Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Ο στρατός του Ισραήλ απελευθέρωσε δυο ομήρους που κρατούνταν στη Ράφα

Οι αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν σήμερα πως απελευθέρωσαν δυο ομήρους που κρατούνταν στη Ράφα, κάτι που αποτελεί διακηρυγμένο στόχο των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Χαμάς, στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακο, ανακοίνωσε πως «περίπου εκατό» Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε σφοδρούς ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Διαβάστε επίσης:

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε προ ημερών τον στρατό του να προετοιμαστεί να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου είναι συγκεντρωμένο αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του παλαιστινιακού θυλάκου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η προοπτική αυτή εγείρει ολοένα εντονότερη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Η Χαμάς -που χθες προειδοποίησε πως τέτοια επιχείρηση θα «τορπίλιζε» οποιαδήποτε συμφωνία για να απελευθερωθούν οι όμηροι ακόμη στα χέρια της στη Λωρίδα της Γάζας- έκρινε πως οι νυχτερινοί βομβαρδισμοί αποτελούν συνέχεια του «γενοκτονικού πολέμου» που διεξάγει το Ισραήλ και της προσπάθειας βίαιου εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως οι βομβαρδισμοί δεν εγγράφονταν στην έναρξη επίθεσης στη Ράφα, αλλά σε επιχείρηση για να απελευθερωθούν δυο όμηροι, που είχαν απαχθεί την 7η Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου εφόδου της Χαμάς σε νότιους τομείς του Ισραήλ – το έναυσμα αυτού του πολέμου.

«Ο Φερνάντο Σιμόν Μαρμάν, 60 ετών, και ο Λουίς Χαρ, 70 ετών, ανακτήθηκαν κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης στη Ράφα που διεξήγαγαν από κοινού ο στρατός, η Σιν Μπετ (σ.σ. η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας) και η αστυνομία», σύμφωνα με κοινό δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τρεις υπηρεσίες.

Οι δυο άνδρες, που είχαν απαχθεί στο κιμπούτς Νιρ Ιτσχάκ, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Σίμπα, στο κεντρικό Ισραήλ, για να υποβληθούν σε εξετάσεις, ανακοίνωσε η δομή υγείας. Γιατροί επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε «καλή» και «σταθερή» κατάσταση, είπε στον Τύπο ο Αρνόν Αφέκ, ο διευθυντής του νοσοκομείου, στην πόλη Ραμάτ Γκαν.

«Τρεις τρομοκράτες σκοτώθηκαν στο ακίνητο όπου κρατούνταν» οι όμηροι, σύμφωνα με τον ακόμα προκαταρκτικό απολογισμό του ισραηλινού στρατού, ο οποίος νωρίτερα περιορίστηκε να επιβεβαιώσει ότι «διεξήγαγε σειρά επιδρομών εναντίον τρομοκρατικών θέσεων στη νότια Λωρίδα της Γάζας».

Ακόμη περίπου εκατό όμηροι

Οι βομβαρδισμοί έπληξαν 14 σπίτια και τουλάχιστον τρία ισλαμικά τεμένη σε διάφορους τομείς της πόλης, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς.

Πέρα από τους «περίπου εκατό» νεκρούς, δεκάδες άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Ανακωχή μιας εβδομάδας τον Νοέμβριο επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι 105 και σε αντάλλαγμα 240 παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ. Πριν από τη σημερινή απελευθέρωση των δυο ομήρων, οι αρχές του Ισραήλ λογάριαζαν πως στον παλαιστινιακό θύλακο παρέμεναν 132, ωστόσο εκπρόσωπος του στρατού είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι οικογένειες των 31 ενημερώθηκαν πως είναι νεκροί.

Η Ράφα έχει μετατραπεί στο ύστατο καταφύγιο γα τους Παλαιστίνιους που έχουν παγιδευτεί στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο: σε αχανείς αυτοσχέδιους καταυλισμούς βρίσκονται 1,4 εκατ. άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Στη μεγάλη πλειονότητά τους πρόκειται για εκτοπισμένους από άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θυλάκου, που έφυγαν για να σωθούν από τους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς και τις εχθροπραξίες των τελευταίων τεσσάρων και πλέον μηνών.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρότρυνε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες Κυριακή, να «εγγυηθεί την ασφάλεια» των αμάχων. Αρκετά κράτη προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου «ανθρωπιστικής καταστροφής» σε περίπτωση επίθεσης στην πόλη.

Ο ισραηλινός στρατός μπορεί να φτάσει πλέον στη «νίκη» αν «απλώσει το χέρι του», είπε από την πλευρά του χθες ο κ. Νετανιάχου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, περιγράφοντας τη Ράφα ως το «τελευταίο οχυρό» της Χαμάς.

Υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του θα επιτρέψουν «ασφαλή διέλευση του άμαχου πληθυσμού για να μπορέσει να εγκαταλείψει την πόλη», χωρίς να διευκρινίσει πού θα μπορούσαν να πάνε οι Παλαιστίνιοι που κατέφυγαν στη Ράφα.

«Πουθενά»

«Δεν ξέρω πού θα πάμε» σε περίπτωση επίθεσης στη Ράφα, είπε η Φάρα Μοχάμαντ, μητέρα 39 ετών, που εγκατέλειψε την πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του θυλάκου. «Δεν υπάρχει πλέον καμιά τοποθεσία όπου θα μπορούσαμε να διαφύγουμε», πρόσθεσε η γυναίκα, που έχει χάσει κάθε επαφή με τον σύζυγό της εδώ κι έναν μήνα.

«Στις τρέχουσες συνθήκες» η Ουάσιγκτον «δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, εξαιτίας της πυκνότητας του πληθυσμού», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, τονίζοντας πως ο άμαχος πληθυσμός δεν έχει «πουθενά να πάει».

Στην επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου έχασαν τη ζωή τους 1.163 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις των αρχών.

Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων του Ισραήλ -η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του οποίου ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς- έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον πάνω από 28.000 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Εξάλλου η αστυνομία και ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσαν πως σκότωσαν δυο Παλαιστίνιους που φέρονται να επιτέθηκαν με μαχαίρια, ο ένας σε οδόφραγμα της κατεχόμενης και προσαρτημένης ανατολικής Ιερουσαλήμ, ο άλλος εναντίον στρατιώτη σε οδόφραγμα κοντά στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής -που ασκεί τις περιορισμένες εξουσίες της σε αυτόνομες περιοχές της Δυτικής Όχθης- ανέφερε πως Παλαιστίνιος 35 ετών σκοτώθηκε από ισραηλινές δυνάμεις κοντά στη Βηθλεέμ. Αυτός που σκοτώθηκε στην ανατολική Ιερουσαλήμ ήταν κάτοικος της πόλης, 15 ετών, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Περίπου 1,7 εκατ. άνθρωποι από το σύνολο των 2,4 εκατ. κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από το ξέσπασμα του πολέμου στον πλέον κατά μεγάλο μέρος ισοπεδωμένο θύλακο, που παραμένει βυθισμένος σε μείζονα ανθρωπιστική κρίση. Πολλοί εκτοπίστηκαν πάνω από μια φορά, πάντα προς νότο, καθώς οι μάχες εξαπλώνονταν.

Η Ράφα, που σταδιακά μετατράπηκε σε γιγαντιαίων διαστάσεων καταυλισμό προσφύγων, είναι το τελευταίο αστικό κέντρο όπου δεν έχει εισβάλει ο ισραηλινός στρατός και επίσης η βασική πύλη εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας, που είναι εντελώς ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού, αντιμέτωπου με λιμό και επιδημίες εν μέσω του χειμώνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Πλημμύρες στο Τέξας: 119 οι νεκροί και 173 οι αγνοούμενοι – Τραγωδία δίχως τέλος

Θαμμένο σε τόνους λάσπης, σε μπάζα και πεσμένα δέντρα παραμένει για ακόμα μια μέρα το Τέξας, ενώ οι έρευνες για τους αγνοούμενους μετά τις καταστροφικές πλημμύρες συνεχίζονται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς λόγω της ποικιλομορφίας του εδάφους στην περιοχή. Απόκοσμο το σκηνικό στο σημείο που ήταν η κατασκήνωση κοριτσιών.

Ο απολογισμός των θυμάτων αυξάνεται καθώς οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας έφτασαν τους 119 ενώ οι αγνοούμενοι τους 173.

Οι έρευνες συνεχίζονταν όλη την Τετάρτη (9.7.2025) στην πολιτεία του αμερικανικού Νότου, που έπληξαν καταρρακτώδεις βροχές και φονικές πλημμύρες την ημέρα της αμερικανικής εθνικής εορτής, την 4η Ιουλίου.

Σωστικά συνεργεία συνέχιζαν να ψάχνουν τους 173 αγνοούμενους, ωστόσο ο κατάλογος αυτός «πιθανότατα θα μακρύνει» κι άλλο, έχει προειδοποιήσει ο κυβερνήτης του Τέξας, ο Γκρεγκ Άμποτ.

Προχθές Τρίτη εξήγησε πως μόνο στην κομητεία Κερ αγνοούνται 161 άνθρωποι, με βάση ενημερώσεις των αρχών από φίλους, συγγενείς και περίοικους.

Αξιωματούχοι της κομητείας επιβεβαίωσαν τον αριθμό αυτό χθες, ενώ άλλοι 12 αγνοούνται στο υπόλοιπο Τέξας.

«Το καθήκον μας υπ’ αριθμόν 1 είναι να βρούμε κάθε άνθρωπο που αγνοείται», επέμεινε ο κυβερνήτης Άμποτ μέσω X.

Συνολικά και ως αυτό το στάδιο έχουν καταγραφτεί 119 θάνατοι εξαιτίας των πλημμυρών στο Τέξας, κατά τις τοπικές αρχές.

Η κομητεία Κερ, που υπέστη το βαρύτερο χτύπημα, θρηνεί 95 νεκρούς, ανάμεσά τους 36 παιδιά, σύμφωνα με τον σερίφη Λάρι Λίθα.

Συντρίμμια και προσωπικά αντικείμενα στην κατασκήνωση στο Τέξας
Συντρίμμια και προσωπικά αντικείμενα στην κατασκήνωση στο Τέξας / REUTERS / Umit Bektas

Ανάμεσά τους είναι 27 παιδιά και επιτηρητές κατασκήνωσης θηλέων χριστιανικής οργάνωσης, του Camp Mystic, στην όχθη του ποταμού Γκουανταλούπε. Εκεί βρίσκονταν 750 άνθρωποι όταν εκτυλίχτηκε η τραγωδία.

Πέντε κατασκηνώτριες και επιβλέπων συνέχιζαν να αγνοούνται χθες, σύμφωνα με τον σερίφη Λίθα, που πρόσθεσε επίσης πως ακόμα ένα παιδί, εκτός αυτών στην κατασκήνωση, επίσης αγνοείται.

Πάνω από 2.000 μέλη σωστικών συνεργείων, αστυνομικοί και ειδικοί έχουν αναπτυχθεί στον τόπο της καταστροφής. Ελικόπτερα, drones και ομάδες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά συμμετέχουν επίσης εδώ και μέρες στις επιχειρήσεις έρευνας.

Τονίζοντας τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες εργάζονται τα σωστικά συνεργεία, μέσα στη λάσπη, ξεριζωμένη βλάστηση και συντρίμμια, αξιωματικός της αστυνομίας της Κέρβιλ, ο Τζόναθαν Λαμ, είπε πως εκατοντάδες άνθρωποι σώθηκαν και ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είναι «πολύ» χειρότερη.

Αστυνομικοί πήγαιναν «πόρτα-πόρτα» και «ξυπνούσαν τον κόσμο» τα ξημερώματα της Παρασκευής, σε ορισμένες περιπτώσεις τον «έβγαλαν από παράθυρα», καθώς τα σπίτια ή τα τροχόσπιτά τους είχαν ήδη πλημμυρίσει, εξήγησε.

 

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται στην πολιτεία αύριο Παρασκευή, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια.

Τη Δευτέρα, ο Λευκός Οίκος κατακεραύνωσε τις επικρίσεις σύμφωνα με τις οποίες οι περικοπές του προϋπολογισμού και του προσωπικού της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας μείωσαν την ακρίβεια και την αξιοπιστία των προβλέψεων και των έκτακτων προειδοποιητικών δελτίων της.

Στις συνεντεύξεις Τύπου προχθές και χθες, οι τοπικοί αξιωματούχοι γενικά προτίμησαν να αποφύγουν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις στις ερωτήσεις για την ταχύτητα των προειδοποιήσεων. Αλλά ο σερίφης Λίθα αναγνώρισε πως θα όφειλαν «να απαντηθούν».

Οι ξαφνικές πλημμύρες εξαιτίας καταρρακτωδών βροχών στο κεντρικό τμήμα του Τέξας έγιναν νωρίς το πρωί της Παρασκευής, όταν τα νερά του ποταμού Γκουανταλούπε φούσκωσαν κατά οκτώ μέτρα μέσα σε μόλις 45 λεπτά.

Η βροχόπτωση έφθανε τα 300 χιλιοστά ανά ώρα, το ένα τρίτο των ετήσιων κατακρημνίσεων κατά μέσο όρο.

Οι ξαφνικές πλημμύρες, που προκαλούν καταρρακτώδεις βροχές σε αποξηραμένο έδαφος που δεν μπορεί να απορροφήσει τόσο μεγάλες ποσότητες νερού, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.

 

Όμως, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή κάνει πιο συχνά και έντονα φαινόμενα όπως οι πλημμύρες, οι ξηρασίες κι οι καύσωνες.

Η τραγωδία σημειώθηκε σε τομέα του Τέξας που υφίσταται «τα δυο άκρα του φάσματος της κλιματικής αλλαγής», καθώς «οι ξηρασίες έχουν γίνει πιο ακραίες» και «όταν έρχονται βροχές, είναι σφοδρότερες και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ξαφνικών πλημμυρών», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σελ Γουίνκλι, μετεωρολόγος.

Στη γειτονική πολιτεία του Νέου Μεξικού, καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρα σε ορεινό σταθμό στη Ρουιντόσο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 3 άνθρωποι.

NEWSIT

Πλημμύρες στο Τέξας: 119 οι νεκροί και 173 οι αγνοούμενοι – Τραγωδία δίχως τέλος

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Καιρός: Ο Ιούνιος του 2025 ήταν ο πιο θερμός στη δυτική Ευρώπη

Ο Ιούνιος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφτεί ποτέ στη δυτική Ευρώπη, καθώς «ακραίες» θερμοκρασίες έπληξαν την ήπειρο σε δυο αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (9.7.25) η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.

Σε παγκόσμια κλίμακα, ο περασμένος μήνα ήταν ο τρίτος πιο θερμός που έχει καταγραφεί ποτέ, πίσω από τον Ιούνιο του 2024 (που ήταν κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστός) και σχεδόν στο ίδιο επίπεδο (–0,06 βαθμούς Κελσίου) με τον Ιούνιο του 2023, συνεχίζοντας έτσι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να καταγράφει μέσες θερμοκρασίες άνευ προηγουμένου, καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να υπερθερμαίνεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένους στα δεδομένα της υπηρεσίας Copernicus, 12 χώρες και περίπου 790 εκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη έζησαν τον πιο ζεστό Ιούνιο που γνώρισαν ποτέ. Αυτό ισχύει για την Ιαπωνία, τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, το Πακιστάν και το Τατζικιστάν.

Οι θερμοκρασίες ήταν επίσης ιδιαίτερα «ακραίες» στην Ευρώπη, που θερμαίνεται δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Τον Ιούνιο καταγράφηκαν δύο κύματα ζέστης, από τη 17η ως την 22η, κατόπιν από την 30ή Ιουνίου, που χαρακτηρίζονται «εξαιρετικά», τόνισε, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας, η Σαμάνθα Μπέρτζες, κλιματολόγος του Κοπέρνικου.

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της υπερθέρμανσης του πλανήτη, «τα κύματα ζέστης είναι πιθανό να γίνουν πιο συχνά, πιο έντονα και να πλήττουν περισσότερους ανθρώπους απ’ άκρου σ’ άκρο της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Καύσωνας στη δυτική Ευρώπη
Κοπέλα προσπαθεί να δροσιστεί στα Σκόπια / REUTERS/Ognen Teofilovski

Κατά τόπους οι θερμοκρασίες ξεπέρναγαν συχνά τους 40 βαθμούς Κελσίου σε διάφορες χώρες και έφθασαν ως ακόμη και τους 46 βαθμούς Κελσίου στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Την 30ή Ιουνίου, καταγράφτηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ: επρόκειτο για μια «από τις πιο θερμές ημέρες που καταγράφτηκαν ποτέ» στη Γηραιά Ήπειρο.

Όμως αυτοί οι μέσοι όροι δεν είναι τίποτα αν συγκριθούν με τη λεγόμενη αίσθηση θερμοκρασίας, που μετρά τον αντίκτυπο στο ανθρώπινο σώμα, συνυπολογίζοντας το επίπεδο υγρασίας και τους ανέμους. Στη βόρεια Λισαβόνα, ο δείκτης θερμικής καταπόνησης (UTCI) έφθασε ως ακόμη έφθασε ως ακόμη και τους 48° Κελσίου, δηλαδή σε επίπεδο «ακραίας θερμικής καταπόνησης», τόνισε η υπηρεσία Κοπέρνικος.

Οι τροπικές νύχτες, κατά τη διάρκεια των οποίων η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 20° Κελσίου, θέτει τους ανθρώπινους οργανισμούς σε σκληρή δοκιμασία. Στην Ισπανία καταγράφτηκαν 24, με άλλα λόγια 18 περισσότερες σε σύγκριση με οποιονδήποτε φυσιολογικό Ιούνιο. Σε κάποιες περιοχές της Μεσογείου, ήταν 10 ως 15, έναντι μηδέν συνήθως οποιονδήποτε Ιούνιο, σημείωσε.

Καύσωνας στη δυτική Ευρώπη
Άνδρας προσπαθεί να δροσιστεί στο Βερολίνο / REUTERS/Lisi Niesner

Καταστροφικές πυρκαγιές σε τομείς του Καναδά και της νότιας Ευρώπης, φονικές πλημμύρες σε περιοχές της μεσημβρινής Αφρικής, της Κίνας και του Πακιστάν: οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ήταν δραματικές σε όλο τον κόσμο τον περασμένο μήνα.

Τον Ιούνιο ωστόσο υπήρξε μικρή ανάπαυλα έπειτα από δυο χρόνια που έσπασαν διαδοχικά ρεκόρ, το 2023 και το 2024. Ήταν κατά μέσον όρο 1,3° Κελσίου πιο θερμός από οποιονδήποτε Ιούνιο της προβιομηχανικής εποχής (1850-1900), και «μόλις ο τρίτος τα τελευταία 24 χρόνια που η θερμοκρασία στον πλανήτη έμεινε χαμηλότερα από 1,5° Κελσίου πάνω από το προβιομηχανικό επίπεδο», κατά την υπηρεσία.

Με βάση την τάση ως τώρα φέτος, το 2025 αναμένεται να είναι το τρίτο πιο θερμό έτος στην ιστορία.

Σε παγκόσμια κλίμακα «το κλίμα είναι περίπου 1,35 ως 1,4° Κελσίου πιο θερμό από την προβιομηχανική εποχή, τόνιζε στα τέλη Ιουνίου η κυρία Μπέρτζες στο Γαλλικό Πρακτορείο, καθώς το παρατηρητήριο προβλέπει πως το φράγμα του 1,5° Κελσίου θα σπάσει, με τον τρέχοντα ρυθμό, το 2029.

Τον Ιούνιο του 2025 σημειώθηκε επίσης θαλάσσιος καύσωνας στη δυτική Μεσόγειο, με τη θερμοκρασία επιφάνειας να αυξάνεται πολύ στην αρχή του μήνα και να φθάνει σε επίπεδο-απόλυτο ρεκόρ, 27° Κελσίου, την 30ή Ιουνίου.

Οι θερμοκρασίες-ρεκόρ στα ύδατα της Μεσογείου «μειώνουν την πτώση της θερμοκρασίας του αέρα τη νύχτα κατά μήκος των ακτών και αυξάνουν την υγρασία, επιδεινώνοντας έτσι (…) τη θερμική καταπόνηση», σύμφωνα με το παρατηρητήριο Κοπέρνικος.

Έχουν επίσης καταστροφικά αποτελέσματα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και σοβαρό αντίκτυπο στην αλιεία και της ιχθυοκαλλιέργειες.

ΝΕWSIT

Καιρός: Ο Ιούνιος του 2025 ήταν ο πιο θερμός στη δυτική Ευρώπη

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί στις πλημμύρες στο Τέξας

Στην κομητεία Κερ, που υπέστη το πιο βαρύ χτύπημα, καταμετρώνται 84 θύματα, ανάμεσά τους 28 παιδιά. Συνολικά, στο κεντρικό τμήμα της πολιτείας οι θάνατοι είναι 104 μέχρι στιγμής.

Ο κυβερνήτης του Τέξας, ο Γκρεγκ Άμποτ, προειδοποίησε με ανακοίνωσή του χθες πως υπάρχει ακόμη «απειλή» να εκδηλωθούν νέες «ισχυρές βροχές, ικανές να προκαλέσουν πλημμύρες», εν μέσω των συνεχιζόμενων ερευνών για αγνοούμενους.

«Το Τέξας πενθεί. Η οδύνη, το σοκ που περάσαμε τις τελευταίες μέρες ράγισαν την καρδιά της πολιτείας μας», σχολίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο τεξανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ.

Ανάμεσα στα θύματα είναι 27 παιδιά και επιβλέποντες σε κατασκήνωση θηλέων χριστιανικής οργάνωσης, στο Camp Mystic, στην όχθη του ποταμού Γκουανταλούπε, όπου βρίσκονταν 750 άνθρωποι, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να πάει στην πολιτεία την Παρασκευή (11η Ιουλίου), επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος, κατακεραυνώνοντας ταυτόχρονα όσους επικρίνουν τις περικοπές χρηματοδότησης στην αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία, τονίζοντας πως μείωσαν την αξιοπιστία των προβλέψεων και των έκτακτων δελτίων της.

Το να χαρακτηρίζεται ο πρόεδρος Τραμπ «υπεύθυνος για τις πλημμύρες είναι βδελυρό ψέμα, χωρίς κανένα νόημα αυτή την περίοδο εθνικού πένθους», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ χθες σε δημοσιογράφους.

Επέμεινε ότι η αμερικανική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS), πολλές θέσεις της οποίας στο Τέξας ήταν κενές κατά τη διάρκεια των πλημμυρών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, είχε προχωρήσει στην έκδοση «προβλέψεων και έκτακτων προειδοποιητικών δελτίων» με «ακρίβεια» και «έγκαιρα».

Χαρακτηρίζοντας τις πλημμύρες «καταστροφή που σαν κι αυτή δεν είχαμε δει σε εκατό χρόνια», ο πρόεδρος Τραμπ κήρυξε το σαββατοκύριακο κατάσταση καταστροφής στο Τέξας, για να καταστούν διαθέσιμοι πόροι του ομοσπονδιακού κράτους.

Πάνω από 400 μέλη ομάδων έρευνας και διάσωσης, ελικόπτερα και drones συνεχίζουν τις έρευνες, σύμφωνα με τις αρχές.

Στην κοινότητα Χαντ, κοντά στην κατασκήνωση, ομάδες αναζητούσαν όλη μέρα χθες αγνοούμενους. Διασώστες με βάρκες και δύτες έψαχναν στα νερά του ποταμού. Εθελοντές, ορισμένοι έφιπποι, έψαχναν στις όχθες, διαπίστωσε δημοσιογράφος του AFP.

Έπειτα από δυο ημέρες απεγνωσμένης έρευνας ανάμεσα σε ξεριζωμένα δέντρα και συντρίμμια στο κέντρο παραθερισμού αυτό, με την ελπίδα ως το τέλος να γίνει κάποιο «θαύμα», ο Μάικλ Μακόουν είπε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η οκτάχρονη κόρη του, η Λίνι, βρέθηκε νεκρή.

Πρόκειται για «εφιάλτη κάθε γονιού», δήλωσε ο γερουσιαστής Κρουζ, τα παιδιά του οποίου πάνε στην κατασκήνωση εδώ και περίπου δέκα χρόνια.

Κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν το σαββατοκύριακο πως δεν προειδοποιήθηκαν όσο έγκαιρα θα έπρεπε για τον κίνδυνο πλημμυρών.

Μετά την καταστροφή η Νικόλ Ουίλσον, μητέρα που ζει στο Σαν Αντόνιο, και παραλίγο να στείλει τις κόρες της στο Camp Mystic, αλλά τις πήρε από άλλη κατασκήνωση εξαιτίας της ανησυχίας της πως θα σημειωνόταν πλημμύρα, άρχισε συλλογή υπογραφών μέσω διαδικτύου ώστε να ζητηθεί από τον κυβερνήτη να εγκαταστήσει σύγχρονο σύστημα συναγερμού με σειρήνες.

«Αν ηχούσε σειρήνα, ακόμα και πέντε λεπτά πριν, θα σωζόταν καθένα από αυτά τα παιδιά», είπε στο AFP.

Οι ξαφνικές πλημμύρες εξαιτίας καταρρακτωδών βροχών στο κεντρικό τμήμα του Τέξας σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής, την ημέρα της εθνικής εορτής των ΗΠΑ. Τα νερά του ποταμού Γκουανταλούπε φούσκωσαν κατά οκτώ μέτρα μέσα σε 45 λεπτά.

Η βροχόπτωση έφθανε τα 300 χιλιοστά ανά ώρα, το ένα τρίτο των ετήσιων κατακρημνίσεων κατά μέσο όρο.

Ο ποταμός επανήλθε στην κοίτη του, αλλά στις όχθες του οι καταστροφές είναι φοβερές.

Προειδοποιήσεις για πλημμύρες παρέμεναν σε ισχύ χθες σε ορισμένους τομείς στο κεντρικό Τέξας, ως στις 19:00 (τοπική ώρα· ως τις 03:00 ώρα Ελλάδας).

Οι ξαφνικές πλημμύρες, που προκαλούν καταρρακτώδεις βροχές σε αποξηραμένο έδαφος που δεν μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες νερού, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Όμως, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή κάνει πιο συχνά και έντονα φαινόμενα όπως οι πλημμύρες, οι ξηρασίες κι οι καύσωνες.

ΦΩΤΟ  EPA/DUSTIN SAFRANEK

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ