείας. Η χώρα μας, βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των χωρών της Συμμαχίας που έχουν υπερβεί τη σημερινή δέσμευση του 2% και βρίσκεται στην 5η θέση κατάταξης χωρών του ΝΑΤΟ ως προς το ποσοστό αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ».
Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει μνεία και στο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας ύψους 25 δισ. ευρώ.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι βασικό ζητούμενο της Συνόδου είναι η επικαιροποίηση της Δέσμευσης περί Αμυντικών Δαπανών (DIP- Defense Investment Pledge) στο 5% του ΑΕΠ μέχρι το 2035 και όπως εξηγούν ο συγκεκριμένος στόχος αποτελείται από δύο πυλώνες: το 3,5% που αφορά αμιγώς στρατιωτικές δαπάνες και το 1,5% που αφορά ευρύτερα επενδύσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα, όπως οι υποδομές, η βιομηχανία και η ανθεκτικότητα.
Εξάλλου, το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Καναδά Mark Carney.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει