ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ανακωχή» στον ΣΥΡΙΖΑ για χάρη του συνεδρίου – Όλα όσα έγιναν στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Βήματα πίσω έκαναν αργά το βράδυ της Τρίτης (20.2.2024) ο Στέφανος Κασσελάκης και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ομαλοποιηθεί ο δρόμος προς το συνέδριο που ξεκινάει αύριο και τελειώνει την Κυριακή.
Τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και τα στελέχη της πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπαναχώρησαν από τις θέσεις τους προκειμένου να να εκτονωθεί το κλίμα, το οποίο μύριζε μπαρούτι τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Για να γίνει αυτό ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε πίσω την επιστολή που είχε στείλει την προηγούμενη Τρίτη στην Πολιτική Γραμματεία και με την οποία επέκρινε τους συντρόφους του γιατί διαμαρτυρήθηκαν για το ερωτηματολόγιο αντί για τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, ενώ τα στελέχη που μετέχουν σε αυτό το όργανο έβγαλαν από την ατζέντα τους την σύγκληση της ΚΕ και φυσικά ό,τι είχε να κάνει με την πρόταση μομφής.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, μάλιστα, μετά το τέλος της συνεδρίασης έγινε γνωστό ότι «μετά από μια εκτεταμένη, παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση και με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας για τα μείζονα που απασχολούν και ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία:
α) Εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του Προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας.
β) Επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ ως πολιτικό κέντρο».
Για να φτάσουν ωστόσο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την απόφαση έγινε μία πραγματική μάχη στην πολιτική Γραμματεία ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στην συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του οργάνου. Μία μάχη με μεγάλη ένταση και αντιπαραθέσεις, αλλά και σχόλια για όλες τις κινήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Η χθεσινή συνεδρίαση έμοιαζε πάντως με ένα παιχνίδι για δυνατούς λύτες, αφού ο Στέφανος Κασσελάκης αιφνιδίασε για μία ακόμη φορά τους συντρόφους του λέγοντας μεταξύ άλλων στην ομιλία του πως «είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα. Και αυτό δεν είναι δίκη μου διαπίστωση, είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα ίδια τα μέλη μας. Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το καταστατικό συνέδριο, το οποίο θα είναι συνέδριο επανίδρυσης.
Δεν είναι ζήτημα προσωπικό αυτό που θα σας πω. Ωστόσο αν δεν μπορείτε να πείτε ότι με εμπιστεύεστε, τότε πείτε ποιον θέλετε. Αν όντως δεν με εμπιστεύεστε, ζήτω αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών…», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Και πρόσθεσε: «Σέβομαι τα όργανα, είμαι συλλογικός παρά το ότι δεν υπάρχει συλλογική διαδικασία που να μην υπήρξαν διαρροές. Πώς μπορεί να λειτουργεί ένα όργανο αν δεν σέβεστε και οι ίδιοι τη διαδικασία; Αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει εδώ τώρα, όπως είμαστε. Αν δε με εμπιστεύεστε να οδηγήσω το κόμμα στις εθνικές εκλογές, πείτε το τώρα. Βρείτε ποιος θα κατέβει απέναντί μου και πάμε. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια», φέρεται να είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αναφορές αυτές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησαν ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα αφού στην πραγματικότητα ο Στέφανος Κασσελάκης τους έβαλε το δίλλημα ότι εάν δεν τον στηρίξουν μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2028, τότε θα απευθυνθεί και πάλι στην βάση του κόμματος.
Η απάντηση που εισέπραξε σε αυτό το δίλλημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν απανωτά όχι. «Σε κανένα δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Και εσύ πρόεδρε θα κριθείς στις ευρωεκλογές» λέγεται ότι του είπαν ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Παππάς, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και πολλοί άλλοι.
Οι ίδιες πηγές λένε ότι από τα μέσα της συνεδρίασης και μετά, το κλίμα άρχισε να αλλάζει, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβε ότι παρά την σκληρή κριτική που του έκαναν οι σύντροφοι του, η μεγάλη πλειοψηφία δεν αμφισβητούσε την προεδρία του. Ότι δηλαδή η κριτική είχε να κάνει με την λειτουργία των οργάνων, με την τακτική των αιφνιδιασμών που ακολουθούσε ο ίδιος και με την λογική της καλύτερης οργάνωσης του κόμματος.
«Αφού δεν με αμφισβητείται δεν θα πάω σε εκλογές από την βάση. Αποσύρω την επιστολή» λέγεται ότι είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Ο μοναδικός που εμφανίστηκε να σηκώνει το γάντι που πέταξε ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν ο Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίος ανέφερε ότι «Δεν συναινώ στην de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ… Είμαστε αριστεροί και δεν εκβιαζόμαστε. Δεν δίνουμε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή… Αν το επιθυμεί ο πρόεδρος, έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά την διαδικασία προεδρικής εκλογής».
Απαντώντας πάντως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο έλεγαν ότι η έκρηξη και διαφοροποίηση του Διονύση Τεμπονέρα στην Π.Γ ήρθε μετά τη διακοπή της σύμβασης από τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Ένταση πάντως υπήρξε μέσα στην συνεδρίαση ανάμεσα στην Δώρα Αυγέρη και τον Γιάννη Ραγκούση και για τις διαρροές στον τύπο, καθώς η εκπρόσωπος τύπου διαμαρτυρήθηκε ότι πριν τελειώσει ο πρόεδρος την εισήγηση του αυτή είχε διαρρεύσει στον τύπο.
NEWSIT
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυρ. Μητσοτάκης: Όποιος δεν έχει λάβει άσυλο, θα πρέπει να επιστρέφει στη χώρα του

του απεσταλμένου μας Νίκου Αρμένη
«Η σύνοδος κορυφής που ξεκινάει σε λίγο έχει στην ημερήσια διάταξή της μια σειρά από εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα για την ευρωπαϊκή μας ένωση», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.
«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω χαιρετίζοντας το γεγονός ότι σήμερα το μεσημέρι θα παραβρεθεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τα αποτελέσματα της πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης. Κύπρος και Ελλάδα αγωνιστήκαμε και πετύχαμε να κρατήσουμε ζωντανή τη διαδικασία των συζητήσεων για την επανένωση του νησιού στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας του. Και θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας επέλεξε να διορίσει προσωπικό απεσταλμένο, έτσι ώστε αυτή η διαδικασία να κρατηθεί ζωντανή, να συνεχιστεί με συγκεκριμένα παραδοτέα ενόψει της επόμενης συνάντησης η οποία θα γίνει το καλοκαίρι», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας και του μεταναστευτικού: «Θέλω, επίσης, να σταθώ ιδιαίτερα στα θέματα τα οποία αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα, να χαιρετήσω την κατάθεση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Λευκής Βίβλου, η οποία συμπεριλαμβάνει πάγιες ελληνικές θέσεις, οι οποίες θα γίνουνε πια πολιτικές της ΕΕ.
Αναφέρομαι ιδιαίτερα στη δυνατότητα να δοθεί δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη-μέλη, έτσι ώστε να μπορέσουν να αυξήσουνε τις επενδύσεις τους στην άμυνα αλλά και τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου, ύψους 150 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην άμυνα, το οποίο θα προωθεί την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και ουσιαστικά θα περιορίζει τις δαπάνες αυτές σε χώρες οι οποίες είτε συμμετέχουν στην ΕΕ είτε έχουν συνάψει συμφωνίες στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ένωση. Είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και μια πάγια θέση της Ελλάδος, η οποία σήμερα δικαιώνεται.
Τέλος, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για τα ζητήματα της μετανάστευσης όπου και πάλι θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι ο προτεινόμενος κανονισμός επιστροφών συντάσσεται με τις πάγιες ελληνικές θέσεις, οι οποίες δίνουνε προτεραιότητα όχι μόνο στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων της ΕΕ αλλά και στη γρήγορη διαδικασία επιστροφής όσων δεν έχουν λάβει άσυλο σε χώρα της ΕΕ, στα κράτη από τα οποία προέρχονται. Εξού και αναμένουμε, με μεγάλη ανυπομονησία θα έλεγα, τον νέο κατάλογο των ασφαλών χωρών προέλευσης έτσι ώστε και η χώρα μας να μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα σε αυτήν την κατεύθυνση και η σαφής οδηγία που έχω δώσει στην καινούργια ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης ακριβώς κινείται στη λογική ότι όποιος εισέρχεται στη χώρα μας παράνομα και δεν έχει λάβει άσυλο, δεν τυγχάνει δηλαδή διεθνούς προστασίας, θα πρέπει να επιστρέφεται στη χώρα από την οποία ήρθε. Και είναι πολύ σημαντικό πια να έχουμε και ευρωπαϊκά κανονιστικά εργαλεία τα οποία θα μας διευκολύνουν να υλοποιήσουμε αυτήν την πολιτική».
ΦΩΤΟ EPAOLIVIER MATTHYS
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. Ρωμανός για ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή δήλωση του ευρωβουλευτή Νίκου Παππά

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός, σχετικά με δήλωση του ευρωβουλευτή, Νίκου Παππά ότι «θα φοβόμαστε να βγούμε με τη βάρκα μας αν μας έχει “τσιμπήσει” και λίγο ο ήλιος, μη μας τουφεκίσει κανένας λιμενικός», μετά την αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο κ. Ρωμανός κάνει λόγο για νέο ατομικό ρεκόρ αθλιότητας και χυδαιότητας του ευρωβουλευτή και καταλήγει ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ των καταδικασμένων υπουργών, του 13-0, των παρα-υπουργείων Δικαιοσύνης, της “νεκρής Μαρίας του Έβρου” και της διεθνούς καμπάνιας δυσφήμισης και κατασυκοφάντησης της χώρας μέσω fake news, είναι απλώς Δευτέρα…»
Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ, Νίκου Ρωμανού:
Ο λαλίστατος κ. Καραμέρος, ο οποίος έχει βγάλει από χθες δύο ανακοινώσεις για έναν υπουργό που παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας, δεν έχει βρει ακόμα μια κουβέντα να πει για τον νέο οχετό του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παππά που, σχολιάζοντας την αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, δήλωσε ότι «θα φοβόμαστε να βγούμε με τη βάρκα μας αν μας έχει “τσιμπήσει” και λίγο ο ήλιος, μη μας τουφεκίσει κανένας λιμενικός»! Φυσικά η ευθιξία είναι άγνωστη λέξη για ένα κόμμα που έχει ακόμα στις τάξεις του και στην πρώτη σειρά των βουλευτικών του εδράνων τον καταδικασμένο 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο Νίκο Παππά.
Ένα κανονικό κόμμα θα είχε ήδη διαγράψει τον Ευρωβουλευτή κ. Παππά όταν αποκαλούσε τη ΝΔ «φυτώριο δολοφόνων, παιδόφιλων και βιαστών», όταν εξαπέλυε φρικώδεις επιθέσεις σε αστυνομικούς, όταν απειλούσε με «πεϊνιρλί» και ότι «θα κλαίει η μάνα τους», καθώς και όταν έκανε χυδαίες σεξιστικές επιθέσεις στα social media, δηλαδή πολύ πριν το σημερινό νέο ατομικό ρεκόρ αθλιότητας και χυδαιότητας.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ των καταδικασμένων υπουργών, του 13-0, των παρα-υπουργείων Δικαιοσύνης, της «νεκρής Μαρίας του Έβρου» και της διεθνούς καμπάνιας δυσφήμισης και κατασυκοφάντησης της χώρας μέσω fake news, είναι απλώς Δευτέρα…
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα

Σε ένα τεταμένο πολιτικά κλίμα διεξήχθη σήμερα (13/03/25) η ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα ο οποίος εξελέγη στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας στις 12 Φεβρουαρίου και θα διαδεχθεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Το κλίμα ήταν πανηγυρικό στη Βουλή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στις 11.19. Άγημα απέδωσε τιμές και τα μέλη του έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Αφού τον υποδέχθηκαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Βουλής κατά την είσοδό του στην κατάμεστη Ολομέλεια καταχειροκροτήθηκε. Ωστόσο, δεν χειροκρότησαν οι βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τη Νέα Αριστερά, και τη Νίκη.



Όπως έγινε γνωστό η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου απείχε από την διαδικασία. Το ίδιο και η Ελληνική Λύση. Η Νέα Αριστερά είχε συμβολική παρουσία με τον Αλέξη Χαρίτση και την Πέτη Πέρκα. Σύσσωμη από νωρίς η παρουσία των βουλευτών του ΚΚΕ υπό τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο κ. Κουτσούμπας ήταν ο δεύτερος στην σειρά πολιτικός αρχηγός που πήρε με τους βουλευτές του θέση στην αίθουσα. Με πολλές αποχές η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο 12 βουλευτές με τον Σωκράτη Φάμελλο.
Όπως τονίζουν έγκριτοι συνταγματολόγοι το συγκεκριμένο τελετουργικό δεν είναι τόσο τιμή προς τα πρόσωπα αλλά κυρίως προς τον ανώτατο θεσμό της χώρας. Και τιμώντας τον θεσμό ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε έναν προς έναν τους πολιτικούς αρχηγούς – ακόμα και αυτούς που δεν τον χειροκρότησαν όπως προβλέπει και το πρωτόκολλο.
Επίσης, ο κ. Τασούλας μετά την ορκωμοσία χαιρέτισε δια χειραψίας τις δύο πρώτες σειρές των πρώην πρωθυπουργών και των εκπροσώπων των Πατριαρχείων και της δικαστικής ηγεσίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Και μετά το παρατεταμένο χειροκρότημα υποκλίθηκε προς την Ολομέλεια.


Δείτε ζωντανά από το κανάλι της Βουλής
Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας εξελέγη στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 12 Φεβρουαρίου 2025 λαμβάνοντας τη θετική ψήφο 160 βουλευτών. Οι ανθυποψήφιοί του ήταν οι Τάσος Γιαννίτσης (34), Λούκα Κατσέλη (29) και Κων. Κυριακού (14). Καταγράφηκαν επίσης 39 «παρών» ενώ την αποχή επέλεξαν 24 βουλευτές.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ο όρκος
Σύμφωνα με το άρθρο 33 του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων του, δίνει ενώπιον της Βουλής τον ακόλουθο όρκο: «Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού».
Δείτε ζωντανά από το Ertnews
Στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Στη Βουλή υπήρχε ρεκόρ προσέλευσης διπλωματικών αντιπροσωπειών στα θεωρεία. Παραβρέθηκαν πρέσβεις και διπλωμάτες από 84 αντιπροσωπείες.

Στην πρώτη σειρά των εδράνων κάθισαν οι πρώην πρωθυπουργοί οι Λ. Παπαδήμας, Κ. Θάνου, Ι. Σαρμάς, Π. Πικραμένος. Οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Άννα Μπενάκη, Βύρων Πολύδωρας και Νίκος Βρούτσης καθώς και η ηγεσία των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Από κάτω στις πρόσθετες καρέκλες εκπρόσωποι των Εκκλησιών και των πατριαρχείων. Η ηγεσία των Ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Το τελετουργικό
Της συνεδρίασης προήδρευσε ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Πλακιωτάκης ο οποίος ανάγνωσε στο σώμα την προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη και την αντιφώνηση του κ. Τασούλα, κατά την αναγγελία του αποτελέσματος της ονομαστικής ψηφοφορίας στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Γεωργαντάς συνόδευσε στην αίθουσα του κοινοβουλίου τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα συνοδεύοντα αυτόν μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα υποδέχθηκαν στο Μέγαρο της Βουλής, στην είσοδο του Άγνωστου Στρατιώτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικήτας Κακλαμάνης. Στο μνημείο, είχαν παραταχθεί Αγήματα των Ενόπλων Δυνάμεων προς επιθεώρηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Μετά την αναπομπή των κεκανονισμένων δεήσεων, ο εκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έθεσε το χέρι του στο Ιερό Ευαγγέλιο και θα επανέλαβε τον όρκο, τον οποίον ανάγνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.
Στη συνέχεια υπογράφηκε εις τριπλούν το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον ορκισθέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος).
Ο κ. Τασούλας αναχώρησε από την αίθουσα αφού χαιρετισε τους αρχηγούς των κομμάτων και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ο κ. Τασούλας είναι το ένατο πρόσωπο το οποίο ανέρχεται στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα από το 1974. Προηγήθηκαν οι Μιχαήλ Στασινόπουλος (1974-1975), Κωνσταντίνος Τσάτσος (1975-1980), Κωνσταντίνος Καραμανλής (1980-1985 και 1990-1995), Χρήστος Σαρτζετάκης (1985-1990), Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος (1995-2005), Κάρολος Παπούλιας (2005-2015), Προκόπιος Παυλόπουλος (2015-2020) και Κατερίνα Σακελλαροπούλου (2020-2025).
Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959, είναι νυμφευμένος με δύο παιδιά, και έχει σπουδάσει νομικά στην Αθήνα. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 2000 και επανεκλέχθηκε το 2004, το 2007, το 2009, το 2012 (δύο φορές), το 2015 (δύο φορές), το 2019 και το 2023 (δύο φορές). Το 2006 ορίσθηκε, από τον πρωθυπουργό, αν. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Το 2007 ορίσθηκε Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης. Το Φεβρουάριο του 2010 εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας. Το 2014 ορίσθηκε Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έως τον Ιανουάριο του 2015. To 2018 ορίσθηκε Γενικός Εισηγητής της ΝΔ για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Εξελέγη, τέλος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων το 2019, τον Μάιο του 2023 και τον Ιούλιο του 2023.
Επίσης, ο κ. Τασούλας υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του αειμνήστου Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, Επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ. από το 1981 έως το 1990 και ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας (1989- 1990). Διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) από το 1990 έως το 1993. Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κηφισιάς το 1990. Το 1994 εξελέγη Δήμαρχος Κηφισιάς. Τον Ιούνιο του 2013 ορίσθηκε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
ΝEWSIT
Live: Η ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago
Θανατηφόρο τροχαίο τα ξημερώματα στην περιφερειακή Υμηττού
-
ΕΠΙΣΤΗΜΗ3 ημέρες ago
Έρχεται ο «Hellas Sat 5»- Οι τελευταίες εξελίξεις στις ευρωπαϊκές διαστημικές τηλεπικοινωνίες
-
ΔΙΕΘΝΗ2 ημέρες ago
Ο Ερντογάν θέλει να συναντηθεί με τον Τραμπ μέχρι τα τέλη Απριλίου – «Αγκάθι» οι S-400 και το Ισλαμικό Κράτος
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ημέρες ago
Ν. Ρωμανός για ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή δήλωση του ευρωβουλευτή Νίκου Παππά
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago
Καιρός: Πορτοκαλί προειδοποίηση για χιόνια, ισχυρές βροχές και τσουχτερό κρύο – Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ
-
ΔΙΕΘΝΗ3 ημέρες ago
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις επιδρομές εναντίον των Χούθι της Υεμένης
-
ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago
Θρίλερ στην Ομόνοια με τον τουρίστα που βρέθηκε νεκρός – Τα δεμένα χέρια, η σακούλα στο κεφάλι, η φιάλη οξυγόνου και το ερωτικό challenge
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ2 ημέρες ago
Το στοίχημα της Σαντορίνης και τα μηνύματα του Βερολίνου