Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

7η Οκτωβρίου 2023: Ένας χρόνος από την ημέρα που η Χαμάς έβαψε με αίμα το Ισραήλ

Στις 7 Οκτωβρίου 2023, ξημέρωσε η ημέρα που θα άλλαζε μία για πάντα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ήταν τότε που μαχητές της Χαμάς εκτόξευσαν μπαράζ ρουκετών και εισέβαλαν στο ρέιβ μουσικό φεστιβάλ «Supernova», βάφοντας (για πολλοστή φορά) τα εδάφη του Ισραήλ με αίμα.

Με ταυτόχρονες επιχειρήσεις από αέρα, ξηρά και θάλασσα, οι μαχητές της Χαμάς το πρωινό της 7ης Οκτωβρίου, έπιασαν στον «ύπνο» το Ισραήλ και τη θρυλική Μοσάντ, την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, που μπορεί να επιχειρεί σε όλο τον κόσμο, μπορεί να δολοφονεί αντιπάλους του εβραϊκού κράτους αλλά το σχέδιο της Χαμάς δεν το κατάλαβε ποτέ, όπως αποδείχθηκε.

Στο μουσικό φεστιβάλ «Supernova» συμμετείχαν περίπου 4.000 νέοι. Γύρω στις 7 το πρωί, η μουσική ξεκίνησε να «μπερδεύεται» με τους πυροβολισμούς. Τότε οι παρευρισκόμενοι που χόρευαν και διασκέδαζαν ανέμελα, είδαν τον ουρανό να γεμίζει με μαύρες κουκκίδες, όπως περιέγραψαν επιζήσαντες της σφαγής.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά αντίκρυσαν τους τρομοκράτες της Χαμάς να προσγειώνονται με αλεξίπτωτα στο ισραηλινό έδαφος και να σκορπίζουν τον θάνατο.

Ζευγάρια, παρέες και οικογένειες ξεκίνησαν να τρέχουν. Τα μέλη της Χαμάς πυροβολούσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους με αποτέλεσμα πολλοί που μέχρι τότε δεν είχαν χτυπηθεί από τα πυρά, να παριστάνουν τους πεθαμένους για να γλιτώσουν.

Αυτοκόλλητα με τις φωτογραφίες των θυμάτων που πέθαναν από τις ρουκέτες της Χαμάς – Reuters Amir Cohen

Όσοι ξέφυγαν από τα πρώτα πυρά, έτρεξαν στην έρημο για να βρουν τα αυτοκίνητά τους. Τα μέλη της Χαμάς όμως ήδη είχαν πυροβολήσει τα λάστιχα ώστε να μην διαφύγει κανείς.

Πολλοί επιζήσαντες από το εκείνη την ημέρα αποκάλυψαν πως οι παρευρισκόμενοι άργησαν να καταλάβουν τι συμβαίνει λόγω της δυνατής μουσικής. Αυτός ήταν ένας από τους πολλούς λόγους που ο χώρος του φεστιβάλ γέμισε με αμέτρητες σορούς.

 

Από την πρώτη στιγμή το Χ (πρώην Twitter) γέμισε με βίντεο από τη στιγμή του μακελειού.

Οι εικόνες ήταν συγκλονιστικές. Μέλη της Χαμάς πυροβολούσαν, χτύπαγαν, έγδυναν, βίαζαν ομαδικά και απήγαγαν αμάχους, βάφοντας με μαύρο την ήδη «μαυρισμένη» ιστορία της Μέσης Ανατολής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αγωνίας για την ίδια τους τη ζωή που έζησαν τα θύματα, αυτό ενός ζευγαριού, που ξαπλωμένοι κάτω από φυτά έκαναν ησυχία και παρίσταναν τους νεκρούς για να γλιτώσουν.

 

Μετά το μακελειό τουλάχιστον 260 άνθρωποι στο μουσικό φεστιβάλ είχαν ήδη ξεψυχήσει.

Αφού η Χαμάς τελείωσε το αιματοκύλισμα στο Kibbutz Re’im, 2 μίλια από τα σύνορα με τη Γάζα όπου γινόταν το φεστιβάλ, τα μέλη της οργάνωσης κατευθύνθηκαν προς διάφορα κιμπούτς για να σκοτώσουν και εκεί όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Δεν λυπήθηκαν ούτε γυναίκες, ούτε παιδιά ούτε ηλικιωμένους. Είχαν ορκιστεί για εκδίκηση και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να το πετύχουν.

Κυνήγησαν, κατακρεούργησαν και «έπαιξαν» με τον τρόμο των θυμάτων μέχρι να μην αφήσουν κανέναν ζωντανό.

Αφού σκότωσαν όσους βρήκαν, η Χαμάς ξεκίνησε να παίρνει με τα αυτοκίνητά της τους τραυματίες.

 

Σε βίντεο φάνηκαν να μεταφέρουν τους ομήρους σαν να είναι τρόπαια. Στοιβαγμένοι σε καρότσες, ποδοπατημένοι, διαμελισμένοι, οδηγούνταν μακριά για να βιαστούν και πολλοί απ’ αυτούς να βασανιστούν μέχρι θανάτου.

Από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σκοτώθηκαν πάνω από 1.250 Ισραηλινοί και ξένοι ενώ η Χαμάς απήγαγε τουλάχιστον 251 αμάχους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά και τους μετέφερε στα κρησφύγετά της στη Γάζα.

 

Ένα χρόνο μετά, 97 από αυτούς συνεχίζουν να κρατούνται στην Παλαιστίνη με 33 από αυτούς να έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Το μακελειό, όπως ήταν λογικό, έκανε το Ισραήλ να απαντήσει σκληρά. Από τότε ο ισραηλινός στρατός χτυπά ανελέητα τη Γάζα μέχρι και σήμερα σκοτώνοντας χιλιάδες άμαχους.

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ έκανε μόνο εβδομαδιαίες εκεχειρίες ώστε ο άμαχος λαός της Παλαιστίνης να λάβει τρόφιμα και φάρμακα, αγαθά που χρειάζονταν μετά τις σκληρές επιθέσεις του Ισραήλ και να απελευθερωθούν λιγοστοί όμηροι.

Οι φρικιαστικές μαρτυρίες όσων επέζησαν

Για βιασμούς, ακρωτηριασμούς και ομαδικούς βιασμούς καταγγέλουν οι επιζήσαντες τα μέλη της Χαμάς.

Πολλοί άνθρωποι που κλήθηκαν να αναγνωρίσουν τις σορούς που βρέθηκαν μετά τις επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, αποκάλυψαν στις αρχές και τα ΜΜΕ τα όσα είδαν και έζησαν.

Επιζώντες από τη σφαγή του φεστιβάλ «Supernova», με δάκρυα στα μάτια, περιέγραψαν πως είδαν μία γυναίκα να ακρωτηριάζεται από τη Χαμάς ενώ βιαζόταν ομαδικά, πριν ένας άνδρας την πυροβολήσει στο κεφάλι.

Μία από τις πιο φρικιαστικές περιγραφές ήταν αυτή ενός μάρτυρα που είδε τους τρομοκράτες να βιάζουν με τη σειρά μία γυναίκα ενώ εκείνη αιμορραγούσε. Αφού τελείωσαν, της έκοψαν το στήθος, το πέταξαν στον δρόμο και ξεκίνησαν να παίζουν ποδόσφαιρο μαζί του.

Μία γυναίκα που βρισκόταν στο μουσικό φεστιβάλ και σώθηκε παριστάνοντας την νεκρή είπε στην αστυνομία πως είδε τρομοκράτες της Χαμάς να βιάζουν διαδοχικά μια νέα γυναίκα και έπειτα να τη σκοτώνουν με μια σφαίρα στο κεφάλι.

«Δεν σήκωσε καν το παντελόνι του», είπε ο μάρτυρας. «Την πυροβόλησε ενώ ήταν μέσα της», συνέχισε.

Άλλοι επιζήσαντες ανέφεραν πως οι τρομοκράτες της Χαμάς πυροβολούσαν τα γεννητικά όργανα των θυμάτων.

«Υπήρχε η σορός μιας γυναίκας που είχε κηλίδα αίματος στα γεννητικά της όργανα, στην αρχή σκέφτηκα ότι μπορεί να είχε ένα ατύχημα από φόβο», είπε μια γυναίκα.

«Κυρίως υπήρχαν πολλά τραύματα από πυροβολισμούς, επίσης στοχευμένοι πυροβολισμοί στην περιοχή των ανδρικών γεννητικών οργάνων. Είχαν ένα θέμα με τα όργανα, τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες», είπε άλλος μάρτυρας.

«Οι γυναίκες που δεχτήκαμε ήταν πολίτες, είδαμε κυρίως είτε ακρωτηριασμό στήθους είτε πυροβολισμό μόνο στο στήθος. Είχαν τις αισθήσεις τους όταν έφτασαν σε εμάς. Για τους άντρες ήταν τα γεννητικά τους όργανα, πυροβολούσαν γεννητικά όργανα, είχαν κάτι με αυτό, ή τα ακρωτηρίαζαν» συμπλήρωσε.

Ένας άλλος μάρτυρας υποστηρίζει πως οι μαχητές βίασαν γυναίκες δίπλα στα πτώματα των φίλων τους.

«Άλλοι αιχμαλωτίστηκαν, δέθηκαν και απήχθησαν. Είδα βίντεο με έναν άνδρα να κρατείται από μια ομάδα Αράβων. Ήταν περίπου 16, 17 ετών. Είναι παιδιά, νεαροί άντρες τους έχουν πιάσει. Η φίλη του ανεβαίνει σε ένα ποδήλατο και τον απομακρύνουν.

Ένας Θεός ξέρει τι θα βιώσει. Γυναίκες έχουν βιαστεί στον χώρο του πάρτι δίπλα στα πτώματα των φίλων τους. Αρκετά από αυτά τα θύματα βιασμού εκτελέστηκαν αργότερα. Άλλοι μεταφέρθηκαν στη Γάζα», είπε.

Σε φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, πολλοί από τα θύματα έτρεχαν στους δρόμους της πόλης και το αίμα έτρεχε ανάμεσα από τα πόδια τους.

 

«Το πάρτι είχε φτάσει στο αποκορύφωμά του, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν πιει. Αρχικά, οι παρευρισκόμενοι άκουσαν μια δυνατή έκρηξη, για την οποία υπέθεσαν ότι ήταν άλλη μια σποραδική επίθεση με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ», είπε άλλος μάρτυρας και συνέχισε:

«Στη συνέχεια όμως οι εκρήξεις έγιναν πιο δυνατές και συνεχείς και είχαν διάρκεια περίπου πέντε λεπτών. Η μουσική σταμάτησε και η αστυνομία που προστάτευε τους 4.000 ή 5.000 ανθρώπους άρχισε να τους λέει να φύγουν».

Φρικιαστική ιστορία είναι και αυτή της Σάνι Λουκ. Της 22χρονης Εβραιογερμανίδας με τα μακριά ράστα μαλλιά που διασκέδαζε στο φεστιβάλ της ηλεκτρονικής μουσικής.

Η Σάνι, που μετά την τρομακτική επίθεση έγινε σύμβολο ειρήνης, με το που αντιλήφθηκε τα μέλη της Χαμάς κρύφθηκε στους θάμνους για να μιλήσει με την μητέρα της.

Ξαφνικά η γραμμή «κόπηκε». Από εκείνη τη στιγμή και για 7,5 μήνες μετά η οικογένειά της την έψαχνε απελπισμένα.

Το μοναδικό στοιχείο που είχε η οικογένειά της, ήταν ένα βίντεο που φαινόταν πιθανόν η Σάνι πάνω σε ένα φορτηγό ενώ την ποδοπάταγαν και την έφτυναν οι τρομοκράτες της Χαμάς.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

 

Mετά από σχεδόν 8 μήνες ο ισραηλινός στρατός βρήκε τη σορό της, βάζοντας τέλος στην αγωνία των δικών της ανθρώπων.

Όπως έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση, η Σάνι βιάστηκε, βασανίστηκε και εκτελέστηκε με μία σφαίρα στο κεφάλι.

Πώς πιάστηκε στον «ύπνο» η Μοσάντ

Μετά τα τόσα χρόνια πολέμου με την Παλαιστίνη και τις αμέτρητες εχθροπραξίες με τη Χαμάς αλλά και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το τελευταίο πράγμα που περίμενε ολόκληρος ο κόσμος είναι η Μοσάντ να μην έχει ιδέα για το τι θα γίνει στις 7 Οκτωβρίου.

Η συγκεκριμένη αποτυχία των Μυστικών Υπηρεσιών του Ισραήλ ήταν η χειρότερη που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της χώρας.

Αρκετό διάστημα πριν γίνει το μεγάλο αιματοκύλισμα στα ισραηλινά εδάφη, ο στρατός και οι Μυστικές Υπηρεσίες του Ισραήλ φαίνεται πως είχαν στρέψει το βλέμμα τους στη Χεζμπολάχ.

Η Χαμάς για το Ισραήλ τον τελευταίο 1,5 χρόνο, φαινόταν αδρανοποιημένη. Δεν γνώριζε πως τόσο διάστημα κινούνταν υπόγεια για την μεγάλη επίθεση.Μνημείο από την οικογένεια της Liraz Assulin που σκοτώθηκε στο μουσικό φεστιβάλ – Reuters Amir Cohen

Η Χαμάς, γνωρίζοντας πως τα συστήματα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών, μηνυμάτων και email που είχε στα «χέρια» της η Μοσάντ, ήταν τα πιο προηγμένα στον κόσμο, επέλεξε όλες τις εντολές που θα δώσει, να τις δώσει προφορικά.

Έτσι, όσα μηνύματα αφορούσαν το μεγάλο σχέδιο για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, λεγόντουσαν απλά από στόμα σε στόμα.

Κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν γνώριζε την ταυτότητα του άλλου, κάτι που προσέφερε την απόλυτη μυστικότητα στο εγκληματικό σχέδιο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

 

Το δεύτερο «αγκάθι» για την Μοσάντ φαίνεται πως ήταν οι στρατολογημένοι Παλαιστίνιοι.

Για να ελέγχει διαρκώς τη Δυτική Όχθη στη Γάζα, το Ισραήλ είχε στρατολογήσει αρκετούς Παλαιστίνιους πληροφοριοδότες που ούτε εκείνοι αντιλήφθηκαν το τι συνέβαινε.

Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών της Αιγύπτου φαίνεται πως είχαν ενημερώσει τους Ισραηλινούς για επικείμενο μεγάλο χτύπημα από τη Χαμάς, αλλά η Μοσάντ δεν το αξιολόγησε σωστά, σύμφωνα με το CNN.

Κάτι τέτοιο ωστόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετενιάχου το διέψευσε κατευθείαν.

Το «χαρτί» του αιφνιδιασμού ήταν το μεγαλύτερο που θα μπορούσε να «παίξει» ποτέ η Χαμάς. Επιτέθηκε ταυτόχρονα από αέρα, ξηρά και θάλασσα, κάτι που το Ισραήλ δεν περίμενε.

Η ιστορική αποτυχία της Μοσάντ μάλιστα επιβεβαιώνει τις φήμες που θέλουν το δυνατό «χαρτί» του Ισραήλ να είναι η επίθεση, με τα αντανακλαστικά του στην άμυνα να χρειάζονται αρκετή «δουλειά».Φωτογραφίες των ομήρων από την 7η Οκτωβρίου πάνω σε τοίχο της Ιερουσαλήμ – Reuters Dedi Hayun

Παρά το γεγονός πως έχει περάσει ήδη ένας χρόνος από το μακελειό στο φεστιβάλ και στα κιμπούτς, περισσότερες πληροφορίες για την αληθινή δράση της Χαμάς και την αποτυχία της Μοσάντ θα πάρουν αρκετά χρόνια για να αποκαλυφθούν.

Ο ρόλος του Ιράν

Από την πρώτη στιγμή της επίθεσης, αναλυτές και ΜΜΕ μίλησαν για την μυστική βοήθεια που παρείχε το Ιράν στη Χαμάς.

«Απέτυχαν να δουν το σχέδιο της Χαμάς, παρά το γεγονός ότι το Ιράν -το οποίο εδώ και καιρό υποστηρίζει τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες κατά του Ισραήλ- διαφημίζει τα σχέδια του να κάνει κάτι τέτοιο για περισσότερο από έναν χρόνο», είχε γράψει τότε το Foreign Policy.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίθεση, ένας εκπρόσωπος της Χαμάς είπε στο BBC ότι η οργάνωση είχε λάβει υποστήριξη από την Τεχεράνη.

Μνημείο με τις φωτογραφίες των νέων που ξεψύχησαν στο μουσικό φεστιβάλ από τα πυρά της Χαμάς – REUTERS Amir Cohen

Η Wall Street Journal είχε αποκαλύψει πως η Χαμάς συνεργαζόταν με το Ιράν από τον Αύγουστο για την ταυτόχρονη επίθεση από ξηρά, αέρα και θάλασσα κατά του Ισραήλ.

Το Ιράν δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη για αυτό, αν και σε συνέντευξη που είχε δώσει ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης Αλί Χαμενεΐ, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί το 2022, έλεγε πως η Χαμάς είναι έτοιμη για πόλεμο.

«Οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι για χερσαίο πόλεμο. Η μεγαλύτερη αδυναμία του Ισραήλ είναι ο επίγειος πόλεμος. Η μάχη με πυραύλους δεν είναι το κύριο σημείο του αγώνα. Γνωρίζουν ότι τα εδάφη πρέπει να απελευθερωθούν από χερσαίες δυνάμεις. Ενώ οι πύραυλοι είναι εξαιρετικοί για αποτροπή και για στατικούς πολέμους, δεν απελευθερώνουν τη γη», είχε πει.Μνημείο για τα θύματα που σκοτώθηκαν στο μουσικό φεστιβάλ – Reuters Ronen Zvulun

«Πρέπει να αναπτυχθεί μια επίγεια δύναμη και πρέπει να απελευθερώσει τη γη βήμα – βήμα. Το αποτέλεσμα της μάχης θα κριθεί όταν ο αγώνας είναι στο έδαφος και οι γενναίοι και έμπειροι άνθρωποι της Χεζμπολάχ και της Παλαιστίνης θα κινηθούν στο έδαφος σε έναν ενιαίο στρατιωτικό σχηματισμό», είχε δηλώσει, περιγράφοντας αναλυτικά τα όσα συμβαίνουν από τον Οκτώβριο του 2023 ως και σήμερα.

Οι «ορκισμένοι» εχθροί

Ο πόλεμος του Ισραήλ με την Παλαιστίνη άρχισε στα μέσα του 20ου αιώνα, κάνοντάς την ως την πιο μακροχρόνια σύγκρουση που έχει γίνει στον κόσμο.

Οι εντάσεις ξεκίνησαν όταν το κράτος του Ισραήλ εγκαταστάθηκε σε εδάφη της Παλαιστίνης που ήρθαν στα «χέρια» της Βρετανίας μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από τότε, οι Παλαιστίνιοι έμειναν χωρίς πατρίδα με τους Άραβες που ζούσαν ως επί το πλείστον εκεί να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεταναστεύσουν.

Εξαιτίας της εγκατάστασης του Ισραήλ στα συγκεκριμένα εδάφη, οι Αραβικές χώρες έχουν ταχθεί στο πλευρό της Παλαιστίνης η οποία «βλέπει» τα παιδιά της να γεννιούνται και να πεθαίνουν πριν καν ενηλικιωθούν.Μνημείο για τα θύματα που σκοτώθηκαν στο μουσικό φεστιβάλ την 7η Οκτωβρίου 2023 – Associated Press Ilia Yefimovich

Στον πόλεμο που ακολούθησε, περίπου 700.000 Παλαιστίνιοι, ο μισός αραβικός πληθυσμός της Παλαιστίνης που τελούσε υπό βρετανική κυριαρχία έως τότε, διέφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους.

Το Ισραήλ με τη σειρά του αρνείται πως έδιωξε τους Παλαιστίνιους από τα σπίτια τους και ισχυρίζεται ότι την επόμενη ημέρα από την δημιουργία του κράτους, δέχθηκε επίθεση από 5 αραβικά κράτη.

Στο σήμερα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι δραματική. Το Ισραήλ έχει ανοίξει μέτωπα με την Παλαιστίνη, τον Λίβανο και το Ιράν και ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί τις τρομακτικές εξελίξεις.

NEWSIT

Ένας χρόνος από την σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και τη μέρα που η Χαμάς έβαψε με αίμα το Ισραήλ

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 35 νεκροί στη Γάζα, ανάμεσά τους και παιδιά σε επιχειρήσεις του Ισραήλ

Υπηρεσία άμεσης βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε χθες Κυριακή ότι τουλάχιστον 35 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς ή από πυρά του ισραηλινού στρατού στον θύλακο, όπου ο πόλεμος που μαίνεται για πάνω από 20 μήνες έχει προκαλέσει πελώριες καταστροφές κι έχει ωθήσει τον πληθυσμό στα όρια του λιμού, όπως δεν σταματά να προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Η πολιτική προστασία ανέφερε ακόμη πως δεκάδες τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, όπου συνεχίζεται ο πόλεμος που είχε έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023.

«Μας βομβάρδισαν ενώ κοιμόμασταν. Δεν κάναμε ποτέ τίποτα κακό. Τα δυο παιδιά μου είναι νεκρά, τα άλλα νοσηλεύονται στην εντατική», είπε πολύ ταραγμένη στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιμάν Αμπού Μαρούφ έπειτα από επιδρομή που έπληξε σκηνές εσωτερικά εκτοπισμένων στον καταυλισμό αλ Μαουάσι (νότια).

Μετά τον βομβαρδισμό αυτόν, θύματα μεταφέρθηκαν με οχήματα συγγενών και ασθενοφόρα στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, σύμφωνα με πλάνα του AFP.

Εκεί, πτώματα τυλιγμένα σε πλαστικούς νεκρικούς σάκους είχαν αφεθεί ακόμα και στο έδαφος. Μητέρα χάιδευε το πρόσωπο του νεκρού παιδιού τους. Έξω από το νοσοκομείο, πολίτες προσεύχονταν για τους νεκρούς τους.

«Πολλά πτώματα μεταφέρθηκαν εδώ απανθρακωμένα και τραυματίες έχουν βαριά εγκαύματα», δήλωσε ιατρική πηγή, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά που εξαπλώθηκε σε σκηνές στον καταυλισμό αλ Μαουάσι.

Σύμφωνα με τον Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπο της πολιτικής προστασίας, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία του θυλάκου δεκάδες «μάρτυρες», ανάμεσά τους «γυναίκες και παιδιά, έπειτα από επιδρομές των δυνάμεων κατοχής».

Ανάμεσά τους ήταν πέντε θύματα από τον καταυλισμό αλ Μαουάσι και «δυο παιδιά της οικογένειας Αζάμ που σκοτώθηκαν σε επιδρομή εναντίον σπιτιού στην πόλη της Γάζας» (βόρεια), διευκρίνισε.

Λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από το Ισραήλ στα μέσα ενημέρωσης στη Λωρίδα της Γάζας και την αδυναμία πρόσβασης στο πεδίο εν μέσω του πολέμου, το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο τους απολογισμούς που ανακοινώνονται από την πολιτική προστασία.

«Ακούσαμε τεράστια έκρηξη», αφηγήθηκε ο Άμπντελ Ραχμάν Αζάμ, συγγενής. «Οι κραυγές των παιδιών και των γυναικών δεν σταματούσαν. Έπληξαν σπίτι με πύραυλο χωρίς καμιά προειδοποίηση».

Στη νότια Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 4 άνθρωποι, σύμφωνα με τον κ. Μπασάλ -κατ’ άλλη πηγή, που επικαλέστηκε το Γερμανικό Πρακτορείο, τουλάχιστον 11-, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά εναντίον ανθρώπων που πήγαιναν σε κέντρο διανομής επισιτιστικής βοήθειας.

Το Ισραήλ χαλάρωσε, αλλά εν μέρει, στα τέλη Μαΐου τον απόλυτο αποκλεισμό που επέβαλε στη Λωρίδα της Γάζας από τον Μάιο που προκάλεσε τεράστιες ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης.

Ταυτόχρονα άρχισε η λειτουργία νέου μηχανισμού βοήθειας, στον οποίο πρωτοστατεί το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), μη κερδοσκοπικός οργανισμός με αδιαφανή χρηματοδότηση που υποστηρίζεται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Όμως οι διανομές τροφίμων από την οργάνωση αυτή έχουν σημαδευτεί από πολλά χαοτικά και συχνά πολύνεκρα επεισόδια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 583 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κοντά στα κέντρα του στα οποία διανέμονται τρόφιμα αφότου άρχισε να επιχειρεί στα τέλη Μαΐου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει καταγγείλει το νέο «στρατιωτικοποιημένο» μηχανισμό διανομής βοήθειας ο οποίος «σκοτώνει κόσμο».

Το GHF, από την πλευρά του, διαβεβαιώνει πως δεν έχει γίνει το παραμικρό μέσα στα κέντρα του και κατηγορεί τη Χαμάς πως προσπαθεί να το εμποδίσει. Διατείνεται πως 12 μέλη του προσωπικού του έχουν σκοτωθεί και άλλοι έχουν «βασανιστεί». Καταγγέλλει επίσης πως η Χαμάς στέλνει «μαχητές κοντά σε ανθρωπιστικές ζώνες».

Το Ισραήλ εκτιμάται πως εννοεί να χρησιμοποιήσει το GHF ώστε να παρακάμψει τον ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις ώστε, όπως διατείνεται, να μη φθάνει βοήθεια στη Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός, ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες για τους χθεσινούς θανάτους, ανέφερε πως δεν θα σχολιάσει και θύμισε πως διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την απώλεια σε μάχη στον βορρά 20χρονου υπαξιωματικού του. Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA Media, ο νεαρός ήταν εκτός από ισραηλινός και βρετανός υπήκοος.

Η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εννοεί να συνεχίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να «φέρει τους ομήρους πίσω και να εξαρθρώσει τη Χαμάς», κίνημα που ορκίστηκε να αφανίσει και να διώξει από τον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο.

Έχει επίσης αναγγείλει πως θα πάρει τον «έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς -την οποία χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ- από το 2007.

Η έφοδος της 7ης Οκτωβρίου 2023 είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.219 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί εκείνη την ημέρα συνεχίζουν να κρατούνται στον θύλακο 49, όμως τουλάχιστον 27 από αυτούς έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 56.500 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους αμάχους, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Παρά τη συνέχιση των καθημερινών πολύνεκρων ισραηλινών επιχειρήσεων, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα πως ανέμενε να κλειστεί συμφωνία νέας κατάπαυσης του πυρός εντός ημερών, πιθανόν αυτή την εβδομάδα όπως είπε.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία των 27 της ΕΕ για παράταση των κυρώσεων στη Ρωσία

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασαν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, έδωσε το πράσινο φως για να παραταθούν για έξι μήνες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές του.

Διαβάστε επίσης: 

To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την υποστήριξή του στη «συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη» στην Ουκρανία

ΕΕ: Βήματα για την οικοδόμηση πλήρως ολοκληρωμένης και διασυνδεδεμένης Ενεργειακής Ένωσης ως το 2030

ΕΕ: Η Ευρώπη πρέπει να καταστεί πιο κυρίαρχη, πιο υπεύθυνη για την άμυνά της και καλύτερα εξοπλισμένη

Η ΕΕ έχει υιοθετήσει 17 «δέσμες» κυρώσεων αφότου οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στο έδαφος της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Οι κυρώσεις αυτές όμως πρέπει να ανανεώνονται ομόφωνα από τους 27 κάθε έξι μήνες κι η Ουγγαρία, η χώρα που διατηρεί τις πιο στενές σχέσεις με τη Ρωσία ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, απειλεί συχνά να εναντιωθεί.

Τον Ιανουάριο, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν διατήρησε το σασπένς ως το τέλος, προτού δώσει τελικά πράσινο φως.

Οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν επίσης χθες σχετικά με τη 18η δέσμη κυρώσεων, που πρότεινε πριν από δύο εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως δεν μπόρεσε να ληφθεί καμιά απόφαση, εξαιτίας βέτο που άσκησε η Σλοβακία αυτή τη φορά.

Ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο χρησιμοποίησε το βέτο αυτό για να ασκήσει πίεση στην Κομισιόν ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για τον εφοδιασμό της χώρας του με αέριο, καθώς η πρότασή της επιδιώκει να διακοπούν εντελώς οι εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία μέχρι το 2027 το αργότερο.

Η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και πρότεινε την 10η Ιουνίου να μειωθεί από τα 60 στα 45 δολάρια το πλαφόν της τιμής πώλησης ρωσικού πετρελαίου στο πλαίσιο της 18ης δέσμης κυρώσεων.

Η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται πολύ πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι και η νέα οροφή των 45 δολαρίων δεν θεωρείται εφαρμόσιμη για την ώρα.

Σύμφωνα με τους αριθμούς της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας, το όριο των 60 δολαρίων επέτρεψε να μειωθούν κατά 30% τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου, που κρίνονται απαραίτητα για τη χρηματοδότηση του πολέμου που διεξάγει το Κρεμλίνο εναντίον της Ουκρανίας.

Η Ρωσία ωστόσο έχει δημιουργήσει στόλο δεξαμενόπλοιων «φαντασμάτων» για να παρακάμπτονται οι ευρωπαϊκές κυρώσεις, που εκτιμάται πως αριθμεί πάνω από 500 πλοία κι έχει επίσης μπει στο στόχαστρο της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της 18ης δέσμης κυρώσεων, η ΕΕ θέλει να προστεθούν 70 δεξαμενόπλοια «φαντάσματα» στη μαύρη λίστα των πετρελαιοφόρων που χρησιμοποιεί η Μόσχα, ο οποίος περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 342 ονόματα.

Οι Βρυξέλλες θέλουν ακόμη να επεκταθούν οι κυρώσεις σε διυλισμένα προϊόντα που προκύπτουν από το ρωσικό αργό, καθώς συνεχίζουν να εισάγονται ιδίως μέσω τρίτων χωρών, όπως για παράδειγμα η Τουρκία.

Ακόμη, η ΕΕ εννοεί να προσθέσει άλλες 22 ρωσικές τράπεζες στον κατάλογο των χρηματοπιστωτικών θεσμών οι οποίοι στερούνται την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές μέσω του συστήματος SWIFT. Και άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων κινεζικών, στη μαύρη λίστα αυτών που βοηθούν, κατά τις Βρυξέλλες, τον ρωσικό στρατό να παρακάμπτει τις ισχύουσες κυρώσεις.

ΦΩΤΟ  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Ο «μπαμπάκας» Τραμπ επέστρεψε από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ λέει ο Λευκός Οίκος με viral βίντεο στα social media

Το αμήχανο αστείο που έκανε χθες (25.06.2025) ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε για τον Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζοντας τον «μπαμπάκα που πρέπει μερικές φορές να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα» έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις κι έγινε viral στα social media.

Μάλιστα, το απίστευτο σχόλιο του Μαρκ Ρούτε για τον Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι άρεσε στην Ουάσινγκτον, αφού ο Λευκός Οίκος υιοθέτησε τον χαρακτηρισμό «μπαμπάκας» (daddy) σε βίντεο που ανέβασε στο «Χ».

«Ο μπαμπάκας επέστρεψε», έγραψε χαρακτηριστικά ο Λευκός Οίκος στην ανάρτηση, συνοδεύοντας την  με ένα βίντεο στο οποίο ακούγεται το τραγούδι «Hey Daddy (Daddy’s home)» του Usher μαζί με εικόνες από τη συμμετοχή του Τραμπ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη.

 

Ο Ρούτε χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό «μπαμπάκας» στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Τραμπ, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος μάλωσε το Ισραήλ και το Ιράν για τις παραβιάσεις της μεταξύ τους εκεχειρίας.

Ο Τραμπ συνέκρινε τις εχθροπραξίες μεταξύ Ιράν και Ισραήλ με δύο παιδιά που μαλώνουν και απαντώντας ο Ρούτε γέλασε και σχολίασε : «Και μετά ο μπαμπάκας πρέπει να χρησιμοποιήσει μερικές φορές σκληρή γλώσσα για να τα πείσει να σταματήσουν».

 

Την Τρίτη (24.06.2025) έπειτα από συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι δύο χώρες πολεμούσαν «τόσο καιρό και τόσο σκληρά που δεν ξέρουν τι στο διάολο κάνουν».

Η «απολογία» του ΓΓ  του ΝΑΤΟ

Σε συνέντευξή του στο Reuters μετά το τέλος της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Ρούτε δήλωσε ότι χρησιμοποίησε τη λέξη «μπαμπάκας» για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι σύμμαχοι βλέπουν τις ΗΠΑ, και όχι συγκεκριμένα για τον Τραμπ.

«Στην Ευρώπη ακούω καμιά φορά τις χώρες να λένε ‘Μαρκ, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο πλευρό μας;’. Και λέω ότι αυτό ακούγεται λίγο σαν ένα μικρό παιδί που ρωτά τον μπαμπά του ‘Θα μείνεις με την οικογένεια;’», εξήγησε.

NEWSIT

Ο «μπαμπάκας» Τραμπ επέστρεψε από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ λέει ο Λευκός Οίκος με viral βίντεο στα social media

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ