Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Αρκετά κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασαν ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μ. Ανατολή

Αρκετά κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασαν ανησυχία χθες Τετάρτη για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την κατάσταση μετά τον θάνατο στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς σε πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ.

Μερικές ώρες μετά τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, το ΣΑ συγκλήθηκε εκτάκτως κατόπιν αιτήματος του Ιράν, που υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, την Κίνα και την Αλγερία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας «θα έπρεπε να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου το Ισραήλ να λογοδοτήσει για αυτή την πράξη επίθεσης», χωρίς να αποκλείονται «κυρώσεις και άλλα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπούν περαιτέρω παραβιάσεις και να επιδειχθεί ότι οι μοχθηρές δραστηριότητες του Ισραήλ δεν θα γίνουν ανεκτές από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο ιρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, διατρανώνοντας για ακόμη μια φορά το δικαίωμα της Τεχεράνης στη «νόμιμη άμυνα».

Ο Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Τετάρτη στην Τεχεράνη, σε πλήγμα το οποίο απέδωσαν στο Ισραήλ η Χαμάς και το Ιράν, που υποσχέθηκαν να εκδικηθούν τον θάνατό του, αυξάνοντας την ανησυχία για το ενδεχόμενο ανάφλεξης όλης της περιοχής εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, που σήμερα διανύει την 300ή ημέρα του.

Κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδίως η Κίνα, η Ρωσία και η Αλγερία, καταδίκασαν απερίφραστα τη δολοφονία.

«Το Ισραήλ ασκεί πολιτική αιματοχυσίας και καμμένης γης, αφήνοντας πίσω καταστροφή, ατελείωτο κύμα βίας που κατακλύζει τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την Υεμένη, τον Λίβανο, και τώρα την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Πού θα σταματήσει αυτή η τρέλα;» διερωτήθηκε ρητορικά ο αλγερινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Αμάρ Μπεντζαμά, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου πως επιδίδεται σε «σαμποτάζ» των προσπαθειών να αποκατασταθεί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο τα περισσότερα κράτη μέλη απλά εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση του πολέμου στην περιοχή.

«Φοβόμαστε πως η περιοχή βρίσκεται στα πρόθυρα γενικευμένου πολέμου», τόνισε η πρεσβεύτρια της Ιαπωνίας, η Σίνο Μιτσούκο, ενώ η Σλοβενία εκτίμησε πως περιοχή βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα».

«Καλούμε να επιδειχθεί η μέγιστη υπευθυνότητα και να ασκηθεί η μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η ανάφλεξη της περιοχής», δήλωσε από την πλευρά της η αναπληρώτρια πρεσβεύτρια της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Ναταλί Μπροντέρ.

Πριν από την έκτακτη συνεδρίαση, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του πως οι επιθέσεις στην Τεχεράνη, καθώς και στη Βηρυτό, όπου το Ισραήλ στοχοποίησε ανώτερο στέλεχος της λιβανικής Χεζμπολά, αποτελούν «επικίνδυνη κλιμάκωση».

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί για να αποτραπούν επειγόντως ενέργειες που θα μπορούσαν να σπρώξουν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή στο κενό, με καταστροφικές συνέπειες για τους αμάχους», έκρινε ο κ. Γκουτέρες.

«Θα ήταν καλύτερο να μην γίνεται σεναριολογία για τον αντίκτυπο των πρόσφατων εξελίξεων για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, δεν είναι ούτε άμεσος ούτε αναπόφευκτος ο ευρύτερος πόλεμος», έκρινε από την άλλη ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Ρόμπερτ Γουντ, επιμένοντας για ακόμη μια φορά στο δικαίωμα του Ισραήλ -του οποίου η Ουάσιγκτον είναι ο κυριότερος σύμμαχος σε διεθνή κλίμακα- στη νόμιμη άμυνα.

«Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση για να υπερασπίσουμε όλο τον λαό του Ισραήλ», διεμήνυσε από τη δική του πλευρά ο ισραηλινός ομόλογός του, ο Τζόναθαν Μίλερ. Πρόσθεσε πως «η Χεζμπολά, η Χαμάς και Χούθι δεν είναι σε θέση να χύνουν το δηλητήριό τους παρά χάρη στο κεφάλι του ερπετού», καταφερόμενος εναντίον του Ιράν, του «υπ’ αριθμόν ένα υποστηρικτή της τρομοκρατίας» κατ’ αυτόν, που βοηθά αυτά τα κινήματα, αντίστοιχα στον Λίβανο, στη Λωρίδα της Γάζας και στην Υεμένη.

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΕΘΝΗ

Έφηβος στην Βοσνία μαχαίρωσε μέχρι θανάτου αστυνομικό και τραυμάτισε άλλον έναν

Δεκατετράχρονος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου αστυνομικό και τραυμάτισε άλλον έναν χθες Πέμπτη το βράδυ μέσα σε αστυνομικό τμήμα στη βορειοδυτική Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο δράστης μπήκε σε αστυνομικό τμήμα στην Μπόσανκα Κρούπα, 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Σαράγεβο, κι επιτέθηκε στους αστυνομικούς με μαχαίρι, δήλωσε στον Τύπο ο υπουργός Εσωτερικών της κροατοβοσνιακής οντότητας της χώρας, ο Ράμο Ίσακ.

«Ένας αστυνομικός είναι νεκρός, δεύτερος νοσηλεύεται», πρόσθεσε ο κ. Ίσακ, συμπληρώνοντας ότι το επίπεδο ασφαλείας αυξήθηκε στα αστυνομικά τμήματα της οντότητας.

Ο τραυματίας αστυνομικός διακομίστηκε και νοσηλεύεται στην κοντινή πόλη Μπίχατς και η κατάστασή του είναι σοβαρή, δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο Άντναν Μπεγκάνοβιτς, στη βοσνιακή δημόσια τηλεόραση BHRT.

Ο δράστης, γεννημένος το 2009, συνελήφθη, κατά την ίδια πηγή, που διευκρίνισε πως διενεργείται πλέον έρευνα για να εξακριβωθούν τα κίνητρα της επίθεσης, τα οποία παραμένουν άγνωστα σε αυτό το στάδιο.

«Είναι μεγάλη η θλίψη. Αυτό που μας κατέπληξε είναι πως πρόκειται για ανήλικο 14 ετών, που τόλμησε να επιτεθεί σε αστυνομικούς μέσα σε αστυνομικό τμήμα. Αυτό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κοινωνία μας», είπε στον Τύπο ο επικεφαλής της αστυνομίας του καντονιού Άντναν Χαμπίμπια.

Ο δήμαρχος στην Μπόσανκα Κρούπα, μικρή πόλη 11.000 κατοίκων, ο Άρμιν Χαλίτοβιτς, δήλωσε «σοκαρισμένος».

«Είμαστε ειρηνική και ανεκτική πόλη. Αυτό που έγινε μας έχει σοκάρει όλους. Ελπίζω ότι οι αρμόδιοι θεσμοί θα εξακριβώσουν τα κίνητρα αυτής της πράξης», είπε.

Τον Ιούνιο του 2023, έφηβος 13 ετών τραυμάτισε σοβαρά με όπλο εκπαιδευτικό μέσα σε σχολείο στη Λούκαβατς (βορειοανατολικά).

Το επεισόδιο αυτό είχε καταγραφεί έναν μήνα μετά τη δολοφονία από δεκατριάχρονο μαθητή εννέα συμμαθητών του και φύλακα μέσα σε σχολείο στο Βελιγράδι, στη γειτονική Σερβία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Wall Street Journal: Η Ρωσία «βοήθησε» τους Χούθι της Υεμένης να επιτεθούν σε δυτικά πλοία

Φωτιά βάζει μια αποκάλυψη της Wall Street Journal σχετικά με την σχέση της Ρωσίας και των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Η Ρωσία έδωσε δεδομένα και στοιχεία στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης για να τους βοηθήσει να επιτεθούν σε δυτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι Χούθι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν δεδομένα από ρωσικούς δορυφόρους που τους διαβιβάστηκαν από Ιρανούς ενδιάμεσους για να στοχοποιήσουν πλοία με βαλλιστικούς πυραύλους και drones.

Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, διεξάγουν από τον Νοέμβριο του 2023 επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εναντίον πλοίων που λένε πως συνδέονται με αυτό ή συμμάχους τους, διαβεβαιώνοντας πως δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, εμπλακεί σε πόλεμο με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023.

Οι επιθέσεις τους έχουν προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην κίνηση των πλοίων σε αυτή τη ζώνη καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και οδήγησαν τις ΗΠΑ να συγκροτήσουν διεθνή ναυτικό συνασπισμό και από τον Ιανουάριο να αρχίσουν να πλήττουν εγκαταστάσεις και όπλα των ανταρτών στην Υεμένη, σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία. Έκτοτε, οι Χούθι λένε πως στοχοποιούν επίσης αμερικανικά και βρετανικά πλοία.

 

Η WSJ αναφέρει πως οι πληροφορίες της για τη ρωσική βοήθεια προέρχονται από «πρόσωπο ενήμερο για το ζήτημα» και «δυο ευρωπαίους αξιωματούχους του αμυντικού τομέα».

NEWSIT

Αποκάλυψη «φωτιά» από τη WSJ: Η Ρωσία «βοήθησε» τους Χούθι της Υεμένης να επιτεθούν σε δυτικά πλοία

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Γιαχία Σινουάρ: Αυτή είναι η διαθήκη του – Οι οδηγίες που άφησε για τους ομήρους της Χαμάς

Στο φως της δημοσιότητας φέρνει παλαιστινιακή εφημερίδα τη διαθήκη του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος εξοντώθηκε από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στη Ράφα.

Η διαθήκη αποτελείται από τρεις χειρόγραφες σελίδες, μέσα από τις οποίες ο Γιαχία Σινουάρ φέρεται να δίνει οδηγίες στα μέλη της Χαμάς για τη διαχείριση των ομήρων.

Σύμφωνα με την παλαιστιανική εφημερίδα Al Quds, η οποία δημοσιεύει τη διαθήκη, στα χειρόγραφα έγγραφα ο Γιαχία Σινουάρ εξηγεί πώς μπορούν να αποκομίσουν μεγαλύτερα οφέλη από τους αυτούς, ενώ παραθέτει στοιχεία και μία σειρά από ονόματα ομήρων, μεταξύ των οποίων 11 γυναικών.

Αναλυτικά, στο πρώτο χειρόγραφο ο Σινουάρ επικαλείται τον ύμνο 4 από τη Σούρα Μοχάμεντ που μεταφράζεται ως «αν τους πάρετε ομήρους αφού προκαλέσετε μεγάλες απώλειες, τότε είτε θα τους κάνετε χάρη με το να τους απελευθερώσετε από την ομηρία χωρίς αποζημίωσή ή λύτρα, ή θα πάρετε λύτρα κρατώντας τους ως αντάλλαγμα μέχρι να τους απελευθερώσετε».

Στη δεύτερο χειρόγραφο α ο Σινουάρ δίνει οδηγίες στα μέλη της Χαμάς να φροντίσουν τη ζωή των αιχμαλώτων, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν ως διαπραγματευτικό χαρτί.

«Το καθήκον της απελευθέρωσης των δικών μας αιχμαλώτων μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο με την διαφύλαξη των αιχμαλώτων του εχθρού και η ανταμοιβή των αιχμαλώτων μας είναι προς όφελος των μουτζαχεντίν» προσθέτει ο Σινουάρ, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα.

Παράλληλα, στη διαθήκη ο Σινουάρ παραθέτει αριθμητικά στοιχεία των ισραηλινών ομήρων, διευκρινίζοντας ποια είναι η ηλικίας τους και αν πρόκειται για στρατιώτες ή απλούς πολίτες.

Στην τρίτη χειρόγραφη σελίδα, ο ηγέτης της Χαμάς αναφέρεται σε 11 γυναίκες που κρατούνται όμηροι.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις:

1- Nili Eliyahu Margalit, 41 ετών, νοσοκόμα
2- Tamar Shalom Metzger, 78 ετών
3- Raymond Nahum Kirscht, 36 ετών, ασθενής
4- Elena Julian Turbanov, 50 ετών, Ρωσίδα
5- Noraline Babdella, 60 ετών, Φιλιππινέζα/Ισραηλινή
6 – Irina Tatem, 73 ετών, Ρωσίδα
7 – Bethlehem Yehuda, 49 ετών, Αμερικανίδα
8- Merav Ben Yamin Tal, 53 ετών
9 – Ο εχθρός του Μορντεκάι είναι γυναίκα κρατούμενη ηλικίας 75 ετών
10 – Ophelia Rothman, 77 ετών
11 – Detiza Hyman, 84 ετών

NEWSIT

Αυτή είναι η διαθήκη του Σινουάρ – Οι ιδιόχειρες οδηγίες που άφησε για τους ομήρους της Χαμάς

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ