Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ και Ιράν ανταλλάσσουν απειλές μετά την εκτόξευση 200 ιρανικών πυραύλων (βίντεο)

Η κυβέρνηση του Ισραήλ απείλησε πως θα ανταποδώσει την εκτόξευση από το Ιράν χθες Τρίτη περίπου 200 πυραύλων εναντίον της επικράτειάς του, σε αντίποινα για τους θανάτους των ηγετών της λιβανικής Χεζμπολά και της παλαιστινιακής Χαμάς, με την Τεχεράνη να διαμηνύει από την πλευρά της ότι θα πλήξει «όλες τις υποδομές» του εβραϊκού κράτους εάν δεχτεί ισραηλινή επίθεση.

Διαβάστε επίσης:

«Το Ιράν διέπραξε μεγάλο λάθος απόψε» και «θα πληρώσει το τίμημα», είπε χθες βράδυ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Τηρούμε αυτό που ορίσαμε: αν κάποιος μας επιτεθεί, του επιτιθέμεθα»

Η μαζική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, η δεύτερη μέσα σε χονδρικά έξι μήνες, «τερματίστηκε», ανακοίνωσε η Τεχεράνη, σύμφωνα με την οποία «το 90%» των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν πέτυχε τους στόχους του.

Ο αρχηγός του ιρανικού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί, διεμήνυσε πως αν το Ισραήλ κάνει πράξη την απειλή του για αντίποινα, οι δυνάμεις του θα πλήξουν, με «ακόμη μεγαλύτερη ένταση» όλες «τις υποδομές» του εβραϊκού κράτους.

Για πρώτη φορά, το Ιράν χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους στη χθεσινή επιχείρηση, η οποία βαφτίστηκε «Τίμια υπόσχεση 2», σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ.

Από την άλλη, κατά τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν από το σύστημα αντιαμερικανικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ εκτόξευσαν κάπου δέκα πυραύλους για να αναχαιτίσουν ιρανικούς πυραύλους. Συνέδραμαν επίσης, σύμφωνα με ανακοινώσεις των κυβερνήσεών τους, οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Κατά όσα ανακοινώθηκαν, σημειώθηκαν μόνο δυο ελαφριοί τραυματισμοί στο Ισραήλ. Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από συντρίμμια πυραύλου που κατέπεσαν στην Ιεριχώ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Σειρήνες ήχησαν σε πρακτικά ολόκληρο το Ισραήλ. Ο εναέριος χώρος έκλεισε.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν εκρήξεις στους αιθέρες και άκουσαν δεκάδες εκπυρσοκροτήσεις. Εκατοντάδες άνθρωποι, που βρίσκονταν σε σταθμό λεωφορείων στη δυτική Ιερουσαλήμ, κατέφυγαν σε υπόγειο χώρο στάθμευσης. Κάποιοι προσεύχονταν, άλλοι είχαν καρφωμένα τα μάτια στα κινητά τους. Περίπου μια ώρα μετά την επίθεση, ο στρατός ανέφερε πως οι κάτοικοι μπορούσαν πλέον να βγουν από τα καταφύγια.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανέφεραν πως «στοχοποίησαν την καρδιά» του Ισραήλ για να εκδικηθούν τον θάνατο του γενικού γραμματέα της λιβανικής Χεζμπολά, του Χασάν Νασράλα, του ηγέτη της παλαιστινιακής Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, και ανώτερου αξιωματικού τους, του Αμπάς Νιλφορουσάν, ο οποίος σκοτώθηκε ταυτόχρονα με τον ηγέτη της Χεζμπολά, την περασμένη Παρασκευή σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Ο ιρανός επιτελάρχης ανέφερε πως οι πύραυλοι είχαν στόχο «τις τρεις κυριότερες στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις του σιωνιστικού καθεστώτος, τη Μοσάντ (σ.σ. η ισραηλινή κατασκοπεία), κέντρο της τρομοκρατίας, την αεροπορική βάση Νεβατίμ, όπου βρίσκονται μαχητικά F-35, και την αεροπορική βάση Χατσερίμ, που χρησιμοποιήθηκε για να δολοφονηθεί ο μάρτυρας Νασράλα».

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν τήρησε τους απαραίτητους κανόνες και δεν στοχοποίησε παρά μόνο στρατιωτικές βάσεις», τόνισε ο στρατηγός Μπαγερί στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Αν το σιωνιστικό καθεστώς, που έχει τρελαθεί, δεν ελεγχθεί από τους αμερικανούς και ευρωπαίους υποστηρικτές του, θελήσει να συνεχίσει τα εγκλήματά του ή να δράσει εναντίον της (εθνικής) κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητάς μας, θα επαναληφθεί επιχείρηση όπως η αποψινή (σ.σ. χθεσινή), με ακόμη μεγαλύτερη ένταση» και «θα μπουν στο στόχαστρο όλες οι υποδομές του», υποσχέθηκε ο ανώτατος αξιωματικός.

Το Ιράν άσκησε το δικαίωμά του στη «νόμιμη άμυνα» εναντίον του Ισραήλ και η δράση του μπορεί να θεωρηθεί λήξασα, εκτός εάν «το ισραηλινό καθεστώς αποφασίσει» να προβεί σε ενέργειες που θα απαιτήσουν «περαιτέρω ανταπόδοση», ανέφερε παράλληλα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί μέσω X.

«Επιδείξαμε τρομερή αυτοσυγκράτηση επί σχεδόν δυο μήνες, για να δώσουμε περιθώριο» προκειμένου να συμφωνηθεί «κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ακόμη.

Εξάλλου, σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας είπε πως η Τεχεράνη προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να μην «ανακατευτεί», μετά την πυραυλική επίθεση εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε χθες βράδυ «απόλυτα ψευδές» πως υπήρξε οποιαδήποτε ιρανική προειδοποίηση στην αμερικανική κυβέρνηση προτού γίνει η επίθεση.

Τη 13η Απριλίου, σε ανταπόδοση για τον αποδοθέντα στην ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβαρδισμό που ισοπέδωσε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, η Ισλαμική Δημοκρατία εξαπέλυσε κάπου 350 πυραύλους και drones μιας κατεύθυνσης εναντίον της ισραηλινής επικράτειας – αυτή η επιχείρηση, που βαφτίστηκε «Τίμια υπόσχεση», ήταν η πρώτη απευθείας ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στην ιστορία.

Τα περισσότερα από τα όπλα αυτά αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν από το Ισραήλ και συμμάχους του, πάνω απ’ όλα τις ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως, πλήρως, πλήρως το Ισραήλ» είπε χθες ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως βρίσκονται «σε εξέλιξη» συνομιλίες για την ανταπόδοση.

Η ιρανική επίθεση καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ιαπωνία…

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα του εδάφους του την 7η Οκτωβρίου 2023.

Αυτόν τον μήνα, κλιμάκωσε ραγδαία τις επιχειρήσεις του εναντίον της λιβανικής Χεζμπολά, η οποία άνοιξε μέτωπο στο βόρειο Ισραήλ για να υποστηρίξει τη σύμμαχό της, την παλαιστινιακή Χαμάς, την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου.

Την περασμένη Παρασκευή, ο ηγέτης της Χεζμπολά, ο Χασάν Νασράλα, κατά πολλούς ο ισχυρότερος άνθρωπος στον Λίβανο, σκοτώθηκε σε πολύνεκρη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Την 31η Ιουλίου ο Ισμαήλ Χανίγια, ο γενικός γραμματέας της Χαμάς, σκοτώθηκε σε επίθεση ενώ βρισκόταν στην Τεχεράνη. Το Ιράν και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ.

Λίγο πριν από την ιρανική επίθεση χθες, έξι πολίτες σκοτώθηκαν σε επίθεση με αυτόματο τουφέκι και μαχαίρι στο Τελ Αβίβ – οι δράστες «εξουδετερώθηκαν», σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

Έπειτα από σκληρά πλήγματα στη Χεζμπολά, πολλοί κορυφαίοι ηγέτες του στρατιωτικού βραχίονα της οποίας σκοτώθηκαν το τελευταίο διάστημα, κι έπειτα από μια εβδομάδα ασταμάτητων βομβαρδισμών στον Λίβανο, το Ισραήλ προειδοποίησε ότι ο πόλεμος κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε πως έπληξε «τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολά» σε νότιο προάστιο της λιβανικής πρωτεύουσα, λίγη ώρα αφού διέταξε κατοίκους του να απομακρυνθούν εσπευσμένα.

Πηγή στα σώματα ασφαλείας του Λιβάνου επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό αυτό. Το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολά, το Αλ Μανάρ, έκανε λόγο για 11 ισραηλινές επιδρομές στη νότια Βηρυτό σε δυο ώρες.

Το λιβανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε αργά χθες το βράδυ ότι 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 156 τραυματίστηκαν στις αεροπορικές επιδρομές «του ισραηλινού εχθρού» τις προηγούμενες 24 ώρες.

Σύμφωνα με τη λιβανική μονάδα αντιμετώπισης καταστροφών, πριν από τον χθεσινό απολογισμό ο αριθμός των νεκρών τον τελευταίο σχεδόν έναν χρόνο ήταν 1.873 νεκροί (κατά συνέπεια η χώρα μετρά 1.928 νεκρούς από την 8η Οκτωβρίου 2023).

Χθες, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως διεξάγουν χερσαίες «επιδρομές» στον νότιο Λίβανο, όπου διέταξε τους κατοίκους 27 κοινοτήτων να απομακρυνθούν εσπευσμένα από αυτές.

Η προσωρινή δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (FINUL στα γαλλικά, UNIFIL στα αγγλικά), ανεπτυγμένη στα σύνορα των δυο κρατών, διαβεβαίωσε από τη δική της πλευρά πως δεν διαπίστωσε ισραηλινή εισβολή, όπως και ο λιβανικός στρατός και η Χεζμπολά.

Σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο, έγιναν «τοπικές επιδρομές πολύ περιορισμένου εύρους», προορισμένες να «απομακρύνουν απειλές εναντίον κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ» που γίνονται στόχος πυρών από τη Χεζμπολά.

Τα ξημερώματα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε δυο σχολεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και τρίτο στο κεντρικό, διότι κατ’ αυτόν χρησιμοποιούνταν ως κέντρα διοίκησης από τη Χαμάς.

Σύμφωνα με την πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ισραηλινός πύραυλος έπληξε εγκατάσταση σε δυτικό τομέα της πόλης της Γάζας και άλλοι οκτώ σκοτώθηκαν σε χωριστό πλήγμα εναντίον σπιτιού στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Ωστόσο, ο ραδιοφωνικός σταθμός Φωνή της Παλαιστίνης μετέδωσε πριν από λίγο πως οι νεκροί μόνο στο ένα από τα σχολεία που γενικά έχουν μετατραπεί σε χώρους φιλοξενίας εκτοπισμένων είναι πάνω από τριάντα.

ΦΩΤΟ: EPA/ATEF SAFADI

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Έρχεται αστάθεια διαρκείας στις αγορές – Παράγοντες ανασφάλειας οι δασμοί, το πετρέλαιο και η «άτονη» παγκόσμια ανάπτυξη

Σε φάση έντονης μεταβλητότητας και χωρίς σαφή κατεύθυνση εισέρχονται οι παγκόσμιες αγορές, καθώς το διεθνές περιβάλλον κυριαρχείται από παράγοντες ανασφάλειας, με πρώτο και κύριο τον πόλεμο των δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι κινήσεις του Αμερικανού προέδρου στο εμπορικό και γεωπολιτικό πεδίο, με αιχμή το μπαράζ εξαγγελιών και επιστολών για νέους δασμούς αλλά και τις επικείμενες νέες κυρώσεις στη Ρωσία, «σοκάρει» ακόμα περισσότερο τις διεθνείς αγορές, οι οποίες ούτως ή άλλως ήταν αναγκασμένες να λειτουργούν σε ένα ήδη εύθραυστο οικονομικό τοπίο, στο οποίο κυριαρχούν η ασθενής κατανάλωση, οι ασθενείς προβλέψεις για την ανάπτυξη και η ενεργειακή αβεβαιότητα.

Ενάντια στα όσα προσδοκούν οι πιο αισιόδοξοι, αυτή η συνθήκη δεν δείχνει να είναι παροδική. Όπως προειδοποιεί ο Χιου Τζόνσον, κορυφαίος οικονομολόγος και επενδυτικός αναλυτής στις ΗΠΑ, οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για μια περίοδο χωρίς σαφείς ανοδικές ή καθοδικές τάσεις, μια εποχή «ουδέτερης, άτονης μεταβλητότητας», όπως τη χαρακτηρίζει. Το σενάριο αυτό εντείνεται από την επιστροφή σε μια περίοδο έντονου προστατευτισμού όπως εκείνη του 2018–2019, όταν και τότε ο πρόεδρος Τραμπ επέβαλε εκτεταμένους δασμούς σε πρώτες ύλες και προϊόντα από Καναδά, Κίνα και Βραζιλία.

Οι συνθήκες είναι παρόμοιες και σήμερα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να προαναγγέλλει νέους δασμούς 35% στον Καναδά και 50% σε εισαγωγές χαλκού από τη Βραζιλία, ενώ προγραμματίζεται να κάνει «μεγάλη ανακοίνωση» για τη Ρωσία, κάτι που ευρέως αναμένεται πως θα αφορά πιθανή εξαγγελία αυστηρότερων κυρώσεων, με άμεσο αντίκτυπο στις διεθνείς τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το πετρέλαιο στο επίκεντρο της μεταβλητότητας

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν την Παρασκευή (11.07.2025), μετά από απώλειες άνω του 2% την προηγούμενη μέρα. Το brent ενισχύθηκε κατά 0,64%, στα 69,08 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 0,78%, στα 67,09 δολάρια. Η ανάκαμψη ήρθε ως αντίδραση στην πιθανότητα αυστηρότερων κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας, που είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως.

Την ίδια στιγμή, οι γεωπολιτικές εντάσεις καλά κρατούν με την αυξανόμενη δραστηριότητα των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ τον Αύγουστο αναμένεται η μεγαλύτερη αποστολή σαουδαραβικού πετρελαίου στην Κίνα για τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία αφορά σε 51 εκατ. βαρέλια.

Ωστόσο, η ανοδική δυναμική της τιμής του πετρελαίου αντιμετωπίζει και αντίρροπες δυνάμεις καθώς ο OPEC+ ανακοίνωσε αύξηση της παραγωγής κατά 548.000 βαρέλια ημερησίως για τον Αύγουστο, με πιθανότητα νέας αύξησης τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές της ING εκτιμούν ότι η υπερβάλλουσα προσφορά που διαφαίνεται για το δ’ τρίμηνο του 2025 θα οδηγήσει σε καθοδική πίεση των τιμών.

Το μακροπρόθεσμο κλίμα επίσης συσκοτίζεται από τις νέες εκτιμήσεις του OPEC, σύμφωνα με τις οποίες η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει τα 106,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2026, χαμηλότερα από την περσινή πρόβλεψη για 108 εκατ. Η αναθεώρηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην κάμψη της ζήτησης από την Κίνα, καθώς και στις επιπτώσεις της παγκόσμιας επιβράδυνσης.

Σε αυτό το ασταθές πλαίσιο, ο αναλυτής Χιου Τζόνσον προβλέπει επιβράδυνση του αμερικανικού ΑΕΠ στο 1,3%-1,4% για το 2025 (από 2,8% το 2024), με την κατανάλωση να εμφανίζει ήδη τάσεις κάμψης. Ενδεικτικά, η αύξηση του ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο του 2025 τοποθετείται μόλις στο 1,8% σε ετήσια βάση, ενώ για το α’ τρίμηνο του 2026 αναμένεται περαιτέρω πτώση στο 0,5%.

Οι δασμοί αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις

Επιπρόσθετα, οι δασμοί αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό, καθώς εκτιμάται πως οι επιβαρύνσεις στις εισαγωγές θα μετακυλιστούν στις τιμές καταναλωτή, προκαλώντας πιέσεις που θα φανούν στους επόμενους πληθωριστικούς δείκτες. Οι αναλυτές εκτιμούν πως το μηνιαίο ποσοστό μπορεί να αυξηθεί κατά 0,3%, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα ήδη πιεσμένα αμερικανικά νοικοκυριά και περιορίζοντας τη δυναμική της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Συνακόλουθα, μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις σημαίνουν και πιο «προσεκτική» νομισματική πολιτική, με περαιτέρω συνέπειες και για τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει ο Τζόνσον, το «κοινό νήμα» σε όλες τις παραπάνω εξελίξεις οδηγεί σε ένα περιβάλλον που είναι «δύσκολο για προβλέψεις και επικίνδυνο για βιαστικές κινήσεις». Εκτιμά ότι η αμερικανική αγορά μετοχών είναι ήδη περίπου 3,5% υπερτιμημένη και ότι τα επόμενα τρίμηνα θα υπάρξει διόρθωση, ίσως προς τα τέλη του 2025…

NEWSIT

Έρχεται αστάθεια διαρκείας στις αγορές – Παράγοντες ανασφάλειας οι δασμοί, το πετρέλαιο και η «άτονη» παγκόσμια ανάπτυξη

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Η πρόταση του Πούτιν για το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν: «Να δεχθεί συμφωνία μηδενικού εμπλουτισμού ουρανίου»

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Axios ρίχνει «φως» στη στάση της Ρωσίας απέναντι στο ζήτημα που προκάλεσε τον 12ήμερο πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, πρότεινε η Τεχεράνη να δεχθεί συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της το οποίο όμως δεν θα εμπλουτίζεται με ουράνιο.

Η Ρωσία αποτελεί τον κύριο διπλωματικό υποστηρικτή του Ιράν στο πυρηνικό πρόγραμμά του εδώ και χρόνια. Ενώ η Μόσχα υποστηρίζει δημόσια το δικαίωμα του Ιράν να το εμπλουτίζει με ουράνιο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κρατά πιο σκληρή θέση μετά τον αιματηρό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Η Μόσχα έχει ενθαρρύνει τους Ιρανούς να συμφωνήσουν σε «μηδενικό εμπλουτισμό», σύμφωνα με 3 Ευρωπαίους αξιωματούχους και έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα.

Δύο πηγές ανέφεραν ότι οι Ρώσοι ενημέρωσαν επίσης την ισραηλινή κυβέρνηση για τη θέση του Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου του Ιράν.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό είπε ο Πούτιν στους Ιρανούς», δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης αυτή τη θέση σε τηλεφωνικές κλήσεις την περασμένη εβδομάδα με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Οι ισραηλινές και αμερικανικές επιδρομές προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αλλά δεν κατέστρεψαν όλο το ουράνιο.

Δεν είναι σαφές εάν κάποια από τις φυγοκεντρικές μηχανές του Ιράν επέζησε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί μια νέα πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Εάν οι διαπραγματεύσεις γίνουν τις επόμενες εβδομάδες, ο μηδενικός εμπλουτισμός ουρανίου θα είναι ένα από τα βασικά αιτήματα των ΗΠΑ, αναφέρουν πηγές του AXIOS.

Το Ιράν επιμένει εδώ και καιρό ότι πρέπει να διατηρήσει την ικανότητα εμπλουτισμού βάσει οποιασδήποτε συμφωνίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δείξει την υποστήριξή τους για μια συμφωνία «μηδενικού εμπλουτισμού» στους Ιρανούς αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες.

«Ο Πούτιν θα υποστήριζε τον μηδενικό εμπλουτισμό. Ενθάρρυνε τους Ιρανούς να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε οι διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς να είναι πιο ευνοϊκές. Οι Ιρανοί δήλωσαν ότι δεν θα το εξετάσουν», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η θέση του Πούτιν είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένης της εκτεταμένης υποστήριξης που παρείχε το Ιράν στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου της με την Ουκρανία.

Η Τεχεράνη, μεταξύ άλλων, στήριξε το Κίεβο με την προμήθεια εκατοντάδων drones και πυραύλων.

Κατά τη διάρκεια και μετά τον 12ήμερο πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, οι Ιρανοί απογοητεύτηκαν που οι Ρώσοι δεν τους παρείχαν καμία σημαντική υποστήριξη πέρα από τις δηλώσεις τους στον Τύπο.

Οι Ρώσοι έχουν καταστήσει σαφές δημόσια και κατ’ ιδίαν ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία, είναι πρόθυμοι να αποσύρουν το άκρως εμπλουτισμένο ουράνιο του Ιράν.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι στη συνέχεια θα προμηθεύσει το Ιράν με ουράνιο 3,67% για πυρηνική ενέργεια και μικρές ποσότητες ουρανίου εμπλουτισμένου 20% για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης και την παραγωγή πυρηνικών ισοτόπων, αναφέρουν πηγές.

Ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Στιβ Γουίτκοφ, συνομιλεί με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά.

Ένα σχέδιο ήταν να συναντηθούν στο Όσλο τις επόμενες ημέρες, αλλά πηγές ανέφεραν ότι οι Ιρανοί και ο Γουίτκοφ έχουν ψυχρανθεί.

NEWSIT

Η πρόταση του Πούτιν για το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν: «Να δεχθεί συμφωνία μηδενικού εμπλουτισμού ουρανίου»

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ντ. Τραμπ επιβάλλει επιπλέον δασμούς 35% στα καναδικά προϊόντα – Θα κάνει «σημαντική ανακοίνωση» για τη Ρωσία τη Δευτέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε γνωστό χθες Πέμπτη πως έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών 35% στα καναδικά προϊόντα που εισάγει η χώρα του από 1ης Αυγούστου, με την πιο πρόσφατη από τις περίπου είκοσι επιστολές που απηύθυνε σε εμπορικούς εταίρους της χώρας του σε όλο τον κόσμο από τη Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης:

 Ο Ντ. Τραμπ δήλωσε ότι θα κάνει «σημαντική ανακοίνωση» για τη Ρωσία τη Δευτέρα

«Αντί να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, ο Καναδάς ανταπέδωσε με τους δικούς του τελωνειακούς δασμούς. Από την 1η Αυγούστου 2025, θα χρεώνουμε τον Καναδά με τελωνειακούς δασμούς 35% στα καναδικά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ, ανεξαρτήτως όλων των τομεακών δασμών», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος σε επιστολή του στον καναδό πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνι την οποία έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Truth Social.

«Αυτοί οι δασμοί μπορεί να τροποποιηθούν, προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ανάμεσα με τη σχέση μας με τη χώρα σας», πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αν υπάρξει ανταπόδοση, οι δασμοί θα αυξηθούν κατά ακόμη 35%, διεμήνυσε.

Όπως και σε κάθε άλλη επιστολή που έχει απευθύνει από τη Δευτέρα, ο αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε πως οι δασμοί αυτοί θα προστεθούν σε εκείνους που εφαρμόζονται κατά τομείς, ιδίως στον χάλυβα, στο αλουμίνιο και στα οχήματα (25%).

Τα είδη αυτά συγκαταλέγονται στις κυριότερες εξαγωγές του Καναδά στις ΗΠΑ, του κυριότερου εμπορικού εταίρου της καναδικής οικονομίας.

Νωρίτερα χθες, ο κ. Τραμπ είπε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε τηλεφωνικά στο NBC News ότι έχει σκοπό να στείλει επίσης επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση «σήμερα ή αύριο».

«Θα ήθελα να το κάνω σήμερα», συνέχισε. «Συζητάω με την ΕΕ, που έχει, όπως ξέρετε, πολλές χώρες, καθώς και με τον Καναδά. Πρόκειται να τις στείλουμε (σ.σ. τις επιστολές) μέσα στις επόμενες ώρες».

Περίπου είκοσι χώρες έχουν λάβει επιστολές αυτής της φύσης από την αρχή της εβδομάδας, ιδίως ασιατικές: αναγγέλλουν την επιβολή δασμών 25% στα προϊόντα συμμάχων της Ουάσιγκτον, όπως είναι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, ως και 40% σε κάποια κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας.

Όμως είναι η Βραζιλία, που μέχρι τώρα αντιμετώπιζε δασμό «βάσης» 10%, αυτή που ενημερώθηκε για την υψηλότερη αύξηση των δασμών στα προϊόντα της: ο αμερικανός πρόεδρος ανήγγειλε πως θα είναι 50%, συνδέοντας το μέτρο με τις ποινικές διώξεις σε βάρος πρώην προέδρου της χώρας. Πρόκειται για τον ακροδεξιό Ζαΐχ Μπολσονάρου, που κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος με σκοπό την ανατροπή του διαδόχου του, μετά την ήττα του από τον νυν πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Αρχικά, σχεδιαζόταν οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί, χωριστοί κατά χώρα, να αρχίσουν να εισπράττονται την 9η Ιουλίου, όμως ο κ. Τραμπ υπέγραψε στην αρχή της εβδομάδας εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο ανέβαλε την εφαρμογή τους ως την 1η Αυγούστου.

Στις επιστολές του, ο κ. Τραμπ διαμηνύει ανεξαιρέτως πως εάν υπάρξουν μέτρα ανταπόδοσης, οι δασμοί θα διπλασιαστούν.

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ