ΔΙΕΘΝΗ
Πάνω από 80 ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα σε μισή ώρα στο Λίβανο – Μηνύματα εστάλησαν στους κατοίκους να απομακρυνθούν

Το Ισραήλ πραγματοποίησε σήμερα το πρωί δεκάδες πλήγματα στον νότιο και τον ανατολικό Λίβανο –πάνω από 80 σε ένα μισάωρο, σύμφωνα με το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI–, αφού εξέδωσε προειδοποίηση προς τον πληθυσμό, ενώ δεσμεύτηκε για “πιο εκτεταμένες” επιδρομές κατά της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, την ώρα που η διεθνής κοινότητα δεν έπαυε να καλεί σε αυτοσυγκράτηση.
Διαβάστε επίσης:
- Ο ισραηλινός στρατός καλεί τους Λιβανέζους αμάχους «να απομακρυνθούν από θέσεις» της Χεζμπολάχ, προειδοποιώντας ότι θα ενταθούν τα πλήγματα
- Κλιμάκωση των απειλών και των εχθροπραξιών του Ισραήλ και της Χεζμπολά του Λιβάνου – Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι η ανησυχία του είναι να μην γίνει ο Λίβανος “άλλη Γάζα”, αναφερόμενος στον πόλεμο στον παλαιστινιακό θύλακα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που πυροδοτήθηκε από την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.
Ο ισραηλινός στρατός συνέστησε νωρίς σήμερα το πρωί στους πολίτες του Λιβάνου “να απομακρυνθούν από στόχους” της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, προσθέτοντας ότι τα πλήγματα που έχουν στόχο το λιβανικό σιιτικό κίνημα “θα συνεχιστούν στο προσεχές μέλλον” και ότι αυτά θα είναι “πιο σημαντικά και μεγαλύτερης ακρίβειας”.
Το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε πριν από λίγο ότι κάτοικοι του Λιβάνου έλαβαν μηνύματα από το Ισραήλ στα σταθερά τους τηλέφωνα με τα οποία τους ζητούσαν να απομακρυνθούν από εκεί όπου βρισκόντουσαν, ενώ το γραφείο του υπουργού Πληροφόρησης του Λιβάνου ανακοίνωσε στο AFP ότι έλαβε τέτοια προειδοποίηση.
“Κάτοικοι της Βηρυτού και πολλών περιοχών έλαβαν μηνύματα στο δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας, πηγή των οποίων είναι ο ισραηλινός εχθρός. Τα μηνύματα τους καλούσαν να εκκενώσουν γρήγορα τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται”, μετέδωσε το ANI.
Το γραφείο του υπουργού Πληροφόρησης Ζιάντ Μακάρι στη Βηρυτό δήλωσε στο AFP ότι έλαβε τέτοια προειδοποίηση.
“Το σταθερό τηλέφωνο χτύπησε (…) και όταν η βοηθός του υπουργού απάντησε, άκουσε ηχογραφημένο μήνυμα με το οποίο καλείτο (το προσωπικό) να εκκενώσει το κτίριο διότι επρόκειτο να βομβαρδιστεί”, σημείωσε η πηγή αυτή.
Το ANI μετέδωσε επίσης ότι “τα εχθρικά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν (…) πάνω από 80 αεροπορικά πλήγματα σε ένα μισάωρο” σήμερα το πρωί, στοχοθετώντας περιοχές του νοτίου Λιβάνου, ταυτοχρόνως με “εντατικές επιδρομές στην Κοιλάδα Μπεκάα”, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Οι ανταποκριτές του AFP στο νότιο και το ανατολικό τμήμα του Λιβάνου γνωστοποίησαν επίσης έντονα πλήγματα.
Ρουκέτα έπληξε επίσης ακατοίκητη πλαγιά βουνού ανατολικά της πόλης-λιμάνι Βύβλος σήμερα, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου και ένας κάτοικος της περιοχής.
Η περιοχή αυτή δεν είχε ποτέ μέχρι σήμερα πληγεί από αεροπορική επιδρομή, αλλά βρίσκεται ανάμεσα σε χωριά χριστιανών και σιιτών εκεί, σύμφωνα με τον κάτοικο που επικαλέστηκε το Reuters, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η Χεζμπολάχ άνοιξε στις 8 Οκτωβρίου μέτωπο κατά του Ισραήλ σε υποστήριξη της συμμαχικής της Χαμάς και έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να επιτίθεται στο Ισραήλ “ως το τέλος της επίθεσης στη Γάζα”.
Η ισραηλινή κυβέρνηση περιλαμβάνει πλέον στους στόχους της όσον αφορά τον πόλεμο την επιστροφή στο βόρειο Ισραήλ δεκάδων χιλιάδων κατοίκων του που έφυγαν από εκεί λόγω των πυρών της Χεζμπολάχ.
“Είμαστε αποφασισμένοι να ενεργήσουμε ώστε οι κάτοικοι του βορρά να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους με πλήρη ασφάλεια. Καμία χώρα δεν μπορεί να ανεχτεί να βάλλουν εναντίον των κατοίκων της, των πόλεών της, και ούτε εμείς θα το ανεχτούμε”, δήλωσε χθες, Κυριακή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
“Καταφέραμε στην Χεζμπολάχ μια σειρά πληγμάτων που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί”, πρόσθεσε, μιλώντας για πρώτη φορά για το θέμα μετά τις επιθέσεις, οι οποίες αποδίδονται στο Ισραήλ, κατά συσκευών επικοινωνίας του λιβανικού φιλοϊρανικού κινήματος και έπειτα από ισραηλινό πλήγμα κατά του επικεφαλής της επίλεκτης μονάδας του την Παρασκευή κοντά στη Βηρυτό.
“Θα πλήξουμε οποιονδήποτε απειλεί τους πολίτες του Ισραήλ”, προειδοποίησε ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου Χέρτσι Χαλέβι, σημειώνοντας ότι αυτό είναι “ένα μήνυμα στην Χεζμπολάχ, στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής”.
“Οι απειλές δεν θα μας σταματήσουν: είμαστε έτοιμοι για όλα τα στρατιωτικά σενάρια” απέναντι στο Ισραήλ, δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ, ο Ναΐμ Κάσεμ, στην κηδεία του Ιμπραχίμ Ακίλ, του διοικητή της επίλεκτης μονάδας του λιβανικού κινήματος που σκοτώθηκε την Παρασκευή, και ανακοίνωσε “μια νέα φάση” στην μάχη κατά του Ισραήλ.
Χθες τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, εκ των οποίων δύο μαχητές της Χεζμπολάχ, σε ισραηλινά πλήγματα κατά του σιιτικού κινήματος στον Λίβανο.
Αυτό ανακοίνωσε πυρά εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο βόρειο Ισραήλ.
Περίπου 150 ρουκέτες, πύραυλοι και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones)” εξαπολύθηκαν προς το βόρειο Ισραήλ “χωρίς να προκληθούν σημαντικές ζημιές”, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
Σύμφωνα με αυτόν, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χρειάστηκαν να πάνε σε καταφύγια στο βόρειο Ισραήλ, όπου τα σχολεία ήταν κλειστά μέχρι και σήμερα.
Οι ανταλλαγές πυρών έγιναν πιο σφοδρές μετά το κύμα εκρήξεων φορητών συσκευών επικοινωνίας της Χεζμπολάχ, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 39 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 2.931 την Τρίτη και την Τετάρτη στα προπύργια του λιβανικού κινήματος, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές.
Την Παρασκευή το ισραηλινό πλήγμα σε κτίριο στα νότια προάστια της Βηρυτού “αποκεφάλισε” την επίλεκτη δύναμη της Χεζμπολάχ, την μονάδα Ραντουάν, της οποίας 16 μέλη σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του Ιμπραχίμ Ακίλ. Από την επιδρομή σκοτώθηκαν συνολικά 45 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και άμαχοι, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές.
Απέναντι σε αυτόν τον κύκλο βίας, οι ΗΠΑ, βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο. “Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε να ξεσπάσει ένας πιο ευρύς πόλεμος”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία απηύθυναν έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός. “Η περιοχή βρίσκεται στο χείλος μιας επικείμενης καταστροφής”, δήλωσε παράλληλα η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο Ζανίν Χένις-Πλάσχερτ.
Η Αίγυπτος εξέφρασε φόβους για “ολοκληρωτικό πόλεμο” στη Μέση Ανατολή, προειδοποιώντας ότι η κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ μπορεί να ζημιώσει τις προσπάθειες για εκεχειρία στην πολιορκούμενη και κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός συνεχίζει την επίθεση αντιποίνων του.
Σε σχεδόν έναν χρόνο, η βία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στον Λίβανο, κυρίως μαχητές, και σε δεκάδες ανθρώπους στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.
Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Χαμάς εξαπέλυσαν πρωτοφανή επίθεση στο νότιο Ισραήλ, που στοίχισε τη ζωή σε 1.205 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που στηρίχθηκε σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία και περιλαμβάνει τους ομήρους που πέθαναν ή σκοτώθηκαν ενώ κρατούνταν στη Γάζα.
Από τους 251 που απήγαγε η Χαμάς και κρατούσε στη Γάζα, οι 97 εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια της, αλλά οι 33 από αυτούς έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να καταστρέψει τη Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 και την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
Ο στρατός του εξαπέλυσε επίθεση στη Γάζα, στην οποία έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους τουλάχιστον 41.431 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, τα οποία θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ, ενώ έχει επίσης προκαλέσει εκεί ανθρωπιστική καταστροφή.
–Ο Γκάλαντ ενημέρωσε τον Όστιν–
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε σήμερα ότι είχε συνομιλία με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν σχετικά με τα πρόσφατα πλήγματα του ισραηλινού στρατού κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
“Έκανα στον υπουργό μια αποτίμηση της κατάστασης όσον αφορά τις απειλές της Χεζμπολάχ και τον ενημέρωσα για τις επιχειρήσεις των IDF (Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων) για την υποβάθμιση της ικανότητας της Χεζμπολάχ να εξαπολύει επιθέσεις κατά Ισραηλινών αμάχων”, σημείωσε ο Γκάλαντ σε ανάρτησή του στο X.
“Επίσης συζητήσαμε για την ευρύτερη περιφερειακή κατάσταση και τις απειλές που θέτουν το Ιράν και οι σύμμαχοί του”, πρόσθεσε.
ΣΜ
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΕΘΝΗ
Τουλάχιστον 35 νεκροί στη Γάζα, ανάμεσά τους και παιδιά σε επιχειρήσεις του Ισραήλ

Υπηρεσία άμεσης βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε χθες Κυριακή ότι τουλάχιστον 35 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς ή από πυρά του ισραηλινού στρατού στον θύλακο, όπου ο πόλεμος που μαίνεται για πάνω από 20 μήνες έχει προκαλέσει πελώριες καταστροφές κι έχει ωθήσει τον πληθυσμό στα όρια του λιμού, όπως δεν σταματά να προειδοποιεί ο ΟΗΕ.
Η πολιτική προστασία ανέφερε ακόμη πως δεκάδες τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, όπου συνεχίζεται ο πόλεμος που είχε έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023.
«Μας βομβάρδισαν ενώ κοιμόμασταν. Δεν κάναμε ποτέ τίποτα κακό. Τα δυο παιδιά μου είναι νεκρά, τα άλλα νοσηλεύονται στην εντατική», είπε πολύ ταραγμένη στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιμάν Αμπού Μαρούφ έπειτα από επιδρομή που έπληξε σκηνές εσωτερικά εκτοπισμένων στον καταυλισμό αλ Μαουάσι (νότια).
Μετά τον βομβαρδισμό αυτόν, θύματα μεταφέρθηκαν με οχήματα συγγενών και ασθενοφόρα στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, σύμφωνα με πλάνα του AFP.
Εκεί, πτώματα τυλιγμένα σε πλαστικούς νεκρικούς σάκους είχαν αφεθεί ακόμα και στο έδαφος. Μητέρα χάιδευε το πρόσωπο του νεκρού παιδιού τους. Έξω από το νοσοκομείο, πολίτες προσεύχονταν για τους νεκρούς τους.
«Πολλά πτώματα μεταφέρθηκαν εδώ απανθρακωμένα και τραυματίες έχουν βαριά εγκαύματα», δήλωσε ιατρική πηγή, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά που εξαπλώθηκε σε σκηνές στον καταυλισμό αλ Μαουάσι.
Σύμφωνα με τον Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπο της πολιτικής προστασίας, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία του θυλάκου δεκάδες «μάρτυρες», ανάμεσά τους «γυναίκες και παιδιά, έπειτα από επιδρομές των δυνάμεων κατοχής».
Ανάμεσά τους ήταν πέντε θύματα από τον καταυλισμό αλ Μαουάσι και «δυο παιδιά της οικογένειας Αζάμ που σκοτώθηκαν σε επιδρομή εναντίον σπιτιού στην πόλη της Γάζας» (βόρεια), διευκρίνισε.
Λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από το Ισραήλ στα μέσα ενημέρωσης στη Λωρίδα της Γάζας και την αδυναμία πρόσβασης στο πεδίο εν μέσω του πολέμου, το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο τους απολογισμούς που ανακοινώνονται από την πολιτική προστασία.
«Ακούσαμε τεράστια έκρηξη», αφηγήθηκε ο Άμπντελ Ραχμάν Αζάμ, συγγενής. «Οι κραυγές των παιδιών και των γυναικών δεν σταματούσαν. Έπληξαν σπίτι με πύραυλο χωρίς καμιά προειδοποίηση».
Στη νότια Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 4 άνθρωποι, σύμφωνα με τον κ. Μπασάλ -κατ’ άλλη πηγή, που επικαλέστηκε το Γερμανικό Πρακτορείο, τουλάχιστον 11-, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά εναντίον ανθρώπων που πήγαιναν σε κέντρο διανομής επισιτιστικής βοήθειας.
Το Ισραήλ χαλάρωσε, αλλά εν μέρει, στα τέλη Μαΐου τον απόλυτο αποκλεισμό που επέβαλε στη Λωρίδα της Γάζας από τον Μάιο που προκάλεσε τεράστιες ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης.
Ταυτόχρονα άρχισε η λειτουργία νέου μηχανισμού βοήθειας, στον οποίο πρωτοστατεί το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), μη κερδοσκοπικός οργανισμός με αδιαφανή χρηματοδότηση που υποστηρίζεται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Όμως οι διανομές τροφίμων από την οργάνωση αυτή έχουν σημαδευτεί από πολλά χαοτικά και συχνά πολύνεκρα επεισόδια.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 583 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κοντά στα κέντρα του στα οποία διανέμονται τρόφιμα αφότου άρχισε να επιχειρεί στα τέλη Μαΐου.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει καταγγείλει το νέο «στρατιωτικοποιημένο» μηχανισμό διανομής βοήθειας ο οποίος «σκοτώνει κόσμο».
Το GHF, από την πλευρά του, διαβεβαιώνει πως δεν έχει γίνει το παραμικρό μέσα στα κέντρα του και κατηγορεί τη Χαμάς πως προσπαθεί να το εμποδίσει. Διατείνεται πως 12 μέλη του προσωπικού του έχουν σκοτωθεί και άλλοι έχουν «βασανιστεί». Καταγγέλλει επίσης πως η Χαμάς στέλνει «μαχητές κοντά σε ανθρωπιστικές ζώνες».
Το Ισραήλ εκτιμάται πως εννοεί να χρησιμοποιήσει το GHF ώστε να παρακάμψει τον ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις ώστε, όπως διατείνεται, να μη φθάνει βοήθεια στη Χαμάς.
Ο ισραηλινός στρατός, ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες για τους χθεσινούς θανάτους, ανέφερε πως δεν θα σχολιάσει και θύμισε πως διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.
Παράλληλα, ανακοίνωσε την απώλεια σε μάχη στον βορρά 20χρονου υπαξιωματικού του. Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA Media, ο νεαρός ήταν εκτός από ισραηλινός και βρετανός υπήκοος.
Η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εννοεί να συνεχίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να «φέρει τους ομήρους πίσω και να εξαρθρώσει τη Χαμάς», κίνημα που ορκίστηκε να αφανίσει και να διώξει από τον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο.
Έχει επίσης αναγγείλει πως θα πάρει τον «έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς -την οποία χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ- από το 2007.
Η έφοδος της 7ης Οκτωβρίου 2023 είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.219 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί εκείνη την ημέρα συνεχίζουν να κρατούνται στον θύλακο 49, όμως τουλάχιστον 27 από αυτούς έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 56.500 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους αμάχους, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.
Παρά τη συνέχιση των καθημερινών πολύνεκρων ισραηλινών επιχειρήσεων, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα πως ανέμενε να κλειστεί συμφωνία νέας κατάπαυσης του πυρός εντός ημερών, πιθανόν αυτή την εβδομάδα όπως είπε.
ΑΠΕ ΜΠΕ
ΔΙΕΘΝΗ
Συμφωνία των 27 της ΕΕ για παράταση των κυρώσεων στη Ρωσία

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασαν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, έδωσε το πράσινο φως για να παραταθούν για έξι μήνες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές του.
Διαβάστε επίσης:
ΕΕ: Βήματα για την οικοδόμηση πλήρως ολοκληρωμένης και διασυνδεδεμένης Ενεργειακής Ένωσης ως το 2030
Η ΕΕ έχει υιοθετήσει 17 «δέσμες» κυρώσεων αφότου οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στο έδαφος της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου 2022.
Οι κυρώσεις αυτές όμως πρέπει να ανανεώνονται ομόφωνα από τους 27 κάθε έξι μήνες κι η Ουγγαρία, η χώρα που διατηρεί τις πιο στενές σχέσεις με τη Ρωσία ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, απειλεί συχνά να εναντιωθεί.
Τον Ιανουάριο, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν διατήρησε το σασπένς ως το τέλος, προτού δώσει τελικά πράσινο φως.
Οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν επίσης χθες σχετικά με τη 18η δέσμη κυρώσεων, που πρότεινε πριν από δύο εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως δεν μπόρεσε να ληφθεί καμιά απόφαση, εξαιτίας βέτο που άσκησε η Σλοβακία αυτή τη φορά.
Ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο χρησιμοποίησε το βέτο αυτό για να ασκήσει πίεση στην Κομισιόν ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για τον εφοδιασμό της χώρας του με αέριο, καθώς η πρότασή της επιδιώκει να διακοπούν εντελώς οι εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία μέχρι το 2027 το αργότερο.
Η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και πρότεινε την 10η Ιουνίου να μειωθεί από τα 60 στα 45 δολάρια το πλαφόν της τιμής πώλησης ρωσικού πετρελαίου στο πλαίσιο της 18ης δέσμης κυρώσεων.
Η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται πολύ πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι και η νέα οροφή των 45 δολαρίων δεν θεωρείται εφαρμόσιμη για την ώρα.
Σύμφωνα με τους αριθμούς της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας, το όριο των 60 δολαρίων επέτρεψε να μειωθούν κατά 30% τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου, που κρίνονται απαραίτητα για τη χρηματοδότηση του πολέμου που διεξάγει το Κρεμλίνο εναντίον της Ουκρανίας.
Η Ρωσία ωστόσο έχει δημιουργήσει στόλο δεξαμενόπλοιων «φαντασμάτων» για να παρακάμπτονται οι ευρωπαϊκές κυρώσεις, που εκτιμάται πως αριθμεί πάνω από 500 πλοία κι έχει επίσης μπει στο στόχαστρο της ΕΕ.
Στο πλαίσιο της 18ης δέσμης κυρώσεων, η ΕΕ θέλει να προστεθούν 70 δεξαμενόπλοια «φαντάσματα» στη μαύρη λίστα των πετρελαιοφόρων που χρησιμοποιεί η Μόσχα, ο οποίος περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 342 ονόματα.
Οι Βρυξέλλες θέλουν ακόμη να επεκταθούν οι κυρώσεις σε διυλισμένα προϊόντα που προκύπτουν από το ρωσικό αργό, καθώς συνεχίζουν να εισάγονται ιδίως μέσω τρίτων χωρών, όπως για παράδειγμα η Τουρκία.
Ακόμη, η ΕΕ εννοεί να προσθέσει άλλες 22 ρωσικές τράπεζες στον κατάλογο των χρηματοπιστωτικών θεσμών οι οποίοι στερούνται την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές μέσω του συστήματος SWIFT. Και άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων κινεζικών, στη μαύρη λίστα αυτών που βοηθούν, κατά τις Βρυξέλλες, τον ρωσικό στρατό να παρακάμπτει τις ισχύουσες κυρώσεις.
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ
Ο «μπαμπάκας» Τραμπ επέστρεψε από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ λέει ο Λευκός Οίκος με viral βίντεο στα social media

Το αμήχανο αστείο που έκανε χθες (25.06.2025) ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε για τον Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζοντας τον «μπαμπάκα που πρέπει μερικές φορές να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα» έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις κι έγινε viral στα social media.
Μάλιστα, το απίστευτο σχόλιο του Μαρκ Ρούτε για τον Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι άρεσε στην Ουάσινγκτον, αφού ο Λευκός Οίκος υιοθέτησε τον χαρακτηρισμό «μπαμπάκας» (daddy) σε βίντεο που ανέβασε στο «Χ».
«Ο μπαμπάκας επέστρεψε», έγραψε χαρακτηριστικά ο Λευκός Οίκος στην ανάρτηση, συνοδεύοντας την με ένα βίντεο στο οποίο ακούγεται το τραγούδι «Hey Daddy (Daddy’s home)» του Usher μαζί με εικόνες από τη συμμετοχή του Τραμπ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη.
Ο Ρούτε χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό «μπαμπάκας» στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Τραμπ, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος μάλωσε το Ισραήλ και το Ιράν για τις παραβιάσεις της μεταξύ τους εκεχειρίας.
Ο Τραμπ συνέκρινε τις εχθροπραξίες μεταξύ Ιράν και Ισραήλ με δύο παιδιά που μαλώνουν και απαντώντας ο Ρούτε γέλασε και σχολίασε : «Και μετά ο μπαμπάκας πρέπει να χρησιμοποιήσει μερικές φορές σκληρή γλώσσα για να τα πείσει να σταματήσουν».
Την Τρίτη (24.06.2025) έπειτα από συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι δύο χώρες πολεμούσαν «τόσο καιρό και τόσο σκληρά που δεν ξέρουν τι στο διάολο κάνουν».
Η «απολογία» του ΓΓ του ΝΑΤΟ
Σε συνέντευξή του στο Reuters μετά το τέλος της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Ρούτε δήλωσε ότι χρησιμοποίησε τη λέξη «μπαμπάκας» για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι σύμμαχοι βλέπουν τις ΗΠΑ, και όχι συγκεκριμένα για τον Τραμπ.
«Στην Ευρώπη ακούω καμιά φορά τις χώρες να λένε ‘Μαρκ, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο πλευρό μας;’. Και λέω ότι αυτό ακούγεται λίγο σαν ένα μικρό παιδί που ρωτά τον μπαμπά του ‘Θα μείνεις με την οικογένεια;’», εξήγησε.
NEWSIT
-
ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago
Αμφιλοχία: Όλα όσα έγιναν πριν ο 54χρονος δολοφονήσει την κουμπάρα του – Η συνομιλία στο κιόσκι και ο πυροβολισμός στο κεφάλι
-
ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago
Μ. Βορίδης: Ο έλεγχος των συνόρων ανήκει ξανά στα κράτη
-
ΔΙΕΘΝΗ6 ημέρες ago
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Ζελένσκι θα συναντηθεί σήμερα με τον Τραμπ, επιβεβαίωσε πηγή από την ουκρανική προεδρία
-
ΔΙΕΘΝΗ4 ημέρες ago
Συμφωνία των 27 της ΕΕ για παράταση των κυρώσεων στη Ρωσία
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες ago
Δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ: Ονόματα από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έπιασε ο κοριός της ΕΥΠ
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Βαθμοί Πανελληνίων: Βατερλώ στα Μαθηματικά και την Ιστορία για τους υποψηφίους – Χαμηλά τα ποσοστά των αριστούχων
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Πανελλαδικές Εξετάσεις – Σήμερα οι ανακοινώσεις των βαθμολογιών
-
ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago
Συναγερμός στην Πανεπιστημιούπολη: Βρέθηκαν εκρηκτικά στρατιωτικού τύπου και βραδύκαυστο φιτίλι