Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: Το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπισή του από το υπουργείο Υγείας

Από νωρίς καταστρώνει ο ΕΟΔΥ με τη βοήθεια του υπουργείου Υγείας τα σχέδιά του προκειμένου να περιορίσει την λοίμωξη του Ιού του Δυτικού Νείλου.

Η κλιματική αλλαγή, οι ήπιες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα και η πιθανότητα έντονων καιρικών φαινομένων στο μέλλον, (πλημμύρες) καθιστούν έντονη, επιτακτική και επείγουσα την ανάγκη ολοκληρωμένης διαχείρισης των κουνουπιών που είναι η κύρια αιτία που ο Ιός του Δυτικού Νείλου εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα.

Η διαχείρισή τους, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, πρέπει να βασίζεται σε συστηματική και λεπτομερή εντομολογική επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης και αποτύπωσης των πληθυσμών των κουνουπιών και του ελέγχου της παρουσίας του ιού σε αυτά.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) έχουν καταγραφεί κατά τα έτη 2010 – 2023 στη χώρα μας, σε διάφορες περιοχές, σε όλες τις Περιφέρειες.

Η συνεχής παρακολούθηση αυτών των κρουσμάτων επιβεβαιώνει την παρουσία του ιού στη χώρα μας, όπως συμβαίνει και σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη. Ως εκ τούτου, είναι αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών κατά το τρέχον και κατά τα επόμενα έτη, ιδιαίτερα στη διάρκεια της περιόδου που τα κουνούπια είναι δραστήρια.

Το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας  και του ΕΟΔΥ

Το Υπουργείο Υγείας, προχώρησε στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με σκοπό την προτυποποιημένη εφαρμογή δράσεων για τη διαχείριση και μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού.

Πρωταρχικός στόχος του Σχεδίου είναι η υποστήριξη, προετοιμασία και απόκριση των αρμοδίων φορέων, με τη συστηματική και έκτακτη εφαρμογή δράσεων πρόληψης και ελέγχου των εποχικών εξάρσεων του ιού στην Ελλάδα. Το Σχέδιο Δράσης εκπονήθηκε από διατομεακή Ομάδα Εργασίας ειδικών επιστημόνων, υπό την επίβλεψη της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Για την αντιμετώπιση και τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού, οι εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές δημόσιας υγείας έχουν αναλάβει μια σειρά επιχειρησιακών δράσεων πρόληψης και αντίδρασης. Με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης νοσημάτων που μεταδίδονται από κουνούπια, το Υπουργείο Υγείας εκδίδει ετησίως σχετική Εγκύκλιο για τα προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης των κουνουπιών.

Το Σχέδιο Δράσης του υπουργείο Υγείας περιγράφει λεπτομερώς τις αναγκαίες δράσεις ανάλογα με το Επίπεδο Κινδύνου του ιού σε κάθε περιοχή. Αυτό επιτρέπει στους αρμόδιους φορείς να ενεργούν αποτελεσματικά για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και την προστασία του κοινού.

Ο σχεδιασμός παραμένει υπό την επίβλεψη της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων του Υπ. Υγείας, που θα διερευνά -σε τακτά χρονικά διαστήματα- την ανάγκη τυχόν αναθεώρησής του, βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας και επιστημονικής έρευνας και της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των δράσεων.

Πηγή: iatropedia

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΥΓΕΙΑ

Αυτός είναι ο τρόπος να τρώτε υγιεινά όταν δεν έχετε χρόνο να μαγειρέψετε

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, η καθημερινότητα συχνά δεν μας αφήνει χρόνο (ή ενέργεια!) για μαγειρέψουμε υγιεινά.

Ξεκινάτε με τις καλύτερες προθέσεις: Σημειώνετε υγιεινές συνταγές, αγοράζετε φρέσκα προϊόντα από το παντοπωλείο και βγάζετε έξω τη χύτρα ταχύτητας. Αλλά τότε κάτι συμβαίνει. Μια έκτακτη δουλειά, ένα σημαντικό τηλέφωνο, ή κάτι που θα χρειαστούν τα παιδιά, σας στερούν τον χρόνο που απαιτείται για να μαγειρέψετε υγιεινά.

Έτσι, παραγγέλνουμε κάτι απ’ έξω, κάτι που μας αφήνει με φούσκωμα και… τύψεις.

Έχετε δίκιο να ανησυχείτε. “Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και υπέρταση. Όλα αυτά αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις”, λέει ο δρ. Isatu Isuk, διαιτολόγος στο νοσοκομείο Johns Hopkins.

Υπάρχουν όμως τρόποι με τους οποίους μπορείτε να φάτε πιο υγιεινά χωρίς να αφιερώσετε πολύ χρόνο στον προγραμματισμό γευμάτων ή αγορών. Μπορείτε επίσης να τρώτε πιο υγιεινά όταν είστε εν κινήσει.

Πώς να τρώτε υγιεινά όταν δεν έχετε χρόνο

Υγιεινές επιλογές εστιατορίου

Πολλά εστιατόρια προσφέρουν πλέον πιο ελαφρύ φαγητό στο μενού τους, συχνά με μετρήσεις θερμίδων. Ρίξτε μια γρήγορη ματιά στα μενού των εστιατορίων στο διαδίκτυο, για να δείτε ποια προσφέρουν τις καλύτερες επιλογές πριν βγείτε έξω. Στη συνέχεια, λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές κατά την παραγγελία:

– Φάτε πρώτα μια μικρή σαλάτα, ή σούπα με βάση τον ζωμό. Είναι μια θρεπτική και χορταστική αρχή για το γεύμα σας, που θα σας βοηθήσει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες συνολικά.

– Επιλέξτε φαγητά με βάση τα λαχανικά, ή πιάτα με ψητό ψάρι, ή κοτόπουλο χωρίς την πέτσα.

– Ψάξτε για γεύματα που δεν είναι λιπαρά. Για παράδειγμα, αντί να παραγγείλετε enchiladas κοτόπουλου με τυρί, πάρτε ψητό κοτόπουλο. Επιλέξτε τρόφιμα χωρίς σάλτσες.

– Ζητήστε να αντικαταστήσετε λαχανικά ή σαλάτα στη θέση παχυντικών συνοδευτικών, όπως πατάτες, ή ρύζι.

– Οι μερίδες που σερβίρονται στα εστιατόρια μπορεί να είναι πολύ μεγάλες. -Δείτε αν είναι διαθέσιμες μικρότερες μερίδες. Τα εστιατόρια προσφέρουν συχνά «μισές» σαλάτες ή σάντουιτς κατόπιν αιτήματος. Αν όχι, ζητήστε να σας δώσουν σε πακέτο το φαγητό που θα αφήσετε στο τραπέζι.

– Εάν λαχταράτε επιδόρπιο, επιλέξτε φρέσκα φρούτα, ή σορμπέ.

Καλύτερες επιλογές γρήγορου/πρόχειρου φαγητού

Το να τρώτε φαγητό απ’ έξω δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώσετε ένα λιπαρό cheeseburger και τηγανητές πατάτες. Αυτές τις μέρες, υπάρχει μια ποικιλία πιο υγιεινών επιλογών. Πολλά εστιατόρια γρήγορου φαγητού έχουν επίσης στα μενού τους, μετρήσεις θερμίδων, ακόμα σε online.

Οι έξυπνες επιλογές για ένα γρήγορο και εύκολο γεύμα είναι μέρη όπου έχετε περισσότερο έλεγχο ως προς το τι περιλαμβάνει η παραγγελία σας. Σε ένα κατάστημα με σάντουιτς, είναι εύκολο να κάνετε υγιεινές προσαρμογές, όπως χωρίς μαγιονέζα, με επιπλέον λαχανικά και ψωμί ολικής αλέσεως. Τα εστιατόρια που διαθέτουν salad bar, επιλογές για χορτοφάγους ή ψητά πιάτα με κρέας και λαχανικά είναι επίσης καλές επιλογές.

Αλλά αν περνάτε από ένα κλασικό drive-thru, έχετε υπόψη σας αυτές τις συμβουλές:

-Αποφύγετε τα τηγανητά τρόφιμα (π.χ. τηγανητές πατάτες, onion rings, παναρισμένο τηγανητό κοτόπουλο και chicken nuggets).
-Ένα ψητό σάντουιτς με στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά από ένα μπιφτέκι.
-Παραγγείλετε μικρότερα μεγέθη. Μην παίρνετε τις μεγάλες μερίδες επειδή νομίζετε ότι τα λεφτά σας πιάνουν μεγαλύτερη αξία.
-Παραλείψτε τα συνοδευτικά και τις γαρνιτούρες με πολλές θερμίδες.
-Μην πίνετε αναψυκτικά. Επιλέξτε νερό.

Πηγή: hopkinsmedicine.org.

NEWSIT

Αυτός είναι ο τρόπος να τρώτε υγιεινά όταν δεν έχετε χρόνο να μαγειρέψετε

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Υπουργείο Υγείας: Απειλεί τους ιδιώτες γιατρούς με αποχή από τη συνταγογράφηση

Με αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση απειλεί το υπουργείο Υγείας τους ιδιώτες γιατρούς στην περίπτωση που δεν βοηθήσουν στην στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων που έχουν ελλείψεις στους παθολόγους γιατρούς.

Η απειλή του υπουργείου Υγείας ήρθε με τη διάταξη που κατατέθηκε χθες (23.07.2024) στη Βουλή, η οποία προβλέπει αρκετές ποινές όπως καταγγελία συμβάσεων και αφαίρεση δικαιώματος συνταγογράφησης στους ιδιώτες γιατρούς, αν αυτοί δεν ακούσουν το κάλεσμα της κυβέρνησης.

Η έκκληση του υπουργείου επιδιώκει την στελέχωση των νοσοκομείων που βρίσκονται σε «κόκκινη λειτουργία», δηλαδή στα νοσοκομεία που έχουν σοβαρές ελλείψεις από παθολόγους.

«Η αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι το ελάχιστο δείγμα αξιοπρέπειας προς το λειτούργημά μας», σημειώνουν τα μέλη της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) και προσθέτουν:

«Ζούμε πραγματικά ιστορικές στιγμές  σε ένα κράτος που έχει κατακλέψει το εισόδημα των ιατρών της χώρας, δίνοντας παράλληλα τον ιατρό βορά στην κοινωνία ! Τον ιατρό της πανδημίας ! Αυτόν που ξενύχτησε μέρα νύχτα στα νοσοκομεία και την ΠΦΥ για τη δημόσια υγεία της χώρας!

Ο σημερινός Υπουργός Υγείας απολύει τους ιατρούς του πρώην ΙΚΑ το 2013 με το εκβιαστικό δίλλημα “μέσα ή έξω”, εφαρμόζει το clawback την ίδια χρονιά, δηλαδή υποχρεώνει τον εργαστηριακό ιατρό του ΕΟΠΥΥ να πληρώνει για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων της χώρας, οδηγώντας τους στη σημερινή χρεοκοπία (# τσάμπα # για το κράτος)», τονίζουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί και η πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΝΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αναφέρονται στο μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (claw back και rebate) προς το κράτος, στο οποίο υποβάλλονται τα ιδιωτικά εργαστήρια και οι εργαστηριακοί γιατροί, το οποίο φτάνει ακόμη και το 65% των εσόδων τους.

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: «Φτάσαμε στα όριά μας»

Η οργή των γιατρών ξεχειλίζει:

«Η επόμενη κυβέρνηση καταργεί εκβιαστικά τη σύμβαση των παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων του ΕΟΠΥΥ το 2018, εν μία νυκτί, για την εφαρμογή του “οικογενει-ακού” ιατρού.
Η πολιτεία διαχρονικά αρνείται να αποζημιώσει τους ιατρούς του ΕΣΥ, με το νόμιμο ειδικό μισθολόγιο στα προ του μνημονίου επίπεδα, παρά τις δικαστικές αποφάσεις (# τσάμπα # για το κράτος) .
Κατά την ίδια μέθοδο, η πολιτεία πληρώνει το εξευτελιστικό ποσό των 10€ μικτά (# τσάμπα # για το κράτος) τους ειδικούς ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, εδώ και 12 χρόνια, “ξεχνώντας” την επαναφορά της αποζημίωσης των 20€ ανά επίσκεψη, προ των μνημονίων.
Τους ιατρούς του ΕΣΥ τους βγάζει έξω στον ιδιωτικό τομέα και επιστρατεύει τους ελευθεροεπαγγελματίες για να καλύψει τα κενά του ΕΣΥ( !!!!) δημιουργώντας ένα χαοτικό μείγμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας !!!
Και για άλλη μία φορά, χρησιμοποιεί ως δεκανίκι την “πολύτιμη” σύμβαση του ΕΟΠΥΥ, που δεν αποφέρει πλέον τίποτα στον ιατρό, παρά μόνο οργή και απογοήτευση, από τους απλήρωτους λογαριασμούς.
Και την αφαίρεση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ως οπλοστάσιο επιστράτευσης.
Όχι κ. Υπουργέ, φτάσαμε στα όρια μας ! Δε φοβόμαστε καμία απειλή ! Έχουμε (και έχετε) πιάσει πάτο !
Υπάρχουν άλλες χώρες στις οποίες θα αισθανόμαστε ιατροί με αναγνωρισμένο κοινωνικό έργο και σεβασμό από την κοινωνία αλλά και το κράτος!
# Ο τσάμπας πέθανε #

Μέτρα από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ)

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η χθεσινή ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ο πρόεδρος του οποίου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισήμανε πως εάν η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις απειλές της αυτό θα έχει συνέπειες στον θεσμό του προσωπικού ιατρού, ο οποίος θα οπισθοδρομήσει και οι ιατροί θα στραφούν στο εξωτερικό  ευνοώντας ασθενείς της κεντρικής Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο επικεφαλής των συνδικαλιστικών σωματείων των ιδιωτών γιατρών (ΠΙΣ – ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) πρόσκεινται πολιτικά στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ΠΙΣ προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει στα εξής μέτρα:

Θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα, εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να ακυρώσει τις επαίσχυντες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.
Καλεί τους ιατρούς βουλευτές να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης που επωμίζονται αποδεχόμενοι να υπερψηφίσουν διατάξεις που ισοπεδώνουν το ιατρικό λειτούργημα και δημιουργούν προηγούμενο επίταξης κάθε άλλου επαγγελματικού κλάδου που δεν αποδέχεται την επιβολή εξοντωτικών μέτρων.
Καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να συνεδριάσουν και ν΄ αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου οι γιατροί όλης της χώρας να μην προβαίνουν σε συνταγογράφιση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από την Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να εκδώσουν Δελτία Τύπου και να παραχωρήσουν συνεντεύξεις τύπου, ώστε να ενημερώσουν φορείς και πολίτες της τοπικής κοινωνίας και να εκδώσουν ανακοινώσεις που θα παραδίδουν οι γιατροί στους ασθενείς, εξηγώντας τους λόγους κινητοποίησης της ιατρικής κοινότητας.
Ο ΠΙΣ θα τοποθετηθεί μέσω του Προέδρου του κατά την ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και θα συγκαλέσει σήμερα (Τετάρτη 24/7) διάσκεψη με τους Προέδρους όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου να εξεταστούν οι περαιτέρω κινήσεις μας.

Πηγή: Iatropedia.gr

NEWSIT

Σε «πόλεμο» το υπουργείο Υγείας με τους ιδιώτες γιατρούς: Τους απειλούν με αποχή από τη συνταγογράφηση

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Οι επαναμολύνσεις είναι το ίδιο σοβαρές με την αρχική νόσηση

Παρόμοια προβλήματα με τα αρχικά συμπτώματα έχουν παρουσιάσει οι επαναμολύνσεις του κορονοϊού σύμφωνα με Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Communications Medicine».

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την ανάλυση δεδομένων των αρχείων υγείας σχεδόν 213.000 Αμερικανών που παρουσίασαν επαναμολύνσεις, περίπου το 27% των ατόμων με σοβαρή νόσηση, δηλαδή ατόμων που έλαβαν νοσοκομειακή περίθαλψη για λοίμωξη από κορονοϊό, έλαβαν επίσης νοσοκομειακή περίθαλψη για επαναμόλυνση.

Περισσότερες πιθανότητες γι’ αυτό είχαν τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και όσοι ήταν ηλικίας 60 ετών και άνω. Αντίθετα, περίπου το 87% όσων είχαν ήπια συμπτώματα και δεν χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη την πρώτη φορά εμφάνισαν και ήπια επαναμόλυνση.

Οι συμμετέχοντες μολύνθηκαν αρχικά μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 και 31ης Δεκεμβρίου 2022 και παρουσίασαν δεύτερη μόλυνση έως τον Μάρτιο του 2023. Ένας μικρός αριθμός (478) είχε μολυνθεί τρεις ή περισσότερες φορές.

Τα εμβόλια για Covid-19 αν και δεν ήταν διαθέσιμα καθ’όλη τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, συσχετίστηκαν με προστατευτικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα μακροχρόνια συμπτώματα Covid ήταν πιο πιθανό να εμφανιστούν έπειτα από μια πρώτη μόλυνση σε σύγκριση με μια επαναμόλυνση.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ