Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη δημιουργία Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας προχωρούν Ελλάδα – Βουλγαρία – Ρουμανία

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας, συνυπέγραψε χθες το βράδυ, επιστολή προθέσεων (LoI), για τη δημιουργία Εναρμονισμένου Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας, με τους υπουργούς ‘Αμυνας της Ρουμανίας, Angel Tilvar και της Βουλγαρίας, Atanas Zaprianov.

‘Οπως ανακοινώθηκε, η υπογραφή έλαβε χώρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, στις εργασίες της οποίας συμμετέχει ο κ. Δένδιας, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.   

 Με την υπογραφή της επιστολής επισημαίνεται το ενδιαφέρον των τριών χωρών για τη δημιουργία διαδρόμου στρατιωτικής κινητικότητας ο οποίος, μεταξύ άλλων, αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, στο πλαίσιο του κοινού δικτύου υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

 Η επιστολή προθέσεων αναφέρεται σε οδικούς και σιδηροδρομικούς διαδρόμους και στην αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Αλεξανδρούπολη.

 Η υποστήριξη αποβλέπει στην απρόσκοπτη και έγκαιρη ανάπτυξη των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων, με την εφαρμογή παράλληλα ενιαίων κανονισμών και διαδικασιών προς διευκόλυνση της διασυνοριακής στρατιωτικής συνεργασίας στις μετακινήσεις, προστίθεται στην ανακοίνωση.

 Η επιστολή προθέσεων αποσκοπεί επίσης στον συντονισμό των  ενεργειών των συμβαλλομένων κρατών όσον αφορά τη Στρατιωτική Κινητικότητα και τη δημιουργία δικτύου διαδρομών μεταξύ των συμμετεχόντων με εναρμόνιση τους σε τέσσερα πεδία: 

 1. Διασυνοριακή μετακίνηση.

2. Συντονισμός των χρησιμοποιούμενων μέσων μετακίνησης.

3. Διαλειτουργικότητα και πληροφορίες. 

4. Ανάπτυξη υποδομών.

 Η σημασία της Στρατιωτικής Κινητικότητας (Military Mobility) υπογραμμίζεται και στην Κοινή Διακήρυξη (Joint Declaration) των πρωθυπουργών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας που υπεγράφη την 9η Οκτωβρίου του 2023 στο Euxinograd, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

 Η δημιουργία του διαδρόμου έρχεται επίσης σε συνέχεια της υπογραφής της επιστολής προθέσεων για την επέκταση του Δικτύου Αγωγών του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας, από τους υπουργούς ‘Αμυνας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, τον Οκτώβριο του 2023.

 Συμβάλλει ακόμη στην ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ικανότητας της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας και προστίθεται σε μια σειρά ενεργειών που αναβαθμίζουν τον ρόλο περιοχών, όπως η Θράκη, για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, τονίζεται στην ανακοίνωση.

 Μετά από πρόταση του κ. Δένδια, οι τρεις υπουργοί ‘Αμυνας θα πραγματοποιήσουν τριμερή συνάντηση το προσεχές φθινόπωρο στην Αλεξανδρούπολη, κατά την οποία θα συζητηθούν οι βέλτιστοι τρόποι εφαρμογής και υλοποίησης των προβλεφθέντων στην επιστολή προθέσεων.

Επίσης, τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδος σήμερα, Πέμπτη 11 Ιουλίου, ο κ. Δένδιας παρέστη στο δείπνο το οποίο παρέθεσε ο υπουργός ‘Αμυνας των ΗΠΑ, Lloyd J. Austin III,  στους υπουργούς ‘Αμυνας των κρατών – μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οι οποίοι συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. 

ΦΩΤΟ  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΕΘΑ/STR

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τελεσίγραφο του Στέλιου Κασσελάκη σε Τσίπρα, Φαραντούρη, Γεροβασίλη: Συμπορευτείτε με τη βάση πριν πάτε όλοι στον πάτο

Ο αδερφός του Στέφανου Κασελάκη, Στέλιος Κασσελάκης, πήρε τ’ όπλο του! Στρέφεται κατά του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φαραντούρη ενώ από τα πυρά του δεν γλιτώνουν ο Αλέξης Τσίπρας και η Όλγα Γεροβασίλη.

Τα όσα γράφει ο Στέλιος Κασσελάκης δεν γράφονται τυχαία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που η ένταση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει χτυπήσει «κόκκινο» και όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα εκτιμούν ότι δεν γράφτηκαν χωρίς την άδεια του αδερφού του και προέδρου του κόμματος ο οποίος πραγματοποιεί 4ημερο γαμήλιο γλέντι στα Χανιά.

Στην μακροσκελή του ανάρτηση ο αδερφός του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα και την Όλγα Γεροβασίλη ότι υπονόμευσαν τον Στέφανο Κασσελάκη στο συνέδριο και απευθυνόμενος στον Νίκο Φαραντούρη ο οποίος χθες (29/08/24) συντάχθηκε με την θέση να γίνουν εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ του απευθύνει προειδοποίηση λέγοντας: «σε παρακαλώ να συμπορευτείς με τη βάση που έχει ψηφίσει τρεις φορές από πέρυσι, πριν πάτε όλοι στον πάτο».

Όλα όσα έγραψε ο Στέλιος Κασσελάκης:

Αγαπητέ Νικόλα, με βάση αυτά που είχαμε συζητήσει το Μάιο στο Χούστον, θα σου κάνω μερικές υπενθυμίσεις:

1. Το μαύρο/άσπρο χρήμα που στήριζε το κόμμα και γι’αυτο το λόγο τα κομματικά ΜΜΕ πληρώνονταν πως θα το λύσει ο «νέος» αρχηγός; Θα δωρίσεις και εσυ όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές άσπρα στο κόμμα; Άλλωστε τη γνωρίζεις πολύ καλά την κατάσταση.

2. Τις εσωκομματικές εκλογές που προσωπικά μου είχες πει πως η Ομπρέλα αμφισβήτησε τη θέληση του λαού γιατί τις αμφισβητείς τώρα;

3. Ο κόσμος έχασε το χρόνο του και ταλαιπωρήθηκε άδικα; Δυο Κυριακές στις ουρές;

4. Τα 600,000 Euro που πλήρωσε ο κόσμος θα του τα γυρίσετε πίσω;

4.1 Και πως θα ξανακάνετε εκλογές; Με τι χρήματα; Ας βάλει το χέρι στη τσέπη ο Κος Τσίπρας και η Κα Γεροβασίλη που συνεχώς υπονόμευαν τον Στέφανο όπως και αποδέχθηκε έμπρακτα στο Συνέδριο.
4.2 θα είναι ντροπή να ξανά ζητήσετε από τον κόσμο να στηθεί στις ουρές και να πληρώσει πάλι.

5. Εάν ο Στέφανος σου έκανε πόλεμο εσωκομματικό πριν τις εκλογές και δεν σε στήριζε, όπως όλοι μας, θα είχες επιτυχία;

6. Λες και ξαναλές ότι χιλιάδες κόσμος σε ψήφησε ο κόσμος στις Ευρωεκλογες…γιατί απλά είσαι αξιόλογο άτομο; Η γιατί ο κόσμος επίσης ψήφισε το κόμμα του Κασσελακη; Και εγώ σε ψήφισα Νικόλα, και ένα κόμμα που είχε κινητοποιηθεί υπέρ σου με το Στέφανο να λιώνει σόλες όπως και εσύ.

 

7. Θέματα στην Ευρωβουλη δεν έχεις να ασχοληθείς; Η η Ευρώπη έχει λύσει όλα τα θέματα της; Είναι όλα τέλεια; Μήπως έχεις καταλάβει ότι είμαστε στα πρόθυρα τρίτου παγκόσμιου με τους Γάλλους να επαινούν να χτυπάνε τη Ρωσία στη χώρα τους; Όλα καλά.

Αυτά όλα με λυπούν και για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουν γιατί εγώ αλλά και ο πιο πολύς κόσμος απεχθάνεται τους πολιτικούς και εδώ αλλά και στο εξωτερικό. Είναι ένα επάγγελμα υποχθόνιο. Με φίδια. Φοβάμαι ότι έμπλεξε ο αδελφός μου με ενα “snake pit” στη πολιτική.

Όπως εσύ μου είπες, «ότι θέλει ο Στέφανος, να του πεις ότι είμαι πάντα εδώ να τον στηρίξω, όποτε και όπου θέλει» ελπίζω να το κανείς έμπρακτα και όχι από συμφέροντα που υπονομεύουν, που έχουν μόνο κερδίσει από το κόμμα στο παρελθόν.

Προσωπικά σε θεωρώ πολύ αξιόλογο άτομο και σε συμπαθώ φιλικά. Πολιτικός δεν είμαι, και δεν με ενδιαφέρει, αλλά η αδικία με πειράζει. Και εγώ ταξίδεψα από την Αμερική να ψηφίσω και το κόμμα και εσένα και σε παρακαλώ να συμπορευτείς με τη βάση που έχει ψηφίσει τρεις φορές από πέρυσι, πριν πάτε όλοι στον πάτο.

NEWSIT

Τελεσίγραφο του Στέλιου Κασσελάκη σε Τσίπρα, Φαραντούρη, Γεροβασίλη: Συμπορευτείτε με τη βάση πριν πάτε όλοι στον πάτο

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Διαγράφεται η Αθηνά Λινού – Τι αναφέρει στην επιστολή του ο Στέφανος Κασσελάκης

Νέες ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ, με την Αθηνά Λινού να διαγράφεται από το κόμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξηγήσεις που έδωσε η κυρία Λινού για τις καταγγελίες του Παύλου Πολάκη δεν κρίθηκαν επαρκείς από τη νομική ομάδα, που ερευνούσε την υπόθεσή της. Φυσικά, σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε και το γεγονός ότι η κυρία Λινού χθες καταψήφισε την εισήγηση του κ. Κασσελάκη στη θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δεν έχει σταλεί ακόμη η επιστολή με την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέτει την κυρία Λινού εκτός της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όλα όμως δείχνουν ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι στην επιστολή του ζητάει την διαγραφή της για λόγους διαφάνειας.

Να επισημάνουμε ότι η εξέλιξη αυτή προφανώς φέρνει πιο κοντά τον Παύλο Πολάκη με τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς ο βουλευτής Χανίων θεωρούσε την αποπομπή της κυρίας Λινού μείζον ζήτημα για τον ίδιο και τα στελέχη που τον ακολουθούν.

NEWSIT

Διαγράφεται η Αθηνά Λινού στον ΣΥΡΙΖΑ – Τι αναφέρει στην επιστολή του ο Στέφανος Κασσελάκης

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Στέφανος Κασσελάκης έτοιμος για τελική ρήξη με τους «87» αλλά όχι με τον Παύλο Πολάκη – Ο Τσίπρας, η Τσαπανίδου και η στρατηγική για τη Βουλή

Έτοιμος για την τελική ρήξη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς θεωρεί ότι πλέον δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεννόησης με τους «87» που τον αμφισβητούν.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται να εξαντλεί όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος τον αμφισβήτησε έντονα στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην  μάχη αυτή έχει ανάγκη από ισχυρούς συμμάχους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σήμερα στην πιο κρίσιμη φάση από την ίδρυσή του, καθώς πολλοί θεωρούν ότι αυτή η κρίση μπορεί να είναι και η τελευταία, δεδομένου ότι δημοσκοπικά μπορεί να πάρει την κατρακύλα, ενώ κοινοβουλευτικά να χάσει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολύ αναρωτιούνται, αν ο Στέφανος Κασσελάκη θα πάει στην Θεσσαλονίκη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή ως ένας αρχηγός μικρότερου κόμματος της ευρύτερης αντιπολίτευσης.

Άνοιξε την πόρτα της εξόδου στους «87»

Η τακτική της οριστικής ρήξης που έχει επιλέξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με την λογική ότι το κόμμα δεν μπορεί να βρίσκεται σε συνεχή κρίση και να πάει έτσι μέχρι το συνέδριο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε, λοιπόν, να ανοίξει την πόρτα εξόδου από το κόμμα σε όσους  τον αμφισβητούν, κατηγορώντας τους για «οργανωμένο σχέδιο εξευτελισμού του ΣΥΡΙΖΑ» ως το συνέδριο προκειμένου «να μην αλλάξει και αφετέρου να ρευστοποιηθεί σε μία νεφελώδη “Κεντροαριστερά” με “σωτήρα” επιλεγμένο από τη Διαπλοκή».

Τους κατήγγειλε, μάλιστα, ως «φράξια» στην οποία, όπως είπε, δεν θα επιτρέψει να καίει «τις ελπίδες μας επί δύο μήνες ως το συνέδριο και να φύγουν αφήνοντας αποκαΐδια».

Οι διαφωνούντες, που στην Πολιτική Γραμματεία εκπροσωπούνται από την Ολγα Γεροβασίλη, τον Αλέκο Φλαμπουράρη, την Κατερίνα Νοτοπούλου, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Γιάννη Ραγκούση, τον Κώστα Ζαχαριάδη, την Ζωή Κουρκούλια και την Ελένη Συμεωνίδου, απαντούν ότι «δεν έχουν να πάνε πουθενά καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το σπίτι τους» και ζητούν από τον Στέφανο Κασσελάκη να παραιτηθεί .

Σε πολιτικό επίπεδο τα στελέχη αυτά που πρέπει να σημειωθεί ότι τον είχαν στηρίξει στις προηγούμενες εκλογές, θεωρούν ότι με τα όσα λέει και κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ευτελιστεί η έννοια της αριστεράς και ότι έχει χαθεί η συντροφικότητα, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κινείται με life style λογική, αλλάζοντας τηυν φυσιογνωμία του κόμματος.

«Βλέπει» Τσίπρα πίσω από τους επικριτές του

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι πίσω από αυτή την κριτική βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας. Γι’ αυτό άλλωστε ενώ γνωρίζει ότι δεν έχει καμμία πιθανότητα να μπει στη Βουλή δημιούργησε όλη αυτή την ιστορία μετά την παραίτηση του Οθωνα Ηλιόπουλου.

Στην πραγματικότητα ο Στέφανος Κασσελάκης ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί, ζητώντας από τους πρώην συνεργάτες του να παραιτηθούν, ώστε να μπει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή, προκειμένου να τον εκθέσει. Εάν δηλαδή ο πρώην πρωθυπουργός δεν πάρει θέση – που δεν θα πάρει- τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να εκθέσει δημόσια τον πρώην πρωθυπουργό, λέγοντας ότι δεν κάνει τίποτα για να τον στηρίξει.

Καθώς μάλιστα όλα δείχνουν ότι τις επόμενες ημέρες η Πόπη Τσαπανίδου θα πάρει την έδρα  ως πρώτη επιλαχούσα, εκεί αναμένεται να υπάρξει νέα σύγκρουση με την πλευρά του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παίζει» ακόμη και αποπομπή Λινού

Την ίδια στιγμή, ωστόσο η Κουμουνδούρου εξαντλεί όλα τα περιθώρια κατευνασμού του Παύλου Πολάκη, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης στην μάχη που έχει να δώσει χρειάζεται ισχυρούς συμμάχους.

Στην διαδικασία αυτή θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο η έκβαση της σύγκρουσης που έχει ο Παύλος Πολάκης με την βουλευτή επικρατείας Αθηνά Λινού.

Όπως είναι γνωστό, ο διαγραφής βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει κατηγορήσει την κ. Λινού  για απευθείας αναθέσεις στην εταιρεία της «Prolepsis».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της Κουμουνδούρου ισχυρίζονται ότι ο βουλευτής Χανίων έχει δίκιο και επικαλούνται την κίνηση του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει από νομικό γραφείο την διερεύνηση των στοιχείων που παρουσιάζει δημόσια ο Παύλος Πολάκης.

Κάποιοι δεν αποκλείουν τελικά τα δάκρυα της Αθηνάς Λινού για την κακή συμπεριφορά του συναδέλφου της στην Βουλή να αποβούν μοιραία για την ίδια.

Μία ενδεχόμενη αποπομπή της από το κόμμα, ωστόσο προφανώς θα δημιουργήσει νέες εντάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προφανώς θα εκθέσει συνολικά το κόμμα.

NEWSIT

Ο Στέφανος Κασσελάκης έτοιμος για τελική ρήξη με τους «87» αλλά όχι με τον Παύλο Πολάκη – Ο Τσίπρας, η Τσαπανίδου και η στρατηγική για τη Βουλή

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ