Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Κυρ. Μητσοτάκης: Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Την αυξημένη εγρήγορση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και τη μέριμνα της για τον ασφαλή απεγκλωβισμό από τον Λίβανο όσων ομογενών το επιθυμούν υπογραμμίζει στην καθιερωμένη, εβδομαδιαία ανάρτησή του για τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «ήδη απομακρύναμε 22 Έλληνες και 38 Κύπριους από τη Βηρυτό με C-130 της Πολεμικής μας Αεροπορίας», ενώ εκφράζει εκ νέου τα συλλυπητήρια του για τη δολοφονία του Ιωνά Καρούση στην τρομοκρατική επίθεση στη Γιάφα του Τελ Αβίβ. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα διαδραματίζει ρόλο αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου και ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, κάτι, που όπως είπε είχε την ευκαιρία να συζητήσει χθες στα Χανιά με ομάδα Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών. Στα της κυβερνητικής δραστηριότητας της προηγούμενης εβδομάδος, ο πρωθυπουργός στάθηκε στα 19 μέτρα, ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ, που ανακοινώθηκαν για τον κεντρικό και Βόρειο Έβρο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ στο Σουφλί, αλλά και στο σχέδιο πριμοδότησης της επανακατοίκησης με 10.000 ευρώ για 1000 δικαιούχους. Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την εκφόρτωση του πρώτου φορτίου LNG από την Total στις εγκαταστάσεις FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Για το Μεσοπρόθεσμο ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στόχος παραμένει « να μένουμε πιστοί σε αυτό το σχέδιο, να συνεχίζουμε να μειώνουμε τη φοροδιαφυγή, να έχουμε υπεραπόδοση εσόδων, ούτως ώστε το πρόγραμμά μας, που έχει ως στόχο την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών, να “τρέξει” όλο και πιο γρήγορα». Για την παραβατικότητα των ανηλίκων ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι οι προωθούμενες αλλαγές, που συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου «προβλέπουν αυστηρότερη ποινική μεταχείριση για την παραμέληση των ανηλίκων από τους γονείς τους αλλά και τη χρήση όπλων. Στόχος δεν είναι να πάνε φυλακή τα παιδιά ή οι γονείς, αλλά να λειτουργήσει αποτρεπτικά το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει. Οι μεν οικογένειες να δείξουν μεγαλύτερη επιμέλεια για την ανατροφή των παιδιών τους, ενώ οι συστηματικοί ανήλικοι παραβάτες να συνετίζονται με αναμορφωτικά μέτρα».

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη:

 

Καλημέρα! Η εβδομάδα που πέρασε είχε πολλές εξελίξεις, τόσο στο διεθνές όσο και στο εσωτερικό πεδίο. Αναμφίβολα, αυτό που «σφράγισε» αυτήν την εβδομάδα ήταν η σοβαρή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και η αύξηση των απειλών για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η κατάσταση στον Λίβανο έχει επιδεινωθεί σημαντικά, ενώ είδαμε μεγάλη επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, επίθεση την οποία η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο. Στηρίζουμε τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια, το οποίο επλήγη βάναυσα πριν από έναν χρόνο -σαν αύριο- με την αποτρόπαια επίθεση της Χαμάς σε βάρος εκατοντάδων Ισραηλινών πολιτών. Η τρομοκρατική βία κατά αμάχων, την περασμένη Τρίτη στη Γιάφα, είχε θύμα και έναν 26χρονο Έλληνα φοιτητή, κάτοικο Ιερουσαλήμ. Εκφράζω και πάλι τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του Ιωνά Καρούση.

Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για αποκλιμάκωση. Ταυτόχρονα, παραμένουμε σε αυξημένη εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα και φροντίζουμε για τον ασφαλή απεγκλωβισμό από τον Λίβανο όσων ομογενών το επιθυμούν. Ήδη, απομακρύναμε 22 Έλληνες και 38 Κύπριους από τη Βηρυτό με C-130 της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου και ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσιαστές που συνάντησα χθες στα Χανιά. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις παραμένουν σε εξαιρετικό επίπεδο -αντίληψη που είναι κοινή σε διακομματικό φάσμα.

Περνώ τώρα στην κυβερνητική δραστηριότητα της εβδομάδας. Προετοιμαστείτε για μεγάλη ανασκόπηση!

Θα ξεκινήσω με το καίριας σημασίας Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης του Έβρου που παρουσιάσαμε με τους συναρμόδιους υπουργούς την Πέμπτη στην Αλεξανδρούπολη, προϊόν διαβούλευσης με τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής. Ανακοινώσαμε 19 νέα μέτρα που μαζί με το πρόγραμμα έργων και μελετών από το Περιφερειακό Σχέδιο Ανάπτυξης αγγίζουν τα 240 εκ. ευρώ, ενώ συνολικά στον Έβρο διατίθενται 2,83 δισ. ευρώ για την υλοποίηση δεκάδων σημαντικών έργων.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις τοπικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα των φυσικών και νομικών προσώπων στο Σουφλί, κίνητρα για επανακατοίκηση του βόρειου και κεντρικού Έβρου (μέχρι 10.000 κάλυψη εξόδων εγκατάστασης για 1.000 ωφελούμενους) με διπλάσιο το κριτήριο εντοπιότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους, η δημιουργία νέας κτηνιατρικής στην Ορεστιάδα αλλά και η ακτοπλοϊκή και σιδηροδρομική διασύνδεση της Αλεξανδρούπολης με την Ορεστιάδα και τον Πειραιά.

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη για τον Έβρο -αλλά όχι μόνο- ήταν η εκφόρτωση του πρώτου εμπορικού φορτίου LNG στις εγκαταστάσεις FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Μεταφέρθηκε από την Total για λογαριασμό της Bulgargaz, εγκαινιάζοντας ένα έργο γεωπολιτικής σημασίας που ενισχύει την ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια της χώρας μας. Αυτή η νέα υποδομή θα λειτουργήσει ως ενεργειακή πύλη για την κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τη Δευτέρα συνεδρίασε το Υπουργικό μας Συμβούλιο, όπου μεταξύ άλλων, εγκρίναμε το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό και Διαρθρωτικό Σχέδιο για την επόμενη τριετία, καθώς και πολύ σημαντικές παρεμβάσεις σε κρίσιμα κοινωνικά πεδία, για τις οποίες και θα σας μιλήσω σε λίγο.

Επιτρέψτε μου όμως δύο κουβέντες για το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, τη βάση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, που «χτίστηκε» με μια τελείως διαφορετική μεθοδολογία από αυτήν που είχαμε συνηθίσει έως τώρα. Έχοντας τη δυσάρεστη εμπειρία των μνημονίων, γνωρίζουμε καλά πόσο επιβλαβείς ήταν για την οικονομία οι πολιτικές περικοπών που χειροτέρευαν τελικά την ύφεση. Ο νέος αντικυκλικός χαρακτήρας του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Πλαισίου θεραπεύει ακριβώς αυτό: λέει πρακτικά ότι στους καλούς καιρούς πρέπει να βάλουμε ένα όριο στην ετήσια αύξηση δαπανών. Έτσι θα μπορούμε να αποταμιεύουμε στις καλές εποχές και να ξοδεύουμε περισσότερα στην περίπτωση κάποιας εξωγενούς ή εσωτερικής κρίσης. Απλά και νοικοκυρεμένα. Στόχος μας είναι να μένουμε πιστοί σε αυτό το σχέδιο, να συνεχίζουμε να μειώνουμε τη φοροδιαφυγή, να έχουμε υπεραπόδοση εσόδων, ούτως ώστε το πρόγραμμά μας, που έχει ως στόχο την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών, να «τρέξει» όλο και πιο γρήγορα.

Να έρθω στο εξόχως σοβαρό ζήτημα της ανήλικης παραβατικότητας, ένα πολυσύνθετο πρόβλημα που απαιτεί δράση σε πολλαπλά επίπεδα. Όπως είπα και τη Δευτέρα, το κράτος προφανώς δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια ως βασικό πυρήνα ανατροφής των παιδιών. Όμως οφείλουμε με πολιτικές να παρέμβουμε για την ασφάλεια των παιδιών μας. Οι νέες αλλαγές που εισηγήθηκαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη προβλέπουν αυστηρότερη ποινική μεταχείριση για την παραμέληση των ανηλίκων από τους γονείς τους αλλά και τη χρήση όπλων. Στόχος δεν είναι να πάνε φυλακή τα παιδιά ή οι γονείς, αλλά να λειτουργήσει αποτρεπτικά το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει. Οι μεν οικογένειες να δείξουν μεγαλύτερη επιμέλεια για την ανατροφή των παιδιών τους, ενώ οι συστηματικοί ανήλικοι παραβάτες να συνετίζονται με αναμορφωτικά μέτρα.

Η βία των ανηλίκων, προφανώς, δεν αντιμετωπίζεται μόνο με καταστολή, γι’ αυτό δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και σε άλλα εργαλεία. Θυμίζω την πρωτοβουλία «Stop Bullying», που αφορά το σχολικό περιβάλλον και δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να καταγγέλλουν περιστατικά εκφοβισμού. Αυτή η πρωτοβουλία έχει ήδη αγκαλιαστεί από τις σχολικές κοινότητες με θετικά αποτελέσματα. Επιπλέον, υπερδιπλασιάσαμε τον αριθμό των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, ενώ σύντομα θα θέσουμε σε εφαρμογή μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα για ανήλικους και γονείς, το «Safe Youth», που θα δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά και εφήβους, εκτός σχολικού περιβάλλοντος, να ειδοποιούν την αστυνομία εάν νιώσουν ότι η σωματική τους ακεραιότητα απειλείται. Θέλω να τονίσω ότι λειτουργεί η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 που παρέχει συμβουλευτική σε γονείς και παιδιά.

Είναι απαραίτητο να υπάρξει κανονιστική παρέμβαση, ειδικά στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που ενισχύουν και επιτείνουν τα φαινόμενα bullying, είτε ψηφιακά είτε μέσω φυσικής βίας, για να προστατεύσουμε την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Πρόσφατα μίλησα γι’ αυτό στον ΟΗΕ και προτίθεμαι να αναλάβω αυτή την πρωτοβουλία εκ μέρους της χώρας μας. Η βία δεν πρέπει να γίνει μόδα. Η κυβέρνηση θα ενημερώσει τους γονείς για το πώς μπορούν να ενεργοποιούν φίλτρα στα κινητά τηλέφωνα των παιδιών, ώστε να τα προστατεύουν από «τοξικά» βίντεο.

Τη δημόσια ασφάλεια αφορά και το επόμενο μέτρο. Την Τρίτη ξεκίνησε πιλοτικά η χρήση καμερών στις στολές αστυνομικών των Ομάδων Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων, με στόχο την αποτροπή και καταστολή αξιόποινων πράξεων. Η δοκιμαστική φάση, που θα διαρκέσει 8 ημέρες -έως μεθαύριο δηλαδή- εφαρμόζεται στην εδαφική αρμοδιότητα 7 Τμημάτων Ασφαλείας της Αθήνας, συγκεκριμένα σε Εξάρχεια, Ομόνοια, Κολωνό, Κυψέλη, ‘Αγιο Παντελεήμονα, Σύνταγμα και Ακρόπολη.

Περνάω τώρα σε ένα επίσης πολυπαραγοντικό θέμα, το πρόβλημα της επιδείνωσης του δημογραφικού που αντιμετωπίζει όχι μονο η Ελλάδα, αλλά η πλειονότητα των αναπτυγμένων χωρών και οικονομιών. Στο Υπουργικό Συμβούλιο η αρμόδια Υπουργός παρουσίασε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό με ορίζοντα δεκαετίας, έως το 2035. Βασικός πρώτος στόχος είναι να αναχαιτίσει τη ραγδαία μείωση γεννήσεων και ταυτόχρονα να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής και το βιοτικό επίπεδο κάθε ηλικιακής ομάδας του πληθυσμού, από τους νεότερους έως τους γηραιότερους. Το Σχέδιο διαρθρώνεται σε 5 άξονες: ⁠Ενίσχυση των Γεννήσεων και Στήριξη Οικογένειας, ⁠Ενίσχυση της Απασχόλησης,⁠ ⁠Διαχείριση της Μακροζωίας και της Γήρανσης, Τοπική Ανάπτυξη και Προώθηση Καινοτομίας, Έρευνα και Ενημέρωση των πολιτών. Οι παραπάνω άξονες περιλαμβάνουν πάνω από 100 δράσεις συνολικής αξίας 20 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ύψους 1 δισ. που έχουμε λάβει ήδη από το 2019, και αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Παράλληλα, στηρίζουμε την ανάδοχη οικογένεια, διπλασιάζοντας το μηνιαίο επίδομα αναδοχής για παιδιά με αναπηρία (στα 750 ευρώ από 375 ευρώ τον μήνα) και αυξάνοντας σημαντικά το αντίστοιχο επίδομα για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης (525 ευρώ από 325 τον μήνα).

Η στήριξη των ευάλωτων ομάδων αποτελεί κεντρικό άξονα της κοινωνικής μας πολιτικής, και χαίρομαι που αναγνωρίζεται διεθνώς το έργο που επιτελεί σε αυτόν τον τομέα ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ). Έχει συμπεριληφθεί στους υποψηφίους που προκρίθηκαν στον διαγωνισμό «2024 European Social Services Awards» στην κατηγορία «Collaborative Practice». Ο ΕΜΕΑ διακρίνεται για την καινοτόμα προσέγγισή του, ενισχύοντας τη συνεργασία των κοινωνικών υπηρεσιών για την αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών των ευάλωτων ομάδων. Μπορείτε να ψηφίσετε τον ΕΜΕΑ στην κατηγορία Collaborative Practice μέσω του συνδέσμου: https://essa-eu.org/vote-2024/. Αξίζει την υποστήριξή σας!

Με άλλη μία στήριξη θα συνεχίσω και συγκεκριμένα με τη σημαντική ρύθμιση υπέρ των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα τολμηρό σχέδιο που απαλλάσσει πάνω από 20.000 παραγωγούς και 750 συνεταιρισμούς από χρέη, προερχόμενα από «κατακόκκινα» δάνεια, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονταν σε καθεστώς εκκαθάρισης. Ένα πρόβλημα που αποτελεί κατάλοιπο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Με αυτή τη ρύθμιση, απελευθερώνεται σημαντική υποθηκευμένη γη, ανακουφίζοντας τις παραγωγικές δομές του πρωτογενούς τομέα.

Έχουμε καλά νέα για την απασχόληση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», καταγράφηκε ρεκόρ απασχόλησης το πρώτο 8μηνο του 2024. Το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων σημείωσε την υψηλότερη επίδοση από το 2001 -απ’ όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των συγκεκριμένων στοιχείων- έως σήμερα, με σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας, αύξηση 6,5% σε σύγκριση με το 2023. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι πάνω από τις μισές (54,11%) είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι την τελευταία πενταετία έχει υποχωρήσει θεαματικά η ανεργία στους νέους έως 24 ετών και στις γυναίκες. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία στους νέους τον Αύγουστο ήταν στο 19,4% από 28,3% πέρυσι και 37,6% τον Αύγουστο του 2019, ενώ στις γυναίκες έπεσε στο 11,6% από 15,1% πέρυσι και από 21,8% που ήταν τον Αύγουστο του 2019.

Να επισημάνω ότι με τη μείωση πάνω από 60 φόρων αλλά και ασφαλιστικών εισφορών δημιουργούνται ακόμα περισσότερα κίνητρα στις επιχειρήσεις να προσλάβουν εργαζόμενους. Συνεχίζουμε με στόχο περισσότερες και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας, στηρίζοντας εργαζόμενους και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε ο προγραμματισμός μας για σχεδόν 20.000 προσλήψεις την επόμενη χρονιά, με τις οποίες φτάνουμε τις 111.000 στην πενταετία 2020-2025. Στην πλειονότητά τους οι νέοι διορισμοί θα είναι στο ΕΣΥ, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μαζί με το Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, αναζητούμε τρόπους να κάνουμε πιο ελκυστική την καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις για τους νέους, καθώς δεν αρκεί μόνο η προμήθεια σύγχρονων οπλικών συστημάτων, αλλά χρειάζεται και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για τη διαχείρισή τους.

Πολλές οι εξελίξεις αυτήν την εβδομάδα στον τομέα των μετακινήσεων, ευχάριστες και για τα δημόσια οικονομικά και για τους πολίτες. Η Βουλή ενέκρινε τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού για 25 χρόνια, με αντίτιμο 3,27 δισ. ευρώ, το υψηλότερο στην ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ, που θα συμβάλει στη μείωση του δημόσιου χρέους κατά 1,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον αυτού του ποσού, το Δημόσιο θα λαμβάνει περίπου το 7,5% επί των ετήσιων εσόδων του Οδικού ‘Αξονα, καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Όσο για τους πολίτες, τα διόδια μειώνονται από σήμερα, από 2,8 σε 2,5 ευρώ, ενώ τα οχήματα πολιτών με αναπηρία θα απαλλάσσονται πλήρως. Βάσει της συμφωνίας που πετύχαμε, εξασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας και τα κεκτημένα των εργαζομένων, ενώ ο νέος παραχωρησιούχος έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει την πλήρη συντήρηση και την εύρυθμη λειτουργία αυτής της πολύ σημαντικής για το λεκανοπέδιο οδικής αρτηρίας, ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες.

Από την επίσης επιτυχή διαπραγμάτευση για την αναχρηματοδότηση του αυτοκινητόδρομου «Μαλιακός-Κλειδί» στον οδικό άξονα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι, το Δημόσιο εξοικονόμησε 16 εκ. ευρώ. Το όφελος αυτό το επιστρέφουμε στην κοινωνία. Από την περασμένη Τρίτη 1η Οκτωβρίου και έως το τέλος του 2024 οι οδηγοί ΙΧ θα πληρώνουν 2,8 ευρώ λιγότερα (13,7 από 16,5 ευρώ) αθροιστικά για τη διέλευση από τους 5 μετωπικούς και πλευρικούς σταθμούς. Ενώ έως το τέλος του 2025, η μείωση θα είναι 3 ευρώ. Για τα βαρέα οχήματα προβλέπεται έκπτωση 5% με τη χρήση πομποδέκτη.

Κι άλλα θετικά νέα έρχονται από τον τομέα των δημόσιων συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Χάρη στους αυξημένους ελέγχους για την εισιτηριοδιαφυγή, τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε αύξηση 15% στα έσοδα της εταιρείας στην Αθήνα (14,2 εκ. ευρώ το 2024 από 12,3 εκ. τον Σεπτέμβριο 2023) και αύξηση 32% στους ελέγχους. Οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν και θα ενταθούν και τα χρήματα από τα πρόστιμα -πάνω από 2,4 εκατ. φέτος- θα δοθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη του Μετρό.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη. Η υποχρεωτική επιβίβαση στα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ από την πόρτα του οδηγού, αρχικά σε δέκα γραμμές, μέσα σε μόλις μια εβδομάδα σχεδόν διπλασίασε τις επικυρώσεις εισιτηρίων, με αύξηση 46,19% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Το μέτρο σύντομα θα επεκταθεί σε όλες τις γραμμές του ΟΑΣΘ, ενώ θα γίνει και καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού, για να κατανοήσουμε όλες και όλοι ότι η εισιτηριοδιαφυγή πλήττει ένα δημόσιο αγαθό το οποίο μάλιστα είναι προς όφελος των πολλών.

Με ικανοποίηση επίσης έμαθα ότι έχει βελτιωθεί η ταχύτητα κυκλοφορίας των λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη με τα μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων από τις εργασίες του Flyover. Ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής, η κυκλοφοριακή κατάσταση σε κεντρικές λεωφόρους της πόλης είναι καλύτερη σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για όσο λιγότερη όχληση κατοίκων και επισκεπτών από ένα αναγκαίο έργο που όταν ολοκληρωθεί θα διευκολύνει αισθητά τις μετακινήσεις σε όλη την περιοχή.

Είμαστε περήφανοι για το Ελληνικό Κτηματολόγιο, μια εμβληματική μεταρρύθμιση που η κυβέρνησή μας θα ολοκληρώσει μέχρι το 2025, κλείνοντας μια εκκρεμότητα δεκαετιών. To νομοσχέδιο, που προσθέτει σημαντικές ρυθμίσεις για την εφαρμογή του, υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, αν και δυστυχώς η αντιπολίτευση, για μια ακόμη αφορά, αρνήθηκε να στηρίξει μια θεσμική τομή. Μια θεσμική τομή με οφέλη στην οικονομία, στην αγορά κατοικίας, στο περιβάλλον, που θα βάλει πολεοδομική τάξη σε όλη τη χώρα, θα επιτρέψει στους ψηφιακούς χάρτες να συμβάλλουν με μεγαλύτερη ακρίβεια στην προστασία δασικών περιοχών, μνημείων και αρχαιολογικών χώρων.

Την εβδομάδα αυτή πραγματοποιήθηκε και μια ακόμα σημαντική αποκρατικοποίηση, η 11η από τον Ιούνιο του 2023, αυτή της Εθνικής Τράπεζας κατά 10%. Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, αποτελώντας σημαντική επιτυχία για την ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, η διεθνής προσφορά -με τη συμμετοχή παγκόσμιας κλάσης θεσμικών επενδυτών- υπερκαλύφθηκε κατά 12 φορές και η συνολική κατά 11 φορές. Αυτή η επίδοση αποτελεί νέο ρεκόρ για τον τραπεζικό κλάδο στην ελληνική αγορά, με την τιμή διάθεσης των μετοχών να διαμορφώνεται 42% υψηλότερα από την έκδοση του Νοεμβρίου. Με την αποκρατικοποίηση αυτή έχουμε σημειώσει ρεκόρ τόσο στο πλήθος των αποκρατικοποιήσεων που έγιναν, όσο και στα έσοδα που εξασφάλισε το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία ξεπερνούν τα 7,8 δισ. ευρώ τους τελευταίους 15 μήνες.

Πριν 2 εβδομάδες σας είχα πει για τον νέο Δικαστικό Χάρτη και για την επιμόρφωση περίπου 950 Ειρηνοδικών που θα στελεχώσουν την καινούργια πρωτοβάθμια ενοποιημένη δομή απονομής δικαιοσύνης. Αυτή λοιπόν ξεκίνησε χωρίς προβλήματα, με θεσμική πληρότητα και άψογη οργάνωση όπως πληροφορήθηκα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα επιμόρφωσης εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών -τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό δικαιικό χώρο- το οποίο υλοποιείται από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, προσδίδοντας σημαντική ποιοτική υπεραξία στη δικαιοσύνη.

Κλείνω με μια ακόμη θετική είδηση που πιστοποιεί το άνοιγμα της Ελλάδας στον ακαδημαϊκό κόσμο. Το Global Center του Πανεπιστημίου Columbia ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Αθήνα, με αντικείμενο τον διάλογο και τη μεταφορά τεχνογνωσίας για την από κοινού αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, η δημόσια υγεία και η καινοτομία. Πρόκειται για το δέκατο Διεθνές Κέντρο του Columbia, το οποίο επέλεξε την Αθήνα ως έναν ζωτικό κόσμο μεγάλης πνευματικής και ερευνητικής αξίας που θα ενισχύσει τον δεσμό του κορυφαίου ιδρύματος με τον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την καινοτομία και την επιστήμη. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε και άλλα κορυφαία ιδρύματα για επιστημονικές συνέργειες με τα εξαιρετικά ελληνικά πανεπιστήμια.

Και κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος. Ήταν μια μεγάλη ανασκόπηση, αλλά αυτό σημαίνει ότι γίνονται πολλά και σημαντικά πράγματα που αλλάζουν τη χώρα και τη ζωή του κάθε πολίτη προς το καλύτερο. Τα λέμε την άλλη Κυριακή!

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΕΛΛΑΔΑ

Κυρ. Μητσοτάκης: Το ότι συζητάμε με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε – Ούτε ξεπουλάμε ούτε προδίδουμε κανέναν

O πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής και ερωτηθείς για το μεταναστευτικό δήλωσε τα εξής:

«Καταρχάς το γεγονός ότι καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία σχετικά με τα συμπεράσματα στο κεφάλαιο του μεταναστευτικού είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Και αν μου επιτρέπετε μια γενικότερη παρατήρηση, η Ελλάδα από το 2019 υπερασπίζεται μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, στην προστασία δηλαδή των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα η Πολωνία με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού προβλήματος από την Λευκορωσία και τη Ρωσία, η Ελλάδα τα αντιμετώπισε πρώτη θέλω να θυμίσω τον Μάρτιο του 2020. Δείχνουμε πλήρη συμπαράσταση σε μια χώρα η οποία αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα. Αυτά τα χρόνια όμως η πολιτική της Ευρώπης στο μεταναστευτικό άλλαξε και ήρθε πολύ πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις. Κι αυτό αποτελεί πια ένα αυταπόδεικτο συμπέρασμα, το οποίο προκύπτει και από τα ίδια τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο αποτελούν επιτυχίες της Ευρώπης και είναι θέσεις οι οποίες είναι κοντά στις ελληνικές θέσεις. Η Ευρώπη έχει πάρει μία απόφαση. Είναι μία απόφαση η οποία προφανώς εξυπηρετεί και τα ελληνικά συμφέροντα, ότι δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό το οποίο ερχόμαστε τώρα να συμπληρώσουμε ως επόμενο βήμα είναι να δρομολογήσουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις επιστροφές. Διότι η επιχειρηματολογία μας θα είναι μόνο πλήρης αν πούμε ότι εμείς καθορίζουμε ποιος θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όποιος δεν μπορεί και δεν έχει θέση στην Ευρώπη γιατί δεν δικαιούται άσυλο, πρέπει να επιστρέφει στην χώρα από την οποία προήλθε. Κι αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο και της οδηγίας που δώσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί γρήγορα νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία γύρω από τα ζητήματα των επιστροφών. ‘Αρα θεωρώ ότι η Ευρώπη με αργά αλλά σταθερά βήματα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και προς μία κατεύθυνση που εξυπηρετεί σίγουρα και τις ελληνικές θέσεις».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το μοντέλο που ακολουθεί η Ιταλία δημιουργώντας κλειστά κέντρα στην Αλβανία και αν ο ίδιος θα ήταν σύμφωνος στην περίπτωση που άλλαζε η ευρωπαϊκή νομοθεσία με μία τέτοια πρακτική και τι αντιπροτείνει. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ως εξής: «Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε τι κάνει και τι δεν κάνει η Ιταλία. Προφανώς κάθε χώρα έχει και τις δικές της ιδιαιτερότητες. Είναι μια καινούργια, ενδιαφέρουσα θα έλεγα λύση, εγώ δεν την απέρριψα σε καμία περίπτωση για τις περιπτώσεις εκείνες των μεταναστών οι οποίοι συλλέγονται σε διεθνή ύδατα. Η Ελλάδα δεν έχει τέτοιου είδους ζητήματα και των οποίων οι αιτήσεις ασύλου θα τύχουν επεξεργασίας στην Ιταλία με βάση το ιταλικό δίκαιο. Όμως οι άνθρωποι αυτοί τελικά με τον έναν τον άλλον τρόπο θα περάσουν πάλι μέσα από την Ιταλία. Να τονίσω ότι αυτό είναι μια διμερής συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας και δεν είναι μία απόφαση η οποία σε αυτό το επίπεδο έχει ευρωπαϊκή διάσταση. Αυτό το οποίο έχει αξία και μπορώ να πω είναι ότι στην επιστολή της κυρίας Φον Ντερ Λάιεν για τις επιστροφές υπάρχει μια φράση ότι θα εξετάσουμε και καινοτόμες λύσεις. Και μέσα στις καινοτόμες λύσεις που μπορούν να εξεταστούν είναι και αυτή η ιδέα των κέντρων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα οποία θα αποστέλλονται μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου θα απορρίπτονται αν αυτοί δεν μπορούν να επιστραφούν κατευθείαν στις χώρες προέλευσής τους. Αυτό είναι ακόμα μια ιδέα, δεν έχει τύχει επεξεργασίας. Επί της αρχής την βρίσκω θετική και προφανώς όταν δούμε τις συγκεκριμένες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούμε να τοποθετήσουμε».

Σχετικά με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας η οποία προέβλεπε επιστροφές οι οποίες δεν έγιναν, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Είναι σωστό αυτό το οποίο επισημαίνετε. Έχω τονίσει πολλές φορές ότι έχει βελτιωθεί η συνεργασία μας με την Τουρκία στο επίπεδο του προσφυγικού – μεταναστευτικού, αυτό αφορά όμως την επιχειρησιακή διάσταση και την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατικών αρχών Ελλάδος και Τουρκίας και κυρίως την καλύτερη συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα. Όμως έχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι επιστροφές στην Τουρκία δεν γίνονται και θα πρέπει να γίνονται. Και προφανώς αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο μας απασχολεί, το θίγουμε στην Τουρκία, δεν είμαστε μόνο εμείς αυτοί που το θίγουμε και πιστεύω ότι είναι ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να επιμείνουμε. Η Ελλάδα κάνει επιστροφές, αλλά θέλω να τονίσω ότι οι επιστροφές είναι μια δύσκολη διαδικασία συνολικά, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στατιστικά, μόνο ένας στους πέντε από αυτούς οι οποίοι πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης, τελικά επιστρέφουν και γι αυτό και έχει τόσο μεγάλη σημασία το γεγονός ότι η Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έρχεται και αναγνωρίζει αυτό το πρόβλημα και λέει ουσιαστικά – για να το πω με πολύ απλά λόγια – ότι αν δεν δικαιούσαι να μπεις στην Ευρώπη, πρέπει να γυρίσεις. Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να στείλουμε ένα μήνυμα και στους διακινητές αλλά και σε αυτούς που γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο, ότι αν έρθουν στην Ευρώπη έχουν αυξημένες πιθανότητες να επιστρέψουν στη χώρα από την οποία ήρθαν. Είναι μια απολύτως σωστή πολιτική, η Ελλάδα επέμενε πολλά χρόνια σε αυτήν την διάσταση την οποία, τονίζω, ότι ερχόμαστε να συμπληρώσουμε με συμφωνίες νόμιμης μετανάστευσης, διμερείς, όπως αυτές που κάνει η Ελλάδα. Αλλά εκεί πάλι τους όρους με τους οποίους θα έρθει κάποιος οικονομικός μετανάστης τους καθορίζουμε εμείς και όχι οι διακινητές. Αν μπεις παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να υπάρχει τρόπος να γυρίσεις πίσω στην χώρα από την οποία ξεκίνησες. Για να το πω πολύ απλά και πολύ απλοϊκά θα έλεγα, αυτό είναι το νόημα αυτής της νέας προσπάθειας που πρέπει να κάνουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία πρέπει να συμπληρώσει και νομοθετικά, όπως ξέρετε, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο, καθώς το κεφάλαιο αυτό το είχαμε αφήσει εκτός».

Ερωτηθείς για την άποψή του για τη δημιουργία κλειστών κέντρων ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Όπως σας είπα, δεν είμαι εξαρχής αντίθετος σε καμία καινοτόμα πρόοδος και πρέπει να τις εξετάσουμε, πρέπει να σκεφτούμε έξω από το κουτί. Έχουμε πρόβλημα σήμερα ως Ευρώπη. Έχουμε ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και θέλω να θυμίσω ότι πολλά από αυτά τα οποία λέγαμε εμείς πριν από 4-5 χρόνια, φάνταζαν τότε πολύ ξένα. Όταν εμείς είπαμε το Μάρτιο του 2020 αναστέλλουμε προσωρινά τη διαδικασία χορήγησης ασύλου γιατί δεχόμαστε μια υβριδική απειλή από την Τουρκία, κάποιοι μας στραβοκοίταξαν. Πολλοί δικαιωματιστές λέγανε τι είναι αυτό το οποίο κάνετε τώρα; Τώρα που η Πολωνία έχει το ίδιο πρόβλημα, όλοι σπεύδουν να τη στηρίξουν. Αλλά η Ευρώπη έχει έρθει πιο κοντά στις εθνικές θέσεις στο ζήτημα του μεταναστευτικού».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε επίσης για τις απόψεις που έχει διατυπώσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τον διάλογο με την Τουρκία και για εκείνους που μιλούν για ξεπουλήματα.

«Καταρχάς επιτρέψτε μου να κάνω μια διάκριση μεταξύ των απόψεων του κ.Σαμαρά και των υπολοίπων φωνών που ακούγονται γύρω από τα ζητήματα αυτά. Με τον κύριο Σαμαρά θα πω ότι οι απόψεις του είναι σεβαστές. Θέλω να θυμίσω, ήταν τέως πρωθυπουργός, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν και επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά και με υπουργό τον κ. Βενιζέλο γινόντουσαν και διερευνητικές επαφές. Απλά για να υπενθυμίσω λίγο το τι συνέβαινε», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Τώρα όμως αφήνω στην άκρη αυτό το θέμα. Διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολλές εξαιρετικά ακραίες φωνές στην Ελλάδα από κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και από διάφορα ΜΜΕ, τα οποία περίπου κατηγορούν την κυβέρνηση, εμένα, τον υπουργό Εξωτερικών, ότι είμαστε μειοδότες γιατί κάνουμε τι; Γιατί συζητούμε με την Τουρκία; Αναρωτιέμαι πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο; Που ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο, όταν υπογράφαμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο δημιουργώντας κυριαρχικά δικαιώματα με την βούλα, με τον νόμο; Που ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε τις Μπελαρά, τα Ραφάλ, όταν κάναμε την παραγγελία για τα F-35; Έχω μιλήσει και στο παρελθόν για πατριώτες της φακής και εν πάση περιπτώσει σήμερα η Ελλάδα είναι σε θέση να συζητά με την Τουρκία πολιτισμένα αλλά και σε μια θέση πολύ πιο ισχυρή από ότι ήταν το 2019. Και ότι συζητάμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε. Ούτε ξεπουλάμε ούτε προδίδουμε κανέναν. Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στην ιστορία της αυτή την ακραία ρητορική η οποία δεν υπηρετεί τελικά τα εθνικά συμφέροντα και σίγουρα δεν κομίζει και καμία ουσιαστική εναλλακτική στο τραπέζι. Η Ελλάδα λοιπόν και σ’ αυτό στηρίζω απόλυτα τον Υπουργό Εξωτερικών, θα εξακολουθεί να συνομιλεί με την Τουρκία, όπως το έχουμε ήδη κάνει, έχω συναντηθεί έξι φορές με τον κ. Ερντογάν, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία για τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά ήθελα να δώσω αυτή τη λίγο πιο εκτεταμένη απάντηση προς όλους αυτούς οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους πιο πατριώτες απ’ ότι είμαστε όλοι εμείς. Υποψιάζομαι ότι σε μια πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια».

Σχετικά με την ανταγωνιστικότητα και τις στρεβλώσεις στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με δεδομένη και την πρόσφατη σχετική επιστολή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Η επιστολή αυτή είχε αποτέλεσμα διότι πια υπάρχουν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μια παράγραφος η οποία δίνει σαφή εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τις στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν στην αγορά ενέργειας όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για δύο μήνες το περασμένο καλοκαίρι. Είναι στρεβλώσεις οι οποίες δεν εξηγούνται εύκολα, που έχουν να κάνουν με τον εξαιρετικά περίπλοκο τρόπο που είναι δομημένη η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Είναι όμως πολύ παράξενο, όχι για κάποιες ώρες ή για κάποιες μέρες αλλά για δύο μήνες μία ολόκληρη περιοχή της Ευρώπης, δεν αναφέρομαι μόνο στην Ελλάδα, να πληρώνει τιμές ρεύματος πολύ υψηλότερες από την υπόλοιπη Ευρώπη σε μια υποτιθέμενη ενιαία αγορά, χωρίς να έχουν αυξηθεί οι τιμές του φυσικού αερίου. ‘Αρα το αίτημά μας έγινε δεκτό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αναμένουμε άμεσα τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η στρέβλωση».

Τέλος ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις προς τα πάνω για το ΑΕΠ όπως και για τις επενδύσεις και τι σηματοδοτούν αυτά τα στοιχεία για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

«Θα ανησυχούσα αν συνέβαινε το ανάποδο. Όπως ξέρετε η ΕΛΣΤΑΤ σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα προχωρά σε μια συνολική αναθεώρηση των οικονομικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου και του ΑΕΠ. Και είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα τελικά στοιχεία του ΑΕΠ δείχνουν ότι η ανάπτυξη την οποία πέτυχε η κυβέρνηση μας ήταν ακόμη υψηλότερη από αυτήν την οποία γνωρίζαμε, όπως τουλάχιστον είχε αποτυπωθεί από τα προηγούμενα και δεν αλλάζει κάτι στην οικονομική μας πολιτική. Απλά τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, ότι αυτή η αναπτυξιακή δυναμική δεν τροφοδοτείται μόνο από την κατανάλωση, όπως συνέβαινε συχνά στο παρελθόν, αλλά σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη δυναμική παίζουν και οι επενδύσεις και θα έλεγα ότι είναι μια επιβεβαίωση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και σίγουρα ένα ενθαρρυντικό μήνυμα, το οποίο τελικά, επειδή αλλάζει όλη η βάση του ΑΕΠ, θα αποτυπωθεί και στους δείκτες όπως ο δείκτης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και όλα τα στατιστικά δεδομένα τα οποία λαμβάνουν υπόψη το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αν αυξάνεται αυτό ή βελτιώνεται συνολικά η θέση της χώρας και συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε όλους αυτούς τους δείκτες», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κέρκυρα: Προφυλακίστηκε ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ – Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι άλλοι 3 εφοριακοί και ο λογιστής

Προφυλακιστέος με ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (16.10.2024) ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ Κέρκυρας ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος των επίορκων εφοριακών που εκβίαζαν επιχειρηματίες του νησιού.

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εγγύηση από 3.000 έως 30.000 ευρώ, αλλά και εμφάνιση 2 φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα), αφέθηκαν οι άλλοι τρεις εφοριακοί (2 επόπτες και 1 ελεγκτής), καθώς και ο ιδιώτης λογιστής στην πολύκροτη υπόθεση της Κέρκυρας.

Οι απολογίες των πέντε κατηγορουμένων για το κύκλωμα ήταν μαραθώνια, αφού ξεπέρασαν συνολικά τις 15 ώρες, καθώς είχαν αρχίσει το πρωί της Τρίτης (15.10.2024) και ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Οι επίορκοι εφοριακοί της Κέρκυρας κατηγορούνται για εκβιασμό και απειλές, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους στην εφορία για να αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά, καθώς και για σύσταση εγκληματικής ομάδας.

Στις απολογίες τους, αρνήθηκαν όλες τις εναντίον τους κατηγορίες, ενώ φέρεται ότι ο ένας τα «έριχνε» στον άλλον.

Επί τέσσερις ολόκληρες ώρες παρέμεινε στο γραφείο του ανακριτή Κέρκυρας μόνον ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ, ο οποίος φέρεται ως ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, που εκβίαζε επιχειρηματίες του νησιού.

Στο απολογητικό υπόμνημα, που κατέθεσε, αρνήθηκε τις κατηγορίες και ζήτησε επανεξέταση όλων των υποθέσεων, στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ήταν αδύνατον στον μόλις έναν χρόνο που υπηρετεί στην εφορία της Κέρκυρας να στήσει ένα τέτοιο κύκλωμα και αναρωτήθηκε γιατί δεν έγιναν επ’ αυτοφώρω συλλήψεις.

Μάλιστα, ένας από τους πέντε κατηγορούμενους, είχε κατηγορηθεί – και αθωωθεί – για τα ίδια αδικήματα πριν από έναν χρόνο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, ο κατηγορούμενος αυτός είχε παραπεμφθεί σε δίκη για πολλές παραβάσεις, όπως για παράδειγμα ότι «έκανε τα στραβά μάτια» σε τουριστικά γραφεία που είχαν κάνει φορολογικές παραβάσεις, και είχε αθωωθεί.

Επιπλέον, θα γίνει έλεγχος στα πόστα που είχαν υπηρετήσει οι εμπλεκόμενοι στο παρελθόν, για την τότε δράση τους.

Σχετικά με την τρέχουσα δράση του κυκλώματος, υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ περιπτώσεις εκβιασμών από τον Μάϊο μέχρι και αρχές Οκτωβρίου.

Ειδικά ο υποδιευθυντής, είχε υπηρετήσει σε θέσεις υψηλής ευθύνης στην περιοχή του Πειραιά, και ελέγχεται πια αν και εκεί είχε επιδείξει παράνομη δραστηριότητα.

NEWSIT

Προφυλακίστηκε ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ Κέρκυρας – Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι άλλοι 3 εφοριακοί και ο λογιστής

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

«Σπαρτιάτες»: Διεκόπη για τις 31 Οκτωβρίου η δίκη για εξαπάτηση εκλογέων – Παρών ο Ηλ. Κασιδιάρης

Για τις 31 Οκτωβρίου διεκόπη από το Α’ Μονοµελές Εφετείο η δίκη των ένδεκα βουλευτών, εκλεγμένων το 2023 με το κόμμα «Σπαρτιάτες», καθώς και του Ηλία Κασιδιάρη, παρόντα στο εδώλιο, για την υπόθεση της εξαπάτησης των εκλογέων.

Η δίκη είχε αναβληθεί τον περασμένο Ιούλιο από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων και επαναπροσδιορίστηκε, μετά την αλλαγή αρμοδιοτήτων με βάση τον δικαστικό χάρτη, ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου. Πλην των ένδεκα βουλευτών, αρκετοί εκ των οποίων βρέθηκαν στη δικαστική αίθουσα, και του καταδικασμένου για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη, κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι και ένας δικηγόρος.

Η υπόθεση ερευνήθηκε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη με αφορμή δηλώσεις του επικεφαλής των «Σπαρτιατών», Βασίλη Στίγκα, ο οποίος είναι μάρτυρας στη δίκη, περί πρακτικών μαφίας εντός του κόμματος και υπόγειες διαδρομές βουλευτών με τον έγκλειστο στις φυλακές Ηλία Κασιδιάρη. Η εισαγγελέας, στο πόρισμα το οποίο κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των δεκατριών, αναφέρεται σε παρασκηνιακή ηγεσία του Κασιδιάρη στο κόμμα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι ένδεκα βουλευτές κατηγορούνται για εξαπάτηση εκλογέων, ο Κασιδιάρης για ηθική αυτουργία στο αδίκημα των βουλευτών και ο δικηγόρος, που φέρεται να εξυπηρετούσε την επικοινωνία των υποψηφίων με τον έγκλειστο, για συνέργεια.

Ο καταδικασμένος για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, στον οποίο χορηγήθηκε άδεια από τις φυλακές, δήλωσε στο δικαστήριο ότι επιθυμεί να διεξαχθεί η δίκη. «Επιθυμώ την άμεση διεξαγωγή της παρούσης δίκης, διότι η επίμαχη κατηγορία είναι άκρως προσβλητική για την προσωπικότητά μου. Πορεύομαι πάντα με βάση το δίκαιο και την αλήθεια και βρίσκομαι ενώπιον του δικαστηρίου για να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή μου», ανέφερε στη γραπτή δήλωσή του.

Στο δικαστήριο υποβλήθηκε αίτημα αναβολής από κατηγορούμενους βουλευτές, λόγω συγκεκριμένων υποχρεώσεων στη Βουλή, αίτημα που το δικαστήριο, με ανάλογη εισαγγελική πρόταση, δεν αποδέχθηκε ορίζοντας δικάσιμο για το τέλος του μήνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ