Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για 3 νέα επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων της ΔΥΠΑ σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Από σήμερα Τετάρτη 3 Απριλίου έως και την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, στις 15:00 μ.μ., θα υποβάλλονται αιτήσεις για συμμετοχή σε τρία νέα προγράμματα κατάρτισης που σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους και τοπικούς φορείς και θα υλοποιήσουν τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) Θεσσαλονίκης και Λάρισας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

   Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα προγράμματα κατάρτισης είναι τα εξής:

   – «Βασική Εκπαίδευση Βιομηχανικού Εργάτη», συνολικής διάρκειας 230 ωρών, με σκοπό οι καταρτιζόμενοι να αποκτήσουν βασικές τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες σε εργασίες μηχανουργείου, για να μπορούν να κατασκευάζουν-επισκευάζουν διάφορα είδη εξαρτημάτων και να εκτελούν οποιαδήποτε μηχανουργική εργασία, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας σε ένα βιομηχανικό περιβάλλον. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε, έπειτα από αίτημα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και θα καταρτιστούν 18 άνεργοι, ηλικίας 18-50 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Τα μαθήματα θα διεξαχθούν διά ζώσης σε εξειδικευμένα εργαστήρια της Επαγγελματικής Σχολής Μαθητείας (ΕΠΑΣ) Ωραιοκάστρου της ΔΥΠΑ.

   – «Τεχνίτης Ξύλινων Κατασκευών», συνολικής διάρκειας 180 ωρών, με σκοπό οι καταρτιζόμενοι να αποκτήσουν βασικές τεχνικές γνώσεις που αφορούν τις ξύλινες κατασκευές, όπως ανάγνωση σχεδίου, τεχνολογία υλικών, μηχανική κατεργασία ξύλου και προϊόντων του, στατικότητα κατασκευών, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία ξύλου. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε, έπειτα από αίτημα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και θα καταρτιστούν 18 άνεργοι, ηλικίας 18-50 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, με συναφή επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον ενός έτους. Τα μαθήματα θα διεξαχθούν διά ζώσης σε εξειδικευμένα εργαστήρια της Επαγγελματικής Σχολής Μαθητείας (ΕΠΑΣ) Ωραιοκάστρου της ΔΥΠΑ.

   – «Κοπτική-Ραπτική», συνολικής διάρκειας 250 ωρών, με σκοπό οι καταρτιζόμενοι να αποκτήσουν βασικές τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες στη σχεδίαση και δημιουργία πατρόν λευκών ειδών, να αναγνωρίζουν τις τεχνικές προδιαγραφές των μηχανών ραφών, να περιγράφουν τις αρχές συσκευασίας και να καθορίζουν τις διαδικασίες παραγωγής. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε, έπειτα από αίτημα του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), ενώ θα καταρτιστούν 15 άνεργοι, ηλικίας 18-60 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, μόνιμοι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλίας. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί διά ζώσης στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «Μπεττίνα»-Είδη Πλεκτικής ΑΒΕΕ, που εδρεύει στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας.

   Οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα 2,50 ευρώ καθαρά ανά ώρα κατάρτισης. Επίσης, θα καλυφθούν με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλη τη διάρκεια της κατάρτισης.

   Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με συστημένη επιστολή ή με ταχυμεταφορά στο ΚΕΚ ΔΥΠΑ Θεσσαλονίκης (kek.thes@dypa.gov.gr, Θεσσαλονίκης 73, Ωραιόκαστρο, ΤΚ 57013, 2310699769) και στο ΚΕΚ ΔΥΠΑ Λάρισας (kek.larissa@dypa.gov.gr, Ερμογένους 10, ΤΚ 41447, Λάρισα, 2410564690, 2410564532).

   Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων, θα ακολουθήσει η αξιολόγησή τους και, στη συνέχεια, θα αποσταλεί ενημερωτικό e-mail στους ωφελούμενους σχετικά με την οριστική επιλογή τους στα προγράμματα, καθώς και οδηγίες για τις διαδικασίες εγγραφής και παρακολούθησης των προσφερόμενων θεματικών ενοτήτων.

   Με την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα λάβουν βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης από το ΚΕΚ της ΔΥΠΑ.

   Για περισσότερες πληροφορίες https://www.dypa.gov.gr/nea-anakoinwseis

   Γ.Μπ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mondelez: Κέρδη 36 δισ. δολάρια είχε πέρσι η πολυεθνική στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 337 εκατ. ευρώ

Σχεδόν το 1% των περσινών καθαρών εσόδων της αντιπροσωπεύει το πρόστιμο το οποίο επέβαλε χθες (23.5.2024) η Κομισιόν στην πολυεθνική εταιρεία Mondelēz.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Mondelez, το 2023 πραγματοποίησε καθαρά έσοδα 36 δισ. ευρώ, ενώ το πρόστιμο το οποίο της επιβλήθηκε χθες ανήλθε στα 337 εκατ. ευρώ.

Με τον όρο «καθαρά έσοδα», εννοούμε το συνολικό ποσό που πραγματοποιεί μία επιχείρηση από τις δραστηριότητές της μείον τυχόν προσαρμογές, όπως επιστροφές χρημάτων, επιστροφές και εκπτώσεις.

Το καθαρό εισόδημα μιας εταιρείας είναι το κέρδος της μετά την αφαίρεση των εξόδων και άλλων επιδομάτων, δηλαδή είναι συνολικό ποσό κέρδους ή ζημίας μετά τα έξοδα.

Με χθεσινή ανακοίνωση του το Διοικητικό Συμβούλιο της Mondelēz International, ανακοίνωσε σήμερα (24.5.2024) τριμηνιαίο μέρισμα 0,425 δολαρίων ανά μετοχή κοινών μετοχών κατηγορίας Α. Το μέρισμα αυτό είναι πληρωτέο στις 12 Ιουλίου 2024 στους μετόχους που θα εγγραφούν κατά το κλείσιμο των επιχειρήσεων στις 28 Ιουνίου 2024. 

To πρόστιμο

Το πρόστιμο το οποίο επιβλήθηκε χθες (23.05.24) από την Κομισιόν αφορούσε την παρεμπόδιση του διασυνοριακού εμπορίου σοκολάτας, μπισκότων και προϊόντων καφέ μεταξύ κρατών μελών, κατά παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η Mondelēz, με έδρα τις ΗΠΑ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς προϊόντων σοκολάτας και μπισκότων στον κόσμο. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει γνωστές μάρκες σοκολάτας και μπισκότων όπως Côte d’Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone και TUC και μέχρι το 2015 μάρκες καφέ όπως HAG, Jacobs και Velours Noir. Η έρευνα της Επιτροπής διαπίστωσε ότι η Mondelēz παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ:

α) με τη σύναψη αντιανταγωνιστικών συμφωνιών ή εναρμονισμένων πρακτικών που αποσκοπούν στον περιορισμό του διασυνοριακού εμπορίου διαφόρων προϊόντων σοκολάτας, μπισκότων και καφέ και

β) με κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της σε ορισμένες εθνικές αγορές για την πώληση ταμπλετών σοκολάτας.

Ειδικότερα, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Mondelēz συμμετείχε σε είκοσι δύο αντιανταγωνιστικές συμφωνίες ή εναρμονισμένες πρακτικές, κατά παράβαση του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΣΛΕΕ»), με:

  • Περιορισμό των περιοχών ή των πελατών στους οποίους επτά πελάτες χονδρικής (έμποροι/«μεσίτες») θα μπορούσαν να μεταπωλήσουν τα προϊόντα της Mondelēz. Μια συμφωνία περιελάμβανε επίσης μια διάταξη που έδινε εντολή στον πελάτη της Mondelēz να εφαρμόζει υψηλότερες τιμές για τις εξαγωγές σε σύγκριση με τις εγχώριες πωλήσεις. Αυτές οι συμφωνίες και οι εναρμονισμένες πρακτικές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2012 και 2019 και κάλυψαν όλες τις αγορές της ΕΕ.
  • Αποτροπή δέκα αποκλειστικών διανομέων που δραστηριοποιούνται σε ορισμένα κράτη μέλη από το να απαντούν σε αιτήματα πώλησης από πελάτες που βρίσκονται σε άλλα κράτη μέλη χωρίς προηγούμενη άδεια από τη Mondelēz. Αυτές οι συμφωνίες και πρακτικές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2006 και 2020 και κάλυψαν όλες τις αγορές της ΕΕ.

Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι, μεταξύ 2015 και 2019, η Mondelēz έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της, κατά παράβαση του άρθρου 102 της ΣΛΕΕ, με:

  • Άρνηση παροχής μεσολαβητή στη Γερμανία για να αποτρέψει τη μεταπώληση προϊόντων ταμπλέτας σοκολάτας στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία όπου οι τιμές ήταν υψηλότερες.
  • Διακοπή της προμήθειας προϊόντων ταμπλέτας σοκολάτας στην Ολλανδία για να αποτραπεί η εισαγωγή τους στο Βέλγιο, όπου η Mondelēz πουλούσε αυτά τα προϊόντα σε υψηλότερες τιμές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παράνομες πρακτικές της Mondelēz εμπόδισαν τους λιανοπωλητές να μπορούν να προμηθεύονται ελεύθερα προϊόντα σε κράτη μέλη με χαμηλότερες τιμές και «τεμάχισε» τεχνητά την εσωτερική αγορά.

Στόχος της Mondelēz, όπως σημειώνει η Κομισιόν, ήταν να αποφευχθεί ότι το διασυνοριακό εμπόριο θα οδηγούσε σε μειώσεις των τιμών σε χώρες με υψηλότερες τιμές. Τέτοιες παράνομες πρακτικές επέτρεψαν στη Mondelēz να συνεχίσει να χρεώνει περισσότερα για τα δικά της προϊόντα, εις βάρος των καταναλωτών στην ΕΕ.

Η επιστολή Μητσοτάκη και απάντηση της Κομισιόν

Με την επιστολή την οποία απέστειλε προ ημερών στην Κομισιόν (στην οποία απάντησε θετικά η επικεφαλής της, Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν)  ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την οποία προτείνει 4 μέτρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την ακρίβεια έδωσε στη δημοσιότητα το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως αναφέρει στην επιστολή, «είναι κρίσιμο πολιτικά, ενόψει και των επερχόμενων ευρωεκλογών, η ΕΕ να αποδείξει ότι μπορεί όχι μόνο να ιεραρχεί και να θέτει τις σωστές προτεραιότητες με βάση τα προβλήματα που απασχολούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες -και η ακρίβεια είναι αναμφίβολα ένα από αυτά- αλλά και να παρεμβαίνει με τρόπο αποφασιστικό, γρήγορο και αποτελεσματικό ώστε να τα επιλύει».

Ο πρωθυπουργός προτείνει:

  • Τον εμπλουτισμό του ενωσιακού δικαίου περί προστασίας του ανταγωνισμού με διατάξεις που παρέχουν νέα εργαλεία και εξουσίες στις εθνικές αρχές ανταγωνισμού αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των αδικαιολόγητων TSCs,
  • Την απαγόρευση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στις σχέσεις μεταξύ προμηθευτών και λιανοπωλητών που εδράζονται στη διάκριση μεταξύ των λιανοπωλητών ανάλογα με τον τόπο εγκατάστασής τους και την εθνική αγορά που εξυπηρετούν και ειδικότερα σε πρακτικές που εμποδίζουν το παράλληλο εμπόριο και τις διασυνοριακές παθητικές πωλήσεις,
  • Την απαλοιφή των γλωσσικών περιορισμών στη σήμανση βασικών καταναλωτικών προϊόντων, όπου δεν είναι απολύτως απαραίτητοι, προκειμένου να μην εμποδίζεται το αρμπιτράζ μέσω παράλληλου εμπορίου ή την διερεύνηση των θετικών και αρνητικών στοιχείων της πολυγλωσσικής ψηφιακής σήμανσης των βασικών καταναλωτικών προϊόντων.
  • Την αποτροπή της πολιτικής ορισμένων πολυεθνικών επιχειρήσεων να διαθέτουν ίδια ή παραπλήσια καταναλωτικά προϊόντα κάτω από διαφορετικές μάρκες σε διαφορετικά κράτη-μέλη προκειμένου να είναι δυνατή η εφαρμογή διαφορικής τιμολόγησης σε συνάρτηση με τη δεσπόζουσα θέση ή το μερίδιο αγοράς που έχουν επιτύχει σε κάθε χώρα.

NEWSIT

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνουν» για ένα χρόνο τα επιτόκια για τις ρυθμισμένες δόσεις στην ΑΑΔΕ

Το «πάγωμα» για ένα χρόνο των επιτοκίων για τις πάγιες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς τη φορολογική διοίκηση, προβλέπεται με διάταξη στο πλαίσιο τροπολογίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Διατάξεις για την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή, της ανάπτυξης και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, ρυθμίσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται από έκτακτες περιστάσεις». Στόχος της ρύθμισης είναι να αποτραπεί η υπέρμετρη επιβάρυνση των φορολογούμενων από τα αυξημένα επιτόκια μετά τη λήξη της προηγούμενης ρύθμισης στις 31/03/2024.

Πιο αναλυτικά, το επιτόκιο των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την ΑΑΔΕ που έχουν τεθεί σε ρύθμιση θα μείνει σταθερό μέχρι και τις 31/3/2025 στο ύψος στο οποίο είχε διαμορφωθεί μέχρι τις 31/3/2024. Σημειώνεται, δε, πως το μέτρο αυτό θα έχει και αναδρομικό χαρακτήρα από 01/04/2024 τόσο για τις ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν τον προηγούμενο μήνα όσο και για εκείνες που βρίσκονταν ήδη σε ισχύ.

Έτσι, το ύψος των επιτοκίων για τις δόσεις οφειλών σε ρύθμιση διαμορφώνεται σε:

– 4,34% για οφειλές που ρυθμίζονται σε 12 μηνιαίες δόσεις.

– 5,84% για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 δόσεις.

Για τις οφειλές που έχουν τεθεί εκ νέου σε ρύθμιση μετά την απώλεια της πρώτης (β’ υπαγωγή) το επιτόκιο διαμορφώνεται ως εξής:

– 5,84% για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 12 μηνιαίες δόσεις.

– 7,34% για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις.

Σημειώνεται ότι χωρίς την νομοθετική αυτή παρέμβαση, οι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονταν με επιτόκιο 6,68% για τις οφειλές ρυθμισμένες σε 12 δόσεις και σε 8,18% για οφειλές που έχουν ρυθμιστεί σε περισσότερες από 12 δόσεις.

O Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Προχωράμε σήμερα, όπως είχαμε δεσμευθεί, με τη νομοθετική ρύθμιση που επιστρέφει για ένα έτος το επιτόκιο των ρυθμίσεων οφειλών προς την φορολογική διοίκηση στο επίπεδο της περσινής χρονιάς. Όπως έχουμε κάνει ήδη αντίστοιχα με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, διασφαλίζουμε ότι τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να αποπληρώνουν τις οφειλές τους προς την ΑΑΔΕ χωρίς τις υπέρογκες επιβαρύνσεις που δημιουργούν τα αυξημένα ευρωπαϊκά επιτόκια, τα οποία με τη σειρά τους πιέζουν ανοδικά και τα επιτόκια στην εγχώρια αγορά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος στη Γάζα αποδυναμώνει την οικονομία του Ισραήλ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πιθανό διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου -ενώ μαίνεται πόλεμος στη Γάζα- θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια ζημιά στη χώρα: πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά, αναφέρει δημοσίευμα της Handelsblatt.

Οι οικονομολόγοι του Ισραήλ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, την ίδια ώρα που δεν φαίνεται ακτίνα ειρήνευσης στη ζώνη του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Μετά την αίτηση του επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάου Γκαλάντ, φοβούνται περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης.

Σε περίπτωση που οι δικαστές στη Χάγη εγκρίνουν το αίτημα του επικεφαλής εισαγγελέα Καρίμ Χαν, το Ισραήλ θα «κατηγοριοποιηθεί ως παράνομη χώρα», συνοψίζει τις ανησυχίες η κορυφαία ισραηλινή οικονομική εφημερίδα «Globes». Τα εντάλματα σύλληψης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οικονομικές κυρώσεις κατά του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο όπλων και της ακύρωσης συμφωνιών πώλησης όπλων.

Από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο, οι ξένοι επενδυτές έχουν απογοητευτεί όλο και περισσότερο από το Ισραήλ. Τώρα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s (S&P) επιβεβαίωσε τις απαισιόδοξες προσδοκίες.

Η προσδοκώμενη οικονομική ανάκαμψη θα αργήσει να έρθει, ακόμη και μετά την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος που καταγράφηκε για το πρώτο τρίμηνο, γράφει στην τελευταία της έκθεση. Η οικονομία «δεν θα ανακάμψει τόσο γρήγορα όσο μετά από προηγούμενες συγκρούσεις και κρίσεις». Οι αιτήσεις έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του Γκαλάντ «συμβάλλουν στην αβεβαιότητα στο Ισραήλ».

Οι οικονομολόγοι της S&P ανησυχούν επίσης για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης με τη Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των στενότερων συμμάχων του είναι ένας περαιτέρω κίνδυνος «που θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική ανάκαμψη του Ισραήλ και την εμπιστοσύνη των επενδυτών», πρόσθεσε η S&P.

Ο πρώην αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας για το Διεθνές Δίκαιο, Ρόι Σόντορφ (Roy Schondorf), επιχειρηματολογεί με παρόμοιο τρόπο. Η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μέτρα κατά του Ισραήλ από άλλες χώρες. Αυτό «δεν είναι ένα χτύπημα που μπορεί απλά να απομακρυνθεί».

Σε περίπτωση που το ΔΠΔ εκδώσει τα εντάλματα σύλληψης που ζητήθηκαν κατά του Νετανιάχου και του Γκαλάντ, αυτό θα βλάψει σοβαρά τη διεθνή φήμη του Ισραήλ, δήλωσε ο καθηγητής νομικής Αβιχάι Κόεν (Avichai Cohen) από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας του Ισραήλ.

Αυτό θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στην οικονομική και πολιτιστική συνεργασία με άλλες χώρες. Το ενδεχόμενο να κινηθούν ποινικές διαδικασίες σε διάφορες χώρες κατά μεγάλου αριθμού Ισραηλινών που συμμετείχαν στον πόλεμο στη Γάζα εγκυμονεί περαιτέρω κινδύνους, μεταξύ άλλων και για τους επιχειρηματίες.

Αρκετά πανεπιστήμια στο Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι διακόπτουν τους δεσμούς τους με ισραηλινά πανεπιστήμια λόγω του πολέμου στη Γάζα και σκοπεύουν να ξεκινήσουν ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ. Φοιτητές σε πολλά πανεπιστήμια διαμαρτύρονται για τις ενέργειες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι αντι-ισραηλινές διαμαρτυρίες κυριαρχούν σε πολλά πανεπιστήμια

Με τα μέτρα αυτά, τα πανεπιστήμια στοχεύουν να υπονομεύσουν την ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας «Ορίζοντας», η οποία δίνει στο Ισραήλ το δικαίωμα να συμμετέχει σε κοινά ερευνητικά προγράμματα με ευρωπαϊκά ιδρύματα.

Η συμφωνία θεωρείται βασικός μοχλός ανάπτυξης για τον ακαδημαϊκό κόσμο και τη βιομηχανία στο Ισραήλ και αποφέρει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο σέκελ (περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ) ετησίως σε χρηματοδότηση της έρευνας για διάφορα έργα.

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις για τα οικονομικά προβλήματα του Ισραήλ, λέει ένας πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας.

Πρώτον, εκτός από την S&P, η Moody’s και η Fitch έχουν επίσης υποβαθμίσει τις αξιολογήσεις τους για το Ισραήλ. Δεύτερον, το χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ έχει χειρότερες επιδόσεις από άλλα εμπορικά κέντρα και τρίτον, οι επενδύσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας έχουν μειωθεί.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της τράπεζας, δεν είναι μόνο ο πόλεμος στη Γάζα και η δικαστική διαδικασία στη Χάγη που κάνουν τους επενδυτές επιφυλακτικούς σε σχέση με το Ισραήλ. Οι επενδυτές θέλουν επίσης να μάθουν αν η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.

Σε κάθε περίπτωση, η αξιοπιστία της κυβέρνησης έχει πληγεί, λέει ο Yotam Margalit από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Για τον ίδιο είναι σαφές: «Η κυβέρνηση βλάπτει τα ισραηλινά συμφέροντα».

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ