Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη δημιουργία Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας προχωρούν Ελλάδα – Βουλγαρία – Ρουμανία

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας, συνυπέγραψε χθες το βράδυ, επιστολή προθέσεων (LoI), για τη δημιουργία Εναρμονισμένου Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας, με τους υπουργούς ‘Αμυνας της Ρουμανίας, Angel Tilvar και της Βουλγαρίας, Atanas Zaprianov.

‘Οπως ανακοινώθηκε, η υπογραφή έλαβε χώρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, στις εργασίες της οποίας συμμετέχει ο κ. Δένδιας, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.   

 Με την υπογραφή της επιστολής επισημαίνεται το ενδιαφέρον των τριών χωρών για τη δημιουργία διαδρόμου στρατιωτικής κινητικότητας ο οποίος, μεταξύ άλλων, αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, στο πλαίσιο του κοινού δικτύου υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

 Η επιστολή προθέσεων αναφέρεται σε οδικούς και σιδηροδρομικούς διαδρόμους και στην αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Αλεξανδρούπολη.

 Η υποστήριξη αποβλέπει στην απρόσκοπτη και έγκαιρη ανάπτυξη των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων, με την εφαρμογή παράλληλα ενιαίων κανονισμών και διαδικασιών προς διευκόλυνση της διασυνοριακής στρατιωτικής συνεργασίας στις μετακινήσεις, προστίθεται στην ανακοίνωση.

 Η επιστολή προθέσεων αποσκοπεί επίσης στον συντονισμό των  ενεργειών των συμβαλλομένων κρατών όσον αφορά τη Στρατιωτική Κινητικότητα και τη δημιουργία δικτύου διαδρομών μεταξύ των συμμετεχόντων με εναρμόνιση τους σε τέσσερα πεδία: 

 1. Διασυνοριακή μετακίνηση.

2. Συντονισμός των χρησιμοποιούμενων μέσων μετακίνησης.

3. Διαλειτουργικότητα και πληροφορίες. 

4. Ανάπτυξη υποδομών.

 Η σημασία της Στρατιωτικής Κινητικότητας (Military Mobility) υπογραμμίζεται και στην Κοινή Διακήρυξη (Joint Declaration) των πρωθυπουργών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας που υπεγράφη την 9η Οκτωβρίου του 2023 στο Euxinograd, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

 Η δημιουργία του διαδρόμου έρχεται επίσης σε συνέχεια της υπογραφής της επιστολής προθέσεων για την επέκταση του Δικτύου Αγωγών του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας, από τους υπουργούς ‘Αμυνας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, τον Οκτώβριο του 2023.

 Συμβάλλει ακόμη στην ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ικανότητας της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας και προστίθεται σε μια σειρά ενεργειών που αναβαθμίζουν τον ρόλο περιοχών, όπως η Θράκη, για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, τονίζεται στην ανακοίνωση.

 Μετά από πρόταση του κ. Δένδια, οι τρεις υπουργοί ‘Αμυνας θα πραγματοποιήσουν τριμερή συνάντηση το προσεχές φθινόπωρο στην Αλεξανδρούπολη, κατά την οποία θα συζητηθούν οι βέλτιστοι τρόποι εφαρμογής και υλοποίησης των προβλεφθέντων στην επιστολή προθέσεων.

Επίσης, τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδος σήμερα, Πέμπτη 11 Ιουλίου, ο κ. Δένδιας παρέστη στο δείπνο το οποίο παρέθεσε ο υπουργός ‘Αμυνας των ΗΠΑ, Lloyd J. Austin III,  στους υπουργούς ‘Αμυνας των κρατών – μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οι οποίοι συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. 

ΦΩΤΟ  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΕΘΑ/STR

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ: Ονόματα από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έπιασε ο κοριός της ΕΥΠ

Αποσπάσματα από συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΥΠ περιέχονται σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr στην δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ η οποία είναι από σήμερα προσβάσιμη στην αίθουσα 168 της Βουλής για τους βουλευτές όλων των κομμάτων.

Στα αποσπάσματα που εμπεριέχονται από συνομιλίες που κατέγραψε η ΕΥΠ στο πλαίσιο των νόμιμων επισυνδέσεων που ζητήθηκαν για τις ανάγκες της σχετικής έρευνας υπάρχουν ονόματα βουλευτών από τη Νέα Δημοκρατία και τουλάχιστον ενός από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που φέρονται να ζητούσαν εξυπηρετήσεις για ψηφοφόρους παραγωγούς και κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ αυτών είναι: οι «γαλάζιοι» Χρήστος Κέλλας (νυν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λάρισας), Χρήστος Μπουκώρος (Βουλευτής Μαγνησίας), Φάνης Παππάς (πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και νυν βουλευτής Β Θεσσαλονίκης), ο Μάξιμος Σενετάκης (βουλευτής Ηρακλείου), ο Διονύσης Σταμενίτης (νυν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Πέλλας), Τάσος Χατζηβασιλείου ( νυν υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Σερρών) ο Θεόφιλος Λεονταρίδης (βουλευτής Σερρών) ο βουλευτής Γρεβενών Θανάσης Σταυρόπουλος και από το ΠΑΣΟΚ ο Φραγκίσκος Παρασύρης (βουλευτής Ηρακλείου) και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Βασίλης Κόκκαλης (βουλευτής Λάρισας).

NEWSIT

Δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ: Ονόματα από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έπιασε ο κοριός της ΕΥΠ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινούν οι εργασίες της Προκαταρκτικής Επιτροπής για τον Κ. Αχ. Καραμανλή

Έναρξη των συνεδριών της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας, για τη διερεύνηση της ενδεχόμενης τέλεσης του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος από τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή σχετικά με τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής συγκαλείται στις έντεκα το πρωί, υπό τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη για την εκλογή προεδρείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ και τα μέλη της πλειοψηφίας αναμένεται να προτείνουν και να υποστηρίξουν για την θέση του προέδρου της Προκαταρκτικής Επιτροπής τον βουλευτή Σταύρο Κελέτση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με σχετικές τοποθετήσεις που έχουν κάνει τόσο στην Βουλή όσο και στον δημόσιο διάλογο, αναμένεται να αντιπροτείνουν την εκλογή αναλογικού διακομματικού προεδρείου, δηλαδή σε αυτό να μετέχουν και βουλευτές- μέλη της αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια της εκλογής του προεδρείου και της συγκρότησης της Επιτροπής σε Σώμα, αναμένεται να υπάρξει και μια πρώτη αρχική τοποθέτηση των κομμάτων σχετικά με τον προγραμματισμό των εργασιών της.

Η Επιτροπή έχει λάβει από την απόφαση της Ολομέλειας, ως αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών τους δύο μήνες από σήμερα που συγκροτείται σε Σώμα.

Σύμφωνα πάντως με τις τοποθετήσεις από την πλευρά της ΝΔ αυτό που θα προταθεί είναι να ακολουθηθεί το «μοντέλο» των εργασιών της προηγούμενης Προκαταρκτικής Επιτροπής που αφορούσε τον τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο, προκειμένου να μην καθυστερήσει η όσο το δυνατόν άμεση παραπομπή του πρώην υπουργού στον φυσικό του δικαστή για να ελεγχθεί, δηλαδή στο Δικαστικό Συμβούλιο που συγκροτείται ύστερα από κλήρωση από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και αποτελεί το επόμενο βήμα της δικαστικής διερεύνησης σύμφωνα με τον νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών. Σε μια τέτοια περίπτωση, υιοθέτησης του εργασιών όπως της Προκαταρκτικής Χρ. Τριαντόπουλου, οι ίδιες πηγές της πλειοψηφίας εκτιμούσαν πως οι εργασίες της παρούσας Επιτροπής θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί και να κατατεθεί το πόρισμα εντός του πρώτου δεκαήμερου του Ιουλίου και η τελική συζήτηση και μυστική ψήφιση στην Ολομέλεια να διεξαχθεί έως τις 20 Ιουλίου.

Αντίθετα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως έχουν προαναγγείλει και τονίσει, θα ζητήσουν την κλήτευση και εξέταση όλων των μαρτύρων που θα προταθούν από τα κόμματα, «χωρίς προσχώματα από την πλειοψηφία της ΝΔ», προκειμένου όπως αναφέρουν, η Επιτροπή να ασκήσει τον θεσμικό προανακριτικό της ρόλο όπως ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής.

Η Προκαταρκτική Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 156 παρ. 3 του ΚτΒ «συγκροτείται και λειτουργεί κατά τις αντίστοιχες διατάξεις των διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών, που εφαρμόζονται αναλόγως», συνεπώς η λήψη των αποφάσεων γίνονται με ανάταση χειρός με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων (άρθρο 29 ΚτΒ).

Η παρούσα Προκαταρκτική Επιτροπή, απαρτίζεται συνολικά από 26 μέλη εκ των οποίων οι 14 είναι βουλευτές της ΝΔ, οι 11 βουλευτές κατά αναλογία προέρχονται από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της αντιπολίτευσης και ένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Ειδικότερα, κατά αλφαβητική σειρά, οι 14 βουλευτές της ΝΔ είναι οι: Γιώργος Αμυράς, Αγγελική Δεληκάρη, Δημήτρης Καιρίδης, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, Παναγής Καπάτος, Σταύρος Κελέτσης, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Νεοκλής Κρητικός, Σπύρος Κυριάκης, Μιχαήλ Λιβανός, Ιωάννα Λιτρίβη, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, Ανδρέας Νικολακόπουλος και Μάξιμος Σενετάκης. Από το ΠΑΣΟΚ ορίσθηκαν ως μέλη οι: Μιλένα Αποστολάκη, Ευαγγελία Λιακούλη, Γιώργος Μουλκιώτης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Γιώργος Παπαηλιού. Από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος και η Μαρία Κομνηνάκα. Από την Ελληνική Λύση ο Παράσχος Παπαδάκης. Από τη Νέα Αριστερά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Από τη Νίκη ο Αναστάσιος Οικονομόπουλος. Από την Πλεύση Ελευθερίας η Ελένη Καραγεωργοπούλου ενώ από τους ανεξάρτητους βουλευτές ο Παύλος Σαράκης.

Ι.Α.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την σταθερότητα και την αξιοπιστία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ αναμένεται να υπογραμμίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας

Tη σταθερότητα και την αξιοπιστία της Ελλάδος ως συμμαχικής χώρας στο ΝΑΤΟ αναμένεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβαση του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Χάγη της Ολλανδίας την Τετάρτη 25 Ιουνίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υπενθυμίσει ότι η χώρα μας τηρούσε τη δέσμευση περί αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ (2% του ΑΕΠ) ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, συνεισφέροντας σημαντικά στις δυνατότητες της Συμμαχίας σε μια κρίσιμη περιοχή για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στις απειλές για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια, αλλά και στον ρόλο που καλείται να παίξει η Συμμαχία εν μέσω ενός όλο και πιο αβέβαιου διεθνούς περιβάλλοντος.

Όπως θα τονίσει ο πρωθυπουργός, «η Ελλάδα ξοδεύει περί το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα, καθώς αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις ασφαλείας. Η χώρα μας, βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των χωρών της Συμμαχίας που έχουν υπερβεί τη σημερινή δέσμευση του 2% και βρίσκεται στην 5η θέση κατάταξης χωρών του ΝΑΤΟ ως προς το ποσοστό αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ».

Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει μνεία και στο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας ύψους 25 δισ. ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι βασικό ζητούμενο της Συνόδου είναι η επικαιροποίηση της Δέσμευσης περί Αμυντικών Δαπανών (DIP- Defense Investment Pledge) στο 5% του ΑΕΠ μέχρι το 2035 και όπως εξηγούν ο συγκεκριμένος στόχος αποτελείται από δύο πυλώνες: το 3,5% που αφορά αμιγώς στρατιωτικές δαπάνες και το 1,5% που αφορά ευρύτερα επενδύσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα, όπως οι υποδομές, η βιομηχανία και η ανθεκτικότητα.

Εξάλλου, το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Καναδά Mark Carney.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ